Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

StarCraft II - Wings of Liberty: singleplayer preview

Voorlopige conclusie en gallery

Deze preview is uiteindelijk veel langer geworden dan wat normaal is bij een vooruitblik, maar dat komt voornamelijk doordat Wings of Liberty omvangrijker is, en ook in een veel verder gevorderd stadium verkeert, dan vooraf was gedacht. Het spel ziet er verzorgd uit en liefhebbers van de vermaarde cinematics van StarCraft kunnen hun hart ophalen. De game biedt veel variatie en nodigt uit onderdelen te onderzoeken en te ontdekken, terwijl het verhaal onderhoudend genoeg is om alle missies te willen volbrengen. Van de alternatieve verhaallijnen hebben we tijdens de speelsessie overigens weinig kunnen merken, maar dat heeft waarschijnlijk met de relatief korte duur en het beperkt aantal speelbare missies te maken.

De reden dat niet alle missies speelbaar waren is vermoedelijk niet dat ze nog niet klaar zijn, maar dat de ontwikkelaar nog een aantal verrassingen onder de pet wil houden. Verder lijkt Blizzard zijn zaakjes voor wat betreft de singleplayer namelijk volledig op orde te hebben. Volgens Metzen zal er dan ook geen bèta komen van de singleplayer. Hij is zichtbaar trots op het resultaat en verklaart opgelucht te zijn dat, nu er zoveel aandacht uitgaat naar de multiplayer, ook de singleplayer en het verhaal van Wings of Liberty in de spotlight komen. Gezien de omvang van het eerste deel lijkt het een goed besluit van Blizzard om het spel in drie delen uit te brengen. Spelers zullen zich voor de lange termijn op de multiplayer kunnen storten, maar zullen zo te zien ook nog heel lang kunnen genieten van de belevenissen van Raynor, Kerrigan, Zeratul en de anderen in het StarCraft-universum.

Titel Starcraft II: Wings of Liberty
Starcraft II
Platform pc, Mac
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum onbekend

Laagste prijzen voor: Starcraft 2 - Wings Of Liberty, macOS, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (27)

€ 19,50

€ 19,50

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,50
Pakketpost (onder €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 19,50

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Blizzard maakt nieuwe start met Dota Nieuws van 22 augustus 2011

Reacties (59)

Wijzig sortering
Mooie hongeropwekkende review.
Ik zit al tijden te wachten op weer eens een echt leuke RTS (momenteel nu noodgedwongen teruggevallen op RA2) en Starcraft1 heeft mij meer RTS-pret gegeven dan W, RA, en C&C bij elkaar.
Het ENIGE wat ik me nog afvraag over SC2 is dit:

Gaan alle units weer leuke boodschappen hebben wanneer je ze aan blijft klikken?

"Should have... sent a poet"
"Zehpram cockram, is that you?.... what have you done to your hair?!"

Deze dingen maakte starcraft voor mij geweldig, omdat referenties naar andere sci-fi series/films/dingen een air van indie hebben en het des te meer dedicatie en liefde toont voor het genre.

Ikzelf kan dus niet wachten op quotes, referenties en anekdotes uit andere (hedendaagse) populaire sci-fi verhalen/films/series/spellen!

Weet iemand of dit er in komt in SC2? (met eventuele link zou fijn zijn)
haha, critters opblazen blijft leuk inderdaad, ondanks nutteloos.

Maar inderdaad, ik kan nu al niet wachten te horen wat de Observers stiekem aan het ontvangen zijn. :D
Ik kan iig bevestigen dat carrion birds kunnen ontploffen. :P
+1Anoniem: 25658
@Ayporos3 mei 2010 20:44
Zeker, alhoewel vooral de Terrans kletsen. Zie/luister hier voor "Governator" Thor voorbeelden.
Het klinkt allemaal weer als een uitermate verzorgde Blizzard game. Maar heel eerlijk gezegd ben ik meer benieuwd naar Diablo 3 :)
Dacht dus precies hetzelfde. Ik heb 1 nooit gespeeld maar koop deze zeker als hij uitkomt. Maar eigenlijk dacht ik, waar blijft Diablo 3? :) Diablo 2 heb ik helemaal grijs gespeeld. Soms lijkt het wel of het totaal niet opschiet met die ontwikkelaars. Het investeringsbedrag wordt natuurlijk erg hoog als het zo lang duurt. De inkomsten komen immers pas na de release. Al die rentekosten. Je zal maar investeerder zijn... Maar met namen als Starcraft en Diablo komt dat vast wel goed.
Ik denk dat je vergeet dat Blizzard een bovengemiddeld hoge vaste inkomstenstroom heeft ;)
Inderdaad, en wanneer D3 en in mindere mate SC2 uitkomt dan zullen ze deze inkomensstroom wel op moeten kunnen vangen. Doelgroep van D3 is natuurlijk dezelfde als die van WoW..

Ze gaan de kip met de gouden eieren niet zomaar wegdoen omdat ze een andere kip willen.
Het is niet echt de zelfde doelgroep maar toch veel mensen die in WoW geïnteresseerd zijn zullen D3 ook leuk vinden. En volgens mij staat voor WoW na Cataclysem nog 1 uitbreiding op de agenda en daarna gaan ze over op een nieuwe MMORPG van de grond af opgebouwd want wees eerlijk WoW is wel wat veroudert.

Het ziet er weer geweldig uit en er zit zo te zien ook flink wat vlees aan deze game weer lekker uitgebreid zoals we wel gewend zijn van Blizz

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Engra op 3 mei 2010 11:37]

Na Cata komen er nog 2 :p (lvl 100 wordt max). Nou ja WoW veroudert, de basis is hetzelfde en word herhaald in een ander jasje. Maar de graphics worden wel steeds beter. Bij Cata word heel Azeroth gerestyled met de nieuwe graphics.
En wie heeft het over verouderd?!

Ik heb afgelopen jaar nog met veel plezier Diablo 2 gespeeld. En dan hebben we het over direct draw uit Dx 5.0, en een max resolutie van 800x600. M'n i7 920 vond dat dat alles wel 1~3% van één van de 8 core-threads waard.

Nee dan is WoW absoluut niet verouderd. En ook al was het dat, ik vind de graphics van Diablo 2 nog altijd legendarisch: De sfeer komt er immers perfect door over. Beter als door blokkerige 3d characters en duizend velle kleuren aan vuurwerk.

En dat is de stijl waar in WoW wel voor gekozen is, nahjah, prima, daardoor niet mijn ding. En daarbij komt dat Blizzard inderdaad veel moeite steekt in dingen actueel houden. Zo is dat met WoW maar ook met D2 geweest: Dat was eerst ook 640x480 max.
Ik denk dat ze gewoon niet mogen. Mensen hebben een verbod aangevraagd tegen Blizzard zodat ze niet meer lachend naar de bank mogen gaan.

Bovendien, meer dan 25 kilo aan goud staven mag je toch niet tillen. Problemen, problemen voor Blizzard.
Ben benieuwd of er al mensen zijn die hun beta key hebben ontvangen (van de laatste tweakers actie). Ik wacht met smart op de gewonnen key, maar ik heb nog niets gehorod van Blizzard.

Tot die tijd speel ik nog steeds diablo2 :)
Misschien niet echt ontopic, maar bij mij precies hetzelfde probleem.
Ik had ook een key gewonnen, en mijn naam stond toch echt goed in mijn profiel.
Maar helaas tot op heden nog geen key ontvangen.
Maargoed ik wacht geduldig af O-)

edit: spelfoutje
edit2: bedankt DarkKnight dat wist ik niet, ik had vorige week al een keer op GoT SC2 topic gekeken maar toen kon ik er niks over vinden.

[Reactie gewijzigd door jaspermeijer op 3 mei 2010 10:45]

Als je de betreffende GoT SC2 topic een beetje volgt, zou je zien dat iedereen om zijn keys schreeuwt (en de mod terugschreeuwen met modbreaks ;)).
JJJur heeft in hetzelfde topic ook al duidelijk gemaakt dat er technisch wat fout is gegaan bij Blizzard waardoor het een week vertraging heeft opgelopen. Als het goed is, zouden ze nu deze week moeten komen.

On-topic: Nouja, na al dit nieuws maar weer terug naar afwachten wat nu eigenlijk de release date is van SC2.

edit @ jaspermeijer: Geen probleem, het hier vragen is beter dan op het forum :).

[Reactie gewijzigd door DarkKnight op 3 mei 2010 12:18]

Ik heb de key ook nog niet ontvangen. Ach ja, het is wel een Blizzard Game hé :) Geduldig wachten word beloond.

De preview klinkt echt heerlijk, het lijkt wel perfect uitgewerkt :) Nu nog hopen dat het naar de verwachtingen gaat voldoen! :9~

[Reactie gewijzigd door Iozay op 3 mei 2010 10:18]

Ben benieuwd of er al mensen zijn die hun beta key hebben ontvangen (van de laatste tweakers actie). Ik wacht met smart op de gewonnen key, maar ik heb nog niets gehorod van Blizzard.

Tot die tijd speel ik nog steeds diablo2 :)
Gisteravond mijn beta key ontvangen! Yippie
Ziet er goed uit. !!! Erg leuk dat de oude units terug komen in de singleplayer mode. Ik misde die al in Multiplayer. Maar ik denk dat ze daar het aantal beschikbare units lager willen houden. (ook makkelijker voor balans).

Ik heb nu twee dagen de Beta mogen spelen. Het voelt echt aan als starcraft. Al vind ik deel 1 hier en daar toch beter (qua Multiplayer dan) En dan heb ik het vooral over gameplay. Want het nieuwe battlenet is geweldig. De Random 2v2 matches waar je dan dus niet tegen fixed groups speelt. (dat is in andere games zo iritant dat win je haast niet).

Maar ik denk dat ik ik wel een erg leuk spel ga vinden. Ik ben ook benieuwd naar de custom maps. Want dat was voor mij de enige rede om Warcraft III te kopen. Ik heb niet zo veel met de Warcraft lore. Bij Starcraft vond ik het verhaal wel leuk.
Zou tof zijn als blijkt dat bij Protoss campaign later ook de Dragoons terugkomen. Immortals zijn hartstikke leuk hoor, maar ik mis nog steeds de openingsline van de Dragoons: "I have returned!"

Firebat terug ben ik iig heel blij mee, die waren awesome. Rijdt Raynor hier btw ook rond in een vulture?
Is er al bekend wat voor beveiliging er op Starcraft 2 komt te zitten? Voor multiplayer en LAN is Blizzard flink battle.net aan het pushen. Dit is voor mij prima, de multiplayer kan me geen bal schelen. Ik vraag me alleen af of de singleplayer modus te spelen is zonder online activatie of permanente verbinding met battle.net. Is voor mij het verschil tussen must-buy of must-boycott.
http://sc2pod.com/trackers/blue/?id=3898

Volgens die Blue poster is het een authenticate en dan offline play. Alhoewel er wel tussendoor kan worden gevraagd om te her-authenticaten (yesyes, engels/nederlands is fun).
Maar je moet wel dus een online activatie met battle.net doen. Geen permanente verbinding.

edit: Nog even de officiele link naar de Twitter BlizzardChat:
http://forums.battle.net/...57319&sid=3000&pageNo=1#3

[Reactie gewijzigd door DarkKnight op 3 mei 2010 13:35]

Ik hoor het al, ik wacht wel met spelen tot er een gecrackte versie beschikbaar is, en met kopen tot er over een jaar of 10 een vrije versie zonder DRM te koop is.

Je kan ook geen ontwikkelaar meer vertrouwen tegenwoordig :( Zal wel weer dezelfde bagger worden met Diablo 3. En waarom nou, alleen om de verkoop van 2e hands games tegen te werken?
boycot betekent uiteraard ook dat je het spel NIET speelt, anders ben je gewoon krampachtig op zoek naar excuses om niet voor je games te betalen.
Als Dev's altijd maar uit gaan van het feit dat mensen primair alleen maar stelen, dan schiet dat mij als 100% legaal klant wel wat in het verkeerde keelgat.

Als er een heel goede reden is, b.v. stats die bewaard worden en exp. opleveren, dan is het nog tot daar aan toe... Maar auth. puur en alleen om de auth. vind ik kinderachtig.

En het duwd dus sommigen juist naar de piraterij. En ik moet zeggen dat ik dat wel snap.
Maar goed, mij zal het niet zo tegenhouden denk ik in dit geval. Maar bij Assassins Creed 2 wel, die weiger ik nu aan te schaffen, wilde het nog een poging geven, nadat ik deel 1 maar zo-zo vond.

