Waar Apple de topmodellen iPhone 14 Pro en Pro Max een aantal interessante nieuwe snufjes meegeeft, zijn de iPhone 14 en 14 Plus vooral producten van Apples slimme recyclingstrategie die je kent van producten als de instap-iPad en de Watch SE. Er zitten weinig nieuwe innovaties in, maar door componenten te hergebruiken die eerder alleen in duurdere toestellen zaten, kan Apple toch een verbetering claimen. De iPhone 14 heeft bijvoorbeeld de hoofdcamera van de iPhone 13 Pro, en ook de A15-processor met extra gpu-core die vorig jaar aan de Pro’s was voorbehouden.
Uiteraard speelt ook de komst van een nieuw groot toestel een hoofdrol in de non-Pro 14-serie: de iPhone 14 Plus. Voor het eerst is een grote iPhone niet het topmodel en betaal je dus ook niet de hoogste prijs voor een groot scherm. Hoewel fans van kleine telefoons online nogal van zich laten horen, weten we ook dat er velen zijn die juist wat meer ruimte prefereren. Design en functionaliteit zijn identiek aan de iPhone 14, behalve dat de accu vermoedelijk groter is. Apple belooft dat de iPhone 14 Plus de beste accuduur heeft van alle iPhones. Tijdens de hands-on viel op dat de 14 Plus licht aanvoelt voor zijn formaat, een stuk lichter dan de oude grote topmodellen. Dat gevoel blijkt te kloppen met een blik op de specificaties: de 14 Plus is zelfs lichter dan de veel kleinere iPhone 14 Pro. Het aluminium frame is minder zwaar dan staal, en ook de derde camera aan de achterkant ontbreekt bij de Plus.
Ben je een fan van kleine smartphones, zoals veel mensen op de Tweakers-redactie, ondergetekende incluis, dan zal het je niet zijn ontgaan dat Apple de mini-iPhone juist uit het assortiment haalt: er komt geen iPhone 14 mini. Het verlies van de extra kleine optie is wat ons betreft jammer, want andere fabrikanten stopten al jaren geleden met vergelijkbaar kleine high-end smartphones, met de Sony Xperia XZ2 Compact uit 2018 als laatste Android-alternatief. Tegelijkertijd valt het Apple ook niet kwalijk te nemen: als we analisten mogen geloven, waren de 12 mini en 13 mini verkooptechnisch nogal een flop. Vergeet bovendien niet dat ook de iPhone 14 en 14 Pro nog kleiner zijn dan het gemiddelde Android-toestel.
Verbeterde frontcamera, nieuwe beeldverwerking
In de hand voelt de iPhone 14 nagenoeg hetzelfde aan als de iPhone 13. Het gewicht is nagenoeg identiek, maar het nieuwe model is wel een klein beetje dikker. Op de foto in de galerij hierboven zal je misschien zien dat er geen simtray meer is te vinden in het frame: de Amerikaanse modellen ondersteunen vanaf de 14-serie alleen nog eSIM, maar de Nederlandse exemplaren hebben nog wel plek voor een simkaartje.
Het camera-eiland heeft nog steeds twee lenzen die schuin boven elkaar zitten. In de directe vergelijking blijkt wel dat het eiland iets groter is dan vorig jaar, en dat de twee lenzen ook een stukje verder uitsteken. Reden daarvoor zal vermoedelijk de nieuwe hoofdcamera zijn. Die is zoals gezegd overgekomen van de iPhone 13 Pro, en heeft een grotere 12-megapixelsensor met pixels van 1,9μm. De f/1,5-lens laat bovendien ook nog meer licht door. We zagen vorig jaar bij een vergelijking tussen de iPhone 13 en iPhone 13 Pro al dat dat vooral voor nachtfoto’s positief uitpakt: de opnamen van de Pro waren helderder en de automatische nachtmodus had genoeg aan een kortere belichtingsduur. Jammer genoeg heeft Apple de ultragroothoekcamera van de 13 Pro niet overgenomen op de iPhone 14 en 14 Plus; dat werd door sommigen wel verwacht in aanloop naar de release. Niet alleen heeft de 13 Pro een grotere sensor, maar ook autofocus, zodat je er mooie macro-opnamen mee kunt maken. Dat kan dus jammer genoeg weer niet bij de goedkopere iPhones.
De iPhone 14 (paars) naast de iPhone 13
Een van de iPhone 14-camera’s is wel nieuw: de frontcamera. Het is dezelfde module als bij de iPhone 14 Pro, met een lichtsterkere f/1,9-lens en, voor het eerst op een iPhone-frontcamera, autofocus. Er zijn behalve de drie Samsung Galaxy S22-toestellen niet veel andere smartphones die dat ook hebben.
Apple belooft de fotokwaliteit van alle camera’s op de iPhone 14 te verhogen met verbeterde beeldverwerking; Apple noemt dit de Photonic Engine. Met verbeterde Deep Fusion, het aan elkaar rekenen van verschillende opnamen tot één foto, zouden nachtfoto’s helderder, kleurrijker en gedetailleerder moeten worden. Nieuw is ook de Action Mode voor video, met verbeterde stabilisatie als je bijvoorbeeld aan het rennen bent. Om grotere schokken te kunnen compenseren, wordt meer gecropt op de sensor, zodat de maximum resolutie beperkt blijft tot 2,8k, al kan je wel gewoon nog HDR en 60fps blijven gebruiken. Hoewel Apple-telefoons al jaren voorlopen als het gaat om de beeldkwaliteit van video, hadden ze op gebied van stabilisatie altijd een beetje het nakijken, dus dat is een welkome extra.
Voorlopige conclusie
De iPhone 14 is een zeer incrementele upgrade voor de iPhone 13, die op zijn beurt niet enorm verschilde van de iPhone 12. Afgaande op de specificaties en onze eerste ervaringen, zouden we er niet gelijk voor naar de winkels rennen, zeker vanwege de veel hogere prijs dan vorig jaar. Jammer is dat er nog steeds een paar logische features ontbreken, zoals een 120Hz-scherm en macrocamera. We kennen ook erg weinig Android-telefoons voor dit soort bedragen zonder telecamera, dus de nieuwe beeldverwerking voor de camera zal van goeden huize moeten komen om die minpunten te compenseren.
De iPhone 14 Plus is lekker licht van gewicht en we zijn benieuwd of de accuduur zo lang is als Apple beweert. Hij wordt gepresenteerd als goedkoper alternatief voor de oude Pro Max-toestellen, maar met de hogere Europese prijzen loopt dat een beetje spaak. Met 1169 euro voor de goedkoopste 128GB-uitvoering, is hij nu zelfs duurder dan de iPhone 13 Pro Max. Dat is in andere opzichten nog steeds een completer toestel.