HTC en Nokia maken ook bezwaar tegen App Store-merkrecht

Naast Amazon en Microsoft hebben ook Nokia, HTC en Sony Ericsson bij het Community Trade Mark-bureau in Europa officieel bezwaar gemaakt tegen het merkrecht van Apple op de term App Store. Volgens hen is de term te generiek.

Apple heeft in Europa het merkrecht op de term App Store. Eind april maakte Amazon hiertegen bezwaar bij het Europese Community Trade Mark-bureau. Microsoft, Nokia, HTC en Sony Ericsson hebben nu een vergelijkbaar bezwaar ingediend. De vier bedrijven willen dat het merkrecht ongedaan wordt gemaakt, omdat dit te generiek zou zijn.

"Het indienen van bezwaar door HTC, Nokia, Sony Ericsson en Microsoft toont, net als Amazons recente actie, aan dat er brede oppositie is tegen Apples exclusiviteitsclaim. 'App Store' is net als 'toy store' of 'book store' een generieke term, die door iedereen die apps via een store verkoopt gebruikt moet kunnen worden", aldus een Microsoft-woordvoerder in een verklaring.

Amazon opende in maart zijn Android Appstore, waarna Apple het bedrijf aanklaagde wegens inbreuk op zijn merkrecht. Daarop maakte Amazon bezwaar tegen de toekenning van het recht op de term. Ook Microsoft vindt de naam al langer te generiek. Het bedrijf uit Redmond heeft ook al bezwaar aangetekend bij de USPTO.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-05-2011 • 11:47

169 Linkedin

Reacties (169)

169
165
106
9
0
4
Wijzig sortering
Anoniem: 207972
13 mei 2011 11:52
Ook al vind ik de term te generiek,... Maar komaan ze hebben de rechten gekregen noem jullie store toch gewoon anders en stop met al die onzinige claims. Straks lees je niets anders meer dan dit soort flut zaken.
Hoe moet je een applicatiewinkel anders noemen dan Application Store of App Store?

T'is net zoals een computerwinkel geen computerwinkel meer mag heten...
Een computerwinkel mag zich prima computerwinkel noemen, je kan daarover alleen geen merkrecht krijgen.

http://www.decomputerwinkel.nl/

En alternatieven zijn er zat om een softwarewinkel een naam te geven; program store, program market, software store, software market... tis heel eenvoudig verzonnen en met al die woorden kan je ook weer hele leuke samentrekkingen en afkortingen maken.

Eigenlijk is het gewoon een discussie van niets... de claim van Apple dat het verwarrend zou werken is gewoon onzin. De appstore voor Apple bereik je sowieso via je telefoon, daar is het ook alleen maar voor bedoelt. De partij waar Apple moeite mee heeft omdat zij een gedeelte van hun webshop ook app store noemden (Amazon), is een 'normale' webshop en bedient ook een andere markt. Als er dus consumenten zijn die daarvan in de war raken zoals Apple beweert, dan kan je denk ik beter vraagtekens zetten bij die persoon als die daarin het onderscheid nog niet eens weet te maken.
Anoniem: 364852
@MicGlou13 mei 2011 21:31
"Een computerwinkel mag zich prima computerwinkel noemen, je kan daarover alleen geen merkrecht krijgen."

Dat bedoel ik. Dat het dus ook onzin is om een merkrecht aan App Store te geven.
Idd dat die andere gewoon iStore gebruiken of iMarket of iApp Store of i..... :)
Dat was destijds ook al zo'n ophef. Van Apple mochten er geen i-tjes voor woorden worden gezet want dat maakte inbreuk. Facebook heeft er in het verleden ook al een handje van gehad door zaken te starten tegen andere sites omdat het woord face erin voorkwam.
Haha, en voor Android dan de 'A Market'? :)

Arme BlackBerry, zitten dan met een B-merk opgescheept ;)

[Reactie gewijzigd door ltcom op 13 mei 2011 12:41]

Hoezo onzinnig?
Store is gewoon winkel = generiek
app = productnaam van iets dat verkocht word, vind ik ook vrij generiek.

Want waarom zou app store wel mogen als merknaam en book store, toy store, web store, ect niet kunnen ?
een app is niet merk vast, een app kan voor een pc of telefoon zijn, of het nou iOS, android, windows, linux of wat voor OS dan ook is.

Apple heeft wel een handje om generieke termen ideeen te clamen, op geen enkele manier kun je "app store" als merknaam toekennen. was het "iApp store" dan zou ik zeggen veel plezier met je naam maar "app store" is gewoon te generiek. Het is ook goed dat een hoop bedrijven samen hier tegen vechten.
Ergens ben ik het met jou eens maar aan de andere kant. Het woord applicatie wordt al jarenlang afgekort door 'app'. Dit is dus heel generiek. 'Store' is ook heel generiek en als je ze aan elkaar plakt dan is het ook heel generiek.

Daar zou je niet zomaar rechten aan kunnen ontlenen. Bovendien is er maar één appstore van Apple, hoe kan een appstore van Android van invloed zijn op die van Apple? Het is niet zo dat Apple ineens inkomsten mis loopt ofzo. Er moet maar eens goed worden nagedacht over het vastleggen van dit soort benamingen. Appstore wordt in de volgsmond ook gebruikt om aan te geven dat het een online plaats is om aan applicaties te komen zonder dat dit aan één merk zit verbonden.
aanvechten die apple, iedereen praat over google en facebook.
maar ik vind apple ook niet altijd even goed bezig zijn.
misschien is dat apple's manier.
Vind het wel slim.
Als je appstore zegt denk je toch gelijk aan ios?
Als ik market zeg denk je gelijk aan android?
Dus ik vind dat die bedrijven maar een eigen naam moeten verzinnen.
Als ik appstore hoor denk ik ook aan Android. Het kan mij niet schelen welke naam ze er zelf aan hebben gegeven: Android Market is gewoon een appstore en die naam is dus (zoals aangegeven wordt door de aanklagers) generiek.
Als ik hoor App Store denk ik Apple, het is niet voor niets dat het bij Android Market heet.
Application Store o.i.d. is dan weer een heel ander verhaal, maar App werd voorheen weinig gebruikt, en nu Apple het(zeker niet als eerste) wel gebruikt probeert iedereen op eens mee te liften op hun succes.

Als Microsoft Prog Store op de markt had gezet op dezelfde manier als Apple de App Store op de markt heeft gezet zou iedereen daar op mee proberen te liften en was er daar heibel, Prog is namelijk te generiek...

