De Google Pixel 9 is een relatief compacte smartphone, die dankzij het vernieuwde design nog wat fijner aanvoelt dan zijn voorganger. Het scherm is een van de felste die we ooit hebben gezien op een smartphone. De camera is zoals altijd, erg goed, zij het niet zo goed als die van de duurdere Pro-modellen in de Pixel-serie. Bij de Pixel 9 ontbreekt bijvoorbeeld een telecamera, die gelijkgeprijsde smartphones vaak wel hebben. Gebruikelijk voor Pixel-telefoons zijn de 'schone' Android-installatie en zeven jaar lang snelle software-updates. Jammer genoeg ontbreken de meeste AI-functies die Google elders op de Pixels installeert. De Tensor G4-soc is nog altijd minder krachtig dan andere high-end socs. Hij is tenminste efficiënter, te oordelen naar de flink verbeterde accuduur ten opzichte van oude Pixel-telefoons, die voor een compacte telefoon prima is. Helaas is de Pixel 9 voorlopig prijzig in vergelijking met concurrenten. De 128GB opslag van het instapmodel is niet meer van deze tijd.
De Pixel 9 Pro is het nieuwe compacte topmodel in de Pixel-serie, dat alles biedt wat de grotere XL ook heeft. Het scherm is een van de felste die we ooit hebben gezien op een smartphone en de camera is een van de allerbeste. Zeker de scherpe telecamera is voor een toestel van dit compacte formaat bijzonder. Ook fijn zijn de uitstekende videofunctie en frontcamera met extra brede beeldhoek. Gebruikelijk voor Pixel-telefoons zijn de 'schone' Android-installatie en zeven jaar lang snelle software-updates. Jammer genoeg ontbreken de meeste AI-functies die Google elders op de Pixels installeert. De Tensor G4-soc is nog altijd minder krachtig dan andere high-end socs. Hij is tenminste efficiënter, te oordelen naar de flink verbeterde accuduur ten opzichte van oude Pixel-telefoons. Wat accuduur betreft kan de Pixel 9 Pro daardoor meekomen met andere kleine smartphones. Ten opzichte van die concurrentie is de Pixel 9 Pro prijzig en dat Google het basismodel van slechts 128GB opslag voorziet, is niet meer van deze tijd.
De Pixel 9 Pro XL is Googles topmodel voor 2024, voorzien van een vernieuwd design. Het scherm is een van de felste die we ooit hebben gezien op een smartphone, de camera is een van de allerbeste, met naast een uitstekende hoofd- en ultragroothoekcamera een scherpe telecamera, een uitstekende videofunctie en een frontcamera met een extra brede beeldhoek. Gebruikelijk voor Pixel-telefoons zijn de 'schone' Android-installatie en zeven jaar lang snelle software-updates. Jammer genoeg ontbreken de meeste AI-functies die Google elders op de Pixels installeert. De Tensor G4-soc is nog altijd minder krachtig dan andere high-end socs. Hij is tenminste efficiënter, te oordelen naar de flink verbeterde accuduur ten opzichte van oude Pixel-telefoons, maar wat accuduur betreft loopt de Pixel 9 Pro XL nog steeds achter op de concurrentie. Bovendien is de 9 Pro XL zelfs voor een topmodel erg prijzig, en dat Google het basismodel van slechts 128GB opslag voorziet, is niet meer van deze tijd.
Opeens waren ze daar deze zomer: de nieuwe Google Pixel-telefoons. In de afgelopen jaren bracht de Android-maker zijn nieuwe modellen pas in oktober uit, maar de introductie van de Pixel 9-serie van dit jaar is vervroegd. Over de reden is het speculeren; het is in ieder geval niet om de introductie wat beter te laten samenvallen met de nieuwe Android-versie 15, want die is pas over een paar weken af. Misschien wilde Google Apple te slim af zijn. Pixel-telefoons moeten het, althans in de Verenigde Staten, hebben van hun AI-functies. De nieuwe iPhones, die waarschijnlijk in september uitkomen, zitten daar dit jaar voor het eerst ook vol mee.
Hier in de Benelux blijven veel van Googles beste AI-functies helaas onbereikbaar, waaronder de leukste nieuwe mogelijkheden die de fabrikant dit jaar toevoegt, zoals Pixel Screenshots, Pixel Studio en Call Notes. Toch is de Pixel 9-introductie ook hier best interessant, met name door de toevoeging aan de line-up van twee nieuwe toestellen die hier ook beide verkocht gaan worden. Naast het instapmodel Pixel 9 en de grote Pixel 9 Pro XL, die respectievelijk de Pixel 8 en Pixel 8 Pro aflossen, introduceert Google voor het eerst een kleiner topmodel: de Pixel 9 Pro. Behalve een kleiner scherm en een kleinere accu heeft die op papier alles wat de XL ook heeft, inclusief het geavanceerde camerasysteem met zijn periscopische telelens. Tot slot is er de Pixel 9 Pro Fold, de tweede foldable van Google, en de eerste die ook officieel naar Nederland en België komt. We moeten daar nog even op wachten; pas in september ligt hij in de winkels en het reviewembargo verloopt ook dan pas.
In dit artikel concentreren we ons dus op de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL. Waar de Pixel 7- en 8-series op elkaar leken, hebben de Pixel 9-toestellen een opgefrist design. De langgerekte camerabalk, hét designkenmerk van de Pixel-serie sinds de Pixel 6 en 6 Pro, is bij de nieuwe modellen meer een 'camerapil' geworden. De metalen verhoging loopt niet meer naadloos door in het frame, dat bij de nieuwe serie een stuk platter is dan afgelopen jaren, waarbij de schermranden juist meer zijn afgerond. De meningen over het nieuwe design lopen bij ons op de redactie uiteen van 'best mooi' tot 'erg lelijk'.
Wat hardware betreft zijn de nieuwe Pixels geüpdatet met verbeterde camera's, een nieuwe Tensor G4-soc, meer werkgeheugen en een nog fellere display. Beloften van een 'schone' Android-installatie en zeven jaar software-updates zijn gebleven, evenals de vraag of Google het met de Pixel 9's eindelijk voor elkaar heeft om accuduur en systeemprestaties in lijn met de concurrentie te brengen. Helaas ook ongewijzigd is Googles neiging om de prijzen ieder jaar verder op te schroeven. De non-Pro-Pixel, ooit geprijsd als een hogere middenklasser, kost bij de 9-serie minstens 899 euro. Dat is meer dan topmodellen van andere merken en 100 euro boven op de Pixel 8. De Pixel 9 Pro kost minstens 1099 euro, hetzelfde als de Pixel 8 Pro bij introductie vorig jaar. De eigenlijke opvolger Pixel 9 Pro XL is nog eens 100 euro duurder.
Nieuw design, felste scherm
Jaar na jaar voelen de Google Pixel-telefoons weer wat luxer aan. Bij de Pixel 9-serie begint dat al met het mooie nieuwe doosje van bruingrijs gemêleerd karton, met een minimalistische, zwarte bedrukking die bij de Pro-toestellen in reliëf is uitgevoerd. De behuizingen zelf zijn ook fraaier afgewerkt. Zo zijn de naden tussen het frame aan de zijkant en de voor- en achterkant nauwelijks nog voelbaar, waar de Pixel 8 en Pixel 8 Pro in vergelijking wat scherpe randjes hebben als je er met je nagel langsgaat. Ook de smallere, symmetrische bezels rondom het scherm laten zien dat Google bij de Pixel 9-serie extra aandacht heeft voor details. De gewone Pixel 8 had nog een wat bredere zwarte rand onder het scherm. Bij de Pixel 9 Pro en 9 Pro XL is de schermrand zeer nipt smaller dan bij de Pixel 9, maar er zijn andere telefoons, zoals de Apple iPhone 15 Pro (Max), met nog smallere bezels.
Google Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL
De knoppen aan de zijkant, in de voor Pixel bekende 'omgekeerde' volgorde met de powerknop boven en de volumetoets daaronder, vertonen bij de Pixel 9-toestellen nog steeds een klein beetje speling. Een ander klein schoonheidsfoutje is de verticaal niet helemaal gecentreerde USB-C-poort aan de onderzijde. Boven in het frame zit bij de Pixel 9-serie een pilvormig 'raampje' dat bij hier verkochte modellen geen functie lijkt te hebben. Waarschijnlijk zit het er omdat er in Amerika varianten van de Pixel 9-toestellen worden verkocht die geschikt zijn voor millimeter wave-5G-netwerken. Apple iPhones hebben alleen zo'n raampje als ze die netwerkband ook echt ondersteunen.
De Google Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL hebben een afgeplat frame en een vlakke voor- en achterkant.
Hoewel de brede camerabalk een herkenbaar kenmerk blijft van de Pixel-serie, raken de Pixel 9-telefoons met het nieuwe ontwerp ook iets van hun eigenheid kwijt. De Pixel 9 is vanaf de voorkant gezien praktisch een een-op-eenkopie van een iPhone 15. Het toestel is bijna even groot en heeft een scherm met even afgeronde hoeken. Het frame heeft bijna dezelfde vorm en matte afwerking, waarbij zelfs de onderste antennelijnen op precies dezelfde plek zitten. Behalve met de vorm van het cameragedeelte en de kleuren waarin het toestel verkrijgbaar is, onderscheidt de Pixel 9 zich vooral van de iPhone 15 doordat hij voelbaar dikker en ook een stuk zwaarder is. De Pixel 9 weegt ruim 30g meer dan de iPhone 15 en de Samsung Galaxy S24, die ook vergelijkbaar lang en breed is. Het glimmende glas van de Pixel is wat stroever en 'plakkeriger', en er zijn makkelijker vingerafdrukken op te zien dan op het matte glas van de concurrenten van Apple en Samsung.
De Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL hebben wel een achterkant van matglas, met een nog wat zachter aanvoelende afwerking dan bij courante iPhones. Wat we jammer vinden, is dat Google voor deze toestellen blijft vasthouden aan een glimmend frame. Het voelt niet alleen minder fijn aan dan het matte frame van de iPhone 15 Pro (Max) en Galaxy S24 Ultra, vingervet en krassen zijn er veel sneller op te zien. Met de afgeplatte zijkanten en rondere schermhoeken houden de Pro-Pixels tenminste fijner vast dan de Pixel 8 Pro. De 'camerapil' achter op de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL is mat uitgevoerd, waar hij bij voorgaande Pixel Pro's in lijn met het frame een glimmende afwerking had. Beter wat ons betreft: de glimmende afwerking van de afgelopen jaren bleek in de praktijk erg krasgevoelig, met name op het punt aan de onderkant van de camerabalk waarmee het toestel de tafel raakt als je het neerlegt.
De Google Pixel 9 Pro XL (links) naast de Pixel 8 Pro
De Pixel 9 Pro XL heeft bijna dezelfde afmetingen als de Pixel 8 Pro die hij opvolgt, ongeveer vergelijkbaar met de Apple iPhone 15 Pro Max en iets smaller dan de Samsung Galaxy S24 Ultra. De Pixel 9 Pro heeft op zijn beurt afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van de iPhone 15 Pro, zij het iets langer en dikker. Voor wie op zoek is naar een (relatief) compacte smartphone met high-end specificaties, is het fijn dat er een optie bij komt. Behalve de iPhone zijn de Samsung Galaxy S24 en de Xiaomi 14 de belangrijkste alternatieven met ongeveer deze maat. De Pixel 9 Pro is exact even groot als de Pixel 9; opmerkelijk is dat het Pro-toestel, ondanks zijn extra camera en een even grote accu, slechts 1g meer weegt.
Telefoon
Pixel 8
Pixel 9
Pixel 8 Pro
Pixel 9 Pro
Pixel 9 Pro XL
Hoogte (mm)
150,5
152,8
162,6
152,8
162,8
Breedte (mm)
70,8
72,0
76,5
72,0
76,6
Dikte (mm)
8,9
8,5
8,8
8,5
8,5
Gewicht
187g
198g
213g
199g
221g
Schermdiagonaal
6,2”
6,3”
6,7”
6,3”
6,8”
Alle drie de Pixel 9-toestellen hebben aan de voor- en achterzijde Gorilla Glass Victus 2; het frame is bij alle toestellen van aluminium. Dat gold ook al voor de Pixel 8 Pro, maar de Pixel 8 was gemaakt van het iets oudere Gorilla Glass Victus. Volgens Google zijn de Pixel 9-behuizingen tweemaal zo robuust als hun voorgangers, zonder te specificeren hoe dat precies is getest en wat er precies in het ontwerp is veranderd om dat mogelijk te maken. Uiteraard is het nieuwe trio IP68-gecertificeerd tegen water en stof, precies zoals de drie voorgaande generaties.
Actua-scherm met de hoogste helderheid tot nu toe
Toen we ze vorig jaar testten, hadden de Pixel 8 en Pixel 8 Pro de helderste schermen van allemaal, met een piekhelderheid boven 2000cd/m². Voor de Pixel 9 belooft Google 2700cd/m²; beide 9 Pro-toestellen zouden zelfs tot 3000cd/m² gaan. Naar verluidt gebruikt Google schermen met een nieuw oledmateriaal om dat mogelijk te maken. Bij alle drie de toestellen heeft het scherm zoals gezegd afgerondere hoeken dan voorheen. Het cameragaatje is relatief groot en zit ook vrij laag in het scherm.
De Google Pixel 9 (links) heeft net wat bredere schermranden dan de Pixel 9 Pro.
Versus het Actua-oledscherm in de Pixel 9, heeft de Super Actua-display van de Pixel 9 Pro en 9 Pro luxere eigenschappen. Naast de piekhelderheid is ook de pixeldichtheid net wat hoger door de hogere schermresolutie. De Pixel 9 Pro XL heeft weer de ongebruikelijke resolutie van 2992x1344 pixels, iets minder dan de 1440p-resolutie van andere topmodellen zoals de Samsung Galaxy S24 Ultra en OnePlus 12. De Pixel 9 Pro heeft een resolutie van 2856x1280 beeldpunten ('1200p') en de Pixel 9 een van 2480x1080 beeldpunten ('1080p').
Te oordelen naar de minimale refreshrate van 1Hz bij de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL hebben deze toestellen weer een ltpo-scherm. Dat kan voor statische content of always-on-displayweergave een stroombesparing betekenen ten opzichte van de Pixel 9, die kennelijk weer geen ltpo-backplane heeft en een minimale refreshrate van 60Hz ondersteunt. Alle schermen hebben een maximale refreshrate van 120Hz.
Uit de test met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware blijkt dat de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL opnieuw de felste schermen hebben die we tot nu toe hebben gezien. Net als bij de Pixel 8 en 8 Pro maakt vooral de piekhelderheid op een volledig wit scherm indruk. Bij concurrerende smartphones zakt de helderheid dan terug tot beneden de 1500cd/m², maar het Pixel 9-trio produceert dan nog steeds een helderheid van meer dan 2000cd/m², een waarde die bijvoorbeeld recente iPhones alleen voor kleine hoeveelheden wit in beeld halen. Een aantekening daarbij is dat de Pixel 9-telefoons soms stiekem vignettering toepassen als de helderheid op maximaal staat, en het midden van het beeld in het midden dus lichter maken dan de randen. Ons viel het niet heel storend op.
Op het kleinste witte vlakje dat we betrouwbaar kunnen meten en dat 15 procent van het scherm inneemt, meten we bij de Pixel 9-serie helderheden van meer dan 2600cd/m². Ook dat is een nieuw record, hoewel de Galaxy S24-smartphones daar niet ver achter zitten. Google had een nog iets hogere helderheid beloofd, maar afgaande op deze resultaten hebben we er vertrouwen in dat het opgegeven maximum op een kleiner wit vakje of bij hdr-weergave ook echt kan worden bereikt. Voor de duidelijkheid: we meten de piekhelderheid bij weergave van sdr-testpatronen.
De piekhelderheid is bij de Pixel 9-serie extreem hoog, maar de minimale helderheid is met name bij de Pro-modellen ook aan de hoge kant. Mocht je dat storen, dan kun je de optie Extra Dimming activeren, die op de Pixel 9-serie net als op de Pixel 8's en sommige andere high-end Android-telefoons te vinden is. Daarmee neemt de helderheid af tot net boven 1cd/m², wat zelfs in het pikkedonker een prettige weergave oplevert.
Evenals de Pixels van de afgelopen jaren hebben de Pixel 9, 9 Pro en 9 Pro XL slechts twee kleurmodi, zonder verdere instelopties. De stand Natuurlijk biedt de beste weergave voor sRGB-content, de modus Aanpasbaar biedt een iets hogere kleurverzadiging, maar nog steeds niet het volledige DCI-P3-kleurbereik van het oledscherm. Bij hdr-weergave kan dat natuurlijk wel worden weergegeven. In de kleurmetingen, die we hebben uitgevoerd in de natuurlijke stand, scoren de Pixel 9-toestellen nipt beter dan de Pixel 8 en Pixel 8 Pro, en een stuk beter dan de Pixel 7- en Pixel 6-serie. Hoewel er smartphones zijn die het gemiddeld nog beter doen, is het kleine verschil in kleurechtheid in de praktijk niet zichtbaar. Alle kleuren op de Colorchecker-testkaart, die een verzameling primaire kleuren, grijstinten en veelgebruikte mengkleuren bevat, worden door alle drie de Pixel 9-toestellen zonder zichtbare afwijking weergegeven.
SDR dimming en Ultra HDR
De Pixel 9 en 9 Pro (XL) kunnen hdr- en sdr-content netjes naast elkaar op het scherm weergeven met de juiste helderheid, doordat ze de functie 'SDR dimming' ondersteunen. Google implementeert dat al sinds de Pixel 7-serie, terwijl het ook bij Apple iPhones al jaren zo werkt, maar bij veel andere Android-toestellen zien we het pas sinds dit jaar.
Evenals bij de Pixel 8-serie toont de Foto's-app op de Pixel 9-toestellen foto's die je met de telefoon hebt gemaakt in hdr. Daartoe wordt naast de jpeg een speciale gain mapopgeslagen. Ook dit is een functie die iPhone-gebruikers al jaren gewend zijn en die sinds kort ook op andere Android-telefoons is te vinden.
Geavanceerde camera met nieuwe trucs
De Google Pixel-telefoons staan bekend om hun geavanceerde camerasysteem. Bij de 9-serie zijn er voor wat de hardware betreft geen heel grote wijzigingen ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Goed om te weten is dat de Pixel 9 Pro en 9 Pro XL precies dezelfde camera's bevatten, waar Apple regelmatig alleen zijn grootste Pro-model voorziet van zijn beste camera's. De iPhone 15 Pro Max heeft bijvoorbeeld een geavanceerdere telecamera dan de kleinere iPhone 15 Pro.
De non-Pro Pixel 9 beschikt over precies dezelfde hoofdcamera en ultragroothoekcamera als de Pro-modellen, maar heeft net als de voorgangers geen telecamera, en ook een andere frontcamera. Bovendien ontbreken bij dit toestel enkele softwarefuncties, waarover verderop meer.
Google Pixel 9
Google Pixel 9 Pro (XL)
Camerasysteem Google Pixel 9
Primair
Ultragroothoek
Front
Resolutie
50 megapixel
48 megapixel
10,5 megapixel
Sensorgrootte
1/1,31" (72mm²)
1/2,55" (19,6mm²)
1/3,1" (14,9mm²)
Pixelgrootte
1,2μm
0,7μm
1,22μm
Bayerlay-out
2x2
2x2
1x1
Brandpunt in 35mm-eq.
24mm
12mm
21mm
Diafragma
F/1.68
F/1.7
F/2.2
Ois
Ja
-
-
Autofocus
Laser+dualpixel-pdaf
Dualpixel-pdaf
Pdaf
Video: max. resolutie
4k/60fps (alle camera's)
Camerasysteem Google Pixel 9 Pro (XL)
Primair
Ultragroothoek
Tele
Front
Resolutie
50 megapixel
48 megapixel
48 megapixel
42 megapixel
Sensorgrootte
1/1,31" (72mm²)
1/2,55" (19,6mm²)
1/2,55" (23,5mm²)
N.b.
Pixelgrootte
1,2μm
0,7μm
0,7μm
N.b.
Bayerlay-out
2x2
2x2
2x2
1x1
Brandpunt in 35mm-eq.
24mm
12mm
110mm
17mm
Diafragma
F/1.68
F/1.7
F/2.8
F/2.2
Ois
Ja
-
Ja
-
Autofocus
Laser+dualpixel-pdaf
Dualpixel-pdaf
Dualpixel-pdaf
Pdaf
Video: max. resolutie
4k/60fps (alle camera's)
De hoofdcamera van de drie Pixel 9-toestellen heeft een 50-megapixelsensor met een oppervlakte van ongeveer 72mm² en een optisch gestabiliseerde f/1.68-lens. Dat zijn precies dezelfde specificaties als bij de Pixel 8 en 8 Pro. De 48-megapixel-ultragroothoekcamera is voor de Pixel 9 een duidelijke upgrade; de Pixel 8 had een 12-megapixel-ultragroothoekcamera. Ondanks zijn hogere resolutie is de nieuwe sensor ongeveer even groot en daarmee ongeveer 50 procent kleiner in oppervlakte dan de 48-megapixelsensor in de ultragroothoekcamera van de Pixel 8 Pro. Dat wordt in theorie weer goedgemaakt doordat de nieuwe ultragroothoekcamera een f/1.7-lens heeft, die in theorie ongeveer de helft meer licht doorlaat dan de f/2.2-lens van de Pixel 8 Pro. Bij alle Pixel 9-toestellen stelt de ultragroothoekcamera vanaf 2cm afstand scherp, waarmee de camera dubbelt voor macrofotografie.
We vermoeden dat Google de nieuwe Pro-modellen met de 'kleinere' ultragroothoekcamera heeft uitgerust om ook de compacte Pixel 9 Pro van een derde, periscopische telecamera te kunnen voorzien. Die 48-megapixelcamera met f/2.8-lens vergroot optisch 5x vanaf de hoofdcamera. Er zijn maar weinig smartphones van dit formaat waarmee je zonder veel kwaliteitsverlies zover kunt inzoomen. Concurrenten als de Apple iPhone 15 Pro, Samsung Galaxy S24 en Xiaomi 14 hebben slechts 3x optische 'zoom'. Nieuw aan deze camera ten opzichte van de Pixel 8 Pro is de snellere dualpixelautofocus.
De Pixel 9 is zo te zien aan de specificaties voorzien van de frontcamera die de Pixel 8 Pro vorig jaar ook had. Ten opzichte van de Pixel 8 en eerdere modellen betekent dat de toevoeging van autofocus. De Pixel 9 Pro (XL) heeft dat ook. Bij deze modellen past er meer in beeld door de wijdere beeldhoek, waarbij de frontcamera 30 procent lichtgevoeliger moet zijn. De sensorresolutie is met 42 megapixel veel hoger dan bij de oude frontcamera, maar door de 2x2-pixelbinning rollen er nog steeds 10,5-megapixelfoto's uit.
Overzichtelijke camera-app
Op de Pixel 9-toestellen staat uiteraard de Google Camera-app, voorzien van een overzichtelijke interface die is opgedeeld in een foto- en een videogedeelte. Voor wie alles uit de camera wil halen, is het aantrekkelijk dat je in zowel de standaard cameramodus als de nachtmodus in het raw bestandsformaat kunt fotograferen. Dat soort bestanden geven door hun grotere formaat veel meer controle in de nabewerking dan standaard-jpeg's.
Alleen de Pixel 9 Pro (XL) kan naast 12,5-megapixelfoto's ook 50-megapixelopnamen maken met alle achtercamera's, in zowel raw als jpeg. Voor zo'n foto neemt het toestel een korte pauze, waarschijnlijk om achter de schermen stiekem wat foto's aan elkaar te rekenen om het detail te verhogen. Dat is niet zonder resultaat; 50-megapixelfoto's kunnen er duidelijk gedetailleerder uitzien dan standaardfoto's. Het dynamisch bereik is in de hogeresolutiemodus ook niet merkbaar lager, zoals bij sommige andere smartphones.
Hoewel je bij de Pixel 9 helderheid en witbalans kunt aanpassen, heeft alleen de Pixel 9 Pro (XL) ook de Pro Controls, die Google vorig jaar al toevoegde aan zijn camera-app. Daarmee kun je focus, sluitertijd en ISO handmatig kiezen. Dat werkt boven op de beeldverwerking die het toestel ook gebruikt in de automatische stand, waarvoor acht frames worden gecombineerd tot een foto met minder ruis, meer detail en betere doortekening.
Add Me: (nog) gemakkelijkere groepsfoto's
In de carrousel met cameramodi staan naast de gebruikelijke Foto-, Nacht- en Portret-modi ook andere opties. Zo hebben de Pixel 9-toestellen weer een functie om een motionblureffect toe te voegen aan een bewegende achtergrond om een lange belichting te simuleren. Om het maken van groepsfoto's te vergemakkelijken, hebben de Pixel 9-telefoons net als de Pixel 8-toestellen de functie 'Beste opname', in het Engels 'Best Take'. Uit een paar foto's van een groep mensen kun je één beeld samenstellen waarop iedereen leuk kijkt, uit de verschillende versies van ieders gezicht die op alle foto's staan.
Nieuw voor de Pixel 9-serie is de functie 'Voeg mij toe' of 'Add Me', die aan dat idee nog een extra draai geeft. De naam zegt het al; het toestel kan de fotograaf toevoegen aan een groepsfoto door twee beelden te combineren. Tussen het maken van de eerste en de tweede foto geef je de telefoon door aan iemand die al op de foto stond. Die ziet dan een augmentedrealitykader met daarin vaag de oude foto, om de compositie met jou erbij te bepalen.
Hoewel Add Me eenvoudig werkt en de functie in principe doet wat hij belooft, zie je in het eindresultaat bij nadere beschouwing nog wel de nodige foutjes. Let in de foto hierboven bijvoorbeeld op de slordige scheiding tussen Wout en Jasper, links in beeld. Misschien stoor je je er niet zo aan, maar wat ons betreft haalt die schijn van bedrog het nut een beetje onderuit.
Geavanceerde panoramamodus met beginnersfoutjes
De Pixel 9-toestellen geven een nieuwe twist aan een functie die al jaren tot het vaste repertoire van de gemiddelde smartphone behoort: de panoramafunctie, waarbij het toestel automatisch een zeer brede foto maakt. Over het algemeen moet je het toestel daarvoor vloeiend heen en weer draaien, waarbij de telefoon net als in de burstmodus snel achter elkaar foto's schiet. Er wordt steeds een kleine doorsnede van iedere opname toegevoegd aan het panorama. Het nadeel van die benadering is dat de telefoon niet dezelfde mate van beeldverwerking kan toepassen als in de normale fotomodus, met ongunstige gevolgen voor detailweergave, zichtbaarheid van ruis en lichtgevoeligheid. Als het donker wordt, zal het toestel de sluitertijd verlengen. Beweeg je dan te snel, dan zien delen van het panorama er bewogen uit.
De nieuwe panoramamodus van de Pixel 9-toestellen werkt anders. Bij het maken van een panorama verschijnen in het previewbeeld stippen waar je even moet stilhouden en het toestel een foto maakt. Het panorama wordt op die manier opgebouwd uit minder afzonderlijke opnamen, waarvoor per stuk wel extra beeldverwerking kan worden gedaan en de kans op een bewogen opname afneemt. Bij nacht kan het toestel ook kiezen voor de nachtmodus, waarbij je op ieder punt logischerwijs langer stil moet houden. Een duidelijke animatie geeft telkens aan wanneer je verder kunt.
3:2-crops van panorama's van de Google Pixel 9 Pro, Google Pixel 8 Pro, Apple iPhone 15 Pro Max en Samsung Galaxy S24 Ultra. Bij ieder toestel is de hoofdcamera gebruikt.
Als we kijken naar de detailweergave, de hoeveelheid ruis en het dynamisch bereik, levert de nieuwe panoramamodus uitstekende resultaten. Zeker in vergelijking met de panoramamodus op eerdere Pixel-telefoons is de stap groot, want daarop werden de beelden in een zeer lage resolutie opgeslagen. Ook in vergelijking met de panorama's van de Apple iPhone 15 Pro Max bevatten panorama's van de Pixel 9-toestellen meer details. Ten opzichte van de Samsung Galaxy S24 Ultra is bovendien meer doortekening in schaduwen en highlights te zien, en minder ruis. Bij matig licht neemt de voorsprong van de Pixel 9-toestellen verder toe. Bij nacht maak je nog steeds vrij goed belichte panorama's, terwijl die bij de concurrenten enkel een zwarte waas opleveren.
In dit panorama van de Pixel 9 Pro XL staan de gebouwen een stukje dubbel op de foto.
Ondanks de goede beeldkwaliteit zijn we nog niet overtuigd. Haast iedere foto die we hebben gemaakt, heeft kleine foutjes. Lijnen in de scène gaan zomaar ergens anders verder en bomen staan een stukje 'dubbel' op de foto. Meestal zijn het wat subtielere missers dan op de foto hiernaast, die pas gaan opvallen als je de foto goed bekijkt. Er is achteraf echter weinig meer aan te doen.
In de panoramafunctie zitten ook nog wat praktische verbeterpunten. De huidige versie kan bijvoorbeeld geen panorama’s van boven naar beneden maken, enkel horizontaal. Je kunt ook niet kiezen voor een camera, wat bij alle recente iPhones bijvoorbeeld wel kan. De keuze om van links naar rechts of andersom te draaien, verloopt via een extra menuutje. De Pixel 8 Pro en Samsung Galaxy S24 Ultra kiezen de richting automatisch, en bij iPhones kun je simpel op de pijl in beeld tikken. Staat de instelling op de Pixel 9 verkeerd en begin je met 'panorameren', dan kun je opnieuw beginnen.
Verbeterde Video Boost met 8k-upscaling
Video Boost is een functie die enkel werkt op de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL, naast de Pixel 8 Pro van vorig jaar. De gewone Pixel 9 heeft deze functie dus niet, net zoals de Pixel 8 vorig jaar. Enigszins vergelijkbaar met een recente iPhone Pro, waarmee je video's kunt maken in het ProRes-formaat, kan de Pixel-telefoon een video opnemen met veel meer ruwe data erin. Googles smartphone gebruikt daarvoor nog steeds een standaard H.265-codec, maar met een bitrate van zo'n 240 in plaats van 40Mbit/s voor een normale 4k/30fps-video (ter vergelijking: een ProRes Log-video van de iPhone 15 Pro Max op dezelfde resolutie en framerate zit boven de 600Mbit/s). Anders dan bij Apple hoef je bij Google niet over knowhow en een krachtige computer te beschikken om die grote datastroom tot een mooi eindproduct te verwerken, ook al kan het wel; de originele video blijft op je toestel bewaard. Als de Foto's-app de Video Boost heeft geüpload, past Googles server op ieder videoframe dezelfde HDR+-verwerking toe als de telefoon zelf voor foto's doet.
Nieuw bij de Pixel 9 Pro (XL) is bovendien een optie voor 'nachtzichtvideo', waarmee beeldverwerking vergelijkbaar met de nachtmodus voor fotograferen op de video wordt losgelaten. Er is ook een optie bijgekomen om de 'gebooste' video naar 8k-resolutie te laten opschalen. Echte 8k-video-opname wordt nog altijd niet ondersteund door de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL.
Zelfs overdag, bij goed licht, zien we na het inschakelen van Video Boost meer doortekening in schaduwen van de Pixel 9 Pro-video's, die bij de standaard videomodus nogal snel dichtlopen. Het beeld oogt bovendien scherper. Het is zelfs iets gedetailleerder dan dat van de Apple iPhone 15 Pro Max, die een zeer goede videofunctie heeft. De kleuren zijn bij het Pixel-toestel iets voller, waarbij het dynamisch bereik nog wat beter kan zijn. De Samsung Galaxy S24 Ultra, een andere belangrijke concurrent, blijft ruimschoots achter op de Pixel en iPhone als het om detail, dynamisch bereik en met name ruisprestaties ’s nachts gaat. Google heeft dus een punt met zijn bewering dat de Pixel 9 Pro 'de beste videokwaliteit van alle smartphones' biedt, hoewel we weten dat de iPhone met zijn ProRes-functie in principe nog beter kan.
Stills van 4k/30fps-video's genomen met de Pixel 9 Pro XL met Video Boost ingeschakeld, de Pixel 9 Pro XL zonder Video Boost, de Apple iPhone 15 Pro Max en de Samsung Galaxy S24 Ultra
We hebben ook de 8k-upscalingfunctie geprobeerd, ditmaal met twee Pixel 9 Pro-telefoons naast elkaar, die allebei een Video Boost-filmpje maakten, maar met één toestel op 8k en het andere op 4k. Het beeld van de eerste oogt inderdaad een tikkeltje scherper, maar verwacht van de upscaling geen wonderen; een echt 8k-beeld heeft nog altijd meer detail.
Video Boost is in al zijn varianten niet zonder nadelen. Zo werkt het niet op de ultragroothoekcamera, alleen op de hoofd- en telecamera. De maximale opnameduur van 10 minuten lijkt, gelet op de aanzienlijke hitteproductie, niet onverstandig gekozen. Direct na het filmen voelt het frame nog net niet oncomfortabel warm aan. Door de zes keer zo hoge bitrate neemt de video veel meer ruimte in op je toestel en in je cloud, al kun je het origineel na het boosten eventueel verwijderen. De verwerking die volgens Google 'twee keer sneller' is dan vorig jaar, kost nog altijd een halfuur tot een uur voor een kort filmpje. Vergeet niet om je uploadinstelling op 'Originele kwaliteit' te zetten in de Foto's-app. Anders boost de Google-server, ongeacht de gekozen resolutie in de camera-app, een 1080p-filmpje met erg lage bitrate.
Camera: praktijktest en vergelijking
Voor de praktijktest kijken we eerst naar het verschil tussen de Pixel 9 en de Pixel 9 Pro XL. Zoals verwacht is de beeldkwaliteit bij het topmodel stukken beter als je vijf keer gaat inzoomen. De Pixel 9 levert bij zoveel vergroting geen heel goede resultaten, maar als je 2x of hooguit 3x wilt kunnen inzoomen, komt de Pixel 9 beter mee. Dat is maar goed ook, want veel concurrerende modellen hebben hiervoor een losse telecamera.
Wat je misschien niet verwacht, is dat de Pixel 9 Pro XL ook al scherpere 3x ingezoomde foto's maakt, hoewel de telecamera van dit toestel pas begint bij 5x. Bij de Pixel 8 Pro van vorig jaar zagen we dat ook al. Het toestel weet voor 3x-opnamen de beelden van hoofd- en telecamera te combineren tot een foto met een scherper midden en wat vagere randen. Zelfs de rand van het beeld ziet er bij de Pixel 9 Pro XL scherper uit dan op diezelfde opname van de Pixel 9. Het verschil tussen Pro en non-Pro zit dus blijkbaar niet alleen in de extra camera, maar ook in betere beeldverwerking.
5x inzoomen met Google Pixel 9 Pro XL (links) en Google Pixel 9
De frontcamera van de Pixel 9 Pro XL brengt, zoals beloofd, een stuk meer van de scène in beeld dan die van de Pixel 9. Beide toestellen hebben ongeveer dezelfde beeldverwerking. De Pixel 9 Pro XL heeft wat meer last van ruis dan het kleinere model.
Frontcamera van de Google Pixel 9 Pro XL (links) en Google Pixel 9
Hoofd- en ultragroothoekcamera van de Pixel 9 zijn zoals gezegd gelijk aan die van de Pixel 9 Pro, en dat levert dus geen verschillen in beeldkwaliteit op.
Cameravergelijking met iPhone 15 Pro Max en Galaxy S24 Ultra
We vervolgen de praktijktest met een vergelijking tussen de Google Pixel 9 Pro XL, de Pixel 8 Pro, Samsung Galaxy S24 Ultra en Apple iPhone 15 Pro Max. In de onderstaande galerijen zie je de toestellen telkens in die volgorde terugkomen. Voor de test zijn ze alle geüpdatet naar de laatst beschikbare softwareversie.
Voor de laatste twee foto's is de nachtmodus gebruikt, voor de overige foto's niet.
De afbeeldingen hierboven zijn gemaakt met de hoofdcamera. Google stelt dat het zijn 'HDR+'-beeldverwerking vanaf de grond opnieuw heeft opgebouwd voor de Pixel 9-serie, maar in het eindresultaat zie we vaak erg weinig verschillen. De kleurweergave, detailweergave en hoeveelheid ruis van de foto's van de Pixel 9 Pro XL zijn vergelijkbaer met die van de Pixel 8 Pro. In tegenlichtsituaties blijkt wel dat de Pixel 9 Pro XL iets beter kan omgaan met felle highlights. Kijk bijvoorbeeld naar de lucht op de derde foto hierboven. Die wordt bij de Pixel 8 Pro helemaal wit waar hij bij de Pixel 9 Pro XL duidelijk zichtbaar blijft. Tegelijk geeft de Pixel 9 Pro XL schaduwen vaak wat donkerder weer dan de Pixel 8 Pro, waarmee de foto in die gebieden juist minder doortekening heeft. Hetzelfde geldt voor de nachtmodus; de Pixel 9 Pro XL geeft sommige foto's daarbij een warmere kleurtoon mee.
In vergelijking met de twee andere smartphones heeft de Pixel 9 Pro XL nog steeds een uitstekende detailweergave, die wordt benadrukt doordat het toestel texturen wat verder aanzet dan bijvoorbeeld de iPhone 15 Pro Max. Net als de iPhone 15 Pro Max heeft de Pixel 9 Pro XL weinig last van ruis, zelfs als het echt moeilijk wordt. Dat geldt niet voor de Galaxy S24 Ultra, zoals te zien in de tweede foto, met name in de hoeken. De Pixel 9 Pro XL heeft wel vrij veel last van false-colour-artefacten en kleurschifting. Concurrenten poetsen dat soort foutjes effectief weg, dus we begrijpen niet helemaal waarom Google daar bij zijn Pixel-telefoons telkens niet in slaagt, ook al storen ze niet als je de foto op klein formaat bekijkt.
Voor de laatste twee foto's is de nachtmodus gebruikt, voor de overige foto's niet.
Wat de kleurweergave betreft, zitten de Galaxy S24, iPhone 15 Pro Max en Pixel-telefoons dichter bij elkaar dan hun voorgangers een paar jaar geleden. De Pixel 9 Pro XL heeft vaak net wat verzadigdere kleuren dan de concurrentie, waarbij middentonen over het algemeen donkerder worden weergegeven. Je ziet het bijvoorbeeld op de foto van onze Tweakers-kast. Ook daardoor oogt het beeld van de Pixel-toestellen regelmatig wat ‘voller’. Hoewel de Pixel 9 Pro XL iets minder doortekening in donkere schaduwen laat zien dan de Pixel 8 Pro, lopen schaduwen bij de iPhone 15 Pro Max nog altijd sneller dicht. Kijk bijvoorbeeld naar het viaduct op de tweede opname. Met de nieuwe beeldverwerking is de doortekening in highlights bij de Pixel 9 Pro XL ongeveer even goed als bij de S24 Ultra en beter dan bij de iPhone 15 Pro Max, ondanks de vooruitgang die Apple heeft geboekt sinds de 14 Pro Max.
De kleurweergave van de ultragroothoekcamera van de Pixel 9 Pro XL is vergelijkbaar met die van de hoofdcamera. Het dynamisch bereik is lekker breed; ondersteund door de nieuwe hdr-verwerking is de weergave van highlights soms iets beter. De lichtgevoeligheid van deze camera lijkt even goed als voorheen, maar schaduwen ogen in lijn met de hoofdcamera soms donkerder dan bij het oude model. Bij het gebruik van de nachtmodus zien we ongeveer dezelfde hoeveelheid detail en ruis bij de Pixel 9 Pro XL als bij de Pixel 8 Pro. Het grotere diafragma komt de scherpte in de hoeken echter niet ten goede; die was bij het oude model iets beter.
Ondanks die kleine teruggang ligt de Pixel 9 Pro XL-ultrawide nog steeds voor op die van de Galaxy S24 Ultra en iPhone 15 Pro Max als het gaat om detailweergave, waarbij de iPhone 15 Pro ook duidelijk meer last heeft van ruis, met name in de hoeken van het beeld. Nu hebben uitgerekend die twee concurrenten een relatief zwakke ultragroothoekcamera ten opzichte van andere high-end smartphones, zoals de OnePlus 12 of Xiaomi 14 (Ultra). Als we de geruchten mogen geloven, krijgen de opvolgers van de huidige Apple- en Samsung-topmodellen beide een betere ultrawide.
De Pixel 9 Pro XL heeft net als de concurrentie prima digitale zoom, waarmee het beeld met 2x digitale vergroting er ongeveer even scherp uitziet als dat van een losse telecamera. De scherpte loopt wel wat terug bij tegenlicht, maar daar heeft de iPhone 15 Pro Max nog meer last van.
Driemaal digitaal inzoomen doet de Pixel 9 Pro XL net als de Pixel 8 Pro behoorlijk, tenminste zolang het licht goed en gelijkmatig is. Beide telefoons lijken zoals gezegd het beeld van de telecamera met dat van de hoofdcamera te combineren. Dat gebeurt subtiel, zodat je geen duidelijke overgang ziet tussen het midden en de rand, maar de scherpte is dus wel wat variabel. De iPhone 15 Pro Max stelt teleur met een veel vagere foto. Hoewel de Samsung Galaxy S24 Ultra een echte telecamera heeft voor deze vergroting, doet de detailweergave in de scherpste delen van de Pixel 9 Pro XL-foto daar niet veel voor onder.
De vier toestellen in deze vergelijking beschikken allemaal over een 5x-telecamera, wat in de praktijk een iets andere beeldhoek oplevert; de iPhone 'zoomt' net een stukje verder in dan de concurrentie. De verschillen bij goed licht zijn klein, waarbij de Pixel 9 Pro XL zeer nipt scherper kijkt dan de Pixel 8 Pro. Bij nacht maakt dit toestel helderdere ingezoomde foto's, maar bij gebruik van de nachtmodus maken de Galaxy S24 Ultra en iPhone 15 Pro Max nog scherpere beelden met deze camera.
De Pixel 9 Pro XL heeft weliswaar geen knop in het camerabeeld om 10x in te zoomen, zoals de Galaxy S24 Ultra. Toch vinden we de Pixel 9 Pro XL op deze vergroting nipt de 'natuurlijkste' detailweergave bieden van alle vier de vergeleken toestellen. De Pixel 8 Pro slaagt er weliswaar in de kleine lettertjes onder op de verkeersborden beter te reconstrueren, maar oogt als geheel iets vager. De Galaxy S24 Ultra heeft een wat ‘waterverfachtige’ detailweergave en voert de verzadiging onnodig op. De iPhone 15 Pro Max heeft de minst natuurlijke interpolatie, die bovendien meer foutjes maakt. De kleinste lettertjes op de borden zijn niet leesbaar en de kraan links tussen de gebouwen is een kluwen van pixels.
De foto rechtsboven toont het resultaat van Zoom Enhance.
De Pixel 9 Pro XL kan net als de Pixel 8 Pro verder inzoomen dan 10x. Net als bij de concurrentie verschijnt er een thumbnail in de camerapreview om te helpen de camera te richten. Het resultaat van 20x inzoomen is nog iets scherper dan bij de Galaxy S24 Ultra en met name de iPhone 15 Pro Max. De Pixel 9 Pro XL heeft een nieuwe Zoom Enhance-functie in de galerij, die de kwaliteit van dit soort sterk digitaal ingezoomde beelden achteraf nog zou kunnen verbeteren door er wat generatieve AI overheen te gooien. Your mileage may vary, maar in bovenstaand voorbeeld leverde het geen heel beste resultaten op.
Dankzij de ultragroothoekcamera met autofocus kan de Pixel 9 Pro XL net als alle andere toestellen in de vergelijking goede macrofoto's maken. De allerbeste macro’s op een smartphone zijn het niet. Er zijn smartphones met een telecamera die heel dichtbij kan focussen, wat nog mooiere beelden oplevert. De Xiaomi 14 Ultra is een voorbeeld.
Hierboven was al te zien wat de bredere beeldhoek van de Pixel 9 Pro XL oplevert ten opzichte van de Pixel 9. Het instapmodel in de nieuwe serie heeft dezelfde camera en daarmee ook dezelfde hoek als de Pixel 8 Pro, die op zijn beurt vergelijkbaar is met de iPhone 15 Pro. De Galaxy S24 Ultra is op dit vlak de hekkensluiter. De grote beeldhoek van de ultragroothoekcamera van de Pixel 9 Pro XL is een fijn voordeel als je vaak een grote groep mensen op de foto zet. De kwaliteit is prima, waarbij we de warmere kleurtoon van de Pixel 9 Pro XL versus de 8 Pro er goed vinden uitzien. Ook al heeft de Pixel 9 Pro XL wat meer last van ruis in de hoeken, het is nog altijd minder dan bij de iPhone- en Galaxy-frontcamera's.
Hardware: Tensor G4
De Pixel 9-serie wordt aangedreven door de vierde generatie van Googles Tensor-soc. Deze is opgebouwd uit een Cortex X4-core, drie Cortex A720-cores en vier Cortex A520-cores. Daarmee zijn alle cores een generatie nieuwer dan de cores in de Tensor G3 en zijn ze hoger geklokt. De gpu is nog steeds de Mali-G715. Ten opzichte van de vorige Tensor heeft Google een core uit het middencluster weggelaten. Vergeleken met de marktleider, Qualcomms Snapdragon Gen 3, heeft de Tensor G4 minder cores, die ook nog eens lager geklokt zijn. We vermoeden dat Google dit jaar voor een core minder kiest om het stroomverbruik en de hitteontwikkeling binnen de perken te houden.
Google Tensor G3
Google Tensor G4
Snapdragon 8 Gen 3
Core-configuratie
1 x Cortex-X3 @ 2,91GHz 4 x Cortex-A715 @ 2,37GHz 4 x Cortex-A510 @ 1,70GHz
1 x Cortex-X4 @ 3,1GHz 3 x Cortex-A720 @ 2,6GHz 4 x Cortex-A520 @ 1,95GHz
1 x Cortex-X4 @ 3,1GHz, 3 x Cortex-A720 @ 3,15GHz, 2 x Cortex-A720 @ 2,96GHz 2 x Cortex-A520 @ 1,95GHz
Gpu
Arm Mali-G715
Arm Mali-G715
Qualcomm Adreno
Procedé
Samsung 4nm
Samsung 4nm
TSMC 4nm
Googles socs staan er immers om bekend dat ze niet enorm efficiënt zijn. Hoewel je daar in de vloeiendheid van de gebruikservaring weinig van merkt, heeft het effect op de accuduur en warmteontwikkeling van de telefoons. Toen Google tijdens de persbriefing begon over verbeterde efficiëntie en koeling, was onze interesse dan ook meteen gewekt. De fabrikant zegt dat de chip tot 20 procent sneller is bij webbrowsing, apps tot 17 procent sneller openen en het stroomverbruik bij alledaagse taken beter is dan voorheen. Ook zijn de telefoons uitgerust met een verbeterde vaporchamber voor koeling.
Mooie beloftes, die we natuurlijk getoetst hebben. Om te beginnen met de throttlingtest van de gpu-benchmark 3DMark. Hierbij wordt dezelfde test twintig keer gedraaid, en gekeken hoe groot het prestatieverlies tussen de eerste en laatste run is als gevolg van throttling.
3DMark Wild Life Unlimited Stress Test - Stabiliteit
De Pixel 9 Pro XL scoort hier een indrukwekkende 96,8 procent, wat betekent dat er gedurende de twintig runs nauwelijks prestatieverlies optreedt. De Pixel 9 en 9 Pro komen uit rond 73 procent. Geen gekke score voor kleinere telefoons die hun hitte daardoor moeilijker kwijt kunnen. We zien hierbij duidelijk een vooruitgang ten opzichte van de Pixels van vorig jaar.
Beelden geschoten met een infraroodcamera. De Pixel 8 versus Pixel 9 (links) en de Pixel 8 Pro versus 9 Pro XL. Vooral de Pixel 9 lijkt wat koeler te blijven dan zijn voorganger.
Kijken we echter naar de beste absolute score in deze test, dan wordt pijnlijk duidelijk dat de toch al niet zo snelle gpu van vorig jaar anno 2024 achterblijft. De Mali-G715 doet het in de Tensor G4 zo’n 10 procent beter dan in de G3, waarschijnlijk door iets hogere kloksnelheden. Vergeleken met de gpu in de Snapdragon 8 Gen 3 komt de Mali-gpu zo ongeveer tot de helft van de prestaties. In de praktijk betekent dit niet dat je op de Pixels geen zware moderne games kunt spelen, want die zijn dikwijls goed geoptimaliseerd en schikken zich naar de hardware. Wil je er echter van verzekerd zijn dat je ook alle grafische instellingen maximaal kunt opschroeven, dan moet je niet bij de telefoons van Google zijn.
Best loop score
Smartphone
Gemiddelde score in punten in 3DMarks (hoger is beter)
We hebben ook Geekbench gedraaid om te kijken naar absolute cpu-prestaties. Dit soort scores zijn al tijden geen goede indicatie van snelheid en vloeiendheid in de praktijk. De manier waarop de soc afgesteld is voor dagelijks gebruik, speelt daarbij een veel grotere rol. Toch is het interessant om te kijken hoe de Tensor G4 zich in zo’n synthetisch scenario verhoudt tot andere chips.
Als we enkel de Cortex X4-core zwaar belasten, zien we zo’n 10 procent snelheidswinst boven de Tensor G3. Op de Snapdragon 8 Gen 3 moet de G4 echter tussen de 8,5 en 17 procent inleveren, afhankelijk van met welke telefoon we vergelijken.
Connectiviteit en geheugen
Naast de snelheid en efficiëntie van de soc was de modem een punt van kritiek bij Pixel-telefoons van de laatste jaren. Ook dit onderdeel, verantwoordelijk voor de 4G- en 5G-verbindingen, bleek nogal wat energie te slurpen. Vooral bij de eerste Pixels liet de kwaliteit van de verbinding eveneens te wensen over. De Pixel 9-serie is uitgerust met een nieuwe modem: de Exynos 5400 van Samsung, die ondersteuning heeft voor versie 17 van de draadloze standaard die door de 3GGP-organisatie wordt vastgesteld. Daarmee loopt Samsung nog steeds achter op Qualcomm, waarvan het recentste X75-model de nieuwste versie (18) van de 3GPP-standaard ondersteunt. Vergeleken met de modem in de Pixel 8-serie kan de Pixel 9-modem meer frequenties aggregeren, wat samen met de verhoogde 1024QAM-modulatie snelheden tot 11,2Gbit/s moet opleveren. In hoeverre deze modem echt zuiniger is, bespreken we verderop bij de accutestresultaten.
Exynos 5400
Exynos 5300
3GPP-versie
3GPP Rel. 17
3GPP Rel. 16
Downlink
NR DL aggregated bandwidth 380 MHz for sub-6GHz, 1000 MHz for mmWave* 4x4 MIMO in sub-6GHz 2x2 MIMO in mmWave* Up to 1024-QAM in sub-6GHz Up to 256-QAM in mmWave*
NR DL aggregated bandwidth 200 MHz for sub 6GHz, 800 MHz for mmWave* 4x4 MIMO in sub-6GHz 2x2 MIMO in mmWave* Up to 256-QAM in sub-6GHz Up to 64-QAM in mmWave*
Uplink
NR UL aggregated bandwidth 400 MHz for sub-6GHz, 800 MHz for mmWave* Up to 256-QAM in sub-6GHz Up to 64-QAM in mmWave*
NR UL aggregated bandwidth 400 MHz for sub 6GHz, 800 MHz for mmWave* 2x2 MIMO Up to 256-QAM in sub-6GHz Up to 64-QAM in mmWave*
Satelliet-ondersteuning
Ja
Nee
Procedé
4nm euv
4nm euv
*Nederlandse en Belgische Pixel 9-toestellen ondersteunen geen mmWave-5G.
De Pixel 9-serie ondersteunt naast 4G en 5G nu ook satellietcommunicatie, zodat in geval van nood contact gelegd kan worden met hulpdiensten als er geen mobielnetwerkverbinding is. Vergelijkbaar met moderne Apple iPhones moet je de telefoon daarvoor op een satelliet richten. Vooralsnog werkt dat alleen in de Verenigde Staten. Enkel de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL beschikken over ultrawidebandsupport, waarmee de telefoon bijvoorbeeld als autosleutel gebruikt kan worden. Vorig jaar was uwb ook al een Pro-exclusieve feature, waar Apple het al een paar jaar in alle iPhones stopt.
De Pixel 9 beschikt over 12GB werkgeheugen, de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL zelfs over 16GB. Ten opzichte van de voorgangers is dat telkens 4GB meer, waarbij de Pro-toestellen meer werkgeheugen hebben dan de meeste andere high-end smartphones. De Galaxy S24 Ultra heeft bijvoorbeeld maar 12GB werkgeheugen. Het extra ram kan van pas komen voor AI-taken, waarvan we weten dat ze veel beslag leggen op het werkgeheugen. Ook als je geen AI denkt te gaan gebruiken, kan het nuttig zijn; het toestel hoeft minder vaak apps of tabbladen opnieuw in te laden.
Adviesprijzen Pixel 9-serie
Pixel 9
Pixel 9 Pro
Pixel 9 Pro XL
128GB
€ 899,-
€ 1099,-
€ 1199,-
256GB
€ 999,-
€ 1199,-
€ 1299,-
512GB
-
€ 1329,-
€ 1429,-
1TB
-
-
€ 1689,-
Zo scheutig als Google is met werkgeheugen, zo karig is de opslag van de instapvariant van ieder Pixel 9-toestel. Zelfs de Pixel 9 Pro XL begint op 128GB; volgens de officiële adviesprijzen betaal je 100 euro meer voor 256GB. Momenteel loopt er een actie waarbij die variant hetzelfde kost als de 128GB-versie. Alleen de Pixel 9 Pro XL is verkrijgbaar met 1TB; de Pixel 9 beschikt over maximaal 256GB.
Wat ons betreft is de lage capaciteit een groter probleem dan dat Google in alle toestellen verouderde UFS 3.1-geheugenchips gebruikt in plaats van het moderne UFS 4.0 van de concurrentie. Alle Pixel 9-telefoons worden verkocht met de belofte van zeven jaar updates, maar wie een instapvariant koopt, zit waarschijnlijk ruim voor het einde van de rit te schipperen met gigabytes. Dat geldt zeker voor kopers van de Pro-toestellen, waarvan de extra camerafeatures zoals 50-megapixelfoto's, de mogelijkheid voor raw opnames en Video Boost veel opslag vreten. Je ziet dan ook dat concurrerende Pro- of Ultra-toestellen tegenwoordig beginnen bij 256GB, zelfs de iPhone 15 Pro Max van Apple, een fabrikant die traditioneel krenterig is met opslag. Dankzij de flink gedaalde prijzen voor flashgeheugen vind je tegenwoordig al voor minder dan 300 euro 512GB-telefoons, dus daar kan het ook niet aan liggen.
Haptiek, geluid en verdere features
Alle Pixel 9-toestellen hebben zowel prima stereoluidsprekers als een fijne trilmotor aan boord. De laatste geeft nauwkeurige, stevige tikjes, zoals we van een high-end toestel verwachten. Hij kan ook meetrillen met de muziek, waardoor de bas wat extra impact lijkt te hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung investeert Google niet in een Dolby Atmos-licentie, software die het geluid nog wat ruimtelijker kan laten klinken.
De onder het scherm geplaatste vingerafdrukscanner zit bij de Pixel 9-serie ongeveer op dezelfde plek in het scherm als bij de 8-serie, op ongeveer een kwart van de hoogte van het scherm. Voor het eerst is het geen optische scanner, zoals bij de meeste andere smartphones, maar een ultrasone scanner, zoals Samsung al jaren in zijn Galaxy S-topmodellen gebruikt. Het scherm hoeft dus niet op te lichten als je vinger wordt gescand en ook werkt de scanner beter met natte handen. Hij werkt bovendien sneller, zoals Google belooft. Met de Pixel 8 Pro naast de 9 Pro XL ontgrendelt het nieuwe toestel telkens een kwart seconde sneller, een fijne vooruitgang voor een handeling die je iedere dag tientallen keren uitvoert. Om sneller inloggen mogelijk te maken, hebben de nieuwe Pixels ook weer gezichtsherkenning. Net als bij de Pixel 8-serie is het systeem betrouwbaar genoeg om te voldoen aan de eisen voor de hoogste Android Biometric Class. Dat wil zeggen dat je het ook kunt gebruiken om bijvoorbeeld een betaling goed te keuren in je bankierenapp. De werking is dus vergelijkbaar met die van Face ID op een Apple iPhone, zij het iets trager en niet in het donker, omdat Google geen gebruik maakt van een infraroodprojector.
Geen Quick Switch-adapter
De Quick Switch-adapter, een verloopstukje van USB-C (male) naar USB-A (female) dat sinds de allereerste Google Pixel tot en met de Pixel 8a werd meegeleverd, zit bij de Pixel 9-serie voor het eerst niet meer in de doos. De adapter was bedoeld om een andere smartphone op de Pixel aan te kunnen sluiten om data over te zetten, maar tegenwoordig hebben de meeste smartphonekabels aan beide uiteinden een USB-C-stekker. Evenals vorige Pixels ondersteunt ook de 9-serie USB-host, dus je kunt nog steeds USB-sticks of de opslag van een andere telefoon benaderen.
Net als de Pixel 8 Pro hebben de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL een temperatuursensor in de camerabalk, een gimmick die ons vooral aan de covidperiode doet denken. Google heeft nog steeds geen goedkeuring verkregen om lichaamstemperatuur te meten en aan de Thermometer-app is sinds vorig jaar niets veranderd. Iedere keer als je een nieuwe meting wilt doen, moet je de sensor eerst resetten, waarna je opnieuw op de meetknop kunt drukken en de sensor weer één enkel meetresultaat geeft. Je houdt het toestel daarvoor op een centimeter of vijf van het te meten object. Voor een nauwkeurigere meting kun je de app vertellen welk materiaaltype je meet, zoals hout, plastic of glas.
Duurzaamheid
Het nieuwe doosje van de Pixel 9-serie is helemaal gemaakt van karton en voor het eerst volledig vrij van plastic. Net als de vorige jaren zit er geen oplader in, waardoor het relatief compact kan zijn. Het frame van de toestellen zelf is weer gemaakt van volledig gerecycled aluminium. Net als bij de Pixel 8-toestellen bestaat 18 procent van het apparaat uit hergebruikte materialen, waaronder glas en plastic. Belangrijk in de 'duurzaamheidsbelofte' van de nieuwe Pixel-telefoons is verder de beloofde updateperiode van zeven jaar.
Software: nog steeds Android 14, beperkte AI
Waar Google normaliter net voorafgaand aan de release van nieuwe Pixels een nieuwe Android-versie vrijgeeft, doet het dat dit jaar niet. De Pixel 9-serie wordt dus uitgebracht met Android 14, net als de Pixel 8-toestellen van vorig jaar, en dat vinden we een opvallende keuze. De interface, met Googles Material You-design in pasteltinten, ziet er strakker uit dan op veel concurrerende modellen. Die hebben een fabrikantskin met over het algemeen allerlei extra apps. Dat geeft een drukkere indruk en zelfs op topmodellen komen we regelmatig reclame tegen in de vorm van icoontjes op het startscherm voor producten of diensten van derden. Dat de Pixel-toestellen die niet hebben, geeft een luxe gevoel en door het gebrek aan opsmuk draait de interface erg vloeiend.
"A small plush stuffed toy of a fluffy smiling android bugdroid with a paint splattered T-shirt that says: 'Tweakers' and a paintbrush behind its ear on a white background. The toy is soft and cuddly, with cute exaggerated features. The perspective of the image is at a 3/4 angle front view."
Helemaal stock-Android draaien de Pixel-telefoons niet, in tegenstelling tot wat weleens wordt gedacht. Op de telefoon staan extra apps van Google zelf, bijvoorbeeld de nieuwe Pixel Weer-app. In lijn met weerapps van andere fabrikanten biedt de Pixel-variant allerlei statistieken en voorspellingen in de vorm van een aantal kaarten die je zelf kunt rangschikken. Google belooft ook een 'AI-weerbericht', wat in de praktijk een tweeregelig Engels zinnetje over het huidige weer oplevert. Wat daarvan de meerwaarde is en waarom daar AI voor nodig zou zijn, blijft ons onduidelijk.
Google belooft de Pixel 9-toestellen, evenals de Google Pixel 8a, Pixel 8 en Pixel 8 Pro, zeven jaar van Android-OS-upgrades en beveiligingsupdates te voorzien, dus minstens tot medio 2031. Samsung biedt hetzelfde updatebeleid, maar andere fabrikanten houden het over het algemeen sneller voor gezien, zelfs Apple. Doordat de bootloader eenvoudig valt te ontgrendelen, kun je op de Pixel 9-telefoons ook een andere Android-versie installeren. Voor eerdere Pixel-toestellen is er een uitgebreid aanbod van customroms.
Maak je gebruik van de originele software, dan krijg je niet alleen lang updates, maar ook vaak sneller dan bij andere toestellen. Android 15 nadert op dit moment bijvoorbeeld het einde van zijn bètatraject, waarmee de Pixel 9-telefoons over een aantal weken een update naar versie 15 kunnen krijgen. Samsung, OnePlus en Xiaomi doen er zelfs voor hun topmodellen een paar weken langer over voordat de uitrol begint.
Leuke AI-features blijven uit in Benelux
Zonder Android 15 valt er over nieuwe softwarefeatures nog weinig te melden, maar waar we het wel over kunnen hebben, zijn de nieuwe AI-features die Google in de vorm van extra apps uitrolt. Behalve de Weer-app komen de meeste andere AI-mogelijkheden die Google voor de Pixel 9 heeft aangekondigd, op dit moment helaas nog niet naar Europa. Gelukkig was een van onze reviewtoestellen voorzien van firmware waarop de apps gewoon werkten, dus we kunnen ze wel kort bespreken.
Om te beginnen bij Pixel Studio: hiermee kun je met een prompt afbeeldingen genereren, net als bij bijvoorbeeld Midjourney en Dall-E. Google gebruikt hiervoor zijn eigen Imagen 3-model, dat in de cloud draait. Het bedrijf zegt dat een combinatie van lokale en cloud-AI wordt gebruikt, maar ons is niet duidelijk welk deel op de telefoon draait. Dat maakt in de praktijk ook weinig uit; je hebt simpelweg een internetverbinding nodig om de tool te draaien.
Binnen Pixel Studio typ je een prompt en vervolgens kies je een stijl, waarna je een paar seconden later je afbeelding krijgt. Die zien er doorgaans goed uit en de tool is ook redelijk goed in het genereren van tekst, waarmee eerdere modellen vaak de mist in gingen. Het is op dit moment nog niet mogelijk om afbeeldingen van mensen te maken, maar de tool geeft aan dat die functie in de pijplijn zit. Pixel Studio is een leuke extra en de plaatjes die eruit rollen voelen een beetje aan als mooiere, specifiekere versies van stickers, die leuk van pas kunnen komen in chatapps en groepsgesprekken.
Pixel Studio-afbeeldingen in verschillende stijlen. Prompt: "A cute little dog sitting behind a gaming pc, playing a racing game on a curved ultrawide monitor while holding a gamepad. On the wall above the monitor is a green neon sign that says 'Tweakers'. The room is quite dark and lit with colored rgb lighting."
Een andere nieuwe app heet simpelweg Screenshots. Deze analyseert met een lokaal multimodaal taalmodel alle screenshots op de telefoon en maakt die doorzoekbaar. Heb je bijvoorbeeld screenshots van een wificode, een boekingsnummer voor een vakantie of het adres van je AirBnB, dan moet je die via deze app eenvoudig kunnen terugvinden. Dat werkt in de praktijk prima, al moet je dus wel handmatig een screenshot maken van alles wat je wilt kunnen terugvinden.
Call Notes is een nieuwe feature die via een lokaal taalmodel een transcriptie en samenvatting van een telefoongesprek maakt. Deze feature konden we helaas niet terugvinden op onze reviewtoestellen.
Gemini Live
Een AI-feature die wél naar de Benelux komt, en ook naar andere toestellen, is Gemini Live, mits de gebruiker een Gemini Advanced-abonnement heeft en Gemini op Engels staat. Je krijgt dan toegang tot een nieuwe versie van de gespreksinterface, die bedoeld is om via spraak een realistisch aanvoelend gesprek te voeren. Daarvoor heeft Google nieuwe stemmen gemaakt die allemaal inderdaad een stuk realistischer klinken. Babbelen met Gemini Live voelt veel natuurlijker aan en de reactietijd van het systeem is lekker kort. Ook kun je Gemini gewoon onderbreken om een vraag bijvoorbeeld anders te formuleren.
Gemini Live blijft echter een llm, dus het maakt regelmatig fouten. Zo wist het prima te omschrijven wat Tweakers is, waar de naam vandaan komt en dat Femme de oprichter is, maar op de vraag wie de hoofdredacteur is, kwamen de gekste namen terug. Als je Gemini dan vertelt dat het fout is, word je bedankt voor de correctie, maar dat betekent niet dat de fout een volgende keer niet weer wordt gemaakt. Het werkt prima als je naar bekendere feiten vraagt of bijvoorbeeld tips wilt over restaurants of musea als je een nieuwe stad bezoekt.
Hoewel Gemini Live een mooie stap vooruit is, is er ook wat op aan te merken. Zo bleek het niet helemaal stabiel; soms stopte de audio midden in een antwoord. Ook voelt het nog niet zo natuurlijk aan als de babbelinterface voor ChatGPT, die OpenAI eerder dit jaar demonstreerde. Volgens OpenAI draait dat op een compleet multimodaal model dat rechtstreeks audio uitvoert, terwijl Gemini Live eerst op de achtergrond tekst lijkt te genereren om die vervolgens via text-to-speech om te zetten in audio. Daardoor mis je nuances, pauzes en emotie in de stemmen.
Accuduur en opladen
Accuduur is al een aantal jaren de achilleshiel van de duurdere modellen in de Pixel line-up, al heeft Google het niveau de afgelopen jaren weten op te krikken van ondermaats naar gemiddeld. Met Googles nadruk op efficiëntie en de aanwezigheid van een nieuwe 5G-modem, waren we benieuwd of het bedrijf dit jaar een grote stap kon zetten.
Webbrowsen WiFi
Webbrowsen 4G
Video bekijken
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Uit onze browsetests blijkt dat Google ten opzichte van de Pixel 8-serie een prima stap vooruit heeft gezet, vooral als we de test over een mobiele verbinding uitvoeren. In de wifivariant zien we een vooruitgang van tussen 15 en 18 procent, maar in de mobiele test doen de nieuwe Pixels het tussen 27 en 36 procent beter. Er is ook duidelijk een minder grote daling in accuduur als we de wifi- en 5G-tests vergelijken. Kortom, het lijkt erop dat de nieuwe Exynos 5400-modem een stuk efficiënter omgaat met zijn energie, wat de accuduur ten goede komt.
Google is echter niet het enige bedrijf dat zijn toestellen efficiënter maakt en als we de scores vergelijken met de concurrentie, ontstijgen de nieuwe Pixels het middenveld nog steeds niet. Een iPhone 15 Pro Max gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan een Pixel 9 Pro XL, net als de Galaxy S24 Ultra van Samsung. De Pixel 9 en 9 Pro zitten dichter op hun directe concurrenten, maar weten die niet te verslaan. Daarmee zouden we de accuduur geen achilleshiel meer noemen, maar als Google hierop wil uitblinken, moet het nog een stap extra zetten.
Opladen
De Pixel 9 en Pixel 9 Pro kunnen bedraad opladen met maximaal 27W, net als de Pixel 8. Voor de Pixel 9 Pro XL belooft Google een oplaadsnelheid tot 37W. Draadloos gaat het met 15W (Pixel 9), 21W (Pixel 9 Pro) of 23W (Pixel 9 Pro XL), maar alleen als je Googles eigen draadloze laadstation aanschaft; standaard Qi-laders blijven beperkt tot 12W. Evenals de voorgangers kunnen de Pixel 9-telefoons ook andere apparaten draadloos opladen.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
De Pixel 9 heeft een ongeveer even grote accu als de Pixel 8 en het laden gaat volgens de specificaties even snel, dus het is geen verrassing dat het opladen ook ongeveer even lang duurt. Na een halfuur is de accu halfvol en helemaal vol duurt ruim anderhalf uur. De 9 Pro XL zet een snelheid neer die vergelijkbaar is met die van zijn voorganger. Het is sneller dan bij Google Pixel-telefoons van een paar jaar geleden en vergelijkbaar met wat de Apple iPhone 15 Pro nu kan, maar veel trager dan de gemiddelde Chinese smartphone van dit moment. De beste toestellen van OnePlus en Motorola heb je bijvoorbeeld al in een halfuurtje helemaal opgeladen en die fabrikanten leveren de benodigde lader ook nog eens mee.
Conclusie
Eerder dan vorig jaar presenteerde Google deze zomer zijn Google Pixel 9-telefoons. Voor het eerst in de serie zitten er een klein topmodel en een foldable bij. Binnen het topsegment heeft de fabrikant nu een aardig complete line-up, waarvan we in deze review alle niet vouwende toestellen hebben bekeken: de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL.
Het geüpdatete design is afgezien van de camerabalk niet heel vernieuwend, maar voelt wat luxer aan. Alle Pixel 9-smartphones hebben prachtige schermen met de hoogste helderheid die we ooit hebben gemeten en de camera is zoals altijd erg goed. De Pixel 9 Pro en 9 Pro XL behoren tot de beste cameratelefoons die je nu kunt kopen, zo niet de allerbeste. De Pixel 9 heeft dezelfde goede hoofd- en ultragroothoekcamera, maar mist enkele softwarefeatures en de periscopische telecamera waarmee de Pro-toestellen ver kunnen inzoomen zonder enorm kwaliteitsverlies. Door het ontbreken van Video Boost is de videokwaliteit niet zo goed als deze bij de Pixel 9 Pro-modellen kan zijn. Bovendien heeft de Pixel 9 niet de nieuwe frontcamera met extra brede beeldhoek. Leuke nieuwe snufjes, zoals de innovatieve panoramamodus die nog wat werk nodig heeft, en Add Me om met wat AI-gesjoemel een groepsfoto te maken, zitten er gelukkig wel op.
Gebruikelijk voor Pixel-telefoons, maar niet noodzakelijk voor andere smartphones, zijn de 'schone' Android-installatie en zeven jaar snelle software-updates. Het is jammer dat Google, dat zich in zijn thuismarkt heel sterk profileert als AI-bedrijf, er niet in slaagt om de vele AI-functies van de Pixel-telefoons naar Europa te brengen. Wie daar echt in is geïnteresseerd, kan haast beter een Samsung Galaxy S-telefoon kopen. In Nederland en België is AI eigenlijk geen argument om voor de Pixel-serie te kiezen.
De grootste vraag bij nieuwe Pixel-toestellen is, jaar na jaar, of Google het eindelijk voor elkaar krijgt om de systeemprestaties en accuduur in lijn te brengen met die van de concurrentie. Googles eigen Tensor-socs golden de afgelopen jaren als niet zo efficiënt of krachtig. Dat laatste is de Tensor G4 die de Pixel 9-serie aandrijft, nog steeds niet. Mobiele gamers die het uiterste van hun toestel vragen, kunnen dus beter verder kijken. Wat efficiëntie betreft zet de chip wel een flinke stap, te oordelen naar de flink verbeterde accuduur ten opzichte van de Pixel 8-serie, vooral bij het gebruik van de mobielenetwerkverbinding. Met de verbetering die concurrenten in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, ontstijgen de nieuwe Pixels het middenveld nog steeds niet. Opladen gaat als vanouds niet heel snel.
Er is kortom veel goeds te zeggen over de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL, maar mede doordat de introductie op een heel ander moment plaatsvindt dan die van concurrenten, zijn ze wel erg duur. Google heeft de prijzen de afgelopen jaren sterk verhoogd, en de Pixel 9 en Pixel 9 Pro XL kosten weer 100 euro meer dan hun voorgangers. Daarbovenop komt nog dat de 'instapmodellen' zijn voorzien van een schamele 128GB opslag. Dat is, zeker voor de dure Pro-modellen met hun opslag vretende functies, niet meer van deze tijd.
De Pixel 9 kost hetzelfde of meer als een OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24+, terwijl die laatste twee flink grotere schermen, betere camera's en een beduidend langere accuduur hebben. Deze Pixel is dus voorlopig het minst interessant. De Pixel 9 Pro XL is duurder dan de Galaxy S24 Ultra, maar weer goedkoper dan de iPhone 15 Pro Max. De camera mag minstens zo goed zijn, de accuduur loopt wel duidelijk wat achter op die van de grotere toestellen van de concurrentie, want hij is niet veel beter als bij de Pixel 9 Pro. De nieuwe, kleine Pro is wat ons betreft de leukste van de drie Pixel 9-toestellen. Hij kost een stuk meer dan directe concurrenten, zoals de Xiaomi 14 en Galaxy S24, maar hij is lekker compact en kan precies wat de XL ook kan, met de beste telecamera op een telefoon van dit formaat. Voor een klein toestel is de accuduur niet slecht. Om die redenen belonen we de Pixel 9 Pro met een Excellent-award.
Die piek helderheid is wel super fijn voor buiten. Wel gaaf dat ze voor nu het hoogste hebben. Echter heb ik dit eerder gezien en bleek die piek maar kortdurig haalbaar (waarna die veel harder daalde dan de concurrent). Persoonlijk wil ik ook meer dan alleen even de tijd of een snel berichtje lezen, dus heb niet zo veel aan zo'n gemeten kortdurige piek helderheid. @tweakersredactie zouden jullie kunnen overwegen ook voor een van de waardes (bijv 50%) aan kunnen geven naar welk niveau die na enkele minuten gedaald is? Ik snap dat ook dat niet realistisch is aangezien de warmte en zonlicht ook invloed uit oefenen, maar dan kunnen we schermen wel nog iets beter vergelijken ipv een race om puur een theoretisch hoogste getal
[Reactie gewijzigd door andries98 op 21 augustus 2024 23:18]
De piek helderheid is wel fijn totdat je een barcode app opent. Die gaan altijd naar super helder zodat ze goed te lezen was. Kon mijn Pixel 9 Pro XL met de bonuskaart open gebruiken als zaklamp
True, miss zouden ze in die app daar wat op kunnen verzinnen. Immers kan je daar ook trucjes uithalen om dit te verminderen (maar ik ben geen dev dus ken de exacte limitaties niet).
Ik kan me ook voorstellen dat je het soms ook juist nodig hebt, ook met aankomende digitalere (buiten) festivals etc. Lastiger op te lossen dan gedacht miss?
[Reactie gewijzigd door andries98 op 23 augustus 2024 07:59]
Ik heb een pixel 8 pro. De enige reden waarom ik voor een pixel ben gegaan is geen bloatware + 7 jaar software updates. Zeer tevreden van het toestel. Het enige wat minder werkt is de vingerafdruksensor. Alhoewel ik nu de laatste maanden hier geen last meer van heb en zeker beter werkt dan bij de release.
Als je nu een nieuwe pixel wilt kan je beter voor de 8 pro gaan, dan heb je een betere "bang for buck" waarde en nog 6 jaar software updates. Tenzij je liefhebber bent van een kleinere telefoon kan je de pixel 9 pro ook overwegen.
De 8 pro is momenteel net zo duur als een 9 pro xl met alle acties die er lopen. Als je dan wat wil kun je volgens mij beter voor de actie gaan en gelijk de nieuwste kopen toch?
Precies. Ik heb mijn pixel 9 pro gepreorderd voor €800 bij odido. En krijg straks nog €215 terug van Google als ik mijn huidige OnePlus Nord inlever. €585 voor en pixel 9 pro vind ik een goede deal.
Ik weet niet wat die OnePlus oplevert tweedehands, maar dat volledige bedrag aftrekken van de aankoopwaarde lijkt me niet helemaal eerlijk. Maar als jij blij bent, ben ik dat ook
Ja dat had ik ook gemerkt.. Eind juli Pixel 8 Pro met acties besteld bij Vodafone incl verlenging abbo voor 576 euro, en nu is die 9 Pro ineens plus cashback, plus inruil, plus 128gb extra opslag een hoop minder bij Vodafone Utrecht.. baal er wel van, maarja. alsnog 6 jaar updates vind ik wel prima.
Werd verteld destijds dat die 9 pas ergens na september zou komen.. mooi gefopt
Dan heb ik een schrale troost voor je; de 9 pro is momenteel erg slecht leverbaar. Ik heb 'm bij Belsimpel besteld, die weten nog altijd niet wanneer ze 'm eindelijk een keer kunnen leveren.
Als je nu een nieuwe pixel wilt kan je beter voor de 8 pro gaan, dan heb je een betere "bang for buck" waarde
Dan hoop ik dat je echt goeie korting op de pixel 8 pro kreeg: die kost momenteel 730€ in de pricewatch, maar ik heb mijn pixel 9 pro 255GB net besteld voor 780€, met een Odido abonnement (toeatel maandlasten op 0€, abo zelf is ook erg goedkoop aan slechts 8€ pm).
Voor 50€ meer een beter toestel met een jaar langer support is imo een goeie deal.
[Reactie gewijzigd door kiang op 22 augustus 2024 07:47]
Conclusie dit is dus een hele specifieke use case en zeker niet algemeen toepasbaar.
Zelf ook vaak vergeleken en kom vaak duurder of amper voordelig uit.
Of het abonnement is gewoon veel te duur voor wat je krijgt dus effectief betaal je nog steeds meer.
In jouw geval kan ik het snappen maar dat is bonus +korting+ stapel.
idem, nergens te vinden en dan zit er ook nog een belkachelijk laag data abbo in...
ik betaal 10eur voor onbeperkt bel/sms en 40GB data... dan koop ik mijn toestel wel los.
DIe abbo combo naaien je altijd wel op een bepaalde manier, al is het al omdat je dan X jaar vast zit aan die provider
Via Belsimpel, ik verleng. Blijkbaar krijg je bij verlengen korting, want als ik het nu in elkaar klik dan kost het abo dat ik nu neem 12.5 euro. Let wel: de prijzen die ik noem is ook inclusief stapelkorting die Odido geeft wanneer je in hetzelfde huishouden meerdere abonnementen hebt (ik heb odido thuis, en mijn vrouw heeft Ben Mobile), zo kom ik op 8,5 per maand voor 20 GB.
Voor nieuwe abos is de telefoon zelf dan wel weer goedkoper: dan kost de pixel 9 pro 730 euro, ik betaalde 780.
Ik heb nu de Pixel 8 Pro gekocht in Juli bij Vodafone voor 576 euro, baal er enorm van dat de acties op de 9 pro uitkwamen na mijn 14 dagen bedenktijd dus ik heb pech gehad, maar ik merk oprecht niks van die problemen tot nu toe, maarja.. misschien ligt dat aan het feit dat ik van een Oneplus 8T afkom die al 3 jaar oud was..
Baal er wel van dat die bedenktijd over is, had anders een Pixel 9 Pro met dubbele opslag kunnen krijgen voor iets van 388 euro bij Vodafone..
Iedereen mij allemaal maar lopen vertellen die 9 komt pas in oktober uit
Wel grappig dat mensen dit beweren wat jij zegt terwijl dit precies is waar het toestel om bekend staat, heel reddit en alles staat er vol mee, het is echter zelfs bekend bij Odido winkels die ook zeggen ja daar staan de toestellen bekend om 😂
Ja, ik weet dat 'iedereen' dat roept. Maar mensen praten elkaar ook graag na. Ik heb nu een P7P en heb een P9PXL on order (ga 'm morgen halen) en ik ben zeer tevreden over de P7P tot nu toe. Accuproblemen herken ik niet. Ik laadt 'm elke ochtend op tot 80% en dat lukt altijd wel in de 30 minuten die daarvoor beschikbaar zijn. Ik ben geen gamer, dus die belasting heeft ie niet.
Hooguit tijdens vakanties, waar ik veel GPS gebruik, foto's en filmpjes maak (en kijk) dat ie het einde van de dag niet redt op 1 lading. Daarvoor heb ik dan een kleine powerbank bij me. Dit is niet anders dan wat ik met de Samsung flagships die ik daarvoor had. En die laadde ik altijd tot 100% op. Nu weet ik dat dat juist niet goed is, dus nu tot 80%. Werkt voor mij goed.
En over dat napraten....zelfs nu nog roepen mensen bij Samsung dat het vol bloatware of wat dan ook staat, terwijl dat al jaren niet meer zo is. Je kon al een hele tjd zaken uitschakelen of verwijderen, zodat je er geen last meer van had. Maar zodra ergens een Samsung ter sprake komt, hoor je weer hetzelfde verhaal. Dus ik neem al die Reddit Ridders niet zo serieus meer
Ik ben nu geswitched naar de S24 Ultra en haal makkelijk het einde van dag, vaak nog meer dan 30% over, bij de Pixel 7 Pro was die al 3x leeg. En gamen doe ik sowieso niet aan, daarvoor heb ik een pc of een steam deck
[Reactie gewijzigd door TheGraphic op 26 augustus 2024 08:00]
Dan zijn er toch blijkbaar verschillen in de toestellen onderling. Ik kon echt makkelijk een dag toe. Aan het eind ongeveer 30% over oid. En dan zit ik soms heen en terug in de metro 45min youtube te kijken (2x in de week).
Of je hebt een app die steeds data gebruikt.
[Reactie gewijzigd door mphilipp op 26 augustus 2024 17:14]
helaas niet nee, alles meerdere keren nagekeken. En na 3 toestellen met steeds hetzelfde probleem en de bekendheid dat het modem gewoon onzuinig is en het scherm weet ik wel zeker dat het aan de telefoon ligt.
Ik heb een toestel gekocht voor 290 euro en heb voor 290 euro aan kwaliteit gekregen. Natuurlijk zal dit ietsje minder goed zijn dan high end flagships maar voor mij werkt alles perfect. Ik heb overal goed ontvangst, zowel op wifi, bluetooth en 5G. Fingerprint werkt prima, heel af en toe pakt hij hem niet (natte/vieze vinger) en moet ik de code invullen. Batterij wordt alleen te warm als ik hem in de volle zon heb liggen, eventjes uit de zon halen en de melding verdwijnt binnen 1 minuut.
Pixel 6 bezitter hier. Gebruik de mijne, tot nu toe, naar alle tevredenheid en herken deze klachten totaal niet. Van andere Pixel 6 bezitters die ik ken heb ik deze klachten ook nog nooit gehoord.
Spreek je uit eigen ervaring met deze drie toestellen of is het van horen zeggen?
Ik heb de 6 pro 1-2 maanden gebruikt maar heb deze weg gedaan door deze constante irritaties, in het toestel komen met de fingerprint reader die echt 50\50 was en het nooit deed met een klein beetje vocht of vuil.
Daarnaast als het signaal weg viel kwam dit bijna nooit terug uit zichzelf en was er een reboot nodig.
De batterij was zo rampzalig dat ik een normale dag niet uit kon houden en rond 16:00 zat ik op 10% of minder. Ik heb geen social media accounts of apps.
Dus toen jaar later dacht ik nou ik zal wel pech gehad hebben en ik geef google nog een kans. Toen heb ik de 7Pro aangeschaft en alhoewel de benoemde problemen wat minder waren was het wel nog storend genoeg om dit toesten terug te brengen binnen de 30 dagen. Het Toestel werd erg heet bij normaal taken zoals navigeren of browsen en daardoor ook niet snel wou laden. Een enkele keer stopte het scherm ermee uit bescherming door de hitte.
Ik heb de 8pro totaal overgeslagen omdat ik hier dezelfde vibe bij kreeg aangezien ze dezelfde fingerprint tech gebruikte en div reviewers er al over klaagde. En overigens de batterij en signaal problemen waren wat verbeterd alweer….maar niet verholpen
En voor iedereen die zegt ik heb nergens last van, zoek op forums of subreddits naar bijv bad fingerprint pixel 8, signal
Issues pixel 6, battery drain pixel 7. Er zijn zoveel topics over dat je daardoor misschien kan begrijpen dat het echt niet aan mij ligt.
Ik heb zelf android telefoons gebruikt sinds de galaxy nexus, en alle nexus toestellen gehad. Daarna de pixel 1, 2 en 4.
Ik heb altijd geëxperimenteerd met custom roms en altijd uit elke android alle tips en tricks gevolgd en battery saving guides gevolgd. Het deed allemaal vrij weinig en als je dan ook nog eens alle handige features van een toestel moet uitzetten dan heeft het toch geen zin meer?
[Reactie gewijzigd door valhellis op 21 augustus 2024 22:08]
Hier precies hetzelfde met de 7 Pro, de telefoon is mega traag vergeleken met de S23U je ziet gewoon in de camera app dat wanneer hij switched tussen de lenzen dat hij echt kei hard lagt, of wanneer je filmt zie je letterlijk lag, ik heb al 3 toestellen gehad, de eerste dan een via garantie van google omdat ik heb liggen klagen over alle problemen en dan via de verzekering en alle toestellen hadden precies hetzelfde probleem, ze werden constant heet, in de zomer zag je amper nog iets op het scherm omdat hij de helderheid automatisch lager zetten in de volle zon om minder heet te worden. En het eerste jaar waren er echt mega veel bugs, de vingerprint sensor super slecht. Als je de grens overrijdt moest je handmatig netwerk zoeken omdat hij het meest slome netwerk kiest zonder 4g en of je moest vliegtuigmodus aanzetten om überhaupt netwerk te krijgen.
De camera lag zou nog OK zijn als hij goede foto's kan nemen.
Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat deze Google Pixel 9 en 9 Pro XL geen betere foto's lijkt te maken dan de intussen al zes jaar oude Sony XZ2.
Bovenstaand zie je trouwens de gecomprimeerde beelden, de originele beelden zijn meer dan 5MB van bestandgrootte en ook hogere kwaliteit dan bovenstaande links.
Maar zelfs in bovenstaande links kun je makkelijk zien dat de Sony XZ2 een beter fotoapparaat is dan deze nieuwe Pixel 9 toestellen.
Voor de Sony XZ2 hadden ze toen rond 350 EUR betaald aangezien ze het gekocht hadden nadat het al meer dan een jaar uitgebracht was. Deze nieuwe Google Pixel 9 is bijna 3x deze prijs.
Kan hem helaas niet eens vinden in dxomark.com maar de foto's zien er wel heel goed uit om eerlijk te zijn. De S24U maakt iets minder mooie foto's maar dat komt vooral omdat hij de foto's te licht maakt, maar als je dat zelf minder vel zit zie ik niet super veel verschil.
9/10 zit je gewoon in een slechte regio of met slechte provider... de issues die jij opnoemt komen gewoon elke keer terug met de pixel omdat ze de slechte samsung soc hebben voor connectiviteit. als je dus een samsung 20-21-22 gekocht had zal je zelfde resultaat hebben van verbruik.
heb 2 * 6 en 1 * 8pro en ik kan dus ook zeggen, ik herken je problemen niet. nooit last gehad van vinger print op geen enkele. Batterij verbruik is idd iets, maar extreem gebruik geeft mij nog steeds een volledige dag, dus wat is het probleem daarmee? niets.
uhm...ik heb een s21 en s22 gehad en heb 0 problemen. Dus dit zal wederom een gebruikers specifiek probleem zijn. Mijn partner heeft ook een s22 zonder enig probleem. Ik doe de hele dag met 1 lading (ik heb geen social shitzooi) en ik bel,internet en mail er mee. Samsung is wat mij betreft ook 100x beter dan pixels gezien deze toestellen bijna altijd eerst een aantal maanden gezeik hebben waarvoor fixes komen waar ik geen behoefte aan heb. Een telefoon moet vanuit de doos goed werken....NO pixel!
Wat kom je dan vertoeven in een pixel post en alle commentaren lezen? In de hoop ervan een Samsung te ontdekken en volledig ontkennen? Jij blij met je Samsung, goed voor je. 1 dag toekomen met niks doen. Lijkt mij zeer sterk toestel...zeker aanrader.
Grappig hoe je over pixel OS miserie spreekt. Waarschijnlijk van horen en lezen op forums en dan maar weer wat doorzeggen als waarde. Fantastisch toevoeging. Zeker 100x waarde...bij velen is de schil van Samsung zelfs by default gezeik en niet om mee om te gaan, kwestie dus van gedachten
[Reactie gewijzigd door d3x op 22 augustus 2024 19:23]
Sorry maar dit is echt wel vrij algemeen bekend. Misschien is het bij de een erger dan de ander en als je light user bent met sterk signaal thuis of iets dergelijks en fingerprint dus ook de tijd oke vind is er niks aan de hand.
Maar zeker hij heavy users zijn dit echt wel punten die je ook op reddit heel vaak terug ziet komen.
Zelf met pixel 7a, vooral het snel warm worden en daardoor lagere prestaties en veel trager laden.
Ik kan in ieder geval de batterijduur en het snel warm worden be-amen. Dit is de eerste telefoon die ik heb die uitvalt door overhitting (navigatie in een houder in de zon) die ik ooit heb gehad. En ik heb tot deze Pixel 8 Pro altijd budget mosellen gehad. Ben er zelf zeker niet over uit of het weer een Pixel wordt tegen de tijd dat deze aan vervanging toe is. Met GrapheneOS wel echt met afstand de regelmatigste updates tov van custom ROMs op mn oude telefoons.
Deze use case herken ik, maar dit had ik ook bij mijn Galaxy Ultra 9+, dat ik hiervoor heb gehad. Ook die ging bij zonlicht in de houder op enig moment uit.
Wat bij mij heeft geholpen, in beide gevallen, is het uit het hoesje halen. Dan werkte de koeling beter blijkbaar.
Verder een heel tevreden gebruiker van de 8pro. Ik ga deze nog wel een paar jaar gebruiken. Misschien volgend jaar; ik begreep dat Google een redesign op de Tensor in voorbereiding heeft. Maar als dat niet de performance en accuduur verbetert, dan zou ik zomaar terug naar Samsung kunnen gaan. Google was interessante prijs/kwaliteitsverhouding en het kale OS en lange support. Daar is inmddels alleen het kale OS van over, en dat is iets om over na te denken bij de opvolger.
Helaas was dit al zonder hoesje. Als ik de airco erop richt gaat het wat beter, maar dan heb ik zelf minder profijt van de airco.
Ik hoop dat mijn 8 Pro ook nog even mee gaat. Om een telefoon met flagship prijzen de moeite te maken (voor mij) zal ik er toch behoorlijk lang mee moeten doen. Het "kale" OS van Google ervaar ik absoluut anders, zonder GOS had ik em op de dag van aankomst weer geretourneerd.
koop een houder voor je ventilatie poort. Dan koelt de airco je telefoon Als je zo'n zuignap op je voorruit gebruikt dan vraag je er gewoon om gezien dit simpele natuurkundige logica is.
Heb zo'n gevoel dat het een loud minority is. Zie best vaak mensen die zeggen dat ze helemaal geen problemen hebben. Is de gamble waard, weet niet waar ik anders naar zou moeten upgraden.
toch simpel, een gewone gebruiker heeft op geen enkele manier last van een pixel, wel lange support.
trekt zeer degeljike foto (bij de beste), goed OS, geen last van bloatware en allerhande skins die altijd maar veranderen of waar je weer veel tijd in moet steken om te leren. heel goed scherm, gezicht en vinger werkt gewoon goed, gaat lang genoeg mee op batterij voor normaal gebruik.
het is geen gaming ding,
het is geen ding waar je 24h associaal op moet zitten kijken want dan haal je dag niet of amper en dan klaag je dat hij warm wordt (9 weet ik nog niet)
het is geen ding voor de vrienden te wauwen, das enkel en alleen een fruitje
Ik heb mijn “fruitje” toaal niet om aan vrienden te wauwen.
Maar kon me wel vinden in de beschrijving van een goede telefoon.. en je beschrijft daarmee precies een fruitje.
Met het verschil dan dat ik met mijn Pixel 8 vreselijk lelijke filmpjes maakte en het er niet uit zag, haalde de iPhone 15 en de filmpjes zijn weer prachtig.
Afgeven op een “fruitje” of doen alsof je die alleen maar haalt om indruk te maken is ook al wel flink achterhaald. Meesten kopen een fruitje om de goede kwaliteit van hardware en OS.. dus ook prachtige filmpjes maken.
Qua prijs kun je op dit moment zelfs beter een fruitje halen.. die is nu € 799 ipv de € 899 voor een Pixel 9… tenzij je natuurlijk wil pochen dat je een duurdere Pixel kon kopen
[Reactie gewijzigd door Daejji op 22 augustus 2024 09:57]
veel plezier als je er dan ook ooit nog eens vanaf wil en toch naar een ander open eco systeem wil
filmjes. vreselijk lelijk, het zegt genoeg weeral over je type post.
GSMarena heeft een vergelijkende review... het strookt niet met je overdramatische bevindingen
Nou ik merk het verschil toch echt wel duidelijk, iPhones sturen kwalitatief betere videos via whatsapp vergeleken met androids, ja zelfs als je het HD vinkje aanzet ziet het er stukken beter uit als het uit een iPhone komt. En ik heb de afgelopen tijd genoeg telefoons gehad waaronder de S23(u)en S24U / Xiaomi 14. GSMarena laat alleen het filmpje zien wat op de telefoon is opgeslagen, niet hoe de verschillende messaging services het verwerken.
Ook herken ik de klachten niet van de Pixels, ik heb een 6 en 6 Pro gehad en die functioneerden eigenlijk altijd wel prima, geen probleem met overhitten of bereik, wel erg slechte 3D GPU performance waardoor games zoals PUBG mobile / COD en Warzone veel slechter te spelen zijn dan op een iPhone 13 bijvoorbeeld (daar speelt fortnite nog steeds gewoon op 60 FPS).
[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 22 augustus 2024 16:36]
pixels met Tensor zijn idd geen gaming soc geef ik je volledig geljik in... hoef je zelfs geen apple voor te nemen, dan zijn er andere opties die de helft van de prijs kosten zoals de POCO F reeks.
Dus als de locale film kwaliteit goed is echter je stuurt het over een ander messaging medium ga je de telefoon provider niet aanbevelen wegens mindere kwaliteit.. interessant...
Dus als de locale film kwaliteit goed is echter je stuurt het over een ander messaging medium ga je de telefoon provider niet aanbevelen wegens mindere kwaliteit.. interessant...
Wat is je punt precies? Het merendeel van de mensen in Nederland gebruikt nog steeds gewoon whatsapp, en als je filmpjes deelt op whatsapp dan zien ze er slechter uit wanneer je ze met een android opneemt dan een iPhone, simpel toch? Ja als je het eerst naar een server upload en een download link deelt zal er inderdaad minder verschil zijn.
pixels met Tensor zijn idd geen gaming soc geef ik je volledig geljik in... hoef je zelfs geen apple voor te nemen, dan zijn er andere opties die de helft van de prijs kosten zoals de POCO F reeks
Ik heb de F6 Pro onlangs geprobeerd en vond het OS zo vol met bloatware dat het niet te doen was voor mij, en de camera was erg slecht.
[Reactie gewijzigd door Rzarect0r op 22 augustus 2024 16:57]
Dat zijn inderdaad allemaal zaken die van invloed zijn, maar je gaat ook wel heel makkelijk voorbij aan de invloeden van provider, dekking, of je vaak in de auto zit, etc.
Ook noem je allerlei "voordeeltjes" die voor een derde van de prijs te krijgen zijn, met de kanttekening dat dat alleen goed gaat zolang je het toestel 'normaal' gebruikt. Dat belooft niet veel goeds natuurlijk, want wat is 'normaal'? Voor een accountmanager is 'normaal' heel anders dan een scholier bijvoorbeeld. Ik zit bijvoorbeeld bij een werkgever waar veiligheidshalve slecht bereik is en op sommige plekken zelfs helemaal niet, gevolg daarvan is dat ik geen hele dag vol kan maken met mijn Pixel. En dan ben ik toch echt niet bezig met gamen, vaak kijken (geen tijd voor), etc.
En dan het pijnlijkste: de Pixels zijn mijn duurste telefoons ooit geweest, doch de enige waarbij ik last heb van warmteontwikkeling, tearing en framedrops in de UI, slechte accu, etc. En dat niet op één toestel, nee, alles met zo'n Tensor SOC.
[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 augustus 2024 09:52]
Zou je over andere fabrikanten ook kunnen zeggen als je alleen de berichten leest op internet, maar dat valt allemaal wel mee. Zeker als je de aantallen bekijkt die verkocht zijn.
8a nieuw in doos met bon voor €375, geen enkel probleem gemerkt. Wordt beetje warm maar niet altijd en niet heel erg. Verder top toestel. Sublieme fotos ook. Accu gaat lang zat mee..
Mijn 7 Pro wordt warm, maar fingerprint is echt top. Upgrade is echt niet nodig geweest voor mij. Batterij gaat niet zo heel lang mee, maar geen Samsung S6 praktijken en bovendien heel weinig degradatie na bijna 2 jaar gebruik. Die twee samen misschien zelfs wel beter dan mijn trouwe Huawei P30 Pro.
Ik heb de 7 pro en slecht signaal herken ik totaal niet, finger print scanner werkt ook goed bij mij. Het enige waar ik tegenaan loop is dat het toestel warm word bij Android auto wireless en draadloos opladen en muziek streamen tegelijk in de auto. Naar om het dan een rampzalig toestel te noemen vind ik persoonlijk wel een beetje te ver gaan.
Heb je er zelf een gehad?
Ik heb zelf een 7 Pro en 8 Pro. Ja de accu zou wat langer mee mogen gaan met met het toestel op battery saver mode werkt hij bij minder intentie gebruik anderhalve dag.
Finger print scanner mag Beter maar is vergelijkbaar met sommige andere telefoons.
Signaal heb ik zelf geen problemen mee ondervonden.
De software is fijn camera's zijn heel goed. En de oudere waren net wat beter betaalbaar. Dat is nu helaas geen voordeel meer.
En het langer krijgen van software updates was voor mij ook een rede om voor de pixels te gaan mijn moeder gebruikt nu mijn 7 Pro. Die gaat er nog jaren mee doen.
Yep, 6 pro en 7pro gehad, beide waren zo dramatisch met signaal, fingerprint, batterij en hitte dat ik ze niet langer dan 1-2 maanden kon gebruiken.
De 6pro was echt de slechtste telefoon die ik in 10 jaar gehad heb. De 7pro heeft veel problemen wat beter gemaakt maar nog steeds dramatisch.
Toen de 8pro uit kwam en de uitgebreide reviews verschenen kwamen toch weer dezelfde pijnpunten naar boven, misschien nu ~1 jaar later dat google bijna alles gefixed heeft maar ik hoef geen toestel dat vanaf dag 1 slecht werkt en pas beter word met updates dus ik heb de 8pro overgeslagen.
[Reactie gewijzigd door valhellis op 22 augustus 2024 17:02]
Ik heb die overstap gemaakt en mis voornamelijk het formaat van de 5. Je voelt het verschil echt, de 8 voelt best groot in vergelijking met de 5. Soms overweeg ik terug te gaan naar de 5...
Heb de 8 in de winkel vastgehouden en verschil voelt klein. In ieder geval niet groot genoeg dat het een groot probleem zal zijn. Ik zou echt super graag de 5 willen gebruiken, maar geen updates en de oudere soc begint m tegen te houden.
Ik ben deze week van pixel 6 naar Flip 6 over gestapt want ik wilde echt een kleinere telefoon hebben. Super fijn de helft van een telefoon in je broekzak ! Heb nog geen spijt ieder geval
We hertesten toestellen regelmatig zodat we de nieuwste software gebruiken en een goede directe vergelijking kunnen maken. De Ultra was net niet op tijd klaar voor de review, maar ik heb de scores er inmiddels bij gezet.
Wat betreft je tweede vraag: daar zijn we in aan het duiken. Zoals gezegd testen we nu met andere softwareversies, maar het verschil is idd groot.
Dat geeft een drukkere indruk en zelfs op topmodellen komen we regelmatig reclame tegen in de vorm van icoontjes op het startscherm voor producten of diensten van derden. Dat de Pixel-toestellen die niet hebben, geeft een luxe gevoel en door het gebrek aan opsmuk draait de interface erg vloeiend.
Dit artikel's 2de pagina toont letterlijk een foto van de toestellen met 6 advertenties op: voor Google Play, Gmail, Google Photos, YouTube, Chrome en dan nog een gigantische zoekbalk voor Google zelf. Kunnen we stoppen met dit soort praktijken "reclame" te noemen voor iedereen behalve Google? Als ik de YouTube app open doe is letterlijk het eerste wat ik zie een upsell voor YouTube Premium. Hoezo is dat *niet* reclame? Wees hier eens consistent in.
Ofwel straffen jullie Google af voor het meeleveren van Gmail, ofwel moeten jullie stoppen met OEMs zoals Samsung af te straffen voor het meeleveren van Outlook.
Eh Google apps op een telefoon van Google is geen reclame. Dat is eigen spul.
Een Microsoft app op een Samsung telefoon is wel reclame want ander merk (een derde).
Samsung Mail op een Samsung telefoon is geen reclame want eigen spul.
Het is triest dat jullie nu nog steeds geen aandacht besteden aan de eenvoudige vervangbaarheid van de accu. En meer in het algemeen de repareerbaarheid van de telefoon door derden/de eigenaar.
Het feit dat deze nieuwe modellen daar alweer niet aan tegemoet komen zou ècht bij de minputen genoemd horen te worden.
Daarvoor moet het toestel uit elkaar worden gehaald, en dat mag waarschijnlijk niet met zo'n review-toestel.
En dan heb je er nog twee nodig ook om te kijken of de onderdelen vrij uitwisselbaar zijn.
100 euro extra vragen voor wat de basis opslag capaciteit had moeten zijn. Klantjes naaien hebben ze geleerd van de besten laten we maar zeggen. Lekker een winstmarge van honderden procenten pakken over de rug van de domme klant. Niks voor mij dus, ik zou niet blij zijn met de telefoon, wetende hoe erg ik getild zou zijn.
Dan moet je preorderen. Gratis verdubbeling van opslag en 200 euro extra retour voor je oude phone.
Ik had de XL 256GB voor 750 euro. Er zijn momenteel hele goede deals voor de pixel 9 beschikbaar.
Hoe is de soc? Nieuwe soc, nog niet echt vergelijkingsmateriaal met bijvoorbeeld een Snapdragon beschikbaar.
Pre-orders is in mijn ogen gewoon een vorm van fomo. Het is niet alsof de telefoon op de dag van release is uitverkocht. Net zoals met games en andere electronica, wacht de reviews af, voordat je je zuurverdiende geld uitgeeft.
[Reactie gewijzigd door JanW op 21 augustus 2024 19:37]
Denk dat de meeste mensen die een telefoon kopen niet weten hoe die zich gedraagt in real life.
Ik denk niet dat er veel verschil zit in het dagelijks gebruik tussen de flagship phones. Iedere nieuwe phone die ik kocht was weer iets sneller en vloeiender. Ik verwacht dat deze ten opzichte van mijn OP7Tpro ook weer iets beter zal presteren. We gaan het meemaken morgen. Is het niets dan gaat ie weer retour, Maar verwacht dat dat niet het geval zal zijn.
Ja, vorig jaar de s23 ultra mee op vakantie genomen als camera en bij thuis komt de fotos eraf gehaald, ding factory reset gegeven en terug gestuurd. Volledige aankoopbedrag ontvangen.
Tof dat je dat zo openlijk toegeeft, geen idee of dit 'stoer' is of wat dan ook, maar ik denk dat je zelf ook wel weet dat een online aankoop daar niet voor bedoelt is Beetje jammer om misbruik te maken van een recht / bescherming die je hebt als consument.
Hoezo, ik mag het apparaat toch testen?
De reden dat ik hem terug stuurde was omdat ik hem gewoon echt te groot vond. Daardoor bleef ik mijn oude telefoon ernaast gebruiken omdat die gewoon handzamer was. Als die wat kleiner was geweest had ik hem wel gehouden.
Same here, op dit moment de pixel 7 van nog geen jaar oud en die accu houdt het nog geen dag uit. Scherm niet goed leesbaar in de zon. Verplichte zoekbalk en weerbericht op het home scherm. Dit is mijn tweede pixel en enige tijd daarvoor twee nexus telefoons gehad. Blind een pixel kopen zou ik zeker niet aandurven. Verwacht dat mijn volgende toestel geen Google meer wordt.
Aanbieding is voorlopig nog even geldig, tot en met 5 september. Je kan het flagship, de 9 Pro XL (256GB), tot die tijd zelfs voor €695 bestellen (met nieuw contract) of €749 (bij verlenging). Rustig de tijd dus om reviews af te wachten en toch hiervan gebruik te maken.
[Reactie gewijzigd door ralph075 op 21 augustus 2024 22:49]
Dit, alle grote providers hebben van die knalacties, dus imo is de adviesprijs niet echt reëel. Ik vraag me dan ook af of die ooit wel gehanteerd gaat worden.
Ligt het aan mij of negeren we gewoon de abonnementsprijzen die je dan moet betalen? Want met een sim only ben je soms 10 tot 20 euro per maand kwijt voor een paar GB per maand met 150 minuten en sms, terwijl je voor een verlenging of nieuw abonnement 30+ per maand betaald.
Serieus, ik zie die zogenaamde "mooie prijzen" niet.
Nou, na wat zoekwerk word ik er niet echt enthousiast van.
Voorbeeld: bij Belsimpel kan ik mijn huidige KPN abonnement verlengen. Ik betaal nu 15 euro p/m voor 4GB en 150 minuten en onbeperkt SMS. Als ik de actie van Belsimpel voor de Pixel 9 Pro erbij pak, dan betaal ik sowieso meer dan wat ik nu betaal (17,50 minimaal) en mag ik het abonnement met MINIMAAL een jaar verlengen (niet maandelijks opzegbaar, die optie zie ik nergens).
De inruilactie daarentegen is dan wel netjes; je krijgt sowieso 200 euro korting als je een toestel retour stuurt met een restwaarde boven 0 euro.
Dan nog, kom ik uit op een minimale prijs van 828 eenmalige toestelprijs - 200 korting ter inlevering van mijn oude toestel = 628 euro (de inruilwaarde komt er bovenop maar is 16 euro, imo verwaarloosbaar) en een duurder abonnement (19,50 i.p.v. 15) met 2 GB meer data, terwijl ik al haast geen mobiele data gebruik. Gerekend over een termijn van 3 jaar (gemiddelde vervangingstermijn van smartphones) is dat 4,50 meerprijs x 36 maanden = 162 euro "teveel" abonnementskosten.
Ik win er inderdaad iets mee, maar echt een knalactie wil ik het niet noemen. Ik vind het een hoop moeite. Zoals door anderen al gezegd kun je wellicht beter een paar maanden wachten.
Deels met je eens, maar wat moet je met zoveel opslagcapaciteit in je broekzak? Je zal niet de eerste zijn die een telefoon met vakantiefoto's, trouwfoto's of geboortefoto's kwijtraakt. Voor media heb je dus je cloudopslag en voor apps is 128GB doorgaans meer dan genoeg, nu gratis te upgraden naar 256GB.
Tenzij je een app als Google photos gebruikt, waar je vele herinneringen terug ziet. Een vriend jarig? Ik zoek hem op en stuur 10 foto's van 10+ jaar terug. Niet alleen ik, maar ook vele vrienden genieten van die oude momenten.
Familie album met automatische personen herkenning komen in het gedeelde album. Mn moeder zit regelmatig terug in de tijd te gaan 🤩
Daarom vind ik de screenshot optie niet heel bijzonder als je al (een alternatief als) Google photos gebruikt. Zoeken op tekst (ocr) en voorwerpen, locaties, personen etc. kan daar al lange tijd.
Precies, dus kun je beter wat selectiever fotograferen dan meer opslaggeheugen wensen.
Eens per maand scroll ik door alle foto's die ik heb gemaakt. De mooiste en gedenkwaardige foto's plaats ik in een gedeelde map die zichtbaar is op o.a. de Hub Max in de woonkamer of die te zien zijn op de screensaver van de Chromecast.
Mijn phone heeft 512gb opslag en kwijtraken van data is vaak eigenlijk schuld(uitzonderingen daar gelaten).
Dit kan ook met 128/256 gb opslag gebeuren.
Gewoon een backup maken en er is niks aan de hand.
Mijn phones backup ik gewoon, niet naar de cloud natuurlijk, maar gewoon naar een nas.
Je onderschat de kosten voor het ontwikkelen, produceren, transporteren en verkopen van een smartphone. Daarnaast is het bedrag ook nog eens inclusief de "winstmarge" voor de staat. Beter bekend als VAT of BTW.
De fabrikanten rekenen voor een flagship meestal een marge van 30 tot 40% op de productieprijs. Daarvan moet ook de ontwikkeling en het transport nog betaald worden. De winkelier die het toestel verkoopt gooit daar nog eens 10 tot 20% bovenop en tenslotte doet de staat daar nog eens 21% bovenop. Dat maakt dat de verkoopprijs voor een flagship zo'n 120 tot 160% van de productieprijs uitkomt.
Op de goedkopere telefoons zijn de marges van de producenten heel laag. Omdat die markt enorm competitief is nemen de producenten soms genoegen met een marge van maar 5%. Dat houdt in dat daar eerder geld bij moet dan dat eraan verdient wordt.
Als ik naar de specs kijk, en een beetje inschat wat de kosten van alle onderdelen zijn, dan kom ik al rond de € 300,-. Alles in elkaar (laten) zetten kost ongeveer € 20,-. De € 899,-- die Google als winkelprijs noemt is dus aan de hoge kant, maar dat is met de introductie normaal. Na een paar maanden zakt de prijs al. Na een dik half jaar doen de winkeliers ook nog wat van de marge af om de voorraad op tijd kwijt te zijn voordat het volgende model uitkomt. Na een jaar zal de verkoopprijs mogelijk rond de € 600,- komen te liggen.
Ben je een slimme klant, dan koop je geen flagship dat net op de markt is, maar eentje die bijna een jaar uit is of een betere midrange telefoon. Je levert dan iets in, maar eigenlijk zijn dat gewoon prima bruikbare telefoons.
Ik bedoel, het verschil in kostprijs tussen een 128gb model en een 256gb model kan niet meer zijn dan een tientje, zeg 15 euro max. Dan zit ik denk ik al veel te hoog. Want een 128gb chip hoeft niet gemaakt te worden. Ze vragen er 100 euro voor. Type opslag zal vast sneller zijn enzo, maar de telefoon van mijn moeder, een a35 van samsung dacht ik (de nieuwste in ieder geval), 256gb versie was 30 euro meer. Daar zit niet die honderder procenten marge op om meer opslag te krijgen, wat je hier wel ziet.
Extra opslagruimte wordt als een luxe gezien. Daar wordt dan een luxe prijskaartje aangehangen. Inderdaad betaal je dan veel en veel meer dan alleen het prijsverschil.
Zeker in Nederland is extra geheugen niet erg nodig. Je kunt alles immers gemakkelijk in de cloud zetten. In landen/gebieden met een mindere dekking kan extra geheugen wel eens nodig zijn, maar 128gb is voor de meeste mensen zelfs dan genoeg. Ik heb er in elk geval ruim voldoende aan, mits ik oude, overbodige bestanden naar een backup verhuis.
De grap is het geheugen is niet eens sneller, ze gebruiken voor alle pixels UFS 3.1 itt zelfs de chineze merken die UFS 4.0 gebruiken in modellen die de helft van deze pixel kosten.
De Pixel 7 Pro voldoet bij mij nog steeds wel ondanks grote ergernisen (maar nu aan gewend) dat je de homescreen niet kunt aanpassen om de elementen boven (weer en tijd) en onder (home zoekbar) te verwijderen en vervangen met widgets. Houdt mij tegen op een nieuwere pixel te kopen en lees er weinig over.
Ook met de camera geen vierkante fotos kunnen nemen is bijzonder ergerlijk.
Ben zelf met name benieuwd naar modem en verbetering op dat vlak. Zodra ik me mn Pixel 8 Pro van huis ga en meer dan half uur moet reizen wordt de accu (relatief) leeggezogen door mobiele verbinding die zeer wisselend is. Lijkt wel alsof telefoon steeds te lang bij vorige mast blijft hangen waardoor je verbinding continu op randje balanceert. Ervaar zeer regelmatig dat ik geen of heel slechte verbinding heb of dat deze "stottert".
probeer eens een andere provider zou ik zeggen... ik heb in BE orange en ervaar je probleem niet.
ik sta trouwens bijna altijd op 4/6G en gebruik nooit de wifi tenzij in de avond thuis.
[Reactie gewijzigd door d3x op 22 augustus 2024 09:49]
omdat het minder presteren van de samsung soc in de pixel sterk gerelateerd is aan de provider.
band type, band sterkte van elke provider is anders in elke regio met het resultaat wat net steeds vermeld wordt. Als de dekking of band niet optimaal is gaat die soc slurpen.
Juist, dus het toestel is het probleem, zeg ik dan iets heel geks als hij naar een ander toestel moet kijken die meer bij zijn omgeving en gebruik past?
waarom zou je upgraden of verander als je ook gewoon naar een andere provider kan kijken?
niks mis met een 8pro...
drastich toestel veranderen is een typisch iets hier op het forum... alles is slecht, dramatisch, aan of uit... een gewone goed genoeg is nooit niet goed voor de typetjes die hier rondhangen in menig sub tweakers groepen
Ten eerste roep ik nergens de 8 Pro een slecht toestel is en al helemaal niet dat ik drastisch mijn toestel wil veranderen. Daarnaast schiet je wel behoorlijk uit de heup over het neerzetten van menig "typetje" op Tweakers of hoe ik mijn telefoon gebruik.
Ik ben gewoon benieuwd naar de modem prestaties van de 9 Pro XL omdat mijn ervaring met de 8 Pro minder is dan mijn verwachting. Overigens ben ik hier niet de enige in maar is dit een breder bekend Pixel issue. Ja, 5G zorgt voor battery drain maar die heb ik niet aan staan. Het gaat met name om de verbinding die - terwijl je onderweg bent - gewoon anders is dan als je op dezelfde plek langere tijd blijft.
Toch nog even reactie op jouw redenatie: mijn provider is goed genoeg dus geen reden om te switchen. Wat te doen?
het was dan ook geen reactie op uw topic, dat was fair en duidelijk. ik gaf enkel aan dat er nog wat opties zijn die je kan overwegen ifv providers waardoor je een mogeljiks andere beleving krijgt van je telefoon.
mijn reacties waren op die andere die zich hier inspringt met het feit koop gewoon iets anders want wat je nu hebt is rommel. Waarom zou hij van provider veranderen als het toestel het probleem is?
Maar dat is toch de omgekeerde wereld? Dat jij zegt dat er niets mis is met het toestel, betekent niet dat het toestel geschikt is voor iedereen. Als je daadwerkelijk vindt dat mensen zich maar moeten aanpassen naar het toestel dan ben emotioneel geïnvesteerd op een ongezonde manier (bang voor buyers remorse?).
er is zo niets als de perfecte wereld.. het is afwegen van pro en cons... dat is realitiet voor elk merk en elk type. is het niet prijs, eco systeem, groote, OS, oorsprong/firma, batterij, performance, connectiviteit, support.....
al hoewel er hier precies op tweakers altijd een pak zijn die anders denken... en al zeker de steeds alles slecht brigades en het andere wat ze voor ogen hebben is altijd beter en alles wat ze dan zogezegd is dramatisch slecht. Eh iedereen heeft recht op eigen mening en ervaring.
Iemand het idee geven van een 8pro weg te doen voor iets anders is zo een belachelijke stelling...