€ 799,- bij NBB.com

Google Pixel 9 Pro XL, 128GB opslag Zwart Review

31 oktober 2024, laatste update op 23 november 2024, 1.342 views Rapporteer

De Pixel 9 Pro XL is de vervanger van mijn Nothing Phone 2a, aangezien fotografie toch iets is wat ik leuk vind en software-updates belangrijk zijn voor mij. Verder sprak het scherm en de rest van het totaalpakket mij aan.

Pluspunten

• Uitstekend ontwerp
  • Goede camera's
  • Prachtig, helder scherm
  • Fijne software
  • Goede luidsprekers
  • Trilmotor

Minpunten

• 128GB standaard
  • Fotobewerking. Heel soms
  • UFS 3.1 opslag

Daar is hij dan. De Pixel 9 Pro XL. Het is de grotere broer van de standaard Pixel 9 Pro. Zwaarder, meer inches op het scherm en een dikkere batterij. Hoe bevalt dit toestel in gebruik?

DISCLAIMER: Aangezien er al veel reviews zijn die het toestel omschrijven qua specificaties en functies, wil ik in deze review juist beschrijven hoe het gebruik van de telefoon bevalt. Ik zal deze review over tijd wijzigen met nieuwe bevindingen.

Unboxing

Wat een prachtige doos. Mooi karton, ziet er duurzaam uit. Wat zou er in zitten? Gelukkig de Pixel 9 Pro XL zelf. Als ik verder graaf zit er ook een kabel in. USB-c naar USB-c. Altijd handig. De adapter ontbreekt echter, maar dat had ik eerlijk gezegd ook wel verwacht. Ik moest wel zoeken naar de sim-ejector, maar die wist ik uiteindelijk ook te vinden. Verder is er wat papierwerk aanwezig.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/hUCYakjuc-buH-EY1eWoiVOnGQE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6zVfW2jAefpFXKUABNvPNC8jAYDSVF2bLhIp09fo9bqC9cfx.jpeg?f=620xauto

Behuizing

De Pixel 9 Pro XL is behoorlijk groot. Iets groter dan mijn Nothing Phone 2a. De afmetingen heb ik niet uit mijn hoofd geleerd, maar het is lastig om deze telefoon met één hand te gebruiken. Met 221 gram is hij ook vrij zwaar. Het verschil in gewicht vergeleken met mijn vorige toestel merkte ik direct.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aSwO_eZk-mx__4-gQQCoZbK4BNE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6zVfrL6cdSkjydiCzYWjnriNks3OxfIAcx1r1gCceqASKzrc.jpeg?f=620xauto

Het frame voelde al snel vrij plakkerig aan. Het is gemaakt van aluminium met een glimmende afwerking. Ik had liever gezien dat het mat was, maar vind dit geen groot minpunt. Wat ik mooi vind, is dat het frame plat is, net als bij de iPhones van tegenwoordig, en mijn 2a. De achterkant is van matglas, maar op de een of andere manier verschijnen er nog steeds vingerafdrukken op. Het camera-eiland, dat meer lijkt op een surfbord, is van metaal. Ik heb het nare gevoel dat daar snel krasjes gaan komen. Het steekt ook ver uit, maar dat vind ik niet erg.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/zROAov7iWY3rI79-DlFiXpgDn8U=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6zVfUH5IV5s1Qv7POBA79FbVZaqToLJ3BDw63j1aCzL1AJkZ.jpeg?f=620xauto

De voorkant is puur scherm. Het gat voor de selfiecamera is aan de grote kant en zit ook lager dan bij mijn vorige telefoon, wat wennen is. Het ziet er echter niet lelijk uit, vind ik. De schermranden zijn flinterdun en symmetrisch.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Qwb00etPwNCjk30aw1qo5jx0dpA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6zVfbokgcC98tdSs3Ob9bsqLiePQZYOGz4fFcFdkKfpPZGpC.jpeg?f=620xauto
Vasthouden, stevigheid, knoppen
Over het algemeen voelt de telefoon stevig aan. Ook zwaar, maar op een "premium" manier. Ik vind hem mooi en ook wat serieus overkomen. Het heeft ook een eigen smoel. Dat het toestel een IP68-certificering heeft, geeft ook een fijn gevoel.

De knoppen aan de rechterkant, die in een andere volgorde staan dan wat ik gewend ben van Android smartphones, drukken fijn in. Screenshots maken is wel lastig met mijn rechterhand.

Scherm

Wat een prachtig scherm. Scherp, ontzettend helder, en vloeiend. Dit is precies wat je zou moeten verwachten op een toestel dat meer dan duizend euro kost. De kleuren worden ook goed weergegeven. Zwart is, omdat het een OLED-scherm is, ontzettend diep. Ook is de ondersteuning voor HDR erg welkom tijdens het kijken van series op Netflix.
Helderheid
Wat betreft de helderheid, Google belooft 3000 nits. Dat is een hoog getal en deze hoeveelheid nits wordt waarschijnlijk nooit gehaald. Neem echter van mij aan dat dit een erg fel scherm is dat goed af te lezen is onder zonlicht. De automatische helderheid werkt ook aardig, maar had wat verfijnder kunnen zijn.
Verversingssnelheid
De Pixel 9 Pro XL heeft, zoals het ook hoort, een 120hz display. En die werkt ook in games. Dat was niet het geval op mijn Nothing Phone 2a. Omdat het een LTPO-scherm is, kan de refresh rate ook teruggeschroefd worden naar 1 hertz. Dit zou batterij moeten besparen.

Vingerafdrukscanner, face unlock

Uiteraard heeft de Pixel 9 Pro XL een vingerafdrukscanner. Deze keer is het ook geen optische. Dat vind ik persoonlijk heel fijn, want ik wil niet verblind worden in de nacht. De scanner werkt overigens snel en is accuraat.

Gezichtsherkenning is ook aanwezig. Werkt ook prima, tenzij het te donker is. Update: mocht jouw mediaspeler het ineens niet doen op je vergrendelscherm, schakel gezichtsvergrendeling dan uit. Dan doet-ie het weer. Vreemd hoe dat niet gefikst is.

Batterijduur en laden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje bang was voor een matige accuduur met de Pixel 9 Pro XL, maar dat valt ontzettend mee.
Screen on time
Sterker nog, de batterij presteert bijzonder goed. Ik haalde de telefoon om half acht 's ochtends van de kabel en om zes uur in de avond zit er nog 55% in. Tijdens de verstreken uren heb ik gegamed, gefotografeerd en op social media gescrold. Niet slecht.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/csNtHWzG_5Iq_hHzJrerUQlTxEw=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1T6zVfHa7QLMy8RVVUUA18CtiRFNANbCZfMhQ9SYKvck4l2qOZ.png?f=620xauto
Laden
Met een 45 watt lader kan deze Pixel nog rap naar een volle accu ook. In 30 minuten zit er 70% accusap in de batterij. Daar is niet per se de officiële Google lader voor nodig. Gelukkig maar, want die is niet heel goedkoop. Maar dat is deze telefoon helaas ook niet.

Software

Toen ik de telefoon uit de doos haalde, draaide het nog op Android 14. Dat is jammer, maar begrijpelijk. Google bracht de 9-serie nogal vroeg uit en de vijftiende versie van Android was nog niet gaar. Dat is het nu wel, en het staat dan ook op mijn mobiel.
Private space
Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee waarom deze feature zo moeilijk te gebruiken is. Waarom is het niet hetzelfde als bijvoorbeeld in NothingOS? Misschien zit er een reden achter. Laten we in ieder geval zeggen dat niemand nu weet dat ik Zenless Zone Zero speel.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CJqbG3s9U_gBNwEnWWM--V8hzXM=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1T6zVfFJzH6jAftDn2GseIqMiCjeXVQpfSXuw4rIAJAFik0HHG.png?f=620xauto
Aanpasmogelijkheden
De aanpasmogelijkheden zijn vooralsnog karig, maar leuk. Google heeft veel achtergronden tot mijn beschikking gesteld. Die zien er over het algemeen tof uit. Ook kunnen de icoontjes zich aanpassen aan de kleuren van de wallpaper, maar dat is niet nieuw voor mij. De klok op het vergrendelscherm kan ook gewijzigd worden. Er is niet veel keus, wat jammer is. Wat wel fijn is, is dat de snelkoppelingen links- en rechtsonder aangepast kunnen worden.
Now playing
Now playing is een functie die muziek uit de omgeving scant en jou dan vertelt waar je naar luistert. Het werkt prima en ik vind het leuk om te hebben.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ulagrNHC3aIbbIJpkEtOQJ-AjkI=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1T6BhhiIzHN3u3mTQGuvSvMU0pLP8IJcduRoquqD3iHSApmmLL.png?f=620xauto
Thermometer
Om de een of andere reden zit er een thermometer op deze telefoon die nog best accuraat is ook. Grappige feature voor het bakken van oliebollen of zo. Verder weet ik niet waarom ik het zou gebruiken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/sUCXZOdd3VXT1_QBlt0fHZoNFmQ=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1T6zVfG4LsqLlHbFj5EyIL7iigVQzxK3rZxbxDYLSJ9qUblV52.png?f=620xauto
AI
Gemini is leuk. Ik vroeg het hoe ik water moest koken en kreeg een uitgebreid antwoord. Ook kan het afbeeldingen genereren. Verder kun je achtergronden creëeren met behulp van kunstmatige intelligentie en is Circle to search ook van de partij. Ik vind de AI functies echter niet altijd even zinvol en het zou ook geen reden moeten zijn juist voor deze telefoon te gaan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7aknQ9Ya_vpVYpLxFy6mebUB3tw=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1T6BhhAtNAgkR6Fi0sViNR85MoRFDUOBVlzUnCxSma3v3iijAZ.png?f=620xauto
Pixel studio
Pixel studio werkt niet vlekkeloos maar is wel tof. Helaas is het niet officieel beschikbaar in Nederland, maar ik heb het wel op mijn toestel weten te krijgen. Bij deze een kat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BJBHCpY2wwLvyWQ6QU5BqFuQtmM=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1T6CzQjm0FdDG0rf788GNWQ9XaWSPKWoSR04GWP7eMaSfEqnt6.png?f=620xauto
Updatebeleid
De Pixel 9 Pro XL krijgt zeven jaar aan OS upgrades en security updates. Dat is.... lang. En fijn, want dan kan ik voorlopig wel met dit ding vooruit. De updates komen ook keurig op tijd.

Hardware

Goed. Hardware. Tensor. Die zit ook in deze Pixel. Het is inmiddels de vierde generatie en het toestel presteert nog steeds niet zo goed als een S24 Ultra. Om mijn eerlijke mening te geven interesseert me dat ook niet zo. De interface draait soepel, apps laden snel, gamen gaat nog best aardig, ik vind het wel prima. Maar om even een beeld te geven van hoe de Tensor G4 presteert, heb ik wat benchmarks gedaan.

Hieronder de CPU test en Antutu V10.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JeR4IdB4YjVHFb_gsjwshxBumBA=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1Td8HM0rRXXeX8GcaHDvKUqQh2iYY3TPwODf2hzGk3GdUIaNd9.png?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7G6REPX1gU4yXcINhS_22CsQoMk=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1Td8HMFdtidSuohJIbA5lqAAwUOMNg8BI8nE6hfiq9AE8JH0jA.png?f=620xauto

En hieronder de GPU prestaties. Bijzonder laag vergeleken met bijvoorbeeld de OnePlus 12.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/joGNbN2ri1gQ7j5TcYhm4V4xSmA=/620x/filters:strip_exif()/m/916291/1Td8HMpPAFfYVwm7khGbCUntSl0C7y81W2DDjEAz1imetoXcGc.png?f=620xauto

Wat ik jammer vind, is het gebrek aan UFS 4.0 opslag. Voor €1199 mag een gebruiker dit wel verwachten. Ook is 128 GB standaard opslag niet meer van deze tijd.
Trilmotor
De trilmotor in de Pixel 9 Pro XL is een pluspunt van dit toestel. Het geeft erg fijne feedback tijdens het typen en het navigeren door de OS. Ook bij binnenkomende oproepen trilt het toestel fijn en hard.
Speakers
Ook de speakers klinken lekker. Er is zelfs wat bas te horen. Het geluid kan ook lekker hard. Wel vind ik dat de slider wat beter getuned mag worden. Op zijn laagst klinken de speakers wel heel erg zacht. Zelfs in een stille kamer.
Verbinding
Zowel wifi als mobiele data werken goed op deze telefoon. 5G werkt snel en stabiel. Wifi valt niet willekeurig uit. Wat betreft connectiviteit is de Pixel van de nieuwste technologieën voorzien. Bluetooth, versie 5.3, werkt naar behoren. Er is ook UWB-technologie aanwezig. Via de 3.2 USB-c poort kan video worden weergegeven.

Qua simkaarten ondersteunt de Pixel 9 Pro XL esim, maar geen twee fysieke simkaarten.

Camera

Update 2 november: ik heb de cameraspecificaties ter informatie toegevoegd.

De Pixel 9 Pro XL heeft op de achterkant drie cameralenzen zitten. Dat is er een meer dan op mijn vorige toestel. De hoofdcamera is een 50 megapixel module met een 1/1.31 inch sensor. Dat is vrij groot. De ultrawide is 48 megapixel en bevat autofocus, waardoor macrofotografie mogelijk is. Deze lens is overigens vernieuwd sinds de 8 Pro, mocht dat nuttig zijn om te weten. De telelens vind ik het interessantst. Deze kan tot vijf keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Digitaal inzoomen is mogelijk tot dertig keer. Als je dat doet, wordt er wel veel AI gebruikt. Maanfoto's zullen hoogstwaarschijnlijk niet heel realistisch zijn.
Camerakwaliteit
Drie lenzen. Heel veel pixels. Ik was wel benieuwd hoe de foto's eruit zouden zien. Daarom heb ik een paar testfoto's gemaakt. Deze zijn te vinden onderaan de review. Video's maak ik niet.

Ik vind dat foto's genomen met de standaardlens erg mooi zijn. Ze zijn scherp, laten veel detail zien en zijn ook niet flets. Zo af en toe zijn ze wel aan de koude kant. Ook doet de AI soms zijn werk, en dat kan zichtbaar zijn in het eindresultaat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tlZ_Jl3D1bw7bdwZ01q6bk0lbGQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6zS86oCSLezPRlttOpMttrM36dJRMGf1eMzYoN8uKxGOBZHE.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CoL0T8VcqlQFzLsfwT1VMOH4g6o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6Osp2D3q1VL5yvKjeLMKuQxoY6ADAAkZCACCDFwyzsJ7w84I.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/L3us4ZGXCb_uIpIBziAaODOQxaM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T79LpuW3AtoC3qRSrblD2vioE2ZwbQPeWeg6UKGqTm0nHSrYJ.jpeg?f=620xauto

De vijf keer ingezoomde foto's zijn ook heel scherp en accuraat. Ik vind het fijn om deze lens op een telefoon te hebben.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mFXI-i9fFwJ2yC8Z8ZprHUyUuns=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6wwhVBgxzPTobguqWFpM19wtZHoxMtOE6ANrynk3JRN5Cz4G.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YFcdZkXi5H18zaB_wm5BZ8CB1fw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T7aIRlRPe30PFCFAz5Yyh91L4qRLYUZyn1HRTtMXWIhgWw94O.jpeg?f=620xauto

De ultrawide gebruik ik alleen voor macro. Zie de aansteker met kikkers. Deze macro vind ik scherp, maar de kleurweergave had beter gekund.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/h3XNIz4JvFgsWBh6GW9Ez_--AeM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6tAvB4MpHW08AyfgrxYjgJCGX7LJIIyKU5isdyceWqMqGjkU.jpeg?f=620xauto

Nachtfotografie is iets waar deze telefoon erg goed in lijkt te zijn. Foto's bevatten ook als de zon onder is veel detail en lichtbronnen zien er niet overbelicht uit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8HFevQ--R7D4xk3x4ZoPJjSXKB4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6tAwz8f24m4QhlkHmPu99zu53WUcubTfXO8sm7CjUF9C55ks.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Y3KOJTtnsBtww7WbiDfdDyQkYn0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/916291/1T6WWLfZh99HDCOBEMDFIYIpHG8JSQgO16LQhMqUTbIdQ4O73S.jpeg?f=620xauto

Naar inhoudsopgave

De Pixel 9 Pro XL is een smartphone met veel pluspunten en weinig grote nadelen. Het scherm is uitstekend, hij ziet er mooi uit, de cameraset is compleet én doet wat het moet doen en zelfs de batterijduur is goed. De prestaties zijn oké. 128 GB opslag is echter karig en UFS 3.1 hoort niet op een toestel dat meer dan duizend euro kost. Raad ik het toestel aan? Zeker. Ik keur hem goed.

Bedankt voor het lezen!

Heb jij ook een Google Pixel 9 Pro XL, 128GB opslag Zwart?

Ik heb zelf nog een pixel 7 en voor mijn gevoel is het verschil tussen de pixel 8/9 redelijk klein. Grootste verschil ligt in de camera AI en de software maar die extra functies voelen meer als gimmicks aan dan een echte verbetering
Leuke review, thanks. Ik overweeg er ook een.
Ik heb ook een paar vragen:
- Werkt de gemini spraakassistent ook goed in het nederlands? Spreekt hij terug? - Werken de ai apps zoals pixel studio en de app die info uit je foto’s haalt al?

Alvast bedankt.
Ja op beide vragen. De screenshot en studio apps heb ik echter moeten sideloaden, maar werken naar behoren.
Hey bedankt voor je reactie 👍.
Mooie review, dank. Leuk om de echte ervaringen te lezen, de technische verschillen met de Samsungs en de Oneplussen geloof ik wel; uiteindelijk gaat het om de ervaring.

Momenteel is de 9 Pro XL bij Belsimpel te verkrijgen voor 699. Zit zelf op een 7 Pro en twijfel. Na het lezen van de review denk ik dat ik toch nog ff ga wachten op de 10. Verschil lijkt met niet groot genoeg.