Door Koen Beijer

Product Owner

Wijzigingen karmasysteem - Development-iteratie #207

12-05-2021 • 13:37

53 Linkedin

Development-iteratie #207 is afgerond. In deze sprint hebben we onder andere de nodige wijzigingen aangebracht aan het karmasysteem en een herberekening van de karma gepland. Hieronder lees je wat er allemaal is veranderd.

Wijzigingen in het karmasysteem

Karma is onze benaming voor de punten die je kunt verdienen als je bijdragen levert op Tweakers. Met karmapunten kun je vervolgens badges veroveren, zoals de badge ‘karmakeizer’ voor de tweaker met de meeste karma, en speciale features ontsluiten in de Karmastore.

Om de zoveel tijd kijken we kritisch naar dit systeem en de manier waarop je karmapunten kunt verdienen. We vinden het belangrijk dat de verdiende hoeveelheden zoveel mogelijk in balans zijn met de inspanning en toegevoegde waarde van de verschillende soorten bijdragen. Een andere tweaker helpen met een probleem door een juist antwoord te bieden, voegt bijvoorbeeld meer waarde toe dan een vluchtig duimpje op een reactie. Dit heeft geresulteerd in een aantal aanpassingen aan de berekening. Deze aanpassingen zullen impact hebben op de huidige karmaverdeling zodra we een complete herberekening uitvoeren, in het weekend van 15 en 16 mei.

Meer weten over de werking en historie van het karmasysteem? Lees dan de .plan van 25 maart. Hieronder volgt een overzicht van de aanpassingen:

Moderaties

De waardering voor moderaties op frontpagereacties is bijgesteld. Deze waardering stond niet in verhouding tot de benodigde inspanning.

Productreviews

Er werd nog karma toegekend voor een functionaliteit die al een tijdje niet meer aan de voorkant bestond: het koppelen van een specifiek platform, een besturingssysteem bijvoorbeeld, aan een review. Deze archaïsche feature kon nu eindelijk in zijn geheel uit de codebase worden gesloopt.

Profiel

Er wordt niet langer karma toegekend voor de volgende onderdelen:

 • Wenslijsten en inventarissen. In veel gevallen blijken deze lijsten nogal vluchtig gebruikt te worden en verlies je dus ook weer eerder verdiend karma bij het verwijderen van wens- of inventarislijsten. Dit draagt bij tot onwenselijke fluctuaties en aangezien een groot deel ook privégebruik betreft, voegt het weinig waarde toe aan Tweakers.
 • Aantal foto's in het fotoalbum: ook hier geldt dat een deel privégebruik betreft. Het is lastig om hier te bepalen wat precies de waarde voor het platform is. Daarnaast ligt hier feitelijk al een omgekeerde relatie: je kunt fotoalbumstorage verdienen met karma.
 • Entries in je Tweakers CV: dit is een tijdje geleden omgeschreven voor Tweakers Elect en is standaard niet meer zichtbaar op je profiel. Het voegt daarmee minder waarde toe aan Tweakers en is ook gevoelig voor fluctuaties.

Wel wordt een nieuwe karmabonus toegekend als je een eigen avatar invult in je profiel. Daarmee verhoog je als gebruiker de herkenbaarheid van je bijdragen.

Vraag & Aanbod

V&A-gebruik werd rijkelijk beloond met karma en was daarmee niet meer in balans met de waarderingen voor overige bijdragen. V&A-bijdragen zijn weliswaar waardevol voor Tweakers, maar dienen ook een eigen belang van gebruikers. Ook is er een groot verschil tussen incidenteel persoonlijk gebruik en commercieel gebruik. Daarom hebben we de volgende wijzigingen aangebracht:

 • Voor zakelijk geplaatste advertenties wordt geen karma meer toegekend.
 • Er wordt geen karma meer toegekend voor het aantal afbeeldingen bij een advertentie. Dit mede omdat we na het definitief verlopen of sluiten van een advertentie automatisch afbeeldingen gaan verwijderen, wat weer kan leiden tot fluctuaties binnen de herberekeningstermijn.
 • Het maximaal haalbare aantal karmapunten voor een advertentie is verlaagd.
 • In de berekening wordt op basis van het totale aantal ooit geplaatste advertenties per gebruiker een verminderingsfactor toegepast. Deze begon voorheen bij meer dan honderd advertenties, maar wordt nu al bij meer dan vijftig advertenties toegepast.
 • Karma dat met V&A-advertenties is verdiend, wordt niet meer meegenomen bij het toekennen van karmabadges voor onderwerpen (merken en producten).
 • Voortaan krijg je karma voor het melden van advertenties via het meldpunt en het geven van beoordelingen aan verkopers.

