Eerder dan vorig jaar presenteerde Google deze zomer zijn Google Pixel 9-telefoons. Voor het eerst in de serie zitten er een klein topmodel en een foldable bij. Binnen het topsegment heeft de fabrikant nu een aardig complete line-up, waarvan we in deze review alle niet vouwende toestellen hebben bekeken: de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL.
Het geüpdatete design is afgezien van de camerabalk niet heel vernieuwend, maar voelt wat luxer aan. Alle Pixel 9-smartphones hebben prachtige schermen met de hoogste helderheid die we ooit hebben gemeten en de camera is zoals altijd erg goed. De Pixel 9 Pro en 9 Pro XL behoren tot de beste cameratelefoons die je nu kunt kopen, zo niet de allerbeste. De Pixel 9 heeft dezelfde goede hoofd- en ultragroothoekcamera, maar mist enkele softwarefeatures en de periscopische telecamera waarmee de Pro-toestellen ver kunnen inzoomen zonder enorm kwaliteitsverlies. Door het ontbreken van Video Boost is de videokwaliteit niet zo goed als deze bij de Pixel 9 Pro-modellen kan zijn. Bovendien heeft de Pixel 9 niet de nieuwe frontcamera met extra brede beeldhoek. Leuke nieuwe snufjes, zoals de innovatieve panoramamodus die nog wat werk nodig heeft, en Add Me om met wat AI-gesjoemel een groepsfoto te maken, zitten er gelukkig wel op.
Gebruikelijk voor Pixel-telefoons, maar niet noodzakelijk voor andere smartphones, zijn de 'schone' Android-installatie en zeven jaar snelle software-updates. Het is jammer dat Google, dat zich in zijn thuismarkt heel sterk profileert als AI-bedrijf, er niet in slaagt om de vele AI-functies van de Pixel-telefoons naar Europa te brengen. Wie daar echt in is geïnteresseerd, kan haast beter een Samsung Galaxy S-telefoon kopen. In Nederland en België is AI eigenlijk geen argument om voor de Pixel-serie te kiezen.
De grootste vraag bij nieuwe Pixel-toestellen is, jaar na jaar, of Google het eindelijk voor elkaar krijgt om de systeemprestaties en accuduur in lijn te brengen met die van de concurrentie. Googles eigen Tensor-socs golden de afgelopen jaren als niet zo efficiënt of krachtig. Dat laatste is de Tensor G4 die de Pixel 9-serie aandrijft, nog steeds niet. Mobiele gamers die het uiterste van hun toestel vragen, kunnen dus beter verder kijken. Wat efficiëntie betreft zet de chip wel een flinke stap, te oordelen naar de flink verbeterde accuduur ten opzichte van de Pixel 8-serie, vooral bij het gebruik van de mobielenetwerkverbinding. Met de verbetering die concurrenten in het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, ontstijgen de nieuwe Pixels het middenveld nog steeds niet. Opladen gaat als vanouds niet heel snel.
Er is kortom veel goeds te zeggen over de Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL, maar mede doordat de introductie op een heel ander moment plaatsvindt dan die van concurrenten, zijn ze wel erg duur. Google heeft de prijzen de afgelopen jaren sterk verhoogd, en de Pixel 9 en Pixel 9 Pro XL kosten weer 100 euro meer dan hun voorgangers. Daarbovenop komt nog dat de 'instapmodellen' zijn voorzien van een schamele 128GB opslag. Dat is, zeker voor de dure Pro-modellen met hun opslag vretende functies, niet meer van deze tijd.
De Pixel 9 kost hetzelfde of meer als een OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24+, terwijl die laatste twee flink grotere schermen, betere camera's en een beduidend langere accuduur hebben. Deze Pixel is dus voorlopig het minst interessant. De Pixel 9 Pro XL is duurder dan de Galaxy S24 Ultra, maar weer goedkoper dan de iPhone 15 Pro Max. De camera mag minstens zo goed zijn, de accuduur loopt wel duidelijk wat achter op die van de grotere toestellen van de concurrentie, want hij is niet veel beter als bij de Pixel 9 Pro. De nieuwe, kleine Pro is wat ons betreft de leukste van de drie Pixel 9-toestellen. Hij kost een stuk meer dan directe concurrenten, zoals de Xiaomi 14 en Galaxy S24, maar hij is lekker compact en kan precies wat de XL ook kan, met de beste telecamera op een telefoon van dit formaat. Voor een klein toestel is de accuduur niet slecht. Om die redenen belonen we de Pixel 9 Pro met een Excellent-award.