Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

RCS op iPhone: te weinig, te laat

Waarom Apple oude sms-opvolger gaat ondersteunen

02-12-2023 • 06:00

119

RCS

"Koop een iPhone voor je moeder". Apple-directeur Tim Cook kreeg bij de Code Conference vorig jaar de lachers op zijn hand toen een klant erover klaagde dat zijn moeder, voorzien van een Android-telefoon, niet op een makkelijke manier foto's naar hem kon versturen. De boodschap was duidelijk: als je zonder app als WhatsApp of Signal onderling foto's wil uitwisselen, kun je maar beter allebei in het Apple-ecosysteem zitten. Het was wel een gek statement voor het bedrijf dat zich ooit afficheerde met kreten als 'it just works', want het zou gewoon kunnen werken, ware het niet dat Apple het blokkeert.

En waarom? Apples eigen iMessage is een grote factor in het succes van iPhones in de Verenigde Staten. Waar wereldwijd het marktaandeel van iOS rond 17 procent is, is dat daar meer dan 50 procent. Een van de factoren is de berichtendienst. Daardoor is het onaantrekkelijk om Android-telefoons te kopen. In de VS is iMessage wat WhatsApp in Nederland is: families, vriendengroepen en sportverenigingen hebben groepsgesprekken via de dienst van Apple en als je geen iPhone hebt, zit je niet in die groepen.

Tot volgend jaar, want Apple heeft nu besloten om RCS Universal Profile te gaan ondersteunen. Dat komt niet uit de lucht vallen, hoewel Cook vorig jaar nog zei dat je beter een iPhone kunt kopen. De manier waarop Apple RCS gaat ondersteunen, laat bovendien zien dat Apple tactisch nadenkt over hoe het zijn marktaandeel kan inzetten om concurrentie tegen te werken, zelfs als het vanuit de filosofie van Apple beter zou zijn om RCS anders te implementeren.

Een kleine geschiedenis van RCS

Als RCS een persoon was, had die al bijna een rijbewijs mogen halen. Providers en fabrikanten begonnen met de ontwikkeling van Rich Communication Services in 2007. Dat was een andere tijd; de iPhone was net aangekondigd, Android was er nog niet en smartphones waren nog een kleine niche van de telefoonmarkt. Er was al 3G, maar dat heette UMTS en was niet heel populair. De meest luxe telefoon die je kon krijgen, was een Nokia N95. WhatsApp was er nog niet en berichten uitwisselen deed je via MSN, IRC en vooral desktop.

De gedachten die erachter lagen, waren voor die tijd best vooruitstrevend. RCS begon met drie doelen: betere contactenlijsten, zodat je je informatie bij contacten zelf kon gaan updaten, betere berichten dan sms, zodat je de geschiedenis van een gesprek kon zien en verbeteringen aan bellen, waardoor je foto's en video's met elkaar kon gaan delen tijdens het bellen. Onder meer Nokia, toen marktleider, en Samsung, toen ook al een grote naam, begonnen met het werk aan RCS als opvolger van sms en mms. De koepelorganisatie van providers, GSMA, begon in 2008 dat initiatief te ondersteunen.

Die doelen waren destijds heel logisch. Sms was heel groot, maar mms wilde niet doorbreken. De tijd van groepschats en de maatschappelijke impact van chatapps als WhatsApp lagen nog in de toekomst. De enige preview van de toekomst op mobiel was BlackBerry Messenger. Vooral zakenmensen en scholieren waren begonnen met 'pingen', waarbij ze onbeperkt zonder meerkosten berichten naar elkaar konden sturen. Iedereen betaalde sms destijds nog per stuk.

WhatsApp maakte sms binnen een paar jaar zo goed als overbodig.Dat veranderde met de doorbraak van WhatsApp. Die app kwam in 2009 uit en werd in de jaren erna snel populair. Het maakte sms binnen een paar jaar zo goed als overbodig, in elk geval als communicatiemiddel tussen bekenden.

Providers wilden hun melkkoe behouden. Sms leverde veel geld op, maar WhatsApp deed dat niet. Er kwamen diverse ideeën op. KPN had kortstondig het plan voor een 'chatheffing' om geld te verdienen aan chatapps, maar trok dat plan later terug. Een ander plan was de inzet van RCS onder de naam Joyn. De eerste plannen daarvoor kwamen naar buiten via T-Mobile in Duitsland. De bedoeling was om het eerst gratis aan te bieden en later met een betaalmodel te komen. De gedachte was dat diensten als WhatsApp ook niet gratis zouden blijven. WhatsApp had het plan om een abonnement in te voeren voor 1 euro per jaar om te chatten, maar heeft dat nooit echt doorgezet.

De troefkaart die providers wilden inzetten, was dataverkeer via Joyn niet afhalen van de databundel. Dat bleek echter wettelijk niet makkelijk te liggen. Ook bleef het de vraag of consumenten wilden gaan betalen voor chatten, waarvan veel gebruikers inmiddels hadden ervaren dat het gratis kon. Daarnaast leek de dienst niet universeel te worden. Het voordeel van sms is dat het werkt naar elke telefoon bij elke provider wereldwijd. Met Joyn was dat niet zo makkelijk doordat veel providers helemaal niet zouden meedoen. Natuurlijk kan het via een app in de downloadwinkels, maar dan is een deel van de werking van sms weg en ervaren gebruikers dezelfde hobbel als bij elke andere chatapp; het staat niet standaard op je telefoon en dus werkt het niet out of the box.

Joyn kreeg weinig tractie. Vodafone probeerde het vervolgens met Message+, met dezelfde onderliggende technologie. Ideaal is dat niet, want werkt Joyn met Message+? En waarom wel of niet? Je roept meer vragen op dan je beantwoordt met die strategie.

Lekker uppen

Dat zagen providers zelf ook en dus kwam koepelorganisatie GSMA met Universal Profile for Advanced Messaging om er zo voor te zorgen dat providers met dezelfde basis gingen werken als sms. De bedoeling was dat de afkorting 'UP' zou worden, maar als je nog steeds aan het 'appen' bent in plaats van 'uppen', lijkt het erop dat er van die ambitie van zeven jaar geleden weinig terecht is gekomen.

UP is een uitbreiding van rcs-e. Die uitbreiding zit in een paar elementen. Ten eerste doen meer betrokken bedrijven mee en ten tweede kan UP technisch meer. Behalve chatten, videobellen en het meesturen van een onderwerp met een telefoongesprek werd het mogelijk om achteraf notities toe te voegen aan een telefoongesprek. Bedrijven kunnen hun klantenservice integreren met UP, waardoor gebruikers via natuurlijke taal met bedrijven kunnen communiceren. Bovendien krijgt UP ondersteuning voor stickers, een populaire functie in chatapps als Telegram, WeChat en Facebook Messenger. Er zijn plug-ins voor het delen van memes en daarnaast kunnen gebruikers vanaf hun telefoon live video delen met andere gebruikers. Naast chatten denkt de koepelorganisatie aan integratie met smarthometoepassingen, zoals een met internet verbonden deurbel die automatisch beeld van degene die aanbelt, doorstuurt naar de telefoon van de huiseigenaar. En uiteraard kan UP chatbots ondersteunen, waardoor gebruikers moeten kunnen babbelen met digitale assistenten zonder dat ze ertegen hoeven te praten.

Er is nog altijd een fundamenteel technisch verschil tussen UP en sms. Waar sms en mms verlopen via een apart kanaal op het mobiele netwerk, geldt dat voor rcs-e niet. Er wordt alleen een apart signaal gebruikt om contacten te matchen met die van andere providers, maar voor het overige gaat het om een protocol dat verloopt via de gewone internetverbinding.

UP heeft één groot nadeel; het heeft geen end-to-endversleuteling. UP heeft één groot nadeel ten opzichte van concurrenten als WhatsApp, Signal én iMessage; het heeft geen end-to-endversleuteling. Dat zit simpelweg niet in de standaard. Daaraan voel je dat het inmiddels een oude standaard is, want als je nu een standaard zou maken, zou dat een van de eerste functies zijn die je toevoegt. Nu is RCS wel uit te breiden en dat is precies wat Google heeft gedaan. Als je vanaf Google Berichten chat met iemand die ook Google Berichten gebruikt, kan dat end to end versleuteld zijn, maar niet in groepsgesprekken.

Hoewel Google Berichten als standaardapp op veel telefoons staat, geldt dat niet voor alle telefoons. Bovendien werkt het niet tussen verschillende clients. Het is, kortom, een beperkte implementatie van versleuteling. Google gebruikt het protocol van Signal, net als WhatsApp doet. De versleuteling zelf is wel in orde dus.

Hoe Apple RCS vermoedelijk gaat implementeren

Apple gaat dus volgend jaar RCS toevoegen aan iOS. De exacte implementatie is dat Apple ondersteuning gaat bieden voor de nieuwste versie van Universal Profile. Dat is opvallend, omdat het op het gebied van privacy een stap terug is ten opzichte van iMessage; er zit dus wel encryptie in, maar niet end to end.

Het gaat om versie 2.4 van RCS UP, waarvan de vereisten in dit document staan. RCS maakt dus gebruik van TLS en IPsec voor encryptie, maar verder niets. Er is ondersteuning voor groepschats, versturen van foto's en video's, bellen via audio of videobellen en voicememo's. Wel zitten er beperkingen in die arbitrair lijken. Bestanden versturen kan tot maximaal 100MB en voicememo's mogen maximaal tien minuten duren. Versie 2.4 van UP is van oktober 2019 en Apple zegt dat het met de GSMA in overleg gaat over een nieuwe versie van de standaard die end-to-endencryptie zal ondersteunen. Een eigen extensie zoals Google heeft gedaan, ligt niet voor de hand, omdat Apple daarmee alleen encryptie kan ondersteunen op iPhones, maar dat is ook al zo via iMessage.

Als Apple een standaard wil, dan heeft het daarin wel veel te zeggen. In de mobiele markt was het Apple dat de nanosimkaart ontwierp en ervoor heeft gezorgd dat het een standaard is geworden. Ook USB-C komt uit de stal van Apple, ook al heeft het bedrijf jarenlang Lightning gebruikt voor zijn iPhones. Daarnaast is Qi 2.0 gebaseerd op MagSafe van Apple. Qi 2.0 gebruikt magneten voor de koppeling tussen draadloze lader en apparaat, op precies dezelfde manier als Apple dat doet. In de interface lijkt RCS in elk geval niet dezelfde blauwe kleur te krijgen als iMessage. Hoe Apple dan het verschil gaat aanduiden tussen sms en RCS, is nog niet bekend. De kleur van RCS-berichten wordt vooralsnog groen, zegt het bedrijf. Sms-berichten zijn nu ook groen.

Dat Apple nu al begint met de implementatie van RCS, voordat encryptie in de standaard zit, is opvallend. Dat duidt erop dat Apple nu, meer dan zeven jaar na het verschijnen van UP 1.0 en meer dan twaalf jaar na iMessage, ineens haast heeft met het implementeren van RCS. Maar waarom?

Waarom Apple ineens RCS wil ondersteunen

Die haast komt vermoedelijk voort uit de Digital Markets Act, de wetgeving die gaat over het opbreken van monopolieposities op digitale platforms. Die Europese wetgeving gaat vanaf maart volgend jaar in en een van de regels is dat chatplatforms interoperabel moeten zijn. Apple heeft geen interoperabel chatplatform, want iMessage is gesloten. Op dit moment heeft de Europese Commissie iMessage nog niet aangewezen als chatplatform dat moet vallen onder de DMA. De enige chatdiensten die daar nu onder vallen, zijn WhatsApp en Facebook Messenger, beide van Meta. Apple heeft wel diverse andere diensten die gelden als poortwachter, zoals iOS en de App Store.

EU Digital Markets Act-poortwachters

Een overzicht van de eerste poortwachters en diensten die onder de DMA vallen. Bron: Europese Commissie

De Commissie heeft iMessage in eerste instantie niet aangewezen als poortwachter op het gebied van Number-Independent Interpersonal Communication Services, oftewel N-IICS. De Europese Commissie onderzoekt dat wel en veel providers en Google willen dat iMessage eronder gaat vallen.

Met RCS-ondersteuning lijkt Apple zichzelf een troefkaart te willen geven bij onderhandelingen over de implementatie van de regels. Immers, iMessage blijft even gesloten als het was, maar je kunt wel groepschats hebben met mensen via de standaard-Berichten-app in iOS. Apple zal betogen dat het in principe een gelijkwaardige behandeling is. Immers, Google en de providers betogen dat bijvoorbeeld ondernemers vanuit de Berichten-app nu alleen naar sommige klanten foto's in hoge kwaliteit kunnen sturen, maar het wordt dankzij deze stap mogelijk naar alle klanten.

Of de Europese Commissie dat genoeg vindt, zal moeten blijken, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat het niet zo is. Wie deze maatregel van Apple vergelijkt met de vereisten die in de DMA staan, ziet een paar bezwaren opdoemen. De eerste is een definitiekwestie; iMessage is de dienst die poortwachter zou zijn, niet de Berichten-app. Omdat iMessage met deze stap niet interoperabel wordt, ligt het niet voor de hand dat de Commissie hiermee akkoord zal gaan als manier om aan deze stap te voldoen. Ten tweede voldoet RCS niet aan de vereisten. De DMA schrijft voor: "Het veiligheidsniveau, met in voorkomend geval eind-tot-eindversleuteling, dat de poortwachter zijn eindgebruikers biedt, is hetzelfde voor alle interoperabele diensten." Dat is niet het geval, want RCS is niet end to end versleuteld, waar iMessage dat wel is. Het openstellen van iMessage zou vermoedelijk wel die versleuteling mogelijk maken naar bijvoorbeeld Android-smartphones.

Tot slot

De ondersteuning van RCS door Apple lijkt onderdeel van een politiek schaakspel, maar is in feite voor ons als gebruikers in Nederland en België niet zo interessant. Het hele verschijnsel van 'groene bubbels' en 'blauwe bubbels' is een Amerikaans feestje, omdat vrijwel iedereen WhatsApp of een andere chatapp op de telefoon heeft staan om te kunnen praten met iedereen.

Ook WhatsApp zal aan de DMA moeten voldoen, maar daarvoor zijn zulke rare paardensprongen niet nodig. Apple denkt een paar zetten vooruit met de ondersteuning van RCS, maar het is nog maar de vraag of dit op lange termijn zin zal hebben. Het is in elk geval goed om keuze te hebben en om RCS te ondersteunen, maar als Apple iMessage niet opengooit en geen encryptie kan toepassen op berichten naar Android-telefoons, lijkt het niet te voldoen aan de DMA-regels. Wel blijft het de vraag of iMessage in Europa genoeg gebruikers heeft om onder de DMA te vallen. Dat is voor nu de eerste vraag, maar als het zo is, komt Apple er door deze zet niet onderuit iMessage écht te moeten openen. De DMA lijkt techbedrijven die hun platforms gesloten willen houden, toch echt schaakmat te zetten.

Reacties (119)

119
119
60
1
0
34
Wijzig sortering
Kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar het gros van de iPhone bezitters die ik ken gebruikt onderling iMessage en voor de rest WhatsApp (of zoals ik Signal) of gewoon sms.

vraag ik mij af of deze stap ervoor gaat zorgen dat mensen whatsapp en consorten gaan laten voor wat het is. Ik denk het niet. Het is zo ingeburgerd. Alleen het woord al: we appen even!
Kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar het gros van de iPhone bezitters die ik ken gebruikt onderling iMessage en voor de rest WhatsApp (of zoals ik Signal) of gewoon sms.
Klopt. Dit heeft met name invloed op de VS, in de blauwe vs. groene bubbeloorlog.
vraag ik mij af of deze stap ervoor gaat zorgen dat mensen whatsapp en consorten gaan laten voor wat het is. Ik denk het niet. Het is zo ingeburgerd. Alleen het woord al: we appen even!
Hier is men gewend om een third-party client te (laten) installeren, dus dat verandert niet snel. Dat komt ook omdat het aandeel iPhone hier naar verhouding een stuk kleiner is.

Ik vermoed dat dit voor de VS belangrijk is, maar dat het voor de rest van de wereld een achterhoedegevecht is. Wel kan het in het zeldzame geval nuttig zijn om bijvoorbeeld een foto te versturen als RCS een de facto standaard wordt die SMS vervangt.

Zelf gebruik ik nu al een tijdje Matrix met bridges via een eigen server, en eigenlijk is dat de weg voorwaarts. Ik heb een enkele lijst met contacten waarvan het mij niet boeit welke persoon op welk netwerk zit. Voor mij is dat allemaal op de achtergrond.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:21]

Ik weet het zo nog niet. Ik denk dat er wel eens heel wat mensen zijn die van WhatsApp af willen maar het gevoel hebben dat ze niet kunnen. In mijn vrienden/kennissen-groep is er 1 koppel dat effectief zonder WhatsApp leeft. Maar die vallen dan ook bij zoveel uit de boot. De chat-groep van de straat, van de ouders van school, zelfs van het werk, dat gebeurt vandaag allemaal via Whatsapp.

Eens RCS op iedere smartphone beschikbaar is zal het een kwestie van tijd zijn eer er aanbevelingen komen om het niet meer te gebruiken voor school, werk, etc. wegens de dataverzameling van meta. En als we op dat punt zijn zal het veel makkelijker zijn om zonder WhatsApp te leven en zullen ook meer en meer mensen daarvoor kiezen. Gebruikers vandaag gaan veel bewuster om met hun privacy dan een aantal jaar geleden, en dat zal ook alleen maar versterken.

Dus ja, ik verwacht wel een impact in België en Nederland. Niet direct volgend jaar, maar wel binnen een jaar of 5...
Ik vermoed van niet. Het gros van de mensen interesseert privacy geen zier. Men zit massaal op FB, Whatsapp etc. Zelfs de borden in de buurt (whatsapp buurtpreventie) zijn erop ingesteld. Denk je werkelijk dat mensen zomaar van het een op het ander springen enkel vanwege privacy? No way.

Kijk eens naar Twitter/X, wat Musk daar allemaal mee doet en ook daar blijven velen gewoon aan boord. Ik zie ieder nieuwsbericht nog altijd verwijzen naar Twitter/X en nooit een ander medium zoals Mastodont ofzo.

Probleem is je gaat niet zomaar even naar iets nieuws. Mensen hebben overal hun volgers, hun groepjes, hun historie. Bedrijven hebben hun systemen erop ingericht en mensen hun gewoontes.
Probleem is je gaat niet zomaar even naar iets nieuws. Mensen hebben overal hun volgers, hun groepjes, hun historie. Bedrijven hebben hun systemen erop ingericht en mensen hun gewoontes.
Van Whatsapp naar een willekeurige andere app; ja, daar geef ik je gelijk in. Echter RCS wordt dadelijk standaard op elke telefoon ondersteund, gebruikers hoeven dus niets te doen om het te gebruiken, geen aparte app installeren, geen account aanmaken, hoeft allemaal niet. Je stuurt gewoon een berichtje via de berichten app die er al is en waar je al berichten meet ontvangt voor verificate bijvoorbeeld. Dit is helemaal niet zo'n grote sprong als het lijkt.
Het probleem met veranderen naar iets nieuws is dat je omgeving mee moet. Ik gebruik zelf al jaren Signal, maar ook whatsapp. Waarom, omdat 70% van mijn omgeving geen Signal gebruikt. Voor die 30% die het wel gebruiken heeft Signal altijd de voorkeur. Voor de andere 70% gebruik ik whatsapp.

Als RCS ondersteunt wordt door iOS, dan heeft ineens 99% van mijn vriendengroep een goed alternatief voor whatsapp (even veronderstellen dan de gestandaardiseerde e2e encryptie er komt). Dat is een gamechanger van formaat. En nee, dat gaat niet op 1, 2, 3 zijn. Maar mensen die nu al van whatsapp afwillen maar het gevoel hebben niet te kunnen wegens FOMO, die zullen misschien de stap wagen. En dat aandeel zal geleidelijk aan, stap voor stap groeien, waardoor de drempel om van whatsapp weg te blijven kleiner en kleiner wordt… Gaat whatsapp ooit volledig weg, waarschijnlijk niet. Maar mensen gaan er minder afhankelijk van zijn.
Gebruikers vandaag gaan veel bewuster om met hun privacy dan een aantal jaar geleden, en dat zal ook alleen maar versterken.
WhatsApp vervangen door een systeem zonder end to end is natuurlijk niet bepaald fijn voor de privacy.

Een "voordeel" is wel: de EU hoeft niet meer te zeuren om achterdeurtjes in onze chats. Want alle data krijgen ze dan gewoon op een presenteerblaadje.

Meta heeft toegang tot de (toevallig :) ) metadata. Maar daar houdt het mee op.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 09:21]

Apple zegt dat het met de GSMA in overleg gaat over een nieuwe versie van de standaard die end-to-endencryptie zal ondersteuner
Ok, dat is geen zekerheid. Maar ik zie ze daar wel in slagen. Apple geeft aan het te willen. Google wil al langer dat Apple RCS ondersteunt dus zal ook wel op de kar springen. Dan is het al zo goed als een done deal.
Anoniem: 1839042 @Riddle0077 december 2023 10:32
De chat-groep van de straat, van de ouders van school, zelfs van het werk, dat gebeurt vandaag allemaal via Whatsapp.
Precies de groepen waar ik bewust ver vandaan blijf. Ik zit in drie verschillende groepen met familie en vrienden, alle drie de groepen gemute tot het einde der tijden. Ik zit niet te wachten op een constante stroom aan informatie waar ik toch niets mee doe.

Maar eerlijk is eerlijk, een leven zonder Whatsapp is niet meer zo gemakkelijk als het ooit was. Mensen bellen nog amper en SMS lijkt iedereen te zijn vergeten.
Eens RCS op iedere smartphone beschikbaar is zal het een kwestie van tijd zijn eer er aanbevelingen komen om het niet meer te gebruiken voor school, werk, etc. wegens de dataverzameling van meta. En als we op dat punt zijn zal het veel makkelijker zijn om zonder WhatsApp te leven en zullen ook meer en meer mensen daarvoor kiezen. Gebruikers vandaag gaan veel bewuster om met hun privacy dan een aantal jaar geleden, en dat zal ook alleen maar versterken.

Dus ja, ik verwacht wel een impact in België en Nederland. Niet direct volgend jaar, maar wel binnen een jaar of 5...
Eens
Klopt. Hier een leuk artikel vanuit Amerikaans perspectief https://www.nytimes.com/2...erringSource=articleShare
Klopt. Hier een leuk artikel vanuit Amerikaans perspectief https://www.nytimes.com/2...erringSource=articleShare
Onleesbaar, cookiewall, wil emailadres. Lamaar..
Die wil van mij eerst een emailadres voor ik verder kan.
Bij mij niet, maar misschien omdat ik de volgende extensie gebruik: https://github.com/iamada...ome/blob/master/README.md
Ik heb je tip nog niet toegepast.

Wat wel helpt is "Lezerweergave inschakelen" in Firefox.
Dan verdwijnt de popup en kan ik in summiere artikelen lezen.
Het lijkt me niet dat het de volledige artikelteksten zijn.
Heel erg offtopic :) , maar ik kan alle artikelen volledig lezen.
[...]
Klopt. Dit heeft met name invloed op de VS, in de blauwe vs. groene bubbeloorlog.
Verschrikkelijk die discussie. Zag laatst een YouTube video waarin sommige mensen niet willen afspreken met anderen die geen “blauwe berichten” konden sturen. Alsof het een enge ziekte was ofzo…
In de VS is (mogelijk mede hierdoor) de iPhone veel meer een statussymbool. Android is maar voor arme mensen, het plebs...

In veel andere landen boeit het mensen niet wat anderen gebruiken. Dat komt mede omdat communiceren met elkaar geen probleem is, ongeacht het onderliggende platform.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:21]

Communiceren met "andere mensen" (Apple/Android, democraat/republikein, platteland/stad, etc.) is daar helaas een breder probleem.
De dingen die je soms leest over hoe er in Amerika wordt omgegaan met mensen die een 'groen bolletje' hebben vind ik zo raar. Denk aan iemand niet uitnodigen voor gelegenheden, verjaardagen of een (aankomende) Tinderdate afwijzen. Alsof mensen terug verlangen naar de middeleeuwen waarbij klassen de norm waren. Van de week stond er een interessant artikel in de NYT over de 'Green bubble shaming' waardoor je beter snapt hoe groot dit is in de VS: https://www.nytimes.com/2...hone-android-bubbles.html

Het baart me echt zorgen hoe mensen met elkaar omgaat , of zoals je correct aangeeft, níet met elkaar omgaan. Velen lijken te vergeten dat we allemaal dezelfde mensen zijn met precies dezelfde (basis) behoeften en zorgen. Beetje jammer wel.

[Reactie gewijzigd door -Elmer- op 23 juli 2024 09:21]

Tot ze buiten de VS komen. Dan hebben ze een probleem omdat ze WA niet kennen en wel willen communiceren.
De meeste Amerikanen komen helaas nooit buiten de VS. Dat is een belangrijke oorzaak van heel veel problemen...
Sommige mensen laten zelfs potentiële partners lopen omdat ze zich niet hebben ingekocht in Apple's tuintje :')
Bridges: ik zit er op te hopen dat een paar vooruitstrevende WhatsApp ingenieurs met het idee komen dat "Officiële matrix-bridges aanbieden" een heel goedkope oplossing is om aan de DMA te voldoen. Voor Signal zie ik dat ook wel gebeuren, en dan 'moet' de rest van de wereld wel mee. Fingers crossed!
et is zo ingeburgerd. Alleen het woord al: we appen even!
Gelukkig is de betekenis van "appen" buitengewoon ruim en lijkt elke dag ruimer te worden. Jij doelt hier duidelijk op een appje sturen, al dan niet binnen een groepsapp, middels de app "WhatsApp", maar ik heb ook wel eens een oproep gehoord om via de website "een appje te sturen".

Als ik mensen via sms/RCS een bericht verstuurd krijg ik meestal ook op die manier een reactie. Nu doe ik dat alleen bij mensen die ik niet via Signal of Telegram kan bereiken, maar vooral als ze RCS ondersteunen. Als RCS door 'alle' telefoons wordt ondersteund kan ik daar altijd gebruik van maken. Goede kans dat Signal en WhatsApp op termijn van mijn telefoon verdwijnen (bij Telegram werkt de webinterface zo goed dat ik die nog wel wil gebruiken, maar daar mis je natuurlijk E2E).
Ietwat off-topic, maar ik zeg meestal nog steeds 'ik zal je een berichtje sturen' in plaats van 'een appje'.

Of dat dan een e-mail, een sms/RCS of een bericht via WhatsApp, Signal of Telegram is, maakt dan verder niet uit. Ik zou zelfs rooksignalen of een postduif kunnen gebruiken ;)
'ik zal je een berichtje sturen' in plaats van 'een appje'.
Ik ook, maar ik behoor tot de minderheid die wel eens tientallen of honderden uren in het ontwikkelen van een App heeft gestoken, dus ik vind het een beetje raar om een zin van 10 woorden "een app" te noemen.
Volgens mij is ‘app’ als werkwoord sowieso een Nederlands ding. Hier in Engeland is het werkwoord ‘to text’, ongeacht of je SMS, WhatsApp, Telegram, Signal etc. gebruikt.
Daarom staan andere landen ook veel meer open lijkt het voor andere chat applicaties. Die texten elkaar bv (Engelstaligen) en dat kan met elke chat applicatie.

Alleen wij hier moeten perse “appen” en dat kan eigenlijk alleen met WhatsApp.

De jeugd overigens stuurt elkaar ook wel snaps en vragen om elkaars snap, en installeren dan ook snap. Uit de context moet dan blijken of snap een bericht is, de username, de applicatie of een chat groep.

De smurfen waren hun tijd eigenlijk ver vooruit.
In België was tot voor kort sms zelfs nog het meest populair. WhatsApp is echt pas iets van de laatste jaren.
Niet echt. Als iemand mij een sms stuurt dan vraag ik om dat niet te doen of ik negeer ze gewoon. Je gebruikt maar iets veiligs of anders niet.
Als iemand mij een sms stuurt dan vraag ik om dat niet te doen of ik negeer ze gewoon. Je gebruikt maar iets veiligs of anders niet.
Ik ben blij voor je dat je er achter gekomen bent wat je echt belangrijk vind bij vrienden.
Eens, welk probleem wordt er nu eigenlijk opgelost? Er zijn heel veel parallelle oplossingen en in de praktijk zijn er denk ik geen problemen. Berichten diensten en apps zijn er meer dan voldoende. Naast WA en Signal, natuurlijk ook nog Telegram, de berichten diensten van FB, LinkedIn, Twitter (oeps X) en ga zo Mara door. Ik denk dat de bureaucraten van de EU te ver gaan.
Tja ik vind het te ver gaan dat het gros van de berichtendienst impliceren dat er op basis van metadata een profiel van je wordt gemaakt dat gebruikt wordt voor advertenties. En verreweg de meeste diensten vallen allemaal onder meta. Iets meer marktwerking en minder monopolie zou mooi zijn en juist vrijheid geven maar de EU kan het kennelijk nooit goed doen.
We zijn voor primaire digitale dienstverlening afhankelijk geworden van buitenlandse techbedrijven, die hun eigen regels bepalen en nauwelijks tot geen verantwoording afleggen aan Nederland. Alternatieve apps hebben vrijwel geen kans vanwege de kritische massa die bijna niet te bewegen is. Als Apple RCS implementeert is er van de één op de de andere dag een alternatief beschikbaar op miljoenen telefoons, zonder dat mensen een app hoeven te gebruiken. Dat lijkt me gezond voor de concurrentie en het is fijn dat het mogelijk is om op moderne wijze te kunnen communiceren met anderen zonder dat je je sociale kring hoeft te overtuigen gebruik te maken van een andere app.
Vroeger was het 'we bellen'. Nu is het 'we appen'. Dus als er iets nieuws komt zeggen we dat wel weer.
Nee zoals bij mij ik heb een Iphone, me zusje heeft een iphone maar ook wij whatsappen gewoon.
En ook met andere vrienden ook alleen whatsapp, hele IMessage gebruik ik helemaal niet.

Er zal vast wat over stappen maar het grote deel blijft gewoon hangen denk ik.
Zolang imessage geen webclient heeft zoals telegram of desktop versie op windows, is het in alle gevallen een nogo voor mij. Typen op zo'n klein scherm is veel te onhandig
Klopt; onderling iMessage en wie t niet heeft (helaas) signal of whatsapp. Waarbij natuurlijk whatsapp veruit de grootste is (ook weer helaas) 😋
Als iPhone gebruiker spreek ik even voor mezelf, ik gebruik inderdaad iMessage met sommigen en WhatsApp met de rest...
Ik zou het erg fijn vinden WhatsApp te kunnen verwijderen, mijn voorkeur gaat simpelweg naar iMessage...

Als de Digital Services Act iMessage als WhatsApp blijft behouden als Gatekeepers kan ik binnenkort geheel overgaan op de app waar ik mijn voorkeur voor heb zonder dat hiervoor de rest van Nederland een iPhone zou moeten kopen...
Hoe werkt dit met functionaliteiten die buiten de standaard vallen? Laatst stond er een nieuwsartikel dat Whatsapp een datumprikker functie wil inbouwen. Stel nu je zit in een groepschat waar iedereen een andere cliënt gebruikt. Wat betekent dit dan voor de werking van zo’n module?
Wat Whatsapp extra bouwt buiten de standaard werkt alleen voor deelnemers die Whatsapp gebruiken.
Ik vermoed dat Apple iMessage naar Android via standaard Telco grade RCS gaat laten lopen ipv SMS. Werking is dus afhankelijk van de telco’s en de snelheid waarmee ze RCS levels implementeren.

Maar Apple zal natuurlijk niet zoals Android, de Google RCS servers gebruiken. Google messaging is dan ook niet standaard Telco RCS maar een proprietary extensie met E2e encryptie die via Google servers loopt. Zaken als metadata (telefoonnummer graphs) zijn dus te harvesten door Google.
Ik denk dat apple uiteindelijk weer een of andere truc/functie uit hun hoge hoed tovert zoals bijvoorbeeld een iMessage plus abbonement met extra’s voor elke iPhone bezitter om iMessage toch dat aparte/“premium” gevoel te laten behouden als het toch de standaard iMessage uiteindelijk open moet gooien vanwege de DMA.

Hetzelfde als met de icloud (storage). Een minumum heb je gratis/stsndaard. Wil je meer opslag dan betaal je minstens 0,99€ per maand. O-)

If zo’n truce als dit : Hetzelfde ongeveer als toen nog de acceptgiro er nog was en men mensen wilde laten overstappen naar facturen per e-mail en digitaal betalen/overmaken respectievelijk standaard incasso/machtiging. Het was verboden mensen die nog steeds via acceptgiro wilden betalen meer te laten betalen vanwege de hogere administratieve kosten, dus bijvoorbeeld standaard prijs 50€ + 5€ acceptgirokosten. Maar het was niet verboden korting op de standaard prijs voor mensen die niet via acceptgiro betaalden te geven. (Dus bijvoorbeeld standaard prijs 55€ - incasso/matchtigingskorting 5€ =50€). Waardoor de acceptgiro klanten toch uiteindelijk meer betaalden.
Een gaatje in de wet-/regelgeving is altijd te vinden. :Y)

Er is altijd iets te verzinnen waarin je op de standaard dienst/functie iets aparts/uitzonderlijks alleen voor jouw klanten kunt toepassen om uit de massa en boven je concurrentie met kop en schouder bovenop uit te steken.

Je zou bijvoorbeeld aan kunnen bieden dat alle communicatie van “iMessage plus” wordt versleuteld gebackuped op/via icloud voor een bepaalde tijdsperiode. Of uitgewisselde/ondertekende documenten worden voorzien van een onvervalsbaar watermerk (want gekoppeld aan je iPhone serienummer en/of touch-/face id) bijvoorbeeld) en als het ware automatisch “notarieel” zijn beoogd/bevestigd of hoe je zoiets noemt. En je laat dus niet iphonebezitters/-gebruikers voor deze iMessage plus diensten/funties via Een abbonement betalen terwijl de iPhone febohet gratis hebben (voor een bepaalde tijd).
Apple speelt al voor bank, dus waarom niet ook dan voor een soort “notaris”. Inclusief scan naar (deep)fakes/fraude etc.
Het is maar een idee. 🤷🏻

Trouwens hoe zit het met ApplePay en de DMA ?? Moet dat dan ook niet op android etc beschikbaar komen ??

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 09:21]

Ze hoeven de 5GB niet gratis te maken :+

Maar het lijkt mij dat mensen pas gaan overstappen als hun huidige chat app minder vooruitstrevend of een downgrade wordt in functionaliteit.
Nu zie ik het nut er niet van in om over te stappen naar een minder vooruitstrevende “sms” variant.

Whatsapp is zo ingeburgerd het wordt net nog niet standaard op je telefoon geleverd vanuit de fabrikant…

[Reactie gewijzigd door mrooie op 23 juli 2024 09:21]

Whatsapp is zo ingeburgerd het wordt net nog niet standaard op je telefoon geleverd

En RCS wel

IE was ook altijd al de mindere browser en netscape was zeerzeker ooit 'ingeburgerd' en toch werd ie langzaam de dominante browser
Deels door vuil spel en deels door gemakzucht van de gebruiker

En vóór Facebook waren er ook al social media platforms

Er is niet zo veel nodig om mensen massaal te laten overstappen

Één goed schandaal kan er al voor zorgen vooral omdat rcs al op je telefoon staat
Internet Explorer was helemaal niet altijd de mindere browser. In 97/98 of zo was Netscape een draak en IE was juist nieuw en veel fijner om te gebruiken. Het is te lang geleden om me echt nog te herinneren waarom precies, maar wij gingen niet uit luiheid naar IE maar echt omdat het beter was. Pas later toen ze marktdominantie bereikt hadden stopte IE met verbeteren en werd het meer een kwestie van het staat nou eenmaal al op de pc.
IE was in de periode waar jij het over hebt net zo waardeloos als Edge nu is.

MS speelde toen ook al vieze spelletjes en dan doen ze nog steeds. :+

[Reactie gewijzigd door jbhc op 23 juli 2024 09:21]

Geweldig dus? Want Edge is echt een prima browser.
Persoonlijk vind ik Edge een vreselijke browser maar meningen kunnen verschillen. :+
Edge is gewoon Chrome. Vind je Chrome vreselijk?
Ja maar om andere redenen dan Edge. Overigens is Edge volgens mij gebaseerd op Chromium en niet op Crome.
Geweldig dus? Want Edge is echt een prima browser.
De browser is misschien wel goed, maar hij doet niet goed.
Ik kan het beest niet temmen.
Ik zou het misschien wel kunnen, maar is veel te veel werk. Begin ik niet aan.
Heb Firefox, en die doet gehoorzaam zoals ik het wil.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 09:21]

Er zijn volgens mij berichten/geruchten om bijvoorbeeld advertenties in/via whatsapp te tonen. Of zelfs een (betaald)abbonement te introduceren.

Nou als iMessage dan door RCS ondersteuning beter interoperabel/compatibel wordt is de switch weg van whatsapp snel gedaan IMHO. :Y)

[Reactie gewijzigd door DoctorBazinga op 23 juli 2024 09:21]

Ik zet Imessage en facetime altijd uit. (Eens in de zoveel tijd worden deze weer aangezet door een update). Weiger gebruik te maken van diensten die niet interoperabel zijn. Ik zou RCS wel verwelkomen, dit zou dan mijn standaard kunnen worden voor het sturen van berichten. Ontvangen van berichten en groepschats is natuurlijk een ander verhaal…
Het kan Apple ook wel helpen om mensen terug te krijgen in de berichtenapp, welke techniek daar vervolgens ook gebruikt wordt.
Hoe videobel je dan? En wat is je definitie van interoperabel? Oprechte vraag.
Los van of hij videobelt, maar euhm, je weet dat wij Android plebs ook gewoon kunnen videobellen? Daar heb je geen Facetime voor nodig, bijvoorbeeld een Whatsapp, maar ook andere natuurlijk, ondersteunen ook gewoon videobellen.
Hoezo hoe videobel je dan, waarom zou je moeten videobellen ?
Ik videobel echt nooit met niemand vrienden / familie, en zij doen het ook nooit. ik snap dat videobellen overal constant niet.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 09:21]

Ik doe t best veel, tis persoonlijker, gezelliger en leuker en als ik mensen moet helpen kunnen ze laten zien waar ze tegen aanlopen en dan kan ik ze helpen.
Als mijn vrouw FaceTimed, laat ze ook gelijk de kleine (baby) zien, super leuk om ff te zien tijdens een werkdag.
Ik pik weleens iets op voor iemand of met andere vragen. Af en toe is het ook gewoon leuk om iemand erbij te zien. Ik draai me ook om als iemand tegen me praat op kantoor.
Met interoperabel bedoel ik een dienst die ook werkt op android of op een pc. Bijvoorbeeld whatsapp, teams, skype, telegram, etc.
Ah, ik dacht dat je het over interoperabel met andere diensten had, een ‘open’ platform dus.
Ja, dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn. Dromen kan altijd :Y)
FaceTime was ontworpen om interopabel te zijn, maar dat mocht niet van de Amerikaanse rechter.
Interessant! Kan je daar een achtergrond (linkje oid) van geven?
Zoek “facetime patent troll”. Eerst was FaceTime peer-to-peer en bedoeld om door andere systemen bruikbaar te zijn, maar door die rechtszaak moest het in plaats daarvan allemaal via Apple's servers lopen. Een verlies ook voor Apple zelf, want die servers kosten veel geld. Het lijkt dat het nu afgelopen is, maar ik denk niet dat ze het nog terug veranderen na meer dan een decennium.
RCS is een typisch voorbeeld dat een commercieel succesvol product (SMS) vernieuwing in een organisatie(s) tegenhoudt. De telecomproviders wilden in 2006 de kip met de gouden eieren (SMS) niet slachten en nu zijn ze buitenspel gezet.

Jammer dat de videobeldiensten (Zoom, WebEx, Teams etc.) nog niet onder de DMA vallen. Interoperabiliteit tussen deze diensten is toch wel zeer gewenst.
De DMA heeft als doel monopolies tegen te gaan ofte misbruiken van markt dominantie te beperken om de concurrentie aan te zwengelen ten voordele van de consument.
Op de videoconferencing markt is er al gezonde concurrentie. Getuige het feit dat je zelf al 3 belangrijke spelers noemt. Hier zal men dus niet optreden onder DMA.

Bovendien denk ik dat voor deze markt de DMA wel eens contraproductief zou kunnen zijn. Als 1 van die spelers besluit interoperabiliteit mogelijk te maken, zou die software wel eens heel populair kunnen worden (omdat het vanuit beheersstandpunt veel interessanter is één software uit te rollen en te onderhouden). Daardoor zou het kunnen dat die opeens wél aan de DMA moet voldoen als poortwachter. Iedereen, ook bedrijven, heeft een hekel aan extra regels, zeker als de anderen (de concurrentie) er niet aan gebonden zijn.
Er zijn toch ook tich chat apps waarvan minimaal drie in Europa wel groter zijn dan iMessage?
Ik zou zelf zeggen dat Zoom en Teams wel dominante spelers zijn daar, dat gedrocht WebEx kom ik ook vaak tegen. Geen een heeft een monopolie, maar er zijn een paar wel dominant te noemen.
Interessant artikel. Ben dan ook benieuwd of Apple zich echt zo makkelijk schaakmat laat zetten. Wat als RCS onderdeel wordt van iMessage? iMessage uit is al het verkeer via SMS, iMessage aan is al het verkeer via RCS en via Apple (tussen Apple devices). Doet Google nu niet precies hetzelfde?
Ze houden de green vs blue bubble in stand dus schaakmat?
Ook wanneer er geen end to end encryptie komt tussen iPhone en Android gebruikers hebben ze nog steeds hun verkoop praatje dat dat wel zo is tussen iPhone gebruikers onderling.
Gaan ze groepchats "mengen" of komt er een aparte sectie wanneer het een RCS groep is?

Apple zal op z'n Apple's vast wel weer wat bedenken.

edit:
*leuk autocorrectie

[Reactie gewijzigd door micnocom op 23 juli 2024 09:21]

Ik mis in het artikel even de ontwikkeling dat sinds de opkomst van mobiel internet de consument zoekende is geweest naar een platform om zonder per bericht/minuut kosten met elkaar te kunnen communiceren. Zoals op de computer al heel lang kon. De consument zat niet te wachten op een ‘betere sms’.
Zo kwamen vanaf de iPhone 2G de volgende apps bij mij voorbij; IM+ Instant Messenger (2008), Truphone (2009), IM+ Pro (2009), IM+ Talk (2009), Skype (2009) en toen Whatsapp (2009) waarmee een breed publiek werd aangeboord en sms-en als sneeuw voor de zon verdween. Eindelijk! Vrijheid! Niet betalen per gebruik, maar slechts een vaste prijs voor toegang.
In 2010 kwam Facetime voor videobellen zonder apart (Skype) account.

In 2011 kwam toen iMessage die het mogelijk maakte om vanaf zowel iPhone, iPad als Mac (tekst) gesprekken te voeren. Met wie binnen mijn netwerk Apple apparaten gebruikte ging de voorkeur al snel naar iMessage, doordat je op elk apparaat meldingen kreeg, gesprekken kon starten en voortzetten. Het idee sms was niet meer in beeld. De wens om zo min mogelijk Whatsapp te gebruik was geboren. Het werkte gewoon stabieler, sneller, visieel rustiger en gemakkelijker. En dat ging vrij goed aangezien veel mensen om mij heen een iPhone hadden en hebben.

In 2013 kwam Facetime audio, zodat je ook enkel voice gesprekken kon starten, zonder apart account. (Ik weet niet hoe de Google tijdlijn er uit ziet qua diensten aangezien de verschillende overlappende diensten over elkaar heen vielen in die tijd).
Toen in 2014 Whatsapp werd overgenomen door Facebook werd ik nog minder fan van Whatsapp.
Ik sta dan ook niet te juichen dat na USB-C nu weer een oude techniek van stal gehaald wordt die er niet toe doet.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:21]

Ik sta dan ook niet te juichen dat na USB-C nu weer een oude techniek van stal gehaald wordt die er niet toe doet.
Sorry, maar USB-C een oude techniek die er niet toe doet?

De standaard is pas 9 jaar geleden gepubliceerd en nota bene Apple is één van de partijen die het mede ontworpen heeft (het komt niet bij Apple vandaan zoals het artikel stelt, maar ze maakten wel deel uit van de ontwikkelingsgroep).

Het is ook niet voor niets dat uitgerekend Apple degene was die als eerste vol op USB-C inzette (wel op de verkeerde manier, zonder ook maar enige adapter of dongle mee te leveren) met alles behálve de iPhone - en verder ook nooit een Lightning poort in een Mac heeft gestopt, want dat was volstrekt zinloos. De elektrische implementatie is veel flexibeler en krachtiger dan Lightning en is simpelweg superieur, net zoals DisplayPort superieur aan HDMI is. Het enige waar over te twisten valt is de poort/stekker, maar dat geldt ook voor Lightning. Waar bij USB-C de poort nog steeds het fragiele element is, is dat bij Lightning de connector en kabel. Aan de andere kant bevat USB-C geen onzinnige "DRM" (MFI) die er niet toe doet.
Veelal waar wat je zegt, maar de meerwaarde ontgaat mij volledig. Lightning deed voor mij niets minder dan USB-C nu. Ik noem her derhalve een oude techniek; the same thing but different. Toen lightning werd geïntroduceerd met de iPhone 5 (2012) vond iedereen het een gedoe om kabeltjes te vervangen. Precies dat ervaar ik nu. 0 meerwaarde van lightning, daarbij laad ik al een tijdje hoofdzakelijk ‘draadloos’. Echter passen de opladers van m’n iPad, -mijn vrouw haar iPhone, -de iPads van onze kinderen niet meer op mijn iPhone 15. Idem als bij andere mensen over de vloer kom. Bezopen gewoon.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 09:21]

De meerwaarde is er voor jou persoonlijk wellicht niet, maar dankzij de EU kun je nu élke lader op vrijwel élk apparaat gebruiken, met eender welke kabel. Sowieso alle telefoons en tablets, maar ook de meeste laptops en dingen als bijvoorbeeld Steam Decks. Ik reis veel en heb derhalve 3 kabeltjes bij me: 2 C->C kabeltjes...en een C->Lightning kabeltje zodat ik m'n telefoon kan laden. Die laatste zou ik graag achterlaten. M'n MBP laad ik gewoon via USB-C, net als m'n Steam Deck.

Echter zijn er voor jou wellicht ook pluspunten waar je niet eens aan gedacht hebt, want vrijwel al die Lightning dongles zijn niet meer nodig - sowieso kun je sneller laden via USB-C, 27W PD als ik me niet vergis (Lightning gaat maar tot 12W). Dankzij USB-C's alt mode kun je ook schermen aansluiten met enkel een kabel, geen dongle. Je kunt zelfs USB C hubs aansluiten op de iPhone en dan gebruik maken van ethernet als je zou willen. Met Lightning kan dat allemaal niet; slechts één ding tegelijk en zelfs dan had je altijd een dongle nodig. Nuttig voor jou? Wellicht niet, maar het is weldegelijk een stuk moderner.

Wat kabeltjes vervangen betreft: je hebt toch vast wel ergens een USB-C kabel? Die kun je gewoon gebruiken. In tegenstelling tot Lightning of zelfs oudere USB standaarden, zal élke USB-C kabel werken. Data-only kabels bestaan niet bij USB-C. Er is geen onzinnige MFI chip of iets dergelijks, dat is juist het prettige aan USB-C en USB PD.

De meeste mensen ervaren juist het tegenovergestelde van jou: ze komen ergens anders en nu kunnen ze "gewoon" hun laders gebruiken en thuis laders delen, want de meeste mensen zitten niet zo diep in het Apple ecosysteem dat ze énkel Lightning hebben.
Juist het feit dat RCS is bedacht als melkkoe voor de providers staat me zo enorm tegen eraan. Ondertussen is het dat niet meer want alle providers hebben hun handen er af getrokken maar nu is het weer een stokpaardje van Google, ook niet bepaald een consument-vriendelijke partij.

En gaat RCS zo echt open zijn? Kan ik zelf een eigen server draaien die met andere RCS implementaties praat zoals kon met XMPP in de tijd dat Google Chat en Facebook Messenger daarmee werkten. En nu met matrix, dat bovendien wel echte end to end encryptie biedt.

Met RCS zijn we niet zoveel beter af dan met de gesloten ecosystemen. We zitten nog steeds vast in de commerciële oplossingen, alleen is de walled garden wat groter geworden omdat sommige samenwerken. En mijn mobiele provider wil ik er al helemaal niet bij betrekken want die hebben laten zien hoe schofterig ze je uitmelken zodra ze dat kunnen, met SMS destijds. Die moeten gewoon een domme datapijp blijven.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 juli 2024 09:21]

Ik zeg maar even, XMPP bestaat/werkt nog steeds ok.
Veel mensen lijken te denken dat dat technisch verouderd is oid, maar er wordt regelmatig aan vernieuwd, bijv het heeft ook Signal/WA/Matrix achtige e2e crypto (OMEMO).
Het is vooral dat het dankzij die techreuzen een korte periode erg populair is geweest, wil niet zeggen dat het daarvoor/-na niks was.
Matrix wordt hard aan ontwikkeld, heeft allerlei hippe features, en is daarom populair bij een bepaald slag mensen, in diezelfde hoek wordt XMPP daarom al snel over het hoofd gezien.
Maar Matrix heeft voor ons onacceptabel veel bugs. Wel wordt daar de laatste tijd hard gewerkt, ziet ernaar uit dat het niet lang meer duurt voordat we naar Matrix kunnen overstappen.
Maar tot die tijd werkt XMPP gewoon prima.
Ik weet het maar XMPP mist het geweldig uitgebreide bridge ecosysteem en de meeste functies zijn geïmplementeerd met losse extensies wat het lastig maakt om te zien welke server en welke app wat ondersteunt. Matrix wordt gelukkig steeds volwassener.
Het mooie is dat je het niet hóéft te gebruiken. Nu heb je niet de vrijheid om WhatsApp te verwijderen zonder je jezelf uit sociale kringen buiten te sluiten, straks wel. Dus dat betekent sterkere concurrentie. Meta kan zich dan geen volgende Cambridge Analytica-schandaal veroorloven, want het wordt straks wel heel makkelijk om massaal WhatsApp te verlaten. Dus iedereen profiteert van de toegenomen concurrentie en keuzevrijheid.
Ik mis het marktaandeel van iMessage in het artikel, in de EU. Het lijkt me dat dit (kleine marktaandeel?) de reden is dat de Commissie iMessage tot dusver niet als poortwachter heeft aangemerkt. Omdat het zo ingebakken is in IOS zijn daar wel argumenten voor om juist wel als poortwachter aan te merken, maar zeker ook argumenten tegen (klein marktaandeel, genoeg alternatieven, etc).
Marktaandeel zou nooit een argument moeten zijn

Dat is toch wel een beetje alsof één moord wel ok is maar tien onuitsprekelijk

Of dat je alleen een bekeuring krijgt als je in een bmw of tesla te hard rijdt en niet in een Toyota of een kia
Dat is een slechte analogie. Er is niks fundamenteel mis met een chat app die alleen met zichzelf kan communiceren. Denk bv aan een eigen app alleen voor communicatie met je collega's. Het gaat er nou net om dat de app zo groot is dat ze een marktverstorend effect hebben door afgesloten te zijn. Als bijna niemand het gebruikt dan is die marktverstoring er ook niet.
Marktaandeel moet wel een onderdeel zijn, anders kan je nooit een nieuwe dienst starten, aangezien die vanaf dag één op alle platformen moet functioneren. Werkt beide kanten uit, WhatsApp moet dan ook weer een Windows Mobile cliënt maken, want er zijn vast nog wel een paar gebruikers met een HTC HD2.
Marktaandeel is juist hét argument om poortwachter te zijn volgens de DMA. Uit dit artikel:
De EU hanteert verschillende maatstaven bij het aanwijzen van poortwachters. Bedrijven moeten een jaaromzet van ruim 7,5 miljard euro in Europa halen en een totale marktwaarde van 75 miljard euro hebben. Ook moeten individuele diensten minstens 45 miljoen maandelijkse gebruikers binnen de EU hebben om aangemerkt te worden als poortwachter.
Apple is natuurlijk ook niet gek, ze zullen vast wel een klein leger aan experts hebben die hier wel raad mee weet. Anders hebben ze voldoende budget om een leger advocaten er op af te sturen.

Wacht ik op RCS? Eigenlijk niet. Zoals in het artikel vermeld, "iedereen" gebruikt WA in mijn omgeving, en een paar iMessage. Ik kan mij de tijd niet herinneren dat ik voor het laatst een sms stuurde naar een kennis. N.b. 15 cent voor 1 sms is voor mij nog steeds een vorm van uitmelken van mij als klant (prepaid gebruiker). Voor 3-5 cent per dag aan data kosten kan ik een berg WA berichtjes sturen..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.