Forum

Op het forum waren ons inziens weinig aanpassingen nodig. Er ontbrak echter één functie: je kreeg nog geen karma voor het geven van een thumbs-up. Het aantal gekregen thumbs bepaalde wel de waarde van een forumpost voor de schrijver. Voortaan wordt elke thumbs-up met een klein beetje karma beloond. Hier wordt een dagelijkse limiet op toegepast om zogenaamd 'farmen' te voorkomen.

Plus

 • In redactionele artikelen wordt achter links die naar Plus-artikelen verwijzen, het Plus-icoontje getoond. Zo weet je als lezer voortaan of een link naar een Plus artikel verwijst.
 • Na de herberekening van huidige karmaverdeling worden de staffels voor de karmakorting van de nieuwe abonnementen bepaald.

Reacties (53)

Wijzig sortering
Voor moderaties, krijg je nou meer of minder per moderatie? Nogal onduidelijk.
minder natuurlijk,

zolang modderen niet voorbehouden is aan topic-specialisten, die bij de beoordeling niet alleen kijken naar of iets leuk/vriendelijk is, maar ook, of wat er staat feitelijk (kan) kloppen, en of er geen onzin staat, voegt het weinig toe en kost het weinig moeite.

mijns inziens zou een moderator op zijn minst moeten kijken naar:

1: kan een reactie kloppen: lees zijn de feiten feiten en meningen meningen: ik kan zeggen dat een dictatuur goed is met een paar duidelijke voordelen ten opzichte van democratie ...
2: is het een goed onderbouwd verhaal, zolang het waar is wat er staat, én ik mijn standpunt goed verwoord zou die reactie waardevol kunnen zijn voor de site. maar als ik alleen maar roep: democratie is kut en jullie zijn een stel homo's.... tja dan snapt iedere tweaker wel dat daar niets anders dan een dikke -2 moet komen te staan.
3: feitelijke onwaarheden nooit +3, hoe goed ik mijn verhaal ook doe, en hoeveel goede dingen er ook instaan, als er op één belangrijk punt iets overduidelijk niet klopt en ik zaken gewoon verkeerd weergeef dan kan een reactie in ieder geval nooit de hoogste score halen, dat gebeurt regelmatig ...

zelf betrap ik daar vaak mensen op als het om juridische onjuistheden gaat, mensen die beweren dat iets in de wet staat terwijl dat helemaal niet is of kan... maar ik wed dat de meer technisch onderlegden dit ook op hun vlak vaker zullen tegenkomen.
Anoniem: 304028
@i-chat12 mei 2021 15:25
Ik zie eigenlijk alleen maar dat er standaard op mening en/of consensus gemodereerd wordt.
Want wanneer kan iets überhaupt als feit gepresenteerd worden.
Jurisprudentie? Peer review? Recent onderzoek? Van mij mag iedereen alles typen, maak gewoon de functie aanwezig dat je mensen hun reacties niet meer ziet. De meeste mensen blijven sowieso het liefst in hun eigen referentiekader echoën. Ik vind het persoonlijk wel interresant om ongelijk te hebben, daarom lees ik regelmatig iets wat ik vooraf compleet absurd vind klinken.
Al is het alleen al om te weten wat het andere uiteinde van het spectrum denkt.
Heerlijk achter elkaar joop/geenstijl/security.nl/Nos/tweakers etc lezen.
Haha, ik heb zo’n zelfde soort rijtje :-)
Minder karma per moderatie.
Ah duidelijk. Dankje ;)
Minder. Die inspanning van het beoordelen is niet nutteloos, maar werd wel relatief dik beloond ivt andere bijdrages.
Geen wijzigingen m.b.t. Karma bij de Meuktracker?
Nope, alleen de veranderingen in het karmasysteem worden benoemd. De zaken die niet benoemd zijn blijven zo :).
En in de praktijk lijkt het nu op dat eigenlijk overal minder punten te verdienen zijn, met als gevolg dat er minder korting te verdienen is op de abonnementen dan in het huidige systeem? In hoeverre is dit de achterliggende reden van de wijziging, mochten jullie hier in alle eerlijkheid over willen praten?
We gaan de kortingen pas bepalen na het uitvoeren van deze wijzigingen. De timing van deze aanpassingen is dus wel enigszins gerelateerd aan Plus, maar meer ook niet.
Hoewel @crisp het wat voorzichtiger zegt; deze timing is uiteraard gerelateerd. Maar precies omgekeerd dan de reden die jij suggereert.

