TomTom gaat app store bouwen op basis van Webkit

Tomtom wil voor zijn navigatie-apparaten een applicatiewinkel bouwen die gebaseerd is op het Webkit-platform. Voor het einde van het jaar moeten Tomtom-eigenaren apps kunnen downloaden en installeren voor hun navigatie-apparaat.

Door de applicatiewinkel te baseren op Webkit kunnen software-ontwikkelaars gemakkelijk hun applicaties overzetten naar de navigatietoestellen van Tomtom, zo zei directeur Harold Goddijn in een interview met Pocket Lint. Normaal gesproken wordt de Webkit-software gebruikt als engine voor webbrowsers: onder andere Apples Safari-browser en de standaard Android-browser maken gebruik van Webkit. Eerder baseerde Tomtom de interface van het Go Live 1000-model al op de Webkit-engine.

Volgens Tomtom zouden applicaties zoals Wikipedia en toeristen-applicaties mensen kunnen helpen bij het reizen naar hun bestemming. Daarnaast zouden ontwikkelaars ook augmented reality-applicaties kunnen ontwikkelen voor de navigatiesystemen. Ook is het mogelijk om navigatietoestellen ota-updates te geven. Hiervoor wordt waarschijnlijk 3g-ondersteuning ingebouwd.

Autofabrikanten zouden met het nieuwe ontwikkelplatform de interface van de navigatie-apparaten aan mogen passen. Daarnaast heeft Tomtom contentdeals gesloten met automakers, waarmee het bedrijf onder andere live verkeersinformatie en locaties van flitspalen aan wil bieden. Het Webkit-ontwikkelplatform zou tevens gebruikt kunnen worden om het navigatiesysteem te laten communiceren met andere systemen in de auto, zoals de verwarming en de airconditioning.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

01-05-2010 • 09:19

28

Reacties (25)

25
21
12
0
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 46304 1 mei 2010 10:07
Autofabrikanten zouden met het nieuwe ontwikkelplatform de interface van de navigatie-apparaten aan mogen passen.
Oh nee, branded navigatiesystemen. Laten we dat liever niet doen, dat heeft met telefoons ook zo goed gewerkt dat unockers nu ook adverteren met debranden.
Telecombedrijven vergelijken met autofabrikanten is wel erg scheef. Ik kan me voorstellen dat een autofabrikant een andere kleurstelling wil hebben ivm met de look and feel van het merk.

Je wil op je Mercedes bijvoorbeeld een strakke kleurenschema hebben en geen teletubbie-menu.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 26 juli 2024 02:18]

Anoniem: 105188 @Relief20091 mei 2010 13:33
Mwah het is immers een apparaat wat bolt-on is en niet integraal deel uitmaakt van het interieur. Als het nou ging om de indash apparatuur kan ik je verhaal begrijpen maar niet als het gaat om zo'n plakkertje op de voorruit.
Tomtom wil juist wel af fabriek geinstalleerd worden en er zijn al fabrikanten die dat doen. Het hele autofabrikanten verhaal gaat over inbouw en ingegratie met de airco en andere systemen in de auto. Doel is natuurlijk het tomtom scherm het centrale infopunt in de auto te maken.
Dat webkit steeds voor meer toepassingen wordt gebruikt is een positiieve ontwikkeling. Webkit steekt goed ineen, is opensource, en er staan al grote firma's achter om de code database te onderhouden.

Toch vind ik het goed dat er ook nog andere render engines populair blijven. Met name Firefox en Opera. Uitaard ook ie. Hoewel deze laatste lang de ontwikkeling van internet heeft tegengehouden, zorgt het zeker voor concurentie.

Vroeger vond ik het een vreemde zaak om gratis browsers uit te brengen. Maar het wordt me steeds duidelijker. Voor apple was het echter een plicht, aangezien tird party browsers niet voldoende waren. firefox had als doel de overgang van windows naar linux te vergemakkelen. Opera is de browser gratis beginnen aanbieden, om de mobile versie te promoten.
Vroeger vond ik het een vreemde zaak om gratis browsers uit te brengen. Maar het wordt me steeds duidelijker. Voor apple was het echter een plicht, aangezien tird party browsers niet voldoende waren. firefox had als doel de overgang van windows naar linux te vergemakkelen. Opera is de browser gratis beginnen aanbieden, om de mobile versie te promoten.
Waar baseer je dat op? Firefox had als doen de overgang van windows naar linux te vergemakkelijken? Sorry, maar het moeilijke van Linux zit hem voornamelijk om het spul werkende te krijgen (tenminste een paar jaar geleden) en niet zozeer in hoe de browser eruit ziet. Firefox had volgens mij gewoon als doel een lightweight opensource browser op de markt te brengen voor meerdere platformen, omdat Mozilla gewoon te groot en te zwaar was geworden.

En Opera was al gratis voordat de mobiele versies echt om de hoek kwamen kijken. Sowieso heeft Opera Mobile de aandacht op de desktop versie gericht, niet andersom. Mijn broertje heeft laatst Opera geinstalleerd omdat die ook op zijn telefoon staat en wel beviel.
Blijkbaar gaat het weer die richting uit. Firefox kan je niet echt meer lightweight noemen als je vergelijkt met browsers als Google Chrome.
Ik heb firefox om de doelstelling waarmee het op de markt kwam(lightweight, snel, w3c conform) geïnstalleerd en om de reden dat het dat nou juist niet meer is(het is een log gedrocht geworden) er af geflikkerd.
Voor mij chrome of safari, maar voorlopig geen mammoet van een firefox meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261379 op 26 juli 2024 02:18]

firefox had als doel de overgang van windows naar linux te vergemakkelen.
Dan hebben ze best wel gefaald.
Firefox had helemaal niet het doel om de overgang van MS-Windows naar Linux-based operating systems te vergemakkelijken. Het doel van Mozilla was en is het toegankelijk houden van het world wide web voor iedereen, zonder drempels en afhankelijkheid van besturingssysteem.

Het feit dat WebKit open source is, dat komt simpel weg mede door het feit dat Apple het open source (LGPL) KHTML (van het KDE project) als uitganspunt gebruikt heeft voor WebKit. Men was dus per LGPL verplicht om de broncode weer publiek te maken...

Verder hebben browserfabrikanten eigenlijk geen keus meer, sinds MSIE standaard gekoppeld wordt aan MS-Windows. Men moet dus wel gratis aanbieden, zodat gebruikers sneller over gaan stappen. En door het feit dat men kan verdienen aan inkomsten vanuit zoekopdrachten, kan men toch geld investeren in het verder ontwikkelen van de browser-engines...
Dit is heel mooi van TomTom om extra producten en diensten aan te gaan bieden. Dat kan een mooi verschil met concurrenten opleveren. Ten minste, zo lang concurrenten het idee niet overnemen.
Ook is het mogelijk om navigatietoestellen ota-updates te geven. Hiervoor wordt waarschijnlijk 3g-ondersteuning ingebouwd.
Ik ben benieuwd hoe dit geimplementeerd gaat worden. Want met updates over-the-air zul je wel een controle mechanisme moeten inbouwen over wie ervoor betaald heeft etc. Als ze ten minste hun huidig betaal-model voor updates willen handhaven.
Een ander idee kan zijn om dit gratis te doen. Maar ja, of ze daarvoor zullen kiezen hangt denk ik vooral af wat (potentiele) concurrenten die gratis navigatie en kaarten (bijv. Nokia) aanbieden.
Anoniem: 294537 @Black Hawk1 mei 2010 10:02
Niet zo moeilijk hoor. Een key bewaren op de gps. Indien de gps wilt updaten over het 3g-netwerk en verbinding gaat maken met de TomTom servers, dan moet hij eerst zijn key meesturen. Indien er niet betaald is voor een abbo dan krijg deze gsp een negatief antwoord en dus geen data waarmee hij kan updaten.
3G is wel interessant voor mobiele flitsers.
Snap eigenlijk niet dat gsm providers geen sms service hebben want die zien toch ook waar je rijdt
Anoniem: 256386 @stefanv1 mei 2010 19:37
die heb je al voor de TomTom navigator. Flitsnav 1.5
Waarom zetten ze niet Android op hun apparaatjes, en customizen het zo dat je direct in dat navigatieprogramma boot? Vervolgens zouden klanten via een Market app weer apps binnen kunnen trekken?
Dan kunnen ze bv. een eigen API maken voor ontwikkelaars om met hun navigatiesoftware samen te kunnen werken. Voor elke verkochte download die samenwerkt met hun software vragen ze een percentage en klaar is Kees Tom.

Dat zou zo'n navigatiesysteem pas aantrekkelijk maken! Zowel voor klanten, als er ook andere dan specifiek voor Tomtom's navi software app's beschikbaar zouden zijn, als ook voor onwikkelaars die in hun vertrouwende ontwikkelomgeving kunnen blijven ontwikkelen.
Anoniem: 105188 1 mei 2010 12:44
Oh leuk doodle jump spelen met je auto... Maar ik vraag me af welk type apps je kan maken met HTML & CSS welke ook nog eens nuttig zijn. Het enige wat ik me kan bedenken zijn widget style apps die RSS feeds opnemen en tonen met een logo van de desbetreffende site.
Hmm Palm Pre's webOS is ook gebaseerd op WebKit en die draait toch heel veel verschillende soorten nuttige apps. Er is heel veel mogelijk met HTML(5) in combinatie met Javascript.

Je zou kunnen denken aan een in-car infotainment apps, zoals een RTL-Z nieuws portaal met videobeelden erbij, mooie geanimeerde grafieken, etc. Mooi om zakenmensen wie in de file staan bezig te houden. :9

Natuurlijk is dat wel gebaseerd op de aanname dat er 3G-ondersteuning in die TomTom modellen zit zoals het artikel suggereert.
Mag je hem dan nog steeds bedienen met 120km/hr? Heb je daar niet een telefoon voor? Nog meer kans dat je dure tom tom wordt gejat. Zelfs de afdruk was voldoende om in 1 jaar 3 x een poging gebroken ruit., de derde keer was ik mijn 910 vergeten, was voldoende voor a) een gebroken raam en b)geen 910 dus nu maar een gewone One voor <150euro.
Anoniem: 256386 1 mei 2010 12:44
Alleen nog mogelijkheid voor bellen en je hebt een.......smartphone ;)
zouden applicaties zoals Wikipedia
zouden websiets zoals Wikipedia...


Ze gebruiken een webbrowser, een html viewer, en gebruiken web content, waarom moet elke fabrikant zo nodig het internet weer gesloten en dicht maken zodat mensen die "app" alleen nog op hun apparaatjes kan draaien.

Customer lockin in de 21ste eeuw.
Dan kunnen we binnenkort misschien eindelijk ook de TomTom Go-reeks jailbreaken.
Met de Windows CE-versies was dat al lang mogelijk, jammer genoeg met de nieuwere reeksen nog niet. :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.