Persoonlijk vind ik het kinderachtig dat HTC, Nokia, etc niet kunnen zeggen, oké we hebben verloren, op naar de volgende slag. Dat zou mij meer deugd doen te zien dan: "Oh we vechten het wel aan, wie weet winnen we alsnog"
Hoezo verloren, niemand geeft aan de naam te gaan gebruiken, Google heeft al een andere naam voor de market en die veranderd echt niet...

En dat jij aan Apple denkt bij het horen van App Store kan toch gewoon, wil niet zeggen dat die andere 5miljard+ mensen op aarde dat ook hebben...

Ik zeg bijna ALTIJD app store als naam voor de Android Market, en soms Market, ligt er aan met wie ik het er over heb...

Gelukkig beslist er een rechter en niet een willekeurige tweaker ;)
Heb je de eerdere artikelen hierover al gelezen?
Hoezo verloren, niemand geeft aan de naam te gaan gebruiken, Google heeft al een andere naam voor de market en die veranderd echt niet...
Deze hele discussie is juist ontstaan omdat Amazon een gedeelte van hun webshop ook app store ging noemen... daar was Apple het niet mee eens en daar is die hele merknaam discussie begonnen. Het grappige is daarbij ook nog dat Amazon het anders spelt (Amazon: Appstore - Apple: App Store), plus dat het voor Amazon nog niet eens de volledige naam is... Het heet voluit: "Appstore for Android" Nou als men het verschil dan nog niet ziet... dan kan je beter aan je klanten gaan twijfelen.

Het gaat er ook niet om dat Google (of andere) al een andere naam heeft voor hun eigen platform, het gaat erom dat men Apple niet het merkrecht geeft voor een titel welke simpelweg te generiek is. Eigenlijk zijn de meesten het daar wel over eens, alleen Apple niet... want ik heb verder hierover geen enkele steun betoging van een ander voor Apple gehoord.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 13 mei 2011 12:57]

Ik vind ook App Store behoorlijk generiek. En ik denk niet aan Apple nee.
De naam app store werd nog helemaal niet gebruikt totdat Apple het icoontje "App Store" op zijn iPhone plaatste.
Daarna werden de toestellen volledig door allerlei merken gekopieerd en nagebootst.
De naam "App Store" in deze combinatie is wel degelijk door Apple bedacht en succesvol geclaimed. Dat het de andere merken niet goed uit komt omdat er bijna onmiddelijk aan Apple gedacht word is vervelend voor ze. Dat heet innovatie, zelf iets bedenken wat generiek wordt toegepast als het aanslaat.
Dit is gewoon merkrecht 1.0 hoor.
Google maar eens op: Cola, Xerox, Solex, Luxaflex, Walkman, Google, I-Pod.

Dit zijn allemaal generieke namen (aan het worden). In het merkrecht bestaan er één hoofdreden waarom een bedrijf geen exclusief recht op een naam kan hebben: als de naam generiek is. Voor bedrijven levert dit nogal eens problemen op wanneer zij een nieuw product hebben bedacht waarvoor nog geen naam bestond. Wanneer een dergelijk product 'aanslaat' bij 'de consument' dan wordt de naam voor dat product al snel door de consument geadopteerd als generieke naam (voor alle producten die op het eerste succes proberen mee te liften). Bedrijven zijn daar als de dood voor omdat zij dan geen exclusief recht meer op de door hun bedachte naam kunnen uitoefenen terwijl zij daar eerst miljoenen aan marketing tegenaan hebben gesmeten.

Een naam kan ook te generiek zijn wanneer de naam eigenlijk alleen omschrijft wat het product doet/is. Een goed voorbeeld is inderdaad 'App Store' en een ander voorbeeld is 'Schenkstroop' (van Van Gilse): respectievelijk een winkel waarin je applicaties koopt en stroop die je schenkt. Het is gewoon dom (vanuit het merkenrecht gezien) om een dergelijke naam aan te nemen omdat je je exclusieve recht daarop vrijwel nooit waar kan maken.
Cola is geen merknaam en cola komt van de kola nut.
Xerox is een merknaam en daar zijn nog steeds de rechten op. Dat mensen het voor andere dingen gebruiken is nog niet voldoende reden, zeker niet gezien Xerox meer is dan kopieermachines.
Solex is een merknaam
Luxaflex is een merknaam en worden door andere geadverteerd als horizontale jaloezieën
Walkman is nog steeds een merknaam.
Google is een merknaam
iPod is een merknaam

Generiek of niet dat maakt niet uit, het zijn eigen verzonnen namen die niet mensen in de wegstaan om over een product te praten met een verkeerde naam.

Als voorbeeld. Hoe noem je een apparaat die mp3 bestanden afspeelt? Juist, een MP3 speler. Als jij zegt dat het een iPod is, dan gebruik jij verkeerde namen. Daarom is iPod een merknaam, maar zal het je niet lukken om "MP3 Player" als merknaam te krijgen.
Maar hoe noem jij een (digitale) winkel die programma's verkoopt in het Engels?

En daar gaat het om, het gaat er niet om of het populair of iets dergelijk is, het gaat er om of je eigenlijk andere limiteer om over iets te praten. Kijk wij weten allemaal wel dat wanneer jijzelf een MP3 speler zou bouwen dat als je die iPod zou noemen of daar nou refereren dat het een iPod zou zijn, maar vind je het ook normaal dat Apple achter je aan komt wanneer je zegt dat jou digitale software winkel een App store is?
Heb je hier bronnen van?

De voorbeelden die je noemt zijn namelijk wel degelijk wettelijk zeer goed beschermd. Van Dale legt het zelf ook even uit:
De jaloezieën van het merk Luxaflex, op de markt gebracht door het bedrijf Hunter Douglas, zijn zo bekend dat het woord luxaflex het woord jaloezie zelfs goeddeels heeft verdrongen. Het woord heeft dus een betekenisontwikkeling doorgemaakt van "bepaald merk jaloezieën" tot "jaloezie in het algemeen"....

... In het ergste geval is het zelfs denkbaar dat concurrenten ook de naam luxaflex gaan voeren, met als argument: luxaflex is de algemene naam voor jaloezieën geworden - kijk maar in het woordenboek....

...Nu is dit laatste risico tamelijk denkbeeldig, want de wet voorziet er in voldoende mate in dat geregistreerde handelsmerken worden beschermd tegen inbreuken op dat merkenrecht. Een willekeurige fabrikant die zijn jaloezieën luxaflex zou noemen, zou juridisch dan ook niet sterk staan. Het feit dat een merknaam is opgenomen in een woordenboek kan dus nooit een reden zijn om aan te nemen dat er op die naam niet langer rechten zouden gelden.

bron : VanDale vraagbaak
Het gaat om "App Store". Generiek zou Application Store zijn. Op die laatste is geen patent aangevraagd.
En daar zit hem nu net de kneep, de concurrenten weten ook wel dat er bij App Store meteen aan Apple gedacht wordt, vandaar dat ze bewaar maken. En dat zal worden afgewezen.
bij App Store meteen aan Apple gedacht wordt
... aldus Apple-gebruikers. Bij mij gaat dat belletje echt niet rinkelen hoor.

(Overigens lijkt me "Windows" ook een vrij generieke term; het is natuurlijk een andere situatie maar valt me op dat die nog niet voorbij is gekomen... :X )
Daar zijn ook zat rechtzaken over geweest. Ik weet niet waarom MS daar een merkrecht op heeft, maar ik schat dat het er mee heeft te maken dat er hier geen vergissing van de woorden kan zijn. Windows zal dan ook beschermd zijn voor alles wat computer gerelateerd is, maar uiteraard niet wat glas gerelateerd is.

Ik bedoel, kijk maar naar hoe Apple heet, dat zou dan ook een probleem zijn. ;)
Anoniem: 282252
@PrimeMENL13 mei 2011 15:14
Het verschil is denk ik, en hier gaat de rechter op een gegeven moment beoordelen dat er een verschil is tussen:

1) 'App Store'
2) 'Application Store'

We weten allemaal dat App voor Application staat, alleen wordt het andere geschreven (verkort), subliem verschil. Ik denk dat het legertje Apple advocaten dat ook wel heel goed hebben laten uitzoeken.
-oeps. excuus voor verkeerd plaatsen reactie-

[Reactie gewijzigd door Geronimous op 13 mei 2011 18:07]

Natuurlijk was Apple hier als eerste mee, eerlijk is eerlijk, daar zit ook de discussie niet in. Het gaat er hierom dat de naam te generiek is, de naam is namelijk letterlijk wat ze allemaal gebruiken, een store om je apps te kopen.

Dit betekent niet dat Apple het niet mag gebruiken, maar de vraag is of ze een merkrecht mogen houden op zo'n naam.

Persoonlijk spreek ik ook erg tegen dat dit innovatie is, ik bedoel kom op, wat is hier nou innovatief aan. Ik zie de vergadering al gaan.

"Steve Jobs: Alright people, as you know we spend a lot of R&D thinking of this incredible name for our phone, but now we need a great name for our store in which you can buy your applications.
Employee 1: Damn Steve, we just spend the last 4 years on a phone name and now you need another name, you need to stop pushing us.
Steve Jobs: But we are Apple damnit, we need to be hip and cool, if we are not innovative with names, then how are we ever going to beat Microsoft?
Employee 2: Steve, you are right. You can count on us! We will find that brilliant name, even if that means we won't get our iPhone released before 2000.
Steve Jobs: That's the spirit. And feel free to take your time, once we get the right names, we can just get all the money back by letting the consumers pay double then what they would have if we were throwing out names like Nokia or Ericsson is doing.

8 years later

Employee 2: Steve, we got it, we finally have the right name for our application store. It's "App store"
Steve Jobs: That... is... AMAZING!!! How did you think of such a brilliant and innovative name.
Employee 2: Well sir. It was my baby girl. I was thinking out loud and kept repeating "application store", she was trying to repeat me but couldn't pronounce "application" so she just said "app store".
Steve Jobs: That baby is brilliant, it's such innovative minds that will bring success to this company.
Thank that baby for me and start packing your bags, I want that baby to start working in 1 of our Chinese factories right now!"


Oke het is erg overdreven en nogal wat stabs richting Apple. Maargoed, zeggen dat de naam App Store innovatief is is gewoon onzin naar mijn mening.
Sorry, maar je kan natuurlijk niet claimen dat een term generiek is als hij nog niet gebezigd was voordat het als merk werd gebruikt. Daarom is de term ook gedeponeerd en toegekend.
Tuurlijk wel. Als ik als eerste besluit autobanden te gaan verkopen in een winkel, en noem het autobanden winkel, is die naam dan niet generiek? De naam staat gewoon compleet los hiervan, het blijven 2 compleet generieke woorden die gecombineerd zijn.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 13 mei 2011 14:34]

Anoniem: 282252
@Sjekster13 mei 2011 15:10
Als jij je winkel 'Band Store' had genoemd dan had je daar denk ik wel merken recht op gekregen.

KPN staat voor 'Koninklijke Post Nederland' allemaal worden die je dagelijks ook kunt gebruiker, maar de afkorting ervan is uniek.

App in combinatie met Store en niet Application in combinatie met store, wordt voordat Apple's App Store er was niet of nauwelijks gebruikt, dat is ook in Google trend te zien.

Het zou mij dus niets verbazen als deze naam aan Apple toerekent blijft.

Ik snap niet zo heel goed waarom andere bedrijven zo'n bezwaar maken, zeker amazon met hun 'one click' patent die ze agressief verdedigen, maar goed, dat is hun goed recht.

Andere bedrijven kunnen andere namen verzinnen voor hun store. Zoals google all Market, prima toch?
Als bedrijf kan je je niet als Koninklijk registreren, dat is iets wat het staatshoofd moet geven. Tevens klopt de afkorting niet, die staat voor Koninklijke PTT Nederland, PTT staat dan weer voor (Posterijen, Telegrafie en Telefonie).

Je mag best normale worden in je namen gebruiken, maar wanneer je een merkrecht neemt op iets wat zo universeel is, dan geeft dat problemen.
Bijvoorbeeld: Playstation bestaat uit 2 zeer normale worden maar is geen probleem. Zou iemand nou een nieuwe console maken en die Game Console noemen, dan is er wel een probleem, immers wij hebben het over een game console als een groepsnaam voor heel veel dingen, terwijl Playstation iets is wat Sony heeft verzonnen en totaal niet in de weg zit van andere bedrijven.

De App Store daar in tegen is een ander verhaal, App wordt al jaren en jaren gebruikt, lang voordat Apple hun store maakte. Sinds App een populaire afkorting is voor applicaties en sinds App en Store al 2 woorden zijn die in combinatie werden gebruikt, kan je hier spreken over een generieke naam.

Dat namen later 'generiek' worden maakt niet uit. Neem bijvoorbeeld een Workmate. Workmate is van Black & Decker, maar wanneer wij het over zo'n werkbankje hebben, dan spreek je al snel over een workmate, ook al is die niet van B&D. Je kan dan niet zeggen dat B&D maar de naam moeten opgeven, want voordat B&D aan de haal ging met die naam betekende het niets, of hooguit een maatje die je helpt met werken.

Op "Tire store" (laten we niet NL met EN mengen) zou je geen merkrecht op krijgen, of in ieder geval niet in Engelstalige landen. Stel je voor, jou banden moeten vervangen worden, waar zoek je op in Google? Juist "tire store", 1 keer raden wie dan bovenaan staat?
haha leuk geschreven en klopt.
Ze zeggen dat al hun shit inovatief is terwijl ze 'Spaces' en 'Exposé' zogezegd zelf hebben uitegevonden terwijl dit al lang mogelijk was in vele linux distro's
Google trends is het met je eens
Dat Google trends zegt dat het er niet op staat betekend alleen dat het niet vaak gebruikt werd. Zoek maar eens op bijvoorbeeld je eigen naam, of iets anders waarvan je weet dat het op het internet staat maar waarschijnlijk niet al te vaak.

En je krijgt netjes de melding
Your terms - XY - do not have enough search volume to show graphs.

Overigens als je goed kijkt zie je overigens ook dat Google trends zelf ook aangeeft waar Apple de App Store introduceert. Dit is na de eerste hits.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 13 mei 2011 14:18]

Das wel een hele mooie link zeg! :-)
Als de tweakers eerlijk zijn dan zeggen ze dat ze die term nog nooit gebruikten voordat de iPhone een hit werd.
Dat het voorheen nog niet gebruikt werd, verandert absoluut niks aan het feit dat het een generieke term is. Toen er nog geen boeken waren, gebruikte ook niemand de term book store.
Dan is de vraag hoort "Apps" bij Apple. Ik vind van niet, Google heeft ook Apps. Maar bij App Store denk ik toch eigenlijk wel aan de store van Apple.

"Free Record Shop" is ook een merknaam. Free record is maar een loze term, maar toch kan niet iedere platenwinkel het gebruiken. Het gaat daar schijnbaar toch om de combinatie wat het uniek maakt (dan heb je nog "The Body Shop", "’t Oorzaakje", "Kruidvat" enz allemaal niet heel uniek als je naar de losse woorden of woorddelen kijkt)

Noem het dan inderdaad Application Store als je denkt dat je een generieke naam moet gebruiken.
Anoniem: 286416
@wouter197122 mei 2011 14:48
Waar heb jij het zitten? Hoe kan je nu App Store als naam zien, zijn niets anders als twee algemene woorden. Net zoals speelgoedwinkel en boekenwinkel zoals Microsoft heeft aangegeven. Veel te generiek als je het mij vraagt. Market is ook generiek, maar is een veel minder algemeen dan App Store.

Application werd al veel langer aangeduid als App, maar het sloeg pas aan onder de mensen toen iPhone en Android opkomende waren.

En hou alsjeblieft op over de 'naam' App Store i.c.m. innovatie, laat me niet lachen!
eens : Applicatie winkel, sinds eind jaren 80(misschien wel eerder) is de term App al een synoniem voor het woord applicatie
oa symbian gebruikt t als extentie .app ( http://en.wikipedia.org/wiki/APP_%28file_format%29 )
enneh als alan parson een winkel wil openen mag die t dus APP store noemen (Alan Parsons Project :-p )
Persoonlijk vind ik het kinderachtig dat HTC, Nokia, etc niet kunnen zeggen, oké we hebben verloren, op naar de volgende slag. Dat zou mij meer deugd doen te zien dan: "Oh we vechten het wel aan, wie weet winnen we alsnog"
Ik vind het kinderachtig van al die grote bedrijven, alsof ze niet genoeg macht hebben.

Al die merkenrecht onzin op gewone Engelse woorden en die commerciele oorlogsvoering daaromheen maakt de producten duurder. Wij betalen immers in de productprijs al die sure advocaten.

Ophouden met die onzin !
De onzin hier is een generieke naam gebruiken als Merknaam.

Zoals hier al gezegt is: bv, Android Market = een Appstore

Appstore is dus een generieke naam voor een plek waar je applicaties kunt kopen voor je toestel of wat dan ook.

Het feit dat Appel hier weer een claim op legt moet dus niet kunnen. Dan noemen ze het maar de iStore om in lijn te blijven met hun naamgeving.

Misschien een duidelijke vergelijking:

Auto, dat is een verzamelnaam voor alles wat personen kan vervoeren.

Hierin heb je dus ook een onderverdeling van merken/grootes e.d.

Appstore is TE generiek.

[Reactie gewijzigd door Dakreal op 13 mei 2011 12:56]

Appstore is TE generiek.
Windows is te generiek.
Office is te generiek.
Waarom geef je die voorbeelden niet?
Auto, dat is een verzamelnaam voor alles wat personen kan vervoeren.
Dus een fiets is een auto?
Omdat het Microsoft Windows is en
Microsoft Office is.

Op alleen Windows of Office zou Microsoft echt geen goedkeuring hebben gekregen. Zo wel dan hadden ze al lang een leger advocaten achter zich aan gehad.

Dat Nokia mee doet zal ongetwijfedl wat te maken hebben met hun vrijerij met Microsoft. Daarnaast heeft Nokia er op meerdere vlakken profijt van. Zowel bij de nieuwe WP7 toestellen als bij Symbian.
Op alleen Windows of Office zou Microsoft echt geen goedkeuring hebben gekregen.
Sterker nog, dat heeft Microsoft geprobeerd, en ze kregen inderdaad 'nee' te horen. Dat was overigens een zelfde soort proces als dit.

Dus, we wachten rustig af wat bepaald wordt. Wat apple heeft gedaan mag (je mag vrijwel alles claimen als merknaam), maar wat de tegenpartijen doen, mag net zo goed.

(alhoewel Microsoft een verhaal van pot verwijt ketel is, natuurlijk ;) )
Het was toch op die manier ook altijd al "Apple App store"? En Android Market?

Android App store vind ik trouwens niet zo best klinken. Market is veel karakteristieker.

Maar goed als je Apple App store hebt, moet OVI App store ook gewoon kunnen.

Een hoop gezeur om niets, laat apple lekker z'n generieke zooi hebben, dan blijf ik lekker in m'n market rondlopen.

Dit soort getouwtrek is vermoeiend en nergens goed voor.
Anoniem: 406963
@djunicron17 mei 2011 16:06
K ben het helemaal met je eens. ;)

En ik denk niet eens dat het hun om de naamgeving gaat.
Anoniem: 282252
@PaT13 mei 2011 15:21
Daarom heeft Apple het ook 'App Store' genoemd en niet 'Application Store',
beide woorden volluit zijn generiek, maar de afkorting Application met Store (App Store) is niet generiek meer. Ik denk dat de rechter het ook zo gaat beslissen.

Hetzelfde hebben we gehad met Lindows, volgens microsoft leek dit te veel op Windows, en daar stond voor Lindows niet eens een woord voor dat leek op Microsoft (dit omdat Windows generiek is).

Maar ja, Lindows moest wel ff de naam van Microsoft veranderen.

In het geval van App Store, blijft deze merknaam ook gewoon staan
Dat Windows en Office generieke woorden zijn wil ik wel geloven.
Maar in dat geval is Apple nog veel generieker-der-der. :X
Appels bestonden al laaaaang voordat er ramen en kantoren kwamen!


De betekenis van auto het woord auto

Het woord automobiel is een Frans leenwoord (automobile). Het is een samenvoeging van het Griekse "αυτος" en betekent zelf en het woord "mobile" komt van het Latijnse "movere" en betekent bewegen. Samengevoegd maakt dat zoiets als "zelf voortbewegend" of "zelf voortbeweging". Een definitie van een auto schiet vaak te kort, maar een poging kan zijn: Een voertuig met een motor, bedoeld voor het vervoeren van één of meerdere personen over een weg, met drie, vier, zes of acht wielen.
bron

[Reactie gewijzigd door DriftwoodSan op 13 mei 2011 13:56]

Windows is generiek , behalve als je het hebt over een OS. dat komt daar niet voor.
apple identiek.

het verschil tussen die woorden is dat de generieke woorden in een ander context gebruikt wordt.
app store is gewoon letterlijk generiek woorden gebruiken voor dat wat ze betekenen.
AppStore als merknaam registeren voor een voetbal zou geen probleem zijn.

Of ik noem mijn winkel "Winkel" en ik klaag iedereen aan die mijn merknaam "Winkel" misbruikt (of er dicht tegen aan leunt zoals "winkel" ) Daar ik ook internationaal ga doe ik dat natuurlijk met de Engelse term :P
Windows is helemaal niet te generiek, die naam heeft onze bill aan zijn OS gekoppeld. OS daarin tegen is wel te generiek maar ook nog niet door iemand geclaimed..
OS daarin tegen is wel te generiek maar ook nog niet door iemand geclaimed..
Al zal meneer Apple je vast wel aan gaan klagen als je jouw besturingssysteem "OS" noemt, het lijkt namelijk te veel op iOS of MacOS...
Ze moeten eens stoppen met dat heen en weer aangeklaag (ten minste, voor zulke onbenullige kleine dingetjes wel, een technisch hoogstandje moet je wel blijven verdedigen), het kost allemaal geld en dat kunnen ze beter uitgeven aan innovatie.
Is niet te generiek. Microsoft Windows is een OS, en windows zijn ramen.
Hetzelfde geld voor Office.
maar App werd voorheen weinig gebruikt
Dat hangt af van jouw omgeving denk ik. "App" wordt al jaren gebruikt voor (software) applicaties. "Prog" komt nog minder voor.
"App" wordt al jaren gebruikt voor (software) applicaties.
Maar hoe lang wordt de term 'App Store' al gebruikt?
Dat is waar het hier over gaat...
Klopt dat is waar het hier over gaat, en daarom lopen mensne te klagen.
Wat is er nu zo speciaal aan Store achter het wordt App te plaatsen? Het is te generiek en daarom klagen bedrijven terecht.
Zo speciaal dat voor Apple er simpelweg niemand aan gedacht heeft...
Op het moment van registreren was er niets generiek aan "app store" en dat is waar het hierover gaat.
Het gaat er niet om of dat het nu generiek is, anders kan Google de exclusieve rechten op hun naam ook inleveren aangezien dat nu generiek is voor "zoeken op het internet".
Anoniem: 296873
@Crazy Harry13 mei 2011 20:15
Als ik nu een webwinkel ga beginnen, die alleen maar afbeeldingen verkoopt, en ik noem deze winkel pic store, zou je dan vinden dat ik hier merkenrecht op heb? Pic is een generieke afkorting voor picture, dus pic store beschrijft eigenlijk alleen maar wat het is. Ik zou het hier dus niet terecht vinden als hier merkenrecht op genomen kan worden.

Als je het vóór de introductie van luxaflex het over luxaflex gehad zou hebben, zou niemand weten waar je het over had. Als je het voor de introductie van apple's app store het over een app store had gehad, dan had vrijwel iedereen die bekend is met computers meteen doorgehad dat je het over een winkel voor applicaties had.
Oftewel: ik vindt dat als een naam vóór introductie van die naam al beschrijft wat het product zal zijn, het niet als merknaam genomen mag worden, tenzij er iets unieks aan toegevoegd wordt, wat geen betrekking heeft op het product.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 296873 op 13 mei 2011 20:22]

Als jij de merknaam pic store neemt, en deze is nog niet bezet, dan is daar geen enkel probleem mee want ondanks de beschrijving van wat het is, is er niets generieks aan.
Dat je het een beschrijvende naam geeft is enkel slim, maar dus niet generiek.
Voor de zoveelste keer in deze discussie, het gaat niet om "app", niet om "store", niet om "application" maar enkel en alleen maar om "app store". En die term was simpelweg niet generiek ten tijde van registratie en is het nu nog niet echt.

@BrutalDave
Ik weet prima wat generiek betekend, de vraag is vooral of jij het weet als jij het zo vraagt.
Daarnaast vraag ik me altijd af of iemand van de "app store als merk"-tegenstanders zich wel eens verdiept hebben in merkrecht want daar lijkt het absoluut niet op.
Zoals ik al eerder in deze discussie bij een ander nieuwsbericht aangaf, de meeste hier vergissen zich met generiek binnen de IT of generiek buiten de IT.
Buiten de IT was "app store" ten tijde van registratie niet generiek en is het nu nog niet generiek.
En dat is waar om gaat bij merken, of dat ze voor de 'massa' generiek zijn.
Dus de vraag die gesteld moet worden is: Is 'app store' generiek voor de massa? En dat antwoord is nog steeds nee.
En daar is Apple dus met recht keihard tegen aan het vechten, dat 'app store' niet generiek wordt. Waarschijnlijk een gevecht die ze zullen verliezen, maar kritiek geven op het gevecht is mijn inziens nonsens.
@Crazy Harry
Weet jij eigenlijk wel wat de term generiek betekend?