Het is al langer een punt van aandacht dat het toegekende karma niet overal (meer) goed paste bij het doel van karma (belonen/erkennen van bijdragen die voor de community nuttig zijn). In het artikel zie je wat we daar onder vonden vallen.

Maar dit moest dus een keer gebeuren.

Je aanname dat er dan minder korting te verdienen is, impliceert dat je aanneemt dat de staffels voor die korting al vastliggen. Maar zoals @crisp zegt moet dat juist nog gebeuren.

En daarom was het juist nu een goed moment om nog eens kritisch naar het karmasysteem te kijken. Daarmee willen we juist het door jou beschreven scenario voorkomen, want nu kunnen we de definitieve kortingen vaststellen op basis deze nieuwe realiteit van het karmasysteem :)
Wat voor karma doel je op en waarom zou dat anders moeten? Het indienen van downloads krijg je karma voor, voor de reacties er onder krijg je karma. En vziw kan je niet meer dan dat doen - waar anderen ook wat aan hebben - met de meuktracker, toch?

[Reactie gewijzigd door ACM op 12 mei 2021 14:33]

Dat wist ik niet eens, maar het is idd 5.5% van mijn totaal. Krijg je ook karma ook al wordt iets niet geplaatst?
Nee, alleen als jouw submit wordt geplaatst en jouw naam er uiteindelijk aan werd gekoppeld. Dat laatste is natuurlijk alleen relevant als je niet de eerste submitter was :)
Misschien is het een idee om al deze gepubliceerde submits te tonen in je profiel.
Ik heb namelijk 775 nieuwssubmits volgens mijn karma pie-chart maar ik heb geen lijstje van de 775 artikelen die (dankzij mijn submit) op Tweakers zijn gepubliceerd.
Nee, je hebt dan (afgerond) 775 karmapunten verdiend met nieuwssubmits. Er is nergens gezegd dat je slechts 1 karmapunt per submit krijgt ;)
Goed punt, krijg je ook meer karma als je een programma als eerste aandraagt wat nog niet in de meuktracker voorkomt? Weet zeker dat dat al een aantal keer gebeurt is, en dan zie je dat andere gebruikers latere versies submitten, dus hoop ik altijd dat ik de aanzet was het gebruik van dat programma.
Goed punt, krijg je ook meer karma als je een programma als eerste aandraagt wat nog niet in de meuktracker voorkomt? Weet zeker dat dat al een aantal keer gebeurt is, en dan zie je dat andere gebruikers latere versies submitten, dus hoop ik altijd dat ik de aanzet was het gebruik van dat programma.
Dan hoop ik dat je alvast een voldoende lange queue-list in petto hebt ;)
De primeur hoeft wat mij betreft niet met extra karma beloond, de lijst der software (en eveneens app-only's) is dusdanig lang ...dat het einde snel zoek is.

Ik kan spontaan dusdanig veel (internationaal) (multi-) miljoenen-gebruikers soft/apps uit de mouw schudden [denk bijvoorbeeld aan kalibers als Todoist, Evernote, Pocket - of om maar iets te noemen MacOS/iPadOS/iOS (WatchOS)-only Day One, Fantastical, GoodTask, ... dewelke niet in de meuktracker opgenomen zijn. Niet echt geen beginnen aan dus, vrees ik imo ;)


Edit: iPadOS/iOS vs. 2 x straight iOS is eens zo duidelijk ;)

[Reactie gewijzigd door 1DMKIIN op 14 mei 2021 22:17]

Je moet natuurlijk vooral aandragen wat voor de mede Tweakers relevant kan zijn. De zoveelste Note app is niet zo heel bijzonder, zo gaan de reacties hier bijvoorbeeld vooral over wat men liever gebruikt: downloads: TreeNoote 1.6

[Reactie gewijzigd door Jogai op 14 mei 2021 22:55]

Je moet natuurlijk vooral aandragen wat voor de mede Tweakers relevant kan zijn. De zoveelste Note app is niet zo heel bijzonder,
Ik begrijp je absoluut; een eenduidig antwoord ligt iets complexer vrees ik ;)

Ik gaf ter illustratie enkele note/calendar/to-do apps; deze categorie heeft voor elk van de genoemde reeds menig miljoenen gebruikers. Dit is nog maar een kleine greep (bezit zelf zo'n 80 to-apps, ter testing weliswaar! ;) )

Maar dan zijn deze daily drivers voor menigeen heden 'relevanter' dan bijvoorbeeld een (eveneens louter illustratief) CD-ROM burningsoft ...

Waar deze grens te bepalen? Op exotisch karakter of binnen potentieel nut?
Voorbeeldje van een ander type software, respectievelijk tool: ikzelf was zelf al zovele jaren gebruiker van Everything, had reeds eerder een submit gegeven voor Everything. Deze viel na nogmaals een submit later meteen in de smaak.

Fijn, maar er zijn evenzeer mede Tweakers die omzeggens (bijna) enkel op macOS / Linux / Android / iOS hun ding doen...zij zijn met deze specifieke tool niet gebaat.

Dus aan de hand van het bovenstaande gezegd zijnde: wat heet precies relevant? En wat is soms evenzeer precies de meerwaarde? Iets dat jaren geleden een softwarepareltje was, kan nu al bij voorbaat 'afgeschreven' blijken voor vele mede Tweakers ... ;)

Iets als een boerenverstandige conclusie 'voor elkeen goed doen', komt echt nog laaaang niet meteen tot de aardse modaliteiten te behoren ;)
hangt er ook karma aan indienen nieuws submits? (of bij plaatsing?)

lijkt me wel 'leuk' om karma/badges te doneren aan 'nuttige' posts, beetje zoals reddit (coins)

@VirinR idd - nog niet opgevallen, is ook zo'n klein stukje van de taart hier 2.x%

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 12 mei 2021 14:00]

Effectief kan je nuttige posts belonen met karma; de hoeveelheid karma hangt o.a. af van de reactiescores en in het forum van thumbs-ups.
dat begrijp ik - maar is niet erg te vergelijken met waar ik op doelde; 'persoonlijk' ik doneer x aantal karma, of koop van mijn karma een sticker, die later aan iemand zijn topic/reactie kan plakken.
Er wordt al karma uitgegeven voor nieuwssubmits.
5% van mijn karma is namelijk voor het indienen van nieuwssubmits.
Bi het berekenen van de karma m.b.t. vraag & aanbod, wordt de feedback (aantal sterren) ook meegenomen? Je kunt wel 50 advertenties plaatsen, maar als je er elke keer maar één ster mee verdiend kan ik me voorstellen dat dit juist negatief moet zijn voor je karma. Of te wel, kwaliteit boven kwantiteit.
het is hoe dan ook gek dat je bij tweakers reviews alleen maar positief kunt waarderen.

dat wil zeggen, er is een overduidelijk psychologisch verschil tussen

+1 (van 5) sterren,
0 van 5 sterren
-1 van 5 sterren.

0 sterren is op dit moment zelfs niet eens mogelijk voor product, winkel en user reviews.
je kunt dus lekker mensen flessen en dan nog steeds op alle punten 1 ster (erbij) krijgen.
dat is echt wel wat anders dan er geen een krijgen of erger nog er eentje verliezen.
Je moet ze dan ook niet met iets als de Michelin-sterren vergelijken, waar zelfs 1 bemachtigen al een enorm compliment is.

De ster-beoordelingen zijn ondertussen via de wijze die ook wij hanteren ingeburgerd op het internet.

Het is in de praktijk dus vooral bedoeld als een representatie van 1..10 waarbij 1 ster gelijk staat aan dikke onvoldoende (1 of 2), en 5 sterren aan dikke voldoende (9 of 10).

Helaas zorgt dat er ook voor dat uiteindelijk alleen 5 sterren er nog zo'n beetje toe doet. Al het andere wordt (iig door de meeste ontvangers) als negatief gezien...
Ja, maar dan wel gekoppeld aan de specifieke advertentie. Het is niet zo dat alle advertenties als minder waard worden gezien als er een waardeloos-oordeel komt via een advertentie. Dan draagt alleen die ene advertentie minder bij aan dat totale karma.

Of dat helemaal perfect werkt weet ik niet, dat hangt er een beetje van af hoeveel (ver)kopers daadwerkelijk de moeite nemen om een beoordeling te schrijven.
Dus voor mij verandert er weinig.

Modereren heb ik maar 1-2x gedaan. Is voor mij de moeite niet waard (wist niet eens dat ik er karma voor zou krijgen). Productreviews heb ik ook niet veel mee gedaan. Mijn profiel actualiseer ik nauwelijks (kijkt iemand daarnaar?!). V&A gebruik ik niet. Het enige dat ik nu wel eens doe is een duimpje geven op het forum, waardoor ik iets meer karma zou krijgen.

Doordat er zoveel verdwijnt lijkt het mij nu lastiger worden om karma in het algemeen te krijgen.

[edit]
Hoe zit het met forumtopics en co-auteurs? Krijgen die ook bij een +1'tje van de TS meer karma?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 mei 2021 14:45]

co-auteurs op het forum doen we eigenlijk niets mee mbt karma, voornamelijk omdat dat niet een genormaliseerde relatie is wat het technisch lastig maakt om dat met een simpele query te regelen.
voornamelijk omdat dat niet een genormaliseerde relatie is wat het technisch lastig maakt om dat met een simpele query te regelen.
(+1) / auteurs = extra karmadeelpunt per auteur?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 12 mei 2021 17:31]

Met 'niet een genormaliseerde relatie' bedoelt @crisp dat het domweg niet eenvoudig in onze karma-logica (die is gebaseerd op zo efficiënt mogelijke bulk SQL-queries). Die functionaliteit voor mede-auteurs is effectief een hack op basis van diverse functionaliteiten die de forumsoftware biedt; maar is niet met die efficiënte SQL-queries te ontsluiten.

En daardoor is er ook niet eenvoudig karma aan die mede-auteurs toe te kennen.

Effectief is het enige karma dat dan niet gedeeld wordt voor het topic en de topicstart (effectief een reactie op een topic); dat gaat inderdaad alleen naar de primaire auteur. Alle verdere posts plaatsen die auteurs uit eigen naam en gaan dus naar degene die 'm postte en niet naar de 'topicstarter'.

Verder is het karma dat je met een individuele forumpost (en dus topicstart) kan verdienen van een bovengrens voorzien. En hoewel dat soort grote posts met veel thumbs-ups vaak wel op of tegen die bovengrens zitten, zal het voor het totaal karma van dergelijke gebruikers (die doorgaans erg actief op het forum zijn) maar heel weinig uitmaken.
Is al vooraf te zien wat de verandering gaat zijn?
Nee. We hebben wel tests gedraaid op onze testomgeving, maar dat was ook geen volledige up-to-date database, dus wat het uiteindelijke resultaat gaat worden is ook voor ons nog een beetje een verrassing.
Ok, nouja, op basis van de genoemde wijziging kan ik wel een beetje een inschatting maken. De dingen die verdwijnen/minder worden zijn voor mij ook niet echt grote onderdelen dus ik verwacht dat het wel meevalt.
Oeh spannend, kijken of ik omhoog of omlaag ga O-)
Er is natuurlijk ook nog een kans dat je exact gelijk uitkomt :P
Mooie update!

Ik ben wel blij dat je met het maken van advertenties niet meer zo snel een badge krijgt of veel punten krijgt (nu is het 100 karma per geplaatst bericht).
Vooral doordat er nog weleens "particulieren" 20x een product aanbied, wordt je straks niet meer snel als een expert gezien.

Zie bijvoorbeeld:
https://gathering.tweaker...message/62299428#62299428
Sterker nog, helemaal niet meer. Je krijgt minder karma per advertentie en voor badges telt het gewoon helemaal niet meer mee.
20 jaar oud meubilair op het Tweakers forum, zou automagisch god-like status moeten krijgen. Misschien voor de volgende iteratie. Jammer dat ik geen thumbs up in deze post kan geven. (Y)
O-)
Mooie aanpassingen waar ik in mij ook kan vinden.

Maar op het .plan van 25 maart waren meerdere wat meer fundamentelere vragen gesteld over karma en de effecten daarvan. Die zijn ook druk bediscussieerd in de reacties maar daarvan zie ik niets terug in deze iteratie.

Komt dat omdat het niet paste binnen deze iteratie en dat het onderdeel van een grotere aanpassing waar onze CM mee bezig is volgens mij of is er besloten om er niets mee te doen?

Dan is er daarover tenminste ook duidelijkheid O+

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee