Door Koen Beijer

Product Owner

Verbeterde leesbaarheid voor multiposts - Development-iteratie #178

31-03-2020 • 15:05

74 Linkedin

We hebben iteratie #178 opgeleverd. In deze iteratie hebben we onder andere de leesbaarheid van forumtopics verbeterd door multiposts samen te voegen, veel bugs geplet in de bugbash en verbeteringen achter de schermen gedaan.

Samenvoegen van posts

Op het Forum zijn er twee redenen om verschillende posts achter elkaar te plaatsen: het omhoog krijgen van je eigen vraag en het met losse posts reageren op eerdere posts, zodat duidelijk is waar je op reageert. Tegen het eerste wordt opgetreden door onze moderators die spam tegengaan, maar tegen het tweede is optreden niet gewenst, omdat het vaak on-topic is.

De developers en designers zijn aan de slag gegaan om voor dat laatste een oplossing te bedenken, waarbij multiposts netjes gegroepeerd staan en waarmee de leesbaarheid van deze forumposts wordt verbeterd. De losse posts worden weergegeven in één post. Zo hoeven de username en afbeelding, die veel ruimte innemen, slechts één keer getoond te worden. De horizontale lijn en mogelijke acties zorgen voor visueel onderscheid, zodat je kunt zien dat de post uit verschillende posts is samengesteld. Alle beschikbare acties, zoals thumbs-up en quoten, zijn nog wel per post uit te voeren.

Overige veranderingen

 • Best Buy Guides worden weergegeven op de Pricewatch portal, voorheen stonden hier de, inmiddels verouderde, 'Best getest'-artikelen.
 • Er kan maximaal één melding worden gemaakt van een foutieve prijs bij een product. Meer dan één melding per foutieve prijs leidde tot extra werk, want de meldingen moesten apart worden behandeld.
 • Paginatitels kunnen optioneel worden weergegeven in reviews. Tot dusver werd de titel op de eerste pagina standaard verborgen en werden de titels op andere pagina's standaard getoond. De redacteur kan nu zelf bepalen of de paginatitel moet worden weergegeven.

Bugbash

Het was alweer een tijdje geleden dat we een bugbash deden. Hoogste tijd dus om weer eens een stapeltje bugs te pletten. Een greep uit de gefixte bugs:

 • Belgische vacatures werden niet goed getoond in ITpro-artikelen.
 • Forumnotificatie ging naar het gequote bericht, in plaats van naar het bericht met quote.
 • Datumweergave in mobiele prijsgrafiek.
 • Afbeeldingen naar redactionele artikelen uploaden ging vaak niet goed.
 • Video's die naar YouTube werden geüpload, werden soms overschreven met oude gegevens.
 • Karmapop-up viel buiten het scherm op mobiele weergave.

Verbeteringen achter de schermen

Ook hebben we deze sprint veel werk verricht aan het verbeteren van processen/flows/handelingen die door veel mensen achter de schermen worden gedaan. Ook al zie je daar als bezoeker niets van, uiteindelijk heeft iedereen er baat bij.

Lees meer

Reacties (74)

Wijzig sortering
Voor diegenen die met custom css dark mode gebruiken:
custom css snippet: Multiposts ook donker

Overigens zou het fijn zijn om de merged post ook in z'n geheel te kunnen quoten, in plaats van enkel de losse posts te kunnen quoten.

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 31 maart 2020 15:14]

Many thanks 🤜. Was het eerste waar ik aan dacht, haha. Zitten overigens wel meer kleine bugs in die css maar de eigenaar reageert niet op DM helaas.
Als je zoekt op mijn naam in de css module kom je een aantal aanvullingen op dark mode tegen ;)
Ik gebruik dus ook de Dark Mode van Azbest, in combinatie met de volgende twee CSS voor de bugfixes, kom nagenoeg geen bugs meer tegen:
custom css snippet: Bugfixes voor Tweakers Perfect Dark
custom css snippet: Addon voor Perfect Dark snippet

De bovenste snippet is van mij, mocht je dus nog bugs tegenkomen, laat het mij weten, dan probeer ik het op te lossen.
Als je meerdere bugfixes wilt hebben kan je ook: custom css snippet: Bugfixes voor Tweakers Perfect Dark gebruiken, daar zit ook de bovenstaande fix in. :)
Thanks, maar daar had ik zelf al wat voor gebouwd :)
Dat quoten van een merged post gaat niet zomaar. Het is namelijk enkel een cosmetische merge. Onder water zijn het gewoon nog afzonderlijke reacties. Waardoor je alle acties die je op die reacties kan doen dus ook op elk individueel onderdeel van die reactie kan doen.
Dat snap ik, wat ik omschreef is "nice to have" :)
+1Anoniem: 372172
@Bas17031 maart 2020 15:14
Bedankt :D
Fijne, dank voor de snelle update!
Je kan er nog wel een lijntje in zetten zodat het er nog wel als header uit ziet, zie die van mij voor inspiratie:

custom css snippet: Dark ownpost header * toolbar
Ik gebruikte altijd een custom CSS om alles donker te krijgen op T.net, maar sinds ik de add-on Dark Reader heb ben ik toch een stuk tevredener; deze vergt geen onderhoud en is eigenlijk nooit stuk ;)
Wordt met een dubbelpost dan nu nog steeds het topic wel omhoog gekickt of wordt dat netjes gefilterd?
Dat wordt nog steeds gekickt. Kicken om het kicken blijft daarom ook nog steeds gewoon niet de bedoeling, maar als iemand een nuttige aanvulling post is het juist alleen maar goed dat het topic ook terug onder aandacht komt.
Na 24 uur mag je toch gewoon 'kicken'?
Klopt ja, ik was het "binnen 24u" even vergeten in mijn reactie :)
Voor zover ik weet wordt dat niet gefilterd. Functioneel is het gewoon een nieuwe post in het topic, visueel is het samengevoegd met de vorige.
Dat wordt nog omhoog gekickt, zoals ook in de eerste alinea staat.
Op het Forum zijn er twee redenen om verschillende posts achter elkaar te plaatsen: het omhoog krijgen van je eigen vraag en het met losse posts reageren op eerdere posts, zodat duidelijk is waar je op reageert. Tegen het eerste wordt opgetreden door onze moderators die spam tegengaan, maar tegen het tweede is optreden niet gewenst, omdat het vaak on-topic is.
Wil dat zeggen dat de regels ook aangepast worden, en dubbelposten mag (tenzij om je thread terug omhoog te krijgen)? Of blijft de richtlijn dat je reply in 1 post moet?

Het is namelijk gemakkelijker om meerdere posts te maken als je op meerdere antwoorden wil replyen.
Het zijn nog steeds meerdere posts, die je ook los kan terugvinden in de zoekmachine. En los kan bewerken. Maar het potentieel wat drukke en "opdringende" uiterlijk van allerlei losse posts van 1 persoon is hiermee visueel aangepast.

Effectief bestaat het concept van dubbelposten nu visueel niet meer, maar technisch dus nog wel :)
En als je het nou technisch niet meer mogelijk maakt voor een gebruiker om te reageren, als deze gebruiker al het laatst gepost heeft in de thread?
Dat heeft allerlei praktische bezwaren, zoals o.a. de voorbeelden van @Giesber. Bedenk vooral ook dat het op een mobiel apparaat veel lastiger is om complexe reacties (zoals op meerdere mensen reageren) te maken dan op een normale computer.

Bovendien krijg je dan nog criteria als hoe lang geleden moet die oudste reactie zijn voordat het wel weer mag? En moet het helemaal verboden worden of mag het via een opt-out toch toegelaten worden.

Deze hele discussie is namelijk met de moderators gevoerd en uiteindelijk zijn we uitgekomen op deze visuele versie die zoveel mogelijk van de bezwaren oplost en zo min mogelijk nieuwe problemen introduceert.
Ik vind het een visueel prettige workaround (oplossing is het natuurlijk niet), van iets waar ik me persoonlijk niet aan stoorde.

Maar dat iets lastig is op een bepaald device, betekent natuurlijk niet dat het dan maar door de vingers gezien moet worden. Oom agent ziet me al aankomen, "ja sorry van het te hard rijden, maar dit gaspedaal is ook zò gevoelig".
Maar dan impliceer je dat meerdere posts achter elkaar uberhaupt ongewenst is en daarmee een probleem. En daar was ook al wel wat discussie over, zeker om het altijd als ongewenst te zien.

Al met al is het dus maar de vraag of andere oplossingen, zoals automatisch daadwerkelijk reacties samen voegen (en daarmee legitieme redenen bemoeilijkt) of verbieden dat je nog een keer mag reageren (en dus het moeilijkere typen extra frustrerend maakt en ook de legitieme redenen bemoeilijkt) wel beter zijn :)
Ik heb het zelf nooit een probleem gevonden, maar jullie hebben ooit de regel opgesteld dat het ongewenst is. Dat zal met een bepaald doel geweest zijn. Als dat doel de leesbaarheid was, dan is dit idd een oplossing en komt die regel te vervallen.

Het onmogelijk maken om binnen 24 uur opnieuw te reageren als je zelf de laatste reactie hebt geplaatst is weer een andere mogelijke oplossing voor een ander probleem, namelijk het bump-en (en indirect had het ook de leesbaarheid verbeterd).

Begrijp me niet verkeerd he, ik juig deze oplossing toe. Het maakt ook uitgebreide, informatieve topicstarts meer coherent.

Maar de reden voor deze oplossing zou zijn dat sommige/veel mensen niet kunnen/willen lezen, daarom de regel aan hun laars lappen en dat dat ongewenst extra werk met zich meebrengt voor de moderators. Niet dat het zogenaamd lastig is om op een mobiel een uitgebreidere post te maken. Dan doen ze maar wat beter hun best.

Het ging mij niet om de oplossing an sich, maar om jouw uitleg over de reden van de oplossing ;)

[Reactie gewijzigd door LA-384 op 31 maart 2020 21:08]

Ik probeer duidelijk te maken dat het een combinatie van factoren is die bij ieder van de oplossingen relevant was. Er is niet één specifieke reden waarom dit uiteindelijk is geïmplementeerd. Maar deze werd uiteindelijk wel als de meest elegante geacht.
Duidelijk antwoord, thnx. Probleem blijkt dus al langer punt van discussie te zijn. Ik zag nooit echt een probleem met dubbel, triple, ... -posters omdat ik gewoon verder scrollde. ;) Maar als admin/mod kan ik het me wel voorstellen.
Maar dat iets lastig is op een bepaald device, betekent natuurlijk niet dat het dan maar door de vingers gezien moet worden. Oom agent ziet me al aankomen, "ja sorry van het te hard rijden, maar dit gaspedaal is ook zò gevoelig".
Waar oom agent gewoon de regels naleeft, kan een rechter echter bepalen dat sommige regels onnodig inbreukmakend zijn in bepaalde situaties. En in tegenstelling tot de scheiding der machten in het echte leven, zijn moderators naast handhavers ook rechters en beleidsbepalers. En daarbij kan dus ook gewoon de afweging gemaakt worden dat de oorspronkelijke reden niet opweegt tegen de enorme rompslomp van het multiquoten op mobiel. Je vergelijking gaat dus niet op.

Natuurlijk is het niet handig dat er nog draconische regels in het wetboek staan die in de praktijk niet gehandhaafd worden, want dat is voor de gebruiker ook niet eenduidig. Daarom was er een discussie over die regel.

Ik vond persoonlijk dat hij helemaal afgeschaft moest worden. De zogenaamd slechte leesbaarheid was iets waar ik me helemaal niet in kon vinden. Maar dat ging de meesten echter te ver. Deze visuele oplossing neemt dat bezwaar iig weg :). Het kicken (dus met de intentie om het topic weer bovenaan de lijst te krijgen) blijft ongewenst, maar ik zie dat tegenwoordig nog amper gebeuren. 20 jaar geleden kwam dat veel vaker voor imho, iig procentueel.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 april 2020 09:19]

Bij veel forumsoftware wordt herkend dat je zelf als laatste postte en worden dat soort losse reacties dan daadwerkelijk toegevoegd aan de laatste post, in plaats van dat er losse berichten komen. Dat is op een dergelijke manier toch ook wel op te lossen? Die tijdsparameters kan je dan vervolgens mee spelen, en evalueren.
Natuurlijk kan dat en dat was ook een van de varianten die was besproken. Maar los van die tijdsparameter had die weer andere problemen.
Dus nogmaals, we vonden dit de elegantste oplossing. Met nog als bijkomend voordeel dat deze ook ineens met terugwerkende kracht geldt.
Nee, daarmee zijn dus ook de regels aangepast. 'Dubbelposten' bestaat nu dus eigenlijk niet meer, omdat je de dubbelpost automatisch wordt samengevoegd.
For future reference: posten om het kicken (want dat kan nog steeds) word echter nog steeds niet gewaardeerd.
User123.
Registratie: November 2021
Forumposts: 0

Tijdreiziger als beta tester? Toekomstige releases letterlijk naar voren gehaald?

Goed bezig! oOo
https://gathering.tweaker...message/61309508#61309508

Het is blijkbaar de productiedata, maar dan usernames geanonimiseerd.
Yay, dev iteratie nieuws volledig AVG compliant. :)
Ghehe, het was lastig om deze wijziging te achterhalen voor screenshots. Dus maar de eerste de beste gepakt en netjes geanonimiseerd ;).
Mooie oplossing voor dubbel posts. :)

@boenkeijer Viel me laatst wel op dat quotes niet werken binnen membersonly tags. Weet niet of dat zo hoort...
"laatst" is dat voor vandaag of sinds vandaag?
Bij deze post viel me dat op.
Ja, in feite hoort dat zo. Binnen de members-only tag staan we bepaalde tags, waaronder quote, niet toe. We zouden kunnen kijken of we dat wel kunnen toevoegen, maar dan kan je het beste een topic openen in Mooie Features :)
Uit nieuwsgierigheid: Hoe hebben jullie het dubbel-post-mergen databasetechnisch voor elkaar gekregen?
Een extra veld bij de posts die aangeeft of het een merged post is en bij welke MessageID het hoort?
Gewoon met een extra loop tijdens het renderen, zoals @Britske ook aangeeft ;)
Handig, dus het is meteen ook met terugwerkende kracht :).

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 31 maart 2020 21:15]

Hoeft denk ik niet in de database opgeslagen te worden. Je weet wie de user is die het vorige bericht postte, dus kun je ze dan in 1 post tonen.
Snap niet helemaal waarom het probleem van dubbelposts niet bij de bron wordt aangepakt. Waarom niet gewoon if (isLastMessage) hideQuickreply(); ?
Omdat dubbelposts voornamelijk onstaan in topics waarbij users op meerdere mensen reageren door middel van telkens op de 'Quote' knop te drukken. Daar los je dus met jou oplossing niks mee op.
Omdat dat niet de oplossing is. We hebben alles geprobeerd en als de zoveelste nieuwe gebruiker op zijn mobiel rustig 4-5x onder elkaar post, dan is bij mij de motivatie ook wel weg om als een soort conciërge posts bij elkaar te blijven vegen. Op deze manier gebeurt dat nu automatisch.
Zijn nu ook alle bestaande dubbelposts samengevoegd of enkel de nieuwe (die vanaf vandaag gepost zijn)?
Het is puur een visuele aanpassig op basis van tijdstip tussen 2 opeenvolgende berichten van dezelfde user. Het is dus met terugwerkende kracht.
Hoeveel tijd mag er tussen zitten zodat ze nog samengevoegd worden?
Op dit moment is dat 2 uur, maar dat si door ons flexibel aan te passen. We zullen vooral in de praktijk moeten gaan ondervinden wat een geschikt interval is :)
Superfijn! Omdat kicken binnen 24 uur niet gewenst is, is het samenvoegen binnen 24 uur dan niet netter om het zo wat netter/meer uniform te houden?
Daar is bewust niet voor gekozen om bv updates bij troubleshooting (die vaak pas een paar uur later komen) wel als losse post te laten zien.
Maar dat telt dan toch ook als een update die in een edit zou moeten? Ik zie vaker voorbij komen dat er losse updates achter elkaar worden gegeven, en ongeacht de tijd die er tussen zit komt er (bijna) structureel wel een (mod-) bericht voorbij dat het wenselijk is de berichten samen te voegen als de laatste post ook al van diezelfde user is.
@crisp Iets wat ik me net afvroeg toen ik (bewust, als test) een multiPost maakte. Hoe werkt dit bij een Vraag topic als je post als Beste Antwoord wordt aangemerkt. Is dan alleen de post waar het over gaat het Beste Antwoord (en bij custom CSS, dus ook groen) of zijn alle gekoppelde posts onder diezelfde 'header' dan het Beste Antwoord (en dus ook groen)?
Fysiek bijven het losse posts, dus alleen de (sub)post die als antwoord is geselecteerd wordt groen.
Thanks, ik heb het zojuist gezien omdat een middelste post van een multiPost van mij als Beste Antwoord is gekozen. Ziet er logisch uit zo :)
Het heeft wat gebedel en favors gekost, maar ik ben zo blij als een kind met het samenvoegen van posts. Dat scheelt mij ontzettend veel modwerk en topicreports.
Ja, ik ben nu compleet werkloos. Nooit meer dubbelposts rapporteren. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee