Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Starcraft II - Wings of Liberty

31-07-2010 • 11:34

180

Multipage-opmaak

Inleiding

Twaalf jaar na de release en meer dan drie jaar na zijn aankondiging is Starcraft II verschenen. De verwachtingen stegen al direct na de aankondiging tot grote hoogte. Toen de eerste beelden naar buiten kwamen zal menig fan van het origineel echter even hebben geslikt. StarCraft II betekende geen revolutionaire ommezwaai, zoals World of Warcraft na Warcraft III. Het rts-spel leek eigenlijk als twee druppels water op... StarCraft I. De opvolger had geen nieuwe rassen, geen noemenswaardige nieuwe gameplay en geen spetterende grafische hoogstandjes. Een grafisch wat opgepoetste StarCraft leek in de maak.

Verkrijgbaar voor: pc, Mac

Nu had Blizzard ook alle reden om veel elementen uit het eerste deel over te nemen: het spel uit 1998 ligt nog steeds in de winkel en is in zijn twaalfjarige bestaan 11 miljoen keer over de toonbank gegaan. De strategie van Blizzard leek om het goede van het origineel te behouden en daarop voort te borduren. Na het verschijnen van de bèta van StarCraft II leek het bedrijf daarin geslaagd: enige scepsis, als daar al sprake van was, sloeg al gauw om naar groot enthousiasme. Om keys voor de bèta werd bijkans gevochten.

StarCraft II Wings of Liberty

Blizzard is sindsdien druk geweest met finetunen, polijsten en het gladstrijken van de laatste oneffenheden. De ontwikkelaar heeft zijn tijd genomen om een game af te leveren waar het bedrijf volledig achter kan staan en dat is niet verwonderlijk. Ten eerste staat Blizzard er om bekend geen half werk te leveren, ten tweede zijn de verwachtingen zo hoog opgelopen dat spelers met niets anders dan een perfect spel genoegen nemen en ten derde moet een investering van naar schatting 100 miljoen dollar worden terugverdiend. Activision Blizzard verwacht overigens dat dit geen enkel probleem zal zijn: het concern verwacht een winst van tussen 500 miljoen en een miljard dollar te boeken.

Nu het spel uit is kan de balans worden opgemaakt. Heeft de strategie van Blizzard zijn vruchten afgeworpen? Is het wachten beloond en rechtvaardigt de release de hype?

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Multiplayer: Terran en Zerg

We beginnen, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, met het multiplayer-gedeelte. Ten eerste leent zich dit voor een introductie van de speelbare rassen en ten tweede heeft ook Blizzard de multiplayer als leidraad genomen bij de start van de ontwikkeling.

In het gedeelte van het universum waar de StarCraft-ontwikkelingen zich afspelen maken drie rassen de dienst uit: de Terran, de Protoss en de Zerg. De Terran lijken identiek aan mensen zoals wij, de Protoss zijn lichtelijk hooghartige aliens met superieure technische kennis en de Zerg zijn wrede insect-achtigen. De rassen halen hun energie, die bepalend is voor de ontwikkeling van technologie en eenheden, uit blauwe kristallen. Deze minerals liggen in hoopjes op het speelveld en zijn de belangrijkste grondstof die de speler moet delven om verder te komen. Daarnaast zijn er geisers waaruit Vespene Gas opborrelt. Dit gas is de andere grondstof in het spel, die nodig is om geavanceerde eenheden te bouwen.

StarCraft II - Wings of Liberty

Het delven gebeurt bij elk ras door goedkope, domme krachten. Bij de Terran zijn dit de SCV's, die worden gebouwd in de de basis van de Terran: het Command Station. Over een basis beschik je meteen. De overige gebouwen zul je moeten opbouwen en daarmee kun je andere eenheden dan SCV's produceren. De standaard-soldaat van de Terran is de Marine. Spelers van het eerste uur zullen deze eenheden kennen van de eerste StarCraft. Ook zien we de ghost terug: een soldaat die zich tijdelijk onzichtbaar kan maken en die is uitgerust met een wapen waarmee hij over lange afstand kan schieten. Er zijn echter ook nieuwe units, zoals de Marauder: een zware unit die raketten schiet. Ook is er de Reaper, een soldaat met een Jetpack waarmee hij in tegenstelling tot zijn collega's hoger en lager gelegen delen van het terrein kan bereiken. Erg leuk is Thor, een enorme, maar langzame unit die een stem heeft als Arnold Schwarzenegger en die grond- en luchtdoelen kan aanvallen.

Ook bij de voertuigen zien we oude bekenden, naast enkele nieuwelingen. De Siege Tank is nog steeds de tank die uit kan klappen en daardoor verder reikt. Dan zijn er nog buggies die zich snel verplaatsen en een vuurstraal spuwen. De Banshee is ook snel, maar dan in de lucht en ideaal om verrassingsaanvallen mee uit te voeren. Heel handig is verder de Medivac, een transportschip met helende krachten. Populair is de strategie om hem in te zetten bij een aanval met Marines en Marauders: de MM&M-tactiek.

StarCraft II - Wings of Liberty

Het meest geavanceerde en gevaarlijke voertuig van de Terran is de Battlecruiser. Net als bij Thor gaat kracht echter ten kosten van snelheid. Zo gaat elk voordeel gepaard met een nadeel en moet geen enkele eenheid zoveel voordeel bieden dat hij een overwinning garandeert.

De Zerg zijn ranzige wezens die doen denken aan films als Aliens. Hun basis is een soort levende cocon, de Hatchery. Deze spuugt kleine larven uit die je kunt omvormen tot andere eenheden, maar in eerste instantie alleen in Drones of Overlords. De eerste zijn de werkers van de Zerg, de tweede zijn langzaam vliegende verkenners die meteen noodzakelijk zijn om je aantal eenheden uit te breiden. Bovendien spugen ze Creep uit: een al even ranzig goedje dat nodig is om nieuwe productie-eenheden te kunnen plaatsen en dat ervoor zorgt dat tegenstanders er niets kunnen bouwen.

Een aanval van de Zerg kenmerkt zich door massaliteit en snelheid. Dit zie je vooral bij de snel te produceren Zergling, die als een sprinkhanenplaag kunnen aanvallen. Ze zijn tegelijkertijd heel kwetsbaar. Hetzelfde geldt voor de vliegende Mutalisk, die snel kan worden geproduceerd en die menig speler al in het begin van het spel tot wanhoop heeft gedreven. Een uitzondering is echter de Ultralisk. Dit is een groot, log insect met lange scharen en een dik pantser. De basismogelijkheden en -eenheden van de Zerg zijn nog hetzelfde als bij het spel uit 1998. Er zijn echter ook nieuwe units, waarvan de Baneling opvalt. Dit is een soort zelfmoordterrorist die bij de minste aanraking ontploft en vervolgens gif uitstort.

StarCraft II - Wings of Liberty

Ook zijn er troepen die zich in kunnen graven en dan zelfs kunnen bewegen om in de basis van de tegenstander tevoorschijn te kruipen, zoals de Roaches en de Infestor. Deze laatste kan eieren gooien die zich ontpoppen tot Infested Terrans, die dan als zombies aanvallen. Het ondergronds verplaatsen gaat nog beter met de Nydus Worm, die een soort tunnel kan vormen op plekken op de map waar de speler zicht heeft.

Multiplayer: Protoss en balans

Voor de Protoss geldt hetzelfde als voor de overige rassen: ze hebben ten opzichte van het volk uit de eerste StarCraft enkele wijzigingen ondergaan, maar ook zijn er oude getrouwen. Nog steeds is het zo dat de productie van elke eenheid en elk gebouw van de Protoss veel tijd en resources kost, maar dat ze dus ook krachtige eigenschappen hebben.

Probes zijn de verzamelaars van Minerals en Vespene Gas, en ze maken de gebouwen waaruit een Protoss-basis bestaat. Voordeel is dat Probes een gebouw in het leven kunnen roepen en meteen weer met iets anders bezig kunnen gaan. Wel moeten die gebouwen in de buurt van een Pylon staan, die dus ook eerst moet worden gemaakt. De Nexus, het basisstation van de Protoss, kan wel buiten de invloedsfeer van een Pylon worden neergezet.

StarCraft II - Wings of Liberty

In StarCraft II zien we de standaardsoldaten van de Protoss, de Zealots, weer terug. Naast hun lichtzwaarden, waarmee deze krachtige krijgers op tegenstanders kunnen inhakken, kunnen ze nu echter ook een Charge uitvoeren: een snelle uitval naar voren.

De Dragoons van het origineel hebben plaats moeten maken voor de Stalkers. Ook dit zijn spinachtige robots die kunnen schieten, alleen hebben ze nu de Blink-mogelijkheid gekregen waarmee ze in een oogwenk van de ene naar een nabijgelegen plek kunnen teleporteren. Ze vormen een mooi duo met de Sentry's, die geen krachtige aanval hebben maar die wel krachtvelden kunnen oproepen die tegenstanders tegenhouden.

Een nieuwe luchteenheid is de Void Ray. Deze kan een laserstraal op tegenstanders richten die krachtiger wordt naarmate hij op zijn doel gericht blijft. De Warp Prism is een mooi vormgegeven luchtschip dat troepen kan vervoeren en dat een krachtveld op kan roepen, zodat er nieuwe gebouwen onder kunnen worden neergezet, desnoods in vijandelijk gebied. Veruit de spectaculairste nieuweling in het Protoss-leger is de Colossus, die doet denken aan de hoogpotige robots van War of the worlds. De Colossus kan hoogteverschillen overbruggen en met een krachtige laser dood en verderf zaaien.

StarCraft II - Wings of Liberty

De High Templar en Dark Templar geven ook weer acte de présence. De eerste kan een Psionic Storm, oftewel een krachtige schokgolf, uitzenden en de tweede is onzichtbaar en kan zo ongezien op tegenstanders inhakken met zijn Warp Blades. Beide Templar kunnen opgaan in een Archon: een wezen dat uit energie bestaat en dat zich daarmee beschermt en tegelijkertijd tegenstanders wegvaagt.

Tot slot hebben de Protoss een Mothership, een groot en traag luchtschip dat eigen grondtroepen en gebouwen onzichtbaar kan maken. Bovendien kan het eenheden van de tegenpartij in een Vortex tijdelijk onschadelijk maken. De Protoss zijn er wat grafische weergave betreft het meest op vooruit gegaan. Blizzard maakt mooi gebruik van de huidige mogelijkheden om energievelden weer te geven.

Blizzard heeft het totaal aantal eenheden van elk ras nagenoeg gelijk gehouden ten opzichte van de eerdere versies. De speler zal dan ook niet maandenlang hoeven te spelen om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen. Zo kun je relatief snel ontdekken welke troepen je moet inzetten tegen welke tegenstander en levert het experimenteren met strategieën snel resultaat.

Wat opvalt is dat Blizzard zowel wat grafische weergave en speelbare eenheden als mogelijkheden van die units betreft heel erg weinig heeft aangepast sinds we een jaar geleden een previewcode mochten spelen. De ontwikkelaar heeft dus al die tijd gebruikt om de rassen in balans te brengen. Tijdens de bèta kon al worden gezien dat de ontwikkelaars tot op de millimeter aan het experimenteren waren met het toevoegen van enkele hit-points voor Terran-unit a en het beperken van de attack-punten voor Zeg-eenheid b, enzovoort. Daarbij is blijkbaar goed gebruikgemaakt van de massale feedback van spelers, want het resultaat mag er zijn. Ondanks de zeer verschillende aanvals- en verdedigingsmogelijkheden van alle speelbare eenheden, kunnen zowel beginnende als doorgewinterde spelers met elk ras een evenwichtige partij spelen, uiteraard mits ze een tegenstander van gelijk niveau treffen.

StarCraft II - Wings of Liberty

Om de tactische mogelijkheden nog wat te vergroten heeft de studio nog enkele extra's toegevoegd aan de maps van de multiplayer. Zo zijn er goudachtige Minerals die meer opbrengst bieden en die zo gelegen zijn dat partijen erom moeten strijden. Daarnaast zijn er Xel'Naga-uitkijktorens die een speler zicht geven op het rondom liggende terrein. Bovendien zijn er rotspartijen die vernietigd moeten worden om een doorgang te kunnen maken en kunnen troepen zich verschansen achter rijen struiken of zwarte rookgordijnen, waardoor ze uit het zicht van de tegenstander verdwijnen. De aanwezigheid van deze elementen kunnen groot strategisch voordeel bieden en een speler uit schier hopeloze situaties helpen.

Battle.net

StarCraft II markeert meteen de komst van het nieuwe Battle.net. Dit onderdeel kan niet onbesproken blijven in deze review, want het is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de multiplayer, maar ook met de singleplayer. Bij het spelen van beide moet je namelijk ingelogd zijn met je Battle.net-account.

Alle voortgang in het spel, je volledige profiel, en dus ook je vorderingen in de campagne en de resultaten bij multiplayer-potjes, wordt op de servers van Battle.net bijgehouden. Spelen via lan is niet meer mogelijk. Een belangrijke reden daarvoor is het league-systeem van Battle.net.

StarCraft II - Wings of Liberty

Iedere speler kan eerst vijftig vereenvoudigde multiplayergames spelen om te oefenen. De resultaten hiervan worden verder niet gebruikt. Vervolgens moet je eerst vijf matches spelen die Battle.net gebruikt om je niveau in te schatten. Afhankelijk van je prestaties word je daarna ingedeeld in de Platinum-, Gold-, Silver- of Bronze-league. Voor de echte cracks zijn er ook nog de Diamond- en Pro-leagues. De leagues zijn onderverdeeld in divisions van honderd spelers. Hierin word je opgenomen op basis van je niveau en regio.

De divisions bevatten ranglijsten. Elke gewonnen match levert een speler punten op en hij of zij scoort bonuspunten voor het verslaan van hoger geplaatsten of spelers die door Battle.net zijn aangewezen als degenen met de hoogste kans op winst: de favored player. Tijdens het laden van een match wordt namelijk aangegeven wat de rang is van elke deelnemer, hoeveel punten de spelers hebben en wat hun winstkans is. Om de zoveel tijd zal een speler met een tegenstander uit een hogere league worden geconfronteerd, om zijn kwaliteiten te bepalen en om te kijken of hij hoger geplaatst kan worden. Spelers kunnen zo promoveren of degraderen.

StarCraft II - Wings of Liberty

De divisies spelen in seizoenen en aan het eind van elk seizoen wordt de balans opgemaakt. De top acht van de ranglijst wordt dan uitgenodigd om een afsluitend toernooi te spelen, dat moet bepalen wie de kampioen is van de divisie. De winnaar hiervan kan meedoen aan de League-divisie.

Naast het league-systeem is het gelukkig ook mogelijk losse games te spelen, bijvoorbeeld met teams of met vrienden. Daarbij ben je niet gebonden aan de vaste lijst van maps, maar zijn ook 'custom made'-speelvelden speelbaar.

Blizzard is erg goed in het ontwikkelen van verslavende games en met StarCraft II flikt de studio het weer. De ranglijsten zorgen ervoor dat je wilt blijven spelen om maar hoger op de ladder te eindigen. Het matchmaking-systeem zorgt er daarbij voor dat je gemotiveerd blijft. Dit systeem werkt erg goed en het voorkomt dat zowel beginners als gevorderden afhaken omdat de tegenstand te sterk, dan wel te slap is.

De mogelijkheden om te leren van je fouten en jezelf te verbeteren zijn erg uitgebreid: je krijgt na elk potje gedetailleerd inzicht in het spelverloop. Zo zie je zowel van jezelf als van je tegenstander hoeveel gewonnen grondstoffen niet zijn opgebruikt, welke units er wanneer zijn gemaakt, enzovoort. Ook is er een tijdsbalk waarop de vorderingen zijn weergegeven. Misschien nog wel belangrijker voor het leerproces zijn de replays. Al je speelssessies zijn terug te zien, zowel vanuit je eigen gezichtspunt als vanuit dat van je tegenstander. De afspeelsnelheid is daarbij in te stellen, zodat je snel naar de interessante gedeeltes kunt kijken. Dit helpt enorm om van je eigen domme fouten en van de skills van je tegenstander te leren.

StarCraft II - Wings of Liberty

Uiteraard wil Blizzard het zo gemakkelijk mogelijk maken voor spelers om via Battle.net vrienden te maken, contacten te onderhouden en om ze te laten communiceren. Hiervoor zijn vriendenlijsten en chatmogelijkheden ontwikkeld. Vrienden kun je toevoegen op basis van profielnaam en op basis van hun Real ID. Dat is de naam waaronder je bekendstaat bij Blizzard. Hierover was commotie ontstaan omdat Blizzard de echte namen wilde gebruiken op fora, om trollen tegen te gaan. Dit is teruggedraaid en het gebruik van Real ID is optioneel. Het spel biedt wel de mogelijkheid om ook World of Warcraft-spelers als vrienden toe te voegen en met hen te chatten. Je kunt tijdens het spelen dus chatten met andere SCII- en WoW-spelers die in je vriendenlijst staan. Ten slotte kun je Facebook-contacten toevoegen aan je vriendenlijst. In de toekomst wordt de Facebook-integratie mogelijk uitgebreid.

Battle.net is niet alleen handig voor de multiplayer, maar ook voor de singleplayer. Omdat alle gegevens op de servers van Blizzard staan, kun je vanaf elke computer waarop StarCraft II staat en waarop je bent ingelogd met je account je savegames laden en dus verder gaan met de campagne. Bovendien kun je daarbij je achievements en alle andere gegevens van je account benaderen.

Blizzard heeft met Battle.net een zeer uitgebreid systeem ontwikkeld voor online gaming. Multiplayer-potjes zijn in een oogwenk opgezet en het matchmaking-systeem blijkt erg goed te werken. Daarnaast is het ideaal om te grasduinen in de vele statistieken en om je eigen voortgang te volgen, waarbij je elke gespeelde match kunt terugzien. Het leaguesysteem werkt erg verslavend en zal spelers van hoog tot laag niveau motiveren om te blijven spelen en nieuwe skills te verwerven.

Singleplayer: Raynor en Kerrigan

Aanvankelijk was de aandacht voor de singleplayer van StarCraft minimaal. Ten eerste omdat spelers al vrij vroeg met de bèta van de multiplayer aan de slag konden en ten tweede omdat Blizzard ook pas later beelden, cinematics en verhaallijnen van de singleplayer vrijgaf. De multiplayer speelt dan ook een heel grote rol bij de release, maar dat betekent allesbehalve dat de singleplayer er maar een beetje aanhangt. Blizzard heeft zeer veel tijd gestoken in de verhaallijn, de missies en de graphics. Vooral de cinematics die de ontwikkelaar de afgelopen maanden vrijgaf, hebben de interesse voor de campaign flink doen toenemen.

De singleplayer van StarCraft II zal op termijn uit drie delen bestaan: Wings of Liberty, Heart of the Swarm en Legacy of the Void. Om de verhaallijn van het eerste deel in dit drieluik op waarde te kunnen schatten is het handig te weten hoe die van het origineel en de expansieset, StarCraft: Brood War, ongeveer verliepen.

Gelukkig krijgt de speler voor hij met Wings of Liberty aan de slag kan, ruimschoots de tijd om kennis te nemen van die gebeurtenissen: tijdens de installatie wordt de voorgeschiedenis in gesproken vorm en met slides uit de doeken gedaan.

StarCraft II - Jim Raynor

De hoofdrolspeler is Jim Raynor, de soldaat die zich in het originele deel van StarCraft tegen de Confederacy keerde en toetrad tot de Sons of Korhal van Arcturus Mengsk. Raynor verliet deze revolutionairen nadat Mengsk een spionne met telepathische gaven opofferde aan de Zerg. Raynor koesterde warme gevoelens voor deze spionne, genaamd Sarah Kerrigan. Mengsk greep daarna de macht over de terran en stichtte het Terran Dominion.

Kerrigan wordt door de Zerg omgevormd tot de Queen of Blades en ze gebruikt haar gaven om de macht over de Zerg over te nemen, waarbij ze moet strijden tegen hun centrale 'brein': de Overmind. Het is uiteindelijk niet de Queen of Blades die de Overmind doodt, maar Tassadar, een high templar van de Protoss. Hij gebruikte een techniek die hem geleerd werd door Zeratul. Dit is een eeuwenoude Dark Templar, lid van een mysterieus volk van individuele krijgers die verstoten zijn door de Protoss, omdat ze zich onttrokken aan de mystieke Khala-band die de Protoss met elkaar onderhouden.

Zeratul ontdekt een genetisch experiment om Protoss en Zerg met elkaar in een nieuw ras te verenigen, uitgevoerd door Samir Duran. Een wezen dat claimt millenia oud te zijn en het experiment uitvoert in opdracht van een hogere kracht. Zeratul wordt daarop een lone wolf, op zoek naar antwoorden.

Singleplayer: The Bridge

Bij de start van Wings of Liberty zijn vier jaar verstreken sinds de gebeurtenissen van het voorgaande deel. Het spel begint met de vrijlating van Tychus Findlay, een boom van een kerel die heel wat op zijn kerfstok heeft, zoals moord en verraad. Toch wordt hij vrijgelaten, waarbij wordt verteld dat hij hier een hoge prijs voor moet betalen. Vervolgens zien we Jim Raynor in een bar op de planeet Mar Sara zitten. Hij verkeert in deplorabele staat: hij zuipt, is blut en kampt met een schuldgevoel over het lot van Kerrigan.

Op tv verschijnt het nieuws dat er meldingen van een Zerg-invasie zijn, maar dat Mengsk de jacht op de outlaw Raynor een hogere prioriteit geeft. Raynor kijkt op en dan blijkt dat zijn verzet tegen het Dominion nog allesbehalve gebroken is: it's time to kick this revolution in overdrive. De eerste missie, Liberation Day, kan beginnen.

Met de weinige mankrachten die Raynor heeft moet de basis van het Dominion op Mar Sara met de grond gelijk gemaakt worden. Gaandeweg de missie blijkt wat een dictator Mengsk is geworden: overal staan metershoge hologrammen van hem die holle frasen over de superioriteit van het Dominion uitslaan. Ook blijkt dat de bevolking de machthebber meer dan zat is. Raynor krijgt dan ook al gauw hun steun. Raynor duikt na deze missie de bar weer in, waar Tychus Findlay opduikt. De twee blijken oude vrienden en Raynor stelt hem voor oude relieken te zoeken om aan geld te komen. Mengsk zou hier zelf ook al een tijd naar op zoek zijn.

Single- versus multiplayer

Tijdens de missies blijkt dat de maps van de singleplayer grafisch veel meer te bieden hebben dan die van de multiplayer: er zijn talloze bewegende machines, enorme wapens, stadjes, stofwolken, weertypen, rondlopende burgers, enzovoort. Ook verschijnen interessante units, zoals dropships en ander voertuigen die verder niet speelbaar zijn. Wel zien we bekende StarCraft-eenheden die in de multiplayer ontbreken, zoals de Medic, Firebat, Vulture en Goliath. Een ander groot verschil ten opzichte van de multiplayer is dat de hoofdrolspelers, maar ook figuranten, regelmatig in close-up in een kader links in het scherm verschijnen om dingen te verkondigen. Dit geeft de kleine poppetjes op de map een gezicht en verbinden de missies wat meer met de verhaallijn van de videobeelden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Die videobeelden, daar zijn er heel veel van. StarCraft uit 1998 had al mooie cinematics, maar dit keer heeft het Blizzard-team zich overtroffen. De beelden zijn nu meer dan alleen tussenvideo's, ze dragen het hele verhaal. Ook zijn ze deels interactief. Bij de eerste missies is de menu-interface bijvoorbeeld de bar waarin Raynor zit. Je kunt hier niet alleen doorklikken naar de volgende missie, maar ook Raynor, Findlay en allerlei items aanklikken, waarna nieuwe animaties je meer achtergrondinformatie geven. Op die manier kun je zelf kiezen hoe 'diep' je in het verhaal wilt duiken.

Tijdens het verdere verloop maken we kennis met de andere hoofdrolspelers in het verhaal, waaronder Matt Horner. Hij redt Raynors Raiders van Mar Sara als die planeet wordt overspoeld door Zerg met een groot ruimteschip: de Hyperion. Horner is kapitein van dit op Mengsk buitgemaakte vlaggenschip. Vanaf dat moment verandert de menu-interface en kunnen we alle opties ontdekken en selecteren via vier ruimtes van het Hyperion-ruimteschip, namelijk de Armory, de Bridge, de Cantina en het Laboratory.

StarCraft II - Wings of Liberty

Hoewel je niet vrij door een 3d-omgeving kunt struinen, nodigen de ruimtes uit om alles wat aanklikbaar is te selecteren om de vele animaties te zien. In de Armory maken we kennis met Swann. Bij hem kan Raynor units upgraden en ook zorgt Swann voor nieuwe voertuigen tijdens missies. In het café kan de speler onder andere huurlingen in de arm nemen, zoals War Pigs, Devil Dogs, Hammer Securities of Spartan Company, die sterke gelijkenis vertonen met achtereenvolgens Marines, Firebats, Marauders en Goliaths. De huurlingen kunnen tijdens missies snel worden ingezet via de Mercenaries Compound. Zowel de upgrades als de huurlingen kosten geld, dat verdiend kan worden bij de missies. Het is zaak de duur verdiende centen goed te besteden. Ook kan in het café de arcade shoot-'m-up Lost Viking - met een Viking als ruimteschip - worden gespeeld.

In het laboratorium kan de speler zijn research-level zien. Het research-level is afhankelijk van het aantal subdoelen dat de speler tijdens de missies behaalt. Deze subdoelen betreffen Zerg-DNA of Protoss-artefacts. Het maximum van elk van de twee research-meters is vijfentwintig en telkens als de speler de vijf gepaseerd is moet hij kiezen uit een van twee nieuwe upgrades of units.

StarCraft II - Wings of Liberty

Het is erg motiverend deze doelen te halen, want de beloning is groot: de vrij te spelen units zijn een welkome toevoeging aan je arsenaal. Zo zijn er Raven, versterkte bunkers, de snelle Predators-infanterie, het grote Hercules-transportschip en Zerg-detectors met een groot bereik.

Met de upgrades, huurlingen en extra research-units probeert Blizzard de singeplayer afwisselend en ook op lange termijn interessant te houden. Daarin slaagt de ontwikkelaar heel goed. Hoe je het ook wendt of keert: de missies zelf zijn vrij recht-toe-recht-aan. Bij de meeste missies moet met een groep strijders een traject doorlopen worden of een basis worden verdedigd of opgebouwd. Bij dit laatste moeten dan weer de Minerals en het Vespene Gas worden gewonnen.

Singleplayer: Variatie

Blizzard heeft er alles aan gedaan om ondanks de basishandelingen van een rts zoveel mogelijk variatie te bieden bij de missies. Zo is er een level met lava die de plek overspoelt waar minerals moeten worden geoogst. Bij een ander level komen 's nachts door Zerg gemuteerde zombies tot leven, die de basis aanvallen. Overdag moet je uit de basis om geïnfecteerde gebouwen te vernietigen, waarbij het zaak is voor het donker weer terug te zijn. Ook moeten er bijvoorbeeld treinen worden beroofd. Tenslotte zijn er nog de Prophecy-missies waarin de Dark Templar Zeratul de hoofdrol speelt en die zorgen voor nog meer verscheidenheid.

StarCraft II - WIngs of Liberty

Een andere toevoeging die ervoor moet zorgen dat de speler blijft terugkeren naar de singleplayer, is de mogelijkheid om het verloop van het verhaal te kunnen beïnvloeden. Hier moet je je niet al teveel bij voorstellen. Raynor krijgt telkens de keuze uit een aantal missies en die keuze heeft wat invloed op het verdere verloop. Zo kan de speler ingaan op de adviezen van de geredde onderzoekster Dr. Ariel Hanson en haar volledige verhaallijn volgen, of die van Tychus, Horner, enzovoort.

De onderverdeling in casual, normal, hard en brutal moet ervoor zorgen dat spelers van elk niveau aan de slag kunnen met de game. Voor de die hard-speler zullen de achievements nog een reden zijn om keer op keer terug te keren naar de campaign. Hier kunnen de behaalde punten bij een gigantisch aantal onderdelen worden bekeken. Zelfs voor het verslaan van de eindbaas in de arcade-game Lost Viking, of het bekijken van alle nieuwsuitzendingen op de tv in het café worden punten gegeven. De uitdaging is natuurlijk om op elk onderdeel een score neer te zetten.

StarCraft II - Wings of Liberty

Al met al kan gesteld worden dat de campagne enorm uitgebreid is en dat Blizzard erg veel heeft gedaan om de speler waar voor zijn geld te bieden. Wie denkt even de missies te doorlopen en verder alleen nog plezier te halen uit de multiplayer, heeft het niet bij het rechte eind. Het zeer uitgebreide verhaal met allerlei vertakkingen van de verschillende hoofdrolspelers wordt mooi weergegeven en doet nu al verlangen naar de twee uitbreidingen, waarin respectievelijk de Zerg en de Protoss centraal staan.

Overigens zijn er nog twee onderdelen in de singleplayer, die een sterke relatie met de multiplayer hebben. Er is de mogelijkheid een potje te spelen tegen de AI, voor wie niet tegen een levend persoon via internet durft te gamen. Daarnaast zijn er de zeer vermakelijke en educatieve Challenges. Deze zijn er in drie categorieën: Basic, Advanced en Expert. Het zijn hele korte maar hevige aanvalrondes, die de speler verdedigende en aanvallende skills moeten bijbrengen en hem van de verschillende eigenschappen van Terran-, Zerg- en Protoss-units gebruik leert maken. Ze zijn echter ook ideaal om korte potjes te spelen en om eigen high scores te verbeteren.

Benchmarks

Gebruikers die Blizzard's nieuwste rts willen spelen, moeten volgens de studio zelf over minimaal een Pentium IV met een kloksnelheid van 2,6GHz of een AMD-processor met een vergelijkbare snelheid beschikken. Wat de videokaart betreft vereist het spel minimaal een Geforce 6600GT of Radeon 9800 Pro met 128MB geheugen.Macs hebben minimaal een Geforce 8600M GT of Radeon X1600 nodig.

Voor pc's wordt echter aangeraden minimaal een GeForce 8800GTX of ATI Radeon HD 3870 aan boord te hebben. Bij de Mac is het advies minimaal een Nvidia GeForce 9600M GT or ATI Radeon HD 4670 paraat te hebben.

Test

Tweakers.net hield een vluchtige blik op de prestaties bij een moderne mainstreamkaart voor het lage segment en een wat oudere kaart die zich aan de bovenzijde van de mainstream bevond: de AMD ATI Radeon HD 5670 en de Nvidia GeForce GTX260. We gebruikten ons EVGA-testsysteem, dat is voorzien van een Intel Core i7 920 die op 3,8GHz loopt en 6GB ddr3-geheugen heeft. De cpu is dus veel krachtiger dan menig thuissysteem, maar gezien de heel lage eisen van Blizzard op dit gebied, zal de cpu niet heel veel invloed hebben op de framerate.

Voor het benchen draaiden we de Protoss-Challenge Path of Ascension, die uit een serie van drie korte maar hevige battles bestaat en waarbij aardig wat units en veel lasers, vuur en ander moois wordt getoond. Alle settings stonden zo hoog mogelijk, maar AA werd niet toegepast. We draaiden de test op twee resoluties: 1440 x 900 en 1920 x 1200.

StarCraft II - ATI Radeon HD 5670
Resolutiegem. fps (hoger is beter)
1440x900
**********
36,5
1920x1200
*********
31,3
StarCraft II - GeForce GTX260
Resolutiegem. fps (hoger is beter)
1440x900
**********
75,6
1920x1200
********
62,1

We zien dat de HD 5670, die al voor minder dan 80 euro uit de Tweakers.net Pricewatch kan worden opgepikt, op ons systeem StarCraft II al heel aardig draait. Blizzard is er in geslaagd, zoals we van de studio gewend zijn, de systeemeisen laag te houden.

Voor de GTX 260 is het spel zoals verwacht geen enkel probleem, ook niet op hoge resolutie.

StarCraft II Challenges

Conclusie

StarCraft II is wat speltype betreft niet revolutionair. Daarvoor berust het nog teveel op het beproefde rts-concept, zoals we dat niet alleen bij de vorige StarCraft-delen, maar ook bij andere rts-games zien. Wie niets heeft met dit concept in het algemeen of met het StarCraft-universum in het bijzonder, zal niet veel lol beleven aan dit spel.

Op tal van andere punten is SCII echter wel degelijk baanbrekend, en dan met name op het gebied van de multiplayer. Nog nooit was het systeem voor online rts-games zo uitgebreid en goed uitgewerkt. Het is zo gemakkelijk en aantrekkelijk gemaakt om multiplayergames te spelen, dat de kans groot is dat zelfs de verstokte campaigner zich regelmatig tot de online spelwereld zal wenden.

Wie dacht dat Blizzard de singleplayer uit zou melken door deze in drie delen uit te brengen komt bedrogen uit: het eerste deel is al zo uitgebreid dat het een zelfstandige release rechtvaardigt. Het grote aantal missies en de vele mooi uitgevoerde cinematics zullen de speler lang genoeg vermaken, waarbij Blizzard er alles aan heeft gedaan om hem te laten terugkeren, ook na het uitspelen van alle missies. Er is ook dan nog veel te ontdekken, zoals andere alternatieve spelverlopen, verborgen achievements en de vele sub-missies.

Blizzard houdt niet van half werk en dat blijkt ook bij StarCraft II. Het hele spel is vlekkeloos uitgewerkt en het rts-concept is compleet gepolijst en gebalanceerd. We hebben er twaalf jaar op moeten wachten en na de aankondiging moesten we het lang doen met het bekende "when it's done". Nu het af is, kan rustig worden gesteld dat Wings of Liberty een meer dan volwaardige opvolger is van het illustere eerste deel. Ook dit spel zal over twaalf jaar waarschijnlijk nog zeer veel worden gespeeld. Dat lijkt met de komst van Heart of the Swarm en Legacy of the Void bijna gegarandeerd.

Pluspunten

+ Zeer uitgebreid
+ Uitstekend uitgewerkt
+ Gebalanceerd
+ Zowel voor beginner als expert uitdagend

Minpunten

- Weinig vernieuwend concept

Cijfer: 9,5

Titel Starcraft II: Wings of Liberty
StarCraft II Wings of Liberty
Platform pc, Mac
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum 27-07-2010

Gallery

StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty StarCraft II - Wings of Liberty

Lees meer

Blizzard maakt nieuwe start met Dota
Blizzard maakt nieuwe start met Dota Nieuws van 22 augustus 2011

Reacties (176)

176
176
110
10
0
40
Wijzig sortering
De cpu is dus veel krachtiger dan menig thuissysteem, maar gezien de heel lage eisen van Blizzard op dit gebied, zal de cpu niet heel veel invloed hebben op de framerate.
Het blijkt juist wel veel invloed te hebben welke CPU je hebt. Het gaat om een verschil tussen heel erg lekker of net niet helemaal soepel.

Graag had ik de perfomance van een mainstreamkaart zoals de HD 5670 in Starcraft 2 gezien over een linie van CPU's, om te zien of m'n C2D 3,0GHz nog voldoet om dit spel op high te spelen.
Hier draait het spel met een hele oude Core 2 Duo E4300, 1,8GHz icm een Radeon HD 4850 op 1440x900 als een zonnetje op de hoogste settings.
Anoniem: 150119 @Olaf31 juli 2010 13:08
Hier draait het op 1920*1080 met alles op High/Ultra op een AMD Athlon X2 7750 i.c.m. een Radeon 4850 en 4Gb RAM. Ik merk geen haperingen en alles gaat zeer vloeiend.
Ik draai hem op een AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4600+ met ATI Radeon HD 4850 (512MB) @ 1920x1200 op de hoogste settings. Loopt erg lekker!
Ja, ik had op vorige PC met X2 4200, 2gb mem en een HD3870 ook totaal geen haperingen, en speelde op 1920x1200 op allerhoogste settings (alleen FSAA stond niet op max, maar dat vind ik ook nooit echt nodig)
de minimumsysteemeisen zijn P4 2,6GHz
aangezien elke Core2 Duo een wereld van verschil sneller is dan een P4 (single core) zou ik niet veel problemen verwachten
volgens eerste tests gebruikt Starcraft 2 maar gebruik van 2 cores, dus een snelle dual core zoals de jouwe voldoet perfect
het zal dus eerder afhangen van de 5670 of high lukt
Anoniem: 251383 @TerraGuy31 juli 2010 17:03
Ik hoop dat iemand deze verstopte reactie kan vinden, want ik heb een vraag.

Ik heb nog een 'oud' systeem hier staan: Core Duo E6600, 2GB ram en een Radeon 1950XT. Denken jullie dat dit systeem SC2 trekt?
Zeker weten :) De CPU is meer dan snel genoeg voor dit spel, maar door de videokaart zal je, afhankelijk van de resolutie, waarschijnlijk niet alles op zijn hoogst kunnen zetten. Als je het geen probleem vindt om sommige opties op medium te moeten zetten, dan moet je dit spel gewoon kopen! ;)
Ik heb de game al maar het draait niet optimaal op de MacBook Pro (met dank aan OS update 10.6.4). Ik denk dat ik investeer in een 4850 (bedankt voor de tip KweeK747). Kaatje is te koop voor pak em beet 100 euro :Y)
De systeemeisen voor windows zijn ook stukken lager dan die voor de Mac dus wellicht bied bootcamp ook enige verlichting ;)
Ja, maar niet op maximaal.
Vooraf de dislaimer, SC serie is niet mijn persoonlijke favoriet qua type RTS, heb liever AOE, maar ik heb hem wel gekocht, en zal hem ook zeker een hoop spelen. Heb nu de 7 uur trial die ik van een aussie heb gekregen gespeeld, en als ik nu de doos die nog in het plastic zit had uitgepakt en niet achtergelaten had ik nu door kunnen spelen, ipv wachten tot morgen.

Mijn punt is echter, hebben zulk soort reviews nog enig nut? Crappy spellen krijgen nog een 8, dit krijgt dan een 9.5 zonder echte minpunten. Ik begrijp dat jullie niet willen dat je in het vervolg geen preview dingen meer krijgt, en waarschijnlijk betalen ze jullie zelfs. Maar op deze manier heeft het toch geen enkel nut? Jullie hebben nog geen eens geprobeerd minpunten te vinden, laat mij even helpen, en dit is enkel van mijn 7 uur:

1. Grafisch is het gewoon niet sterk. Ik heb al fanboys gezien die schreeuwen dat het er prachtig uit ziet, is niet zo. Nu is grafisch niet belangrijkste eis voor mij, maar toch wel leuk, en het is gewoon in minpunt.

2. Regio clients die niet tegen iets buiten zijn regio kan spelen. Omdat ik mijn key van een aussie had gekregen, kon ik alleen de australische client downloaden waarmee ik alleen tegen australiers kon spelen (nou ja, zuid-oost aziaten).
Dus met mijn nederlandse key moet ik de handel reinstallen om in europa te kunnen spelen. Maar dan kan ik niet met die australische vriend meer spelen. Welke idioot is daarvoor verantwoordelijk? Dat je vanwege lag de automatische matches enkel binnen regio doet, best. Maar waarom zou ik geen tower defence ofzo met een australier mogen spelen?

Zelfs in shooters, waar lag veel belangrijker is, heb je normaal gesproken gewoon de keuze. Alleen hiervoor zouden ze al een punt aftrek moeten krijgen.

Dus hoe kan je in hemelsnaam de multiplayer 'baanbrekend' noemen als het enige wat ze breken de mogelijkheden is om met andere te spelen is? Ja verder werkt het allemaal redelijk vlot, maar om dat nou baanbrekend te maken, zoveel bijzonders heb ik nou ook weer niet gezien in vergelijking met andere RTS. Ook die ladders, met verschillende kleuren ofzo, maakt het er niet overzichtelijker op? Is het idee dat je dan 3-4x zoveel mensen boven aan een ladder hebt staan? Plus nog een keer dat per regio lijkt mij dan, dus dan is het idee gewoon dat veel mensen die hoog in een ladder staan tevreden klanten oplevert?

Gewoon 1 duidelijke ladder, bijvoorbeeld elo rating, heeft toch echt mijn voorkeur.

3. Heb nog niet veel van campaign gespeeld door weinig tijd met de trial, en andere prioriteiten, maar ik vond zelf een hoop van de tussenfilmpjes langdradig en te amerikaans.

4. Misschien moet je daarvoor complete campaign spelen, maar de tutorial is behoorlijk bagger. Het komt niks verder dan de basis RTS dingen als rondlopen en aanvallen. Vooral met zulke volledig verschillende civs zou dat veel beter moeten worden uitgewerkt.

Ik geloof dat bij aoe3 bijvoorbeeld je een tutorial hebt die je gewoon stap voor stap helpt bij een normale skirmish tegen de ai. Tuurlijk je wordt er geen pro van, maar dan weet je wel hoe je normaal moet beginnen.

5. Geen LAN optie. Ja die gaan ze inpatchen, bij aoe3 gingen ze scenarios inpatchen, hebben ze ook gedaan, na 3 jaar, oftewel: eerst zien, dan geloven.


Vooral nummer 2, enkel tegen europeanen kunnen spelen is gewoon een enorm gemis. Het is juist hardstikke leuk dat je tegen mensen van over de hele wereld kan spelen.


Ondanks deze punten ga ik ook waarschijnlijk nog een hoop uurtjes aan besteden. Maar ik zou gewoon willen dat zulk soort cijfers niet gepubliceerd worden, net als de voor en nadelen lijstjes, als het toch puur en alleen gedaan wordt om de preview versie van de volgende spellen veilig te stellen en geen enkele vorm van kritiek geaccepteerd wordt. Oftewel, trap gewoon de complete conclusie pagina eruit als het enkel propaganda is, of hernoem het naar "advertentie".
2. Starcraft zou DE multiplayer RTS moeten worden van de komende jaren, dus dit verdient zeker een volle punt aftrek.

5.helemaal akkoord en hun uitleg is zelf gewoon onzin
je kan perfect een systeem maken waarbij iedereen op battle.net moet inloggen, maar waarbij het verkeer zelf lokaal blijft

naar mijn mening ziet alles er ook de groot uit, 20% uitzoomen zou waarschijnlijk een stuk beter zijn (maar dit "probleem" had ik met WC3 ook al)

Blizzard begint (?) een beetje op Apple te lijken: alles wat ze doen is voor sommigen heilig
het lijkt een goed spel, maar een 9,5 (wat voor mij perfectie is, want een 10 bestaat gewoon niet) is het zeker niet
aan de andere kant begrijp ik ook niet wat men in SC1 zag/ziet want die vond ik ook maar middelmatig (toen het uitkwam was het ok, maar tegen 2000 waren er al tal van betere RTS'en uitgekomen)
Ik ben het grotendeels eens met Tuschinski, behalve op puntje 4: de tutorials zijn inderdaad wat slap voor zover ik gezien heb. In SC1 was er een tutorial missie waarbij je echt door de stappen heen geloodst werd. Hier heb ik alleen wat tutorial filmpjes kunnen zien de bepaalde activiteiten (gebouwen bouwen bijvoorbeeld) belichten en dat op een incomplete manier doen. Wat uitgebreidere mogelijkheden bij deze activiteiten worden niet genoemd.

Wat mij betreft dus niet een briljant succes. Nu heb ik geloof ik de tutorials met mijn SC1 verleden ook niet echt nodig, maar toch. Terecht punt.

Punt 5: ik ben niet bang dat Blizzard hun beloftes niet nakomt wat betreft inpatchen van LAN-play, maar het inderdaad wel erg jammer dat het niet kan. Bij SC1 kon je een spawn-install doen waarmee je kon spelen tegen iemand die de CD wel had, zodat je het alsnog op LAN-parties kon doen met mensen die het spel niet hadden. Nu heb je die mogelijkheid een maal (of 2), met je 7-dagen-trial key, maar dan heb je daarvoor nog steeds een internet-verbinding nodig. Nu is die er vaak wel op LAN-parties, maar om nou te zeggen dat die altijd goed genoeg is om met een redelijk groepje te multiplayeren, ik weet niet. Dus het is inderdaad een groot gemis. Tuchinski zegt dat wij dat kapot gepirateerd hebben. Tja, wat er gebeurd is weet ik niet, maar ik het niet gepirateerd. Geen games die ik de moeite waard vond in ieder geval. Zo nu en dan download ik games, speel ze even, vind ze niet leuk en koop ze dus niet (en speel ze ook niet meer). De games die ik wel leuk vond, wel, die hebben de vulling van mijn DVD-kast tot gevolg gehad.

Om maar even aan te geven dat je hiermee het geheel op de fouten van een stel rotte appelen afrekent, wat toch een erg foute manier is wat mij betreft. Maar ja, dat zal de invloed van activision wel zijn...
Anoniem: 139886 @Sissors1 augustus 2010 09:07
Sorry.. jouw mening is niet de opperste waarheid hoor. Jouw nadelen worden door niet door iedereen gedeeld, dus je kan ze niet als feiten aandragen.

1. Grafisch vind ik het fantastisch. Dat het ook nog draait op goedkopere hardware is helemaal feest. Ik vind dit een gevalletje "more is less"... ik zie liever groffere cartoonish chars (warcraft, wow, SC) dan uber-realistische units die je pc doen kraken.

2. Helemaal mee eens en dit is dus wel een feit.

3. Jij vind... ik vind van niet

4. Tsja het is allemaal heel simpel... dat vind ik dus een enorme kracht.

5. Blame the consumer. Botweg, we hebben met zijn allen de boel kapot gepirateerd. Vind je het echt zo raar dat Blizzard dit heeft ingevoerd? En betreft product ondersteuning, het is onziinig hiervoor bang te zijn; Blizzard heeft het verttrouwen op dit punt driedubbel en dwars verdiend. Ze hebben elk product jaren en jaren ondersteund.

De reviewer is het blijkbaar grotendeels eens met hoe ik het zie en geeft een hele hoge score. Is jouw mening meer waard dan de mijne? Niet voor mij...
Dus waar jij het mee eens bent is een feit en de rest is een mening? Zo werkt het dus niet...
Inderdaad, in bovenstaand geval klopt dat. Of vind je het wel feiten wat iemand ervan vindt? Vreemd hoor, want zo werkt het dus wel...

Meningen zijn goed te onderscheiden van feiten:

1. Ik vind... is een mening.
2. Een ontbrekende feature is natuurlijk wel een duidelijk feit. Het is er of het is er niet.
Het zou best wel eens kunnen dat wat jij beweert klopt: Alle reviews op internet variëren ruwweg van 9.3-10. Dat zou dus betekenen dat dit het beste spel ooit is en het lijkt mij dat het scoresysteem hierin niet uitdrukt wat het moet uitdrukken. Ik vraag me af hoeveel van die 100 miljoen aan sponsoring en reclame op gaat, want welke site gaat nu een game afkraken die ze 100.000 dollar aan reclame oplevert.

Overigens had dit best het beste spel ooit kunnen zijn, maar niet als je er 12 jaar op moet wachten. Om na 12 jaar met een spel te komen waarbij de graphics wat opgepoetst zijn en wat units vervangen zijn en de balance gewoon wat meer is gefinetuned biedt het te weinig nieuws om een score van 10/10 te verantwoorden.

SC1 was/is populair, maar dat maakt het wat mij betreft niet de beste strategy game ooit.

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 22 juli 2024 16:58]

Anoniem: 139886 @REDFISH1 augustus 2010 13:34
Cijfers moet je in de context zien. Voor dit moment is het een 9.5... als ik kijk naar de hudige concurentie ben ik het er wel mee eens (tikkie hoog, maar het is wel een heel erg leuk spel).

En Starcraft1 doet een heel heel heel erg goede gooi naar de titel beste RTS ooit. Misschien niet voor jou (of mij), maar over de gehele linie is het kwalitaief de beste RTS (levensduur, game, support, community meetelt).

En wat betreft de hype... wat is dit voor gemiep? Blizzard games zijn gewoon de beste die er zijn (production values). Misschien vind je ze niet leuk, maar het is echt niet zomaar dat het knallende hits zijn. Het is echt geen wilde veronderstelling dat de komende jaren dit spel helemaal te pletter wordt gespeeld op Battlenet.

Het is echt de community die Blizzard groot hebben gemaakt en tot nu toe laten ze de community niet in de steek.

En piraterij: Vind iemand het vreemd dat ze hun inkomsten proberen te beschermen? Vrijwel iedereen heeft wel gepirateerd (ik weet het, verreweg de meesten hier zijn supereerlijk en kopen een spel direct als het ze bevalt^^)... het heeft de PC en DS gaming erg veel schade toegericht.

De Blizzard oplossing: alles via een door ons gecontroleerde hub is een goede oplossing. Je krijgt er ook wat voor terug, namelijk dat je overal kan inloggen en je singleplayer spel kan oppakken. Pc gecrasht? Herinstalleren en niets kwijt.
Blizzard games zijn gewoon de beste die er zijn (production values)
Ik zou Bioware hoger op deze lijst zetten. Zeggen dat iets gewoon zo is, doet me denken aan religie...
Nee, dat kan ik in dit geval toch wel staven. Niet alleen zijn de games kwalitatief behoorlijk feilloos (showstoppende bugs komen niet voor in hun games). Zelfs WOW is zo stabiel als de neten. Een voorbeeld:

Ik heb eindeloos 131 errors gehad in WOW. Blizzard zei dat het mijn geheguen was. Memtest zei van niet, bovendien draaide alles goed.. Toen kocht ik Mass Effect en die hing ook... HMMMM. Toch mijn gehuegen vervangen. Geen errors meer. Zo ook bij vrienden die graphical errors hadden.. wat bleek een jaar later.. die versie van de 8800gtx had loslatend soldeer. Zonder fanboy te willen zijn, zowel bij Bioware als bij Blizzard liggen crashes voor 99.99% bij de gebruikers.

Maar los daarvan, hun support is echt ongeevenaard. Het aantal patches en tweaks om de balance goed te houden is ongekend, juist omdat het voor al hun spellen geld.

En als de community klaagt luisteren ze. het aantal Beta's en Tweaks is ongekend. Kijk maar naar WOW... elke keer weer reballancing. Iedereen klaagt en zeurt, maar het is natuurlijk fantastisch dat elke class speelbaar is met meerdere builds in een game waarin je met 4-5k mensen op een server zit.

Bioware games zijn ook fantastisch en profesioneel, maar ze opereren in een wat simpeler wereld, namelijk niet of nauwelijk multiplayer en dus niet of nauwelijk ballancing issues. Het aantal patches voor bioware games is dus logischerwijs lager. Ze stoppen na een paar jaar, immers het spel is dan gerust wel af.

Daar is echt niks mis mee, maar ik moet Blizzard juist omdat ze in een wat lastiger terrein opereren dus hoger aanslaan.
Anoniem: 243667 @Sissors1 augustus 2010 23:47
1.
Tja, gek dat je er een beetje blase over doet. Ik zie in de graphics meer oog voor detail dan spellen met een wat hogere poly-count. De omgeving leeft, en dat vind ik heel knap bij een rts.

4.
Tutorial is bedoeld voor het meest elementaire, de campaign helpt je de units en gameplay kennen.

De challenges vullen dit verder aan, zo is de eerste serie challenges gebaseerd op een setje units waar jij moet kiezen wat je er tegenover stelt. Zo leer je bv strengths & weaknessess goed kennen. Redelijk makkelijk te winnen, maar gold halen is dan weer best moeilijk. Leuk en leerzaam dus ;)
4. Misschien moet je daarvoor complete campaign spelen, maar de tutorial is behoorlijk bagger. Het komt niks verder dan de basis RTS dingen als rondlopen en aanvallen. Vooral met zulke volledig verschillende civs zou dat veel beter moeten worden uitgewerkt.


Je hebt wel een paar goeie punten, maar alleen op deze wil ik even ingaan.
De tutorial is echt voor iemand die nieuw is in de RTS scene.
Als je echt wat dingen wil leren van de game heb je challenges, dit zijn kleine match-ups om bijv te leren hoe een rush tegen te gaan, of je unit placement bij bepaalde vlakken.
Hier leer je echt wat kneepjes van het spel, build orders e.d.
Dus om nou te zeggen dat het bagger is, even iets verder kijken en dan had je dit gezien :)

Cross-realms staat in hun agenda om met een patch uit te brengen.
Anoniem: 251383 31 juli 2010 11:56
Uitstekend artikel. En dat komt van iemand die moet worden gezien als een RTS-leek. Mijn meeste RTS ervaring komt toch wel van Dune 2 op de Amiga, met een restje ervaring via WarCraft 3 ergens in 2010.

En ik, met al mijn RTS klungeligheden, kan StarCraft 2 spelen op Normal en her en der ook nog een extra Achievement unlocken. Het gaat niet van een lijen dakje en af en toe komt ik niet door een missie heen, maar na een ietwat andere aanpak lukt het meestal wel.

Waarom vertel ik dit? Omdat ik van mening ben dat dit een goede game kenmerkt. SC2 neemt me niet bij de hand, het verkoopt juist een tik op die hand om duidelijk te maken dat de manier van spelen die ik nu hanteer niet werkt. Het doet me een beetje denken aan Demon's Souls op dat gebied. Maar misschien werken all RTS games wel zo :+

Klein nadeel: ik speel het op een 2009 MBP en alle fancy shaders, lighting, reflection etc droppen de fps to the single digits :(
Het schijnt dat Mac OS X 10.6.4 problemen heeft met de video drivers en/of OpenGL implementatie. Hierdoor lopen een hoop spellen niet goed op een Nvidia GPU. Startcraft 2 heeft ook met dit probleem te maken. Hopelijk lost Apple deze problemen bij de eerstvolgende OS update op. Er zijn ook andere work-arounds te vinden op internet voor dit probleem.
Anoniem: 251383 @MacWolf31 juli 2010 12:07
Oow echt waar? Bedankt voor de into, op naar Google :)

Moet wel zeggen dat mijn GPU maar een GF 9600M GT met 256MB is. Ik verwacht geen spectaculaire effecten op mijn scherm.
Die moet bijna alles kunnen tonen wat het spel vraagt. Zou windows op je macbook zetten, die doet 't voor dit soort dingen stukken beter. Kan ik je uit ervaring vertellen.
een 256mb kaartje?! ik betwijfel het.
Ik denk dat medium nog net lukt, high zou je game zo platleggen met 2FPS in grotere gevechten.
Maar dat is dan wel 2 fps in volle glorie. :P
Sorry hoor, maar een 9600 M GT met 256mb gaat echt niet alles draaien.
Deze kaart valt onder de budget categorie, en dan ook nog in de lage performance sector.

Ik denk dat je met geluk met alle settings op low de resolutie nog op max kan zetten voor je monitor.

Echter is dat te hoog met een MBP als ik de specs heb gezien. (27"?).

op 1680x1050 zou je wel een aardig eind moeten komen though.

@ hieronder, ah... mja 17" is 1440x900? dan moet je op zich wel een eind komen, maar verwacht zeker geen top prestaties.

[Reactie gewijzigd door Dakreal op 22 juli 2024 16:58]

27" is een verdomd grote laptop!

MBP heb je in 13, 15 en 17 inch varianten ;)
Speel het onder parallels met een 8600gt, draait prima op medium. Ik vind het al een heerlijk spelletje om te 'lannen', maar na company of heroes voelt het wat ouderwets aan, een cover-systeem vind ik eigenlijk wel wenselijk.
Wat ik toch een beetje mis met de verglijking op SC1 dat er een hele sterke communnity achter zit(en nog steeds).
Bedoel de mod gedeelte was en is nog steeds goed waar ik uren mee vemaakte met de mod EVOLVE via inbelverbinding tot aan grappige DBZ mods.

In tegenstelling tot nu weet ik niet hoe groot de mod mogenlijkheden zijn in deze nieuwe versie. Misschien dat ik er overheen gelezen heb mijn fout.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 22 juli 2024 16:58]

Als je zoekt op mods SC2 zou je al een redelijk lijst moeten krijgen. Dit omdat Blizzard al tijdens de beta de SDK had vrijgegeven om met de editor aan de slag te gaan. Ik heb al een 3rd person shooter gezien en rpg's etc. Dus, kwa mods zou het wel weer goed moeten gaan komen :).
Ik dacht dat een mod inhield dat het originele spel (dus de files zelf) worden aangepast om iets extra's te doen in welk geval er bij Starcraft nog niks gebeurd is.

UMS (Use Map Settings) maps zoals bij de originele daar in tegen zijn al in grote aantallen te vinden op SC2Mapster.com en hoewel een stukje moeilijker om een goede map ermee te maken is de keerzijde er van dat er veel meer mogelijk is dan bij de originele Starcraft en ook nog veel meer mogelijk dan bij Warcraft III. Kijk eens rond op youtube voor de gein, er is al van alles te vinden van 3rd person shooter tot Zijwaartse scroller tot Top down flightsim, voor de prijs van 1 game koop je er velen op deze manier ;)
De standaard-soldaat van de Terran is de Marine en de Marauder is een zwaardere, en dus duurdere variant op deze vechtjas. Spelers van het eerste uur zullen deze eenheden kennen van de eerste StarCraft.

Marauder zit niet in sc1.

de Nydus Worm, die een soort tunnel kan vormen op plekken op de map met Creep erop.

Hoeft niet op creep, kan overal waar je maar zicht hebt.
Anoniem: 55347 31 juli 2010 22:26
Voor diegene die zijn grafisch kaart dierbaar is (Vooral de snellere), voeg het volgende toe aan het bestandje: "My Documents\Starcraft II\variables.txt"
frameratecap=60
frameratecapGlue=30
Er schijnen issues te zijn dat in de schermen waar weinig gebeurd de kaarten zulke hogen FPS halen dat de kaart overhit raakt. Er zijn al verschillende meldingen op fora's gedaan hierover.
Hmm, die issue dook ook al op tijdens de beta, en was toen volgens mij gewoon gefixed. Zal diezelfde bug teruggekeerd zijn?
Klopt, heb je helemaal gelijk in. Ondanks dat komen er hier en daar nog meldingen naar voren op de SC2 forums.
Hoe kan een game nu een GPU oververhit laten raken? Dan zit er niet iets mis in de game, maar in de drivers of is de koeling van de kaart of van het gehele systeem gewoon niet op orde.
Anoniem: 55347 @_Dune_2 augustus 2010 15:59
En hierbij nog even de SC2 melding over de issue hierboven gemeld:
Certain screens make your hardware work pretty hard
Screens that are light on detail may make your system overheat if cooling is overall insufficient. This is because the game has nothing to do so it is primarily just working on drawing the screen very quickly. A temporary workaround is to go to your Documents\StarCraft II\variables.txt file and add these lines:
frameratecapglue=30
frameratecap=60
You may replace these numbers if you want to.
Source

Oh en nu ook: nieuws: Bug in menu StarCraft II laat sommige grafische kaarten doorbranden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 55347 op 22 juli 2024 16:58]

Hele nette review, een hoop dingen goed uitgelicht dus vollop lof!
Verder zag ik wel dat het een en ander niet klopte over bepaalde units:

"De Dragoons van het origineel hebben plaats moeten maken voor de Stalkers. Ook dit zijn spinachtige robots die kunnen schieten, alleen hebben ze nu de Blink-mogelijkheid gekregen waarmee ze in een oogwenk van de ene naar een nabijgelegen plek kunnen teleporteren. Ze vormen een mooi duo met de Sentry's, die geen krachtige aanval hebben maar die wel krachtvelden kunnen oproepen die tegenstanders tegenhouden."

De laatste overgebleven dragoons zijn immortals geworden
"The remaining dragoons have become the immortals, refitted with twin phase disruptors and hardened energy shields that can shrug off the most powerful weapon strikes - though at the cost of leaving them more vulnerable to the pinprick attacks of lesser foes. The heavily armed and shielded immortals give critical fire support to the ferocious legions of zealots by eliminating enemy artillery and ranged attackers, allowing the zealots to close in and complete their work of destruction."
Bron: http://us.starcraft2.com/features/protoss/immortal.xml

Stalker: Zijn wat overgebleven DT's die zichzelf gemodificeerd hebben.
"Denied the support of the great forges and armories of Aiur, the dark templar were forced to find new ways to defend themselves from a hostile universe. By focusing their inner psionic strength and drawing power from the Void the dark templar learned to mask their presence and strike unseen from the shadows"
Bron: http://us.starcraft2.com/features/protoss/stalker.xml
Inmiddels heb ik de campaign rondgespeeld ( wat op normal een enkele missie op hard nog niet zo'n heel indrukwekkende prestatie is ) en al redelijk wat uurtjes gestoken in de multiplayer modes en ik moet zeggen dat hoewel het spel me niet teleur stelt ik me niet kan geheel kan vinden in de enorm hoge cijfers die dit spel krijgt.

Er is hier al heel wat gesproken over de graphics, het onveranderde concept en de tijd die Blizzard heeft genomen om dit spel te ontwikkelen dus daar ga ik niet uitgebreid op in.
Wel is het zo dat men aangeeft dat de gameplay belangrijk is en hoewel ook daar een hoop mensen blij zijn dat de algehele game ervaring hetzelfde is gebleven sinds SC1, had ik toch wel wat meer verwacht. Wellicht dat de verwachtingen gewoon te hoog waren om aan te voldoen maar ik zou Starcraft 2 eerder een acht geven. Het is een solide spel, met weinig op aan te merken, maar om nu te zeggen dat dit het spel is dat de relatief dode RTS scene weer leven gaat inblazen valt voor mij maar te betwijfelen.

+
* leuk western/sf achtige sfeertje in de campaign, deed me weer verlangen om de firefly serie opnieuw te kijken.
* goed opgezette missies
* achievements zorgen ervoor dat de missies leuker worden
* vrouwtje van de nieuwsberichten
* leuke muziek
* oneindige replay value door online MP

-
* units zijn erg fantasieloos
* Arnold-achtige stemmen van de Thor
* campaign is te snel rondgespeeld ( niet de complexiteit het probleem, want ik heb echt niet op insane zitten spelen. Maar wel het aantal missies )
* populariteit van het spel zorgt ervoor ervoor dat ervoor dat er weer complete idioten meespelen. Duidelijkste voorbeeld is een rush die op mij werd uitgevoerd door meerdere spelers met protoss drones terwijl niemand ook nog maar infanterie had.. Zou dit zelfs pre-rush willen noemen en dat vergalt het spelplezier toch wel enorm. Gelukkig komt dit maar zeer sporadisch voor. Niet echt een minpunt van de game natuurlijk, maar zorgt wel voor frustratie :P
* Te hoge verslavingsfactor. Moet ook nog tijd vinden om te slapen, eten en werken enzo....
campaign is te snel rondgespeeld ( niet de complexiteit het probleem, want ik heb echt niet op insane zitten spelen. Maar wel het aantal missies )

Niet volledig mee eens, als je de SP aan de korte kant vind.. 29 missies.
Kijk is naar COD, settlers of warcraft (ook blizzard)
Het aantal missies is niet defenitief minder als een andere game.
Als je er te snel doorheen loopt zet je de moeilijkheidsgraad hoger, wat per missie is in te stellen (plus puntje)

populariteit van het spel zorgt ervoor ervoor dat ervoor dat er weer complete idioten meespelen. Duidelijkste voorbeeld is een rush die op mij werd uitgevoerd door meerdere spelers met protoss drones terwijl niemand ook nog maar infanterie had.. Zou dit zelfs pre-rush willen noemen en dat vergalt het spelplezier toch wel enorm. Gelukkig komt dit maar zeer sporadisch voor. Niet echt een minpunt van de game natuurlijk, maar zorgt wel voor frustratie

Dit kun je eigenlijk geen minpunt noemen, want iedere game heeft idioten die de game vergallen voor andere mensen. Dat zou betekenen dat iedere online game minstens 1 minpunt heeft.

maar om nu te zeggen dat dit het spel is dat de relatief dode RTS scene weer leven gaat inblazen valt voor mij maar te betwijfelen

Tevens lijkt het erop dat de "rts scene" op gebied van aantal spelers op sc2 aardig goed zit.
Gemiddeld 1 miljoen spelers online in europa/rusland wat piekt naar 2 miljoen in de 1e week.

Met je pluspunten ben ik het wel eens :P


edit: typos

[Reactie gewijzigd door nickko op 22 juli 2024 16:58]

arnold stemmen zijn coooewwlll

ondanks het feit dat de units sterk lijken op die in sc1, vind ik ze stukken origineler dan bijvoorbeeld supreme commander.
9,5? Trek daar nog maar even 1 , zo niet 2 punten af... Begrijp me niet verkeerd het is een prima game, maar voor een 9.5 is de gameplay niet genoeg gepolished.

Ik mis namelijk nogal wat minpunten/tekortkomignen. Met name features die toch wel redelijk standaard geworden zijn de laatste jaren.

1) Er is nog altijd geen overlay map met icoontjes (zodat je precies weet waar welke unit zit, en belangrijker tijdig je vijand kunt counteren). Denk aan de tactical overlay uit company of heroes, of de mega map van World in Conflict maar ook de extreme zoomniveau's van Supreme Commander en RUSE. Onder dit zelfde topic; heb je de minimap gezien? Het lijkt wel 1998...

2)Het viel me ook op dat je marines als vanouds "dom" doorlopen als een alien aan ze begint te knagen (tenzij je een attack move geeft, maar dat wil je eigenlijk niet, dan gaan ze stil staan en ook gebouwen etc aanvallen).

3) Ik zou ook graag altijd de healthbars zien, maar wellicht zit deze optie ergens verstopt?

4) Ik mis de mogelijkheid om vanuit 1 baracks meteen de andere baracks te kunnen selecteren/zien wat er gebouwd wordt (denk aan red alert 3 systeem, rise of nations, enz)

5) Tot slot mis ik ook een toets waarmee ik alle gegeven orders kan zien inclusief waypoints van productie gebouwen(denk aan supreme commander de shift toets).


Gebrek aan deze punten maken star craft 2 voor mij geen perfecte rts, eerder genoemde voorbeelden vind ik beter in elkaar zetten (company of heroes, world in conflict, en het ruse free weekend). Als rts fan wil je gewoon dat er een goed overzicht wordt gepresenteerd zodat je snel globaal kunt checken hoe de zaken er voor staan, en toch nog tijd over hebt om gevechten te micromanagen.

Verder toch nog wat positieve punten... (anders krijg ik meteen -1 van alle fanboys O-) ). De filmpjes zijn gedetaileerd, met name de personages, petje af. Alhoewel het tot nu toe allemaal erg close up beelden zijn (anders dan bij World in Conflict waarbij ook grotere omgevingen zichtbaar zijn). Verder is het leuk dat je strategisch credits kunt uitgeven na een missie in de armory (je zult echt moeten kiezen in het begin).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:58]

1) Ik vond de overlay enorm goed in supreme commander inderdaad, maar de vraag is of dit wel past bij de game. In het geval van supreme commander wel, maar ik denk niet echt dat dit past bij starcraft.

2) Ze hebben in de laatste beta push de attack-rally-point verranderd in een move-rally-point als je units maakt uit gebouwen wat dus inderdaad betekent dat ze "dom" doorlopen tot ze bij de rally zijn. Ikzelf vond attack-rally ook beter maar het was een bewuste keuze van blizzard om dit te doen, geen technische limitatie. Het komt er op neer dat je beter moet opletten waar units heen rennen als ze uit de gebouwen komen.

3) Healthbars is een optie (check gameplay, ergens aan de rechter kant van dat scherm kan je kiezen hoe je de healthbars wilt hebben (nooit, alleen geselecteerde of altijd op alle units).

4) Je moet hier gewoon al je baracks in een control group doen, als je dan de control groep selecteerd kan je zien welke barracks wat aan het produceren zijn (witte blokjes). Het zou idd wat makkelijker zijn als je dan ook direct kon zien welk type unit er in de queue zit, maar goed..

5) Weer een gevalletje wat bij de game hoort of niet, en idd bij supcom is het goed uitgewerkt enzo, maarjah, zou het bij starcraft passen? Bij starcraft heb je meer het gevoel dat je een field commander bent, bij supreme commander heb je meer het gevoel een soort tactical commander te zijn ofzo
1) Supreme commander is natuurlijk een extreem voorbeeld. Kijk ook eens naar world in conflict en company of heroes, zon map maakt de game zo veel speelbaarder.

http://hothardware.com/im...ap.jpg&articleid=1031&t=a

Waarom zou dit niet bij sc2 passen? Mag hopen dat ze in de 26e eeuw wel iets beter kunnen dan die 8bit minimap 8)7 . Toen starcraft 1 uitkwam konden we ons zo'n live sattelite feed nog niet voorstellen maar anno 2010 is het de realiteit.

2) zie reactie hierboven; er is een tussenweg door lage accuracy te gebruiken voor bewegende units

3) thanks

4) omslachtig, zou gewoon een klein knopje moeten zijn met baracks1,2,3,4 enz. maar toch bedankt voor de tip

5) Lijkt me prima bij elke rts passen. Toch wel handig om te zien waar alles heen gaat. Verandert de gameplay verder niet.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:58]

Over je punt 2, daar ben ik zelf juist erg blij mee. Zo nu en dan wil je gewoon ergens tussendoor rennen en je dus niets van attackers aantrekken. Dan is het erg vervelend als je marines terug gaan schieten als ze worden aangevallen. Ik maak zelf altijd wisselend gebruik van move en attack move om in de juiste situatie de juiste aanpak te kiezen. Je moet ze natuurlijk wel in de gaten houden, maar dat is wat mij betreft niet zo veel gevraagd. Als je een units under attack boodschap hoort, op spatie rammen en indien nodig actie ondernemen.
Sinds jaar en dag kunnen units zowel bewegen als schieten (vaak wel met een lagere accuracy, denk aan de tank accuracy uit company of heroes). Het niets aantrekken van de attacker hoeft helemaal niet te betekenen dat je niet eens een poging doet om op je aanvaller te schieten. Als ze het in wo2 al konden dan moet een spacemarine in de 26e eeuw dit toch zeker ook kunnen?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:58]

Maar dit is dus ook gewoon een gamekeuze die blizzard maakt:
I.p.v. alle units laten bewegen en schieten tegelijk, kiezen ze ervoor om dit niet te doen en deze optie alleen bij een paar voertuigen te geven, waardoor je eigenlijk de tactische gameplay wat verdiept. Wil je deze optie gebruiken, dan zul je bijvoorbeeld de units moeten bouwen, die dat kunnen, echter deze zijn natuurlijk wel minder gepanzerd etc.
De productie waarde van het spel is gigantisch hoog, en alles is tot in de puntjes gedaan. Toch kan ik me aan 2 dingen ongelooflijk storen. En dat is dat is dat die camera weer eens niet ver genoeg kan uitzoomen. (zoals ook bij Company of Heroes het geval is, zonder mod)

En waarom zijn tanks net zo groot als de gebouwen waar ze uitkomen, of groter. Anno 2010 had ik toch meer verwacht wat de grafische presentatie in-game betreft!

Let wel, de gameplay vind ik prachtig!
"En waarom zijn tanks net zo groot als de gebouwen waar ze uitkomen, of groter. Anno 2010 had ik toch meer verwacht wat de grafische presentatie in-game betreft!"

Daar gaat het toch niet om? SC2 is een fantasy game met felle kleuren. Het was hun bedoeling absoluut niet om het realistisch te maken. Gebouwen die kunnen rondvliegen zijn ook niet meteen het toppunt van realisme. Of Zealots met lightsabers aan hun armen geplakt...
Tuurlijk gaat het daar ook om. Ik zeg toch de gameplay is best, maar ik had echt veel meer van de presentatie verwacht. ZoalsRoelJuun al aangeeft, die camera, dat mag toch gewoon niet meer!!! Inzoomen is compleet nutteloos, dat hadden ze ook net zo goed weg kunnen laten. Het gaat me niet om het realisme, maar wel over de overtuiging van de graphics, en die is ver te zoeken.

Als je wilt weten wat ik bedoel met een overtuigende presentatie, speel dan eens company of heroes (de kenners weten wat ik bedoel) en beleef een artillery barrage o.i.d. Diezelfde overtuiging had ik gehoopt te vinden in StarCraft 2.

Ik snap niet dat iedereen zo makkelijk Blizzard vergeeft op dit punt. Anno 2010 is de presentatie ronduit bedroevend!

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 22 juli 2024 16:58]

Wat is er in hemelsnaam mis met de camera dan? Dat hoort gewoon bij de game, bij StarCraft geen gigantische overzichtsshots boven de hele map.
Ja maar natuurlijk.
Wat gigantisch bedroevend toch! Nee nee nee het mag ECHT niet meer in deze tijd.

Nee serieus.
Blizzard heeft het als enige begrepen op de RTS follow ups.

Houd de gameplay hetzelfde.
Houd de ervaring hetzelfde.
Dat hebben ze prima voor elkaar gemaakt.
Uitzoomen tot grote veldoverzichten... en precies passende poppetjes tov gebouwen.
Ga dan gewoon Supreme Commander spelen, kun je ineens je hele veld overzien.

Hetgene wat ik wens bij starcraft is dat de gameplay hetzelfde blijft en het uit blijft zien zoals het met SC1 ook was gedaan maar dan grafisch verbeterd.
Nou dat hebben ze dan prima gedaan en de overzicht over je units is gelijk gebleven.
Dat IS het spel!

EA heeft de C&C series al verkracht na overname Westwood.
Blizzard blijft tenminste op dat vlak de gamers trouw.
(ik ga niet in op het mulitplayer en battle.net gebeuren want dan komt er veel schurft van mij over de game)

Ik ben momenteel halverwege de singleplayer en het is net zo vermakelijk als de voorganger. Jammer dat ze het in 3 delen uitbrengen, want nu moet ik iedere keer gaan wachten tot de volgende release.

met andere woorden:
Don't like it, don't play it.
Spel is gemaakt zoals ze beloofd hadden. Live with it.
Tja, soms zijn de verhoudingen inderdaad niet echt realistisch, maar moest dat wel zo zijn, dan zou bv een factory echt gigantisch groot moeten zijn, en dat zou niet echt geweldig zijn in een map waar je er een aantal bouwt ;)

Betreffende je gameplay ben ik het wel eens :+
Ja weet je, dat lijkt me juist zo vet. Volgens mij leent het StarCraft universe zich er juist uitstekend voor om op imponerende wijze gepresenteerd te worden. Wat kan er nou vetter zijn dan een gigantische factory waar het dak zich van opent en vervolgens komt er een battleship uit vliegen :)

Misschien moeten we nog een paar jaartjes wachten, totdat de GPU's nog krachtiger zijn dan dat ze op dit moment zijn. Dan kun je dit soort settings volgens mij echt tot in de kleinste details en in de goede verhoudingen neerzetten zodat je kwijlend achter je scherm zit :9

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 22 juli 2024 16:58]

Dat kunnen de huidige grafische kaarten echt wel, daar ligt het niet aan. Het zou gewoon het spelconcept te veel veranderen, dan moet je namelijk met veel grotere speelwerelden werken en verandert het in een realistischere strategiegame ipv de enigszins cartoony stijl die het nu heeft. Persoonlijk zou ik niet happy zijn als ze dat zouden doen, zou me veel te serieus worden.
Met het uitzoomen moet je rekening houden dat dit niet alleen maar esthetisch is, maar voornamelijk een gameplay issue.
alles gebeurt onder de grond en dan gaan de units met een lift naar boven... O-)
Bij company of heroes kun je spelen vanaf de overlay map (incl orders geven) :).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 16:58]

Vind ik ook erg jammer idd. Ben inmiddels gewend aan Supreme Commander en dan mis je het bij andere games heel erg dat je niet volledig uit kunt zoomen om je legers (we spelen vaak met een unit cap van 1000 p.p.) in volle glorie te kunnen aanschouwen met ook daadwerkelijk grote verschillen in omvang van de units.

Maargoed, Starcraft is een ander soort RTS met een ander soort gameplay. Kan het wel begrijpen, maar het is voor mij wel een reden om te twijfelen of ik 'm ga halen. Mijn standaard aanpak bij een RTS is zo snel mogelijk een zo imposant mogelijk leger en basis bouwen. Als je kristalletjes moet gaan verzamelen komt er al teveel tactiek bij kijken wat mij betreft. Ik ben bang dat ik te lui (of te dom ben) voor deze game...

Alhoewel ik wel weer erg benieuwd ben naar de single player, die ik meestal links laat liggen bij een RTS. De filmpjes zijn prachtig en als de maps echt levendig zijn kan het de gemiddelde kwaliteit van de graphics wel compenseren.
Dan hebben voor jou bij de terrans prachtig mooie 'add-on' opties bij je factory/barracks/starport. Kan je er 2 tegelijk bouwen i.p.v. de geavanceerdere units die je met de andere add-on krijgt.
Ik zou het trouwens niet onmogelijk achten dat dit alsnog mogelijk is om toe te voegen via de Galaxy Editor voor een custom map, het levert gewoon gigantische balancing issues op en dan heb je geen Starcraft maar WhateverCraft
Ik vraag me toch wel af waar de 100 miljoen dollar in godsnaam in is gestoken. Het spel is totaal niet vernieuwend, het is niet mooi, het geeft geen voldoening als je iets opblaast. Het is een C&C met een warcraft (ik zeg juist geen StarCraft daar dat jaren terug is) map en units. (En warcraft 3 + Frozen Throne adoreer ik, maar het zit vol fouten. Daar leer je toch van?)

Ik was heel even een fractie heel blij, ik kon zoomen! Maar toen bleek dat het enkel inzoomen betrof, uitzoomen kon weer eens niet. Het inzoomen voegt niks toe, je ziet alsnog geen interessante details. Pure gimmick dus. Alles is op microschaal, units hebben een range van 20 meter. Mannetjes gaan dood in een schokkerige animatie van 1 seconde met een cliché plasje bloed. Het is triest gesteld dat we hiermee weer bezig gehouden moeten worden. Bizar dat een spel uit '97 genaamd Total Annihilation hier nog overheen walst…

De karakters waren über Amerikaans en leeg, deed me denken aan Supreme Commander 2 maar dat hoeft geen probleem te zijn. Verhaal boeit mij in een rts weinig.

Pluspunten: alles is goed uitgewerkt, alles loopt heerlijk soepel (hier ook op de Mac). Maar er zijn ook nooit veel units in beeld en grafisch is het een lachertje.

Misschien net een 5,5/10 waard? Als we kijken naar de investering van 100 miljoen neigen we snel naar een waardering van 3/10. Steek dan die 100 miljoen in het verbeteren van Supreme Commander, maar ja wie ben ik.
Dit wordt leuk :)

1. Kost helemaal geen 100 milj. : http://games.fok.nl/nieuw...och-geen-100-miljoen.html

2. inzoomen is totaal niet nodig bij starcraft 2. Overzicht is makkelijk te behouden.

3. Ja, ventjes gaan dood in 1 seconden. Dus? Moet het 20 sec duren?

4. Het is grafisch niet het neusje van de zalm, maar lelijk is het echt niet. Het ziet er gewoon goed uit.

5. Nooit veel ventjes op het scherm? Probeer eens multiplayer.

6. Zoals al vaker gezegd, vernieuwing is niet altijd goed.

Zo, dat was het weer ff.
1. Geen 100 miljoen, nou ja dan krijgt het misschien geen 3, maar alsnog niet veel hoger dan een 5,5 van mij ;)

2. Zoomen niet nodig? Nee wanneer je altijd werkt met een legertje mannekes dat 20 meter voor hun voeten schiet is het inderdaad niet altijd nodig. Maar dat bekend niet dat het ook leuk is. Het is puur ook dat ze je niet de kans geven te zoomen. Wanneer je KAN zoomen, gebruik je het. Denk aan Supreme Commander, Sins of a Solar Empire. Ik erger me dood aan het niet kunnen zoomen in Warcraft.

3. Het geeft geen voldoening wanneer je een mannetje met wat bloed ziet, het is het zoveelste waardeloze mannetje. Hoe de mannetjes ook schieten en bewegen heeft totaal niks 'stoers', maar het heeft ook niet de humor uit Warcraft. Het spel doet voor mij aan voor kinderen van 10/12.

Een rts speel je om strategie toe te passen op grote battlefields waarbij je dingen gaat opblazen. Het moet voldoening geven wanneer je hun grote, met zorg opgezette basis, finaal verwoest.

4. En inderdaad het spel is niet lelijk, het ziet er aardig uit. Maar je verwacht toch echt gewoon heel veel meer dan dit na zo'n lange tijd ontwikkelen. Ik vind de cartoony stijl leuk hoor, daar niet van. Maar details ontbreken, te weinig karakteristieken bij de verschillende factions.

5. Met veel ventjes denk ik aan ±1000 units? (iedere speler?) En nee, het hoeft niet per se, zie Warcraft. Maar dan moet iedere unit wel een soort icoon zijn.

Kijk ook eens in de screenshots, je ziet belachelijke dingen. Turrets die over een kloofje schieten naar units in een belachelijk korte range. Probleem met korte range is, dat units continue elkaar in de weg lopen. Soms wordt de voorste linie kapot geschoten, omdat de achterste linie niet eens kan schieten op de vijand. Frustratie.
3. Voldoening? Bloed? Jij bent iemand die zou klagen dat er niet genoeg geweld in schaken zit. Dit is een strategie spel, niet een high impact actie spel. Alle gevechten zijn abstracte representaties.
Anoniem: 84969 @Lamah31 juli 2010 19:56
Nou ik weet wel van bepaalde spellen dat als je een gebouw kapot schiet er een enorme explosie is en er overal troep naartoe vliegt. Dat soort dingen zitten ook in Total Annihilation en wat hij zegt spreekt mij erg aan. Als je een basis aan het kapot schieten bent en de hele boel vliegt uit elkaar en manntjes vliegen door de lucht enzo dan geeft dat een veel beter gevoel.

En is het alleen maar een strategie spel. Dan zou het ook leuk zijn als gebouwen gewoon vierkantjes met een bepaalde kleur waren? Of dat mannetjes simpelweg verdwijnen als ze dood gaan? Zo werken games niet. Bij games heb je emotie nodig (zowel door de gameplay alswel door de aesthetics zoals graphics en geluid).

Daarom kan je games ook niet vergelijken met schaken (is gewoon iets heel anders). Schaken is de abstracte representatie waar je het over hebt, een game behoort dat niet te zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 84969 op 22 juli 2024 16:58]

Dus als jij een first person shooter speelt heb jij het idee dat je echt mensen dood aan het schieten bent? In tegenstelling tot wat sommige mensen zeggen heeft dat meer weg van tikkertje dan van een echte oorlog. Of fantaseer jij dat je terwijl je tetris speelt je eigenlijk verhuis dozen inpakt.

Games zijn per definitie abstracties.
"Starcraft is chess on crack"

Nee het is inderdaad niet zo 'simpel' als schaken, er zijn veel meer mogelijkheden en er spelen andere factoren mee zoals reactiesnelheid. Het merendeel van je reactie geeft meer aan dat je de hele strategy kant van het verhaal aan de kant schuift. Als je mannetjes elkaar in de weg lopen dan vecht je
1) Op het verkeerde terrein
en/of
2) Je gebruikt de verkeerde units in de verkeerde verhoudingen.

Daarnaast telt ondanks de geringe range en de geringe hitpoints van de gemiddelde unit toch wel elke unit. Zoek op youtube maar eens naar "Starcraft 2 battle report" dan zul je zien dat elke unit telt

Vergeleken met het eerste deel (en belangrijker, als je de graphics settings goed hoog zet!) dan vliegen er best brokstukken over je scherm als je een gebouw kapot knalt. Die havok physics engine zit er niet voor niets in, die laat dat stukje van je bunker de helling afrollen.
De gameplay zelf is typisch Starcraft en zou ook niks aan veranderd moeten worden, want dan is het geen Starcraft maar een andere RTS.


Kijk voor het gein ook eens naar een filmpje van het originele Starcraft over de APM (actions per minute) van zo'n 'beruchte' koreaan. Er zijn wel degelijk manieren om elke unit er toe te laten doen, het vereist dan echter wel 'skills' waar wij normale stervelingen niet over beschikken ;)

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 22 juli 2024 16:58]

Punt 2 is al wel vaker besproken hier op Tweakers.net. De reden dat je niet kunt uitzoemen heeft te maken met de multiplayer mogelijkheden. Iemand met een groot scherm snelle hardware zou anders een te groot voordeel hebben in multiplayer boven iemand die het met een kleiner scherm of mindere hardware moet doen. Daarom heeft Blizzard er heel bewust voor gekozen dat het overzicht niet groter wordt met een zoom functie of door hogere resolutie.
3. Het geeft geen voldoening wanneer je een mannetje met wat bloed ziet, het is het zoveelste waardeloze mannetje. Hoe de mannetjes ook schieten en bewegen heeft totaal niks 'stoers', maar het heeft ook niet de humor uit Warcraft. Het spel doet voor mij aan voor kinderen van 10/12.
Dat vind ik echt een non-reden voor een RTS,

Als je dit als reden zou opgeven bij een 1st of 3th person game, zou ik het begrijpen.
De voldoening in een RTS zit hem in strategie plannen, en zien dat het werkt
Anoniem: 355318 @RoelJuun1 augustus 2010 09:40
Dus jij wil 2000 mannetjes in 1 keer op het beeld zien, die er grafisch spectaculair uitzien en een geweldige dood-animatie hebben.

No fucking way met de huidige hardware.
nou, dat moet eigenlijk kunnen. Supreme commander (deel 1) krijgt het redelijk voor elkaar, en dat is zo ongeoptimaliseerd als wat...

Daarentegen, ik ben het niet eens met alle punten. Voor iets dat zoveel geld gekost heeft, en waarschijnlijk ook veel gaat opbrengen, mag het eigenlijk geen rts heten. Het zou eigenlijk een real time tactical game moeten zijn. drie tankjes hier, een handjevol zealots daar. Dat betekend trouwens niet dat ik me niet vermaak met de game. Vrij zelden zoveel plezier gehad van de single player campagne.

En grafisch zou het allemaal wel wat leuker mogen. Het was nog net niet zo over de top als de laatste command & conquer, maar toch. Te cartoonish. Dingen als directional fire zouden ook wel een grappige toevoeging zijn.

Eigenlijk zie ik buiten de single player, vrij weinig toevoeging ten opzichte van de vorige. Een beetje grafisch opgepoetst, hier en daar een unit extra, maar overall vrij weinig gameplay veranderingen.

Dat betekend niet dat het geen goed spel is. Don't change a winning team. Het feit dat er tv stations aan dit spel (of liever, de voorganger) geweid zijn zegt eigenlijk voldoende. En uiteraard bevalt het altijd dat er een spel wordt afgeleverd dat eigenlijk echt af is. Geen 10-tal patches nodig om het brakke geheel nog eens bij te schaven bevalt zeer goed.

En verder zijn er natuurlijk wat vage dingen, als fladderende beesten in de ruimte... :/, gigantische battleships die niet veel groter zijn dan 5 marines in een rijtje :/.

[Reactie gewijzigd door M2M op 22 juli 2024 16:58]

Ik denk niet dat jij de doelgroep bent... ik vond supreme commander grappig om te spelen maar niet echt speciaal en zwaar lelijk terwijl ik echt onwijs geniet van sc2... Vooral het verhaal is genieten (en dat heb ik niet meer gedaan sinds wc3)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 22 juli 2024 16:58]

Supreme Commander (eerste) is dan ook een écht RTS spel. Starcraft II: 3 campaign missies gespeeld en dit smaakt (persoonlijk) naar pure C&C rommel.

Blijkbaar heb ik het wel niet bij het juiste eind aangezien de rest van de wereld (lovende reviews) er anders over denkt.
"Bizar dat een spel uit '97 genaamd Total Annihilation hier nog overheen walst…"

Amen [terwijl ik de cd aan het afstoffen ben]
Die rolt er bij lange na niet overheen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.