[Reactie gewijzigd door BrutalDave op 13 mei 2011 20:28]

Zou Google destijds niet voor de naam Android Market gekozen hebben omdat App store al een geregistreerd merk was?
Het kan zo zijn dat Apple begonnen is met de naam App (wat leuk bij hun naam past) maar als ik iets op mijn Nokia installeer dan heet dat ook een app. Misschien dat Apple gebruikers bij de naam App gelijk aan Apple denken maar gebruikers van andere merken hebben andere associaties.
Feit is dat de term App een soortnaam (geworden) is. Als je dan als merknaam appstore registreert dan kun je van tevoren problemen zien aankomen. Het is een beetje sneu van Apple om daar nu zo'n heisa over te maken.
voordat windows uberhaupt populair was kon je al vaak een directory apps op de schijf vinden (om aan te geven hoe oud de term 'apps' is). Om een winkel voor apps dan app store te noemen vind ik ook te generiek. Op te lossen door het Apple app store noemen.. soms zijn de simpelste oplossingen de beste.
Dat het woordje app niet veel werd gebruikt onder de gewone mens kan ik nog inkomen. maar iedereen die ik ken die wat met ICt doet gebruikt App al heel veel langer dan dat apple er mee kwam.
Anoniem: 263922
@Grootstyr13 mei 2011 14:01
Alsof je een smartphone (in dat geval in iPhone) voor de appstore koopt...
Weet verder ook niet wat voor een succes daaruit voort moet vloeien, apple kan het af en toe wel erg bont maken met hun "revolutionaire" apparaten en besturingssystemen.
Bekende meuk in een duur jasje is het, meer niet.
Jij denkt zeker ook als je apple hoort dat het over het merk gaat, ik denk aan fruit, net zoals ik aan een markt denk als ik market hoor, maar misschien komt dat omdat ik Engeland woon. Hoover had in het verleden eenzelfde probleem, het is niet langer alleen een merknaam, maar in het dagelijks leven een produktnaam.
sorry hoor maar de afkorting app voor application is toch wel wat ouder dan de app store van apple.

wtf.. de naam apple bestond ook al voor het merk, maar als het aan de fanboys ligt is dat binnenkort ook al een uitvinding van die sekte.
Je mist hier het punt een beetje. Als je dan ook nog de naam Apple zelf op zo'n manier aanvecht en dat het alweer over de boeg gooit van fanboys en sekte is je post helemaal onzinnig...
ik vecht niets aan.
ik toon aan dat het onzinnig is om een afkorting te claimen als uitvinding.
net zo onzinnig als het claimen van de naam voor een stuk fruit als merknaam.
Sterker nog, ik moest zelf even zoeken voordat ik doorhad dat het bij Android Market heet.
Ik zocht naar App store...
Maar dat komt dan denk ik weer omdat je de term verbind aan de app-store die apple heeft geintroduceerd op de Iphone wat destijds 'vrij' uniek was, geen smartphone op de markt die een generieke shop had. Ik snap het wel hoor, mijn collegas hebben het ook steeds over de android appstore, maar een patent ligt bij de persoon die het als 'eerste' bedacht.

Zelf vind ik de term ook te generiek, maar steek mijn hand er voor in het vuur dat Google/MS precies hetzelfde had gedaan.
Anoniem: 314471
@Sparks.nl13 mei 2011 13:28
De vraag is had je dat ook gezocht als de app store van Apple niet bestond.. Ik denk het niet.

Generiek of niet, ik vind dat elke fabrikant zijn eigen creativiteit kan gebruiker om een merknaam neer te zetten. Ik wens ze er nog veel succes mee zo'n succesvolle merknaam te maken.

Hoewel "App" wel 'slang' was voor Application gebruikt Apple de extensie ".app" al jaren voor alle applicaties.
Microsoft moet wat dat betreft z'n mond houden die moeten lekker de "Exe store" gaan maken. Als het op Windows draait hebben we het over het algemeen niet over apps..

Android heeft al een eigen market, overigens ook een generieke naam alleen niet vastgelegd. Ik begrijp niet zo goed wat ze er mee bereiken als Apple zijn store niet app store mag noemen. Ze gaan de naam toch niet meer aanpassen. Het gaat alleen maar om centjes. De hele commerciële oorlog.. In plaats van met jezelf bezig te zijn en zelf iets te maken lopen ze constant azijn te zeiken op elkaar en ideeën te jatten en rechtszaken daarover aan te spannen. Stelletje back-stabbing **** ;(
Apple mag zijn store wel app store noemen, maar mag niet van anderen verwachten dat zij dat niet doen.
Als iemand tegen mij AppStore zegt dan denk ik aan een online dienst waar je applicaties kan kopen en downloaden. Als je nou Apple/Android/Microsoft AppStore dan pas denk ik aan de specifieke bedrijven.
Als iemand Windows zegt zou ik ook kunnen denken aan vensters in zo'n beetje elke grafische desktopomgeving, die al voor het Windows-tijdperk bestonden. Moet Microsoft nu ook hun merkenrecht op Windows inleveren?

[Reactie gewijzigd door hlvnst op 13 mei 2011 12:31]

In Nederland hebben de woorden 'office' en 'windows' geen 'eigen' betekenis, daarom mag Microsoft hier zijn producten ook verkopen als 'Windows' en 'Office'. In de VS/UK zijn het echter wel normale woorden, en heet het dan ook niet 'Windows' of 'Office' maar staat er *altijd* danwel 'MS', danwel 'Microsoft' voor. En mocht je achter een WINE/Windows PC zitten, kijk dan maar eens hoe die programma's zijn geplaatst in het overzicht van programma's. Daar zit echt geen 'office' tussen hoor.

Zie ook <http://www.microsoft.com/About/Legal/EN/US/IntellectualProperty/Trademarks/EN-US.aspx>

Dus wat Apple betreft, het zou logisch zijn als het de 'Apple App Store' zou heten, maar 'App Store', tjsa, da's vragen om problemen, en dankzij de alliteratie bekt de 'legale' versie nog beter ook ;)

Referentie toegevoegd

[Reactie gewijzigd door ltcom op 13 mei 2011 12:49]

De naam 'app' is eigenlijk opgekomen toen je webapplicaties kreeg op het internet. Sindsdien zie je die afkorting eigenlijk. Da's in ieder geval nog van voor iOS, en hoewel de afkorting nu wel véél vaker wordt gebruikt vind ik hem inderdaad te generiek.
De naam app is al sinds eind jaren 80 in gebruik. Indertijd nog heel modern geschreven als appz op de ftp sites ;)
Als ik appstore hoor denk ik aan de directory die in elke Synology NAS te vinden is waar applicatie data opgeslagen wordt.

Bestond al lang en breed voor Apple's app store.
Ik begrijp je punt, maar deze is niet te vergelijken. Waar jij het over hebt is gewoon een locatie binnen een opslag/netwerkomgeving... net zoals MS dat appdata noemt. Dat is toch compleet iets anders als de merknaam voor een (web)winkel.
Als ik appstore hoor denk ik aan een plaats waar ik apps kan halen en denk ik niet aan IOS nee.
Als ik market hoor denk ik aan een plaats waar ik spullen kan kopen en niet meteen aan Android nee.
Terecht dat zij aangeklaagd worden, appstore is inderdaad een te generieke naam imo, whats next dat ze straks het woord app ook niet meer mogen gebruiken.
Als het aan apple ligt ga ik straks ook royalties betalen omdat ik een appel eet en over alles waar ook maar het woord apple van te maken valt.
Je kan ook te ver gaan en dit is een mooi voorbeeld hiervan en al helemaal mooi dat er meedere bedrijven zijn die dat vinden, zodat ze ook sterker staan in een rechtzaak tegen Apple.

[Reactie gewijzigd door DaLoona op 13 mei 2011 12:01]

Slim? Ik vind het arrogant. Overigens download je op Android ook gewoon apps, evenals op de BB en WP7, dus daar had de store net zo goed ook appstore kunnen heten. What's next, gaat Apple 'apps' vastleggen in een patent?

Facebook is de laatste tijd steeds wat vaker in het nieuws, Google valt opzich wel mee, maar Apple spant toch echt de kroon in mijn ogen, en dat is niet positief.
IOS zegt 7 op de 10 mensen niets, als je Appstore koppelt aan iPone en de iPad geef ik je eerder gelijk.

De term appstore is net zo generiek als supermarkt.
Als ik market zeg, dan denk ik aan de markt, niet aan Android. Zeker in engelstalige landen.

Als jij nu tegen iemand zegt ik ga naar de markt, dan denk ik niet dat je achter je pc op internet iets voor je Android gaat kopen, dan verwacht ik dat je met verse stroopwafels terugkomt.
Sorry, maar als ik appstore hoor dan denk ik NIET aan apple, maar dus gewoon aan een online store waar je applicaties kunt kopen...
Als je appstore zegt denk je toch gelijk aan ios?
Dan denk ik aan een application store. Ik durf best app store te zeggen tegen de market place op Windows Phone 7.
Als ik Appstore hoor denk ik toch echt aan een winkel waar je applicaties kunt kopen. Hartstikke leuk voor apple dat hun eerste drie letters gelijk zijn aan die van applicatie, maar app is een standaart afkorting voor applicatie en ik vind dat daar geen exclusiviteit op mag zitten.
Als je appstore zegt denk je toch gelijk aan ios? Uh nee als ik aan ios denk, dan denk ik aan cisco die zijn os voor routers en dergelijke dus de originaliteit van apple is hier ook ver te zoeken.
Als je appstore zegt denk je toch gelijk aan ios?
Bij appstore denk ik aan smart phones, ongeacht het merk.
Appstore = Appication store, dus niet echt logisch dat dit te beschermen valt.
Ik ga mijn drugstore ook niet beschermen.
Als je app zegt denk ik aan applicatie.
Als ik appstore of market hoor denk ik niet aan een specifiek OS maar denk ik aan een plek waar je applicaties kan aanschaffen.
De bedrijven hebben groot gelijk deze namen zijn te algemeen om voor exclusief te zijn.

off-topic:
[/begin Apple haat]
overigens moet Apple eens ophouden met andere bedrijven aan klagen en zichzelf richten op het ontwikkelen en vernieuwen van hun eigen product.
De Iphone 1,2,3 en 4 zijn naar mijn mening allemaal dezelfde elitaire veel te duren met half aangevreten appel op de achterkant producten
[/einde Apple haat]
misschien is dat apple's manier.
Vind het wel slim.
Als je appstore zegt denk je toch gelijk aan ios?
Als ik market zeg denk je gelijk aan android?
Dus ik vind dat die bedrijven maar een eigen naam moeten verzinnen.
Market heeft ook een andere betekenis. Het is ook de term voor markt.
Als iemand zegt "i'm going to the market", dan bedoelen ze vast niet dat ze naar Android gaan. En appstore is ook niet meteen iOS. iOs zelf doet me overigens eerder denken aan de voormalige band IsOokSchitterend, dan aan een mobiele besturingssysteem.
't is dat de band gestopt is, maar anders mochten ze apple wel aanklagen wegens inbreuk op de naam.
Ik vind dat die bedrijven volledig gelijk hebben, al doet Microsoft eigenlijk hetzelfde met Windows. Vind het wel een beetje hypocriet van MS.
Microsoft is daar ook al een voor aangeklaagd dus begrijp helemaal dat ze het doen.
Wat grappig dat je het over IOS hebt... terwijl cisco de naam IOS allang voor apple gebruikte.
Ik vind dit hele verhaal over apple en meuk gewoon een groote onzin, Apple klaagt iedereen maar aan en dat is goed, Maar als apple aangeklaagt word heb je al die macfags op de achterste benen te huilen
oh en waarom klaagde microsoft dan over de naam Open Office?
ze spelen allemaal het zelfde vieze spelletje, Daarnaast was apple de eerste met de appstore voor IOS en zit de appstore nu ook in OSX verwerkt. ik zou zeggen wees creatief en bedenk een eigen merknaam.
De vraag is natuurlijk hoe generiek 'app' is. Hoewel iedereen nu het woord app gebruikt, kan ik mij niet herinneren dat dit ook het geval was voordat Apple met de App Store voor de iPhone aan kwam zetten. Hoewel app als afkorting voor application wordt gebruikt, stond het niet in een gemiddeld engels talig woordenboek dus zo generiek is het ook weer niet.

Zie ook google trends voor 'app store', gebruik van deze woord combinatie werd pas na de lancering van de Apple 'App Store' populair.
http://www.google.com/trends?q=app+store
Anoniem: 144601
@joriskl13 mei 2011 13:31
Ik denk dat die grafiek ook meteen bewijst dat het geen apple uitvinding is want die grafiek begint ruim voor de lancering van de app store
Dan gooi ik deze tegen:
http://www.google.com/trends?q=webapp

Verbaast me trouwens dat het niet eerder opkwam, maar dat kan aan het volume liggen dat er in de periode daarvoor was (trends worden pas geregistreerd vanaf een bepaald volume).

