Inhoudsopgave
Inleiding
Een aantal jaren maak ik met plezier regelmatig gebruik van mijn Google chromecast ultra. Ondanks dat deze kleine krachtpatser tot en met 4k met hdr kan afspelen. Laat Google toch een steekje vallen. Want de chromecast ultra kan niet de nieuwste geluidsporen afspelen of via pass-through naar een AV versterker door sturen. Het maximale wat aan geluid eruit te halen valt is tot en met dolby digital plus in 5.1 kanalen. En dat steekt bij mij toch een beetje. Immers ben ik in het bezit van een prachtige AV receiver de AVR-X2200W die letterlijk alle geluidsvarianten aan kan. Zelfs de nieuwste geluidsvarianten zoals Dolby trueHD met Atmos en DTS-HD en DTS-X.
Omdat ik nogal een film en TV serie fanaat ben. Zou ik toch graag willen genieten van deze nieuwste geluidsformaten. Ik was al een tijdje op het internet aan het rond neuzen. Maar waar vind je een mediaplayer die wel alles kan. Er zijn hier en daar posetieve reviews te vinden maar dan vind je ook weer een andere review van iemand die er weer minder enthousiast over is en zelfs problemen ondervind. Zelf kom ik ook maar net om de hoek kijken en heb ik bar weinig kennis van wat nou een goed werkende mediaplayer is. Daarnaast was ik erg gehecht om mijn media te bedienen vanaf mijn telefoon of tablet. En niet zoals de meeste players vanaf mijn televisiescherm. Maar daar moest ik me maar even over heen zetten. Eerst maar eens een goed werkende alles slikkende medialayer vinden. Ik had ondertussen al een aantal reviews gelezen waar men zeer enthousiast sprak over de nvidia shield. Dat deze player alles kon afspelen tot en met 4k met HDR. En alle bestaande geluidsformaten op zijn minst via pass-through naar een av versterker kon doorsturen.
Na wat wikken en wegen of ik het apparaat out of de box wel zo kon gaan gebruiken. Of dat er toch vakkundig het een en ander eerst ingesteld diende te worden in de instellingen. Heb ik de gok genomen en er een aangeschaft. Er was net door Nvidia 2 nieuwe modellen uitgebracht de shield tv 2019 is verkrijgbaar in een dongle formaat met 2 GB werkgeheugen en 8 GB opslag en een meer gamers variant met iets meer werkgeheugen en opslag namelijk 3 GB en 16 GB. Omdat ik totaal geen gamer ben alleen een tv en film fanaat ben ik voor de dongle gegaan. In de hoop dat deze shield al mijn wensen omtrent de ultieme thuis bioscoop ervaring nog meer zal gaan verrijken.
Specificaties
Processor- Nvidia tegra X1+ processor (4x arm cortex A57 en 4x arm cortex A53 cores)
- Nvdia gpu 256 cores
- 2 GB ram geheugen
Videofuncties- Ai verbeterde upscaling voor 720p/1080p naar 4k tot 30fps
- Ondersteunt Dolby vision HDR en HDR10
- Tot 4k HDR afspelen op max 60fps (H265/HEVC)
- Tot 4k afspelen op 60 fps (VP8, VP9, H.264, MPGEG1/2)
- Tot 1080p afspelen op max 60 fps (H.263, MJEPG, MPEG4, WMV9/VC1)
- Ondersteunende indelingen/containers: Xvid/Divx/ASF/AVI/MKV/MOV/M2TS/MPEG-TS/MP4/WEB-M
Audio- (Decode/Pass-through) Dolby digital, Dolby digital plus, Dolby Atmos
- (Pass-through) Dolby TrueHD
- (Decode/Pass-through) DTS, DTS ES
- (Pass-through) DTS HD, DTS X
- (Decode/Pass-throught) AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, OGG Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-pro, WMA-Lossless
- Audio afspelen met hoge resoluties tot 24-bits/192 kHz via HDMI en USB
- Upsampeling van audio met hoge resoluties tot 24-bits/192 kHz via USB
Opslag- 8 GB (Gedeelte van de opslag wordt door de systeemsoftware gebruikt)
- Uitbreidbaar via MicroSD
Draadloos- 802.11ac 2x2 MIMO 2,4 GHz en 5 GHz Wi-Fi
- BLuetooth 5.0 + LE
- Captive portal-ondersteuning
Interfaces- 1x Gigabit ethernet
- 1x HDMI 2.0b met HDCP 2.2 en CEC-ondersteuning
- 1x MicroSD-kaartslot
Besturingssysteem- Android 9 (PIE) aangestuurd door Android TV met ingebouwde chromecast 4k
Software-updates- SHIELD-ervaringsupgrades direct van NVIDIA
Spraakbesturing- Ingebouwde spraakbediening van Google assistant
- Handsfree spraakbediening voor Google assistant en Alexa
Afstandsbediening- Microfoon voor gesproken zoekopdrachten en stemcommando's
- Bewegingsgestuurd, verlichte knoppen
- |Bluetooth-connectiviteit
- IR-blaster voor volumecontrole van tv's, soundbars of ontvangers, en voor aan- en uitzetten
- Zoeker om verloren afstandsbediening te vinden
- 2x AAA-batterijen meegeleverd
VoedingGamefuncties- NVIDIA Geforce NOW gamestreamingservice (compatib(e) gamecontroller of toetsenbord/muis is vereist)
- NVIDIA Gamestream (Vereist een comptaible Geforce RTX of een GTX aangestuurde pc)
- Android-gaming via Google play store
- Breedte: 4 cm
- Diepte: 16,5 cm
Link naar NVIDIA SHIELD tv 2019 specificaties
Unboxing
De Shield tv wordt in een simpel maar strak doosje geleverd. Eenmaal het doosje geopend te hebben vinden we de dongle en de afstandsbediening in een soort houdertje verpakt. Wat op zich netjes en stevig verpakt uit ziet.
De Nvidia shield tv wordt geleverd met de volgende accessoires te weten:
- Nvidia shield tv dongle
- Afstandsbediening
- Voedingskabel
- Quick start guide boekje
- Support guide boekje
De quick start guide boekje omvat niks minder dan een uiterst simpel plaatje hoe je de dongle via hdmi kabel op de televisie dient aan te sluiten. En de voedingskabel in de dongle dient te pluggen. Wat er eigenlijk ontbreekt is een hdmi kabel. Deze wordt helaas niet meegeleverd bij de shield tv en dien je zelf apart aan te schaffen. Waarom ze er geen kabeltje erbij hebben gedaan is mij een raadsel. Het zou netter zijn geweest als ze er een bij hadden gedaan.
klik op het plaatje om alle foto's in het groot te zien.
Maar ik had me immers goed verdiept in de aanschaf van deze shield tv dongle en wist wat mij te doen stond. Ik moet zeggen dat ik het wereldje van de hdmi kabels een beetje onoverzichtelijk vind. Na onderzoek wist ik dat ik een hdmi kabeltje nodig zou hebben met de volgende specificaties.Rekening houdend dat de de kabel 4k beelden (UltraHD) moest aan kunnen op maximaal 60 fps met hdr en of dolby vision. Daarbij hdmi arc en cec moest ondersteunen en als laatste met ethernet (internet ondersteuning). Nou zijn er verschillende hdmi kabels op de markt die allemaal verschillende snelheden en mogelijkheden aan kunnen zie wikipedia. In mijn geval zou ik dan uitkomen op een hdmi kabel 2.0b. Maar bijna geen enkele fabrikant geeft deze specificatie aan op hun verpakking. In de meeste gevallen worden de hdmi kabels aangeduid als hdmi met ethernet dat zouden kabels moeten zijn die minimaal 1080p (FullHD) beelden aan moeten kunnen. Eventueel 4k beelden maar dan tot 24 fps. Oftwel volgens hdmi specificaties minimaal 1.4 tot 1.4a. Dan hebben we de hdmi kabels met high speed. Deze kabels zouden minimaal in de range van 2.0 moeten zijn. Maar waar hdmi 2.0 wel 4k beelden tot 60 fps ondersteunt met ethernet (internet functionaliteit). Schiet het net weer tekort als het betreft op hdr beelden en andere standaarden zoals dolby vison en Hybrid log gamma aankomt.
Je zou denken dat als je een beetje hdmi kabel uitzoekt en er high speed bij staat dat je wel goed zou moet zitten. Maar ik wilde gewoon 100% zeker zijn. En ging op zoek en vond uiteindelijk een fabrikant die redelijk dicht in de buurt kwam. En op hun website zet dat hun 2.0 hdmi kabel tot max 4k met 60 fps en hdr ondersteunt. Nou zou je denken dat geven ze toch wel goed aan op de website van coolblue daar zou je gelijk in hebben. Ik vond de kabels bij coolblue wel een beetje overdreven duur. Ik wilde eenmaal geen 30 euro betalen voor een kabeltje. Na wat zoeken ben ik uitgekomen bij het bedrijf club3D. En heb het hdmi kabeltje besteld bij Alternate.nl voor een nette 13 euro. Waarom Alternate omdat het hdmi kabeltje de volgende dag samen met de shield tv bij mij thuis bezorgd kon worden.
Om weer terug te komen bij de Nvidia shield tv De dongle en de afstandsbediening. Beiden zien er degelijk gebouwd uit ondanks dat ze van plastic zijn gefabriceerd. De dongle heeft de vorm van een cylinder. Dat is eens wat anders dan de google chromecast devices. Op zich helemaal niks mee. Immers komt de dongle achter mijn av receiver te liggen. De dongle is zo 16,5 cm lang en heeft een doorsnede van 4 cm. De afstandsbediening ziet er ook fraai vorm gegeven uit. En oogt ook een stuk kleiner dan ik in eerste instantie in gedachten had. Maar tot mijn verbazing ligt de afstandsbediening best lekker in de hand. Aan de ene kant van de dongle vinden we naast de stroomkabel aansluiting ook de mogelijkheid om in plaats van wifi te gaan gebruiken een ethernet netwerk kabel aansluiting. Aan de andere kant vinden we de hdmi poort aansluiting en de mogelijkheid om een micro SD kaart in de dongle te klikken. De shield tv 2019 ondersteunt micro SD kaarten tot maximaal 512 Gigabyte.Dit kan uiteraard geen kwaad immers heeft deze shield tv dongle maar een interne opslag van 8 GB.
Afmetingen:- Nvidia shield tv dongle 16,5 cm (d) 4 cm (b) 4 cm (h)
- Afstandsbediening 15,5 cm (d) 2,5 cm (b) 2,5 cm (h)
In de praktijk
De Shield tv kun je op 2 manieren aan het internet koppelen. Je hebt de keuze om het aan te sluiten op je eigen wifi netwerk. Waarbij de shield tv wifi 5 (802.11ac) ondersteunt. Anderzijds kun je indien je de mogelijkheid hebt de shield ook op een bekabelde netwerk aansluiten.
Om het apparaatje voor de eerste keer in gebruik te nemen. Hoef je enkel maar een paar stappen te ondernemen. Na het aansluiten van de stroom kabel. Start de shield meteen op. Je volgt een klein handje vol stappen waarin je onder andere inlogt met je eigen Google account. Dit kan eventueel snel verlopen as je in het bezit bent van een Android telefoon. Nog even het land van herkomst en de gewenste taal in stellen. Vervolgens kies je nog even tussen wifi of een bekabelde netwerk. En als laatste wordt er nog even gecontroleerd of er via het internet nieuwe software updates beschikbaar zijn. Dan krijg het thuisscherm van android tv op je televisiescherm te zien.
Thuisscherm
Het is voor mij even wennen dat ik vanaf nu met een afstandsbediening gefocust op mijn tv scherm de hele handel dien te gaan bedienen. Maar het went snel en voor dat je het door hebt weet je al niet meer beter. Het thuisscherm ziet er op het eerste gezicht overzichtelijk uit. Linksboven vind je de google zoek bar die tevens door de microfoon knop op de shield afstandsbediening ingedrukt te houden via spraak aan te sturen is. Na het verwijderen van de pop-up bericht om de shield accessoires software update uit te voeren kon ik gaan beginnen. Om te beginnen is er van links naar rechts een rij met voor geïnstalleerde apps die je zo kunt aanklikken met de pijltjes knoppen op de afstandsbediening en kunt opstarten door de ronde actie knop in te drukken. Daaronder de rij apps bevinden zich de video previews van alle apps. Bijvoorbeeld bij netflix zie je alle voorstellen van tv series en films die er aangeraden wordt om te gaan kijken. Van iedere streamingdienst app die er al op de shield tv is voor geïnstalleerd of jij zelf er later bij zet. Maakt het android tv thuisscherm een rij video previews. Dit gebeurd ook bij apps zoals youtube.
Voor de rest kun je op het thuisscherm best veel kleine dingetjes naar hartenlust aanpassen. Doormiddel in de rijd apps kun je er een met de actieknop op je afstandsbediening kort ingedrukt te houden de volgorde van de rij aanpassen. Anderzijds kun je de volgorde van de apps met video previews ook aanpassen. Mocht je nog meer willen aanpassen aan het thuisscherm door bijvoorbeeld de rij van apps met hun video previews te verwijderen dan kun je dit via de instellingen doen. Door op het grote tandwiel rechtsboven het scherm te klikken en naar het menu thuisscherm te gaan. Houdt er wel rekening mee er is in de instellingen menu een hele hoop functies. Dus het is wel even puzzelen en uitzoeken waar je alles kunt vinden en wat je allemaal kunt doen. Dat betreft valt er best veel aan het thuisscherm van android tv naar wens aan te passen.
Aan de linkerkant vinden we ook nog het grote rode icoon voor alle apps. Eenmaal hierop geklikt te hebben krijg je het venster te zien met alle apps die geïnstalleerd zijn op de shield. Je je krijgt al de shield in huis met een aantal voor geïnstalleerde apps te weten:
- NVIDIA Games
- Google play store
- Google play music
- PLEX
- Google play games
Omdat Ik de shield op dit moment van schrijven een jaar in huis heb. Zijn er al een aantal kleine en grote software updates hier voor uitgebracht. Bij de meeste software updates zaten voornamelijk verbeteringen en oplossingen voor gemelde problemen in. Maar er waren ondertussen ook updates uitgebracht die extra apps op de shield installeerde. Zo is er ondertussen Disney+ aan de rij toegevoegd.

Apps
De shield tv 2019 is een lekker rappe mediaplayer. De shield is uitgerust met een Tegra X1+ processor die zijn werk lekker snel doet. Apps op de shield openen lekker vlot. In minder dan 3 seconden is een app wel opgestart. De apps zelf gebruiken gaat ook lekker rap. Wachten tot een actie wordt uitgevoerd dat kent deze shield tv helemaal niet. De x1+ processor zorgt ervoor dat de gehele shield lekker te gebruiken is.
Maar de Tegra X1 + processor is niet alleen snel. Want als ik de reviews van de vorige shield modellen mag geloven waren de voorgaande modellen ook vlot in het gebruik ervan. Nee deze cpu heeft iets extra’s mee gekregen. Deze cpu heeft de functie om beelden in lagere beeldscherm resoluties op te schalen naar 4k met extra scherpte. Hoe de algehele techniek werkt is voor een leek als ik een raadsel. Maar wat ik wel weet is dat het geen klein gegeven is om beelden mooi en vakkundig op te schalen. Maar daar kom ik straks nog uitgebreider op terug wat er mogelijk is en hoe het in de praktijk uit ziet.

Instellingen
Dit is niet zomaar een mediaplayer. Deze shield tv is behoorlijk goed uitgerust met een hele hoop instellingsmogelijkheden. Op het thuisscherm rechtsboven staat een tandwiel eenmaal deze geselecteerd te hebben met de afstandsbediening en vervolgens de actie knop ingedrukt te hebben. Komen we in het instellingsmenu. Eerst zien we een aantal sneltoets functies. Waaronder de sleep now functie.
De shield tv dien je nadat je klaar bent met het gebruik ervan nooit volledig uit te schakelen. Maar net als je televisie in een stand-by modus te zetten. Om dit te bereiken is de simpelste methode door op de nvidia shield afstandsbediening op de rode power knop te drukken. De shield tv gaat dan in een low power mode hierbij blijft het apparaat wel aan staan. Maar de meeste functies worden uitgeschakeld waardoor het apparaat minder dan 2 watt verbruikt. Je kunt wel het apparaat volledig uitschakelen via de instellingen. Alleen om de volgende keer de shield weer te kunnen gebruiken zul je aangewezen zijn om de stroom kabel uit de shield te verwijderen. Vervolgens een paar seconden te wachten en dan de kabel weer erin te pluggen.
Er zijn gewoonweg teveel mogelijkheden op de shield tv om ze allemaal te bespreken. Ik heb dan ook een paar instellingsmogelijkheden uitgekozen die naar mijn mening het meest belangrijk zijn. Een volgende interessante instel mogelijkheid is de AI upscalings functie. Deze is nieuw en niet op de voorgaande shield modellen te vinden. De gedachte is dat je bij het kijken van ouder beeldmateriaal met een lagere beeldresolutie dan 4k bijvoorbeeld dvd 576p, bluray 1080p etc je deze toch kunt opkrikken naar een 4k beeldresolutie. Dat doet deze shield tv prima. Maar er is nog een mogelijkheid om via ai algoritme het beeld te voorzien van meer scherpte en detail. Ieder zal zijn eigen mening er over hebben of dit niet of wel mooi oogt. Helaas vind ik zodra deze AI enhanced gebruikt dat alle kantjes in het beeld iets teveel verscherpt worden. Je moet dan ook op een afstandje van je televisiescherm blijven om het nog een natuurlijk beeld te willen blijven noemen. Anderzijds kun je toch niet details erbij verzinnen in ouder beeldmateriaal. Dat betreft is het wel een interessante toevoeging maar ik laat de upscaling naar 4k beeld liever door mijn televisie zelf doen. Naar mijn mening doet mijn huidige samsung Qled televisie die taak veel beter.
Waar ik behoorlijk van gecharmeerd ben is de uitgebreide mogelijkheden om de hdmi cec functies naar wens te kunnen aanpassen. Je moet wel even in een aantal submenu’s van de instellingen zoeken maar eenmaal gevonden dan kun je naar alles naar wens aanpassen wat hdmi cec te bieden heeft. Voor de mensen die niet weten wat hdmi cec inhoudt. Cec staat voor consumer electronics control. En biedt te mogelijkheid waanneer apparaten op elkaar zijn aangesloten doormiddel van een hdmi kabel. Je deze gedeeltelijk kunt bedienen door gebruik te maken van maar 1 afstandsbediening. Stel je voor je sluit deze shield tv rechtstreeks aan op je televisie via een hdmi kabel. Als je televisie en hdmi cec functie ondersteunt dan kun je met de afstandsbediening van je televisie beide apparaten tegelijk aan en uit zetten. Tevens kun je beide apparaten het geluid volume bedienen. Als je meerdere apparaten hebt die ook nog eens op verschillende niveaus hdmi cec ondersteunen kan het lastig en ingewikkeld worden om in deze war boel toch alles op elkaar af te stemmen.
Stel je voor je bent klaar met het gebruiken van je shield tv en je drukt op de powerknop van de shield tv afstandsbediening dan wordt je televisie samen met je shield tv uitgeschakeld. Maar je wilde eigenlijk nog even kabel televisie kijken. Dit soort scenario’s kun voorkomen door in de geavanceerde instellingen van je shield tv dit aan te passen. Voorbeelden hiervan zijn moet je shield tv aangaan als je televisie ook aanzet. Moet je shield tv andere aangesloten hdmi apparaten uitschakelen als je de shield tv uit zet. En zo zijn er nog een handvol mogelijke instellingen voorhanden.
Een ander mooi gegeven waar ik zeer over te spreken ben zijn de uitgebreide geluidsmogelijkheden van deze shield tv. Ook hier moet je even zoeken in de instellingen maar bij de device preferences – advanced sound settings. Kun je precies instellen hoe je het geluid wilt hebben. Bij default staat de shield tv ingesteld dat ie zelf een aantal geluidsformaten kan afhandelen. En naar een geluidsbron kan doorsturen (televisie, AV receiver etc). Standaard kan de shield tv Dolby Atmos, Dolby MAT, AC3 Dolby digital, E-AC3 Dolby digital plus en DTS decoderen. Anderzijds heb je de mogelijkheid om aan te geven dat je een AV receiver hebt en dat de shield tv alle geluidsoorten ongemoeid moet laten en in bitstream naar je AV receiver moet zenden. Als je deze zo genoemde pass-through insteld kun je ook van de allernieuwste geluidsformaten genieten. Zoals Dolby true HD met Atmos, DTS HD en DTS X. Mits je AV receiver dit aankan. Dit is uiteraard alleen mogelijk als je in het bezit bent van een bluray speler of een ultra HD 4k speler met films en series waarop dit soort geluidsporen staan. Of in het bezit bent van eigen digitale content. Omdat deze geluidsporen simpelweg wel kwalitatiever beter geluid bevatten maar ook veel meer ruimte in beslag nemen. Zul je dit geluid niet aantreffen bij films en series van streaming services zoals Netflix, Prime video, Disney + etc. De streaming services maken tot nu toe alleen gebruik van zwaar gecomprimeerde geluidsporen zoals Dolby digital en Dolby digital plus. Omdat gecomprimeerd geluid minder ruimte in beslag neemt op een server en het kabelnetwerk minder belast. Of je het verschil kunt horen tussen de verschillende geluidsformaten daar Zijn de meningen hierover nog niet de wereld uit. Dit hangt uiteraard ook sterk af of je een goede geluidsinstallatie hebt met goede luidsprekers.
Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit heb ik nog heel wat te melden. Deze shield tv zou volgens de specificaties alle beeld resoluties moeten kunnen weergeven tot en met 4k HDR 60fps. Ik begon relaxed met het kijken van tv series op zowel netflix en later op prime video. Maar al snel begon mij iets op te vallen. Eerst dacht ik dat de overgang van de ene camera na de ander niet mooi gemonteerd was. Anderzijds hetzelfde als er naar een andere scene werd overgesprongen. Maar wat liep er nou niet lekker. Wat beviel mij nou niet aan de beeldkwaliteit. Ik zag om de circa 30 a 40 seconden een soort rimpeling in het beeld. Het was redelijk subtiel je moet niet denken dat je het hele beeld als een golf beweging over je beeldscherm ziet gaan. Maar meer dat het beeld voor 1 seconde even overlapte met het volgende beeld. Ik trok me in eerste instantie niet heel veel van aan. Maar later ging ik toch 4k tv series kijken want daarvoor heb ik deze mediaplayer voor aangeschaft. En hier kwam de rimpeling in het beeld ook voor maar iets vaker en een tikkeltje opvallender. Ik wist in eerste instantie niet waarom het mij meer opviel bij 4k beelden. Maar ik begon het langzamerhand wel irritant te vinden en begon op het internet op zoek te gaan naar antwoorden. Mijn eerste antwoorden die ik vond is dat het iets te maken had met uit hoeveel frames een tv of film per seconde werd opgebouwd. Zo zou netflix al zijn media laten zien met 23,97 frames per seconde en Prime video 59,9 frames. Het thuis scherm van mijn shield tv stond ingesteld op 4k met 60hz
Omdat ik ook een plex en kodi gebruiker ben viel het helaas ook hierbij op dat er regelmatig een rimpeling in het beeld kwam. Maar omdat ik lange tijd alleen 1080p content keek viel de schade nog erg mee. Zeker omdat mijn eigen content gecodeerd is in een constante framerate van 23,97 fps. Maar zodra ik ook 4k content ging kijken begon de ramp pas echt het beeld was nooit vlekkeloos constant volledige haperende beelden. En zelfs vaak dat het hele beeld vastliep en dat ik niks meer kon doen dan de stekker uit de shield tv te halen en er weer in te pluggen om het apparaat opnieuw te laten opstarten. En zo ging dat bij elke tv aflevering of film in 4k. Een enorme domper ik had me zo erg verheugd op het kijken naar 4k.
Ondertussen had ik ook veel naar youtube gekeken. Ik hou ervan om reviews te kijken en naar trailers/spoilers van nieuwe series en films. Maar als ik eerlijk moet toegeven viel het hier veel later bij op. Dat het beeld van youtube ook niet lekker loopt. Maar omdat de framerate meestal constant is van youtube materiaal net zoals bij netflix en Prime video. Viel het minder snel op. Bij 4k materiaal op youtube en ja je kunt echt mooie 4k voorbeeld filmpjes van drones die natuur of mooie lucht beelden van steden laten zien bekijken. Viel het op dat om de paar seconden een kleine stutter in het beeld kwam. En hierbij bedoel ik weer dat er 1 seconde een frame uit het beeld is verdwenen en dan het beeld niet vloeiend overloopt naar de volgende frame. Daarnaast viel er bij mij ook nog iets anders op ik kon geen HDR beelden op youtube bekijken. Terwijl er genoeg materiaal met HDR op youtube te vinden is. Maar deze filmpjes werden gewoon in sdr op mijn televisie afgespeeld. Ik begreep er helemaal niks van. Ondertussen had ik ook een nieuwe televisie gekocht om goed 4k met HDR op af te kunnen spelen. Ik was al bezig om youtube te draaien op mijn nieuwe samsung televisie om te kijken waar het aan lag. En de youtube op mij samsung tv speelde perfect alles af. De 4k beelden waren vloeiend geen stutter of hapering in het beeld te vinden. En de HDR beelden waren prachtig ik moest bij sommige filmpjes bijna een zonnebril op zetten zo helder. Dus waar ligt het nou in hemelsnaam aan. Ik ging zoeken op het internet en kwam er gauw achter dat je voor het afspelen van 4k met HDR materiaal in youtube. Je mediaplayer overweg moet kunnen met de codec vp9.2. Er is dan ook een truckje die je kunt gebruiken om te zien welke vp9 codec versie jouw youtube gebruikt bij het afspelen van content. Afgezien dat het ook duidelijk te zien is aan de beelden op je tv scherm. Wanneer je 4k of 4k met HDR aan het kijken bent. Je ziet bij HDR beelden dat de kleuren veel veller zijn en het dan ook oogt of er meer kleur variatie in de beelden aanwezig zijn. In youtube kun je tijdens het afspelen in de instellingen op de 3 puntjes klikken en voor nerd statistieken kiezen. Je krijgt dan over je beeld linksboven allerlei gegevens te zien. Zoals welke beeld resolutie, hoeveel frames per seconde, welke kleur code en welk vp9 codec er gebruikt wordt. Ik vond al gauw op de forum van de nvidia website informatie waaruit bleek dat de hardware van de shield tv geen vp9.2 codec ondersteunt. En dat dit ook niet in de nabije toekomst met software update of zoiets dergelijks mee op te lossen is. Er zou dan een nieuwe shield tv apparaat voor op de markt moeten komen met wel de benodigde hardware. Helaas jammer ik vind dit wel een gemis maar ik vind dat de hdr bij tv series en films veel belangrijker.
Ondertussen had ik om de rimpeling in het beeld op te lossen een auto frame rate app gevonden en geïnstalleerd. Deze app die dan in de achtergrond draait zou moeten kijken wat er op het moment werd afgespeeld in welke framerate snelheid. En deze beelden aan moeten passen aan mijn beeldscherm. In eerste instantie leek het wel effect te hebben maar schijn bedriegt ook deze app kon niet voorkomen dat er bij het kijken in 4k de beelden haperingen voor kwamen. En nou begon de ergernis al zodanig te zijn dat ik mijn samsung tv als mediaplayer begon te gebruiken. En waarom ook niet Mijn samsung tv kan zonder problemen op youtube alles tot en met 4k met HDR afspelen. Ik kon zonder problemen plex draaien en films en series in 4k met HDR kijken. Netflix en prime video gebruiken ging ook probleemloos.
Maar ik ben een film fanaat en ik had de shield tv aangeschaft omdat deze ook de allernieuwste geluidsporen aankon. Ik wilde kunnen genieten van films en series in dolby surround geluid met minimaal 5.1 kanalen. Want ik heb dan ook 5 luidsprekers en een subwoofer. Ik wilde Dolby digital true HD en DTS HDMA kunnen horen. En zover gaat mijn samsung televisie helaas niet. Waar mijn samsung televisie stopt tot en met dolby digital plus met Atmos gaat de shield tv verder. Out of de box kan de shield tv zelf stereo, dolby surround, dolby digital plus, Atmos en DTS decoderen en naar je luidsprekers of televisie sturen. Anderzijds als je in het bezit bent van een AV receiver die al het geluid zelf kan verwerken. Dan zet je de shield tv bij de geluid instellingen op pass through. En dan kun je ook luisteren naar Dolby trueHD met Atmos en DTS HD en DTS X. Al het geluid wordt netjes in bitstream naar je av receiver gezonden. En dan kun je naar beestachtig mooi geluid luisteren.
Mijn volgende stap was dat ik overtuigt was dat mijn plex en kodi apps te weinig werkgeheugen hadden op de shield tv om goed vloeiend 4k beelden te kunnen weergeven. Want ik las op zowel tweakers forum als nvidia forum dat mensen met de shield pro variant nergens last van hadden. De Shield pro is uitgerust met niet 2 maar 3 GB aan werkgeheugen. Ik was een paar weken bezig met het zoeken naar tweaks om de apps plex en kodi meer geheugen te geven. Helaas trok ik weer aan het laatste eind. En ja ik had al allang in kodi en plex in de instellingen ingesteld dat er rekening gehouden moest worden met variabele frame rates. En het werkte allemaal voor geen meter. Maar wel op mijn samsung tv. Ik gaf het al bijna op. Ik was gedoemd om mijn samsung tv maar als mediaplayer te moeten gebruiken en tot maximaal dolby digitial plus geluid te moeten luisteren. Want doormiddel van hdmi arc kan er geen zwaarder geluidsignaal naar mijn av receiver doorgestuurd worden.
Een aantal maanden waren ondertussen verstreken en er kwam een grote firmware upgrade uit voor de shield tv. Versie 8.2. En daarin zat een app die nog in de beta versie stadium bevond. Maar deze app die auto frame rate tool heet zou in staat moeten zijn om de frame rate warboel netjes te kunnen handelen. En ervoor te zorgen dat er beelden zonder haperingen op je tv scherm zijn te bekijken. Dit was tot mijn grote ongenoegen ook een gedoemd verhaal. Ten eerste kon de app niet automatisch zelf in de achtergrond draaien. Je was gewezen om iets te gaan afspelen op de shield tv en daarna met een sneltoets op je afstandsbediening de app op te starten. Dan zou de app zijn werk moeten doen. En helaas nee dat ging ook niet goed. Deze actie diende je tevens bij iedere volgende tv aflevering of film die je wilde zien uit te voeren. Ik was hier al snel klaar mee.
op een gegeven moment vond ik een bericht van iemand op de forum van de nvidia website. Dat android tv niet geschikt zou zijn om beelden in variabele frames snelheden te tonen. Nou je kunt al voorstellen hoe ik gekeken moet hebben. Wat is dit nou we hebben het hier dus over een mediaplayer waarmee je tv en films mee moet kunnen kijken en überhaupt gewoon beelden op je te scherm moet kunnen tonen. Maar de player draait op software die er eigenlijk niet geschikt daarvoor is. Nou lekker dan. Ik las nog even verder dat je wel degelijk het probleem zou moeten kunnen omzeilen. Want als je het thuis scherm van de shield tv op een hoog genoeg resolutie met de hoogste kleur code en frames zou zetten dat dan je wel degelijk 4k kon gaan kijken. Zonder dat het scherm vast liep of er haperingen in het beeld zouden komen. Ik stelde het thuisscherm van mijn shield tv in op 4k HDR 10 bit YUV 422.
Het leek even goed te gaan. En in mijn grote enthousiasme had ik een heel verhaal geschreven op de tweakers forum topic voor de nvidia shield. Over hoe je dit kon oplossen met de link waar ik de uitleg had gevonden. Weer helaas was het helemaal voor niks zodra ik begon te kijken naar een andere 4k film begon het beeld weer continu te haperen en toevallig liep het beeld niet vast. Maar ik was er al voor 90% klaar mee. Hieronder kun nog even mijn verhaaltje dat ik op de forum had geplaatst tussen aanhalingstekens lezen.
"Een televisie fabrikant zal door de hevige concurrentie wel zorg voor dragen dat ze de juiste hardware en software gebruiken om al het binnenkomende beeld zo best en optimaal op hun televisie schermen te vertonen.
Wat ik gelezen heb op de nvidia forum is dat het android tv platform niet ontwikkeld is om als een goede player te functioneren. Volgens mij komt het android tv platform ruwweg uit de koker van het android besturingssysteem zelf. Maar een goede mediaplayer heeft zowel hardware als software dat elkaar aanvult om een zo goed mogelijk beeld op je tv scherm te tonen. Er zit gewoonweg geen interpolatie systeem in android tv platform ingebouwd. Om snel van resolutie te wisselen dvd 576p, bluray 1080p, 4k 2160p en tegelijkertijd te wisselen tussen verschillende kleur codes (color spaces) zoals chroma rec601 voor sd, rec709 voor 1080p bluray, rec2020 voor 4k. Dan moet ik nog niet vergeten dat er verschillende snelheden in frames per secondes zijn 23,97 fps, 24,25,29,30,50, en 60 fps. En er moet nog rekening gehouden met de scaling (beeldverhouding) is het 4:3 of 16:9 etc. En als allerlaatste de bit diepte dit houdt in hoeveel kleur varianten op je scherm getoond moeten worden. De 8 bit diepte kan bestaan uit YUV 444 maximale kleuren zonder te downgraden, YUV 442 de helft minder, YUV 422 kwart van het spectrum meest gebruikt voor 4k en je hebt nog kleiner. En dan heb je nog in plaats van 8 bit 10 bit en 10 bit is voor hdr en 12 bit is voor dolby vision.
Maar even in het kort er zijn 4 belangrijke punten waar een mediaplayer goed mee overweg moet kunnen te weten: resolution, framerate, chroma sampling, and bit depth
als een ervan niet goed wordt afgehandeld in de achtergrond tijdens het afspelen van een film dan kan het resulteren in stotteringen/ haperingen of je kunt het micro judders noemen of zelfs je hele scherm kan vastlopen.
Ik kan er naast zitten maar wat ik er uit concludeer. Is dat de nvidia shield vanaf de resolutie en kleur en bit diepte van het thuisscherm heen en weer uitrekent hoe een film goed op je tv scherm moet worden afgespeeld. Dus als je thuisscherm niet staat ingesteld op een de maximale resolutie met de meeste uitgebreide kleuren chrome sampling met maximale bitdiepte. Kan de mediaplayer tijdens het afspelen van een film vastlopen in de achtergrond met het uitreken hoe ieder beeldje per seconde in welke kleuren moeten worden getoond. Hierdoor kan de film volledig op vastlopen. Bij het verkeerd uitrekenen van hoeveel beeldjes per seconde getoond moeten worden kan weer resulteren dat de mediaplayer een aantal beeldjes moet overslaan of eruit moet halen en dat zie je als haperingen /stotteringen op je televisie scherm.
Deze uitleg is mijn interpretatie die ik vanuit een nvidia forum bericht heb gehaald. Dus neem mij niet kwalijk als ik er iets naast zit of iets verkeerd heb geïnterpreteerd. Je kunt het eventueel zelf nalezen in deze link het is wel in het engels. Link naar nvidia forum bericht"
Op een gegeven moment ging er ook iets mis met mijn shield tv thuisscherm. Opeens sprongen alle iconen letterlijk op een 4k resolutie waardoor alles zo piep klein werd dat ik een bril nodig had om mijn thuisscherm te kunnen bedienen. Niet veel later liep de shield tv volledig vast. Oke ik heb de shield tv nu net iets meer dan een jaar in huis en bijna nog geen enkele keer een 4k film vlekkeloos zonder problemen kunnen kijken. Ik ben er nu 100% klaar mee. De mensen op de forums die zeggen dat ze geen enkele problemen met hun shield tv hebben zijn of gek of ik ben zelf knetter gek geworden. Ik weet het nu echt niet meer. En heb er ook geen zin meer in. Het is zo niet leuk meer. Ik heb er al veel te lang mee aangeklooid. Voor nu gebruik ik alleen nog maar de mediaplayer op mijn samsung televisie tot ik een alternatief heb gevonden die naast wat mijn samsung tv kan ook Dolby trueHD en DTS HD geluid kan afspelen.
Afstandsbediening
Toen ik de afstandsbediening voor de eerste keer zag. Vond ik het een fraai form gegeven uiterlijk hebben. Ik twijfelde even of het wel fijn in de hand zou liggen. Maar dat valt reuze mee. Het is zelfs fijn om het vast te houden. De afstandsbediening is redelijk simpel en bevat niet een warboel aan kleine knoppen. Dat ook weer fijn is. De sortering van het aantal knoppen is ook lekker simplistisch te noemen. Je hebt bovenaan de powerknop en de menu toets knop. Gevolgd door een ronde ring knop die als pijltjes toetsen fungeren. En in het midden van de ring knop is de actie knop om de geselecteerde acties daad werkelijk uit te voeren.
Daaronder bevinden zich de terug knop en de stop knop. Daaronder bevinden zich de play, spraakbesturing, geluidsvolume en terug spoel knoppen. Als laatste heeft nvidia nog een aparte netflix opstart knop er aan toegevoegd. Deze netflix knop is nog via een apart te installeren app nog te her programmeren voor een andere functie. In mijn geval had ik een hele poos deze knop gebruikt voor het opstarten van de kodi app. Wat ik zelf een ideale uitkomst vond.
Er is nog iets bijzonders aan deze afstandsbediening. Ondanks dat er maar 2 stuks aan aaa batterijen in gaan. Lichten alle toetsen van de afstandsbediening op zodra je hem oppakt of ermee beweegt. Ideaal als je in het donker thuis in je woonkamer zit te kijken naar een film. Dat je kunt tenminste zien op welke knoppen je wilt drukken. Nadeel is natuurlijk dat deze verlichtende afstandsbediening meer stroom verbruikt dan een gewone afstandsbediening. Maar uiteindelijk valt het best wel mee. Ik heb net een jaar mee gedaan voordat ik de batterijen moest vervangen. En dan hebben we het over bijna dagelijks gebruik ervan.
Stroomgebruik
En ook hier vind ik het wel interessant om te vermelden hoeveel stroom deze gadget nou verbruikt. Immers leven we nu toch echt in een tijdperk dat we een beetje moeten letten of een apparaat niet een stroom verslinder is. Echt precies zijn mijn metingen niet. Want ik heb hierbij gebruik gemaakt van een TP link smartplug. Maar het geeft wel naar mijn mening een redelijke indicatie van wat deze nvidia shield tv nou uit het stop contact onttrekt.
Bij het kijken naar netflix en prime video naar ful hd (1080p) content gebruikt de shield tv tussen de
3,65 watt en 3,75 watt aan stroom
Bij het kijken naar netflix en prime video naar 4k (2160p) content gebruikt de shield tv tussen de
4,6 -5 watt aan stroom
Bij het kijken naar youtube full hd (1080) content gebruikt de shield tv tussen de
3 en 3,20 watt aan stroom
Wanneer de shield tv in stand-by wordt gezet gebruikt de shield tv zo’n 1,75 watt aan stroom
De nvidia shield tv 2019 is een nogal problematisch apparaatje voor mij geweest. In het begin begon ik enthousiast het apparaat te gebruiken. De shield tv is een klein krachtig en zeer uitgebreid apparaat. Om te beginnen draait het op android tv 9 software wat je in staat stelt om gebruik te maken van de google play store en alle duizenden apps die daar in staan. Daarnaast zijn er ontzettend veel instellingsmogelijkheden. Zo kun je het thuisscherm aardig naar wens aanpassen zo zijn er diverse hdmi cec aanpassingsmogelijkheden zodat je de bekende hdmi cec problemen uit de wereld kunt helpen. Zo out of the box is de shield tv 2019 uitgerust met een aantal wel bekende apps zo vind je op het apparaat nvidia games met toegang tot honderden games. Dan hebben we nog Netflix, youtube, amazon prime video, google play films, vudu, amazon music, en plex. En nog een aantal andere apps.
Zoals bijna iedere gadget is het gemaakt uit plastic. Maar wel hoogwaardig plastic. Het apparaat is fraai vorm gegeven. En heeft het de vorm van een cilinder. Of dat praktisch is weet ik niet. Als je m achter de boeken in een kast legt. Wil het wel graag weg rollen mits je m niet snel genoeg aansluit op de stroom en hdmi kabel. De keuze of je m via wfi of bekabeld netwerk wilt gebruiken is er ook nog.
De shield tv is snel en dan bedoel ik er mee er zit een snelle processor in dit kastje. Hierdoor start de shield tv snel op vanuit de stand-by en de apps starten ook lekker vlot. Maar dit was ook al bekend bij vorige shield modellen. Maar dit model is uitgerust met een verbeterde processor die nog een andere functie ondersteunt. Deze AI upscaling functie moet deze shield een toegevoegde waarde geven wanneer je naar oud content kijkt zoals dvd films of bluray films. Dan heb je de mogelijkheid om de beeldresolutie te verhogen tot en met 4k. Door de extra AI enhanced functie kun je extra scherpte en detail op dit oudere content toveren. Ik zelf was er niet helemaal van in de wolken. En vond het niet echt mooi om naar te kijken. En kies dan ook liever voor dat mijn eigen 4k televisie de upscaling afhandelt. Maar dat is heel persoonlijk.
De shield tv 2019 is net als zijn voorgangers uitgerust met een hoop instellingen voor het geluid. Standaard out of the box is deze krachtpatser in staat om veel gangbare geluidsporen zelf te decoderen en naar je televisie of AV receiver te pushen. Gangbare bronnen zolas Dolby digital, Dolby digital plus en DTS en uiteraard stereo zijn geen enkel probleem. Maar wat nu als we het gaan hebben over nieuwere meer en de wat hogere kwalitatieve geluidsporen zoals Doby true HD en DTS HD en DTS X en Dolby Atmos. Nou daar is ook een oplossing voor mits je in het bezit bent van Een alles kunnende AV receiver. Kun je de shield tv op pass through zetten. En dan wordt al het geluid ongemoeid door gestuurd naar je AV receiver. Om dit in te stellen moet je wel even in de instellingen menu van de shield tv graven. Maar dan heb je we geluid van jewelste. PS houdt er rekening mee dat je voor het beluisteren van niet gecomprimeerd geluid je wel de nodige apparatuur in huis moet hebben. Een AV receiver, surround luidsprekers en een Blueray / ultra HD speler met een film waarop het benodigde geluid op staat. Want streaming services zoals Netflix en Prime video etc hebben alleen content met zwaar gecomprimeerd geluid om opslag ruimte en netwerk bandbreedte te kunnen ontlasten.
Na een jaar gebruik te hebben gemaakt van mijn shield tv heb ik ook ondervonden dat nvidia zeer nauwkeurig en regelmatig software upgrades en fixes uitrolt naar de shield tv. Uit mijn hoofd heb ik 2 grote upgrades gehad en daarbij 2 kleine. En zelfs las ik terug op forums dat de shield modellen van 2015 en 2017 ook dezelfde upgrades hebben gekregen. Wat dat betreft is nvida’s support wel uitstekend te noemen.
Met grote letters staat er op de verpakking van de nvidia shield tv 2019 dat het 4k met HDR ondersteunt. Het eerste wat mij opviel in youtube is dat in deze app HDR juist niet ondersteunt wordt. Ik moest om een antwoord te vinden hiervoor diep in de forums op het internet duiken. De grote boosdoener voor deze toch wel gemis. Is het feit dat de hardware in deze shield tv de benodigde codec vp9 tot versie 9.0 ondersteunt. En om in youtube 4k met hdr te kunnen kijken moet er ondersteuning zijn voor vp9.2. Op zich geen hele grote ramp. Maar toch wel jammer. Er zijn immers hele mooie filmpjes te vinden op youtube die gemaaakt met HDR. Daartegen kun je wel 4k filmpjes kijken zonder HDR. Gelukkig kwam dit dit probleem alleen voor in youtube.
Maar nu kom ik toch bij het punt waar ik flink over gestruikeld ben. De beeldkwaliteit. Ik begon lekker met wat Netflix of Prime video te kijken. En in eerste instantie leek alles prima te gaan. Tot het me langzaam steeds meer ging opvallen. Dat er om de x aantal seconden een kleine zeer korte rimpeling in het beeld voorkwam. Je kunt het een stottering of rimpeling noemen het is subtiel maar het was er. Ik zoeken op forums over berichten hierover. Maar ik kwam tot de conclusie dat de ene helft hier ook over struikelt en de andere helft op de forums zich hierin helemaal niet kunnen vinden. Later toen ik 4k content ging kijken viel het mij door het mooie scherpe beeld nog iets meer op. Ditzelfde viel mij ook op als ik plex en zelfs kodi ging gebruiken bij het kijken naar eigen content. Waarbij vooral bij het kijken van 4k er niet alleen rimpelingen in het beeld voor kwamen. Maar het hele beeld volledig haperde en zelfs vast liep.
Ik heb over een periode van ruim een jaar van alles geprobeerd om dit op te lossen. Ik dacht dat nvidia gewoon weg vergeten was om een app te installeren die netjes de warboel van frame rates netjes afhandelt. Want Netflix draait hun content op 23.97 beeldjes per seconde.. En prime video op 59.9 beeldjes. En mijn nvidia shield tv thuis scherm stond op 60 beeldjes per seconde. Ik kreeg het helaas niet voor elkaar. In plex en kodi apps kon je ook van alles instellen om dit gegeven recht te trekken. En tot mijn verbazing hielp dat ook niet. Tenminste het hielp maar een klein beetje. Vervolgens zat ik een beetje mijn shield te hacken en probeerde op dat moment in gebruikte app meer geheugen uit het werkgeheugen te geven. I probeerde van alles en tegelijkertijd kocht ik ook een nieuwe samsung 4k Qled televisie. En hierop werkte alles perfect. Van Youtube tot Netflix en Plex alle media in iedere app die ik op mijn samsung tv afspeelde vertoonde perfect beeld. Nou zie ik je al afvragen doe dan de shield tv de deur uit en gebruik voortaan alleen je televisie als mediaplayer. Nou mijn samsung televisie speelt wel alles perfect af maar kan helaas geen Dolby true HD of een van die andere hoogwaardige nieuwere geluidsformaten aan. En daar ging het mij juist om. Na enige tijd vond ik een heel verhaal op de nvidia forum over het feit dat de android tv platform niet ontworpen zou zijn met het oog om de verschillende beeldformaten en beeld resoluties met verschillende frames per seconde aan te kunnen. Daar stond ik even bij te kijken met zeer grote ogen. Wat is dit nu een mediaplayer is juist een product dat als doel heeft om beeld en geluid te vertonen van verschillende platforms. Maar in de kern is de software die er op draait er niet helemaal geschikt voor. Ik vond in dat verhaal nog een mogelijke oplossing die ik meteen probeerde. Doormiddel de resolutie van het shield tv thuisscherm in te stellen op 4k met de hoogste kleuren indeling en hoogste bitrate. Dan zou de shield tv zelf genoeg de verschillende films en tv formaten tijdens het afspelen moeten aankunnen. Het leek heel even te werken bij een tv serie die ik aan het kijken was. Ik voorbarig in mijn enthousiasme een heel verhaal hier op het tweakers forum zitten schrijven. Met een link naar de nvidia forum artikel. Vervolgens zodra ik naar een andere serie ging kijken haperde mijn beeld weer en crashte zelfs het thuisscherm van mijn nvidia tv. Zo dusdanig dat het apparaat volledig vast liep. En de enige oplossing was de stekker eruit te halen en na x aantal seconden weer erin te doen om een reboot te forceren.
Je begrijpt me wel dat ik na een jaar ploeteren er echt helemaal klaar mee ben. En dat het voor mij de hoogste tijd is geworden om de nvidia shield tv de deur uit te doen. Er zullen ongetwijfeld een hele horde aan mensen zijn die zelf ook een shield tv in huis hebben. En niets van mijn verhaal begrijpen omdat ze zichzelf er niet in kunnen vinden.In de problemen die ik nu een ruim een jaar lang met het apparaat heb gehad. Ik zelf begrijp er ook helemaal niks meer van. Ik doe nu een grote gok en zeg voorzichtig dat deze mensen de rimpeling in het beeld gewoonweg niet zien of niet erg vinden. Over de kodi en plex gebruikers onder ons die zouden zeker net als ik problemen mee moeten hebben bij het kijken naar 4k beelden.
Je zou kunnen zeggen dat ik dit apparaat maximaal 2 sterren moet geven. Maar dat zou naar mijn mening alleen moeten gelden voor plex en kodi gebruikers. Omdat het overgrote gros van de mensen toch voornamelijk alleen een beetje youtube, Netflix en prime video gebruikers zijn. Valt de beeldkwaliteit nog mee en geef ik het 3 sterren. Voor mij is nu de hoogste tijd geworden om een andere en betere mediaplayer te gaan zoeken. En gelukkig heb ik die ondertussen gevonden in de Osmc vero 4k+ wat daar nou de voor en nadelen van zijn zal ik in een ander review uitleggen.
Addendum
Ik hoop dat jullie genoten hebben bij het lezen van mijn review. Mocht je mijn review goed vinden geef het dan een mooie waardering. Ik vind het altijd leuk om iemand anders zijn of haar waardering te ontvangen. Mocht je nog vragen en of opmerkingen hebben laat het mij hieronder weten.
Bekijk eventueel een van mijn andere uitgebreide reviews:
Samsung 65Q85R Zwart Review
Fractal Design Define R6 Black
Corsair Force MP510 480GB Review
Microsoft Wireless Desktop 900 (Qwerty Int'l EN) Review
Ziggo Mediabox Next Review
Google Pixel 3 XL 128GB Zwart
TP-Link Wi-Fi Smart Plug HS110