Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

De helderste oledtelevisie tot nu toe

Sony Bravia XR A95L Review

08-01-2024 • 06:00

184

Singlepage-opmaak

Uiterlijk en aansluitingen

(In) de doos

De Sony A95L wordt geleverd in een bruine kartonnen doos met zwarte bedrukking. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim (piepschuim) dat niet biologisch afbreekbaar is.
De verpakking bevat naast het scherm en de voet van de tv een webcam, twee afstandsbedieningen, batterijen, een netsnoer en een handleiding. De volledige handleiding is ook online beschikbaar.

Van de grote televisiefabrikanten legt Sony van oudsher misschien wel het meeste de nadruk op het design. Ook dit nieuwe vlaggenschip ziet er weer strak uit met een ontwerp dat zeker niet misstaat in een modern interieur. Zoals bij de meeste oledtelevisies zit er een smalle rand rond het scherm waardoor het lijkt alsof het beeld de gehele voorkant beslaat als hij uit staat. Na het aanzetten zie je dat het beeld niet helemaal tot de rand doorloopt, maar dat er een rand van ongeveer één centimeter donker blijft.

De rand onder het beeldscherm is van donker afgewerkt metaal gemaakt en links onder het scherm staat een bescheiden Sony-logo. De grijze kleur van het logo contrasteert beperkt met de achtergrond zodat het op kijkafstand nauwelijks opvalt en niet afleidt van het beeld. Midden onder het scherm zit een zwarte balk waarin de infraroodontvanger en indicatorleds zijn verwerkt. Ook zijn hier twee microfoons ingebouwd voor spraakopdrachten. Ze kunnen worden uitgeschakeld als je ze niet op prijs stelt.

Sony A95L met de voeten in de lage, en de hoge stand
De Sony A95L met de voeten in de lage en hoge stand

Het opvallendste aan het ontwerp zijn de twee voeten aan weerskanten. Doordat ze vlak onder de behuizing gemonteerd zijn is de ruimte tussen het beeld en het televisiemeubel erg klein. Dat ziet er strak uit, maar als je een losse soundbar wilt gebruiken, is daar onder het scherm geen ruimte voor. Gelukkig heeft Sony het mogelijk gemaakt om de A95L hoger op de poten te bevestigen zodat er ruimte onder de tv ontstaat. In tegenstelling tot de A95K die licht achterover leunde op zijn voet, staat de A95L loodrecht omhoog.

Sony A95LSony A95LSony A95LSony A95LSony A95LSony A95L

Aansluitingen

Als we de tv omdraaien, zien we het voor Sony kenmerkende vierkantjespatroon achter op de behuizing. De tv heeft een vast netsnoer dat voorzien is van een IEC C14-contrastekker. Dat is dezelfde 'poort' die je ook achter op bijvoorbeeld een pc-voeding terugvindt, een waarop je een normale driepolige netkabel kunt aansluitingen. Het voordeel hiervan is dat de C14-contrastekker relatief klein is, zodat je hem gemakkelijker dan een normale netstekker door een buis kunt geleiden als je de tv ophangt.

Sony A95L
Sony A95LSony A95LSony A95L

Sony heeft alle aansluitingen van de tv aan de linkerkant ondergebracht. Alle aansluitingen zijn opzij gericht, zodat de tv mooi vlak tegen de wand opgehangen kan worden. De tv beschikt over antenneaansluitingen voor de ingebouwde DVB-C-, DVB-T- en (dubbele) DVB-S-tuners, een RJ45-lanaansluiting, een optische audio-uitgang, twee USB-poorten, waarvan er één maximaal 900mA kan leveren, en vier HDMI-aansluitingen. Poort 1 en 2 zijn geschikt voor 'standaard' 4k60-signalen, poort 3 en 4 zijn full spec en hebben een bandbreedte van 48Gbit/s, met ondersteuning voor vrr met een bereik van 48 tot 120Hz. Poort 3 doet tevens dienst als (e-)arc-poort om geluid van de tv naar een aangesloten soundbar of receiver te sturen. Maak je hier gebruik van, dan blijft er dus nog maar één 48Gbps-poort over. Nu zal dat voor de meesten van ons geen probleem zijn, maar bij een tv uit deze prijsklasse is het wel jammer, vooral omdat Samsung en LG hun televisies wel met vier fullspec-HDMI-poorten uitvoeren.

Webcam

Sony levert de A95L met een webcam die achter op het scherm aangesloten kan worden. De webcam kan gebruikt worden om te videobellen, maar is ook geschikt om de tv met handgebaren te bedienen. Dit is geen nieuwe technologie; jaren geleden heeft bijvoorbeeld Samsung dit ook geprobeerd. Geprobeerd, want in de praktijk bleek de normale afstandsbediening toen toch fijner. En ook bij deze Sony-tv is onze conclusie dat het werkt; als je je hand omhoogsteekt, kun je de tv met gebaren bedienen, maar de oude vertrouwde afstandsbediening is sneller en trefzekerder.

De A95L kan de camera ook gebruiken om beeld en geluid aan te passen op waar je in de ruimte zit. Zo kan de tv de helderheid automatisch opvoeren als je verder weg zit of dimmen als je dichterbij komt, en kan het geluid richting de kijker gestuurd worden als die niet recht voor het scherm zit. Beide opties werken aardig, maar niet foutloos. Bovendien heb je dus de hele tijd een actieve camera op je gericht als je hier gebruik van wilt maken. Wij hebben de camera vrij snel weer verwijderd.