Europese Pixel 8 Pro en 9 Pro-telefoons kunnen lichaamstemperatuur waarnemen

De Thermometer-app bij Pixel 8 Pro- en 9 Pro-telefoons kan voortaan ook de lichaamstemperatuur meten. De functie was al beschikbaar in de VS, maar is onlangs uitgerold naar een aantal Europese landen, waaronder Nederland en België.

Volgens de Fitbit-supportpagina is de functie alleen beschikbaar bij de Pixel 8 Pro, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL met Android 14. Daarnaast moet de telefoon een actieve sim of e-sim hebben. Om hun temperatuur te meten moeten gebruikers via de Thermometer-app hun voorhoofd scannen. De resultaten kunnen vervolgens worden opgeslagen in de Fitbit-app.

Bij de release van de Temperatuur-app in oktober 2023 kon de sensor alleen gebruikt worden om de temperatuur van voorwerpen te meten, doordat Google destijds nog geen goedkeuring van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA had om er lichaamstemperatuur mee te meten. In januari kwam de lichaamsthermometerfunctie beschikbaar in de VS.

Door Loïs Franx

Redacteur

03-09-2024 • 14:09

41

Reacties (41)

41
41
19
2
0
18
Wijzig sortering
Waarom moet er een actieve sim in zitten voor deze functie?
Als ik https://x.com/MishaalRahman/status/1750587747906261063 bekijk wordt die SIM-card gebruikt om te checken in welke regio je zit, en of de Thermometer-functie dus gebruikt mag worden.
Controle om te zien of de carrier actief is in de landen waar deze feature beschikbaar is.
Zorg dat je apparaat een actieve simkaart of e-simkaart heeft die is uitgegeven door een provider die in een van deze landen is gevestigd.
Waarom zijn sommige sensors zo streng gelimiteerd? Mijn Garmin Fenix 7 heeft al twee jaar een ECG-functie die niet in Europa werkt, ook vanwege een GPS geoblock. Intussen is de Fenix 8 al uit.

Zijn het beschermde namen? "ECG" en "temperatuursensor?" Noem het dan een ABC-functie, of in het geval van de Pixel 9 een temperatuur-gokker.
Het is geen enkel probleem om in de EU een ECG toestel te kopen, of een bloeddruk meet toestel, lichaamstemperatuur meting of zelfs een volledige 12 lead ECG dat volgens mijn eigen cardioloog betere kwaliteit aflevert dan wat sommige van zijn minder presteerende (student) verplegers komen afgeven opgenomen met het toestel van het ziekenhuis.

Echter de EU staat niet toe dat iedereen zo maar dergelijke toestellen op de markt mag brengen voor obvious redenen, het mag geen valse resultaten geven binnen een bepaalde marge.

De EU is daar strenger in dan de US omdat de EU een proactieve cultuur heeft waar de US een reactieve cultuur heeft. Anders gezegd, in de US mag alles onder de noemer freedom en pas als het fout loopt grijpen ze (zwaar) in. In de US mag je dus in de kleine lettertjes zetten het is je eigen risico en je het resultaat is niet betrouwbaar dus zoek het zelf maar uit. De EU gaat wel degelijk een afweging maken of de (domme) consument daar geen ongelukken mee gaat maken onafhankelijk van wat er in de kleine lettertjes staat. En het een andere naam geven maar toch adverteren met dezelfde functie als de originele naam, dat gaat de EU zeker als misleiding bestempelen.

Overigens een groot probleem met veel van die watch en telefoon sensors is dat ze zinnige resultaten kunnen geven bij doorsnee mensen maar compleet de mist in durven te gaan bij de afwijkingen. Denk aan lichaamsbeharing, huidskleur enzoverder maar vooral bij mensen waar een medisch probleem effectief aanwezig is. Parameters nemen van een oud vrouwtje met een lage bloeddruk, verkalkte aders, aders waar je een uur achter mag zoeken als je een naald wilt zetten enzoverder is een heel andere uitdaging dan bij een sportieve persoon in de fleur van zijn leven (de typische klant voor een Garmin watch)

Maar als dan een kleinkind beslist om de oma wat te monitoren met een watch want bij het kleinkind werkt dat goed dan kan dat heel snel fout aflopen.

Het is echter niet onmogelijk om een (beperkte) ECG functie van een watch in de EU approved te krijgen gelet er meerdere op de markt zijn. Dat Garmin het niet krijgt of niet vraagt moet je toch echt bij Garmin voor zijn.
Mooi antwoord. Ik was vooral nieuwsgierig naar het "waarom" want voor Tweakers zal het niet zo'n probleem zijn. Dus voor de lezer nog even reagerende op de bijzaak:
Dat Garmin het niet krijgt of niet vraagt moet je toch echt bij Garmin voor zijn.
Op Tweakers hoeven we Garmin niet lastig vallen (want die heeft waarschijnlijk toch geen boodschap aan Europeanen) maar hacken we simpelweg onze smartwatch. Met developer tools op je Android smartphone, een GPS-spoofer app en (tijdelijk) een Amerikaans adres in je profiel kan je de ECG-app installeren. Eenmaal geinstalleerd verdwijnt hij niet meer wanneer je weer "in Nederland bent".
Hoe betrouwbaar is deze temperatuurmeting? Is die te vergelijken met een medische thermometer, zoals ze die in een ziekenhuis of bij de huisarts gebruiken? In andere woorden, kan hij bijvoorbeeld bij tele-consulten gebruikt worden als hulpmiddel om een diagnose te stellen?

Of is het niet meer dan een hele grove indicatie die een paar graden (plus of min) kan afwijken, en waar je dan in de praktijk niet zo gek veel aan hebt?
Hangt van de eisen van de specialist af. Waarschijnlijk is voor een dergelijk doel (tele monitoring) een trend al voldoende. Want heel eerlijk: ook al is het een medisch aparaat, dan nog moet hij correct worden gebruikt, wat ook niet te garanderen is als je het in handen van ongetrainde mensen (patienten ipv medici) geeft.
het woord medisch apparaat zul je ze nooit horen gebruiken, dat doet tenslotte heel veel verwachtingen (en regels) mee komen
Inzichtelijk artikel hierover op het Google Pixel blog: https://blog.google/produ...ter-app-body-temperature/ waarin ze het onderstaande aangeven.
In clinical trials, our software algorithm was able to calculate body temperature in the range of 96.9°F - 104°F (36.1°C - 40°C) to within ±0.3°C when compared with an FDA-cleared temporal artery thermometer.
Kennelijk meet men niet het oppervlak van het voorhoofd, maar onderhuidse aderen. Daarnaast gebruiken ze een lasersensor om te voorkomen dat door afstand een verkeerde meting gedaan wordt.
Het hangt er ook vanaf waarmee de temperatuur vergeleken wordt. Er zijn meerdere soorten thermometers.
-huid thermometer
-mond thermometer
-oor thermometer
-anale thermometer
(Daarnaast zijn er speciale meters die ook inwendig kunnen worden gebruikt voor specifieke toepassingen, deze worden eigenlijk alleen door chirurgen gebruikt)

De beste thermometer is nog altijd de anale omdat deze zeer accuraat de kerntemperatuur van het lichaam kan meten. De kerntemperatuur is de temperatuur die over het algemeen het belangrijkste is om te weten, dus is deze meetmethode ook het beste.

Andere technieken zijn voor het specifieke doel ook vaak accuraat, maar een voorhoofd of oor kan bijvoorbeeld al koeler zijn dan de kerntemperatuur van het lichaam.
De meetmethode mag misschien dan slechts een afwijking hebben van 0,3 graad, maar dat zegt uiteraard niet of de meetmethode ook aansluit bij de informatie die je wilt weten.

De meting zou dus goed genoeg kunnen zijn om “even snel te checken” maar zou medisch gezien niet accuraat genoeg kunnen zijn om de monitoren tijdens specifieke operaties.
ik zou niet veel vertrouwen hebben als men een telefoon gebruikt tijdens een operatie

vanzelfsprekend komt er een duidelijke gebruikshandleiding, die is niet waar je je wil vergissen zeker niet met de xl
Dat snap ik uiteraard, ik reageerde vooral op de vraag hoe accuraat zo’n telefoon zou zijn.

Ik bedoelde vooral dat de telefoon voor een huid thermometer waarschijnlijk prima functioneert, maar dat er meer thermometers zijn die allemaal een ander doel dienen.

Dat de telefoon de temperatuur onder je huid met 0,3 graag precisie kan meten is zeer goed, maar uiteindelijk wil je eigenlijk je kerntemperatuur weten als je echt ziek bent.

Ik ben vrijwilliger bij het Rode kruis, en wij werken met oorthermometers. We hebben ooit massaal huid thermometers geprobeerd om tijdens evenementen sneller resultaten te kunnen hebben. Maar ik de praktijk bleek de kerntemperatuur toch teveel af te wijken als er huidthermometers gebruikt werden. Waarna we alleen nog oorthermometers gebruiken.

Zoals je misschien kan begrijpen zijn anale thermometers geen optie, los van de factor dat we geen huisarts zijn er daar veel mensen er moeite mee zouden hebben als zoiets gebeurd, heb je ook te snel een “me-to” discussie te pakken. (Laat ik zeggen dat ik er vanuit ga dat de mensen bij het RK integer handelen, maar dat je beter discussies kan voorkomen)
grin ja en zo leuk is het ook niet, in mijn diensttijd was het soms 20 stuks inbrengen (bij anderen he) je kreeg wel een ritme te pakken.

het nut zit hem vooral in het snel even.
Behoorlijk betrouwbaar.

Het lange verhaal hieronder ;)
Ik werk veel met herleidbaar gekalibreerde apparatuur en MIJN pixel 8 pro komt binnen 0,5 graden van de thermische camera en thermocouple,s
De "officiële" onzekerheid van de apparatuur is +-1,5 graden, maar volgens de certificaten van de kalibraties +-0,5 (camera)en Exact +0,1(thermocouple ) graden afwijkingen. Dus effectief behoorlijk accuraat.

De pixel zelf heeft ook een afwijkingen per meeting en heeft dus een eigen meer onzekerheid in mijn geval+-0,5graden vergelijkbaar met de thermische camera die ook met infrarood werkt.

Ik kan dus bij exact 24,5 graden zowel 24 als 25 graden meeten en alles daartussenin.

Dit is getest op een zwart geverfde houten muur 25mm dik. In een geacclimatiseerde ruimte.
Die is zeker betrouwbaar. Ze gebruiken daarvoor de MLX90632 van Melexis om dat te bereiken. De FDA accreditatie laat dat ook zien.

Zie ook.
https://www.melexis.com/e...D-Infrared-Thermometer-IC
Een menselijk lichaam wil je toch wel tussen de 35 en 42 graden hebben. Daarbuiten ben heb je een behoorlijk probleem. Dat wil je meestal op 1/10 graad naukeurig meten , net als een koorts thermometer, en dus moet je in enkele honderdsten graad nauwkeurig meten om goed af te kunnen ronden. Dus als dit apparaat niet een meetnauwkeurigheid heeft van zeg 0.02 of 0.03 graad dan is ie niet zo nuttig.
Mijn vraag zou meer zijn, wanneer ga je die feature daadwerkelijk gebruiken?

Mag hopen dat je hoge koorts controleert met een echte thermometer, dus ik denk dat het alleen iets toevoegt voor hypochonders.
net zo goed of slecht als een goedkope "stop hem in je oor" thermometer
Mijn laatste update van de app is van 23 juni 2024 en ik heb de feature nog niet. Geen nieuwe updates beschikbaar. (Pixel 8 pro)

[Reactie gewijzigd door rubykon op 3 september 2024 19:50]

Google is altijd heel traag met het uitrollen, dit kan zomaar tot bijna een maand duren.
Mij was verteld door Google Support dat dit bij de volgende systeemupdate beschikbaar komt, van September
Was wel aardig geweest als dat ook in het artikel had gestaan. Nu wordt gesuggereerd dat het al is uitgerold.
In principe is het al uitgerold, zie ook de website van google zelf. Echter is het net als een Windows update, het gaat per groep.. willekeurig..
Bij de September update zou iedereen het in ieder geval moeten hebben, ik heb het blijkbaar vandaag al gekregen, zonder een update.
"Version 240515-02 (August 2024) Region expansion, copy updates" staat er bij mij in de Thermometer app. Echter is deze sinds Juli 2024 in de Play Store niet geupdated. Zie het dus als een Windows Release.
Dat klinkt idd wel logisch
Mijn app versie is van 23 juli 2024 en heb de functie al wel. Ik vermoed dat het geleidelijk aan wordt uitgerold over de geschikte toestellen. Pixel 8 Pro trouwens.
Same hier, ineens ontvangen. Version 240515-02 (August 2024) Region expansion, copy updates
ja idem hier. In "Over deze app" staat er zelfs: "Objecttemperatuur is niet bedoeld om de lichaamstemperatuur te meten." :+
Ik mis een beetje hoe dit dan werkt. Welke sensor wordt er gebruikt dan?
De IR-temperatuursensor achterop de P8/9 Pro's.
Er zit een temperatuur sensor in deze telefoon, momenteel werkt deze bij mij alleen voor objecten, maar schijnbaar moet het mogelijk zijn je voorhoofd ermee te meten nu.
Dat is de MLX90632 van Melexis. Een QFN packaged FIR sensor met medical accuracy.
Moet ik dan hiervoor wel of niet de fitbit app hebben om deze resultaten op te slaan?
Voor zover ik weet heeft/krijgt de thermometer-app geen logboekfunctie. Er komt dus wel een integratie met Fitbit (wat wel ergens op slaat, het is immers de aangewezen standaard health-app van Google). En het staat je uiteraard vrij om de resultaten ergens anders op te slaan.

Edit: bedenk me nu dat een koppeling met Health Connect wellicht handiger was geweest.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 3 september 2024 17:14]

Ja dat dacht ik dus ook, ik dacht dat ze hun eigen Health platform hier voor gingen gebruiken ipv naar Fitbit toe gaan.
To be fair, als ik mijn gewicht wil tracken "met een app" dan kan ik ook er voor kiezen om de fitbit weegschaal te nemen, want dan ga ik er van uit dat die temperatuur en gewicht gewoon in dezelfde fitbit app kunnen, en dat dan weer doorvoeren naar Google en zn trackers? geen idee, we zien't wel!
Net even uitgeprobeerd, de resultaten van de afgelopen 7 dagen zijn in de Thermometer-app zelf te bekijken. Je krijgt ook de optie om de resultaten op te slaan in Fitbit.
Thanks voor de update!
Nee hoor, je kunt gewoon een excel sheet gebruiken bijvoorbeeld of een notitie app!
Bij mij werkt het gewoon, ik heb een temp van 36.3.
Weer een beetje extra data voor google zullen we maar zeggen
Ik heb het even getest en ik wordt er niet warm of koud van :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.