Het International Energy Agency (IEA) stelt dat er behoefte is aan een alomvattende en duurzame aanpak voor de overgang naar elektrische mobiliteit. Overheden zouden concreet beleid moeten implementeren dat netcongestie aanpakt en de uitrol van laadinfrastructuur versnelt.
Reacties autofabrikanten
We hebben autofabrikanten om een reactie gevraagd op de huidige marktsituatie en hun strategie. De concreetste reacties:
VW/Pon: “De cijfers van september laten zien dat er nog steeds zeer veel vraag is in Nederland naar EV's. Los van bev’s verwachten wij veel van onze nieuwe phev-modellen zoals de Golf, Tiguan, Passat en Tayron."
Volvo: “Volvo Cars heeft de elektrificatieambities bijgesteld. We streven er nu naar dat 50 tot 60 procent van de wereldwijde verkoop in 2025 uit geëlektrificeerde auto's bestaat, dus zowel plug-inhybride als volledig elektrische modellen. Tegen 2030 verwachten we dat geëlektrificeerde auto's tussen de 90 en 100 procent van de wereldwijde verkoopvolumes zullen uitmaken.”
Mercedes-Benz: “Onze verkoop steeg in het derde kwartaal licht en bleef min of meer op het niveau van vorig jaar. Bijna al onze modellen zijn (deels) geëlektrificeerd. Mercedes-Benz wil in 2039 een CO2-neutraal modellengamma hebben."
Kia: “We zien dat de zakelijke markt nog steeds goed loopt, maar dat de twijfel vooral bij consumenten vandaan komt, waarbij een veranderend overheidsbeleid een grote rol speelt.”
Hyundai: "We zien op dit moment grote kansen voor compacte EV’s zoals de Inster."
Importheffingen
Na het dieselschandaal staat de Europese auto-industrie dus voor grote uitdagingen. Pacheco denkt dat de importheffingen op Chinese EV’s op korte termijn wat ademruimte kunnen geven aan Europese autofabrikanten, maar op de lange termijn niet effectief zijn. China plant namelijk fabrieken in Europa, waardoor die heffingen uiteindelijk geen rol meer zullen spelen.
Pacheco: "Bovendien kan China terugslaan met tegenmaatregelen, zoals heffingen op Europese luxegoederen. Denk aan brandy, varkensvlees en high-end auto’s zoals Maserati, Porsche of Ferrari. Dat zou juist schadelijk zijn voor de Europese exportsector. Uiteindelijk heeft Europa een concurrerende industrie nodig en dat los je niet op met heffingen. We moeten onze technologie en productiecapaciteit flink ontwikkelen. De Chinese markt laat nu al zien hoe snel dat kan veranderen: het marktaandeel van Europese autofabrikanten is daar binnen enkele jaren gehalveerd. Als we niet oppassen, kan hetzelfde in Europa gebeuren. Uiteindelijk zullen de beste producten leidend zijn, niet de heffingen.”
Toekomst
Stijn Oosterhoff van Bovag vindt dat het afbouwen van vrijwel alle stimulering van EV's door het huidige kabinet te snel gaat. "In Nederland loopt de verkoop van nieuwe EV’s aardig door, met name op de zakelijke markt. Ook de laadinfra is redelijk op orde. Als we echter ook de consument over de streep willen trekken, komt de afbouwing te vroeg. We hebben een herziening van autobelastingen nodig die op de lange termijn zekerheid biedt aan consumenten."
Maarten van Biezen van de VER heeft vertrouwen dat de deadline van 2035 om volledig over te schakelen naar emissievrije voertuigen haalbaar is. "Hoewel er mogelijk nog uitzonderingen zullen zijn, verwacht ik dat de technologische ontwikkelingen en kostenreducties ervoor zorgen dat we dit doel gaan halen. We staan nog maar aan het begin van deze transitie en EV’s worden elk jaar goedkoper en beter. Binnen afzienbare tijd zullen ook middensegment en kleine elektrische auto’s goedkoper zijn dan benzineauto’s. Bovendien draagt de overstap naar elektrisch rijden bij aan een betere luchtkwaliteit en vermindert deze onze afhankelijkheid van olie-import uit andere landen."
:strip_exif()/i/2006993200.jpeg?f=imagenormal)
85 miljoen elektrische voertuigen
Gartner verwacht dat er eind 2025 wereldwijd zo'n 85 miljoen elektrische voertuigen op de weg rijden. Dat gaat om personenwagens, maar ook om bussen en vrachtwagens. Dit getal is inclusief plug-inhybrides, die deels ook op benzine rijden. Het aantal volledig elektrische auto's zal dan naar verwachting bijna 62 miljoen stuks bedragen. Daarnaast verwacht men dat het rond 2030 mogelijk is om 95 procent van de grondstoffen van accu's terug te winnen dankzij verbeterde recycling.
Volgens de laatste cijfers van de RAI en Bovag vertoonde de autoverkoop in september een herstel. Die maand werden er 31.235 nieuwe auto's op kenteken gezet, 5,1 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar. Daarvan was 40 procent een EV, maar dat kan volgende maand weer anders zijn. De groei zit er nog steeds in, maar het gaat momenteel minder hard dan voorheen. Voor 2025 verwachten RAI en Bovag dat het aantal nieuwe personenauto's ongeveer op hetzelfde zal uitkomen als dit jaar, waarbij het aantal volledig elektrische EV's op zo'n 33 procent uit zal komen. Het rapport concludeert 'dat het marktaandeel van bev's stabiliseert door het wegvallen van de nationale aankoopsubsidie voor particuliere EV's en onzekerheid bij met name particulieren over de belastingen voor elektrische auto’s'.
Op de vraag aan Gartner waar elektrische auto's zich op dit moment in de hypecycle bevinden, antwoordt Pacheco 'de fase van desillusie'. Pacheco: "Dit betekent niet dat de technologie op sterven na dood is, maar dat er een zekere negatieve teneur heerst. Dat zagen we overigens ook toen hybride voor het eerst opkwam. Destijds waren er ook veel tegenargumenten, zoals dat de levenscyclus slechter zou zijn dan van reguliere auto's, of dat de doorverkoopwaarde en verzekeringspremies ongunstig waren. Uiteindelijk bleek dat grotendeels gebaseerd op onwetendheid en weerstand tegen het onbekende en inmiddels zijn hybrides breed geaccepteerd. De obstakels die we nu bij EV’s zien, zijn niet permanent. Het gaat om tijdelijke hindernissen die we op den duur zullen overwinnen, waarna de technologie richting de fase van verlichting en productiviteit zal gaan.”
:strip_exif()/i/2006999838.jpeg?f=imagearticlefull)