Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Smartphones tussen 150 en 200 euro

Goedkoop is duurkoop?

Conclusie

Het is mooi om te zien dat we in een tijdperk zijn aangekomen waarin low-end smartphones niet langer meer een miskoop zijn. Natuurlijk heeft elk apparaat duidelijk zwakke punten, maar tegelijkertijd hebben ze ook zeer goede pluspunten, waardoor je op basis van je wensen een goedkoop apparaat kan aanschaffen dat je niet teleurstelt.

Een van de zwakkere punten op alle toestellen is toch wel de camera. De foto’s van de Redmi Note 11 zijn wat aan de donkere kant en er wordt weinig detail vastgelegd. De Samsung Galaxy A13 schiet wat helderdere plaatjes en legt net wat meer detail vast, maar de foto’s ogen door de filters wat onrealistisch. De Motorola Moto G31 heeft daar ook last van, al brengt het hdr-filter de donkere delen wat meer naar voren. De foto’s van de Nokia G21 zijn het helderst, maar er wordt wel een stuk minder detail vastgelegd. Al met al zijn de foto’s goed genoeg voor de gemiddelde socialmedia-uiting, zolang er maar genoeg licht aanwezig is. Alle extra camera’s op deze smartphones produceren hooguit matige plaatjes, alleen de frontcamera van de Samsung doet het aardig.

De toestellen zijn allemaal behoorlijk compleet en hebben ondersteuning voor een bedrade koptelefoon en een geheugenkaart. Met het geluid zit het bij alle toestellen ook wel goed. De trilmotor is wat aan de zwakke kant, maar te overzien. De Redmi Note 11 is op dat vlak de uitschieter.

Wat software betreft zijn het vooral Motorola en Nokia die de show stelen. De schone Android-ervaring is zeer aangenaam en de interface werkt daardoor vloeiend. Samsung doet het met een lichtere versie van OneUI 4.1 ook aardig. De Redmi Note 11 is echter overladen met bloatware en advertenties. Hoewel het allemaal wel uitgeschakeld en verwijderd kan worden, kan het even schrikken zijn als je het toestel voor het eerst inschakelt.

Over de kwaliteit van het scherm kunnen we kort zijn. De Redmi Note 11 is de grote winnaar. De kleurafwijking is zo laag en de helderheid zo hoog dat het zich kan meten met de betere high-end smartphones. Een hele prestatie voor een budgettoestel. Hetzelfde geldt voor de Motorola G31. Dit toestel presteert op dat gebied bijna net zo goed.

Als we kijken naar algehele prestaties, dan is de Samsung Galaxy A13 duidelijk het zwakst, maar de softwareondersteuning is dan weer het beste. De Redmi Note 11 is het compleetst en heeft de krachtigste processor en het beste scherm. De Moto G31 en Nokia G21 hebben de schoonste software en de vloeiendste interface. We kunnen deze round-up dus eigenlijk alleen maar afsluiten door te zeggen dat je vooral moet kijken naar welke wensen en eisen jij hebt en je keuze daarop te baseren.

  • Nokia G21
  • Motorola Moto G31
  • Samsung Galaxy A13
  • Redmi Note 11

Getest

Nokia G21 64GB Bruin

Prijs bij publicatie: € 166,-

Vanaf € 164,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)




Minpunten

  • Matig tot slechte camera’s
  • Veel bloatware

Getest

Redmi Note 11, 4GB ram, 128GB opslag Grijs

Prijs bij publicatie: € 194,-

Vanaf € 187,53

Vergelijk prijzen


Lees meer

Reacties (256)

Wijzig sortering
Ik vind de inleiding en beetje bijzonder, waarin het net lijkt of de budget categorie (niet de allergoedkoopste, maar tussen cheap en middensegment in, dat zijn immers de toestellen waaraan hier wordt gerefereerd) tot op heden altijd een slechte keuze was. Quote: 'Deze toestellen waren meestal zo slecht dat ze de moeite niet waard waren'.

Daar ben ik het niet mee eens, zelf hebben we nog een Motorola G9 play uit dit segment. Daarvoor de G7 power gehad 4 jaar lang. Behalve dat de Android versie niet steeds vernieuwd wordt naar de laatste versie blijven security updates best een tijdje beschikbaar, uitgaande van de datum waarop het toestel beschikbaar kwam.
Ook ik ben een techneut, maar niet eentje die alleen maar het nieuwste van het nieuwste wil hebben, of het meest dure/ luxe/ snelle toestel. Ik ben meer gericht opt het praktisch nut, uitgaande van wat ik (of mijn vrouw) met een toestel doet. En als dat hoofdzakelijk bellen/mailen/surfen/appen is , dan zijn deze categorie toestellen (beetje bovenkant budget segment) al een best groot aantal jaren prima bruikbaar.
Natuurlijk leg je op bepaalde functies en ervaringen wat toe, dat is bij een computer ook zo, daar kijk ik op een vergelijkbare manier naar, al speelt het os en updates daar minder een rol in.
Ik wilde dit gisteravond toen iemand deze perongeluk online had gezet al schrijven inderdaad. Oké, mijn eerste Android van €100 had wel zijn beperkingen. Maar daarna had ik een Lumia 640 die ook in het sub-€200 segment zat. En dat was echt een prima telefoon, lang mee gedaan, kon tegen een stootje en was absoluut niet lomp ofzo.

Uiteindelijk naar een stuk duurdere Android over gegaan omdat de apps van de Lumia toch steeds minder werden, en de baas betaalde. Maar als ik zelf weer moet betalen, weet ik niet of het het sub-€200 segment wordt, maar iig wel een stuk goedkoper dan degene die ik nu heb. Want waarom heb ik een high end telefoon nodig om e-mail en buienradar te checken?

[Reactie gewijzigd door Sissors op 7 augustus 2022 11:05]

Ik heb het idee dat budget-telefoons beter tegen een valpartij kunnen. Juist omdat ze van plastic zijn.
Fyi
https://youtu.be/VubgDcc4xjY
Valtesten worden bij high end ook steeds beter.
Voeg een mous case toe, en je smartphone kan plots veel hebben.
https://youtu.be/b4Cr5eYLP-g

Koop je de nieuwste iPhone dan ben je zeker tot 2028 voorzien van updates.
Deel je de aanschafprijs door het aantal gebruikjaren, dan is Apple een goede investering. Ik ben Android gebruiker, maar ben er met mijn gezin vanaf aan het stappen. Elke telefoon die nu vervangen wordt, wordt een Apple. Dit omdat Android updates, ook in het high end segment relatief kort zijn, max 3 jaar, privacy aspecten te witten over laten, en verschrikkelijke bloatware wordt meegeleverd wo Facebook die ook al staat ie uit je blijft tracken.

nieuws: 'Facebook blijft gebruikers ook na uitloggen nog volgen'

Zelfs met ADB zijn deze apps vaak niet te verwijderen omdat het in de root van het toestel is verweven. Zit je daarin, dan kan je de garantie ook vergeten.
Voor ons is dus na 10 jaar t einde van Android in zicht.
Mede dankzij alle moedwillige bloatware van telefoon fabrikanten die in ruil voor geld jou data delen.
Als ik dat zo lees, moet je misschien eens stock Android (Android One) uitproberen?

- Jaren updates (en nog veel langer security ondersteuning) waardoor ze makkelijk even lang zo niet langer meegaan dan iPhone.
- Geen bloatware, want stock. In tegenstelling tot zeg iPhone, waar je altijd meuk meegeinstalleerd krijgt hoe goed je ook zoekt/hoe veel je ook betaald. iPhones hebben vaak veruit de meeste bloatware, gemiddeld wel 50 apps meegeleverd.
- Geen trackers, want geen 3rd party zaken geinstalleerd (en ja, FB volgt ook je iPhone ook gewoon).
- Standaard volledige toegang maakt verwijderen veel makkelijker mocht je toch iets installeren dat niet gewenst is. Echter je kan zelfs je stock android 'bricken' als je teveel weghaalt, want letterlijk alles is open mogelijk en vrij beschikbaar.

Als je dan bedenkt dat je met al die voordelen makkelijk 1/3e betaald voor high-end stock Android tegenover de prijs die een iPhone kost of een 'flagship' model als Samsung? Dan ben je heel snel klaar.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 8 augustus 2022 13:33]

Al heb je Android One, de periode van updates valt toch tegen bij Nokia (7+ en 8.1), Xiaomi (Mi A2 lite). Op mijn Mi A3 krijg ik nog wel updates, maar na ca 3 jaar (en twee OS updates, lijkt de koek toch op te zijn).

Helaas zijn er, voor zover ik weet, geen toestellen die meer dan 3 jaar updates geven en geen bloatware hebben. Samsung niet en Xiaomi ook niet (meer). Eigenlijk lijkt Android One ook verleden tijd, uitgezonderd bij Nokia, verleden tijd te zijn. En hanteert Nokia niet meer de goede prijs/prestatie verhouding van weleer.
Voeg een mous case toe, en je smartphone kan plots veel hebben.
https://youtu.be/b4Cr5eYLP-g
En dan ineens is er niks meer zichtbaar van die premium materialen en afwerking. En ik doe het zelf ook hoor. Mijn huidige S20 heeft weer 'gewoon' een soort plastic, dus ik had gehoopt zonder case te kunnen weer, maar goed, door een camera eiland kan je hem zonder case niet fatsoenlijk gebruiken als hij op je bureau ligt.

Maar dat is dus mijn punt: Mijn oude Lumia 640 had dit ingebouwd: Een polycarbonaat achterkant, die ook net boven het scherm uitstak, waardoor hij ook op een hoek kon vallen zonder dat het scherm beschadigde. Uiteraard met beperkingen, maar hij is wel een aantal keren op het asfalt gekomen, en heeft er nooit meer overgehouden dan een heel vaag krasje in het polycarbonaat.

Zag er een stuk minder hip uit dan een moderne (dure) telefoon, dat is zeker. Maar als je die daarna direct weer in een case moet doen, wat schiet het uiterlijk dan nog op?
Koop je de nieuwste iPhone dan ben je zeker tot 2028 voorzien van updates.
Koop je de nieuwste Samsung ben je zeker tot 2027 voorzien van iig beveiligingsupdates.
Apple en privacy? Apple heeft meerdere deals met overheden en backdoors. Privacy bestaat niet bij Iphones, ze zijn juist bezig met mass surveillance. Zo worden o.a straks of nu al al je foto's bekeken om te kijken of er niks raars op staat etc.

