'HTC werkt aan eigen applicatiewinkel'

Smartphonemaker HTC werkt volgens The Financial Times aan een eigen applicatiewinkel. In de onlinewinkel zou de Taiwanese fabrikant naast applicaties ook e-books en tijdschriften voor smartphones willen verkopen.

Volgens The Financial Times is HTC bezig om personeel voor zijn app-winkel te werven. Zij zouden moeten gaan zoeken naar content die in de onlinewinkel wordt aangeboden. HTC zou klein willen beginnen; een beperkt aantal medewerkers begint met het aanbieden van content in Taiwan. Op termijn wil de fabrikant ongeveer honderd mensen in dienst hebben om wereldwijd apps, e-books en tijdschriften te kunnen aanbieden.

HTC begon onlangs al met de onlinedienst htcsense.com, waarmee de fabrikant een aantal features biedt voor zijn nieuwe Android-telefoons Desire HD en Desire Z, waaronder backupfunctionaliteit en het op afstand vergrendelen van de telefoon. Het is niet bekend waarop de nieuwe onlinesoftwarewinkel wordt gericht. HTC biedt naast Android-telefoons ook smartphones met Microsofts mobiele besturingssysteem aan.

Verder is HTC niet de enige fabrikant die plannen heeft voor een eigen onlinewinkel. Ook Amazon heeft plannen om een applicatiewinkel uit te brengen waarin apps voor het Android-besturingssysteem worden opgenomen. Daarnaast wil TomTom een eigen app store en waren er geruchten dat Vodafone ook een onlinesoftwarewinkel wil maken.

Door RoD

Admin Mobile

08-11-2010 • 15:49

174 Linkedin

Reacties (174)

174
169
79
1
0
36
Wijzig sortering
Hier zie ik als HTC desire gebruiker dus echt het nut niet van in? waarom nog een app store? niet genoeg inkomsten misschien? probeer gewoon kwaliteitsapps te voorzien en gebruik de bestaande market, spreek je gelijk nog een grotere doelgroep aan

Straks heb je een htc desire van T-mobile met standaard al 3 app stores:
 • android marketplace
 • T-Mobile marketplace
 • HTC marketplace

[Reactie gewijzigd door psygarden op 8 november 2010 15:58]

Ik wel, om kwalitatieve HTC applicaties aan te bieden exclusief voor HTC toestellen.

[Reactie gewijzigd door 318025 op 8 november 2010 16:01]

ik ben benieuwd wat voor applicaties dat dan zijn.

Zie je de vergelijking voor je in de pc-markt: applicaties die onder Windows 7 WEL werken op een Dell, maar niet op een Acer....

[Reactie gewijzigd door tes_shavon op 8 november 2010 16:01]

Ik denk dat het neerkomt op apps, widgets en dat soort dingen :) HTC Sense heeft van zichzelf al best een zwik widgets die andere telefoons niet hebben, zoals de klok/weer/agenda/contacts, en laatst zijn ze bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met soundhound, de infinity variant wordt gratis meegeleverd met de nieuwe HTC's. Dit soort dingen kunnen ze via een eigen market distribueren ipv per sé mee te pushen met een systeemupdate van Android.

Zie het als de updates van bijv. de market/gmail/maps binnen android, maar dan HTC only. En dan dus widgets, verschillende dialers, contacts, etc.

Wat dat betreft stond ik er laatst ook echt van te kijken hoeveel functionaliteit Sense nog eens toevoegd aan android, toen ik met een custom rom zonder zat te spelen. Weg mooie facebook integratie, energiewidgets die ik gebruik, klokje, etc.

[Reactie gewijzigd door Henk op 8 november 2010 16:14]

Exclusief voor HTC toestellen bedoel je?
De apps lijkt mij persoonlijk ook nogal onzinnig, niet gaan fragmenteren die boel... content daarentegen vind je niet in de android market, dus daar een aparte market voor opzetten is niet zo gek (al zou het fijn zijn als dat ook een beetje centraal geregeld zou kunnen worden).
Waarom klaag je wel over verschillen tussen android versies en niet over het verschil tussen iPhone en Android, dat is toch hetzeflde?

Apple, HTC, Samsung, denk je dat de gemiddelde consument weet dat zijn systeem hetzelfde is als die van hun vrienden? Ik denk zelfs dat ze er vanuit gaan dat het verschillend is.
Ehm, reageer je ùberhaupt op de juiste persoon?? Ik klaag helemaal niet over verschillende android versies?? Reactie van neegij hieronder snap ik net zo min overigens...
En zo bewijzen alle Android hardwaremakers het gelijk van Steve Jobs. :)
Ik vind de HTC Widgets voor Android veel beter dan de stock android versie. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die die wel willen kopen op bv een Sony/LG Toestel wat ook Android draait.
Een winkel centrum heeft standaard ook 10-tallen winkels en daarvan ongeveer de helft kleding winkels en nog een aantal winkels waar ze dezelfde waren verkopen, zoals electronica en gsm operator winkels.
uhh welke appstore is er nog meer dan? want de android marktplace noem ik nou niet vriendelijk, je MOET er een google account voor hebben die gekoppeld is aan een gmail account, dus alleen een google account is niet genoeg..
Anoniem: 94232
8 november 2010 15:53
Slechte zaak. Hoe meer versplintering hoe slechter. Het wordt echt een zooitje zo. Ik vind het al belachelijk dat niet alle Android toestellen tegelijk zijn up te daten. Als er dan ook nog 10 verschillende app stores zijn, dan denk ik dat Android niet veel toekomst heeft.
Android heeft wel toekomst, maar de app-store niet... versplintering zorgt er alleen maar dat de omzet verdeeld dient te worden over meedere winkels, maar ze hebben wel allemaal de opzet- en overheadkosten.

Verder ben ik benieuwd naar welke store je dan uiteindelijk wordt geleid als je een HTC met android en een T-Mobile abo hebt... Zou je dat kunnen instellen?
Sowieso the app store van google.. Iedereen kijkt toch daarin. Er is geen enkele gewone consument die in andere stores kijkt.. Puur omdat die van google de grootste is. Wat is dan het voordeel van de andere stores? Niks... Dus gaat iedereen toch wel zijn app aanbieden in de app market van google zelf.

Dit lijkt op een probleem terwijl het niet zo is... Omdat andere stores op de android platform geen voordeel vormen en dus toch niet van de grons komen. So simple as that. En als je dat nu nog niet begrijpt wil ik het best nog een keer uitleggen. Dit heet gewoon marktwerking.
De enige reden dat Android het wel gaat redden is dat er goedkope modelletjes zijn. Net als Symbian.

Vraag je aan de gemiddelde Android user (niet-tweaker)op straat of hij/zij niet liever een iPhone had gehad, dan zal zo ongeveer iedereen ja zeggen. 't Is alleen te duur.
Goede zaak als er strenger beleid komt en wanneer er eventueel specifieke HTC (en HTC Sense) applicaties worden toegevoegd. Komt wellicht de kwaliteit van de HTC toestellen ten goede. Wat je zelf hebt gebouwd kun je ook het beste ondersteunen, lijkt mij (zoals hier onder al door Vhond aangegeven word)...
Ik vind het al belachelijk dat niet alle Android toestellen tegelijk zijn up te daten.
Wat dan met iOs devices die helemaal niet te update zijn?
dat ligt aan de gebruiker en niet aan het "niet-vrijgeven".
Hoezo ligt dat aan de gebruiker?
Anoniem: 306698
8 november 2010 15:59
Iedereen heeft het recht om proberen geld te verdienen. Als HTC denkt hiermee hun klanten te kunnen dienen (en binden), dan mogen ze dat. Of het een succes gaat worden is een andere vraag.
Ik ben het helemaal met je eens, maar volgens mij vergist het HTC management zich. Wat je ziet is dat allerhande bedrijven zien dat de Apple App Store succesvol is, maar dat ze niet zo goed door lijken te hebben *waarom* die nou succesvol is.

Vervolgens proberen ze het succes van de App Store na te bouwen, door de onderdelen van de App Store na te bouwen, zonder zich met de integratie en de verhoudingen tussen die onderdelen bezig te houden.

Het is een beetje Cargo Cultism, maar dan met business modellen.

Het is overigens niet alleen HTC dat het niet helemaal lijkt te snappen, de providers en andere telefoonfabrikanten maken zich er net zo goed schuldig aan. Sommige partijen (zoals Google) lijken het iets beter te begrijpen dan andere. Google richt zich heel duidelijk op de integratie van het Google-account met de andere diensten en het bouwen van kritische massa. Sterker nog, dat ten koste van een nogal "ongelikte" app store.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 8 november 2010 16:09]

de appstore van apple maakt (nog) geen winst, het succes zit 'm in het feit dat het de enige plek voor apps is.
Het success voor Apple zit hem dan ook niet in de winst op de app-store, maar het 'extraatje' wat ze nu kunnen bieden om mensen te laten over stappen op hun iProducten waar ze wel winst op maken.
Met het leveren van content (iets wat de android market dus op het moment niet echt kan/bezit) is het toch wel interessant lijkt me! Tevens kan HTC bijv. in NL dingen afspreken met verschillende media en dat in 1 keer op 2 platforms leveren, namelijk WP7 en Android...

Zo gek idee vind ik het niet!
Volgens mij zegt niemand tot dit moment van mijn schrijven dat HTC geen recht om dit te doen. Wat betwist wordt door iedereen is het nu hiervan. Snap dan ook niet helemaal wat je wilt duidelijk maken.
Als er voor aparte stores geen animo is, verdwijnen ze vanzelf?
Ik zie het probleem niet hoor.
Er is ook geen probleem, de mensen die er problemen mee hebben lijken allemaal een iPhone te hebben en die snappen keuzes niet zo goed, en de mensen die er op zitten te wachten die zitten lijken wel allemaal op Android te zitten... (uit alle reacties op te maken iig)
ik heb er geen problemen mee, vind het hooguit dom.
Tuurlijk Watercoolertje, iedereen heeft ook bij zijn reactie neergezet welke telefoon hij/zij heeft, gebruikt.
Denk je nou echt dat de mensen die een iPhone hebben hier problemen mee hebben??? haha, waarom zouden die daar nou problemen mee moeten hebben. Wat kan mij het bijvoorbeeld schelen wat HTC doet, mensen die een iPhone hebben hebben hier toch totaal geen last van of niks mee te maken. Die zijn blij met de Appstore (keuze genoeg hoor) en zal het een worst zijn wat HTC doet.
Alleen als je kritiek op iets hebt of iets niet handig lijkt ben je gelijk maar Apple fanboy en moet je je mond houden en hoppla, discussie afgelopen.
Want kijk mij eens Android hebben en kunnen kiezen..
Laat iedereen nou gewoon zelf eens weten wat hij/zij wil. Sommigen willen juist niet teveel moeten kiezen, die willen gewoon een apparaat dat doet wat het moet doen en verder niet teveel geouwehoer. Wil je wel veel geouwehoer en kunnen tweaken en alles maken zoals je wilt neem je een Android, maar dat terzijde. Maar hou op met zulke domme opmerkingen over iPhone bezitters. Te kinderachtig.
Het enige voordeel aan de veelvloed van app stores is voor de developer. Concurrerende app stores betekend dat er op het percetage wat de eigenaar krijgt, gekort wordt. Weg met die 30% afdracht!!
Dit voordeel is er natuurlijk wel, maar valt volgens mij helemaal weg doordat zijn app veel minder verkocht wordt. Wat logisch is omdat het een kleinere htc-exclusive? markt aanspreekt.

Het lijkt me toch slimmer om je app uit te brengen naar de standaard app market en de 30% afdracht er dan maar bij te nemen.

edit:
@watercoolertje,

Ik ging er dus vanuit dat de app's exclusief voor htc's platform waren en dus niet mogen worden uitgebracht in de gewone market. Wanneer dit niet het geval is zie ik niet echt het nut in van een extra store. Ze gaan de app's misschien iets goedkoper aanbieden maar wat maakt die paar cent nu uit?
De developper gaat iets meer winst maken, maar dit is ook maar relatief door de lage omzet..

[Reactie gewijzigd door Lambo LP670 SV op 8 november 2010 19:45]

Lijkt mij slimmer om beide marketen te bedienen, en dan bij ene 30% af moeten dragen en bij een verkoop op de andere misschien maar 20%, ze zullend e Android market (die op Android verreweg het meeste gebruikt wordt) heus niet links laten liggen hoor.
Anoniem: 347066
8 november 2010 15:52
en de fragmentatie gaat door, ik wil niet naar verschillende app stores om die ene applicatie te hebben, dump ze gwn op de android market!
dit zal niet ten goede komen van android
Zeg je wat je denkt of praat je na wat je hoort? Ik vindt het nogal frapant dat sinds Steve Jobs zijn uitspraken heeft gedaan over "fragmentatie" dat iedereen op het net ineens moet gaan zeuren.
Het is los van Steve Jobs toch gewoon een punt? Als je je af moet vragen in welke store die ene applicatie nou stond, schiet je imo je doel ver voorbij. Waarom kunnen dergelijke applicaties niet gewoon in de Android Market?
Alle Appstores hebben een "My stuff" optie waarin je snel kan zien wat je allemaal hebt gekocht, dus even een paar clickjes en je weet het.

Als het daadwerkelijk een punt is dan beargumenteer het eens, losjes een paar referenties naar "fragmentatie" alsof het iets slechts is daar heb ik niks aan.

De toepassing ervan op de Appstore is al helemaal uit de wereld. Jij koopt toch ook niet al je kleren in 1 winkel? Als HTC de markt wil betreden en iets nieuws, unieks of iets anders brengt naar de tafel dan is dat toch alleen maar goed.
Vraagt ge u ook af in welke winkel ge een Samsung Galaxy S kunt vinden? De meeste electro, gsm, operator winkels hebben die wel liggen (in Vlaanderen toch, hier zijn er maar zeer weinig exclusieve deals tussen operators en fabrikanten).
Ik vraag me eigenlijk af in welke winkel ik de beste deal te pakken kan krijgen.
Los daarvan, zie jij wel voordeel van allemaal losse stores?
Ik snap niet dat mensen dit niet inzien. Ja ok, ik geef toe 1 winkel is makkelijk. Maar dat is ook het enige argument dat ge zou kunnen aandragen en dit wordt teniet gedaan door de voordelen van verschillende winkels.

Als de 3th party winkels groot worden (zoals een Amazon Market zou kunnen zijn) kunnen deze deals sluiten met developers, waardoor hun applicaties op die market applicaties goedkoper zijn, of interessanter.
voor een paar stuivers verschil op je app, ja man je schiet er echt veel mee op.

mag je zometeen op zoek naar die ene app die al die stores gaat vergelijken, maar oops je kan hem niet downloaden omdat je de store niet in kan met je beperkte toestel.

hoe fijn.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Wie zegt dat een ontwikkelaar beperkt is tot 1 appstore? Ze kunnen hem toch meteen in meerdere appstores zetten?
kost een developer toch meer geld, handig want die gaat dus keuzes maken, en wellicht voor jou: de verkeerde zodat jij nooit aan zijn app kan komen, weet je wat, dan steel je 'm gewoon.
@bakman: Pffft. Ik verwijs je naar de replies die je hierboven al hebt gehad.

@ZpAz: Al zou de developer de app in de Google, HTC en Samsung market plaatsen dan is hij nogsteeds goedkoper uit dan alleen de Apple market. Je vergeet trouwens ook dat op d'n duur het concurrentie aspect in werking zal treden waardoor die prijzen omlaag zullen gaan. Kijk maar naar wat er is gebeurd met websites als Handago, PalmGear, ed. Omdat ze met elkaar gingen concureren hoefde de developers ineens niks meer te betalen voor de hosting van hun apps.

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 9 november 2010 11:30]

En nu moet hij betalen om de 'Google Market' te komen, de 'Samsung Market', de 'HTC Market' ondertussen is ie dus al duurder uit dan het op iOS te releasen waarover altijd over de 99 euro werd gevallen.. mja, voor ieder wat wils he :)
en ik had het nog niet eens over devices zonder market - nog handiger.
30% gaat naar Apple bij elke verkochte App. Lijkt me redelijk hoognodig dat er alternatieven komen. Binnenkort Photoshop te koop via OSX appstore voor 30% meer?
Apple maakt bij die 30% nagenoeg geen winst.
Er zijn allerlei kosten, zoals creditcard kosten, servers, etc...
Zegt Apple, volgens de methodiek die zei aanhouden. Misschien moet er dan maar eens concurrentie komen. Iemand die het slimmer aanpakt waardoor die overhead omlaag gaat.
beter selectie van apps.
Ik heb liever 1 store waar alle kwalitatieve goed apps opstaan en nog tig apps die alle zooi verzamelen. dan weet je waar je moet beginnen met zoeken.
Als Steve Jobs iets zegt betekent dat niet automatisch dat hij ook ongelijk heeft..
Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar.
dus: als hij niets zegt, is het ook waar :')
Ik vind het frappant dat jij voor de uitspraak van Steve Jobs zoiets nog nooit gehoord hebt, het is een veel gehoorde klacht binnen de Android community en een zeer reële klacht, er zijn zo enorm veel applicatie winkels dat het steeds lastiger wordt om alle applicaties te kunnen vinden. Zeker als elk merk nog met exclusieve apps komt.
Ik heb even een search gedaan op XDA naar "fragmentation" en de enige referenties die ik kan vinden zijn discussies die voortvloeien uit de uitspraken van Steve. Verder zie ik niet wat het probleem is. Fragmentatie is nooit een probleem geweest binnen de Linux community, afgezien van de "welke distro is beter" discussie natuurlijk.
Anoniem: 63628
@Tsurany8 november 2010 16:19
Het is zelfs al een klacht die al jaren te horen was op windows mobile, zelfs in het bedrijfsleven. Steve Jobs is gewoon heel goed in het recyclen van ideeën en opmerkingen van mensen.
Meer dan 70% van alle nu in gebruik zijnde android telefoons loopt op 2.1 of 2.2. Dat houdt in dat 70% van alle android telefoons alle apps kan draaien die er in de market te vinden is. De resterende 30% moet inderdaad soms een andere versie van de app nemen, iets wat begrijpelijk niet altijd mogelijk is.

Dus in de praktijk is fragmentatie (bijna) geen probleem.
Een groot deel van die 30 draait nog eens 1.6 wat in meeste gevallen ook geen problemen oplevert. Als je 1.5 of lager hebt dan is het aan te raden om te upgraden naar 1.6 of hoger. Er zijn weinig toestellen in de markt waar geen update (of een community ROM) voor beschikbaar zijn. Zelfs de G1 (het eerste toestel) heeft een officiele update naar 2.0.
Dat fragmentatie is helemaal geen veelgehoorde klacht. Dat zeggen alleen mensen zoals jij om je argumenten sterk te maken. Er staat niet in het artikel dat htc iedereen toelaat. Misschien is het wel voor hun eigen apps... Zoals bij samsung. Om exclusiviteit te verkrijgen. Jonge die apple dudes kunnen echt heel goed voor android gebruikers denken... Not really.

Ik heb nu al meerdere android telefoons gehad. En heb nog nooit last gehad van fragmentatie. Als het zo erg is als jij zegt. Dan had ik er wel één keer wat van gemerkt of niet? Download aardig wat apps..
Ja, dat is net als bij computer apparatuur. Moet ik naar shop X voor mijn koeler, shop Y voor mijn CPU, shop A voor moederbord.. ECHT ONZIN!

Gewoon 1 winkel in Nederland waar ik _alles_ kan kopen, oprotten met al die webshops en vergelijkingsites en electronica ketens.

/sarcasmmeter just crashed.
maar android market is helemaal niet toegankelijk voor iedereen, alleen voor mensen met een gmail account.. nee dankje, ik heb al een fatsoenlijk email account..
Voor elke store heb je een account nodig. What's the point?
Een beetje dubbele service volgens mij. Dus HTC heeft GSM's met Android en Win7. Microsoft en Google hebben hun eigen winkel. Dan worden de applicaties dus aangeboden bij HTC en Microsoft of Google. lijkt mij dat je als eerste bij de winkel van de softwareontwikkelaar gaat kijken. Tenzij het een service waarbij bepaalde bugs alleen gelden voor HTC en dat HTC dat onderzoekt, het oplost en aabied in hun winkel. Lijkt me wel sterk, want moet je dus zoveel verschillende applicaties onderzoeken op bugs en heb je de sourcecode nodig van alles, wat niet snel wordt vrijgegeven.
''Volgens The Financial Times is HTC bezig om personeel voor zijn app-winkel te werven. Zij zouden moeten gaan zoeken naar content die in de onlinewinkel wordt aangeboden''

Ik krijg hier het idee dat het eerder gaat om het kaf van het koren te scheiden, HTC gaat niet (alleen maar) eigen applicatie schrijven. Maar maakt juist een selectie uit het bestaande aanbod, omdat HTC dit niet kan doen in de gewone Android Market, aangezien Google hier de controle over heeft, lijkt dit mij de enige optie voor HTC om dit te doen.

Bovendien is dit weer een manier van HTC om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie, net als HTC Sense en HTCSense.com. Tegenwoordig is er bij aankoop weinig verschil tussen de concurrentie te zien: de processors zijn ongeveer van dezelfde fabrikanten: er valt alleen te schuiven in de schermgrootte, hoeveelheid ram en aantal/soort aansluitingen. De aanbod van deze diensten zorgt dan voor positieve onderscheiding van de concurrentie.
Ach, al die verschillende app stores van bedrijven die ook een stukje van de taart willen worden in de toekomst ook net zo snel weer weggeruimd :)

Niet perse omdat ze zo slecht zouden zijn, maar wel omdat ontwikkelaars hun apps niet voor iedere kloon-store gaan aanmelden om er die paar euro extra aan te verdienen (als je dat er al uithaalt met alle extra aanmeldingsbedragen). Of nouja, laat ik niet voor anderen spreken: ik vind het de benodigde tijd niet waard om langs 20 verschillende app stores te gaan.

Hopelijk zijn er velen met mij, dan houden we snel weer de echte Market (of misschien wel het beste alternatief) over, bloedt de rest dood en kan men weer doorgaan met waar het werkelijk om draait: goede apps maken.
Zou ook wel een reactie kunnen zijn op de verhalen dat google android in de toekomst dusdanig wil opzetten dat fabrikanten geen aanpassingen meer mogen doen aan de software zodat het updaten veel makkelijker is. Als HTC dan zijn sense en andere toepassingen in een store aanbiedt, kan je zowel googles update systeem houden als sense installeren zodra HTC deze heeft aangepast aan de nieuwe versie van android. Dit uiteraard voor een prijs.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee