Zelfbouw blijft de enige manier om een game-pc volledig op jouw wensen af te stemmen, en als je de assemblage niet zelf aandurft, zijn er winkels die dat tegen betaling voor je doen. Maar wie nog minder kopzorgen wil hebben, kan een volledig voorgebouwde game-pc komen. Uit onze test blijkt echter wel dat het enorm uitmaakt bij wie je dat doet.
Het leuke aan dit moment voor deze test is dat er eigenlijk geen compromisloze samenstelling mogelijk is voor rond de 3000 euro, in elk geval als het op de keuze voor de processor aankomt. Voor de ultieme gameprestaties wil je een 9800X3D, maar die is slecht verkrijgbaar en presteert met zijn acht cores niet zo goed als bijvoorbeeld de 16-core 7950X3D. Met een keuze voor die cpu lever je juist weer iets in aan gameprestaties, vanwege de oudere generatie Zen-cores. Er moeten dus keuzes gemaakt worden - en sommige fabrikanten maken aanzienlijk slechtere dan de genoemde twee.
Alienware Aurora R16
De tijden dat Alienware pc's in de opvallendste behuizingen maakte, ligt achter ons. De Aurora R16 valt nu hooguit nog op door zijn relatief compacte afmetingen en het gebruik van een zijpaneel van acrylglas, waar we in de zelfbouwwereld toch al wel een jaar of tien afscheid van hebben genomen. Ook de gekozen processor, een Core i9-14900KF, is ietwat verouderd. Als je bij Intel wil blijven is het voor gaming desondanks geen heel slechte keuze; de nieuwere Core Ultra 9 285K is weliswaar zuiniger, maar in games niet per se sneller. Op 1440p en 4k ultra zijn de gamingprestaties sowieso onverslaanbaar dankzij de RTX 4090 in dit systeem, al is het daardoor ook veruit het prijzigste systeem in de test.
Wat mij vooral tegenstaat aan de Aurora R16, is het veelvuldige gebruik van custom onderdelen, die toekomstige upgrades in de weg kunnen zitten. Het moederbord heeft een niet-standaard formaat en ook de gebruikte voedingskabels wijken af van wat je als zelfbouwer gewend bent. Dat er met al dat custom design niet ook even een voeding ontworpen kon worden met de juiste aansluiting voor de gpu is sullig. Dat de daardoor vereiste adapter recht voor het doorzichtige gedeelte van het zijpaneel hangt, getuigt van weinig aandacht voor detail. Bovendien krijg je standaard maar één jaar fabrieksgarantie.
Alternate Thunderstorm Pro
De Thunderstorm Pro van Alternate is een gaaf gezicht voor de liefhebber van rgb-verlichting. De gebruikte Montech-behuizing ziet er dankzij het vele en gebogen glas indrukwekkend uit, en bevat heel wat rgb-strips en -fans. Naar de afstelling van die fans moet Alternate wel nog even kijken, want zowel in idle als tijdens het gamen is de Thunderstorm Pro met afstand het luidruchtigste systeem uit de test. Je kunt zelf eenvoudig een stiller fanprofiel aanmaken in de voorgeïnstalleerde Gigabyte-software en de videokaart omschakelen naar zijn stille bios.
Alternate kiest in deze configuratie voor de Ryzen 7 9800X3D, wat met name bij lagere resoluties en kwaliteitsinstellingen een voordeel geeft. Voor wie niet op 4k gaat gamen, maar juist op een hoge refeshrate mikt, is dit systeem dus extra interessant. Wil je je systeem ook gaan gebruiken voor andere intensieve taken dan gaming, dan kan het relatief lage aantal cores van deze processor een beperking zijn. De gebruikte AMD-videokaart is over het algemeen net zo snel als de 4080 Super of zelfs wat rapper, behalve in scenario's met raytracing.
Met name door de luidruchtige standaardafstelling van de fans en de videokaart loopt de Thunderstorm Pro een Ultimate-award mis, maar omdat je dat zelf kunt verhelpen en de rest van het systeem dik in orde is, reiken we wel een Excellent-award uit.
HP Omen 35L GT16
Hij mag dan wel afkomstig zijn van een grote fabrikant, maar met de HP Omen 35L GT16 is op het eerste gezicht een stuk minder mis dan met de Alienware. In de lekker compacte behuizing vinden we uitsluitend eenvoudig vervangbare standaardonderdelen terug. Het grootste venijn zit 'm echter in de cpu-keuze. De Ryzen 7 8700G is eigenlijk een in een socket gelepelde laptopchip met een extra krachtige igpu, maar die gebruikt dit systeem niet. Laat staan, het aansluitingenpaneel van het moederbord is zo karig dat er niet eens monitoruitgangen voor zijn, dus zelfs als de losse videokaart een keer stuk gaat heb je er niets aan. De nadelen van deze chip, zoals dat hij maar acht PCIe-lanes bandbreedte voor de videokaart heeft, wegen voor een game-pc zwaarder. Om eerlijk te zijn valt het effect in de meeste gametests me nog mee, maar als je inzoomt op de frametimes zie je dat de HP daarin achterop raakt, en dat effect zal alleen maar groter worden mocht je ooit nog eens upgraden naar een nieuwere, snellere gpu.
De 8700G heeft net als de 9800X3D acht cores, maar dan wel van een oudere generatie en met lagere kloksnelheden, wat in andere zware toepassingen dan games voor nog slechtere prestaties zorgt. Ook heeft de Omen als enige slechts een 1TB-ssd aan boord, staat er de nodige bloatware op en krijg je maar één jaar fabrieksgarantie. De doorgaans gehanteerde adviesprijs is veel te hoog voor de geboden hardware. Af en toe stunt HP wel met de prijs, maar dat is ook absoluut nodig voor je deze Omen in overweging zou moeten nemen.
Xenith Extreme Aquilo
In de cpu-paradox die we bovenaan al beschreven, maakt Azerty de tegenovergestelde keuze van Alternate. Dat heeft als voordeel dat de multithreadedprestaties aanzienlijk beter zijn, maar daar staat tegenover dat de gamingprestaties in meer cpu-afhankelijke scenario's iets minder goed zijn. De 7950X3D heeft immers een generatie oudere Zen-cores. In de eerste maanden van volgend jaar wordt de '9950X3D' verwacht en het lijkt ons een no-brainer om die in (een opvolger van) dit systeem te zetten.
Dat kan prima, want met de rest van de pc is bijzonder weinig mis. De Fractal Design North-behuizing is een totaal andere keuze dan het glaspaleis waarin de Thunderstorm Pro is gebouwd, maar we weten dat het stijlvolle uiterlijk ook de nodige tweakers kan bekoren. De build is verder volledig rgb-loos en dat geeft hem een ingetogen look.
De Xenith Extreme Aquilo maakt niet alleen indruk met zijn ruwe prestaties, maar ook met de scherpe prijs-prestatieverhouding, de stille werking en de ongeëvenaarde vier jaar garantie op zowel onderdelen als arbeid. Het totaalplaatje overtuigt ons om een Ultimate-award uit te delen.