Als je om privacy geeft koop dan een Google Pixel en knal er https://grapheneos.org/ op.
Ik heb ook Apple telefoons, zowel voor werk en privé.
De ca. 6 jaar softwareondersteuning klopt wel.
Je moet er echter rekening mee houden dat de technische levensduur van een Apple telefoon ongeveer 4 jaar is. Hierna is de batterij op. Deze zou je kunnen vervangen maar of dat dan nog zin heeft bij een 4 jaar oude telefoon moet je voor jezelf beslissen.
Tot nu toe ben ik tevreden met Apple producten, 4 jaar is voor mij voldoende.
En wanneer ze toch sneuvelen, doet het niet zo'n pijn
Geen idee of dat zo is maar voor de prijs van het vervangen van het scherm van een high-end telefoon koop je een nieuwe budget telefoon.
Ik zie sowieso alleen maar telefoons in hoesjes en mapjes zodat er van die prachtige dure materialen van die 'premium' toestellen helemaal niets zichtbaar is.
Met valpartijen is het volgens mij maar net hoe en waarop de telefoon terecht komt.

Ik heb in het verleden wel ervaren dat een budget telefoon die ik van m'n werk had veel minder rigide was en ik op een bepaald moment merkte dat het ding wiebelde als ik het op een vlak oppervlak legde.
Bij high-end wilt men een hoge afwerking en zo dun mogelijke bezels. Bij een budget telefoon moet het ding zo goedkoop mogelijk te produceren zijn, dikkere bezels zijn goedkoper te produceren. Materiaalkeuze bij high-end is glas of metaal terwijl dat plastic is bij budget telefoons.

Hoe sterk het glas ook mag zijn, een tik op een hoek en het is gedaan met het glas. Als je dan met dunne bezels afkomt die uit zo dun mogelijk metaal bestaan dan heb je hard metaal nodig om voldoende stevigheid te krijgen. Als je tegen hard metaal een tik geeft dan word die tik gewoon doorgegeven aan het glas. Een dikke bezel uit plastic waarbij dat plastic veel zachter is zal veel beter in staat zijn om de schok te absorberen in plaats van het door te geven aan het glas.

Het is niet dat men niet weet hoe een telefoon te maken die niet kapot springt als je hem laat vallen, het brengt gewoon veel meer op als die 1000 euro telefoons kapot springen want dat soort klanten koopt gegarandeerd terug een telefoon van 1000 euro.
Precies dit, afhankelijk van het gebruik waren de goedkopere telefoons prima, dit is met regelgeving wel verbeterd doordat ze langer veilig blijven.
Ik heb een Nokia 6.1. Inmiddels 4,5 jaar oud. Hij werkt nog steeds perfect en ik hoop dat hij dan ook nog 2 jaar mee kan. Het kan zeker om een goede telefoon in dit segment te vinden.
Die was echt wel duurder (toen hij actueel was)
Heb lang met mijn Nokia 6 gedaan en was er heel tevreden van.
Echter spijtig genoeg een jaartje geleden deed hij opeens niets meer.
Dus heb nu een Nokia G21 (van de test hier).

Op zich ben ik hier ook tevreden van. Al vallen de foto's mij wel tegen. Op mijn oude Nokia 6.0 (die toen maar 150€ heeft gekost overigens) had ik betere fotokwaliteit dan nu...
De batterij daarentegen is geweldig. Ik kan gemakkelijk meerdere dagen verder zonder op te laden.
Deze toestellen waren meestal zo slecht dat ze de moeite niet waard waren'.
Ja, die kan ik ook niet helemaal volgen, in de 150,- tot 200,- range zitten toch al heel lang goede toestellen. Als je op die prijs filtert en de bijbehorende Moto G uitzoekt heb je sowieso al een okay toestel (ze zijn al jaren voldoende). Dat is ook niet een geheim of zo, elke Moto G refresh wordt vanuit deze invalshoek bekeken.
Gebruik al 12 jaar lang toestellen uit die prijs categorie. Altijd heel tevreden geweest. Meestal naar jaar of 2 verving ik ze weer (dit omdat ik zelf dan onhandig was en ze liet vallen... of mee neem in de Robin hood). Laatste hout het al weer 3 jaar vol.

Edit: mijn reis begon bij een HTC Wildfire

[Reactie gewijzigd door lekrutes op 8 augustus 2022 07:42]

Enige reden om dit zo te stellen die ik kan bedenken is dat toestellen net boven dit segment veel meer bang for your buck geven. Maar omdat dit niet vergeleken wordt in deze review is lijkt me dit niet het geval.
Kom op zeg, toestellen uit die tijd waren gewoonweg l bagger, self uitblinkers als de moto G (was volgens mij altijd nét boven de 200) hadden vak genoeg issues vooral ook toen die bekende android bug verscheen en ik meer dan 7 maanden op gewacht op een patch. (Stagefright?) Dus niet alleen “ niet de nieuwste’. Maar vaker ‘ronduit onveilige’ software op die dingen
Ja eens, het lijkt alsof er geforceerd wat gepeperde uitspraken worden gedaan in dit artikel om het interessanter te maken. Budgettelefoons zijn prima en dat al tijdenlang, en inhoudelijk is het een goeie review. Je levert vooral in op camera en rekenkracht. De moto g8 plus van m'n dochter draait al tijdenlang als een zonnetje, smooth als wat, en doet dagenlang met een acculading. Groot scherm, goed geluid, elke game die ze wil spelen draait, goeie 170 euro uitgegeven destijds, en ik ga haar voorbeeld volgen als m'n twee keer zo dure Samsung 'sserie het begeeft. Foto's maken doen we wel met de spiegelreflex.
Het ligt er maar net aan waarvoor je een smartphone koopt. Ik ben ook begonnen met de budget telefoons en daar heb ik eigenlijk nooit spijt van gehad. Bellen en SMS-en kon je er prima mee. Veel meer bestond er toen ook niet. Na twee à drie jaar kon een budget telefoon niet meer meekomen, deels omdat je er zelf ook meer mee ging doen.
Met elke nieuwe telefoon ging ik ook wel een prijsklasse omhoog. Nu heb ik een (gekregen) Fold (eerste gen) en een mid-range (A53) als tweede toestel. De Fold is immers kwetsbaar en ook niet altijd even praktisch. Als ik kijk wat ik met de Fold doe, dan kan ik dat ook bijna allemaal op de A53. Alleen is het scherm te klein om twee apps tegelijk te draaien. Daarentegen gaat de accu wel gemakkelijk twee keer zo lang mee. Het vorige reserve toestel heb ik vier jaar gehad. Die beviel eigenlijk nog steeds redelijk, maar het opladen werd steeds moeilijker en lukte soms helemaal niet meer.

De Fold staat wel op het punt vervangen te worden door de nieuwste versie. Het is echter dat ik er niets voor hoeft te betalen, anders zou een toestel als de A53 al prima zijn. De flagships zijn schitterende en bloed snelle toestellen, maar ik vind ze veel te duur en de extra features gebruik ik nauwelijks.
Grappig dat ik precies dezelfde toestellen (heb) gebruik(t). Mijn vrouw heeft nu mijn G7 en ik werkt met veel plezier met de G9. Goede toestellen en niets mis mee. Geen bloatware wat ook erg belangrijk is. Mijn volgende telefoon wordt een Moto of een Nokia.
'slecht' is ook afhankelijk van usecase... Voor veel mensen zijn die toestellen idd. gewoon voldoende.

Ik ben iemand die nooit ("nooit" mag ik niet zeggen want "ooit" gaf ik eens +500 euro uit aan een Sony Ericsson T68, érgens moet ik het toestel nog hebben, inclusief de apart verkrijgbare cameramodule)
Maar goed, sindsdien heb ik nooit meer dan 400 euro uitgegeven aan een telefoon en voor mij zijn dit 'tussen 250 en 400' de ideale telefoons qua kwaliteit, prestaties, ondersteuning en mogelijkheden/gimmicks voor het geld.

De toestellen in de prijscategorie van dit artikel hebben voor een casual smartphonegebruiker als ik (ik speel letterlijk maar 1 mobiele game: WOWS Blitz en media kijk ik zelden op telefoon) teveel concessies. trage prestaties wil ik nooit meer, iedereen die ooit een traag toestel heeft gehad weet dat wat je niet in geld betaalde, je in irritatie betaalt. en de toestellen in deze categorie die dan wel snel genoeg kunnen zijn, hebben dan oftewel teveel bloatware, of een slechte camera -vind ik toch belangrijk sinds ik al 10 jaar geen dedicated camera meer gebruik-, of een matig scherm, of worden niet lang genoeg geupdate,...

Ik wil ook niet steeds het nieuwste van het nieuwste, de televisie in m'n woonkamer is minstens 10 jaar oud, m'n huidige smartphone is een A71 uit... 2019 als ik me niet vergis... maar ik heb in het verleden iets teveel gepriegeld met té budget hardware, van laptop tot smartphone, waarbij het nooit lang duurde of "iets" zorgde voor irritatie.

één prijsklasse hoger, de middenklasse dus, is voor mij the sweetspot.

[Reactie gewijzigd door YourMom op 11 augustus 2022 14:53]

En zo zie je maar, de sweet spot is afhankelijk van wat je doet én verwacht van je toestel. Mijn eerste smartphone was een Nokia XpressMusic welke werd opgevolgd door de HTC Desire (toen het topmodel).
Sindsdien eigenlijk nooit meer dan 250 (en nooit minder dan 150) uitgegeven aan een telefoon. Ik speel sporadisch een spelletje, allemaal casual en heb geen issues met even langer wachten op sommige momenten.

Ik koop dergelijke toestellen ook nooit direct na na ong een halfjaar dat ze op de markt zijn, zodat ik ze goed naast elkaar kan zetten t.a.v. mijn eisen/ wensen. Die zijn zoals je begrijpt niet heel hoog, bellen, appen, Facebook (ben daar vooral meelezend lid van enkele groepen die ikzelf interessant vind), dual sim en voor de prijs categorie een leuke processor, voldoende geheugen (en opslag). Een beetje een fatsoenlijke camera is meegenomen maar geen vereiste.
Voor sommigen is het ook interessant om te weten waar de bedrijven die deze toestellen maken vandaan komen. Zo ben ik zelf geen fan van telefoons uit China, omdat ik niet wil dat de Chinese regering mee kijkt. Volgens mij zit het zo:
  • Nokia - wordt sinds 2016 gemaakt door HMD Global, wat net als Nokia zelf ook Fins is. Productie wordt uitbesteed aan FIH Mobile, wat van Foxconn is en in Taiwan gebeurt.
  • Motorola - is van oorsprong Amerikaans, is in 2011 opgesplitst naar Motorola Mobility LLC, was een tijdje van Google en sinds 2014 van Lenovo dat Chinees is. De telefoons worden tegenwoordig ook in China gefabriceerd.
  • Samsung - komt uit Zuid-Korea en fabriceert daar ook.
  • Redmi - is van Xiaomi en Chinees.

[Reactie gewijzigd door Planck op 7 augustus 2022 09:12]

Prima punt! Juist bij goedkopere telefoons kan met hier nog wel eens op bezuinigen.

Je moet ook kijken wie de softwareondersteuning regelt. Zo is bij Planet (van de Cosmo Communicator) de software uitbesteed aan een Chinees bedrijf. En die waren betrapt op spyware.

Verder wordt Nokia niet gemaakt door [...] maar is het merk in licentie bij HMD. Het zijn dus HMD devices met een Nokia stickertje.

Dan heb je nog de supply chain aanvallen. Een heleboel hardware komt uit China, zie je ook terug bij smartphones waar de supply chain in kaart wordt gebracht zoals bij Fairphone (in ieder geval de FP2, FP3, en FP4). Kan zo gauw de URL niet vinden.

Ik raad zelf een nieuwe of tweedehands iPhone aan (nieuw omdat je dan 2 jaar garantie hebt). Goede softwareondersteuning, goede prijs/kwaliteit, en standaard een schoon OS zonder spyware en actieve pogingen om dat ook tegen te gaan. Verder zit er hoge QC op, en een targeted supply chain aanval is bij tweedehands onmogelijk.
Beetje idioot ook over iPhones te beginnen als we het over low end Android phones hebben....
Waarom? Tweedehands iPhone werken nog prima, en je hebt ook de SE. Ze hebben lange softwareondersteuning.
Waarom? Misschien omdat het artikel over smartphones tussen de 150 en 200 euro gaat? De SE kost zo'n 340 euro. Tweedehands is inderdaad een optie, maar dan nog zul je misschien wat meer dan 200 euro moeten neerleggen en bovendien gaat het hier over nieuwe telefoons, niet tweedehands.
Een telefoon van 340 EUR waar je 3 jaar mee doet is het mogelijk waard tov een telefoon van 150 tot 200 EUR waar je twee jaar mee doet. Het is in ieder geval een soortgelijk segment.

En als je de vergelijking krom vind: prima, ik vind een vergelijking van een Xiaomi China phone met een non-China phone ergens ook krom.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 7 augustus 2022 17:43]

Maar niet iedereen heeft 340 euro. Als je bijv. van de bijstand leeft, dan is 200 euro al best veel voor een telefoon, laat staan 340. Maakt niet uit of die telefoon beter is, als je het niet kan betalen, dan kan je het niet betalen.

(En nee, sparen is geen optie, want tegen die tijd is de SE misschien niet meer verkrijgbaar of is er een duurdere opvolger.)
Mee eens dat tweedehands een aparte categorie is. Afgezien daarvan kun je met een nieuwe iPhone SE veel langer dan drie jaar doen. Dat ding krijgt toch gewoon 5 tot 7 jaar ondersteuning van Apple, net als elke iPhone? En de hardware is degelijk dus daar hoeft het ook niet aan te liggen.
Mensen die een Android van 150 tot 200 euro kopen, doen daar meest ook 4 tot 5 jaar mee. Totdat deze het eigenlijk niet meer doet of niet meer vooruit te branden is. Zij kopen echt niet om de 2 jaar een nieuwe omdat er geen updates meer uitkomen.

Overigens blijven er updates komen vanuit Google Play Services, ook na de officiële SW ondersteuning. Hier zit in principe geen einddatum aan vast.
Mwah, een beetje smartphone kan in de basis gewoon 4 jaar mee hardware matig gezien (als je er een beetje normaal mee om gaat).

Ik doe het inmiddels 4 jaar met een Huawei P Smart+ 2018 en die heeft me iets boven het budget gekost indertijd van wat hier voorgesteld wordt, namelijk € 225. Die heeft nog wel wat security updates gehad afgelopen jaar, maar daar houd het wel bij op. Software matig gezien kan zoiets wel interessant zijn qua ondersteuning, maar als je alles optelt.... 340 delen door 3 of 225 delen door 4... Mwah met een kleine beurs ben je dan al snel klaar met rekenen.

Daarbij, hoe groot is de kans dat jou telefoon als individu gehackt wordt ? Laten we zeggen zoiets als mijn belastingaangifte van afgelopen jaar... Nihil... als je een beetje weet wat je doet.... niet zomaar op vage linkjes klikken.... Ik gebruik mijn telefoon voor een app die ik nodig heb voor mijn werk, ik bel wat, ik sms en app wat... ik denk dat ik nog wel 2 jaar verder kan met mijn inmiddels 4 jaar oude smartphone. Deel die 225 eens door 6...

[Reactie gewijzigd door lameeuw op 7 augustus 2022 21:47]

Het is geen soortgelijk segment. Budget is anders. Mensen die max 150 euro tot 200 euro willen uitgeven aan een mobiel doen daar meestal zo lang mogelijk mee. Totdat deze te traag is geworden of stuk gaat. Dat kan wel 3 tot 5 jaar duren. Zij geven niet om de formele software ondersteuning.
Heb een keer een smartphone die nieuw was van zo'n 200 EUR laten vallen. Werd een dure telefoon van zo'n 400 EUR. En over de voorganger (SGS3) hebben we het maar niet want die kreeg maar een jaar software updates. Wat dat betreft gaan smartphones tegenwoordig langer mee. Niet alleen flagship. Overigens heeft niet iedereen met een budgettoestel er eentje omdat ze geen duurdere kunnen veroorloven.
een SE kost altijd nog 340 euro?
onzin om een telefoon van 170 euro te vergelijken met 1 van 2x zo duur.. 2de hands nemen we niet mee.. voor 170 koop je ook een oneplus 7 pro en nieuwe accu...

software indersteuning is over gewaardeerd voor veel mensen .. want wat boeien de nieuwste gimmicks dan? en beveligingsupdates op android gaan ook vaak nog jaren langer door dan alleen de software updates...
en beveligingsupdates op android gaan ook vaak nog jaren langer door dan alleen de software updates...
Dat valt vies tegen hoor, zeker in dit goedkope segment. Je mag blij zijn als je 2 of 3 jaar na lancering nog beveiligingsupdates krijgt bij veel merken.
Zonder spyware, de nso group hack vergeten? Voornamelijk iphones waren daar target van. Hoge qc? De populaire androids hebben net zon goede qc control, en goede software ondersteuning. Wat blijft er dan nog over? Een 250 euro kostende samsung a52s doet alles net zo goed, behalve hardcore gaming misschien.
iPhone accessoires zijn onbetaalbaar voor Jan Modaal.
Je bedoelt een kabeltje van 2,95 van de Action? Of random bluetooth oordopjes van de Kruidvat? Of iedere Qi Lader als je zo nodig draadloos wilt laden?

Ik zie niet in welke dure accesoires je nodig hebt.
Ik heb nog nooit een lightning stekker van 3 euro gezien die langer dan 2 maanden functioneert
Mijn Lightning stekker van 3 euro functioneert toch al langer als twee jaar.
Er wordt hier zo vaak gezegd dat cheapo kabeltjes slecht zijn, maar dan zou toch niemand ze meer kopen?

Ik zit nu bij te laten met een kabeltje met een gevlochten buitenmantel en een haakse connector (want wel zo handig als je er mee op de bank zit). Ik heb hem al zo lang (minstens 1,5 jaar) dat ik niet meer weet wat hij precies kostte, maar het was hooguit een tientje inclusief verzenden, hij komt van aliexpress, is extra lang en ziet er nog als nieuw uit.
Welke accessoires heeft Jan nodig?
Een modaal salaris is maandelijks netto €2500. Zelfs als je Apple's eigen (vrij dure) accesoires koopt ben je één keer €25 kwijt voor een oplader of €40 voor een draadloze. Er bestaan ook nog goedkopere (kwalitatieve) third party opties.
Als dat een probleem voor je is ben je denk ik geen Jan Modaal.

Overigens is een kwalitatieve USB-C oplader van Anker net zo duur. Maarja, daar doe je dan ook vele jaren mee.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 augustus 2022 12:49]

Ik zou toch een stuk banger zijn voor Amerikaanse spyware. Die hebben namelijk wel inmenging in onze samenleving en zijn ook een stuk drukker bezig alles af te tappen en mee te lezen. Ik dacht zelf ook dat er in alle Snapdragons tegenwoordig een "arm variant" van de Intel managment engine zat. Per definitie gecompromitteerd dus.
Jij bent banger voor Amerika dan voor China?
Ja, tenzij ik naar China afreis hoef ik niet bang te zijn voor de Chinese. Van de Amerikanen kan ik dat helaas niet zeggen. En ook bespioneren die ons op veel grotere schaal China.
.

[Reactie gewijzigd door breaker.evert op 7 augustus 2022 17:10]

Samsung produceert voornamelijk in Vietnam dacht ik. In ieder geval niet in China, en dat was 1 van de redenen voor mij om een Samsung te pakken (wel debloaten met adb app control, want man wat een bloat). Heel tevreden nu.
Want Vietnam bespioneert niet? De Vietnamese regering staat er behoorlijk bekend om om de eigen bevolking te bespioneren, dus het zou me niet verbazen als ze ook internationaal meekijken. Bovendien hebben ze bij de media e.d. de touwtjes in heel strak in de handen.
https://www.hrw.org/world.../country-chapters/vietnam
Veel goedkopere toestellen van Samsung worden wel in China geproduceerd.

bron: o.a. https://www.sammobile.com...oduction-odm-smartphones/
Ah thanks voor de link. Ik dacht dat ze daar ook mee gestopt waren, maar ze zijn dus weer gestart. Eerder werd de A01 oid daar gemaakt.
iPhones worden ook in China gemaakt.
Nee, iPhones worden in China in elkaar gezet. Dat is wat anders.
Gemaakt / in elkaar gezet, poteto, potato.
Assemblage of roept u naar wat?

Samsung kunnen uit mijn hoofd in verschillende landen geassembleerd worden, het ligt eraan over welk model we het hebben en in welke tijd...

Assemblage is natuurlijk niet alles.
Ik betwijfel of alleen China wil meekijken in je toestel, zie het extensieve programma van de FBI om toch maar inzicht te krijgen in Iphones van verdachten. Het is alleen voor te stellen dat ze met minder beveiligde telefoons al volledige toegang hebben(of kunnen toe-eigenen)
De Nokia wordt ook in China gemaakt, zie hier bijvoorbeeld de opdruk https://youtu.be/tx1gNmSyTb8?t=62
En zoals door anderen al gecorrigeerd, de Samsung wordt waarschijnlijk in Vietnam gemaakt zoals de meeste Samsung toestellen.
Zeker belangrijk. Voor mij de reden dat ik voor een Gigaset GS5 gekozen heb.
Pas maar op met dit anti-China sentiment voor je het weet komt er een mod die je van discriminatie beschuldigd

Niet alle Chinese bedrijven zijn hetzelfde
Of nuja waarschijnlijk wel, (want ze moeten zich immers aan lokale wetten houden) maar dat is discriminerend en verboden op tweakers.
Mocht je willen, dan zouden alle criminelen een Chinaphone hebben... De overheid heeft jouw mobiel niet nodig om mee te kijken, die tappen op provider-level ;) Je Chinaphone betekent dat er nog een partij kan meekijken, en hoewel ze jou waarschijnlijk niks willen aandoen (tenzij je lucratieve dealtjes met ze blokkeert) is je informatie wel degelijk nuttig.
ps. You're not worth following :+
De meeste verbindingen zijn tegenwoordig vrij goed beveiligd, als ze daarbij meekijken dan doen ze dat doorgaans aan de uiteinden van die verbindingen (dus je toestel, of zie de berichten over gekraakte onderwereld-chat-servers).
Onzin het merk is irrelevant, zodra de juiste spyware op je telefoon staat is het een open boek voor welke overheid die deze RAT er op heeft gezet dan ook. Sterker nog, wat doet je simkaart? Een computer met de rekenkracht van een PC van 20 jaar terug en 1 waarover je als eindgebruiker 0 controle hebt.
Jammer dat jullie niet nagaan in hoeverre deze budget smartphones zelf te herstellen zijn. In tijden van grondstoffenschaarste en klimaatveranderingen vind ik het belangrijk dat fabrikanten consumenten de mogelijkheid bieden om minstens de batterij en het scherm zelf te vervangen. Dat wil zeggen: de fabrikant biedt ze via officiële kanalen aan en met eenvoudig gereedschap kan je het vervangen.
In alle andere gevallen worden deze smartphones op relatief korte termijn e-waste en dat kan je in deze tijden niet meer goedpraten.
ja zo eens, zat er gisteren aan te denken dan als alle reviewsites bij telefoon tablets en notebooks gemak van reparatie meenamen het de markt een goede kant op zou kunnen duwen
Ik vrees dat een heel groot deel van de bevolking daar echt weinig om geeft. Het milieu staat voor veel mensen echt op de laatste plaats als het om dit soort dingen gaat.
ja ik weet het vanuit de bevolking gezien.
Van de fabrikanten daarintegen, als jou mooie nieuwe notebook nergens meer de gold/platinum krijgt omdat alles verlijmd is en een weet ik veel Acer Vevo en kleinere modulair bouwende wel, plus met elke review is het onmiddellijk WEL een issue en onder de aandacht gebracht bij alle consumenten en belangrijker nog de buzzers die juist dingen aan hun omgeving aanraden, dan ga je toch nog eens achter de oren krabbelen :)

Van het huidige "fairphone heeft al positief punt dat je hem makkelijk kan repareren" naar Apple krijgt helaas de Gold award niet want nog steeds is het repareren bijna onmogelijk" (dus niet af een toe een plus punt maar overal een punt.)
Punt sustainability had al jaren een doodnormaal onderdeel moeten zijn kijken, naar materiaal, werkomstandigheden, reparaties en afhandeling bij elke review dan zou je ruwweg op dit punt het volgende zien:
Apple 20 v 25 / 20 v 25 / 10 v 25 / 25 v 25 is 75 v 100 helaas geen Gold, daarvoor zouden ze op 90 moeten zitten
Fairphone 24 v 25 / 20 v 25 / 25 v 25 / 25 v 25 is 94 v 100 dit staat een Gold niet in de weg
Het zou heel mooi zijn als het zou werken! En ik ben zeker voorstander. Echter leest het overgrote deel van de mensen niet eens reviews voor het kopen van een telefoon en gaat puur af op marketing en wat mensen om zich heen doen en kopen. Het deel wat wel reviews leest kijkt vrij makkelijk door een aanpassing van de eindconclusie op basis van repareerbaarheid en sustainability.

Mensen hebben een featurelijst die ze belangrijk vinden: camera, scherm, accuduur, snelheid, opslag.... En ergens onderaan bungelt repareerbaarheid en sustainability voor het overgrote deel van de kopers. Als het überhaupt al op de lijst staat.

Ik denk dat het goed is om op te nemen in reviews, alleen al vanwege de bewustwording. Maar helaas zijn termen als sustainability tegenwoordig voor veel mensen een vies woord en wordt het meteen gekoppeld aan "deugen" en "woke".
Ja lol toen ik jaren geleden begon met duurzaam bedrijfje in iCT was het geitenwollensokken :)
Niemand kan nog om de uitdagingen heen.
bedrijven doen hun best zo sustainable als mogelijk over te komen of te zijn terwijl ze ook zoveel mogelijk het model van zoveel mogelijk verkopen aan willen houden, wat volkomen logisch is, daar zijn het bedrijven voor.
Consumenten zal het concept duurzaamheid in veel gevallen ook niet eens zo heel veel schelen en vooral het DUUR ervan ervaren en nu haal jij deugen er ook nog bij :)
Maar kijk naar de boom (van booming niet tree :D) in verduurzaming huizen, dat is voor velen, de energierekening omlaag brengen, dus feitelijk prijs die je wel voelt drukken.
je smartphone door handig buurjochie van een nieuw scherm voorzien is ook goedkoper, een notebook waar je blindelings alle aansluitingen en toetsenplaatsing kent kunnen voorzien van een hoger res scherm of moederbord met laatste krachtige hardware zou niet alleen goedkoper maar ook gewoon fijner zijn.
nu niche maar reken maar dat als zelfs Acer met hun Vevo lijn 9acer die stonden altijd onderaan mn lijst van aan te raden notebooks) in gaat zetten op goede materialen en repareerbaarheid dat de markt er eigenlijk wel klaar voor is, apple geeft in veel reclame uitingen aan hoe duurzaam ze werken en hebben de meest geavanceerde recycle robot voor iphones gebouwd.

De missende schakel om dit te versnellen zijn de reviewers die de early adopters en techies die de meuk aanraden het beste bereiken. Sustainability toevoegen is alleen maar meer content, langere retentie dus onbegrijpelijk dat ze er niet massaal instappen

En zeg nou eerlijk, wat doe je liever:
Elk jaar weer een nieuwe telefoon aanraden als er weer een scherm stuk is, of elke 2 jaar als de batterij te kort meegaat? Of ze na het aanraden 1e keer doorverwijzen naar lokaal pc reparatie mannetje die er nog 4 tot 5 jaar makkelijk reparaties aan kan doen, lokale economie steunen ipv merk X gecertificeerde grote landelijk bedrijf voor hen die willen laten repareren of een reus uit USA/China/ZKorea/Taiwan een hogere omzet laten halen als iemand niet wil laten repareren omdat het verschil neuwprijs en reparatie dat niet rechtvaardigt?

Mensen die me nu vragen om advies, Fairphone, snel zat, uiteindelijk goedkoper en mooie achtergrond

EDIT belangrijke aanvullin bij dit stukje:
De missende schakel om dit te versnellen zijn de reviewers die de early adopters en techies die de meuk aanraden het beste bereiken. Sustainability toevoegen is alleen maar meer content, langere retentie dus onbegrijpelijk dat ze er niet massaal instappen
als de fabrikanten het niet fijn vinden dat reviewsites het doen, maar de goede sites allen eerlijk beoordelen, dan ga je gelijk mooie kaf van het koren kunnen scheiden van de afhankelijke niet neutraal zijnde sites, winnen wij als lezers er ook nog extra mee :)

[Reactie gewijzigd door Silent7 op 7 augustus 2022 11:17]

Fairphone
Oh ja, het bedrijf dat de 3.5 mm jack er niet bij gezet heeft om vervolgens ook oortjes te verkopen waarvan de accu niet vervangbaar is. Erg sustainable hoor..

Ik snap heel goed dat het fijn is dat je elk oortje apart kunt kopen, handig voor als je een oortje verloren hebt in de eerste maanden, maar als dat na een jaar of twee gebeurt, vervang je liever beide aangezien de accu duur van een van de oortjes niet zo lang is. De vraag daarop is dan weer, hoe lang gaat het mee en is dat genoeg voor het dagelijkse gebruik (als je dat dagelijks gebruikt). Het heeft zeker z'n voordelen, maar ik zie het allemaal als een addertje onder het gras.

Echter zie ik het ook allemaal als iets positiefs. Elk klein beetje helpt.

Ondertussen (ik weet niet of het een grap is of echt) zie je BMW met een subscriptie service voor stoelverwarming. Met andere woorden, je krijgt de hardware (warmte-elementen, bekabeling), terwijl je het misschien nooit gaat gebruiken. Waarbij telefoon fabrikanten een groene tuin aanleggen door geen laders mee te leveren branden automotive bedrijven een bos plat door je alles te geven.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 7 augustus 2022 11:54]

Eens over die dopjes, al moet ik wel zeggen dat als er een nast kittens gaat rondlopen vele bedraade randapparatuur opeens ook draadloos is ;d

Geen lader meeleveren, dat ruikt naar greenwashing, met de steeds snellere laadmogelijkheden willen mensen toch hun oude vervangen (en hoe betrouwbaar zijn ze na 10 jaar wil je dan voor de veiligheid niet een nieuwe? die komt dan in een eigen grote doos en vaak ook nog in de nog grotere doos van verzender, apart naar verzender gebracht, apart naar eindgebruiker gebracht. Ok usb kabels gaan op een gegeven moment minder lekker zitten dus zullen vervangen moeten worden. Dat soort spul niet meeleveren voelt toch als besparingen en goede sier maken met grote kans op later iets verkopen wat je eerst al meestuurde, slim zaken doen onder het mom groen.

dang ook helemaal eens met die functies in alles bouwen zodat een klein deel abbootje neemt, zonde van al het materiaal 9nog los van mn mening dat stoelverwarming in een autostoel die zich in notime vanzelf aanpast aan je lichaamstemperatuur een verspilling is, maar goed in de zomer zet ik de temp ook niet op 20c als het buiten 30 is maar op 25 en in de winter niet op 20 als t buiten 5 maar op 15 wat bij ons het laagste is, maar goed dit jaar ook maar 200km gereden dus ik kan weinig zeggen over het nu van stoelverwarming :)
en hoe betrouwbaar zijn ze na 10 jaar wil je dan voor de veiligheid niet een nieuwe?
Als het goed is moeten fabrikanten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen. Een voorbeeld hiervan is om condensatoren te gebruiken die, wanneer ze falen, geen kortsluiting maken. Uiteindelijk zal het product niet meer werken, maar tegelijkertijd is er ook geen brandgevaar door kortsluiting. Tot nu toe zijn de oplaadblokken van betrouwbare fabrikanten (vooral Samsung) heel goed. Ik gebruik zelf nog drie oude Samsung oplaadblokken. Niet alleen zijn ze betrouwbaar en werken ook goed, ze hebben weinig tot geen last van dips in de spanning (waardoor ze erg goed zijn om te gebruiken in combinatie met een Raspberry Pi, die zelf hele slechte voedingen heeft en al moeite krijgt met een wat lagere ingangsspanning).
mn mening dat stoelverwarming in een autostoel die zich in notime vanzelf aanpast aan je lichaamstemperatuur een verspilling is
Het is toch echt anders om actieve verwarming te hebben. Vergelijkbaar met in een warm bed liggen met of zonder een verwarmd kersenpitje. Ik zelf vind stoelverwarming heerlijk en heb het zelf in twee auto's ingebouwd (met originele onderdelen natuurlijk voor de beste werking).
Dit vooral. Goedkope telefoons, slecht update beleid bij in ieder geval een van de geteste toestellen. Onbevestigde bij de overige toestellen.

Repareerbaarheid is bij dit soort toestellen natuurlijk totaal onwenselijk om de kosten te drukken. Het is eenvoudiger om de boel dicht te kitten dan een handleiding mee te geven en schroefjes overal te plaatsen. Sterker nog vaak wordt dit soort gedrag afgerekend bij review sites zodra functies zoals een IP certificering worden ingeruild voor repareerbaarheid.
Dan kun je het best bij Xiaomi en dochtermerken zijn, ze geven zelf complete reparatiesets uit voor bodemprijzen, zelfs jaren na release, grappig genoeg zijn deze het goedkoopst op sites als AliExpress, en niet direct via hunzelf
"Gelukkig heeft Xiaomi toegezegd het toestel elke 90 dagen te voorzien van een update tot januari 2025."
Dat heeft Xiaomi in Juli 2021 ook aangegeven over mijn Mi 9 lite, die zat in het "quarterly update program" qua security updates.
De eerste update moet na ruim een jaar nog komen.
De uitspraken van Xiaomi m.b.t. hun update beleid neem ik niet meer serieus.
Zijb deze toestellen niet te flashen dan?

Ik heb vaker het idee gehad dat ziaumi leuke teloontjes maakt met doorgaans belabberd slechte software. Dan zou lineage natuurlijk puur goud zijn voor zo’n toestel
Xiaomi's zijn mede daarom idd erg populair in custom ROM kringen, mss wel het populairst.
Deels omdat het stock OS niet bevalt, maar ook omdat er relatief makkelijk ROMs voor te maken zijn (qua drivers, bootloader etc).
Populariteit is van zichzelf ook een groot voordeel, dan heb je meer kans dat iemand (nu of in de verre toekomst) je toestel wilt supporten.
NB verschilt per toestel, eerst uitzoeken of het werkt voordat je hierom iets koopt.
Mooi artikel om te lezen en om eindelijk ook eens bevestigd te zien wat ik eigenlijk al jaren weet. Een budgettelefoon is (financieel) gewoon de slimmere keus. Mijn laatste 4 telefoons waren allemaal budgettelefoons (Nokia en Motorola) in de prijsklasse €150 - €200.

Ik heb deze telefoons allemaal steeds minimaal 2 jaar gebruikt en daarmee heb ik stelselmatig nog geen tientje per maand afgeschreven, in sommige gevallen slechts €5.

Kanttekening hierbij is natuurlijk dat ik geen 'poweruser' ben. Mijn telefoon wordt gebruikt voor bellen, berichtenverkeer, af en toe een foto en af en toe het nieuws of het weer checken. Voor die doeleinden is een budgettelefoon meer dan afdoende. Wat trouwens ook in het Artikel naar voren komt; de sublieme ervaring van een kaal Android OS zonder allerlei bloatware is echt een plus. Of het feit of 'gevoel' is weet ik niet, maar ik heb het idee dat je ook met wat mindere specs kunt werken omdat niet de helft van je resources aan al die bloatware wordt besteed.

Mijn sociale omgeving begrijpt er over het algemeen helemaal niets van dat ik zo kan leven zonder Samsung of iPhone. Helemaal prima wat mij betreft, iedereen moet zelf weten waar hij zijn geld aan uitgeeft. Ik heb in ieder geval al een hele mooie vakantie bespaard door stelselmatig voor telefoons te kiezen aan de onderkant van de markt...
Ik vermoed ook dat mensen elkaar een beetje gek maken. Velen vinden van zichzelf dat ze niet veel van techniek, computers en software weten en gaan af op de adviezen van familie, vrienden en buren. Zo ontstaat een soort mission creep, want die mensen laten zich performance en functionaliteiten aanpraten die ze helemaal niet zoeken.

Ik denk dat zonder veel van techniek te weten mensen wel voor zichzelf kunnen bepalen wat ze wel en niet belangrijk vinden. Toestellen even kunnen gebruiken helpt hierbij, want deze groep kan een specificatie niet naar een gebruikservaring vertalen. Wanneer we het gebruik als een verzameling use cases samenvatten, dan kopen veel mensen smartphones die te duur zijn voor het gebruik dat ze op de apparaten loslaten.

Het lastige ook bij het reviewen van deze apparaten is dan ook dat het referentiekader waarmee wordt gereviewed altijd doorklinkt. Een reviewer die ook mid range en high end test zal het verschil in performance en kwaliteit weten. Een koper met een bescheiden gebruik en een afwezig referentiekader heeft dat issue niet.

Misschien is toch ook wat gebruikerservaring nodig. Kopers die al enkele toestellen achter de rug hebben kennen hun gebruik en wat voor hen belangrijk is in een nieuwe telefoon. Die reacties hier duiden mij erop dat het vooral mensen betreft die zelf al wat gebruikservaring hebben.

Zijn dan vooral jonge mensen nog gevoelig voor de verleiding van high end telefoons, die niet beantwoorden aan hun eigenlijke gebruik? Ik denk overigens dat er nog steeds een doelgroep voor high end is die heel goed weet waarom ze high end koopt en het geld ervoor wil betalen. Maar dat terzijde vind ik die laatste vraag wel interessant.
Zeker, en hetzelfde zag ik ook al lange tijd op de desktopmarkt. Mensen willen het nieuwste van het nieuwste terwijl ze dat niet nodig hebben, en het vervolgens niet lang meegaat.

1080p gaming bijvoorbeeld heb je niet de nieuwste videokaart voor nodig. En het gros van de games hebben ook echt niet de laatste i7 of i9 of Ryzen 7 of Ryzen 9 nodig.

Wel interessant om goed naar energieverbruik te kijken. Met name ivm de hogere energieprijzen (die ook voorheen al hoog lagen tov VS en de autocratische grootheden). Maar je kunt je ook afvragen of remote gaming (rendering) niet interessanter is geworden, hoewel ik denk dat dat duurder wordt.

Voor wat betreft een wat duurder toestel, als die ook langer meegaat dan kun je dat meenemen. Daardoor onrstaat bijvoorbeeld restwaarde.

Wat mij betreft is meest belangrijke of je snel security updates krijgt, of reliability updates. Daarna of het toestel makkelijk te repareren is. En eveneens belangrijkis een vlot toestel met goede uptime (batterij) en geen spyware. Om die reden heb ik een Fairphone. Omdat mijn vrouw foto's belangrijk vindt (maar ook lang met het toestel wil doen) is voor haar de keus op Pixel 6 gevallen.

Toch ben ik het deels wel eens met mensen die zeggen dat dat andere prijsklassen betreft. Ze hebben daarmee een punt. Maar de vraag is of je niet beter net wat meer geld uit kunt geven voor een oplossing. Sommigen zullen dat lastig tot niet kunnen. Dan is dit artikel prima leidraad.
Heb ~vier jaar geleden een Samsung A8 gekocht voor 270 euro. Dat is per maand 5,63 euro, maar ik gebruik hem nog wel een jaar denk ik. Kom dan onder de 5 euro/maand uit.
Gebruik uitsluitend wifi en heb daarom een 4 euro/maand abonnement voor 100 belminuten.

Gebruik het elke dag voor internet, maar ook allerlei videostreaming. Maakt prima foto's en video's. Batterij gaat elke dag leeg en weer vol. Werkt nog prima.
Om aan te geven dat het met een Samsung ook prima kan en dat het zelfs dan nog goedkoper is waarschijnlijk.
100 belminuten voor 4 euro per maand is zeer duur. Mijn vriendin heeft bij simpel 500mb, 100 belminuten, onbeperkt sms voor €2.50 per maand. Ik zou eens gaan rondkijken als ik jou was.
Dat is vast het goedkoopste abonnement bij Simpel, dat sinds een poosje al € 3,50 per maand is en geen onbeperkt sms heeft?

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 7 augustus 2022 17:27]

Zou goed kunnen dat het abo niet meer bestaat, ze heeft het al jaren.
Wie wil er dan ook onbekend sms :+
Zij heeft nog geen last gehad van 'buiten de bundel perikelen'?
Ja en nee. Laatst nog was er iets mis gegaan (ze dacht op wifi te zitten oid), bij 400mb waarschuwing. Toen had ze 100mb voor nog een week of 2, dan is het echt constant data uitzetten, enkel whatsapp zonder wifi. Want je gaat wel lappen als je meer dan je abo gebruikt dacht ik.

Als je enkel whatsapp gebruikt en video's niet automatisch download is je verbruik trouwens behoorlijk laag.
Je kan bij Simpel prima een plafond instellen.
Die bestaat al jaren niet meer en is tegenwoordig 3,50, en dat is nu 250mb, 50min, en 50 smsjes.

Daarbij krijg je ook data wat @Playa del C. schijnbaar niet gebruikt, ja goed het is 1,50 meer maar dan geen data.
Met die data moet je weer uit gaan kijken dat je er niet over heen gaat, want ja 500mb is niet zo veel tegenwoordig meer.
Je kan data natuurlijk dan wel weer uitzetten, maar nu heeft die meer belminuten en geen omkijken naar data(Of er voor te hoeven betalen).

Ik heb denk ik het zelfde abbo als hem 4 euro per maand simyo, bevalt mij prima aangezien ik dual sim werk.
Ik gebruik de data gewoon van mijn werk simkaart :P, ga niet voor dubbele data betalen dus gewoon alleen bellen abbo genomen.
2,5€ per maand? Dat is in Nederland zeker?
In België kost zo'n abonnement minstens 8€/maand!
Yes in Nederland.
Je hebt gelijk, maar als ik zeg 'Samsung en iPhone' dan is dat min of meer een eufemisme voor 'high end modellen'. Wat mij betreft hoeft de grens ook niet te liggen bij exact €200, het is meer een afweging tussen de goedkopere modellen en high end tegen de hoofdprijs. Dat mensen om allerlei redenen kiezen voor midrange kan ik trouwens ook wel goed begrijpen hoor, maar meestal is de keuze voor high end puur ingegeven door emotie i.p.v. ratio. Wat dat betreft is het maar net hoeveel waarde je hecht aan het nieuwste model in je broekzak...
High end en nieuwste hoeft niet samen te gaan, een iPhone 12 van 2 jaar terug gaat nog 4 jaar mee qua support schat ik, en geeft veel betere camera resultaten. Dus als de camera wel belangrijk is, kan dat een reden zijn om high end te nemen.
Absoluut, met de nieuwere iphone maak je behoorlijk goeie fotos. Al doet een dedicated fototoestel van de helft van het geld het nog twintig keer beter en geeft je ook veel meer controle. Als je echt mooie foto's wil maken is het veel leuker om een dedicated fototoestel te kopen.

De lenzen van smartphones en hun miniscule sensoren halen het niet bij een echte standalone, net zoals een on board gpu het gewoon niet haalt bij een dedicated GPU met eigen koeling, etc.
Ja maar mijn iPhone heb ik altijd bij ok foto’s te nemen. Een fototoestel blijft veel te vaak in de kast zitten en heb ik dus meestal niet bij op het moment dat ik een spontane foto wil nemen.
Vraagje, hoe lang doe je met zo'n telefoon? Puur uit nieuwsgierigheid. Ik betaal gemiddeld tussen de 500 een 600 voor een telefoon.
Mijn Nokia 6.1 is nu 4 jaar oud (250 euro bij aanschaf in 2018?), maar kan nog makkelijk een jaar of twee mee, hoop ik. Des te meer omdat ik nog geen goede vervanger ben tegen gekomen. Het feit dat er een kale android op staat (Android One) helpt denk ik wel om deze telefoon nog redelijk 'vloeiend' aan te laten voelen.

De nokia heeft niet de beste camera, en de security updates komen ook niet meer binnen (nog wel voor de apps), maar goed genoeg voor wat ik er mee doe (spotify, whatsapp, e-mail, bankieren en wat browsen).

[Reactie gewijzigd door DwarV op 7 augustus 2022 11:01]

Ik heb deze Nokia ook. Maar dat er geen security patches meer komen vind ik wel problematisch. De bankapp wil ik dan zeker niet meer gebruiken. Inmiddels een hoger segment phone gekocht met langer support en ook weer met de bank app erop.
Ik heb zelf de OnePlus 7 pro. Deze heb ik nu zo'n 3 jaar ik krijg nog updates. Hij is ook nog steeds snel en de batterij lijkt ook nog niets minder te zijn geworden. Sinds vorige week is er door een verbouwing wel een kras op het scherm gekomen. Maar goed ik weet niet of het de moeite waard is dat te repareren of niet.
Ik doe intussen 3 jaar met mijn Galaxy A10, en wat mij betreft gaat ie nog zeker 3 jaar mee. Kostte me toen een 140 euro.
Ik heb ook jaren veel zitten betalen, maar was daar wel wat klaar mee en in de winkel bleken de goedkope varianten (ik keek dan wel naar Samsung vanwege de support) snel zat. Alleen de foto kwaliteit, dat heeft me nog weerhouden voor de echt goedkopen te gaan, gezien ze daar vaak op bezuinigen. Midrange van 600 is nu wat ik wel acceptabel vind.
Midrange van 600 was een paar jaar geleden nog high end.
Dit is wel een bizarre ontwikkeling geweest, 600-700 was wel echt high end, als in er was niet beter. Neem bijvoorbeeld de Galaxy Note 3, wat destijds de duurste niet iPhone was, en die begon op 700, en 3 maanden lader kon je hem al ruim 150 euro goedkoper krijgen. En dan hebben we het natuurlijk over direct lappen, met abo was die waarschijnlijk nog goedkoper. De S lijn begon meestal rond de 100 euro lager.

Nu beginnen we met de standaard S al op 850, gaan we naar de goedkoopste 'Note' dan beginnen we met 1250. (ik negeer even de Folds, want dit zijn geen doorsnee telefoons)

Dat is een gigantisch verschil, en zeker in een tijd waar alles geregistreerd wordt als je meer dan 250(?) moet afbetalen op je telefoon, kunnen dit soort peperdure telefoons ook echt problemen geven als je bijv een hypotheek wilt afsluiten, dus eigenlijk wil je dit gewoon direct betalen.

Dat gezegd, ik heb zelf een Fold 3 (gekocht van een medetweaker), en ondanks dat ik geen budget telefoons had hiervoor (Snapdragon 7 series - laatste 765G), werkt dit wel echt veel lekkerder, en terwijl de camera niet het beste is op de Fold 3, is de kwaliteit wel echt een heel stuk beter. Met een dochtertje van 4 maanden is dat wel echt een grote plus.
Oh ja dat klopt zeker, maar het is in ieder geval niet de 800-1200 wat nu als high-end wordt gezien. Dan shift ik liever weer naar meer "normalere" prijzen, als iedereen dat doet gaat dat vanzelf. :)
Probleem voor mij van dit soort toestellen is de belabberde support. Met name de security updates laten het snel afweten en dat is voor mij een grote spelbreker. Ik kijk dus liever naar de midrange. Daarnaast doe ik toch wel een stuk langer met mijn telefoon dan jij. Makkelijk 4 jaar.

Ik heb nu een Pixel 4a van bijna 2 jaar oud en die gaat met groot gemak nog 2 jaar mee. En dan krijg ik nog 100% support van Google in deze periode. Toestel heeft mij nieuw 330 euro gekost. Ik gebruik sinds kort Android 13 beta 4 en dat naar volle tevredenheid. De telefoon draait nog soepeler dan ooit.

330 euro over 4 jaar is nog geen 7 euro per maand. Oh en de foto's met dit toestel zijn een stuk beter dan die van de modellen in het artikel.
Helaas klopt dat niet helemaal. Je krijgt maar 3 jaar support vanaf het moment van toestel market release, zie https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=en

Wel heb je elke maand direct alle en de nieuwste updates. Dat doen ze netjes.
Er zijn zoveel aanwijzingen geweest dat het waarschijnlijk 4 jaar wordt dat ik daar eigenlijk wel van uitga. Maar natuurlijk eerst zien dan geloven. Hoe dan ook is het een stuk beter dan bij de echte cheap phones.
(Even advocaat van de duivel spelende.)

Helaas dat de vakantiefoto's die genomen zijn over 20 jaar nog steeds hetzelfde uitzien: bagger. En dat terwijl de natuur er op achteruit gaat, en de kinderen groot worden. Hier kun je in de toekomst spijt van krijgen. En om die reden zijn wij voor een telefoon gegaan met goede camera's, goede softwareondersteuning, vlot: Google Pixel 6.

Wat je ook nog kunt doen als je veel prijs/kwaliteit wilt is de Samsung S-versie van vorig jaar nemen. Dan heb je een snel toestel met goede camera met goede software support minus 1 jaar.

Vergeet verder ook niet dat je ieder high-end toestel tweedehands kunt verkopen na 2 jaar, en daar nog best een leuke prijs voor kunt krijgen. Die kun je vervolgens investeren in je volgende toestel.

Verder kun je bij toestellen die rotzooi meeleveren de boel mogelijk flashen naar andere firmware of via adb de bloatware eraf gooien. Wat ik ook nog mis in de review is de nadelen van Xiaomi op dit vlak, en het feit dat er in verleden spyware gevonden is op deze toestellen.

Hiermee wil ik jouw M.O. of het nut van het artikel absoluut niet afkraken.
Als fotokwaliteit echt zo belangrijk voor je is, dan kies je juist niet voor een smartphone maar gebruik je een goed fototoestel.
Daarbij is de Pixel 6 niet eens de beste.
het hele punt hier is om low-budget telefoons te reviewen.. Dat ze minpunten krijgen op de camera, ( ja logisch in mijn ogen) Als je een telefoon met low budget wilt maken moeten er low budget spullen in, dan begrijp je denk ik wel dat je geen ultimate foto's kan krijgen... ik denk ook niet dat mensen die een low budget telefoon kopen van +- 150-200 euro die erna gaan zeiken dat hun foto's ingezoomd niet mooi genoeg zijn..
The best camera is the one you have with you"

Wie koopt er nog camera's behalve fotografen en hipsters ?
Snap ik helemaal. Tot 2015 dacht ik er ook zo over, om de paar jaar een ‘goedkope’ phone. Zelfs een microsoft ding gehad (wat hebben ze dat platform toch vakkundig om zeep geholpen, eigenlijk was het design ‘too good to fail’). Toch elke keer weer gezeur met het overzetten van de data.
Inmiiddels na 7jaar de iphone 6s ingeruild voor een SE, hopelijk weer 7 jaar geen gezeik
Alsje het uitrekent koste mij dat ook nog geen 8 euro per maand, net zo veel dus ala om de twee jaar wisselen van budgetphone. Uiteindelijk is het een keuze voor gemak
Wie zegt dat je een budget telefoon na twee jaar moet inwisselen?

Kun je makkelijk vier jaar mee doen, dan is het rekensommetje anders
Reken dan ook de tijd mee om alle bloatware er af te slopen…..ik weet het, voor sommige mensen is tijd gratis

Voor het werk heb ik overigens zo’n samsung en elke keer dat ik daar mee moet werken ben ik blij met iOS. Ook niet perfect hoor, maar dat is een persoonlijke smaak
Voor 150 tot 200 heb je tegenwoordig idd prima telefoons, mijne was 143 euro en heb hem al 3 jaar en doe er zo nog wel 3 jaar mee, amoled scherm vol scherm zonder bezels, geweldige camera, 6gb ram, mag niet klagen.
Als je voor ~400 een iPhone SE of tweedehands redelijk nieuwe iPhone had gekocht, had je er ook 5 jaar mee kunnen doen en kwam je op hetzelfde bedrag per maand uit. Dus ik denk dat op de lange termijn (bij keuze voor telefoon met goede support) een mid-range telefoon net zo'n goede keuze is.

Wat betreft high-end telefoons heb je zeker gelijk.
Nee, dan kom je niet op hetzelfde bedrag per maand uit. Dat is de helft duurder. 400 euro is 50% meer dan 270 euro. Mensen op budget hebben niet even een paar honderd extra euro ergens liggen.
Die iPhone gaat we makkelijk 6/7 jaar mee. Androids zeker niet
Mijn Moto G5 Plus heb ik vrij recent pas ingeruild. Dat was een toestel van 250 euro dat vrolijk iets meer dan 5 jaar dienst gedaan heeft.

Voor dat geld redt je het met een iPhone ook niet.
50% van 270 = 135.
270+135 = 405.
Klopt dus vrij aardig.
50% van 270=135
270 + 135 = 405
(400-270)/270×100% = 130/270x100% = +48%
Ik bespaar ook al jaren op m'n mobiel. Ik zie geen toegevoegde waarde om meer dan 230 uit te gegeven.
Een goed punt. Was super tevreden van de Redmi note 5 plus die nog geen 200 euro kostte. Batterij ging langer mee dan de iPhone van mijn vrouw.
Het is net hoe je het doet, een Iphone gaat als je er netjes mee omgaat 5-6 jaar mee inclusief security updates. Uitgaand van 600-700 euro voor een basis Iphone schrijf je ook minder dan 10 euro per maand af.

Ik heb als doel om zo lang mogelijk met een telefoon te doen gezien de impact op het milieu om elke 2 jaar een nieuwe te kopen.
Ik heb nu een Motorola Edge 20 van 250€. Dit is mijn 3e "el cheapo" Motorola sinds een jaar of 10. Ik heb via mijn werk meerdere iPhones en Samsungs gehad. Hoewel het is toegestaan om de devices voor privé doeleinden te gebruiken. Ik heb er geen seconde over getwijfeld om mijn eigen goedkopere telefoon weg te doen. Even schudden met een Motorola en de "zaklamp" gaat aan, ik zou niet meer zonder de gestures kunnen". De Samsung S20 van mijn werk had een veel beter OLED scherm dan mijn vorige Motorola, dat verschil is nu nog wat kleiner. Echter, de rommel die Samsung toevoegt aan Android en IOS in het algemeen bevallen me zeer slecht.

Je hebt gelijk, zoals dit artikel aangeeft. Het is al jaren voor de gemiddelde gebruiker niet meer nodig om een high-end telefoon te hebben. Net zoals het tegenwoordig niet meer nodig is om PC hardware te vervangen bij een upgrade van softwarepakketten als Office of Photoshop. De wet van Moore heeft er voor gezorgd dat we met de SOC's die in de mobiele devices van vandaag zitten allemaal minimaal 2 computers op zak hebben. Met de 2e duid ik op de simkaart die een systeem bevat dat ongeveer even krachtig is als een PC van 20 jaar terug.

De conclusie van dit artikel is dan ook niet verrassend. Een ieder die een review of unboxing van een willekeurige budget/midrange smartphone van de laatste paar jaar bekijkt zal dezelfde conclusie trekken.

Wat ik me afvraag, de camera's zijn het zwakke punt. Welke generatie high-end smartphones had deze camera's? In wel jaar was dit "the top of the bill"?

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 7 augustus 2022 10:42]

Recent mijn Moto G5 Plus ingeruild voor een Moto Edge 20. Het toestel geeft mij best een high end gevoel. Apps zijn smooth als boter, camera is erg deftig. Die gestures zijn wel nice zoals dat 2keer 'choppen' voor de zaklamp. Beetje toekomstproof door RAM boost.

Ik heb echt veel gezocht en rondgekeken, de toestellen onder de 200 euro waren qua specs gewoon niet beter dan de Moto G5 Plus die ik in wilde ruilen |:( Tot aan de 300 euro zou ik er nauwelijks wat op vooruit gaan, behalve weer een paar jaar software ondersteuning. De Edge 20 is zo'n beetje de enige die in specs gewoon 2-3 keer zo veel terug geeft als wat ik had.

Die hele low-mid end markt zit naar mijn gevoel zowat op slot. Het is de afgelopen 5 jaar nauwelijks beter geworden.
Als utility telefoon heb je niet zoveel nodig. Ik doe het ook al een tijdje met een Moto G8plus van het werk en hoewel ik het een veel te groot kreng vindt doet hij het voor de rest prima.

Aan de andere kant heeft mijn vrouw een mooie Samsung uit de S serie en die is gewoon sneller/vloeiender, heeft een veeeeel betere cam en is compacter. Economisch gezien onzin, maar wel een betere gebruikservaring.

Allebei prima.
Wat ik me altijd afvraag is of het loont om een budget telefoon te kopen, terwijl de topmodellen van 4 jaar geleden voor hetzelfde geld op marktplaats verkrijgbaar zijn. Is zo'n oud-topmodel niet nog steeds veel beter? Misschien de accu even buiten beschouwing gelaten, maar die is natuurlijk te vervangen op den duur.
accu vervangen is een significant deel van de aankoopprijs. <1% van de mensen gaat dit zelf doen en de rest laat het doen en dat is 70 euro, wat in dit geval ~33% meerprijs is.

Ze zitten vaak op een oude android versie. Een voorbeeld van een 4 jaar oude flagship is de galaxy S10. Die is voor zover ik weet al uit active support behalve misschien hier en daar een verdwaalde security update.

Ik zou al liever een budget telefoon hebben. Ze hebben vaak tegenwoordig meer opslag en werkgeheugen en de processorsnelheid neemt vrij snel toe de laatste jaren
Volgens mij kan de door TL-balken verlichte telefoonwinkel in het zijstraatje in elke stad gewoon voor 20 à 30 euro een accuutje vervangen. En soms kan het zelfs bij de officiële fabrikant voor zo'n prijs!
Maar de waterdichtheid mag je vergeten. Zoals ook software updates en garantie.
Dat allemaal om ietsje goedkoper te zijn?

Dan beter een recente budget denk ik met recente camera technologie.
Want 4j in mobiele camera's is een eeuwigheid.
Gebruik jij de "waterdichtheid" van je telefoon nou echt?

En tweedehands spullen kopen doet niet iedereen voor het geld, je kan het ook doen omdat je wil consuminderen en hergebruiken om het milieu te besparen.
Ik ben al een telefoon verloren door gebrek aan waterdichtheid (hij zat in een verzopen rugzak na een regenbui)... dus ja. En updates vind ik ook wel prettig om te hebben, zo lang ik dat niet zelf kan regelen maar afhankelijk ben van support van de fabrikant is dat iets dat levensduur bepaalt. Motorola is daar vrij karig in, 2 jaar support en dan stopt het gewoon. Wil ik gaan consuminderen (wat je al doet met een goedkopere telefoon als je anders een dure kocht) dan verwacht ik wel redelijke ondersteuning of in elk geval geen tegenwerking van de producent. Dat wordt nu langzaam op EU-niveau afgedwongen maar het moet nog even doorwerken.
Lineage r op als officiële support verkopen is?
als je hem dan in je rugzak propt, steek hem dan ineens in een waterdicht hoesje van enkele euro's of nog goedkoper, in een plastic zakje.
Mensen onderschatten de camera software heel vaak. De Pixel serie bijv gebruikt al jaren dezelfde sensor. Zelfs in de pas uitgekomen Pixel 6a is die weer toegepast en de resultaten zijn nog steeds verbluffend dankzij de processing van de Google cam. iPhone doet vast iets soortgelijks dus een ouder model op de kop tikken en updaten naar de nieuwste versie verricht ook vast wonderen.

Mijn nu 2 jaar oude Pixel 4a maakt schitterende foto's. De sensor is alweer een model van 4 jaar geleden en is dus dezelfde als die Google in eerder genoemde 6a heeft gestopt. Hier is een leuke vergelijking te zien tussen deze oude sensor en de gloednieuwe sensor in de 6 Pro van vorig jaar:

https://youtu.be/4BuuRPdFsd8

Als je het telelens gedeelte buiten beschouwing laat dan doet de oude sensor eigenlijk niet onder.
Mijn vader heeft een s10+ en die zit gewoon op android 12 en heeft nog security updates
Mijn vrouw S10e krijgt per kwartaal nog security updates tot het einde van het jaar en draait op Android 12. Dus op zich nog behoorlijk netjes en kan dus zeker een alternatief zijn.
Toestel online kopen is meteen ook gelijk aan een ouder model en amper updates. Tegenwoordig kan je bij sommige budget toestellen al aardig wat update garantie krijgen.
Daarnaast weet je niet wat het toestel allemaal heeft meegemaakt (batterij). De doelgroep die zo'n toestel gaat kopen is dan ook niet de doelgroep die echt weet hoe ze op een goedkope manier een batterij kunnen vervangen.

Wat je krijgt voor een toestel van €200 vind ik persoonlijk wel goed te doen. Heb momenteel nog een budget toestel van €200 dat bijna 5 jaar oud is. Het begint zijn ouderdom te tonen, maar ben wel zeer blij voor wat ik eruit heb gekregen.

Waar ik wel je mening wat bij deel zijn de echt belachelijk goedkope toestellen (<€100). Daar is de prijs zo laag dat ze gewoon vol beginnen staan met spam apps om de prijs van het toestel zo zwaar te laten zakken. Er zijn dan ook fabrikanten die kost wat kost doen om te voorkomen dat je ze gaat uitschakelen en haalt daarom sommige menu's uit het standaard Android menu.
Heb al een paar van die smartphones voor mensen wat proberen opruimen (voor een vrijwilligers organisatie die mensen in armoede helpt met digitale vragen) en f*ck man, wat was dat... Het zijn allemaal Chinese merken en daar is het een sport om ruim 50 extra apps te gaan meeleveren en alles zo hard dicht te timmeren dat het niet mooi meer is.
Toestel online kopen is meteen ook gelijk aan een ouder model en amper updates.
Wat is dit nou weer voor onzin. Ze zijn niet nieuwer of ouder dan in een stenen winkel.
Dat is hoe ik het nu aanpak. Vind al die nieuwe tech nog steeds super, maar de prijs niet. Probeer ook minder te consumeren dus de 2ehands/refurb markt is een stuk interessanter tegenwoordig.

IMHO hangt 't er een beetje vanaf wat je vooral doet: Als foto's belangrijk zijn, is een ouder toestel veel minder interessant, er zijn de laatste jaren toch echt grote stappen gezet. Bij gamen merk je het vooral omdat de laadtijden flink toenemen als je naar oudere devices gaat. Ik doe met name tweakers/nos/reddit/spotify dus dan is het niet zo heel boeiend meer allemaal. Maar ik zou ook niet meer naar een sub 100 euro toestel gaan. Kort een Moto G variant gebruikt, maar je merkt dat het allemaal nét niet voldoende is.

De laatste Samsung A series van dit jaar leken mij vooral interessant, puur op basis van de beloofde software support. Als ik alleen naar specs had gekeken, waren de mid-range toestellen van vorig jaar vooral bijzonder, met de A52s 5G specifiek die bijzonder veel bang for the buck bood.

Ik wilde zelf een iPhone ervaring (in ieder geval qua support) met een wat groter scherm en wat meer opslagcapaciteit, daar scheelde het zo de helft op een XS 265gb; zeer slechte nacht foto's, wel OLED, maar lage refreshrate en duidelijk niet zo helder, de SE 2020 is al duidelijk sneller en het scherm vond ik er flink beter uitzien, behalve in het holst van de nacht... maar wel nog een jaar garantie, naast waarschijnlijk nog 2 jaar software support. Voor mij was dat een vrij eenvoudige keuze voor ~300-350 in plaats van 700-800 euro.

[Reactie gewijzigd door Vyo op 7 augustus 2022 07:38]

Het dubbele van de prijs van de phones in dit artikel.
Ik doe dat vaak, zo heb ik nu een Samsung Galaxy S10e tweedehands gekocht. Inderdaad dezelfde prijs als een nieuwe budgettelefoon, Samsung geeft tegenwoordig best lang updates, ik krijg waarschijnlijk nog één nieuwe versie Android en ook de beveiligingsupdates komen nog steeds. Wat ik een voordeel vind van een tweedehands high end toestel is dat je een snelle soc hebt, genoeg werkgeheugen, genoeg opslag, geen reclametroep, goeie camera. Ofwel geen consessies die je met een budgettoestel vaak wel hebt.
Daarnaast geeft het mij qua milieu een goed gevoel dat ik iets wat al gemaakt is gebruik ipv een nieuwe, maar da's persoonlijk en niet relevant in dit gesprek.
Ik heb in de instellingen batterij dingen aangezet zoals opladen tot max 85%, zo hoop ik dat de batterij geen probleem gaat opleveren, tot nu toe is het nog helemaal top :-)
Mijn inziens niet.
Tweedehands betekend geen garantie en geen updates.
Na het vervangen van de accu mag je ook elke waterdichtheid claim vergeten.
Ik vraag me af of het wel nodig is om accu's te vervangen. Sure de eerste generatie smartphones had dat nodig maar sommige batterijen zijn echt goed en gaan lang mee. Mijn headset gaat al 8 jaar goed mee en lijkt niet af te nemen. Niet elke telefoon heeft een nieuwe accu nodig imo
Toch zie ik dat wat anders: 150-200 Euro neerleggen voor een gebruikt exemplaar van een model van vier of vijf jaar oud is best duur.
Hoe je het ook wendt of keert, je koopt "yesterday's news" met een onbekende historie voor nog steeds een aanzienlijk bedrag.

Anders gezegd: het valt me op hoe veel er nog gevraagd wordt voor 'ouderejaars' smartphones.

Aanvulling: het voordeel van een tweedehandsje is wel dat je nog wat te kiezen hebt qua formaat. Alle in dit artikel geteste exemplaren zijn phablets van pakweg 6.5". Iets anders is er blijkbaar niet meer |:(

[Reactie gewijzigd door dlaoR op 8 augustus 2022 08:45]

Bijzonder dat de conclusie niet benadrukt dat de Motorola nog maar iets meer dan 1 jaar updates krijgt, terwijl de andere 3 dat toch een stukje beter doen.
Ja, dat is zo ongeveer het enige punt wat ik met stip bovenaan heb staan als het om Android gaat. Daar heb ik mijn keuze vrijwel volledig door laten bepalen.
Nokia ook niet bepaald meer wat het was.
Dat valt reuze mee hoor. Het is wat je er van verwacht. Ik heb een 6.1 gehad en nu een 5.3. Die laatste heb ik nu 2 jaar en draait nog 100%, accu prima en doorlopend updates. Mijn vrouw zweert bij Samsung (A50, nu A51) maar daar beginnen na anderhalf jaar de stabiliteitsproblemen. Ik ben zeer tevreden over Nokia (ik hoef ook geen highend. Het is een gebruiksvoorwerp).

[Reactie gewijzigd door Edje040 op 7 augustus 2022 10:19]

Ik heb ook de Nokia 5.3 . Ook 2 jaar nu. Was 180
Bijna zonder problemen. 3-4-5 dagen zonder opladen.
Draait vaak vele weken achter elkaar zonder te herstarten.

Volgens mij is hij nog net zo snel, en accu nog net zo goed als 2 jaar geleden.
Maar of hij nog een beveiligingsupdate krijgt, dat is maar afwachten.
(Andoid updates interesseren me niks)

Mijn volgende telefoon wordt er weer eentje van tussen 100 en 200 euro.
(tenzij er ééntje is die voor een paar tientjes extra echt veel beter is)

[Reactie gewijzigd door zetje01 op 7 augustus 2022 12:57]

Had jarenlang een nieuwe telefoon om de 2 jaar. Maar sinds mijn galaxy s9 van 4 jaar terug zou ik echt niet meer weten waarom ik een nieuwe zou willen. Het nieuwe aan telefoons is er allang af waar eerder nog wel is echt grote verschillen zaten.

Stel dat ie kapot zou gaan zou ik zo 1 van +- 200 kopen denk ik.
Op een geven moment merk je het verschil wel degelijk. Ik ben vorig jaar na dik 5 jaar van een oneplus 3 naar een pixel 6 overgestapt en dan merk je zelfs bij normaal gebruik dat alles gewoon veel sneller is. Accu gaat ook veel langer mee, en dat was niet alleen slijtage.

Een high end telefoon zal ik echter niet snel meer kopen. Je betaald gewoon heel veel meer voor in de praktijk weinig extra. Mid range is wat mij betreft te beste koop. De concessies de je maakt zijn in de praktijk vrij klein en je betaald de helft minder.
je merkt het misschien wel, maar is het hinderlijk? Ik ben van een Samsung S2, naar een Samsung S5 gegaan indertijd en dan naar een Blackarmor A8000 (Chinaphone) en terug naar een Samsung M31 (huidig toestel). Die laatste 2 overstappen hebben het minst gekost en zijn minstens even lang mee gegaan zonder dat ik erover gefrustreerd raakte. De specs die ik nodig heb (lange batterijduur, sd-kaartje en mini-jack) vind je gewoon in elk toestel, dus waarom 2, 5 of 8x zoveel betalen als je amper het verschil merkt. Ik hou misschien vast aan achterhaalde prijzen, maar 300€ voor een telefoon vind ik gewoon veel voor wat het is. Zo heb ik voor m'n ma vorige week nog een A03s gekocht en merk daar enkel bij de initiële setup dat alles wat langer duurt, maar qua dagelijks gebruik niet en dat is het belangrijkste.
<300 euro voor een toestel valt ook best wel mee. Mijn vorige was 250 euro en daar heb ik 5 jaar mee gedaan. Mijn huidige is 280 euro en daar hoop ik weer 4-5 jaar mee te doen.

Zelf recent een nieuw toestel aangeschaft en ik heb (o.a) die hele pricewatch doorgespit. Alle toestellen onder de 200 euro zijn gewoon slechter dan de Moto G5 Plus die ik had. Camera vergelijkbaar, CPU/GPU hetzelfde of vaak slechter. Opslag doorgaans maar 32-64gb. Veelal geen dual sim of anders is het tweede simslot gedeeld met de sd-kaart. 32gb is gewoon weinig en ik heb al zo'n 30gb aan muziek op mijn telefoon staan.

De specs van de G5 plus vond ik dikke prima, maar voor praktisch hetzelfde bedrag, nu 5 jaar later, zou ik er wel graag een beetje op vooruit willen gaan.

Het enige toestel <300 euro dat me het gevoel gaf van "Ja, dit is een stap vooruit" was de Moto Edge 20. Zo'n beetje al het andere was "Bijna hetzelfde" dat ik enkel betaalde voor een paar jaar software updates, wat ik desnoods zelf ook wel kan regelen.

Ook gekeken naar de Samsung M33, maar die was het ook gewoon net niet en maar paar tientjes goedkoper dan de Moto.
ikzelf vind de camera niet belangrijk dus dit soort toestellen prima als daily driver.
helaas 6.5 inch dat maakt alle toestellen te groot. vroeger had je keuze in 6 inch toestellen, ik mis deze goede oude tijd....
Hoezo te groot wat maakt die 0.5 inch nou uit extra ?, waarschijnlijk zullen meeste toestellen even groot als nog zijn.
Je had toen een bezel voor je camera nog, eventuele bezels onderin voor de home, terug buttons etc.

Dit is nu allemaal op/in het scherm en ook de meeste front camera's, waardoor er in de zelfde behuizing ruimte is voor meer scherm.
0.5 inch is ongeveer 1.25 centimeter. Misschien dat jij graag een telefoon in je handen hebt waar je RSI van krijgt, maar er zijn genoeg mensen die simpelweg een kleinere telefoon willen.

Ik kijk bijvoorbeeld eerst naar het scherm diagonaal en daarna naar de breedte van het toestel. Alles boven de 6.1 inch negeer ik direct, want ik heb een telefoon om te bellen niet om TikTok filmpjes te kijken. Het liefst heb ik een telefoon van het formaat Sony XZ2 compact.

Heb één uitstapje gemaakt naar een groter toestel (Pixel 6) en dat was zo oncomfortabel in de bediening dat ik na een paar weken weer was genezen.

[Reactie gewijzigd door VinylRecord op 7 augustus 2022 11:53]

Een telefoon om mee te bellen alstublieft ;)

https://www.bol.com/nl/nl...9xBmw.2_6.13.ProductTitle

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 7 augustus 2022 15:19]

Ok, je hebt dus eigenlijk helemaal geen argument, prima.
Ik heb een iPhone 7 ooit 2e hands gekocht en daar heb ik 5 jaar mee gedaan en nu ben ik blij met mijn 12 ook 2e hands. Hier zal ik vast een jaar of 5 a 6 mee doen.

De reden dat ik een nieuwe telefoon heb gekocht was het gebrek aan opslag, 32gb.

Vaak doe ik een redelijk investering en probeer ik ook lang met me telefoon te doen. iPhone helpt natuurlijk ook mee vanwege de updates die ze geven.
Nou ja en iphone 7 stopt de ondersteuning nog eens dit jaar, of tenminste het krijgt het nieuwe IOS niet meer.
Nu zullen ze denk ik net als met IOS12 nog regelmaat updates voor ios15 uit brengen, aangezien net als vorige keer weer reeks toestellen weer af valt.

Dus ja je hoeft inderdaad niet gelijk over, en IOSS15 zal dus ook voor apps nog wel een tijd gehandhaafd worden als minimale OS.
Maar inderdaad de 32gb kan te weinig zijn deze tijd, ik heb zelf de 13 over gegaan van de 11 alleen omdat ik meer opslag wou(Werk en prive toestel ging combineren)
Maar denk dat ik hier ook wel paar jaartjes mee kan gaan doen, toch op ze minst een jaar of 4.
Heb begin vorig jaar een 2e hands iPhone 8 gekocht, doet wat het moet doen en als die ooit minder wordt (batterij gaat ook al wat sneller leeg) dan op zoek naar een 2e hands SE of 10/11/12.
En de batterij gaat effectief zo lang mee? Ik heb een 2de hands iPhone 6 gekregen en die batterij heeft nog 91% health dus het kan wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee