CIG kondigde Star Citizen in oktober van 2012 aan. Binnen een half jaar zette de ontwikkelaar de Kickstarter-campagne voor de game live. De 'legendarische gamedesigner Chris Roberts' had volgens die pagina een missiestatement: "Laten we high-end pc-gaming en ruimtesimulators terug op de kaart zetten." Dat was niet slechts een gewiekste marketingslogan, want CIG speelde specifiek in op een subcultuur binnen de gamingcommunity die op dat moment wellicht wat tekort kwam.
Waaraan verdient CIG zoveel geld?
Het ongeëvenaarde budget van ondertussen ruim 600 miljoen dollar is grotendeels aan de ontwikkelaar gedoneerd tijdens de doorlopende crowdfundingcampagne. Initieel gaven gamers 'slechts' 2,1 miljoen dollar via Kickstarter aan het bedrijf. Via de eigen website werd gelijktijdig nog eens 40 miljoen dollar opgehaald. De rest werd de afgelopen jaren als pledge binnengehaald met de verkoop van schepen en cosmetische items.
Slechts een relatief klein deel, zo'n 46 miljoen dollar, werd direct door een Zuid-Afrikaanse miljardair Clive Calder en zijn zoon in de game geïnvesteerd. Voor zover bekend wordt dit bedrag niet meegeteld bij het totale budget, aangezien dit geld direct voor marketingdoeleinden gebruikt zou worden.
Call of Duty, Minecraft en The Elder Scrolls V: Skyrim domineerden in die tijd de charts, maar voor fans van ruimtesimulators was er weinig nieuws beschikbaar. Dan klinkt het voor die groep als muziek in de oren als er een game aangekondigd wordt waarin spelers te voet of in uiteenlopende ruimteschepen en voertuigen een volledig zonnestelsel kunnen exploreren, en dat zonder een enkel laadscherm tussen de volledig begaanbare ruimtestations, planeetoppervlakken, bunkers en steden, met honderd spelers tegelijk. Het feit dat een speler iedere denkbare 'ruimtebaan' zou kunnen vervullen, is dan een kers op de ruimtetaart.
De aankondiging van een ambitieuze, immense ruimte-mmo zorgde in die tijd daarom voor een stevige hype. De goede reputatie van ruimtegameveteraan Chris Roberts droeg hier ongetwijfeld aan bij. En dus werd Star Citizen een van de grootste crowdfundingprojecten ooit, alsmede volgens alle tellingen de duurste game ooit gemaakt.
Op het moment van schrijven heeft Star Citizen een budget van ruim 600 miljoen dollar, grotendeels betaald door gamers. Gemiddeld genomen gaven ruim 4,7 miljoen spelers 125 euro per persoon uit aan zogenoemde pledges, toezeggingen van geld in ruil voor in-game schepen die enkele tientallen, honderden en soms wel duizenden euro’s kosten. Dit is tot op heden de voornaamste inkomstenbron voor CIG. Zo haalde het bedrijf in de eerste zeven maanden van 2023 alleen al in totaal zo'n 58 miljoen dollar op met de verkoop van schepen en cosmetische items. Ter vergelijking: Call of Duty: Modern Warfare II kostte in totaal tussen de 40 en 50 miljoen dollar om te maken.
Ook inzicht in financiën vergt geduld
/i/2006063638.png?f=imagemedium)
Die honderden miljoenen dollars gingen de afgelopen tien jaar naar enkele voor de hand liggende doeleinden voor de ontwikkeling van een game. Sinds de oprichting van de in 2012 in Californië gevestigde studio Cloud Imperium Games door Chris Roberts, zijn vrouw Sandi Roberts en zakenpartner Ortwin Freyermuth, opende hij vier extra studio's in Austin, Manchester, Frankfurt en Montréal. Ook nam zijn bedrijf enkele kleinere studio's over. CIG groeide uit van enkele werknemers in 2012 naar ondertussen ruim 1100 medewerkers.
Het bedrijf publiceert ieder jaar op een van de laatste dagen van december de financiële resultaten van het jaar daarvoor. Op 30 december 2022 werden de laatste financiële resultaten gedeeld, in dit geval met betrekking op 2021. Daaruit blijkt dat het bedrijf sinds de ontwikkeling begon ruim 500 miljoen dollar spendeerde aan salarissen, marketing en andere ontwikkelkosten. Als dat bedrag geëxtrapoleerd wordt naar 2022, dan lijkt het erop dat CIG het grootste gedeelte van het geld dat het verdient, ook weer meteen uitgeeft. Het bedrijf heeft op basis van de verouderde openbaar beschikbare cijfers zo'n 65 miljoen dollar achter de hand.
Kortom, de term vaporware lijkt hier dan ook absoluut niet van toepassing te zijn. Het is overduidelijk dat er iets gebeurt achter de deuren van de ontwikkelaar; er zijn overduidelijk ruim 1100 mensen aan het werk bij het bedrijf. Maar wát de werknemers daar precies doen, is een tweede vraag waarbij een hoop extra nuance komt kijken.