Door Pieter Molenaar

EOS 7D: revolutie in Canon-land

19-10-2009 • 09:00

76

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Met de introductie van de semi-professionele EOS 7D heeft Canon een splitsing aangebracht in zijn midrange-segment van dslr's. Voorheen vervulde de EOS 50D de wensen van de gevorderde fotograaf, maar met de komst van de EOS 7D is de EOS 50D verwezen naar een plaatsje op de tweede rang in het segment.

Canon EOS 7D handson

Waar de EOS 50D door gebruikers nog gezien werd als een relatief kleine upgrade, met onder meer een beeldsensor met anderhalf maal zoveel megapixels en een lcd met vga-resolutie, heeft Canon de EOS 7D volledig nieuw ontworpen, waarbij het bedrijf naar eigen zeggen input van meer dan vijfduizend fotografen over de hele wereld heeft verwerkt. Het resultaat is een camera met een gewijzigde bediening en knoppenlayout, en beduidend betere specificaties dan die van de EOS 50D.

18-megapixelsensor in aps-c-formaat

Hoewel de aankondiging van de Canon EOS 7D niet als een verrassing kwam, zorgden de specificaties, en dan met name de grootte van de beeldsensor, voor beroering op het internet. In plaats van de verwachte fullframe-sensor, die de EOS 7D het kleinere broertje zou maken van de EOS 5D-serie, koos Canon bij de EOS 7D voor een aps-c-beeldsensor met achttien megapixels, waarmee deze sensor die van de 50D met ongeveer drie megapixels overtreft.

Canon EOS 7D beeldsensorOndanks het grotere aantal megapixels is de nieuwe cmos-beeldsensor volgens Jip Barth, technisch specialist voor camera's bij Canon, iets lichtgevoeliger geworden. "De beeldsensor van de EOS 7D is op twee punten verbeterd. Ten eerste is de elektronische laag in de cmos-sensor compacter opgebouwd, terwijl ook de laag met gapless-microlenzen dichter op de fotodiodes staan. Hierdoor wordt meer licht opgevangen dan bij de EOS 50D-beeldsensor", aldus Barth. De maximale lichtgevoeligheid is dan ook verhoogd van iso 3200 bij de EOS 50D naar iso 6400 bij de EOS 7D. De beeldsensor is verder te 'pushen' naar een equivalent van iso 12.800, hetzelfde als bij de EOS 50D.

Prijzen en specificaties

Camera
Merk Canon
Type EOS 7D
Eerste prijsvermelding PW
2 september 2009
Beeldsensor
Type cmos
Resolutie 18 megapixels
Sensorgrootte 22,3mm x 14,9mm
Beeldratio 3:2
Beeldprocessor
Type Digic 4 (2x)
Lens
Lensvatting EF/EF-S
Cropfactor 1,6x
Scherpstelling
AF-punten 19 'cross-type' (f/2,8 in het midden)
AF-bereik -0,5EV t/m 18EV
AF-modi AI Focus
One Shot
AI Servo
AF-puntselectie automatisch
enkelvoudig punt-AF
spot-AF
AF-punt-uitbreiding
zone-AF
AF-hulplicht via ingebouwde flitser
AF-microaanpassing +/- in 20 stappen, algemeen niveau of individuele aanpassing van maximaal 20 objectieven
Belichting
Lichtmeting meervoudig
deelmeting (circa 9,4 procent van zoekerbeeld)
cpotmeting (circa 2,3 procent van zoekerbeeld)
integraal met nadruk op het midden
Meetbereik 1EV - 20EV
Belichtingscompensatie +/-5EV in 1/3- of 1/2-stopwaarden
AEB 3 opnamen +/-3EV, 1/3- of 1/2-stopwaarden
Iso-gevoeligheid auto (100-3200), 100-6400 (in 1/3-stopwaarden of hele stops), uitbreidbaar naar H:12800
Sluitertijd 30s-1/8000s, bulb
Witbalans
Standen automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, gloeilamp, tl-licht, flitser, gebruikersinstelling, kleurtemperatuur, witbalanscompensatie
Zoeker
Type pentaprisma
Beelddekking 100 procent
Vergrotingsfactor 1,0x
Lcd
Type Clear View II
Grootte en resolutie 3", 930.000 subpixels
Flitser
Richtgetal bij iso 100 12m
Flitshoek vanaf 15mm brandpuntsafstand
Flitssynchronisatie 1/250s
Opnamestanden
Modi automatisch, Creative Auto, programma, sluitertijd, diafragma, handmatig, gebruikersinstelling (3x)
Picture styles standaard, portret, landschap, neutraal, natuurgetrouw, monochroom, door gebruiker gedefinieerd (3x)
Drivemodi enkelvoudig, continu laag, continu hoog, zelfontspanner
Continu-opnamen tot 8 beelden per seconde, tot 126 beelden (jpeg) en 15 beelden (raw)
Bestandstype
Fototype jpeg: fijn, normaal; raw: raw, m-raw, s-raw, jpeg+raw
Resolutie (in pixels) 5184x3456
Opslagmedium CompactFlash, compatibel met microdrive en udma
Filmformaat 1920x1080 (fps: 29,97, 25, 23,976)
1280x720 (fps: 59,94, 50)
640x480 (fps: 59,94, 50)
Filmtijd tot 29min. 59s; max. bestandsgrootte 4GB
Interface
Aansluitingen usb 2.0, hdmi-mini, video-uit, uitbreidingsconnector, externe microfoon
Fysieke specificaties
Afmetingen 148,2x110,7x73,5mm
Gewicht 820g
Materiaal behuizing magnesiumlegering
Accu LP-E6

Digic 4 en af-systeem

Digic 4 maal twee

Het is voor het eerst dat Canon twee Digic 4-chips in een camera stopt. In de EOS 50D, de EOS 5D Mark II en een aantal compactcamera's was een enkele Digic 4-chip verwerkt. De EOS 1Ds Mark III beschikte wel al over twee beeldverwerkingschips, maar die waren van het type Digic 3. De nieuwere Digic-processor is ongeveer anderhalf keer zo snel als de vorige versie.

De inzet van twee Digic 4-chips is volgens Barth nodig om de snelheid van acht foto's per seconde te kunnen garanderen. "De EOS 7D haalt de 8fps-burstrate in alle situaties, behalve wanneer de ruisreductie op 'strong' wordt gezet", aldus Barth. De EOS 7D neemt de 18-megapixel-foto's op met 14bit-kleurdiepte en de camera kan maximaal 15 foto's in raw-formaat nemen voordat de data moet worden weggeschreven naar het cf-kaartje.

Canon EOS 7D dual digic 4

In de standaardmodus laat de EOS 7D een duidelijk waarneembaar geluid horen bij het opklappen van de spiegel. Vooral in de burstmodus, waarbij gekozen kan worden voor een high-stand met 8 foto's per seconde en een low-stand, kan dit als storend worden ervaren. Canon heeft de EOS 7D daarom voorzien van twee 'stille modus'-standen, waarbij aanmerkelijk minder geluid wordt geproduceerd. Het geluidsniveau is in de stilste stand lager dan dat van de EOS 50D, die maximaal 6,3 foto's per seconde kan nemen. Het verminderen van de geluidsproductie bij het nemen van een foto was een van de gebruikerswensen die bij het ontwerp van de camera zijn meegenomen.

Autofocussysteem met 19 punten

Canon EOS 7D af-sensorDe grootste vernieuwing bij de EOS 7D is het nieuwe autofocussysteem. In plaats van de negen scherpstelpunten van de EOS 50D, beschikt de EOS 7D over niet minder dan 19 af-punten. Deze zijn allemaal 'cross-type'-punten. Het autofocussysteem is beduidend beter dan dat van de EOS 5D Mark II, dat beschikt over negen af-punten en zes 'assist'-punten, maar moet het af-systeem van de 1D-serie, met 19 af-kruispunten en niet minder dan 26 secundaire af-punten, voor zich dulden. Deze laatste zijn echter niet zelf te selecteren; bovendien zijn ze van het minder nauwkeurige lijntype.

Canon heeft de EOS 7D nieuwe af-modes toebedeeld. Zo kan 'Spot AF' worden geselecteerd, waarbij de diameter van het af-punt slechts ongeveer 2,3 procent van het gehele beeldoppervlak beslaat voor een verhoogde nauwkeurigheid bij het scherpstellen. Daarnaast heeft Canon een 'Zone AF'-modus toegevoegd, waarbij de af-punten in vijf zones worden verdeeld. Ook kan via de 'AF point expansion'-stand een hoofdpunt met direct aangrenzende af-punten worden geselecteerd. Deze aangrenzende punten verbeteren het tracken van onderwerpen. Als laatste kan gekozen worden voor de automatische selectie van de scherpstelpunten. De af-punten lichten in de zoeker op.

Om de selectie van de af-punten en -modus zo simpel en effectief mogelijk te houden, heeft Canon aan de bovenkant, schuin voor het voorste instelwiel, een knop met de aanduiding M-fn geplaatst. Deze knop schakelt tussen de verschillende af-selectiemodes. Met het voorste instelwiel kunnen in verticale lijn de af-punten worden gekozen, terwijl de draaischijf aan de achterkant in horizontale richting de selectie van af-punten verzorgt. Deze bediening werkt volgens ons zeer snel en effectief. Ook bij het af-systeem van de Nikon D300 en D300s kunnen af-zones worden geselecteerd.

Canon EOS 7D af-selectie Canon EOS 7D af-selectie Canon EOS 7D af-selectie Canon EOS 7D af-selectie Canon EOS 7D af-selectie

Het is verder voor het eerst mogelijk om met de nieuwe AI Servo II AF-technologie ook een ander punt dan het middelste te kiezen om continu op scherp te stellen. Tevens is in te stellen dat bij het draaien van de camera in plaats van het gekozen af-punt, automatisch het equivalente af-punt in de gedraaide toestand geselecteerd wordt. Deze feature zou onder meer handig kunnen zijn bij portretfotografie, maar werkt volgens onze tests niet altijd even solide. Ook heeft de af-sensor meer punten in de breedte dan in de hoogte, waardoor er een mismatch op kan treden bij de af-selectie. Wel heeft Canon de verticale en horizontale afstand tussen de af-punten gelijkgesteld, waardoor de automatische selectie bij draaiing van de camera wordt vergemakkelijkt. Voor de af-berekeningen gebruikt Canon een separate processor.

Belichtingsmeting en zoeker

iFCL-belichting

Canon EOS 7D iFCL-lichtmetingOok de belichtingsmeting is vernieuwd. Het nieuwe iFCL-systeem, waarbij de letters staan voor 'Intelligent Focus Color Luminance', heeft een rgb-sensor die bestaat uit twee lagen. De bovenste is gevoelig voor de kleuren groen en blauw, terwijl de tweede laag rode en groene kleuren kan onderscheiden. Het lichtmeetalgoritme vergelijkt vervolgens het niveau van de 63 belichtingszones in de twee lagen en past de meting overeenkomstig aan. Het nieuwe systeem voorkomt overgevoeligheid voor het rode kanaal bij de belichtingsmeting.

Het iFCL-systeem maakt verder gebruik van afstandsinformatie van het af-systeem om de belichting zo goed mogelijk af te stemmen op een of meerdere onderwerpen. Dit is bijvoorbeeld handig als wordt scherpgesteld op een gezicht, terwijl ook de trui die deze persoon aan heeft moet worden meegenomen in de belichtingsmeting. “Het systeem checkt of andere punten, die iets out-of-focus zijn, ook bij het te fotograferen onderwerp horen, en past daar de belichting op aan”, zo licht Barth toe.

Zoeker

Volgens Canon is de EOS 7D de eerste EOS-camera die een zoeker-beelddekking van honderd procent combineert met een 1x-vergrotingsfactor. Dit levert bij de EOS 7D een groter dan gemiddeld zoekerbeeld op. De grootte van het zoekerbeeld van een fullframe-dslr wordt echter niet gehaald.

Canon EOS 7D zoeker

Canon heeft de zoeker voorzien van een transparante lcd die onder meer focuspunten en gridlines in het zoekerbeeld kan tonen. De overlay-functie van de lcd kan ook gebruikt worden om een twee-assige elektronische waterpas weer te geven. Deze geeft via oplichtende af-punten de horizontale en verticale draaistand van de camera aan. Dit systeem is naar onze indruk minder duidelijk en intuïtief dan de grafische weergave van de virtuele horizon op de lcd. Deze laatste lijkt op de kunstmatige horizon in vliegtuigcockpits. Concurrent Nikon gebruikt al langer leds voor de weergave van onder meer af-punten en hulplijnen in de zoeker.

Standaard staat de camera zo ingesteld dat alleen de actieve af-punten in de vorm van oplichtende vierkantjes wordt weergegeven, maar via een menuoptie is het ook mogelijk om alle 19 punten in beeld te hebben. De niet-geselecteerde af-punten worden weergegeven door kleinere vierkantjes. Het matglas is net als bij de EOS 50D verwisselbaar.

Stevig, waterwerend ontwerp

Vochtbestendig

De behuizing van de EOS 7D is gemaakt van een magnesiumlegering en Canon heeft vooral werk gemaakt van de waterbestendigheid van de camera. Deze zou door het gebruik van rubberafdichtingen rond de knoppen en het scherm, en door de versterkte naden, op het niveau liggen van de EOS-1N, een professionele analoge camera van Canon uit 1994.

Canon EOS 7D afdichtingen

De vochtbestendigheid is ook de reden geweest dat de aan-/uitknop verhuisd is van net onder de verticale draaischijf naar een plek linksboven. Dit lijkt in eerste instantie een schuifje, maar een nadere blik leert dat het een draaiknop rond de modusknop betreft. De reden hiervoor is volgens Canon dat draaiknoppen eenvoudiger af te dichten zijn dan schuifjes.

Canon EOS 7D body Canon EOS 7D body Canon EOS 7D body Canon EOS 7D body Canon EOS 7D body Canon EOS 7D body

Intuïtief

Ook op vele andere punten is de knoppenindeling gewijzigd. Zo zijn de knoppen onderaan het scherm, zoals bij de EOS 50D, verplaatst naar de linkerkant van het scherm. De knoppen zijn daardoor beter toegankelijk. Onderzoek van Canon heeft uitgewezen dat een indeling links van het scherm intuitïever werkt en daar sluiten we ons bij aan. De behuizing van de EOS 7D kent ter hoogte van de knoppen links van het scherm een aantal uitsparingen voor een vlottere bediening. Alleen de 'Trash'-knop ligt iets meer verzonken, zodat deze niet per ongeluk aangetikt kan worden.

Niet alle knoppen zijn een-op-een naar de linkerkant verhuisd. Zo heeft de 'Func.'-toets van de EOS 50D plaats moeten maken voor de 'Menu'-knop. Nieuw bij de EOS 7D is de Q-knop voor het oproepen van het snelmenu. Bij de EOS 50D was hier geen dedicated knop voor, maar werd hiervoor de multiselector gebruikt. De Q-knop neemt de plek in van de menuknop bij de EOS 50D.

Canon EOS 7D bodydetail Canon EOS 7D bodydetail Canon EOS 7D bodydetail Canon EOS 7D bodydetail Canon EOS 7D bodydetail Canon EOS 7D bodydetail

Ook nieuw is de RAW/JPEG-knop. Bij het indrukken hiervan wordt zowel een jpeg- als een raw-bestand weggeschreven. Deze optie kan handig zijn voor de fotograaf die voornamelijk in jpeg fotografeert, maar voor belangrijke shots ook een raw-versie wil hebben. Pentax heeft op zijn dslr's al langer een dedicated raw-knop.

Modusknop

Dat de EOS 7D meer gericht is op de professionele fotograaf is goed af te leiden uit de modusknop linksboven. Zo zijn de zes scènestanden op de EOS 50D-modusknop zijn bij de EOS 7D verwijderd en deels daarvoor in de plaats gekomen zijn een 'bulb'-stand voor het fotograferen met zeer lange sluitertijden en een extra plek voor custom settings. De knop klikt bij het draaien trefzeker in zijn standen.

Van bol naar plat

Aan de bovenkant van de camera zien we ook dat de kenmerkende kleine knopjes voor onder meer de af-, iso- en witbalans-aanpassing een verandering hebben ondergaan. In plaats van bol zijn ze nu plat van boven en in onze ogen is dat een duidelijke verbetering. Zoals we al schreven bij de EOS 50D-recensie deden de bolle knopjes op den duur pijn aan de vingers. Bij de EOS 7D hebben we daar geen last van. Wel vinden we nog steeds dat de fotograaf zijn rechterwijsvinger in een onnatuurlijke stand moet dwingen om de knopjes te kunnen bedienen.

Ter hoogte van de middelvinger aan de rechterkant heeft Canon een kleine uitsparing in de greep gemaakt voor meer houvast, terwijl aan de achterkant een opstaand randje is gemaakt die de duim meer grip geeft. Canon heeft rond de statiefschroefdraad aan de onderkant een gripvlak van geribbeld rubber gelijmd, zodat de camera stevig op een statief is te bevestigen. Minder te spreken zijn we over het flexibele afdekplaatje voor de gripconnector aan de onderkant: deze is gemakkelijk kwijt te raken. Helaas heeft Canon de EOS 7D niet voorzien van een hulplicht bij het autofocussen, waardoor noodgedwongen de ingebouwde flitser opgeklapt moet worden om bij te lichten met stroboscopische flitsen.

Canon EOS 7D body onder Canon EOS 7D body onder Canon EOS 7D body onder

Aansluitingen

Achter de rubberen afdekstrips aan de linkerkant treffen we de connector om professionele flitsapparatuur aan te sluiten, een aansluiting voor de draad om op afstand af te drukken, een stereomicrofoon-ingang, een digitale a/v-out voor onder meer de verbinding met een computer en een hdmi-aansluiting. Aan de rechterkant van de EOS 7D is het cf-compartiment te vinden. Deze wordt afgesloten met een klepje dat eerst naar achter moet worden geschoven voordat het opengeklapt kan worden. De constructie ervan is stevig. Onderop de camera bevindt zich een klepje dat toegang biedt tot de accu. Dit betreft de LP-E6 met een capaciteit van 1800mAh die ook door de EOS 5D Mark II wordt gebruikt. De accu is gezekerd door middel van een schuifje.

Video en menu's

Cut!

Net als de EOS 5D Mark II kan de EOS 7D video in 1080p opnemen, maar in plaats van een framerate van 30fps topt de EOS 7D bij maximaal 25 frames per seconde. Ook kan gekozen worden voor 24fps of een lagere resolutie. Vanwege gebruikersopmerkingen over de bediening van video-opnamen, die met name de onhandige ligging van de SET-knop voor het stoppen van de opname betroffen, heeft Canon besloten een extra knop toe te voegen, die rechts van het zoekerhuis is geplaatst. Terwijl bij de Nikon Dx00-reeks op die locatie een AF-ON-knop zit, zet Canon deze in voor het starten en stoppen van zowel video-opnamen als voor het aan- en uitzetten van de live view-optie. Met een ring rond de knop wordt tussen de film- en live view-stand geschakeld. Wat ons betreft is dat een zeer nette en prettig werkende oplossing.

Er kan gekozen worden voor een volledige automatische belichting, een stand waarbij voorafgaand aan de opname het diafragma gekozen kan worden, en een M-stand, die creatievelingen de mogelijkheid biedt om alles zelf in de hand te houden. Met de sluiterknop of de AF-ON-knop kan vooraf of tijdens de opname scherpgesteld worden, terwijl met de Q-knop snel een beperkt aantal instellingen, zoals de schaduwcompensatiestand en de resolutie, gewijzigd kunnen worden. Het scherpstellen gaat met contrastdetectie, met het kenmerkende 'hunten' bij het scherpstellen, relatief snel, maar is wel duidelijk zichtbaar in beeld. Alleen vooraf scherpstellen of tijdens het filmen met de hand door aan de focusring van de lens te draaien levert bruikbare resultaten op. In de film- en live view-stand kan vijf of tien keer ingezoomd worden om de focus te checken.

Menu

We zijn niet zo'n fan van Canons menustructuur vanwege de vaak wat onlogische ordening van opties. Canon heeft echter bij de EOS 7D de instellingen voor de vele knoppen en instelwielen ondergebracht in een handige Custom Controls-menu, dat ook via het snelmenu is te benaderen. Door de groepering van controls is dat een grote verbetering. Verder zijn er menuopties aangemaakt voor de nieuwe features van de camera, zoals het nieuwe af-systeem. Voor het overige zal de menustructuur voor Canon-gebruikers vertrouwd aanvoelen.

Canon EOS 7D nieuwe menuitems Canon EOS 7D nieuwe menuitems Canon EOS 7D nieuwe menuitems Canon EOS 7D nieuwe menuitems Canon EOS 7D nieuwe menuitems Canon EOS 7D nieuwe menuitems

Helaas is het nog steeds niet mogelijk om bij de preview van de zojuist genomen foto direct in te zoomen. Dan moet eerst de afspeelknop worden ingedrukt.

Weergavestanden

Door bij het bekijken van foto's op de Info-knop te drukken, kan door de verschillende weergavestanden gelopen worden, waarvan er vier zijn. In de eerste stand worden alleen sluitertijd, diafragma en het huidige 'filmrolletje' getoond. Bij de volgende weergavestand komt daar de beeldkwaliteit waarmee een foto wordt opgeslagen, het totaal aantal genomen foto's en het volgnummer van de bekeken foto bij. De derde weergavestand is het meest uitgebreid, met onder meer een luminantie- of rgb-histogram - de keuze daarvoor is in te stellen in het menu - de stand van de modusknop, de witbalansinstelling, de gekozen Picture Style en de iso-waarde waarmee de foto genomen is.

Canon EOS 7D weergavestanden Canon EOS 7D weergavestanden Canon EOS 7D weergavestanden Canon EOS 7D weergavestanden

Helaas is dit ook de enige stand waarbij de iso-waarde wordt weergegeven. Vanwege de vele informatie in deze stand, blijft er van de afbeelding van de foto niet heel veel ruimte over en is beoordeling ervan lastiger. Bij de laatste stand worden zowel het luminantie-histogram als de rgb-grafieken weergegeven en is de rest van de informatie wat uitgedund.

Ook in de live view-stand kan met de Info-knop worden geschakeld tussen verschillende weergavestanden. Voor live view is een kunstmatige horizon erg handig, terwijl de view met de histogrammen naar keuze met luminantie of rgb is uit te kiezen.

Canon EOS 7D weergavestanden live view/filmen Canon EOS 7D weergavestanden live view/filmen Canon EOS 7D weergavestanden live view/filmen Canon EOS 7D weergavestanden live view/filmen Canon EOS 7D weergavestanden live view/filmen

Picture Styles

De camera heeft verschillende Picture Styles voor specifieke fotosubjects, waaronder een stand voor portretten, voor landschapschappen en voor een neutrale weergave. Ook is er een monochrome Picture Style. Canon hecht veel belang aan een snelle toegang tot de Picture Styles, gezien de knop links van de lcd en het item in het Quick Menu.

EOS 7D Picture style standard EOS 7D Picture style portret EOS 7D Picture style landscape EOS 7D Picture style neutral EOS 7D Picture style faithfull EOS 7D Picture style monochroom

Draadloos

Ook op draadloos gebied heeft Canon een behoorlijke stap vooruit gezet. Zo kan de EOS 7D nu draadloos flitsers in twee groepen aansturen en is het mogelijk om met behulp van de nieuwe WFT-E5/E5A-wifi-addon de camera en nog eens negen andere EOS 7D's te besturen via een normale browser. Niet alleen wifi-b/g wordt ondersteund, maar ook wifi-a. Omdat het een internetapplicatie betreft, is de bediening ook mogelijk via bijvoorbeeld een iPhone.

Prestaties

Iso-waarden en ruis

Onderstaande foto's zijn genomen op een statief en de mechanische beeldstabilisatie van de lens is uitgeschakeld. Met uitzondering van de bovenste foto zijn alle iso-plaatjes 100 procent-crops en zijn ze lossless en zonder verscherping opgeslagen. Er is scherpgesteld net onder het aluminium koelblok van het moederbord. De witbalans is handmatig ingesteld, terwijl voor de ruisreductie 'standard' is gekozen.

Canon EOS 7D iso-prestaties overzicht

Canon EOS 7D iso 100 standaard ruisreductie

iso 100

Canon EOS 7D iso 200 standaard ruisreductie

iso 200

Canon EOS 7D iso 400 standaard ruisreductie

iso 400

Canon EOS 7D iso 800 standaard ruisreductie

iso 800

Canon EOS 7D iso 1600 standaard ruisreductie

iso 1600

Canon EOS 7D iso 3200 standaard ruisreductie

iso 3200

Canon EOS 7D iso 6400 standaard ruisreductie

iso 6400

Canon EOS 7D iso 12.800 standaard ruisreductie

H (iso 12.800)

Tot en met iso 800 levert de EOS 7D uitstekende beelden af. Bij iso 1600 is het voor het eerst duidelijk dat de ruisreductie zijn werk doet met het wegpoetsen van ruis door het detail van het moederbord dat afneemt. Bij iso 3200 neemt het detail verder af zodat de letters op het moederbord wat wollig worden, maar de ruisreductie weet toch de zichtbare ruis binnen de perken te houden. De hoogste officiële iso-stand op de EOS 7D, iso 6400, bevat duidelijk meer ruis en is volgens ons vooral in uitzonderlijke gevallen te gebruiken. De 'gepushte' iso 12.800-stand is in onze optiek niet echt meer bruikbaar.

Overigens wordt bij de testopstelling gebruikgemaakt van twee studiolampen die behoorlijk wat licht afgeven. In situaties met weinig licht is het een ander verhaal, waarbij bij iso 1600 behoorlijk wat luminantieruis te zien is, terwijl bij iso 3200 bij egale vlakken de kleurruis zichtbaar doorbreekt.

Knap is wel dat ook bij hogere iso-waarden de EOS 7D de diepte van de kleuren weet te bewaren. Het is niet bekend of dit komt door het nieuwe lichtmeetsysteem of door een hoger dynamisch bereik van de beeldsensor, maar we zijn er zeer tevreden over. Vele andere camera's haken bij de hogere lichtgevoeligheden af en tonen een gestaag fletser wordend beeld. Wel moest bij de testopstelling een volle lichtstop erbij worden gezet voor een correcte belichting. Bij het testen 'in het veld' blijkt de EOS 7D consistent te belichten en werden we niet voor verrassingen gesteld.

Ruisreductieniveaus

De EOS 7D kent vier ruisreductieniveaus: uit, laag, standaard en sterk. Tot en met iso 1600 kunnen de beeldsensorcellen het nog redelijk bijbenen, waardoor het ruisreductiesysteem nog niet zo aggressief hoeft in te grijpen. Een ander verhaal is het bij iso 3200 en hoger.

Canon EOS 7D iso 3200 geen ruisreductie

iso 3200 (geen ruisreductie)

Canon EOS 7D iso 3200 lage ruisreductie

iso 3200 (lage ruisreductie)

Canon EOS 7D iso 3200 standaard ruisreductie

iso 3200 (standaard ruisreductie)

Canon EOS 7D iso 3200 sterke ruisreductie

iso 3200 (sterke ruisreductie)

Zoals bovenstaande 100 procent-crops bij iso 3200 laten zien, biedt de lage ruisreductiestand het beste en scherpste beeld, terwijl bij 'standaard' en 'sterk' details te veel uitgesmeerd worden. Eenzelfde patroon zien we ook terug bij iso 6400, de hoogst haalbare officiële iso-waarde bij de EOS 7D.

Canon EOS 7D iso 6400 geen ruisreductie

iso 6400 (geen ruisreductie)

Canon EOS 7D iso 6400 lage ruisreductie

iso 6400 (lage ruisreductie)

Canon EOS 7D iso 6400 standaard ruisreductie

iso 6400 (standaard ruisreductie)

Canon EOS 7D iso 6400 sterke ruisreductie

iso 6400 (sterke ruisreductie)

Concurrentie en conclusie

Nieuwe lenzen

Canon leverde het nieuwe EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS-objectief mee met de EOS 7D. De zoomlens biedt een aantrekkelijk bereik en de zoomring loopt soepel: een heel verschil met een pre-productie-exemplaar dat we kort konden proberen bij de officiële aankondiging van de camera in Naarden op 1 augustus. Die lens ging wat stroef tussen 35mm en 80mm, maar bij het geleverde productie-exemplaar was daar niets van te merken. In tegenstelling tot de 18-105mm VR-lens of zijn voorganger, de 18-135mm, is de nieuwe lens van Canon voorzien van een metalen vatting.

Concurrenten

De belangrijkste concurrent van de EOS 7D is de nieuwe Nikon D300s. Hoewel de vernieuwingen bij de EOS 7D ten opzichte van de EOS 50D zeer groot zijn, lijkt het erop dat Canon wat features in het middensegment betreft nu eindelijk het niveau van de Nikon Dx00-serie heeft bereikt en daar mogelijk nog wat bovenuit stijgt. De EOS 7D heeft anderhalf maal het aantal megapixels van de D300s, maar een vergelijkbare snelheid in de burstmodus.

De rest van de concurrentiespoeling is dun. Zo heeft de Alpha A700 van Sony geen live view en kan die camera geen video opnemen. Het is onbekend of Sony dit jaar nog een opvolger van de A700 aankondigt. De nieuwe dslr van Pentax, de K-7, is weliswaar weerbestendig en door zijn magnesium-behuizing zeer stevig, maar het ruisniveau is ondanks zijn aps-c-sensor vreemd genoeg wat hoger dan dat van de concurrentie, en ook kan de K-7 minder foto's per seconde nemen. De Olympus E-3 kan wat betreft stevigheid meekomen met de Canon EOS 7D en de Nikon D300s, maar loopt wat features betreft behoorlijk achter op bovenstaande dslr's.

Conclusie

Canon heeft met de EOS 7D een flinke stap voorwaarts gezet. Niet alleen vanwege het geavanceerde af-systeem, de grote zoeker met lcd, en de weerbestendigheid, maar ook vanwege de verbeterde bediening en knoppenindeling. In vergelijking met de EOS 50D vonden wij de EOS 7D in ieder geval beter in de hand liggen en lieten de knoppen zich gemakkelijker vinden.

De enigen die mogelijk in de nieuwe camera teleurgesteld zullen zijn, zijn degenen die op een goedkope fullframe-dslr hadden gehoopt, zoals de Sony Alpha A850. Canon heeft er echter met de EOS 7D bewust voor gekozen om vooral de professional en de gevorderde fotografen te bedienen.

Hoewel de iso-prestaties niet teleurstellen, wordt in diverse fora kritiek geuit op de verhoging van het aantal megapixels. Juist met de verbeterde beeldsensortechnologie en een lagere of gelijkgebleven beeldsensorresolutie had Canon het ruisniveau van de EOS 7D verder terug kunnen dringen.

Foto-tentoonstelling

Onderstaande foto's voornamelijk uit de hand geschoten met de standaardinstellingen, met hier en daar belichtingscorrectie. De eerste tien beelden zijn afkomstig van het gemaal in Nijkerk, terwijl de foto's van het dance-event XQlusive Holland afkomstig zijn van collega Floris Diemel. De laatste twee foto's zijn gemaakt met behulp van een stevig statief, terwijl ter vergelijking ook een foto met kleine bloemetjes met iso 3200 is neergeplant. Bij de foto van de babyschoentjes is gebruikgemaakt van de 'mirror lockup'-functionaliteit.

Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples Canon Eos 7D fotosamples
origineel origineel origineel
Canon Eos 7D fotosamples
origineel

Lees meer

Canon kondigt EOS 550D aan
Canon kondigt EOS 550D aan Nieuws van 9 februari 2010
Canon kondigt EOS 1D Mark IV aan
Canon kondigt EOS 1D Mark IV aan Nieuws van 20 oktober 2009
Canon kondigt EOS 7D officieel aan
Canon kondigt EOS 7D officieel aan Nieuws van 1 september 2009
Canon kondigt Eos 50D-dslr aan
Canon kondigt Eos 50D-dslr aan Nieuws van 26 augustus 2008

Reacties (76)

76
76
40
9
1
3
Wijzig sortering
Anoniem: 214274 22 oktober 2009 23:22
Hallo,

de AF orientatie werkt niet zoals in de review beschreven maar als volgt :

je kunt voor de drie standen links portrait, landscape, rechtsportret aparte AF instellingen instellen waarbij de camera automatisch omschakelt bij het draaien. Dit is erg handig omdat je bijvoorbeeld bij portrait een focuspunt kunt kiezen om op de ogen scherp te stellen en bij landscape bv een ander punt of zelfs een andere vorm bijvoorbeeld spot, expanded point of zone of auto.

Ik heb zowel de 50D als de7D en ik kan nu reeds zeggen dat de 7D een totaal andere klasse van camera is in zowel bediening en AF als beeldkwaliteit. Een groot verschil is bijvoorbeeld dat de ruis zeer fijne is en door de grote hoeveelheid detail zich uitstekend laat verwijderen zonder dat er scherpte en detail verloren gaan. Zo kun je rustig iso 3200 honderd gebruiken en prima vergrotingen tot A4 maken waar de 50D bij iso 1600 echt al aan zijn grens zit. Ook de vergelijking met de 40d (ook aanwezig) kan deze camera aan, alleen al de enorme hoeveelheid detail maakt het de moeite waard en met goede raw bewerking is ook de 50D al beter. Wat heel goed is in de review is datde kleuren op hogere iso waardes ook heel goed blijven wat de foto's ook meteen een stuk aantrekkelijker maakt.

Ook de vergelijking met de Nikon D300 valt in het voordeel van de 7D uit (volgens onze Nikon shooters)

Overigens zijn er nog veel meer zaken die de 7D een fijne camera maken : AF punten bij tracking AF worden getoont in de zoeker, iets waar ik erg jaloers op was op onze Nikon shooters ;-), grote intelligente accu welke erg lang meegaat en in procenten aan kan geven hoe de status is. De genoemde flitsbesturing welke zeer eenvoudig en erg precies werkt, de lichtmeting is ook duidelijk beter, de DR is ten opzichte van de 50D erg vooruit gegaan, bijvoorbeeld zie je bijvoorbeeld nu bij een foto van een vliegtuig tegen een grijze lucht bij juiste belichting nog detail in de grijze lucht waar deze bij de 40D en 50D alleen maar grijs laten zien. Een ander handig punt is dat je nu tot +en - 5 stoppen belichtingscorrectie toe kan passen. Eindelijk een AF on knop op de extra grip (ik gebruik alleen de AF-on knop om te focussen zodat ik belichting en AF gescheiden kan houden) De camera heeft een heel mooi en professioneel geluid, niet het raspende wat Canon de laatste jaren steeds had. De nieuwe aan uit knop is een enorme verbetering net als de andere knoppen. Het LCD paneel is nogmaals verbetert door opvulling van de openruimte tussen paneel en glas (ja en nu echt een hard glazen LCD cover) en dit geeft met de automatische helderheids regeling (van de 5D mkII) een heel mooi scherp beeld. En als last but no least de camera is echt bloedsnel. De 50D was al geen doetje maar dat is echt pro level (met snel bedoel ik alles van AF tot bediening etc)

Kortom mijn 50D gaat een nieuw baasje zoeken...

PS : de 7D is wel een complexe camera waar met name de AF wel enige bestudering en oefening vergt (ook omdat je extra fucnties hevt zoals de tracking gevoeligheid etc)
Hier een uitgebreide review van Rob Galbraith. Altijd interessant leesvoer.
Wat mensen zich moeten realiseren bij deze camera is dat het geen all-round consumenten camera is.

Ik moet dan ook lachen als ik zie dat mensen de .jpg kwaliteit testen. In de praktijk zal iedereen die bewust zo'n camera koopt altijd in RAW werken.

Deze camera is heel sterk gericht op "birders" en actie fotografen.
Die hebben geen behoefte aan een full-frame sensor, maar geven juist de voorkeur aan een crop camera.
Die hebben ook ook daadwerkelijk baat bij de extra cross AF punten en de hogere fps.

Maar voor het soort fotootjes dat bij deze review is gemaakt is deze camera zwaar overkill.
Dan maak je totaal geen gebruik van de features die de 7D zoveel duurder maken dan een 50D.

Als geld geen rol speelt en je meer wilt uitgeven aan een body, dan kun je voor dit soort fotos beter naar een full-frame body kijken.
Niet alleen "birders" en sportfotografen willen een crop camera hoor. Ik was ook altijd pro full-frame maar de laatste tijd neig ik toch steeds meer naar de APC cropfactor.

Waarom?

Omdat een cropsensor de "sweet spot" van de lens gebruikt waardoor je minder verlies van scherpte hebt in de hoeken en vooral veel minder lichtafval. Dit geldt natuurlijk voornamelijk voor full-frame lenzen, maar ook zeker voor de speciale "DX" croplenzen die niet zo veel minder glas hebben dan full-frame lenzen.

En het verschil in kwaliteit tussen full-frame en crop is niet zo groot meer. Alleen de beeldruis kan dus een reden zijn om een full-frame DSLR te kopen zoals de D5(mkII) of de D700.

Zelf zoek ik ook een vervanger voor mijn reeds verkochte D70, en zat te kijken naar de 40D vanwege de zeer ruisvrije en "silky smooth" beeldkwaliteit, maar wil eigenlijk wel iets meer pixels dan de 10,1 megapixels die de 40D bezit..

De 7D heeft met zijn 18 megapixels naar mijn mening een te grote fotosites-dichtheid voor een cropformaat wat zich uit in meer ruis. Van de samples die ik tot nu toe heb gezien heeft de 7D niet de "silky smooth" beeldkwaliteit van de 40D..

Wacht toch nog even op een full review van de D300s :)
Klopt helemaal Jazzy!

Bij de huidige stand van de techniek heb je voor een 18 MP cropcamera een absolute topklasse lens van heel hoge kwaliteit nodig om een beter uiteindelijk resultaat over te houden. Voor een 25 MP FF camera geldt dit in nog hogere mate.

Kijk maar eens hier: http://ogiroux.wordpress.com.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 211218 op 22 juli 2024 17:31]

Waarom zou iemand de voorkeur geven aan een non-full-frame camera?

Het enige wat ik kan bedenken wat als voordeel kan worden gesteld is de crop factor, zodat je tele lenzen een nog groter effectieve brandpunt hebben.

Ze zijn natuurlijk wel goedkoper en (waarschijnlijk) ook iets kleiner, maar dan geef je de voorkeur aan de prijs en formaat, niet aan het feit dat het een crop camera is...
Laten we de vraag eens anders stellen... Waarom zou je de voorkeur geven aan een full-frame camera?

Het antwoord is niet dat een FF betere ruis prestaties zou hebben. Dat heeft ie namelijk niet. Je beeld wordt namelijk ook over een groter oppervlak uitgesmeerd, en daardoor vang je exact evenveel licht op per pixel. (Het lijkt alsof FF betere ruis heeft, omdat er altijd verkeerd wordt gemeten...)

Het echte voordeel van een FF camera, is dat je met een effectief groter diafragma kunt werken. Een f/2.8 lens op een FF camera komt overeen met een f/1.8 lens op een crop camera. Komt er dus op neer dat je bij FF nog met een zoom lens kunt werken, in een situatie waarbij je bij crop een prime nodig hebt.

De vraag is alleen hoe vaak je in zo'n situatie komt! Met een groter diafragma komt ook een nóg kleinere scherptediepte... Ik vindt mijn f/2.8 op 1.6x crop in de meest gevallen al krap aan... kleinere scherptediepte zit ik niet op te wachten bij mijn standaard lens. Dat is alleen voor bijzondere situaties nog interessant.

Dát is dus de vraag die je je moet stellen! Zit je met een crop camera constant met f-nummers kleiner dan f/2.8 te werken, (of wil je dat, maar je wilt ook nog steeds een zoom) dan is een FF interessant. Doe je dat niet, dan heeft FF geen nut voor je.
Je gooit scherptediepte en diafragma door elkaar denk ik.

Een lens die je op 2.8 gebruikt zal op elke camera ongeacht de sensorgrootte 2.8 zijn. Alleen heeft die lens op een FF camera een andere beeldhoek dan bij een cropcamera en zal daardoor een andere effectieve brandpuntsafstand/scherptediepteverhouding hebben.

En je gebruikt liever een FF camera omdat zo'n camera bij gelijk aantal pixels een schoner en dus beter signaal afgeeft. Vergelijk maar eens de Nikon D300 met de D700. Beiden 12 MP maar de D700 heeft scherpere en schonere beelden (mits je een toplens gebruikt natuurlijk).

Mede door dit fenomeen zal een FF camera beter inzetbaar zijn bij hogere ISO waarden omdat het beeld minder snel onscherp wordt door de ruis. Ter vergelijking: een Nikon D700 heeft bij 12800 minder ruis dan deze 7D bij 3200 ISO.
De crop factor inderdaad.

Voor birders is een tele lens nooit lang genoeg. Zelfs met een crop camera zit je meestal nog verder te croppen, laat staan dat je een full-frame gebruikt.

En ga maar eens een alternatief vinden voor een 400 f5.6 prime op een crop camera.
Waar die prime super scherp, licht van gewicht en betaalbaar is, is een vergelijkbare configuratie op een full-frame dan zwaar en onbetaalbaar.
Waarom is dat een voordeel? Je kunt toch ook gewoon zelf een full-frame gemaakte foto croppen?

Doe dat maar eens andersom met een groothoeklens op een crop camera, je kunt het beeld er nu eenmaal niet bij maken.
Ik moet dan ook lachen als ik zie dat mensen de .jpg kwaliteit testen. In de praktijk zal iedereen die bewust zo'n camera koopt altijd in RAW werken.
Ow? Dacht het niet. Professionele sport en nieuws fotografen schieten bijna allemaal exclusief in jpg formaat, simpelweg omdat de (technische) kwaliteit ondergeschikt is aan hoe snel foto's aangeleverd kunnen worden aan de nieuwsbureaus. En ja, ook die schieten vaak met de xxD en nu waarschijnlijk dus ook met de 7D vanwege het kleinere formaat en minder gewicht tov de 1 series.
Professionele sport fotografen zullen eerder een 1DmkIII gebruiken, en nieuws fotografen een 5DmkII

Maar ook dan is die jph kwaliteits teste onzinnig.
Je zegt het zelf al: de kwaliteit is dan ondergeschikt aan hoe snel foto's aangeleverd kunen worden aan de nieuwsbureaus. De resolutie waarmee ze afgedrukt worden is dan ook nog eens heel laag.
Dus al die minieme verschillen die je dan kunt zien als je op 100% crop zit te turen zijn voor die mensen ook totaal niet van belang.

De jpg kwaliteit testen is dus ook voor die mensen zinloos.
(sowieso zullen die niet op een test van T.net af gaan)
Bekende van me heeft heel lang nieuws gedaan en daarvoor sport... idd veel JPEG werk.

Niet alleen omdat je het sneller aan kan leveren.. maar ook omdat de buffer sneller weer leeg is en je dus wat extra adem overhoudt.

Zolang je je witbalans goed hebt staan en je geen dynamisch bereik tekort komt is RAW luxe, geen noodzaak :)

Overigens schoot hij met een 1DIII.
Zolang je je witbalans goed hebt staan, geen dynamisch bereik tekort komt EN kwaliteit van ondergeschikt belang is, is RAW een luxe...

Dat de buffer sneller leeg is, is uiteraard wel handig. Vandaar dat er nu sRAW gekomen is. Maar dat waarschijnlijk nog niet beschikbaar op de camera die die bekende van je gebruikte?
Nice review met mooie foto's, jammer dat er geen film opname is gemaakt met de 7D.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 17:31]

Videoclip van het XQlusive Holland-dance-event is toegevoegd op de 'Video en menu's'-pagina.
Wel moest bij de testopstelling een volle lichtstop erbij worden gezet voor een correcte belichting.
"Erbij gezet"? Er moest dus een belichtingscompensatie van +1 stop toegepast worden om de testopstelling correct te belichten? Beetje jammer dat de nieuwe belichtingsmeter hier al op faalt.

De opmerking over de bolle knopjes die "op den duur pijn doen aan de vingers" vind ik ook apart. Ik heb nog nooit pijn in m'n vingers gekregen van de bolle knopjes op m'n 40D, maar ik gebruik ze dan ook niet zo vaak tijdens een fotosessie (omdat ik meestal niet in snel veranderende situaties bezig ben). Ik ben benieuwd of die platte knopjes nog met handschoenen in te drukken zijn.
Om te beoordelen of de belichtingsmeter gefaald heeft, zul je dan toch eerst moeten weten welke belichtingsmethode ze gebruikt hebben.
Vast geen spotmeting, want dan was ie nooit op +1 stop gekomen.

Er zit erg veel wit in de fotos, dus als je de verkeerde methode kiest, dan verbaast een compensatie van +1 stop me niet.
daar hoop ik nu ook voor. Ik hou wel van de extreme omstandigheden bij het fotograferen, maar daar horen handschoenen ook bij...
Nette review! Ik mis alleen wat exif info bij de samples. Kunnen die in een hoek als tekst erbij gezet worden of zo? Nu zeggen ze niet zoveel namelijk :P.
Heb bij de foto's in de fotogallerij linkjes gezet naar de originele jpeg's die rechtsstreeks uit de camea afkomstig zijn. Daarin is de Exif-informatie te vinden.
30fps bij 1080 video is wel mogelijk, op die van mij is dat tenminste het geval. Ik keek hier vorige week naar en ik dacht het niet mogelijk is als je instelt op PAL.
In de spec-list op pagina 2 staat het ook goed, alleen in de tekst van de review op pagina 7 gaat het mis.
ter info

http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eos7d/firmware.html

1. Improves AF accuracy during Live View shooting.

This firmware improves the AF accuracy of the AF mode, Live mode, and Face detection Live mode during Live View shooting.
2. Corrects a phenomenon where in rare instances, movie images shot by the camera may exhibit abnormal colors.
3. Corrects a phenomenon that at certain timings, the shutter cannot be released when the camera's built-in flash or an external Speedlite is used for shooting.

This firmware corrects a phenomenon that in rare instances, the shutter cannot be released after the AF assist beam fires when the camera's built-in flash or an external Speedlite is used for shooting. Firmware Version 1.0.8 or later addresses this phenomenon.

[Reactie gewijzigd door jejeh op 22 juli 2024 17:31]

Heeft de stille sluiter mode van de 7D nog invloed op de fps? Ik kan het niet uit de review opmaken. Als het niet het geval is, snap ik niet waarom Canon niet gewoon de stilste sluiter als standaard gemaakt heeft en de andere settings achterwegen gelaten heeft.
Eerlijk waar, voorbeeldfoto's geresized naar 1200 x 800 (nog net geen 1 megapixel).
|:(

Ik zie liever een technische in-depth review.

Bijvoorbeeld testen van de AF-unit (AI Servo) op een baan met een bewegend object met verschillende snelheden en onder verschillende licht.
En dan vergelijken met een 1D mk3, een 50D, en evt. 5D mk2.
Dan weten we gelijk de verhoudingen in getallen b.v.
@MadButcher: De originelen van de voorbeeldfoto's zijn gisteren toegevoegd en daarbij hadden we de EOS 7D maar relatief kort in ons bezit, waardoor vergelijkingen met andere camera's niet mogelijk waren. Het kan natuurlijk altijd beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.