Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ubuntu 9.10 nader bekeken

28-10-2009 • 17:00

223

Multipage-opmaak

Inleiding

Een half jaar na de release van Ubuntu 9.04, ook bekend als de Jaunty Jackalope, en exact een week na het uitbrengen van Windows 7 door Microsoft, heeft Canonical de laatste versie van zijn Linux-distributie uitgebracht: 9.10, met de codenaam Karmic Koala. Opnieuw probeert Canonical met zijn vernieuwde Ubuntu-distributie de gebruiker te verleiden om zijn Linux-distributie als OS te kiezen, voor zowel desktop-systemen als voor laptops en netbooks.

Heeft Karmic Koala meer overtuigingskracht dan zijn voorgangers? En wat hebben de experimentele edities voor netbooks te bieden? Wij bekeken de release candidates van de diverse smaken Karmic Koala.

Karmic Koala

Installatie

De reguliere desktop-versie van Ubuntu 9.10 is, net als zijn voorgangers, verkrijgbaar als live-cd en als alternate installer-uitvoering, zowel in 32bit- als in 64bit-versies. Ook zijn andere smaken beschikbaar, zoals de gebruikelijke KDE-desktopversie en specialistische uitvoeringen als UbuntuStudio en Mythbuntu. Versie 9.10 zal geen LTS-versie worden, een editie met extra lange ondersteuning in de vorm van beveiligingsupdates. De eerstvolgende LTS-release, 10.4 Lucid Lynx, staat voor april 2010 in de planning.

Het starten van de installatieprocedure met behulp van de 9.10 boot-cd verloopt bij de standaard Gnome-editie zoals vanouds voorspoedig. Wel zijn er enkele instellingen bij het partitioneren veranderd. Zo wordt het ext4-bestandssysteem inmiddels als volwassen genoeg gezien om als standaard filesystem te kunnen dienen. Ext4 presteert beter dan het oudere ext3-bestandssysteem en vrijwel alle nieuwe versies van bekende Linux-distro's kiezen daarom voor ext4.

Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie

In de partioneringstool is ook de ondersteuning voor het iscsi-protocol verbeterd en kan het root-bestandssysteem op een iscsi-partitie worden geplaatst. Een andere nieuwigheid is de installatie van bootloader Grub2; deze wordt vanwege de potentiële gevaren van het installeren van een bootloader - zoals het gevaar dat het systeem niet langer op kan starten - alleen naar de harddisk geschreven als er nog geen Grub-loader aanwezig is.

Laptopgebruikers doen er goed aan hun data te versleutelen; in geval van diefstal van een notebook hoeft de voormalig eigenaar dan niet te vrezen dat zijn gegevens toegankelijk zijn voor anderen, mits uiteraard een voldoende sterk wachtwoord is gekozen. Linux, en dus ook Ubuntu, biedt hiertoe diverse encryptiemogelijkheden.

In Ubuntu 9.04 was het al mogelijk om met de alternate installer de gehele home-directory te versleutelen, maar Canonical is wijs genoeg geweest om deze optie nu ook in de live-cd onder te brengen. Bovendien wordt ook data in de swap-partitie versleuteld en zijn de prestaties van het encryptie-algoritme volgens de ontwikkelaar beter geworden. Het wachtwoord om de data te ontsleutelen wordt pas gevraagd bij het inloggen. Het nieuwe versleutelingsmechanisme heeft ook een keerzijde: het OS kan niet meer in de energiebesparende hibernate-modus worden geplaatst. In de toekomst zou dit euvel met een update verholpen moeten worden.

Als de dialoogvensters van de installatieprocedure eenmaal zijn doorlopen en de bestanden vanaf het bootmedium naar de harddisk of ssd worden weggeschreven, valt direct iets op: Canonical beschrijft in korte teksten enkele features van het besturingssysteem en de meegeleverde software, een manier van 'adverteren' die bij Windows al jaren gebruikelijk is. Hoewel de getoonde informatie weinig invloed zal hebben op de totale gebruikerservaring, geeft deze feature toch meer cachet aan de Ubuntu-installer.

Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie Ubuntu 9.10 installatie

De Gnome-desktop

Zodra de installatie is afgerond, kunnen we genieten van een geheel nieuw grafisch Xsplash-bootscherm. Niet veel later zien we dat ook het login-scherm een facelift heeft ondergaan. Hier wordt direct duidelijk dat Canonical heeft geluisterd naar de kritiek op de typisch bruine invloedssferen in de vormgeving van zijn vorige versies: niet alleen de iconen zijn verbeterd, ook het aantal wallpapers is fors vergroot, kortom: het vernieuwde Humanity-thema zal voor veel gebruikers prettiger en frisser ogen.

Ubuntu 9.10 Gnome-desktop Ubuntu 9.10 Gnome-desktop Ubuntu 9.10 Gnome-desktop Ubuntu 9.10 Gnome-desktop

Wat ook opvalt zijn de nog verder verkorte boottijden van Ubuntu. Op diverse pc's die wij hebben uitgeprobeerd, wordt enkele seconden winst behaald ten opzichte van 9.04, een goede winst in het streven van Canonical om de boottijd de komende versies uiteindelijk terug te brengen tot een tiental seconden. Niet alleen het ext4-bestandssysteem zorgt voor versnelling, ook optimalisaties als Upstart, een service die meerdere processen parallel opstart, zorgen voor het verschil. Ssd-gebruikers kunnen nog verder profiteren van snelheidsverbeteringen dankzij sreadahead, een service die ervoor zorgt dat data die voor het booten nodig is, alvast wordt ingelezen, zodat deze rap aan het systeem kan worden voorgeschoteld. Sommige gebruikers rapporteren een verdubbeling van de bootsnelheid, maar de winst zal voor ieder systeem weer anders zijn.

Het versienummer van Gnome, de standaard desktopomgeving van Ubuntu, is in versie 9.10 opgehoogd naar 2.28. Spectaculaire verbeteringen zijn er in deze versie van de windowsmanager niet te bespeuren; daarvoor is het wachten op Gnome 3.0, die in de loop van 2010 op het toneel moet verschijnen.

De Ubuntu-ontwikkelgemeenschap heeft na de nodige discussie de Pidgin-instant messenger in de standaardinstallatie vervangen door Empathy. Volgens de voorstanders van Empathy zou deze messenger door zijn modulaire opzet meer groeipotentie hebben. Teleurgestelde Pidgin-aanhangers kunnen Empathy echter eenvoudig verruilen voor hun 'oude' messenger door in de repository's rond te neuzen. Firefox is in 9.10 aanbeland bij versie 3.5.3, terwijl van OpenOffice.org versie 3.1 is meegeleverd.

Ubuntu 9.10 Software Store Ubuntu 9.10 Software Store

Geheel nieuw en nog overduidelijk experimenteel van karakter is de Ubuntu Software Store. Canonical wil met dit centrale installatiemechanisme een einde maken aan de diverse manieren waarmee gebruikers software kunnen installeren en verwijderen. Op termijn moet de Software Store zelfs uitgroeien tot een plek waar ook commerciële software aangeboden kan worden. In zijn eerste verschijningsvorm is de Software Store een wel erg basale manier om applicaties te installeren. Zo ontbreekt een rating-systeem en kunnen er ook geen comments worden achtergelaten. Toch valt het te prijzen dat Canonical streeft naar een centrale ingang voor het installeren en verwijderen van software. Bovendien kan de ervaren gebruiker nog altijd Synaptic aanroepen.

Nieuwe features en de KDE-desktop

Canonical probeert in 9.10 voorzichtig de eerste clouddiensten te pushen met zijn Ubuntu One-client. Gebruikers kunnen gratis maximaal 2GB op de servers van Canonical opslaan, terwijl tegen betaling van maandelijks 10 dollar de opslagcapaciteit wordt vergroot tot 50GB. Niet alleen bestanden kunnen op deze manier tussen meerdere pc's gesynchroniseerd worden, ook is het mogelijk om Tomboy-notities en contactgegevens centraal op te slaan. Verder is het mogelijk om bestanden te delen met andere Ubuntu One-gebruikers.

Ubuntu 9.10 Ubuntu One

Hoewel Ubuntu One keurig als een map in de Nautilus-bestandsmanager wordt getoond, is de registratiemethode voor de dienst nog wat omslachtig. Bovendien kregen wij tijdens enkele testen timeout-fouten van de server, waardoor we de dienst feitelijk niet konden gebruiken. Of dit een tijdelijk probleem is of dat er structurele problemen zijn met Ubuntu One konden we niet vaststellen.

In de hoop ontwikkelaars sneller op weg te helpen met het uitbrengen van applicaties voor Ubuntu, heeft Canonical de tool Quickly vrijgegeven. Deze commandline-tool moet het eenvoudiger maken om met behulp van templates software op de juiste manier te verpakken in zogeheten deb-packages. Ook kan software naar Launchpad worden gestuurd als een 'release'. Hoewel de tool nog in de kinderschoenen staat, kan het vooral beginnende programmeurs op weg helpen om software te gaan schrijven en deze relatief eenvoudig onder te brengen in de immer groeiende softwarecollectie van Ubuntu.

*KDE

Naast de reguliere Gnome-omgeving, biedt Ubuntu ook een KDE-desktop aan onder de naam Kubuntu. Inmiddels is KDE aangekomen bij 4.3.2 en er kan gesteld worden dat deze desktopomgeving aanmerkelijk stabieler is dan voorgaande versies. Bovendien is er meer software toegevoegd in de vorm van plasmoid-widgets die direct gericht zijn op gebruikers van diverse web 2.0-toepassingen en sociale netwerken. Zo is er een microblogging-widget voor Twitter-gebruikers, kan de kalender geraadpleegd worden via een Google Calendar-widget en zijn er diverse plasmoids voor Facebook-, Flickr- en Digikam-gebruikers beschikbaar.

Ubuntu 9.10 KDE-desktop Ubuntu 9.10 KDE-desktop Ubuntu 9.10 KDE-desktop

KDE voldoet nu ook aan het uniform tonen van zogenaamde desktop notifications volgens het FD.o-protocol. Deze standaard wordt ook gebruikt door Gnome-applicaties en de Gnome-desktop, waardoor beide windowsmanagers op een duidelijker manier informatie- en statusberichten tonen. In KDE is bovendien een nieuwe message indicator beschikbaar, onder de naam Ayatana. Het doel van deze applicatie is om de gebruiker niet te veel af te leiden met nieuwe berichten en daar slaagt Ayatana heel behoorlijk in.

Gebruikers van OpenOffice.org 3.1 binnen KDE zullen verder tot hun vreugde vaststellen dat de kantoorsuite de look & feel van het standaard Oxygen-thema heeft overgenomen en dat de dialoogvensters identiek zijn aan die van andere KDE-applicaties.

Ubuntu Moblin Remix

Als alternatief voor de standaard Gnome- en KDE-desktopomgeving, en het al eerder uitgebrachte Ubuntu Netbook Remix, biedt Canonical voor zijn 9.10-release ook twee experimentele grafische gebruikersinterfaces aan die speciaal bedoeld zijn voor de kleine displays van netbooks: Kubuntu Netbook Edition en Ubuntu Moblin Remix. Beide zijn met name bedoeld voor ontwikkelaars en nog niet stabiel te noemen, maar de twee Linux-varianten geven een aardige indicatie waar KDE en Intels Moblin naartoe willen: het aanbieden van een werkomgeving die is aangepast op de beperkte mogelijkheden van een netbook.

Ubuntu Moblin Remix Ubuntu Moblin Remix Ubuntu Moblin Remix

Ubuntu Moblin Remix is gebaseerd op de Moblin 2.0-omgeving, die op zijn beurt bovenop Gnome draait. De desktopomgeving is vrijwel geheel gericht op het eenvoudig uitvoeren van allerdaagse taken op internet en op beperkt gebruik van kantoorapplicaties. Het startscherm toont kalenderitems, snelkoppelingen naar veelgebruikte applicaties en recent bezochte websites. Ook is er een kolom te vinden waarin updates van sociale netwerken te zien zijn.

Moblin biedt ook snel toegang tot mediabestanden en speelt deze af met behulp van het Gstreamer-framework. In een naastgelegen menu toont Moblin alle beschikbare applicaties. Elk gekozen programma past zijn weergave aan op de beperkte resoluties van de meeste netbook-displays. Om te kunnen schakelen tussen naast elkaar draaiende applicaties in Moblin is het zone-concept in het leven geroepen. Hierbij krijgt elke applicatie zijn eigen 'zone' aangewezen, waardoor de gebruiker eenvoudiger moet kunnen switchen tussen verschillende vensters. Het is verder niet mogelijk om vensters te minimaliseren of te verplaatsen: standaard draait een venster altijd fullscreen. Wij moesten even wennen aan het zone-concept, maar er bleek prima mee te werken, zeker omdat er minder handelingen nodig zijn om een venster goed op het scherm te krijgen.

De ingebouwde browser is door Intel opgebouwd rond de Gecko-renderengine van Mozilla. Op onze test-netbook, een Acer Aspire One van de eerste generatie, reageert deze browser bij normale content voldoende vlot. Een nadeel is dat de browser over zeer weinig functionaliteit beschikt; bovendien is deze niet te vergroten met add-ons, waardoor een ervaren gebruiker toch snel zal teruggrijpen naar een volwaardige browser. Verder belast Flash-content op Linux-systemen de processor dikwijls zwaar; op de weinig krachtige Atom-cpu's die in de meeste netbooks zijn te vinden, is dit probleem nog acuter. Het is echter aan Adobe om dit probleem op te lossen, aangezien de Flash-broncode grotendeels gesloten is.

Ubuntu Moblin Remix Ubuntu Moblin Remix Ubuntu Moblin Remix

Beter uitgewerkt is de Anjal-interface, een alternatieve interface voor de e-mail-client Evolution. Anjal heeft tot doel om de gebruiker alleen de meest noodzakelijke informatie te tonen, om zo het lezen en opstellen van e-mails op een netbook te vereenvoudigen. Dat doet de applicatie onder andere via de uit Gmail bekende threads voor mailwisselingen. Anjal werkte in onze testperiode plezierig en de ontbrekende functionaliteit werd zelden gemist.

Minder te spreken waren wij over de algehele stabiliteit van Moblin; de browser crashte regelmatig en ook het afspelen van mediabestanden ging met het nodige horten en stoten. Verder verlopen niet alle overgangen tussen de verschillende overzichtsschermen even soepel. Hier is dus nog werk aan de winkel, maar het is duidelijk dat het hier om een testversie gaat. Wat wel prima in orde leek, was de ondersteuning voor de netbook-hardware: wifi-verbindingen via de zogeheten ConnMan-manager waren stabiel en aangesloten usb-randapparatuur werkte zonder problemen.

Kubuntu Netbook Edition

De interface-ontwerpers van de Kubuntu Netbook Edition kiezen voor hun zogeheten Plasma Interface voor een andere benadering dan Moblin. Zo zijn hier wel vensters te openen en te verplaatsen, en zijn veelvoorkomende taken anders gerangschikt. De omgeving kan zich schalen naar diverse resoluties, zodat de interface op talloze beeldschermformaten is te gebruiken.

In het openingsscherm, 'newspaper' geheten, kan rss-informatie worden getoond en is via een plasmoid-gadget onder andere het weerbericht beschikbaar. Ook kunnen notities worden gemaakt. Plasmoids die voor de KDE-desktop beschikbaar zijn, kunnen desgewenst worden toegevoegd. Als het scherm volloopt, moet er wel gescrolld worden.

Kubuntu Netbook Edition Kubuntu Netbook Edition Kubuntu Netbook Edition Kubuntu Netbook Edition Kubuntu Netbook Edition

Het applicatie-menu geeft in logische categorieën toegang tot een groot aantal KDE-applicaties. Door het intikken van een zoekterm kan versneld naar een bepaalde applicatie worden gezocht, maar er kan ook direct voor de betreffende term een zoekmachine via de Konqueror-browser worden geopend. Deze benadering doet sterk denken aan de Gnome Do-tool.

Applicatievensters werken zoals KDE-gebruikers gewend zijn en alle geopende vensters worden met de handige 'show windows'-functie op een fraaie manier getoond. Onze ervaringen met de Kubuntu Netbook Edition waren plezierig; weliswaar is de interface minder vernieuwend dan die van Moblin, het geheel is stabieler en met name de power user zal zich er prettig bij voelen, omdat hij meer mogelijkheden tot zijn beschikking krijgt.

Onder de motorkap

Wanneer we onder de motorkap van Ubuntu 9.10 kijken, zien we een aantal belangrijke vernieuwingen. De Linux Kernel is gebaseerd op versienummer 2.6.31 en biedt onder andere een bredere ondersteuning voor allerhande hardware. Ook moeten de slechte grafische prestaties met een aantal gpu's van Intel zijn verholpen door het toepassen van een nieuwe driver. In deze driver is de zogeheten EXA-versnellingsmethode vervangen voor UXA-versnelling. Ook stuurt de kernel dankzij de zogenoemde kernel mode settings direct de grafische modus van Intel-gpu's aan, waardoor flikkerende schermen en trage suspend-modi tot het verleden moeten behoren.

Kernel messages

Ubuntu heeft ook de kernelonderdelen vernieuwd die zaken als het energiebeheer en het afvangen van speciale hotkeys van laptops moeten verzorgen. In plaats van de hal-module wordt dit werk voortaan verzorgd door de onderdelen 'DeviceKit-power', 'DeviceKit-disks' en 'udev'. De ontwikkelaars stellen dat hierdoor de betrouwbaarheid van de standby- en hibernate-modi is verbeterd.

Om de veiligheid van het OS te vergroten, is NX-emulatie aan de kernel toegevoegd. Processors met de NX-feature kunnen bepaalde delen van het werkgeheugen reserveren voor applicaties of data. Bepaalde gebieden kunnen dus aangewezen worden als non-executable, waardoor deze data minder makkelijk gemanipuleerd kan worden door bijvoorbeeld aanvallen via buffer overflows. De nieuwe kernel maakt het mogelijk dat ook processors die hardwarematig niet over de NX-feature beschikken, door emulatie hier toch over kunnen beschikken.

Als extra beveiligingslaag zijn ook de AppArmor-profielen aangescherpt, onder andere voor Firefox. Daarnaast moet een nieuw cachingmechanisme voor AppArmor een snellere initialisatie mogelijk maken. Om de netwerkbeveiliging op te voeren heeft de Uncomplicated Firewall filtermogelijkheden per netwerkinterface gekregen.

Conclusie

Ubuntu-logoDe desktop-versie van Ubuntu 9.10 is zonder meer een knap stukje werk van Canonical en de Ubuntu-ontwikkelgemeenschap. Het opensource-OS boot opnieuw sneller, de vernieuwde grafische afwerking bevalt ons goed - al blijft dat uiteraard ook een kwestie van smaak - en de Software Store, hoe basaal ook in de huidige versie, belooft veel. Verder is de hardware-ondersteuning nog beter geworden: alle systeemonderdelen en aangesloten randapparatuur functioneerden goed op de diverse computers die we voor het uittesten hebben gebruikt.

Toch kunnen we ook kritiekpunten noemen. De Ubuntu One-client deed zijn werk nog niet goed, maar dit is vermoedelijk een tijdelijk probleem. Ook blijven een aantal oude nadelen van Linux-besturingssystemen in het algemeen overeind staan: de achterblijvende ondersteuning vanuit de gameswereld en Adobe's processortijd-vretende Flash-plugin. Deze minpunten, ook al zijn ze Canonical niet te verwijten, kunnen voor veel gebruikers een reden zijn om de overstap van Windows naar Ubuntu niet te wagen.

Ubuntu Moblin Remix heeft veel potentie, maar op dit moment is de gui nog onvoldoende stabiel om deze dagelijks op een netbook te gebruiken. Intel werkt ondertussen hard aan Moblin 2.1. Kubuntu Netbook Edition is als netbook-OS minder vernieuwend dan Moblin, maar al wel behoorlijk stabiel. Beide netbook-OS'en kunnen echter, wanneer ze wat verder zijn uitontwikkeld, zonder meer een interessant alternatief gaan vormen voor bijvoorbeeld Windows XP of Windows 7 Starter.

Lees meer

Canonical geeft Ubuntu 11.10 vrij
Canonical geeft Ubuntu 11.10 vrij Nieuws van 13 oktober 2011
Linux-kernel 2.6.35 is uitgebracht
Linux-kernel 2.6.35 is uitgebracht Nieuws van 2 augustus 2010

Reacties (222)

222
220
173
15
0
4
Wijzig sortering
Ik heb sinds een week Kubuntu 9.10 rc draaien en heb de Windows 7 installatie niet meer aangeraakt deze week ;). Niet dat ik Windows 7 niet goed vind maar voel mij nu meer thuis in Kubuntu. Het start in 35 seconden en dat is veel sneller dan de vorige versie, in vergelijking Windows 7 start bij mij in 1 minuut en 15 seconden (en dan is ie nog wat aan het rammelen) Wat mij opvalt is dat onder KDE alles nu meer als één geheel aanvoelt en dat heb ik bij voorgaande versies nooit zo gehad, zelf het installeren van programma's is nu in KDE (Qt) style. Dit gaat via het (niet in de review genoemde) KpackageKit wat met de Kubuntu cd is meegeleverd. Deze is makkelijk bruikbaar en ik mis Synaptic totaal niet.

Wat ik altijd minder vond in de vorige versies van KDE was de stabiliteit die was ronduit slecht, in deze versie heeft hij mij positief verbaast het is stabiel :). En alles wat je verwacht van een desktop zoals ingepakte bestanden uitpakken met een rechter muisklik is weer aanwezig. Verder stoorde ik mij aan de "slordig" uitziende popups met meldingen. De versie in Gnome waar je doorheen kon klikken was veel mooier en miste ik echt in KDE maar tot mijn verbazing kan je die nu instellen (was ook genoemd in de review). En zoals al gezegd OpenOffice.org en Firefox ziet er nu goed uit onder KDE. Helaas is alleen de bestanden koppeling (Met werk programma moet FF iets mee openen) niet ingesteld, en als je dan een programma wilt instellen dan krijg je een Gnome verkenner venster en zoek het maar uit dat was wat minder. Dit is onder de nieuwe OpenSUSE versie beter geregeld, (perfect zelf) ik hoop dat dit snel overgenomen wordt, klik maar voor een demo van OpenSUSE intergratie.

Wat ook goed is was als je na installatie Konqueror opstart je de vraag krijg om DVD en Mp3 ondersteuning te installeren, eenmaal gedaan ben je eigenlijk bijna helemaal compleet, zelf een Add-block plus optie zit nu in Konqueror. Wel heb ik mijn plasma theme en achtergrond aangepast, ik vind Air niet zo mooi.

Zie hier voor mijn huidige desktop van Kubuntu 9.10 met KDE en het glassified plasma theme.

ps. het probleem met mijn geluidskaart wat ik had onder r9.04 is opgelost, soms had die ineens geen geluid omdat de sound server crashte :). (Asus P5q)

Edit: aanvulling

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 23 juli 2024 03:59]

Wow, je dekstop ziet er zeer smooth uit, ben van plan om ook Kubuntu te installeren. De final release van Ubuntu is trouwens al gelekt op piratebay!
Vergeet niet te checken of deze "final" idd de final is: doe de MD5-checksum-check! Alleen zo kan je weten of je geen troep mee naar binnen haalt die Canonical er niet in gestopt heeft.

Mijn gratis advies: wacht nog een paar uurtjes, en haal hem binnen via betrouwbare kanalen.
Vergeet ook niet dat deze Ubuntu standaard met Grub2 geleverd zal worden! Aardig opstartvoordeeltje t.o.v. grub 0.97, ondermeer door ondersteuning van veel platformen en paden (RAID-opstellingen e.d.).

Nu nog wachten op de "opvolger" van Grub die ook processen parallel kan starten.
Ook mooi aan de nieuwe Grub is dat je gebruik kan maken van scripts. Daarbij kan Grub eindelijk vertaald worden, ook heel handig.
Helaas heb ik hoe ironisch dan ook probleem met die Grub _O- . Hier probeer ik via USB Ubuntu 9.10 te instaleren zonder hoop helaas -O- .

Tenzij iemand mij snel kan helpen }>
Ik draai deze release (zoals gewoonlijk) al sinds de beta, en ik ben weer zeer positief verrast over hoeveel ze kunnen doen in die 6 maanden. De nieuwe GDM is echt een verbetering, het nieuwe Human theme ziet er veel gelikter en professioneler uit, en toen ik mijn HD geconverteerd had naar ext4, jezus wat start dit ding snel op. En het booten zelf ziet er erg strak uit :)

Ik ben ubuntu gebruiker sinds 6.06, en ik vind het echt wonderbaarlijk welke evolutie Ubuntu in een relatief korte periode (3 jaar) heeft ondergaan. Kan Windows nog van leren IMO, evenals het update systeem (update-manager -d en even later heb je 9.10 draaien!).
Ik ben ubuntu gebruiker sinds 6.06, en ik vind het echt wonderbaarlijk welke evolutie Ubuntu in een relatief korte periode (3 jaar) heeft ondergaan. Kan Windows nog van leren IMO, evenals het update systeem (update-manager -d en even later heb je 9.10 draaien!).
In Microsoft's verdediging, die hebben betaalde medewerkers en in verhouding ook minder, Linux is veel meer modulair opgebouwd, en Windows moet natuurlijk als totaalpakket werken met heel veel hardware en software, onder andere microsoft's eigen serverprogrammatuur. Bij Linux is dat soort functionaliteit modulair - zowel qua software zelf als qua verantwoordelijkheid, waar slechts een klein team aan een bepaald programma werkt, die gebruikt wordt door de distro's.

Werkt in theorie beter, maar ik weet zo niet wat er allemaal komt kijken, noch bij Windows, noch bij Linux.
Mwah, als je ziet wat Windows eigenlijk omvat, valt het best wel mee en zijn ze toch best traag. Ubuntu is een volledige desktop omgeving, waar je bij Windows alleen het OS en een paar tools voor internet, mail en media krijgt (wat overigens ook allemaal aparte teams zijn). Je zult altijd 3rd party software nodig hebben (al dan niet van Ms zelf) om echt te kunnen werken.

Daarbij denk ik dat als Microsoft/Windows meer open was geweest, ze een heel leger aan gratis ontwikkelaars zouden kunnen ontvangen. Maar omdat het puur om dollars en macht gaat bij Ms, houden ze de ramen en deuren stevig dicht.
Ik draai nu al een tijdje 9.10. Ik ben er erg tevreden over, alle hardware werkt out-of-the-box, inclusief extern scherm en Fn-toetsen (Geen propriëtaire drivers nodig!). De boottijd is inderdaad erg strak, maar wat ik nog verbazingwekkender vond is dat mijn accutijd is gestegen van ~160 min naar ~190 min, wat toch een flinke verbetering is. Dit komt geloof ik doordat de open-source Ati driver nu ook power management voor mijn GPU ondersteunt. (x1650 Pro)

Empathy heb ik weer vervangen door Pidgin, maar dat zal wel gewoon gewenning zijn.

Flash loopt bij mij al tijden enorm soepel, ook full screen mét desktop effects aan. Ik heb dan wel een T7200 in de laptop zitten, dus misschien dat het daaraan ligt. Hoewel de CPU wel onderklokt blijft op 1 GHz tijdens het afspelen van full-screen youtube.

Ik ben zelf ook nooit zo kapot van de standaard ubuntu look, hoewel hij deze keer inderdaad wel wat verbeterd is. Deze jongen heeft het wel begrepen: http://www.bisigi-project.org/?page_id=6

En mooie games die de laatste tijd voor Linux zijn uitgekomen zijn toch wel World of Goo, Quake Live en Heroes of Newerth(Nog gratis beta, echt aanrader, DotA-kloon). En gamen doe ik wel op mijn xbox :)

Er schijnt trouwens een kernel bug te zijn in deze release waardoor een MSI Wind (of afgeleiden) niet boot als de webcam aanstaat! Ff opletten dus.
Ubuntu 9.10 is sinds een uurtje ofzo te downloaden: http://nl.releases.ubuntu.com/karmic/

Op de homepage van ubuntu.com is de link nog niet te vinden omdat ze aan het wachten zijn todat alle mirrors zijn geüpdatet.
Is 9.04 nu al te updaten naar 9.10 want hier kan ik niets over vinden nog.

Ik heb de /etc/apt.sources.list aangepast en alle jaunty vervangen door karmic en de dist-upgrade loopt nu. Gaat redelijk vlot want het is maar iets van 1, Gb

Helaas is mn installatie nu omzeep. Ik kan niet meer starten naar het grafische scherm. Gelukkig heb ik nu een dagje vrij, dus heb ik wat tijd om het probleem op te lossen.

Het probleem bestaat eigenlijk uit de melding:

status: Unknon job: usplash

Ik ben nu bezig om de originele CD te branden zodat ik op die manier apt-get upgrade kan afmaken vanaf cd source want ik krijg mn netwerk niet online

[Reactie gewijzigd door raymonvdm op 23 juli 2024 03:59]

Werkt Ubuntu nog goed nadat je op jouw manier hebt geüpdated? Het lijkt me veiliger om dit aan te houden.

[Reactie gewijzigd door Conjacq op 23 juli 2024 03:59]

Zie mijn update:

De update link die jij aangeeft werkte bij mij nog niet, dus ik dacht ik doe het ff handmatig, maar heb wel een klein beetje spijt nu |:(
De 9.10 versie was al maanden te proberen middels de backports. Ben er vanaf de eerste beta aan begonnen en totaal geen problemen mee gehad.
Deze zijn ook als desktop cd te downloaden, als je wilt proberen zonder je systeem in gevaar te brengen.
Op eigen risico uiteraard, maar over het algemeen is het vanaf de beta's goed mogelijk om te upgraden.
misschien een missende package hier of daar. Met debian werkt deze methode van updaten prima, Ubuntu blijkbaar niet helemaal. Ik zou eerst alle splash packages maar eens weghalen en xsplash installeren..
meuk: Ubuntu 9.10 bèta

Voor de mensen die de beta willen hebben, want de echte versie is nog niet online ;)
De RC is momenteel al uit ;)

http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/910overview

[Reactie gewijzigd door Sh4wn op 23 juli 2024 03:59]

dat is 9.04 waar je het over hebt in je link :)
Oeps, was weer iets te snel met googlen :') Gefixed, maar zoals painkill al hierboven zegt, de RC is er al wel. :)
Ja, dat is dus 9.04 ;)

Dit is echt de laatste versie die ik kon vinden.

Edit: http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/910overview

Er is dus wel een 9.10 RC, wel even iets scrollen :)

[Reactie gewijzigd door painkill op 23 juli 2024 03:59]

Ik vind het wat jammer dat Ubuntu 9.xx niet meer op een partitie van 4GB past. Ik had er speciaal een snelle USB-stick van 4GB voor gekocht en nu blijkt die te klein geworden. Het installeren lukt nog wel, maar vanaf dat de (essentiële) updates gedownload en geïnstalleerd moeten worden, is er een gebrek aan schijfruimte.
Het installeren lukt nog wel, maar vanaf dat de (essentiële) updates gedownload en geïnstalleerd moeten worden, is er een gebrek aan schijfruimte.
Gedownloade packages worden opgeslagen in /var/cache/apt voor later gebruik en wellicht neemt die te veel ruimte in. Een oplossing zou kunnen zijn om, wanneer je updates installeert, een andere schijf, stick of ram drive onder /var/cache/apt/[archives] te mounten. Of (veiliger) telkens een paar updates tegelijk installeren, de cache cleanen (aptitude clean), en verder gaan. Dit is allemaal ongetest en dus op eigen risico ;)

[Reactie gewijzigd door user109731 op 23 juli 2024 03:59]

M'n ubuntu is f*cked denk ik, hij staat niet meer in het bootmenu van windows 7 :?
Anoniem: 276318 @30109531 oktober 2009 19:17
Deze stappen zullen je waarschijnlijk wel kunnen helpen: http://apcmag.com/how_to_...nstalled_first.htm?page=5
Ik mis info over de voorheen vreselijk brakke WIFI ondersteuning.
Heb je wicd wel eens geprobeerd? Dat is met wifi-werken een genot. Eenmalig iets instellen (desnoods per werkplek) en gaan met de banaan. Ook zorgt wicd ervoor dat je automatisch wordt her-verbonden indien nodig. En als je van werkplek wisselt, bijv. van je werk naar thuis, dan pakt wicd automatisch de instellingen op (die je natuurlijk wel een eerste keer hebt ingesteld).
Werkt ook met Ubuntu en AntiX heeft dat standaard aan boord.
Dit werkt onder 9.04 al prima, dus dat zal wel niet verslechtert zijn.
Kubuntu 9.04 had toch flinke problemen met beveiligde draadloze netwerken. Waar het probleem nu precies zat weet ik niet meer maar dat viel me toch wel even tegen in een final versie. Ik hoop dat ik deze keer niet tegen dat soort dingen aanloop.
Dat zeiden ze: "Ook de harware-ondersteuning is verbeterd"
Tja, ik heb geen enkel probleem met WiFi. Maar dat ligt maar net aan de chip die in je dongel/laptop zit. De ene fabrikant biedt goede opensource Linux-drivers, maar de andere vertikt het om info vrij te geven over de hardware, zodat er geen stuurprogramma gemaakt kan worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.