Maargoed, het moge duidelijk zijn dat de term mij ook te generiek lijkt, en als je er dan 'store' achter plakt dan is dat nog steeds te generiek om helemaal voor jezelf te claimen...
En dan nu de vergelijking:
http://www.google.com/tre...p%2C+app+store%2C+web+app
(voor de volledigheid ook web app met spatie er bij)

"Verbaast me trouwens dat het niet eerder opkwam, maar dat kan aan het volume liggen dat er in de periode daarvoor was (trends worden pas geregistreerd vanaf een bepaald volume)."
Ofwel, dat volume werd niet behaald omdat niemand de term gebruikte. Dat spreekt dan toch alleen maar voor mijn argument dat deze term pas door lancering van de App Store van Apple populair werd?
Anoniem: 144601
@joriskl13 mei 2011 14:01
dat volume werd dus wel al gehaald, app store wordt al gemeten voor de lancering van de apple app store
Apple bedenkt iets en patenteert het. Vervolgens wordt het door velen overgenomen op af en toe dezelfde en af en toe een eigenzinnige manier. En nu de industrie wat verder is moet Apple afstand doen van haar merkrecht omdat het te generiek is? Ja is ook niet zo gek als iedereen hetzelfde gaat doen..

Sorry hoor, maar ik als niet-jurist vind dit een beetje raar. Ik kan me dondersgoed indenken dat Apple haar merknaam wilt beschermen, ze hebben dit immers zelf verzonnen en hebben er waarschijnlijk ook genoeg geld in gestopt aan ontwikkelingskosten. Dat vervolgens derde partijen veel van die innovaties gaan kopieren is opzich logisch, maar vervolgens gaan ze ook nog Apple aanklagen vanwege een te generieke merknaam?

Kijk even niet door een Apple-/Android-/What-so-ever-bril maar even puur naar het gegeven, je bedenkt iets en vervolgens wordt dat door de hele industrie nagedaan. Vervolgens willen hun zelfs je naam gebruiken, dat wil je niet en dan wordt je aangeklaagd vanwege een generieke naam omdat men jouw kopieert? What's next? Apple heeft een generiek logo, want appels groeien immers ook in Spanje?
Apple heeft de term app helemaal niet bedacht...
Nee maar sinds Apple het gebruikt is het een algemeen geaccepteerd iets geworden...
Dit komt alleen maar omdat sinds de 1ste iPhone de smartphone markt enorm is gegroeid. Die APPlicaties worden bij smatphones nu eenmaal apps genoemd, dus niet zo gek dat die term de laatste jaren steeds meer voorbij komt. Apple heeft de term niet uitgevonden en dus hebben ze in dat opzicht helemaal geen recht om die term te claimen.
Het hele punt is dat Apple het woord App/Apps niet heeft bedacht.
Het is een term die staat voor Application(s) en al zeker 15 jaar daarvoor gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door guapper op 13 mei 2011 12:06]

als je echt naar de gegevens kijk zoals jij het zegt zie ik staan:
app -store = applicatie winkel!
nou wat een merk naam, wat goed verzonnen door apple!

dit kan je toch van te voren weten dat dit soort dingen niet fair is?
straks mag je alles vastleggen en alleenrecht voor hebben maar zo werk het niet in deze wereld!
(Over dat appels te generiek zouden zijn, Apple zelf heeft ook in een dispuut gezeten tegen de stad New York over een eventueel logo voor 'De Big Apple' dat helemaal niet lijkt op dat van hun : http://www.wired.com/techbiz/it/news/2008/04/apple_vs_apple)

Maar on-topic: App Store is inderdaad gewoon een veel te algemene naam. Stel dat ik morgen besluit een OS uit te brengen met de naam 'OS - Operating System' en daar merkenrecht op wil gaan alle huidige fabrikanten van besturingssystemen ook dit proberen tegen te gaan op basis van het generiek zijn, en NIET omdat het bijvoorbeeld lijkt op iOS, of reactOS, of BlackBerry OS, of <andere_naam>OS...

EDIT: typo

[Reactie gewijzigd door UmbraDei op 13 mei 2011 12:11]

En een logo is niet generiek. App is gewoon de afkorting van iets. Het probleem met Apple is dat ze producten en diensten die voorheen minder/niet populair waren op weten te leuke met wat eigen innovatie en zo milioenen klanten aan het kwijlen brengen. Dat maakt ze machtig, wat dit soort praktijken voortbrengt. Beetje jammer :\
Is er wel een merkrecht op de term 'app'? Want dat staat natuurlijk gewoon voor 'application' maar is inmiddels weer zo'n leuk buzz woordje geworden. Als die er niet is is het natuurlijk belachelijke dat Apple het recht zou kunnen hebben op 'App Store'. Is die er wel (en heeft Apple die) dan is het logischer dat ze 'app store' ook krijgen.

Iedereen wil zo graag het woord 'app' gebruiken, maar het woord an sich slaat natuurlijk nergens op.
Het ene na het andere bericht over het merkrecht rond 'app-store' verschijnt hier op tweakers, maar weet iemand wanneer we een einde aan deze soap kunnen verwachten? Denk dat er weinig mensen zijn die vinden dat Apple hier het alleenrecht mag hebben. Op welke termijn mogen de andere partijen legaal gebruik gaan maken van deze naam?
APP is gewoon een normaal woord. (nouja afkorting dan) ik snap dus echt niet dat apple hiervoor patend zou kunnen krijgen...
Het gaat om de combi AppStore

Als ze met AppShop kwamen vielen M$ en Nokia daarover ipv Appstore.
Ik vind ook dat App Store te generiek is en dat die naam gewoon vrij beschikbaar moet zijn. Slaat nergens op dat Apple daar alleen recht op zou hebben. Het voorbeeld van een Book Store vind ik heel erg toepasselijk.
Als ik denk aan 'app' dan zie ik dat als een afkorting van 'application' ... in mijn ogen is het dus echt wel een generiek woord, gewoon een afkorting van... Wellicht is apple bang voor zijn hoge rang in de zoekmachines als je zoekt op 'app'... :+
Anoniem: 96523
13 mei 2011 12:23
Aan de ene kant vind ik dat Apple gelijk heeft, omdat AppStore vrijwel 1-op-1 verbonden is met iOS. Net zoals (App) Market verbonden is met Android.

Dat Microsoft, HTC, Nokia en anderen zelf geen naam meer kunnen verzinnen ligt dan dus aan hun.


Aan de andere kant ben ik het wel eens met de claim dat App Store te generiek is en niet alleen voor Apple voorbehouden mag zijn.

Uiteraard zou het wel dom zijn om dezelfde naam te gaan gebruiken, want veel consumenten zullen dan alsnog bij Apple uitkomen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee