De Google Pixel-telefoons staan bekend om hun geavanceerde camerasysteem. Bij de 9-serie zijn er voor wat de hardware betreft geen heel grote wijzigingen ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Goed om te weten is dat de Pixel 9 Pro en 9 Pro XL precies dezelfde camera's bevatten, waar Apple regelmatig alleen zijn grootste Pro-model voorziet van zijn beste camera's. De iPhone 15 Pro Max heeft bijvoorbeeld een geavanceerdere telecamera dan de kleinere iPhone 15 Pro.
De non-Pro Pixel 9 beschikt over precies dezelfde hoofdcamera en ultragroothoekcamera als de Pro-modellen, maar heeft net als de voorgangers geen telecamera, en ook een andere frontcamera. Bovendien ontbreken bij dit toestel enkele softwarefuncties, waarover verderop meer.
De hoofdcamera van de drie Pixel 9-toestellen heeft een 50-megapixelsensor met een oppervlakte van ongeveer 72mm² en een optisch gestabiliseerde f/1.68-lens. Dat zijn precies dezelfde specificaties als bij de Pixel 8 en 8 Pro. De 48-megapixel-ultragroothoekcamera is voor de Pixel 9 een duidelijke upgrade; de Pixel 8 had een 12-megapixel-ultragroothoekcamera. Ondanks zijn hogere resolutie is de nieuwe sensor ongeveer even groot en daarmee ongeveer 50 procent kleiner in oppervlakte dan de 48-megapixelsensor in de ultragroothoekcamera van de Pixel 8 Pro. Dat wordt in theorie weer goedgemaakt doordat de nieuwe ultragroothoekcamera een f/1.7-lens heeft, die in theorie ongeveer de helft meer licht doorlaat dan de f/2.2-lens van de Pixel 8 Pro. Bij alle Pixel 9-toestellen stelt de ultragroothoekcamera vanaf 2cm afstand scherp, waarmee de camera dubbelt voor macrofotografie.
We vermoeden dat Google de nieuwe Pro-modellen met de 'kleinere' ultragroothoekcamera heeft uitgerust om ook de compacte Pixel 9 Pro van een derde, periscopische telecamera te kunnen voorzien. Die 48-megapixelcamera met f/2.8-lens vergroot optisch 5x vanaf de hoofdcamera. Er zijn maar weinig smartphones van dit formaat waarmee je zonder veel kwaliteitsverlies zover kunt inzoomen. Concurrenten als de Apple iPhone 15 Pro, Samsung Galaxy S24 en Xiaomi 14 hebben slechts 3x optische 'zoom'. Nieuw aan deze camera ten opzichte van de Pixel 8 Pro is de snellere dualpixelautofocus.
De Pixel 9 is zo te zien aan de specificaties voorzien van de frontcamera die de Pixel 8 Pro vorig jaar ook had. Ten opzichte van de Pixel 8 en eerdere modellen betekent dat de toevoeging van autofocus. De Pixel 9 Pro (XL) heeft dat ook. Bij deze modellen past er meer in beeld door de wijdere beeldhoek, waarbij de frontcamera 30 procent lichtgevoeliger moet zijn. De sensorresolutie is met 42 megapixel veel hoger dan bij de oude frontcamera, maar door de 2x2-pixelbinning rollen er nog steeds 10,5-megapixelfoto's uit.
Overzichtelijke camera-app
Op de Pixel 9-toestellen staat uiteraard de Google Camera-app, voorzien van een overzichtelijke interface die is opgedeeld in een foto- en een videogedeelte. Voor wie alles uit de camera wil halen, is het aantrekkelijk dat je in zowel de standaard cameramodus als de nachtmodus in het raw bestandsformaat kunt fotograferen. Dat soort bestanden geven door hun grotere formaat veel meer controle in de nabewerking dan standaard-jpeg's.
Alleen de Pixel 9 Pro (XL) kan naast 12,5-megapixelfoto's ook 50-megapixelopnamen maken met alle achtercamera's, in zowel raw als jpeg. Voor zo'n foto neemt het toestel een korte pauze, waarschijnlijk om achter de schermen stiekem wat foto's aan elkaar te rekenen om het detail te verhogen. Dat is niet zonder resultaat; 50-megapixelfoto's kunnen er duidelijk gedetailleerder uitzien dan standaardfoto's. Het dynamisch bereik is in de hogeresolutiemodus ook niet merkbaar lager, zoals bij sommige andere smartphones.
Hoewel je bij de Pixel 9 helderheid en witbalans kunt aanpassen, heeft alleen de Pixel 9 Pro (XL) ook de Pro Controls, die Google vorig jaar al toevoegde aan zijn camera-app. Daarmee kun je focus, sluitertijd en ISO handmatig kiezen. Dat werkt boven op de beeldverwerking die het toestel ook gebruikt in de automatische stand, waarvoor acht frames worden gecombineerd tot een foto met minder ruis, meer detail en betere doortekening.
Add Me: (nog) gemakkelijkere groepsfoto's
In de carrousel met cameramodi staan naast de gebruikelijke Foto-, Nacht- en Portret-modi ook andere opties. Zo hebben de Pixel 9-toestellen weer een functie om een motionblureffect toe te voegen aan een bewegende achtergrond om een lange belichting te simuleren. Om het maken van groepsfoto's te vergemakkelijken, hebben de Pixel 9-telefoons net als de Pixel 8-toestellen de functie 'Beste opname', in het Engels 'Best Take'. Uit een paar foto's van een groep mensen kun je één beeld samenstellen waarop iedereen leuk kijkt, uit de verschillende versies van ieders gezicht die op alle foto's staan.
Nieuw voor de Pixel 9-serie is de functie 'Voeg mij toe' of 'Add Me', die aan dat idee nog een extra draai geeft. De naam zegt het al; het toestel kan de fotograaf toevoegen aan een groepsfoto door twee beelden te combineren. Tussen het maken van de eerste en de tweede foto geef je de telefoon door aan iemand die al op de foto stond. Die ziet dan een augmentedrealitykader met daarin vaag de oude foto, om de compositie met jou erbij te bepalen.
Hoewel Add Me eenvoudig werkt en de functie in principe doet wat hij belooft, zie je in het eindresultaat bij nadere beschouwing nog wel de nodige foutjes. Let in de foto hierboven bijvoorbeeld op de slordige scheiding tussen Wout en Jasper, links in beeld. Misschien stoor je je er niet zo aan, maar wat ons betreft haalt die schijn van bedrog het nut een beetje onderuit.
Geavanceerde panoramamodus met beginnersfoutjes
De Pixel 9-toestellen geven een nieuwe twist aan een functie die al jaren tot het vaste repertoire van de gemiddelde smartphone behoort: de panoramafunctie, waarbij het toestel automatisch een zeer brede foto maakt. Over het algemeen moet je het toestel daarvoor vloeiend heen en weer draaien, waarbij de telefoon net als in de burstmodus snel achter elkaar foto's schiet. Er wordt steeds een kleine doorsnede van iedere opname toegevoegd aan het panorama. Het nadeel van die benadering is dat de telefoon niet dezelfde mate van beeldverwerking kan toepassen als in de normale fotomodus, met ongunstige gevolgen voor detailweergave, zichtbaarheid van ruis en lichtgevoeligheid. Als het donker wordt, zal het toestel de sluitertijd verlengen. Beweeg je dan te snel, dan zien delen van het panorama er bewogen uit.
De nieuwe panoramamodus van de Pixel 9-toestellen werkt anders. Bij het maken van een panorama verschijnen in het previewbeeld stippen waar je even moet stilhouden en het toestel een foto maakt. Het panorama wordt op die manier opgebouwd uit minder afzonderlijke opnamen, waarvoor per stuk wel extra beeldverwerking kan worden gedaan en de kans op een bewogen opname afneemt. Bij nacht kan het toestel ook kiezen voor de nachtmodus, waarbij je op ieder punt logischerwijs langer stil moet houden. Een duidelijke animatie geeft telkens aan wanneer je verder kunt.
3:2-crops van panorama's van de Google Pixel 9 Pro, Google Pixel 8 Pro, Apple iPhone 15 Pro Max en Samsung Galaxy S24 Ultra. Bij ieder toestel is de hoofdcamera gebruikt.
Als we kijken naar de detailweergave, de hoeveelheid ruis en het dynamisch bereik, levert de nieuwe panoramamodus uitstekende resultaten. Zeker in vergelijking met de panoramamodus op eerdere Pixel-telefoons is de stap groot, want daarop werden de beelden in een zeer lage resolutie opgeslagen. Ook in vergelijking met de panorama's van de Apple iPhone 15 Pro Max bevatten panorama's van de Pixel 9-toestellen meer details. Ten opzichte van de Samsung Galaxy S24 Ultra is bovendien meer doortekening in schaduwen en highlights te zien, en minder ruis. Bij matig licht neemt de voorsprong van de Pixel 9-toestellen verder toe. Bij nacht maak je nog steeds vrij goed belichte panorama's, terwijl die bij de concurrenten enkel een zwarte waas opleveren.
:strip_exif()/i/2006899166.jpeg?f=imagemedium)
een stukje dubbel op de foto.
Ondanks de goede beeldkwaliteit zijn we nog niet overtuigd. Haast iedere foto die we hebben gemaakt, heeft kleine foutjes. Lijnen in de scène gaan zomaar ergens anders verder en bomen staan een stukje 'dubbel' op de foto. Meestal zijn het wat subtielere missers dan op de foto hiernaast, die pas gaan opvallen als je de foto goed bekijkt. Er is achteraf echter weinig meer aan te doen.
In de panoramafunctie zitten ook nog wat praktische verbeterpunten. De huidige versie kan bijvoorbeeld geen panorama’s van boven naar beneden maken, enkel horizontaal. Je kunt ook niet kiezen voor een camera, wat bij alle recente iPhones bijvoorbeeld wel kan. De keuze om van links naar rechts of andersom te draaien, verloopt via een extra menuutje. De Pixel 8 Pro en Samsung Galaxy S24 Ultra kiezen de richting automatisch, en bij iPhones kun je simpel op de pijl in beeld tikken. Staat de instelling op de Pixel 9 verkeerd en begin je met 'panorameren', dan kun je opnieuw beginnen.
Verbeterde Video Boost met 8k-upscaling
Video Boost is een functie die enkel werkt op de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL, naast de Pixel 8 Pro van vorig jaar. De gewone Pixel 9 heeft deze functie dus niet, net zoals de Pixel 8 vorig jaar. Enigszins vergelijkbaar met een recente iPhone Pro, waarmee je video's kunt maken in het ProRes-formaat, kan de Pixel-telefoon een video opnemen met veel meer ruwe data erin. Googles smartphone gebruikt daarvoor nog steeds een standaard H.265-codec, maar met een bitrate van zo'n 240 in plaats van 40Mbit/s voor een normale 4k/30fps-video (ter vergelijking: een ProRes Log-video van de iPhone 15 Pro Max op dezelfde resolutie en framerate zit boven de 600Mbit/s). Anders dan bij Apple hoef je bij Google niet over knowhow en een krachtige computer te beschikken om die grote datastroom tot een mooi eindproduct te verwerken, ook al kan het wel; de originele video blijft op je toestel bewaard. Als de Foto's-app de Video Boost heeft geüpload, past Googles server op ieder videoframe dezelfde HDR+-verwerking toe als de telefoon zelf voor foto's doet.
Nieuw bij de Pixel 9 Pro (XL) is bovendien een optie voor 'nachtzichtvideo', waarmee beeldverwerking vergelijkbaar met de nachtmodus voor fotograferen op de video wordt losgelaten. Er is ook een optie bijgekomen om de 'gebooste' video naar 8k-resolutie te laten opschalen. Echte 8k-video-opname wordt nog altijd niet ondersteund door de Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL.
Zelfs overdag, bij goed licht, zien we na het inschakelen van Video Boost meer doortekening in schaduwen van de Pixel 9 Pro-video's, die bij de standaard videomodus nogal snel dichtlopen. Het beeld oogt bovendien scherper. Het is zelfs iets gedetailleerder dan dat van de Apple iPhone 15 Pro Max, die een zeer goede videofunctie heeft. De kleuren zijn bij het Pixel-toestel iets voller, waarbij het dynamisch bereik nog wat beter kan zijn. De Samsung Galaxy S24 Ultra, een andere belangrijke concurrent, blijft ruimschoots achter op de Pixel en iPhone als het om detail, dynamisch bereik en met name ruisprestaties ’s nachts gaat. Google heeft dus een punt met zijn bewering dat de Pixel 9 Pro 'de beste videokwaliteit van alle smartphones' biedt, hoewel we weten dat de iPhone met zijn ProRes-functie in principe nog beter kan.
Stills van 4k/30fps-video's genomen met de Pixel 9 Pro XL met Video Boost ingeschakeld, de Pixel 9 Pro XL zonder Video Boost, de Apple iPhone 15 Pro Max en de Samsung Galaxy S24 Ultra
We hebben ook de 8k-upscalingfunctie geprobeerd, ditmaal met twee Pixel 9 Pro-telefoons naast elkaar, die allebei een Video Boost-filmpje maakten, maar met één toestel op 8k en het andere op 4k. Het beeld van de eerste oogt inderdaad een tikkeltje scherper, maar verwacht van de upscaling geen wonderen; een echt 8k-beeld heeft nog altijd meer detail.
Video Boost is in al zijn varianten niet zonder nadelen. Zo werkt het niet op de ultragroothoekcamera, alleen op de hoofd- en telecamera. De maximale opnameduur van 10 minuten lijkt, gelet op de aanzienlijke hitteproductie, niet onverstandig gekozen. Direct na het filmen voelt het frame nog net niet oncomfortabel warm aan. Door de zes keer zo hoge bitrate neemt de video veel meer ruimte in op je toestel en in je cloud, al kun je het origineel na het boosten eventueel verwijderen. De verwerking die volgens Google 'twee keer sneller' is dan vorig jaar, kost nog altijd een halfuur tot een uur voor een kort filmpje. Vergeet niet om je uploadinstelling op 'Originele kwaliteit' te zetten in de Foto's-app. Anders boost de Google-server, ongeacht de gekozen resolutie in de camera-app, een 1080p-filmpje met erg lage bitrate.