En wat nou als ik thuis werk, internet uitvalt en ik niet kan werken en een game wil starten? (net zo'n non-argument als steeds een authentication nodig hebben zonder game-mechanic reden: Niet betalende klanten win je er niet mee en op den duur zijn dat degene die er geen last van hebben door een hack...)
En wat nou als ik thuis werk, internet uitvalt en ik niet kan werken en een game wil starten
Ik snap de frustraties en vindt het ook belachelijk, maar je argument is ook wel een beetje suf. Dat zeiden ze vroeger ook van de computer: wat nou als de stroom uitvalt en ik een brief wil typen?
dan moet je regelmatig saven. En wat doe ik als het internet eruit ligt? Bij mij komt dat vaak genoeg voor.
Betere provider nemen... Hoe vaak valt internet nu weg? Bij mij misschien 1 of 2x in het afgelopen jaar.
dan nog blijft mijn stelling staan als een huis: boycot betekent uiteraard ook dat je het spel NIET speelt, anders ben je gewoon krampachtig op zoek naar excuses om niet voor je games te betalen.
Baal er ook erg van dat ze de gehele boel in regions hebben opgesplitst.
Ik kan nu dus nu niet met een aantal vrienden uit de usa spelen.
Blizzard heeft gezegd dat dit ook tijdens de launch er in zal blijven zitten.
En dit alleen voor betere server stabiliteit en lag preventie. Erg jammer.

[Reactie gewijzigd door Grouver op 3 mei 2010 14:34]

Dit gaat over de single player... En bij het online gedeelte vind ik server stabiliteit en lag preventie eigenlijk best wel essentieel.

//edit: reactie uitgebreid...

[Reactie gewijzigd door jorg.thuijls op 3 mei 2010 14:55]

Zie foto een, romantische spanning tussen Raynor en die freule?

Ze hebben er qua interface iig de SC-feel in gehouden. Ben benieuwd of het spel het zelf ook gaat hebben.

Ik hoop dat mijn e8400 met 4870 het trekken gaat. Is ergens bekend hoe groot de unitcount wordt?

Ik ben wel zeer benieuwd en hoop dat de volgende games niet lang op zich zullen laten wachten!
Dat gaat makkelijk lukken. Mijn 3 jaar oude laptop met x1600 mobility trekt starcraft 2 al - met alles op low natuurlijk :) Verder is er in de multiplayer een 200 supply cap.
Ziet er allemaal goed uit, ben ook erg blij met de mini-Protoss campagne. Een beetje afwisseling kan namelijk nooit kwaad en het ras staat me meer aan.

Ben wel erg benieuwd naar het hele gedoe op het schip, allemaal leuk en aardig maar ik hoop dat het niet de snelheid uit het geheel haalt. Ik bedoel, het blijft een RTS en ik ben dan ook niet op zoek naar allerlei RPG elementen zoals upgrades etc.
Ik zie persoonlijk niet zo op tegen upgrades vrijspelen en verdieping door interactie ipv cutscenes only.

Ik hoop alleen dat ze er geen oneindige point-and-click-dialogen van hebben gemaakt, het mag inderdaad wel een beetje vlot.

Maar goed, wat de upgrades betreft: Ik heb veel lol beleefd aan C&C4, waar niet iedereen het zo mee eens is. Maar goed, ik zie dan C&C4 ook náást C&C3 en niet als vervolg van. Ik start nog graag deel 3 op namelijk.

Met SC1 heb ik dat minder: Het is leuk over lan met bekenden, maar online: veeeelste hardcore tegenwoordig.
Ik ben zelf ook wel benieuwd naar dat schip. Ik heb de oude Lost Vikings vroeger erg veel gespeeld. Lijkt me wel lollig om dat weer eens te kunnen doen.
Het is altijd een genot om te zien dat er developers zijn die met zoveel toewijding werken aan een game. Blizzard heeft eigenlijk maar 4 gameseries op hun naam staan, en die hebben allemaal niet heel veel verschillende delen. Toch staan ze al 15 jaar garant voor games van hoge kwaliteit.

Zelf ben ik niet zo'n enorme multiplayer fan, en ik ben benieuwd naar de single player campaign!

Daarnaast net als vele anderen verder de tijd aan het doden met Diablo 2 totdat Diablo 3 uit is :)
Lol, al dat gepraat over Diablo 2 heeft mij doen besluiten om het spel ook maar weer te installeren. Even een Barbarian naar lvl 80 pompen.
ssssssttt... Ik wil niet weer nachten en nachten D2 gaan spelen. Dat heb ik nog maar 7 sessies van maaaaaanden keer gedaan...
Diablo 3 komt pas in 2011 uit ergens. Op Blizzcon van 2009 zeiden ze dat ze 2 releases hadden voor 2010. en die zijn dus SC2 en WOW:Catalclysm. Dus helaas Diablo 3 zal nog zeker een jaar op zich laten wachten. Maar gezien het ongelimiteerde budget wat Blizard heeft zal het allemaal wel goed komen.

Maar ik heb nu nog meer zin in SC2 na het lezen van deze review erg mooi om ook de single player te zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True