Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Van gruwelijk tot indrukwekkend

Vier game-pc's rond 3000 euro Round-up

22-12-2024 • 06:00

183

Singlepage-opmaak

Conclusie

Zelfbouw blijft de enige manier om een game-pc volledig op jouw wensen af te stemmen, en als je de assemblage niet zelf aandurft, zijn er winkels die dat tegen betaling voor je doen. Maar wie nog minder kopzorgen wil hebben, kan een volledig voorgebouwde game-pc komen. Uit onze test blijkt echter wel dat het enorm uitmaakt bij wie je dat doet.

Het leuke aan dit moment voor deze test is dat er eigenlijk geen compromisloze samenstelling mogelijk is voor rond de 3000 euro, in elk geval als het op de keuze voor de processor aankomt. Voor de ultieme gameprestaties wil je een 9800X3D, maar die is slecht verkrijgbaar en presteert met zijn acht cores niet zo goed als bijvoorbeeld de 16-core 7950X3D. Met een keuze voor die cpu lever je juist weer iets in aan gameprestaties, vanwege de oudere generatie Zen-cores. Er moeten dus keuzes gemaakt worden - en sommige fabrikanten maken aanzienlijk slechtere dan de genoemde twee.

Alienware Aurora R16

Alienware Aurora R16

De tijden dat Alienware pc's in de opvallendste behuizingen maakte, ligt achter ons. De Aurora R16 valt nu hooguit nog op door zijn relatief compacte afmetingen en het gebruik van een zijpaneel van acrylglas, waar we in de zelfbouwwereld toch al wel een jaar of tien afscheid van hebben genomen. Ook de gekozen processor, een Core i9-14900KF, is ietwat verouderd. Als je bij Intel wil blijven is het voor gaming desondanks geen heel slechte keuze; de nieuwere Core Ultra 9 285K is weliswaar zuiniger, maar in games niet per se sneller. Op 1440p en 4k ultra zijn de gamingprestaties sowieso onverslaanbaar dankzij de RTX 4090 in dit systeem, al is het daardoor ook veruit het prijzigste systeem in de test.

Wat mij vooral tegenstaat aan de Aurora R16, is het veelvuldige gebruik van custom onderdelen, die toekomstige upgrades in de weg kunnen zitten. Het moederbord heeft een niet-standaard formaat en ook de gebruikte voedingskabels wijken af van wat je als zelfbouwer gewend bent. Dat er met al dat custom design niet ook even een voeding ontworpen kon worden met de juiste aansluiting voor de gpu is sullig. Dat de daardoor vereiste adapter recht voor het doorzichtige gedeelte van het zijpaneel hangt, getuigt van weinig aandacht voor detail. Bovendien krijg je standaard maar één jaar fabrieksgarantie.

Alternate Thunderstorm Pro

Alternate Thunderstorm Pro

De Thunderstorm Pro van Alternate is een gaaf gezicht voor de liefhebber van rgb-verlichting. De gebruikte Montech-behuizing ziet er dankzij het vele en gebogen glas indrukwekkend uit, en bevat heel wat rgb-strips en -fans. Naar de afstelling van die fans moet Alternate wel nog even kijken, want zowel in idle als tijdens het gamen is de Thunderstorm Pro met afstand het luidruchtigste systeem uit de test. Je kunt zelf eenvoudig een stiller fanprofiel aanmaken in de voorgeïnstalleerde Gigabyte-software en de videokaart omschakelen naar zijn stille bios.

Alternate kiest in deze configuratie voor de Ryzen 7 9800X3D, wat met name bij lagere resoluties en kwaliteitsinstellingen een voordeel geeft. Voor wie niet op 4k gaat gamen, maar juist op een hoge refeshrate mikt, is dit systeem dus extra interessant. Wil je je systeem ook gaan gebruiken voor andere intensieve taken dan gaming, dan kan het relatief lage aantal cores van deze processor een beperking zijn. De gebruikte AMD-videokaart is over het algemeen net zo snel als de 4080 Super of zelfs wat rapper, behalve in scenario's met raytracing.

Met name door de luidruchtige standaardafstelling van de fans en de videokaart loopt de Thunderstorm Pro een Ultimate-award mis, maar omdat je dat zelf kunt verhelpen en de rest van het systeem dik in orde is, reiken we wel een Excellent-award uit.

HP Omen 35L

HP Omen 35L GT16

Hij mag dan wel afkomstig zijn van een grote fabrikant, maar met de HP Omen 35L GT16 is op het eerste gezicht een stuk minder mis dan met de Alienware. In de lekker compacte behuizing vinden we uitsluitend eenvoudig vervangbare standaardonderdelen terug. Het grootste venijn zit 'm echter in de cpu-keuze. De Ryzen 7 8700G is eigenlijk een in een socket gelepelde laptopchip met een extra krachtige igpu, maar die gebruikt dit systeem niet. Laat staan, het aansluitingenpaneel van het moederbord is zo karig dat er niet eens monitoruitgangen voor zijn, dus zelfs als de losse videokaart een keer stuk gaat heb je er niets aan. De nadelen van deze chip, zoals dat hij maar acht PCIe-lanes bandbreedte voor de videokaart heeft, wegen voor een game-pc zwaarder. Om eerlijk te zijn valt het effect in de meeste gametests me nog mee, maar als je inzoomt op de frametimes zie je dat de HP daarin achterop raakt, en dat effect zal alleen maar groter worden mocht je ooit nog eens upgraden naar een nieuwere, snellere gpu.

De 8700G heeft net als de 9800X3D acht cores, maar dan wel van een oudere generatie en met lagere kloksnelheden, wat in andere zware toepassingen dan games voor nog slechtere prestaties zorgt. Ook heeft de Omen als enige slechts een 1TB-ssd aan boord, staat er de nodige bloatware op en krijg je maar één jaar fabrieksgarantie. De doorgaans gehanteerde adviesprijs is veel te hoog voor de geboden hardware. Af en toe stunt HP wel met de prijs, maar dat is ook absoluut nodig voor je deze Omen in overweging zou moeten nemen.

Xenith Extreme Aquilo

Xenith Extreme Aquilo

In de cpu-paradox die we bovenaan al beschreven, maakt Azerty de tegenovergestelde keuze van Alternate. Dat heeft als voordeel dat de multithreadedprestaties aanzienlijk beter zijn, maar daar staat tegenover dat de gamingprestaties in meer cpu-afhankelijke scenario's iets minder goed zijn. De 7950X3D heeft immers een generatie oudere Zen-cores. In de eerste maanden van volgend jaar wordt de '9950X3D' verwacht en het lijkt ons een no-brainer om die in (een opvolger van) dit systeem te zetten.

Dat kan prima, want met de rest van de pc is bijzonder weinig mis. De Fractal Design North-behuizing is een totaal andere keuze dan het glaspaleis waarin de Thunderstorm Pro is gebouwd, maar we weten dat het stijlvolle uiterlijk ook de nodige tweakers kan bekoren. De build is verder volledig rgb-loos en dat geeft hem een ingetogen look.

De Xenith Extreme Aquilo maakt niet alleen indruk met zijn ruwe prestaties, maar ook met de scherpe prijs-prestatieverhouding, de stille werking en de ongeëvenaarde vier jaar garantie op zowel onderdelen als arbeid. Het totaalplaatje overtuigt ons om een Ultimate-award uit te delen.

  • Alienware Aurora R16
  • Alternate Thunderstorm Pro
  • HP Omen 35L GT16
  • Xenith Extreme Aquilo

Reacties (183)

183
180
118
4
0
24
Wijzig sortering
Ok, ik ben best wel even in de war van deze review, en ik weet niet of andere mensen die mening delen maar daar was ik wel benieuwd naar.

Laat ik voorop stellen dat ik juist heel erg waardeer dat Tweakers de moeite neemt om dit soort dingen te reviewen. Hoewel het Tweaker-hart bij ons allemaal klopt, kan ik me heel goed voorstellen dat door een gebrek aan tijd en ervaring met moderne hardware het veel fijner is om een pre-built te kopen dan zelf te bouwen. Dus dikke pluim aan Tweakers om hier aandacht aan te besteden.

Datzelfde geldt ook voor de uitgebreidheid waarmee de tests worden gedaan. Dikke pluim voor alle zaken die worden bekeken en hoe inzichtelijk dit wordt gemaakt!

Maar dan zit er fundamenteel iets scheef in zowel de vraagstelling, als het onderzoek en de conclusie.

De vraagstelling is: Het vergelijken van 4 Game-PC's voor rond de 3000 euro: Welke is het best?
Let op dat het onderzoek dus richt met twee hele duidelijke richtingen:
- Game-PC's -> PC's waarbij het gamen of de gameprestaties centraal staan
- Budgetbeperking van rond de 3000 euro -> De definitie 'rond' geeft aan dat er een kleine afwijking mag zijn van wellicht 10%?

De systemen die met elkaar vergeleken worden zijn echter qua budget niet gelijk, met de Alienware die ruim 37% over het gestelde budget heen zit. Eigenlijk voldoet deze dus niet meer echt aan de gestelde vraagstelling en vervuilt het onderzoek. Wellicht heeft Alienware stiekem een duurdere machine gestuurd dan de afspraak was en stond Tweakers met de rug tegen de muur, maar toch ... elk overzichtje qua prestaties op vooral GPU/Gameprestaties zijn een oneerlijke vergelijking. En dat is namelijk waar het om ging -> Game-PC.

En nog meer daarover: Game-PC. De uiteindelijke conclusie is dat de Alienware Aurora niet voldoet (vooral ook zo gesteld in de Videoreview), terwijl als je kijkt naar de gestelde hoofdvraag deze juist met kop en schouders er bovenuit steekt. Qua prestaties is het dé Game-PC. Ook op het gebied van geluidsproductie, koeling en energieverbruik (vooral idle) scoort de PC consistent in de middenklasse waarbij de rest van de PC's op één van de gebieden negatief uitschieten. Met andere woorden: Ook daar scoort de Alienware goed.

De Alienware wordt voornamelijk eigenlijk afgerekend op een kabeltje dat in het zicht zit en het feit dat je in de kast niet alles kan vervangen met standaard hardware. Met 40 jaar ervaring in PC's kan ik je helaas wel vertellen dat wanneer je een 'top of the line' PC koopt, je er 5 jaar heel goed mee kan doen en dat wanneer je daarna wilt upgraden erachter komt dat nieuwe componenten toch veel beter werken in een geheel nieuwe configuratie dan een deels upgrade. Dus moet dit dan echt zo'n zwaarwegend argument zijn?

Je kan ook met het argument komen dat met de 37% hogere prijs dan het gestelde budget, de Alienware toch eigenlijk niet mee mag doen. Maar dan moet je deze machine ook niet uitgebreid opnemen als onderdeel van de vergelijking. In het artikel staat dat deze 4 Game-PC's met elkaar worden gewogen, daar maak je dan keuzes in en daar moet je het dan ook mee doen. Had de machine dan als referentie aangehaald, maar niet als onderdeel van de vergelijking.

Het onderzoek stelt ook niet dat er een prijs/kwaliteit vergelijking wordt gedaan, want anders zou het argument nog kunnen zijn dat de prestaties gedeeld worden door de prijs om een bepaalde vergelijking van prestatie per euro te krijgen. Op die manier had enigszins de vergelijking nog rechtgetrokken kunnen worden.

Conclusie: Puur uitgaande van de stelling wat de beste Game-PC is van rond de 3000 euro, gesteld dat de redactie zelf een PC van 4100 euro toelaat tot de vergelijking, is de Alienware Aurora de beste Game-PC als het aankomt op prestaties en kent geen negatieve uitspatting in koeling, energieverbruik of geluidsproductie zoals de andere systemen. 'Build-kwaliteit' wordt een aantal maal genoemd, maar daarbij wordt smaak wel voorop gesteld over functionaliteit. 'Slechte buildkwaliteit' is niet dat er inherent iets mis is met het systeem of dat er snel problemen mee gaan ontstaan, maar meer dat niet het mooiste kabeltje is gebruikt en er beperkingen zitten aan de uitbreiding.

Uiteraard valt er wat af te dingen op garantie, merk alleen op dat de EU sowieso 2 jaar garantie vereist voor een product van deze waarde en dat langere garantietermijnen veelal beperkingen kennen omtrent wat daar wel (bijv assemblagefouten) en niet onder valt (fabrieksgarantie hardware).

[Reactie gewijzigd door Gn0ver op 22 december 2024 14:47]

Daarbij ga je wel voorbij aan het feit dat alle drie de andere fabrikanten natuurlijk ook een betere game-pc hadden kunnen insturen voor €1000 meer. Ik vind het gek om te stellen dat we moeten doen alsof de vier pc's even duur zijn omdat we ze alle vier hebben "toegelaten" tot de test. Het is niet meer dan logisch om het gebodene altijd af te zetten tegen de prijs; de Alienware had dus niet alleen beter moeten zijn dan de rest, maar € 1000 beter - en 'beter' is veel breder dan alleen fps.

Zoals in de review staat (en ik in de video zeg) is de Alienware er voor een veel beter vergelijkbaar bedrag ook met een beter vergelijkbare configuratie - daar had het bedrijf alleen geen review sample van beschikbaar. De keuze was dus deze meenemen of géén Alienware in de test, en ik denk dat de meeste tweakers dat laatste minder interessant hadden gevonden. Bovendien zijn veel van de eigenschappen van het geteste model ook van toepassing op Alienware-configs die qua prijs meer rond de andere drie zitten.
Je stelt toch eisen aan de fabrikanten/bouwers?

Het is wel een zwak argument om te zeggen dat ze geen review exemplaar hebben, dus pakken we een duurder exemplaar.

Zelf denk ik ja, ik heb een budget. Daar kan ik 1 a 200 boven zitten. Dus nee denk niet dat tweakers direct zitten te wachten op een review wat voor game pc kan je kopen voor 3000 en uhhh ja deze is 4000.
Dan valt die toch al ruim buiten je budget? Wat voor nut heeft het dan om die te vergelijken?
Ik heb geen keiharde eisen gesteld, ik heb wel richtlijnen gegeven. Als je als fabrikant besluit om met een 2-0 achterstand te beginnen door een veel duurder systeem dan de richtprijs in te sturen, dan is dat hun verantwoordelijkheid. Uiteraard had ik de inzending om die reden kunnen weigeren en het bij drie pc's kunnen houden, maar zoals ik elders al schreef, denk ik dat het artikel daarmee voor veel tweakers minder interessant was geworden.
Wat voor nut heeft het dan om die te vergelijken?
Als ik jouw voorbeeld volg - je wil nu een game-pc gaan kopen van € 3k en gebruikt daar deze round-up voor - dan heeft het als nut dat je veel te weten komt over hoe de Alienware in elkaar steekt. Er zijn immers ook configuraties van deze pc die wel binnen je budget vallen, en veel van de eigenschappen daarvan zijn identiek aan die van het geteste systeem. Vind je zo'n custom moederbord bijvoorbeeld helemaal niks, dan weet je dat ook een goedkopere configuratie ervan afvalt.

Maar het overgrote merendeel van de tweakers leest of kijkt niet omdat ze op dit moment een game-pc van € 3k willen kopen, nee, ze lezen of kijken omdat ze het interessant vinden om deze markt te volgen, te kijken wat het aanbod van de verschillende fabrikanten is en wat voor keuzes er worden gemaakt. Voor die groep is het natuurlijk per definitie interessanter om de Alienware toch mee te nemen, al komt de geteste configuratie strikt genomen flink boven de richtprijs uit.
Was de titel 'Vier pre-built game PC's van gruwelijk tot indrukwekkend' geweest, had je deze opmerkingen niet ontvangen.

In de inleiding staat de volgende opdracht beschreven:
Onze opdracht aan de fabrikanten was simpel: lever de beste game-pc aan met een prijs rond de 3000 euro, liefst met een processor van de nieuwste generatie en sowieso met een Nvidia RTX 4000- of AMD RX 7000-videokaart.
Wanneer je vervolgens een game-pc krijgt aangeboden van ruim 4000 euro is het volgens mij aan jullie om aan te geven dat het aanbod niet binnen de opdracht valt of om de opdracht aan te passen. Om dan daarna te stellen dat de andere fabrikanten ook een duurder systeem hadden kunnen leveren vind ik persoonlijk vreemd.
Was de titel 'Vier pre-built game PC's van gruwelijk tot indrukwekkend' geweest, had je deze opmerkingen niet ontvangen.
True, dat was feitelijk wat correcter geweest. Maar ook wel vager - nu heb je als lezer iig een idee van welke klasse je kan verwachten.
Wanneer je vervolgens een game-pc krijgt aangeboden van ruim 4000 euro is het volgens mij aan jullie om aan te geven dat het aanbod niet binnen de opdracht valt of om de opdracht aan te passen.
Uiteraard had ik de inzending kunnen weigeren. Ik denk alleen dat het artikel nu, met vier pc's, voor de meeste tweakers veel interessanter, completer en leuker is geworden. De richtlijnen achteraf aanpassen lijkt me praktisch niet te doen, want dan zouden de andere drie inzendingen opeens niet meer in de test passen. Ik heb dus voor een derde optie gekozen: wel meenemen, en dan moet Alienware maar accepteren dat ze met een 2-0 achterstand beginnen doordat ze veel duurder zijn.
Om dan daarna te stellen dat de andere fabrikanten ook een duurder systeem hadden kunnen leveren vind ik persoonlijk vreemd.
Ik ben het met je eens dat dat heel vreemd zou zijn. Dat is ook niet wat ik probeerde te zeggen; ik reageerde op de eerste reactie dat de Alienware de winnaar van deze test zou moeten zijn omdat hij de hoogste fps haalde. Mijn punt was dat je niet kunt doen alsof deze vier pc's hetzelfde kosten, omdat we ze bij elkaar hebben gezet in één round-up: de prijs is altijd een factor in de beoordeling.
Dat had ik even gemist. Bedankt voor de verheldering.
Ik ben het eens met de vraagstelling die je netjes neerzet
De vraagstelling is: Het vergelijken van 4 Game-PC's voor rond de 3000 euro: Welke is het best?
Let op dat het onderzoek dus richt met twee hele duidelijke richtingen:
- Game-PC's -> PC's waarbij het gamen of de gameprestaties centraal staan
- Budgetbeperking van rond de 3000 euro -> De definitie 'rond' geeft aan dat er een kleine afwijking mag zijn van wellicht 10%?
Maar zoals je daar zelf al in aangeeft dat game prestaties centraal moeten staan doen ze dat ook, maar kunnen niet gameprestaties iets toevoegen. In mijn opvatting mogen de gameprestaties van een systeem tweede zijn maar als de die daarbij andere prestaties op een eerste plaats staat kan dat voor mij toch de winnaar uit de review zijn. game PC’s die ik samenstel op adviseer worden altijd ook voor andere toepassingen gebruikt en dat maakt niet gameprestaties toch wel relevant, net als de prijs trouwens.

Samenvattend ben ik het dus met je eens als je puur kijkt naar “4 game PC’s van rond de €3000”. 👍
Maar even kijkend naar het brede Tweakers publiek hier blijft het een interessante round up met veel (vergelijkings) informatie. 😀

Ps. En soms is het ook niet erg om een beetje appels met peren te vergelijken. Dat kan je inzichten alleen maar verbreden. 😉
Daarbij ga je wel voorbij aan het feit dat alle drie de andere fabrikanten natuurlijk ook een betere game-pc hadden kunnen insturen voor €1000 meer.
dus de redenering is: er loopt er eentje over ons heen, dan had de rest dat ook maar moeten doen?

Wetende hoe PR-afdelingen werken uit mijn ervaring als reviewer voor de voormalig grootste Benelux gaming-community is het eerder dat ze bij Dell blijkbaar gewoon geen systeem wilden sturen dat hieraan voldeed, omdat ze maar 1 of een paar systemen hebben die dedicated van de ene reviewsite naar de andere wordt langsgestuurd. Blijkbaar is tweakers als Nederlandstalige site niet belangrijk genoeg om daar een uitzondering op te krijgen. De budgetten worden op Europees niveau gealloceerd en we worden nog altijd stiefmoederlijk behandeld als taalgroep en afzetmarkt.

Ik had graag een poll er onder gezien waarin naar de intenties van lezers gepolst wordt over welk systeem ze zouden kopen of helemaal geen met als reden te duur of zelfbouw, want het "tweaker" gedeelte is in zo'n config namelijk volledig afwezig.
dus de redenering is: er loopt er eentje over ons heen, dan had de rest dat ook maar moeten doen?
Haha, nee zeker niet. Dat was een hypothetisch voorbeeld. De redenering is dat de prijs altijd meeweegt bij de beoordeling, ook al vergelijk je producten die ongeveer in hetzelfde segment zitten.

Een poll was inderdaad een leuk idee geweest, daar is het nu alleen een beetje laat voor.
Aller eerst dank voor deze review maar ik denk persoonlijk niet dat dit een interessante doelgroep is , ook niet(meer) op tweakers, tussen de 2700-4000 euro.
Het is meer omdat het kan als je begrijpt wat ik bedoel.
Daar is niets mis mee maar de schaarse tijd beschikbaar had mijn ziens beter besteed kunnen worden.
Geen verwijt, wel een observatie/mening.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 22 december 2024 18:03]

Niet om iets op je mening aan te merken, maar waarom vind je dat dit geen interessante doelgroep is? Is dat omdat je zelf geen gamer bent of omdat je de hardware te duur of juist te goedkoop vindt? Wat zou je dan liever zien in een eventuele review?

Voor mij hebben deze reviews ook niet veel waarde en ik koop ook niet wat erin beschreven en getest wordt, maar ik vind het wel goed om enigszins een idee te hebben van wat er tegenwoordig in de x86 hardware wereld speelt. Ik lees dan ook meestal alleen de inleiding en de conclusie en de reacties en speel nauwelijks spellen.

Mijn insteek is dat je voor niet-gaming doeleinden voor een fractie van de prijs van deze systemen iedere paar jaar een low/mid-end systeem kunt aanschaffen en dan 5 jaar later weer een op dat moment low/mid-end systeem kunt aanschaffen. Op die manier word je ook niet op onnodige kosten gejaagd.
Ik ben een wat 'oudere' gamer (50+) en heb al lang geen zin meer zelf iets te bouwen. Ik wil gewoon 1 winkel waar ik bij kan aankloppen voor garantie en niet voor elk lullig kabeltje bijhouden waar ik het heb gekocht. Maar ik speel ook al lang niet meer de nieuwste games, en de nieuwere games die ik wel speel hebben niet zulke extreem hoge eisen. Dus ik ben niet geinteresseerd in een veel te dure 4090 oid. Een 4070-4080 is prima. Ga ik dan 3000 uitgeven aan een nieuwe PC? Nee, ik zit rond de 2k te zoeken, of preciezer 2200 of lager, waar ik eventueel bereid zou zijn tot 2400 te gaan als er goede extras bij zitten.
Zou ik dan bereid zijn om opeens (om het met deze situatie te vergelijken) 3000 of meer uit te geven voor een veel zwaardere bak die een stuk meer stroom verbruikt en waarvan ik 99% van de tijd niet de volledige mogelijkheden zal gebruiken? Nee. Als zo'n PC in de lijst verschijnt zal ik die direct overslaan. Wanneer ik een tweedehands auto zoek rond de 5000 ga ik ook niet kijken naar een Lambo van 500.000.
Ik denk als we rond kijken op bv GOT wat de mensen zoeken als game pc bv of wanneer er polls waren wat mensen willen zien dat dit niet veel terug komt. Omdat ik ook weet dat tijd en resources schaars zijn vind ik het zonde om het hier aan te besteden.
Als het gaat over wat er tegenwoordig te koop is of speelt dan zou men daar ook zeker een mooi item over kunnen schrijven.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 22 december 2024 18:12]

Ga jij dan niet voorbij aan het feit dat jullie zelf de limiet hebben ingesteld, en dat die fabrikanten dan ook zich daaraan houden, behalve Alienware, die jullie alleen door nostalgiefactor hebben toegevoegd?

Wisten de fabrikanten van elkaar welke PC en hoeveel waarde die had ze opstuurden?
Precies dit en het verweer hieronder is niet al te sterk.
Dat hangt af van het gebruik. Voor gaming is die 9800X3D nu koploper, maar stel je wil op diezelfde PC ook zwaar multithreaded werk doen als een ander belangrijk deel van je gebruik dan kan een 7950X3D daar een betere optie zijn. Een van de grootste doelgroepen daar is volgens mij naast creators met dingen als Adobe suite of wetenschappelijke apps, ook nog altijd het type game streamer met allerlei apps, overlays, add-ins en plug ins op extra schermen uiteindelijk aangesloten op één pc.

Voor al de rest die hoofdzakelijk een game draaien met hooguit nog een webbrowser ernaast en eventueel een playlist op de achtergrond is die 9800X3D dikke prima, en in de nodige spellen nog altijd domweg het beste dat je kan krijgen, gemiddeld beter dan de 7950X3D voor enkel gaming. Ook daar zijn tot slot dan nog weer wat uitzonderingen, specifieke games welke uitstekend die 16 cores gebruiken en om kunnen gaan dat niet elke core ook (directe toegang tot ) de extra X3D cache heeft, want op een 7950X3D geldt die maar voor 8 cores, niet alle 16. Wie weet verberterd dat gedrag nog wel iets met de aankomende 9950X3D, maar dat zou dan wel ook voor het eerst zijn dat modellen met meer dan 8 cores geen handicap meer hebben van de X3D asymmetrie.
Ik lees bij 2 toestellen als minpunt de fabrieksgarantie van 1 jaar. De bedrijven zouden dit wel willen, maar binnen de EU is een minimum fabrieksgarantie van 2 jaar van toepassing.

https://europa.eu/youreur...r-guarantees/index_nl.htm
Wilde net zeggen. Dat mag niet eens...deze pc's zouden hier dus niet verkocht mogen worden.
Volgens mij mag je iets verkopen met een extra dienst die 'fabrieksgarantie' heet, dit in een apart document beschrijven, en max 1 jaar geldig maken.

Hele vieze manier om mensen te foppen zodat ze nooit aanspraak proberen te maken op garantie zoals bij wet verplicht voor verkoop aan consumenten.
Je hebt helemaal niet te maken met de fabriek. Eventuele fabrieksgarantie hoef je pas in te schakelen als de verkoper er niet meer is of als je er met die niet uitkomt.

Je hebt gewoon wettelijk recht op minimaal 2 jaar garantie van de verkoper. Fabrieksgarantie is alleen maar extra.
Of om je voor veel geld extra garantie te laten kopen.
Dat ligt echter wel sterk aan de vorm van garantie die je bijkoopt.

Want als je "standaard" 2 jaar consumentengarantie hebt (terugbrengen/sturen) dan is een garantiepakket wat je 4 of 5 jaar "volwaardige, zonder bijbetalen" garantie geeft en waarbij het product ook kosteloos wordt opgehaald zeker niet echt een manier van foppen.
Anoniem: 57411 @Lucks22 december 2024 09:37
Kan zijn, maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

Het minpunt is dus dat je bij de betreffende bedrijven al lekker een discussie kan aangaan. En dat voor die prijs.
Het is ook wel veel complexer dan het door sommige mensen neergezet wordt. Zo is de bewijslast na 12 maanden voor de consument, mag de leverancier na bepaalde tijd ook de gebruiksduur gaan verrekenen.
Dus als je bij die extra garantie dit afkoopt, is het een hele goede optie en helemaal in de lijn van gemak bij een prebuild.

Overigens, we kennen in Nederland geen wettelije garantietermijn, alles is in decontext dus voer voor discussie.
Fabrieksgarantie mag zelfs afwezig zijn. Dat is het probleem van de verkoper.

De verkoper verkoopt het aan de consument en heeft daarbij minimaal 2 jaar garantie te geven.

Als in dit geval de fabrikant zelf de spullen verkoopt, is het dus de wettelijke garantie, dus minimaal 2 jaar.
Na die termijn is er ook nog garantie indien nodig te halen onder het consumentenrecht onder de noemer van "het product moet zolang mee kunnen gaan als dat je ervan mag verwachten".

Een doorsnee desktop (van enigzins degelijke onderdelen) overleeft makkelijk 5+ jaar, en ca. 5 jaar ermee kunnen doen zou ik toch wel verwachten voor een pc van 3k (voordat je gaat upgraden/vervangen). Met die beargumentatie is bij een (kanton)rechter wel vaker een consument in gelijk gesteld na de (wettelijke) garantieperiode.

Wel gaat dat naar redelijkheid & technologische levensduur, want anders zou iedereen z'n antieke optiplex van zolder halen en over 10 jaar bij Dell aankloppen nadat je 4090 in de soep is gelopen.
Fabrieksgarantie boeit niet, je hebt niets te maken met de fabrikant, maar met de verkoper. Die moet jou wettelijke garantie geven, die vaak nog verder strekt als 2 jaar, namelijk net zo lang dat redelijk is. Dat is dan weer afhankelijk van het product en het merk. Als voorbeeld geef ik wasmachines van Candy en Miele; van Candy mag je niet meer dan 2 jaar garantie verwachten, met Miele kun je daar ver overheen gaan. Dat zit hem in de prijs en in de claim die Miele maakt, namelijk 'er is geen betere'.
Het is de verkoper die garantie moet bieden, de term fabrieks garantie dekt de lading niet.
De Nederlandse wet schrijft zelfs voor dat je recht hebt op een deugdelijk product. En deugdelijk betekent niet dat na twee jaar en één maand je moederbord overlijdt. En ook niet na drie jaar (uitgaande van normaal gebruik).

Ik zou bij deze prijs zelfs na 4,5 jaar om garantie durven te vragen. Als een beetje computer voor €750 gebouwd kan worden, verwacht ik van een vier keer zo hoge prijs ook een lange levensduur.
bijna correct,
fabrieksgarantie staat niet vermeld in de europese richtlijn ivm garantie voor consumenten.

je geniet 2 jaar garantie en je verkoper moet deze verlenen.
deze is je enigste aanspreekpunt voor garantie.


De wettelijke garantie kan worden ingeroepen indien de non-conformiteit van het geleverde goed wordt vastgesteld binnen de 2 jaar vanaf de levering van het goed. De wettelijke garantie begint te lopen vanaf de levering van het goed aan de consument.

U moet als consument de verkoper zo spoedig mogelijk informeren over het gebrek en in ieder geval binnen de twee maanden vanaf de dag waarop u het gebrek heeft vastgesteld.

https://economie.fgov.be/...rantie/wet-op-de-garantie
Om eerlijk te zijn valt voor mij de pc van Azerty niet onder de noemer "prebuilt". Dit is gewoon een pc met losse onderdelen die je zelf kan kopen samengesteld door een extern bedrijf. Het is een goeie combo maar imo geen prebuilt.
Voor mij is het pas een prebuilt als er stukken in aanwezig zijn die zelf ontworpen zijn door de OEM of niet te koop zijn in direct sale.
Het systeem staat gewoon op voorraad bij hen. Het is dus niet zo dat je op hun site alles bij elkaar moet gaan klikken om een systeem samengesteld te krijgen naar keuze waar je dan 1 of 2 weken op moet wachten tot dat men tijd heeft gehad om alle onderdelen bij elkaar te zoeken en iemand alles kan assembleren. Dit is dus wel degelijk een prebuilt systeem, alleen niet van een grote OEM, maar iets dat de winkel zelf samenstelt.

Belangrijk voordeel is dan ook dat zij zeer snel op nieuwe hardware kunnen inspelen in hun aanbod. En wil je toch iets custom, dan kan dat uiteraard ook.

En ik denk niet dat er nog veel OEMs zijn die zelf iets ontwerpen. Denk je nu echt dat Dell en HP zelf nog moederborden en grafische kaarten ontwerpen? Natuurlijk niet. Die kopen ook simpelweg in bij een MSI en ASUS. Dat is gewoon white label spul dat zij aankopen en hun naam mogen opzetten. En waarom zou dat ineens het verschil moeten maken?

Het enige verschil tussen het systeem van Azerty (en Alternate) en dat van grote OEMs is dat de grote OEMS die systemen laten assembleren in fabrieken in Azie met de duizenden in 1 keer terwijl de lokale retailer er een handvol van bouwen. En allen zijn zo goed als volledig met de hand geassembleerd.
Nou ik denk als ze hier in europa nog systemen aan het bouwen zijn dan zijn die pc,s al helemaal onbetaalbaar gemaakt.En ondanks dat ze misschien in china gewbouwt zijn vind ik die systemen nog vrij duur aan de prijs ondanks dat er dikke videokaarten inzitten vind ik die prijzen nog aan de hoge kant.
Als ik een systeem laat bouwen dan kom ik niet over de 1000 euro heen misschien net maar inclusief windows ga ik daar bijna nooit overheen.ik vind die intern geheugen en die videokaarten veel te duur in aanschaf ik doe wel alles onboard en dan heb ik het voor niks bij de processor erbij.
Ze spreken hier over 4000 euro alsof het niks is.
Op zich snij je in mijn ogen iets interessants aan. Als ik zelf een PC bouw heb ik daar mijn tijd voor nodig, moet de nieuwe hardware generatie oppakken (bouw maar eens in de paar jaar). Medewerkers van Azerty of Alternate zullen verwacht ik op routine kunnen bouwen. Veel Pc's gaan door hun handen. Als we dan bedenken dat het bestellen en verzamelen van de spullen uit de vergelijking wegvallen, dan blijft voor het eigenlijke samenbouwen maar een klein aantal uren over. Ik vind die routine factor lastig in te schatten maar ik kom tussen de 4 en 8 uur uit. En dan eerder 4 dan 8.

Op een budget van laten we zeggen 2500 Euro heb je een kleine toevoeging aan arbeidsloon. Aan de andere kant staat een groter aantal uren van jezelf die je aan andere dingen kan besteden. Zou je een PC van 1200 Euro samenbouwen dan wordt zo'n arbeidsloon toegift al weer wat groter. Maar ook dan blijft het een keuze waar jij je tijd in wilt stoppen.

Ik weet dat dit op een site van hobbyisten schrijf ;) waar andere emoties spelen:
  • Blijf @#$&$#& met je tengels van mijn spullen af, ik bouw het zelf wel, dan weet ik zeker dat (1) mijn niveau van afwerking wordt bereikt (2) het goed gebeurt (* wegstrepen wat niet van toepassing is)
  • Ik ben heel benieuwd naar die nieuwe hardware en mijn vingers jeuken om er mee te beginnen. Als het binnenkomt neem ik de middag vrij om meteen te beginnen.
We leven echter niet allemaal in een ideale wereld. Sommigen hebben wat meer tijd omhanden, anderen wat meer geld. Voor die laatste groep is een samengesteld game systeem een uitkomst. Ik vind het in ieder geval mooi dat de service er is.
Daas meer voor de mensen met en te veel geld en twee linker handen hebben.
Ooit, in het grijze verleden, had ik er plezier in om wekenlang na te gaan welk onderdeel 0,0001% meer performance (of betere prijs/prestatie) had. En daarna nog maandenlang ieder 'schroefje, moertje en parameter' aan te passen zodat ik nog wat meer vermogen had dan theoretisch mogelijk was.

Mijn zoon, die letterlijk in de kinderstoel al achter de computer zat (de computers van de halve basisschool geüpgradet heeft, en inmiddels al weer wat jaartjes zijn universitaire IT titel heeft) heeft dezelfde mening.

Been there, done that.

We kunnen het wel, maar we vinden onze tijd belangrijker dan die halve euro die we kunnen besparen door het zelf te doen.
Ik heb eens voor het kantoor waar ik toen voor werkte wat pc's mogen samenstellen. Ruim 700 stuks met twee man. (Ze gingen van Dos met Novel netwerk naar Windows (inclusief Windows fileservers). Dat was in een kleine week geregeld. Vergeet niet dat je niet hoeft te wachten op de installatie van een OS. Je geeft het een slinger en schroeft ondertussen de volgende pc in elkaar. En als er 's nachts 30 - 40 van die installaties nog draaien, dan zie je de volgende ochtend wel welke geboot hebben en welke nog wat werk hebben.

Meer dan een kwartier om een pc in elkaar te schroeven (inclusief bedrading) heb je niet nodig. Zeker als je wat ervaring heeft gaat 80 - 90% in één keer goed en die uitvallers pak je later wel.

Installatie van een PC is max. 1/2 uur werk (doorlooptijd is uiteraard langer). Uiteraard verdiend het niveau van afwerking dan niet echt een schoonheidsprijs.
Als oud certified engineer moet ik je corrigeren: Novell ;-)
Game PC's van 2500 euro zonder monitor is toch wel top of the line. De meeste mensen geven nooit dat soort geld uit. 1000-1500 euro, kan je al heel wat moois samenstellen.

Maar we hebben ook rijke mensen in de wereld waar geld weinig of geen rol speelt. Die kopen het beste of het snelste, prijskaartjes of energieverbruik doet er vrijwel niet toe.

We zitten rond kerst, mag ook weleens gek gedaan worden. Alles in de wereld pragmatisch, efficient en rationeel bekijken maakt ook veel saai.
Dat met die rijke mensen kijk daar heb je gelijk in maar ik ga bijna nooit over de 1000 heen.
Tja, voor €1000 koop je vandaag de dag enkel een videokaart waarmee je nog enigszins een game op kan spelen. De rest moet je dan ook nog aanschaffen.
Een gtx4070 is te koop voor rond de 600. Dat is al ver boven "enigzins een game spelen".
Dus zou ik mijn argumentatie met een 7600XT ofzo beginnen. Daar kan je anmelijk echt meer dan prima mee gamen en kost 350~400. Dan kun je wel degelijk een hele PC bouwen voor 1000 euro.
Eens. Ik heb deze toevallig zelf en weet er toevallig de prijs van. Overigens gaat die pc van 1000 euro ook een stuk langer mee, dan rond 10 jaar geleden. Zeker zolang je niet op 4k speelt.
RTX4070 Super = 650 euro
14600K = 250 euro
Moederbord = 150 euro
32GB Geheugen = 100 euro

1150 euro en je kan al erg snel gamen.
De kast, ventilator, cpu-koeler, voeding en ssd kosten ook geld.
Kaartje kost geld daar is niks mis mee natuurlijk.
Ben het er wel mee eens dat 4000+ belachelijk is, heb zelf een 9800x3d en 4080s selfbuild en kwam er bij lange na niet bij.
Grote OEMs hebben wel degelijk aparte mobo's voor zowel reguliere PC's maar ook voor servers. Dat maakt (zoals ook in dit artikel staat) zelf upgraden nagenoeg onmogelijk. Idem voor de kasten zie je dat ze deze zelf ontwikkelen.

Het bijzondere is dat eerder het tegenovergestelde gebeurd, dat ze in plaats van betere resultaten vaak slechtere resultaten laten zien. Er is een leuke review van LTT waar ze een Dell volledig afzeiken, niet zonder reden overigens, het is echt een slecht qua ontwikkeling.
Alsnog blijft het voor mij anders, het systeem van Alternate en Azerty kan ik zelf maken. Dat van Alienware bvb niet. De kast is vaak iets custom ontworpen.

Ik ben nooit een fan geweest van prebuilts, maar de pc's van Alternate en Azerty zijn gewoon van goede kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door 33Fraise33 op 22 december 2024 09:17]

Dat mag, maar de reden die je aanhaalt is voor de meeste mensen juist een nadeel. Die OEM onderdelen blijken juist moeilijk vervangbaar/compatible te zijn met aftermarket onderdelen. Dus upgraden/vervangen zal op termijn veel lastiger zijn. Waarom jij dat als iets goeds ziet is voor mij een raadsel.
Dus je gaat een PC prebuilt kopen omdat je zelf niet wil bouwen, maar daarna wel onderdelen zelf wil vervangen?

Ik vind het een beetje rare review dit, die markt voor prebuilds is juist voor mensen die niet zelf willen sleutelen, dus ook niet zelf willen upgraden. Dan maakt het dus juist niets uit of het nu custom parts zijn of niet.
Tuurlijk, want PC hardware gaat ook nooit stuk natuurlijk.

En mensen die een prebuilt kopen (omdat het makkelijk is en qua garantie in sommige gevallen ook handiger is) willen later met hulp van een handige bevriende Tweaker ook nooit een kleine upgrade uitvoeren.
Wat een nare, vervelende bevriende Tweaker is dat. Die wil niet eens een vriend geld laten besparen door even een PC'tje in elkaar te klikken. Bah!
Of je geld bespaart door zelf een pc in elkaar te flansen, betwijfel ik. Durf rustig te stellen dat ik de onderdelen duurder moet inkopen dan dat Dell doet. De pc die ik zelf in elkaar (laat) klikken is echter wel exact wat ik wil en niet iets wat, volgens een of andere leverancier, voor de 'gemiddelde' gamer het summum is.
Ja wat een ontzettende nare vervelende vriend. Die naast een 50+ uur per week postdoc en een kind van een jaar oud niet eens even een PC in elkaar wilt schroeven en daarna nog 3 jaar alle vragen wilt beantwoorden. Wat een egoist.

Leuke opmerking als je 16 bent en geen prioriteiten hoeft te stellen, die tijd heb ik ook gehad. Nu kan die persoon die mijn tijd denkt de mogen opeisen heel snel maken dat hij weg komt. :)
Jij hebt het bij het goede eind. Je koopt prebuilt om een grote reden.

En dan is de 4090 built de beste, want die hoef je niet te upgraden de komende zoveel jaren.
Ik zeg zeker niet dat het een voordeel is. Het contrast zou mogelijks gewoon groter zijn moesten deze niet binnen de prebuilt klasse vallen.
Leuk dat dat je mening is, maar dat maakt het geen prebuild.
Moet je het zelf in elkaar zetten of kun je gewoon een artikel selecteren, in de winkelwagen plaatsen en betalen? In het laatste geval ==> Pre-built.
Ja precies dat! Ik heb ook graag dat een OEM een prebuilt maakt die 'speciaal' is of met leuke dingen, maar zoals we bij deze test zien zijn het vaak juist rare componenten met vage formfactors, plastic dingetjes, matige koeling, matige kwaliteit etc. Een prebuilt is wat de naam zeg, 'het zit al in elkaar als je het koopt'. Daarom ben ik het ook niet eens met de post daarboven. Wat het is zit letterlijk in de naam.
Wat jij vindt dat de definitie van een pre-built is doet er niet toe. Het is niet de werkelijke definitie van een pre-built.
Dell heeft voor haar servers nog custom moederborden met custom form factors met precies hapjes er uit waar de voeding in past enzo. Het gaat daar echt om optimilasisatie van de ruimte. Die miljoen herrieschoppers van fans houden het toch wel koel.
Ja dat lijkt mij duidelijk uw redenering. Een 'prebuilt' is gewoon een computer die door een bedrijf is geassembleerd en je ook zodoende garantie hebt op het geheel inclusief de assemblage. Waar je als je losse onderdelen koopt geen garantie hebt op de assemblage en dat de onderdelen correct met elkaar moeten functioneren.
Toch heb ik in 25 jaar computers bouwen weinig tot niks ooit verknald met assembleren. Het is schroeven en stekkers erin stoppen, moeilijker wordt het niet.

En spullen bij elkaar zoeken die werken is ook verre van rocket science. Met internet kan je alles makkelijk opzoeken.
Ik zeg toch niet dat het assembleren van een pc moeilijk is? Het hangt er natuurlijk wel deels vanaf hoe erg je het echt wilt kunnen en of je een beetje inzicht hebt.

Maar dan nog steeds geldt, dat als het geheel het niet doet je het zelf op moet lossen. Of dus ook aan jou ligt om te begrijpen/achterhalen welk onderdeel verkeerd is geinstaleerd/defect. Bij een door een externe partij gemaakte complete computer heb je een enkel aanspreekpunt en is 'alles' aan hen om op te lossen. Genoeg mensen die gewoon die kennis niet hebben of geen gedoe willen.
Het gaat erom dat garantie op assembleren niet zoveel zegt. Daar geld aan uitgeven is niet zoveel waard.
Ja dat is uw mening. Ik ken iemand die niet zolang geleden een complete computer had gekocht en hij af en toe crashte (was een intel cpu). Maar omdat hij het als een geheel had gekocht was het aan de leverancier om dat uit te zoeken en op te lossen. Als hij hem helemaal zelf in elkaar had gezet dan had hij moeten uitvogelen of het de CPU, GPU, werkgeheugen, moederbord, voeding of ssd was.

Je koopt qua dat voor als het fout gaat gewoon wat gemak. En ik snap heel goed dat voor menig person (minder tech geïnteresseerd of iemand die gewoon geen tijd erin wilt steken of ...) dat echt wel het geld waard is.
Dat custom criterium is toch juist een enorm nadeel? Vreemde maat moederbord houd in dat je deze en de kast niet van elkaar kunt vervangen. Aparte pinout en je voeding kan ook de prullenbak in.
Ja mogelijks kwam het wat verkeerd over in mijn eerste reactie. Het gaat mij vooral om het feit dat prebuilts er nu beter uit komen dan wat het effectief is. De 2 kwalitatieve toestellen van Alternate en Azerty doet het blijken alsof het nog niet zo erg gesteld is met prebuilts.
Het is ook niet 'zo erg gesteld met prebuilds'.
Leveranciers/fabrikanten doen echter niet allemaal hetzelfde en als consument moet je wel van de verschillen op de hoogte zijn.
Ook voor prebuilds zul je moeten weten wat er precies in de kast gaat, wat voor aansluitingen het heeft, enz... Als de leverancier//fabrikant niet opgeeft wat voor componenten het zijn (bij voorkeur met merk en type) dan moet je er vanuit gaan dat het OEM, merkloos is en niet per se een gangbare formfactor en/of aansluitingen heeft.

Dell, Alienware staat daar al heel lang om bekend. Sowieso is het apart dat ze een PC sturen met veel duurdere opties terwijl er een basic versie is die veel dichter bij de gevraagde €3000 zit. Had naar mijn idee uitgesloten moeten worden van deze test om het simpele feit dat je als consument niet krijgt wat je besteld hebt maar dus ook duidelijk geen prestatievergelijking kunt doen.
De HP Omen valt op hun eigen website al op door de rare keuze voor CPU en zou je als consument al nooit moeten willen bestellen.
Alternate precies hetzelfde.

Heb een jaar geleden een Thunderstorm PC gekocht. Ik kreeg netjes alle dozen, extra toebehoren (kabeltjes, schroefjes) en handleidingen van de onderdelen mee naar huis. Handig als je later nog iets zelf wil vervangen en doorverkopen bijv. Daarnaast kreeg ik een lijst met alle onderdelen en dit waren allemaal items die je los kunt kopen, dus geen OEM.

Systeem heb ik bij een Alternate stand op de GameForce beurs besteld. Ze gaven 10% korting op het hele assortiment. Daarmee heb ik de meerprijs van pre-build bespaard... maar wel met alle voordelen m.b.t. garantie.
Hier ben ik het absoluut mee oneens.
Een pre build hoeft helemaal geen pc te zijn waarbij stukken zijn ontworpen door de oem. Het kan gewoon een samengestelde pc zijn zoals je zelf al eigenlijk uitlegt.
Die koop je zodat je alleen nog alle kabels hoeft te verbinden, stroom/beeldscherm/muis/toetsen/etc…etc.
Dat het daarmee in principe plug and play is. Dat is het idee van een pre-build.
Indrukwekkend dat de Alienware de 14900 met 4090 stil weet te houden.
Specifiek voor gaming heeft de Xenith de geluidproductie ook onder controle.
De rest is te luid in Idle (HP) of te luid onder belasting (Tweakers dBBG)

Een excellent award voor iets dat 50dB produceert? Kan ik niet bij
De redenatie staat gewoon in de tekst en ze geven aan dat het wel makkelijk zelf in de software te verhelpen is.
Maar dat is nou precies wat iemand die deze kasten koopt nou niet wil. Zelf rommelen in de software/bios. Voor deze prijs verwacht je dat de PC out of the box goed is afgesteld.
No offense, maar als je op zo'n niveau ontzorgd wil worden moet je een console kopen. Op een pc zul je op een gegeven moment zelf iets in moeten stellen. Was het beter geweest als het gelijk goed afgesteld was of als ze bv zouden vragen aan de klant of ze stil en snel of luid en ietsje sneller willen? Absoluut. Maar onoverkomelijk lijkt het me ook niet.
Daarbij ga ik er dan wel vanuit dat de software om dat in te stellen wel al goed geïnstalleerd is maar dat was volgens mij wel zo als ik het goed begrijp.
Uhhh, nee. Dat is een persoonlijke afweging.
Op PC kan je veel meer doen dan alleen gamen, zoals bv. schoolwerk of je ZZP boekhouding.
PC gaming heeft veel betere graphics tov console
Je hele Steam/GOG library kan je meenemen naar volgende systemen

En je punt over stil of luid gaat niet op. Als je temps bij stil ruim onder de TJmax zitten, dan zal er geen performance verlies zijn en is luider dus niet sneller. Sterker nog, sneller draaiende fans kunnen een averechts effect hebben door het verstoren van airflow naar een heatsink.
Met een PC van 2500+ euro mag je er gewoon van uitgaan dat hij niet klinkt als een stofzuiger.
Een RTX 4080 of 4090 is een veel betere wereld ook dan de GPU die in je PS4 of PS5 zit. Kost niet voor niks zoveel. Daarom gaat PC gaming veel verder dan console gaming in kwaliteit.
Onzin natuurlijk, een laptop of een echte OEM PC kan het ook. Maargoed, iemand die een Alternate of Azerty systeem koopt mag andere verwachtingen hebben. Net iets minder gepolijst, meer prestatie voor je geld.
O ja? Toon me de getallen

Er staat alleen bij dat het "aanzienlijk" stiller te krijgen is met zelf ingestelde fan curves.
Echter bereikt de CPU met 46dB herrie al 90graden Celcius
Dan wil een tweaker natuurlijk ook graag in de grafieken/tabellen zien wat de gevolgen van die "aanzienlijk" stillere fan curves voor de CPU en GPU tempetatuur zijn onder volle belasting
Mijn 14900K is ook erg stil en komt niet boven 85 graden met luchtkoeling zelfs. Simpelweg verder tunen dan default Intel settings (die erg slecht zijn out the box). De 14900K is niet eens een heethoofd als je het mij vraagt, kom van een 13700K en merk dat de 14900K echt een betere kwaliteit chip is. Haalt zelfde frequencies met veel lagere voltages al. En kan daarom erg efficient lopen als je de intellingen tuned.
De 13700K is ook een kwaliteits chip, want die van mij is ook uitstekend te undervolten.
Een gemiddelde raceauto of vliegtuig maakt een veelvoud aan herrie. Ook als in huis staat met beiden brullend voor je deur😊
Wat garantie betreft maakt die 1 jaar fabrieksgarantie eigenlijk niet eens uit. Je koopt als consument in Europa een product en hebt dan recht op meer. Niet noodzakelijk van de fabrikant, al kan dat wel als je rechtstreeks van de fabrikant koopt, maar wel bij de verkoper. In Belgie zal die sowieso 2 jaar garantie moeten geven, en bij systemen van dit bedrag zal het in Nederland ongetwijfeld zelfs langer zijn en zou het me niet verbazen dat je aannemelijk kunt maken dat alle systemen al snel tot 4 jaar mee moeten kunnen gaan en je dus recht hoort te hebben op 4 jaar garantie.
Jij doelt nu op een vage wet in Nederland die vrijwel nergens gehanteerd wordt zonder weken/maanden bellen en mailen.

2 jaar garantie is wat je over het algemeen zonder veel problemen zult krijgen. Wil je de “garantie voor de levensduur van een apparaat” krijgen, dan zul je flink wat geduld en tijd moeten steken in het behalen daarvan. In veel gevallen wordt je van het kastje naar de muur gestuurd.

Zie ook: https://www.consumentenbo...s/2024/gedoe-met-garantie

Het is dus bij een PC van Azerty erg fijn en een groot voordeel dat je op papier hebt staan dat je 4 jaar garantie krijgt.
Dan wordt het tijd dat dat aangepakt wordt. Vaag of niet, dit zijn de regels. Houdt een winkel zich daar niet aan moeten grote boetes volgen.
Totaal met je eens. Maar deze situatie is al jaren zo (10, 20 jaar of zelfs langer?).

Zo nu en dan is er in het verleden een winkelketen op z'n vingers getikt (Computerland, Dixons, Mycom, Mediamarkt, Paradigit etc), maar verder gebeurt er eigenlijk niks mee.

De situatie is dat de verkoper jou als consument wel die langere garantie moet geven, maar dat hijzelf vanaf de fabrikant vaak alleen maar 1 of 2 jaar krijgt. Met andere woorden, die wettelijke garantie naar de consument toe, levert de verkoper vaak verlies op. daarom zijn ze er niet zo happig op om altijd mee te werken.

Wel zie je dat er door de winkeliers er sindsdien heel vaak naar de bijverkoop van een 'verzekering' wordt gepushed, waarin dat 3e jaar garantie wordt 'gedekt'. Dat zijn extra inkomsten voor de verkoper, waarmee hij die kosten glad kan strijken.

En dan nog kun je als consument nog te vaak lang bezig zijn met mailen, bellen en vooral lang wachten voordat je krijgt waar je recht op hebt.
Allemaal akkoord maar recht hebben en recht krijgen zijn twee verschillende dingen. Als je al veel moet gaan bellen, mailen, discussiëren, dreigen etc bij een verkoper om gewoon je wettelijk recht te halen dan koop ik liever bij een ander die wel de regels volgt. Dit is wel op te lossen met een meldpunt waardoor de dienst doende autoriteit er achteraan kan gaan maar ik wil als consument in mijn vrije tijd geen agentje gaan spelen.
Ik snap ook niet dat Tweakers dit als punt aanhaalt.
Door dit serieus te nemen legitimeren ze zo eigenlijk een beetje illegale praktijken.

In de EU is 2 jaar garantie verplicht. Klaar.

Claim waar je recht op hebt. Iedere fabrikant die denkt met minder dan 2 jaar weg te komen zou eigenlijk onmiddellijk een verkoopverbod moeten krijgen, vind ik.
https://www.google.com/am...uarantees/indexamp_nl.htm
Alienware is bekend als peperduur merk maar kan me niet voorstellen dat ze geen prebuilt hebben rond de 3000 euro. Vind een pc van 4100 euro niet geschikt om mee te nemen in een roundup van pc's rond de 3000.
Mee eens en het gekke is dat als je kijkt bij Dell dat die er gewoon is: Alienware 14700 + 4080 prebuilt.

Rare keuze van Tweakers, wellicht is dit de pc die Dell zelf heeft uitgekozen?
edit:
Ok, dat is dus wat er is geburt:
Ook dit jaar nodigden we alle fabrikanten weer uit om een high-end game-pc in te sturen, en Alienware, Alternate, HP en Xenith (Azerty) gaven daar gehoor aan.

[Reactie gewijzigd door TTLCrazy op 22 december 2024 10:00]

Dell had inderdaad geen reviewsample beschikbaar in die configuratie - het was deze of geen :). Maar, de variant met Core i7, 4080 Super en 32GB ram kost 2924 euro, en is verder identiek. Qua gameprestaties zal die niet veel verschillen van de andere pc's met een 4080 Super, en alle andere voor- en nadelen zullen ook bij dat model aanwezig zijn.
Het blijft alsnog een ietswat kromme vergelijking. In een "stuur maar wat je wil" setup met telkens weer andere componenten ben je niet de gebouwde systemen met elkaar aan het vergelijken en dus de meerwaarde van hun builds, waardoor je appelconfituur met perenstroop en speculoospasta aan het vergelijken bent.
Veel SI's hebben hun eigen custom moederborden en videokaarten waar telkens ook eigen UEFI's en firmwares op zitten, wat vaak een paar procenten invloed kan hebben op de prestaties.
Het is die 4090 die er zo 1000-1250 euro bovenop gooit tov de andere systemen. Hadden ze er een 4080 ingedaan dan kon de totaalprijs ook zo richting 2500 euro.
Ik vind de resultaten van Alternate vs de HP opvallend in Avatar.

Dat in sommige resolutie/quality settings de HP met de 4080 Super wint van een 9800X3D met 7900XTX, logisch.

Maar de Alternate lijkt het lastig te hebben, ongeacht setting, een 8700G vs een 9800X3D? Zelfs op frametimes?

Daarnaast vraag ik me af waarom er zo'n beperkte set aan games zijn gekozen voor gamesystemen in deze prijs range.

Ik zou wat meer competitive shooters verwachten, en een game als Elden Ring ofzo.

[Reactie gewijzigd door FlowSnake op 22 december 2024 08:50]

Op zich is het best logisch, op 4K en 1440P is de GPU gewoon de bottleneck in deze game. Dus dan merk je de power van de 9800X3D niet. De 4080super is net wat sneller dand e 7900XTX hier, dus ook qua frametimes.
Juist lachen dat een 8700G gebruikt wordt. Dit zal nooit iemand bedenken laat staan doen alleen al omdat ze bij voorbaat zeggen dat het niks is . Puur ook door de huidige pricing die je natuurlijk moet zien als cpu & gpu in 1 . Op de hogere en 4k resolutie is natuurlijk bekend dat cpu geen verschil maakt
en dan nog los van kloksnelheid en het erg trage ddr5200 is er in games gewoon alsnog geen verschil . Bizar is dat de 9800X3D soms voorbij gegaan wordt die is €400 duurder .
Ik denk niet dat dat aan de cpu ligt, maar aan de videokaart. AMD-kaarten doen het relatief gezien niet zo goed t.o.v. hun Nvidia-concurrenten in Avatar, zie bijvoorbeeld Best Buy Guide: Videokaartbenchmarks - Al onze gpu-testresultaten.
Iemand opgevallen dat in de zelfbouw van de Xenith Extreme Aquilo de behuizing ontbreekt? Dat zit er dus nog minder tussen de zelfbouwprijs en die van het complete systeem.
Scherp gezien, ik heb het opgelost.
Rond 8:40 van het filmpje kloppen de resoluties ook niet, je praat daar over de 1440p resultaten maar in de video worden de 4K resultaten getoond. Of de titel klopt dan niet van de grafieken.
De getoonde resultaten kloppen gelukkig gewoon, alleen de titel inderdaad niet helaas. We zijn toe aan kerstvakantie denk ik ;)
Je hebt het in de video anders over 'rond de 40 fps in 1440p' en op het scherm staat 22fps bij de 7900XTX weergegeven ;)
Ah, je bedoelt op 8:50 dan? Daar zijn inderdaad 4k-resultaten terechtgekomen zie ik. Dat kunnen we achteraf niet meer fixen, maar de resultaten op alle resoluties en settings staan uiteraard hierboven in het artikel.
Had nog wel willen zien wat het verschil is als je de onderdelen los kooopt en dan zelf bouwt (natuurlijk niet bij de Alienware want dat is custom)
Verder een mooie vergelijking!
Het verschil in prijs bedoel je? Dat vind je op pagina 6 :)
goh helemaal gemist!! Dan is het een NOG beter artikel :)
Heb de Best Buy Guide van Tweakers van de 4k game pc vorige week besteld en laten assembleren :)
Schrik wel van de nadelen van sommige van de game pc's. Voor dat geld verwacht je toch wel iets te kopen waar over na is gedacht.

[Reactie gewijzigd door Piet_Piraat7 op 22 december 2024 06:45]

Als shop pc in elkaar zet met bepaald budget en use case. Is niet specifiek voor jou.
Deze prebuilt zijn gericht op pc gebruiker met wat hogere game use case. Dat houd niet in dat het ultieme gamerig rond de 3K€ is.
Als je zelf samenstelt bepaal je zelf waar meeste deel instopt en specifiek welke usecase je preoriteit geeft pure gamerig tot alround pro/game rig.
Enige eis die ik heb aan kast is dat diskreet moet zijn en removable mobo tray.
Platinum voeding. Betere cpu en ruim ram. Dan eventueel vorige g-kaart er in als die nog meekan of midrange. Waar er later 2 a3 jaar een next/nextgen g-kaart in kan.
Mijn huidige gkaart is zwaar achterhaald. Alleen is voor mij budget meer onder de 2K€

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.