‘Google biedt Pixel Satelliet SOS vermoedelijk twee jaar gratis aan’

Techwebsite Android Authority stelt dat de satellietfunctie voor de aankomende Google Pixel 9 Pixel Satellite SOS zal heten. De kans bestaat dat de dienst twee jaar lang gratis wordt aangeboden. Google heeft nog niet officieel gereageerd op de geruchten.

Android Authority zou de informatie hebben ontdekt in de codebase van de vierde bèta van het Android 15-besturingssysteem. Daar trof de redactie enkele nieuwe strings aan met onder andere de naam van de functie en de vermelding dat Pixel Satellite SOS-functie twee jaar gratis te gebruiken zal zijn. Over die twee jaar heerst onduidelijkheid, want die termijn staat nog tussen haakjes.

In maart van dit jaar bracht Google een nieuwe Android 15-update uit, met daarin een ingebouwde satellietfunctie. Compatibele smartphones kregen hierdoor de mogelijkheid om sms’en te sturen en te ontvangen via satelliet. Toen de functie werd geïntroduceerd, waren er nog maar weinig smartphones die van de functie gebruik konden maken. In juli van dit jaar werd ook duidelijk dat Samsung aan een satellietfunctie voor zijn Android-smartphones werkt. De Zuid-Koreaanse fabrikant had in 2023 verklaard dat het in 2024 noodcommunicatie via satellieten op zijn smartphones mogelijk wilde maken.

De Google Pixel 9 wordt vermoedelijk in augustus aangekondigd, tijdens het Made By Google-evenement. Dit evenement vindt plaats op 13 augustus om 19.00 uur Nederlandse tijd. In aanloop naar de vermoedelijke introductie raken steeds meer details over de Google Pixel 9 bekend. De basisversie zou 899 euro moeten kosten. De introductieprijs van de Google Pixel 9 Pro zou volgens het Franse Dealabs dan weer op 1099 euro liggen.

Code over satellietfunctie in Android 15 bèta 4 - Bron: AndroidAuthority
Code over satellietfunctie in Android 15 bèta 4 - Bron: AndroidAuthority

Door Jay Stout

Redacteur

20-07-2024 • 09:49

74

Lees meer

Reacties (74)

74
66
38
3
0
10
Wijzig sortering
Je kunt er vergif op innemen dat er na die twee jaar alsnog mensen in nood gaan komen die vergeten zijn om zo'n abonnement af te sluiten. En dan heb ik het niet over arctische expedities. Dan denk je er namelijk wel aan, maar je hebt ook situaties waar mensen in een net wat afgelegener stuk dan normaal gaan wandelen en dus niet zo heel bewust een hele tijd in de middle of nowhere zitten.

Als google het echt zo hard speelt en zo'n noodoproep weigert gaat dat nog mooie tranentrekkers bij hart van nederland & co opleveren. Ik ben wel benieuwd wat google in die situatie van plan is te doen want 1) dit gaat zonder twijfel gebeuren en 2) dit is precies waar corporates vanuit PR oogpunt niet willen zitten vooral omdat 3) de kostprijs per doorgegeven bericht vrijwel nihil zal zijn en dat het gedoe eigenlijk niet eens waard is.

Het is veel logischer dit achteraf te factureren tegen een flink tarief per keer dat het gebruikt is. Ongeveer hetzelfde principe als een redding per helikopter.
Wat voor situaties zijn dat dan? Bij mij is dat alleen in een vliegtuig of in Afrika als je buiten een dorp bent dat ik geen verbinding heb (en in Belgie in de trein ;) ).
Genoeg plekken in Europa waar je als je gaat wandelen geen bereik hebt hoor. Vorige week was ik nog in Noorwegen en daar heb ik tijdens het kamperen het hele weekend geen bereik gehad. Het zelfde geldt voor (grote) gebieden in Finland en Zweden naar mijn ervaring. En in de bergen in Zwitserland en Oostenrijk bijvoorbeeld.
Ook bij afgelegen Zuid-Europese stranden en kliffen is dit het geval
Ik ga al meer dan 20 jaar met vakantie naar Noorwegen en Zweden maar heb enkel in bergkloven geen dekking. Maar ik verblijf daar dan ook niet een heel weekend. Ik loop dan naar de volgende bocht en heb weer dekking..

Verder al die jaren prima dekking gehad, beter dan bijv in Duitsland…

Ben dus erg benieuwd waar jij in Noorwegen en Zweden gekampeerd hebt…
In europa mag je nood oproepen niet weigeren, als gaat dat via een satellietsysteem. Als jouw telefoon die functie heeft, dan zal dat altijd beschikbaar moeten zijn.
Dit is geen noodoproep, maar een berichtendienst. Je belt niet 112 ofzo, daar heb jij het over.
Er wordt steeds over SMS gesproken. Maar technisch is dit geen SMS zoals gespecificeerd in ETSI en 3GPP. De enige overeenkomst is dat het om korte berichten gaat.
Welke satellieten gebruikt Apple en Google hier eigenlijk voor? Moeten hier nog meer satellieten de ruimte in geschoten worden of maken ze gebruik van bestaande systemen?
Apple gebruikt GlobalStar-satellieten:
Apple worked in partnership with satellite telecommunications company Globalstar, which is headquartered in Covington, Louisiana, with facilities across the US. The feature uses Globalstar's network of low-orbit satellites.

Apple made a $450 million investment to provide critical enhancements to Globalstar's satellite network and ground stations. At Globalstar, more than 300 employees support the new service.
Zie https://www.cnet.com/tech...satellite-to-contact-911/

Dat is dus dit bedrijf: Wikipedia: Globalstar

Qualcomm heeft ook al iets soortgelijks vcoor Android, die gebruiken het Iridium-netwerk van satellieten:
Hey, Android users! Are you jealous of the iPhone 14's ability to connect to satellites? Well, it's been a few months, and Qualcomm is already getting a similar feature up and running on Android. Meet "Snapdragon Satellite," a way to send satellite messages from a normal-sized Android phone. Unlike on the iPhone, this is real, two-way, SMS-style texting that you'll supposedly be able to use for more casual conversations instead of the iPhone's highly compressed, emergency-only, one-way questionnaire system that discourages composing a message.

Qualcomm's solution will run on the Iridium satellite constellation—this is the 25-year-old, 66-satellite network that powers traditional, purpose-built satellite phones with giant external antennas. Qualcomm says this is now going to work with normal-sized smartphones and with normal, internal-only antennas.
Zie https://arstechnica.com/g...saging-system-than-apple/

Welk systeem Google voor haar Pixel gaat gebruiken kan ik even niet vinden helaas.
Waarschijnlijk doen ze iets met AST SpaceMobile, waarvan de eerste 5 commerciële satalieten naar verwachting in augustus gelanceerd zullen worden.

https://spacenews.com/goo...t-spacemobile-investment/
Helaas is het initiatief van Qualcomm alweer dood: https://tweakers.net/nieu...t-qualcomm-satellite.html

In plaats van Qualcomm gebruiken ze in de Pixel 9 een Samsung Exynos 5400 modem https://www.androidauthor...ite-connectivity-3433498/

[Reactie gewijzigd door Mysteryman op 22 juli 2024 13:19]

Ik ben benieuwd of dit wereldwijd goed gaat werken. Ik woon in een land waar men een Slavische taal spreekt, wel binnen de EU. Volgens de regels moeten 112-operators hier ook Engels spreken. Toen ik iemand voor me op straat een hartaanval zag hebben en 112 belde ging dat toch echt niet lukken, ik heb mijn telefoon moeten afgeven aan iemand die naast me stond om de boodschap over te brengen. Zijn deze berichten in de lokale taal van het land waar je bent?

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:19]

Vast niet. Apple SOS doet het ook maar in een handjevol landen. Wereldwijd misschien een paar procent dekking. Als je serieus wil, zal je bijvoorbeeld een Garmin Inreach moeten aanschaffen.
In Nederland komt het ook voor. Een paar jaar geleden kwam ik een vrouw tegen die in paniek was en ik ging haar helpen. Haar man was onwel, ze had 112 gebeld en ze spraken geen Engels. Gelukkig kon ik wel communiceren met 112 en een ambulance was snel ter plaatse.
Dit voorbeeld ging om de centralist. Denk jij dat een Nederlandse centralist geen Engels kan, bedoel je dat?
Mijn ervaring was internaat dat de centralist geen Engels sprak en ook niet doorverbond naar een 112 collega die wel Engels sprak.
Deze extra dienstverlening is nogal commercieel ingericht. Als je er gebruik van wil maken dan zul je dus ook zelf eisen moeten gaan stellen. Ik vermoed dat de dienstverlening eerder gericht gaat worden op de meest lucratieve markten en wie daar niet aan voldoet zich in nood maar moet aanpassen of er geen gebruik van maakt.
Dit klopt niet, veel operators op 112 lijnen spreken naast de lokale taal ook Engels of andere lingua franca zoals Frans maar er is zeker geen EU brede verplichting.

Of heb jij het over de regels in het land waar je zit?
In het EU-land waar ik zit moeten ze in in 5 talen kunnen antwoorden, maar Engels was dus al teveel gevraagd, dat schept geen vertrouwen :+

Volgens deze website zouden 21 EU leden minstens Engels moeten spreken. Ik heb in mijn leven 4x 112 gebeld in totaal 3 verschillende landen. 2x in Nederland, dat ging perfect. Uiteraard de taal, maar ook hoe ze reageerden. Toen ik fluisterend moest bellen omdat ik in een gijzelingssituatie zat, werd er bloedserieus en ontzettend snel gereageerd. Grote klasse, je merkt dat ze getraind zijn op "fluisteren = serieus".

Ook 2x in het buitenland in en beide gevallen géén Engels. Dat was overigens beide keren in een hoofdstad waar veel toeristen komen, wat mij betreft een absolute schande. Beide keren waren omdat ik iemand voor me op straat in elkaar zag storten en deze persoon niet reageerde op pijnprikkels.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:19]

Frans is alleen lingua franca in Frankrijk.
Incorrect, en niet zo een beetje ook.
Waar is Frans nog meer gebruikelijk, behalve de Franse overzeese gebieden en een paar landen in Afrika. Engels is overal #1, Spaans wereldwijd een goede tweede, Mandarijn, Arabisch en Hindi. Dan pas Frans.
Eerst even leren wat een lingua franca is dan kunnen we eventueel verder gaan.
Hahaha. Is goed, ik wacht totdat jij het onder de knie hebt.
En wat gaat de prijs daarna worden? Want als het meer dan een paar euro per jaar is, gaan niet veel mensen de service gebruiken, denk ik zo.
Satteliettelefoons en abonnementen daarop zijn rete duur. Zelfs als dit €50 per maand kost ga je nog behoorlijk veel afnemers krijgen, inclusief mensen die het enkel ff een maandje willen tijdens een bepaalde reis/activiteit.
Dit is absoluut geen dienst als een satteliet-telefoon die geeft. Het is slechts een 1-richting SMS-achtige serivce. Waarbij dan de nooddiensten gewaarschuwd worden.
Wat ruuuiimmmm voldoende is voor de usecase waar de meeste mensen hem voor hebben: noodsituaties. Overigens is deze dienst wel degelijk two-way, het kan berichten zenden en ontvangen.
Opnieuw, een satelliettelfoon is NIET hetzelfde als een SOS-functie.

De meeste mensen in de markt voor een SOS-functie, gaan buiten die landen op reis. En kiezen iets zonder gaten in de dekking. west-Europa is sowieso twijfelachtig aangezien daar 99,9% dekking is met zendmasten.

[Reactie gewijzigd door kabelmannetje op 22 juli 2024 13:19]

Opnieuw, een satelliettelfoon is NIET hetzelfde als een SOS-functie.
Dat heb ik ook niet gezegd.
Waarom begin je dan over een satelliettelfoon als het artikel over een SOS-functie gaat?
Ik zie de usecase al voor me:
pas nu constant de hartmassage toe tot de hulpdiensten er zijn
Of
druk met twee handen op de wond
gevolgd door
Hallo bent u daar nog? Schrijf een wat antwoord. Het is belangrijk dat ...
Ik wil nog wel eens ergens de jungle ingaan een paar dagen maar heb dan geen mogelijkheid het thuisfront ye laten weten dat alles goed gaat, tenzij via een extra apparaatje van E250 met abonnement. Als ik dat niet hoef aan te schaffen en mee te nemen heb ik er wel wat meer voor over dan een paar euro per jaar. Maar niet heel veel meer inderdaad 😃
Techwebsite Android Authority stelt dat de satellietfunctie voor de aankomende Google Pixel 9 Pixel Satellite SOS zal heten. De kans bestaat dat de dienst twee jaar lang gratis wordt aangeboden.
Er is een gigantisch ethisch dilemma met deze functionaliteit, je kan dit niet niet gratis aanbieden. Dan heb je binnen de kortste keren krantenkoppen met
Telefoon had persoon kunnen redden, maar satellietabonnement was niet betaald
Volgens mij is de strategie om SOS gratis te houden, en geld te gaan vragen voor SMS/RCS-berichten en in de toekomst wellicht meer.
Hoezo niet? Voor het abonnement op mijn Garmin Inreach betaal ik ook €15,- per maand. Daar hoor je ook niemand over als er ergens een wandelaar in de problemen is gekomen en geen inreach bij zich had.
Gewoon zonder abbo een factuur van 250 euro sturen. Iedereen met reisverzekering kan dat dan weer bij verzekering claimen.
Leuk voor nu, maar binnenkort zijn zowel deze als Apple’s SOS functie obsolete. Dus m.a.w. die 2 jaar ‘gratis’ is voldoende totdat Starlink Direct2Cell wereldwijde 4G dekking zal bieden.
Het verschil is dat deze dienst van Apple is en geen operator nodig heeft, waarbij direct2cell via mobiele partners gaat lopen die het als aanvulling op bestaande terrestrial coverage aanbieden.

Of Starlink ooit zelf mobiele abonnementen gaat aanbieden is nog de vraag, ik sluit het niet uit.
Ja/Nee, Apple/Google zet de chip erin en heeft een deal met een operator die je na ~2 jaar dan een onbekend bedrag moet gaan betalen.
Niet waar. Apple is zelf de netwerk operator en zal zelf de dienst gaan verkopen (als dat inderdaad gaat gebeuren). Ze kopen airtime in maar de rest van de infra is in eigen beheer. Het is niet zo dat je ineens een abonnement bij Verizon of Iridium aan moet gaan.
Goed feitelijk weten we het nog niet want Apple heeft de gratis periode verlengd, dus niemand heeft een abonnement kunnen nemen. Maar als je Apple kent en tussen de regels doorleest dan zie je dat Apple Globestar 450 miljoen heeft gegeven om het netwerk te bouwen en dat er dispatch centers met Apple staff of “door Apple getrainde staff” gebouwd zijn.

Het is niet des Apple om dan straks consumenten naar Globestar te verwijzen voor een abonnement terwijl Apple (semi) eigen dispatch centers er tussen heeft zitten.

Het zal waarschijnlijk een in-IOS aankoop zijn waar een deel van de opbrengst naar Globestar zal gaan.

https://www.lightreading....hone-to-satellite-service
Ik vraag me af wat het na twee jaar kost om deze functionaliteit te behouden.

Ik kan me voorstellen dat dit handig zou kunnen zijn in skigebieden of op water als je buiten het bereik van de zendmasten bent.
Het lijkt me ook niet onverstandig om te bedenken waar de kosten in zitten zolang het 'gratis' is. Want het neigt naar het willen concurreren met publieke hulpdiensten. Het is gratis, dus gaan mensen in nood het gebruiken als ze in nood zijn. Waarbij het op heel ongewenste momenten dan bijvoorbeeld niet aan de verwachtingen voldoet, men kostbare tijd verspild heeft of op een nog ergere manier duur komt te staan.
Compatibele smartphones kregen hierdoor de mogelijkheid om sms’en te sturen en te ontvangen via satelliet. Toen de functie werd geïntroduceerd, waren er nog maar weinig smartphones die van de functie gebruik konden maken.
Ah, dit heb ik mij dus al een tijdje afgevraagd of elke smartphone geschikt daarvoor is maar dat blijk dus van niet. Er is dus toch een stukje extra hardware voor nodig begrijp ik hieruit.
Voor hikers die vaak naar het buitenland gaan, is de Garmin InReach een betere keuze dan een dienst als iPhone heeft.
Ik heb een Garmin InReach en die heeft inderdaad een best prijzig abonnement die je gelukkig per maand kan afnemen en heel eenvoudig kan pauzeren.
Ik weet echter wel waarvoor ik betaal.
Het verschil zit hem in de dekking. Inreach heeft wereldweide dekking en heeft zijn satellieten dichterbij de aarde staan. Een dienst als de iPhone aanbied heeft alleen dekking in de meer welvarende landen het heeft bijvoorbeeld geen dekking in Afrika. Ook moet je de iPhone een bepaalde richting op richten om een bericht te kunnen sturen en als er dan net een berg voor je staat heb je een probleem.
Overigens genoeg Inreach vs iPhone filmpjes op youtube

[Reactie gewijzigd door jurgen1982820 op 22 juli 2024 13:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.