Advertorial

Door Tweakers Partners

HCX Pro AI Processor: kunstmatige intelligentie stuurt nieuwe Panasonic-tv's aan

12-05-2021 • 08:00

11 Linkedin

Met de introductie van Panasonics nieuwe oledtelevisies in de JZ2000-serie maakt ook de HCX Pro AI Processor zijn debuut. De kunstmatige intelligentie hiervan verzekert optimaal beeld, zonder dat entertainmentliefhebbers steeds alle instellingen van hun televisie hoeven na te lopen. Hoe werkt deze technologie en wat merken consumenten ervan als ze een tv met deze bijzondere cpu in huis halen?

Panasonic brengt de JZ2000-lijn uit in twee modellen die verschillen in schermgrootte. Het ene model heeft een scherm van 55 inch, het andere een scherm van 65 inch. Beide hebben een speciale beeldmodus waarin de kunstmatige intelligentie van de HCX Pro AI Processor wordt aangesproken. Eenmaal in deze AI-modus analyseert de cpu in realtime elk frame van het beeld om de gevonden informatie te vergelijken met meer dan een miljoen referentiekaders die in een lokale databank zijn opgenomen.

Op basis daarvan kiest de AI de beeldinstellingen die het beste passen bij het type content waarnaar wordt gekeken. Als dat bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd is, herkent de kunstmatige intelligentie in Panasonics processor deze sport en zorgt hij ervoor dat spelers door een hogere framerate nog levendiger ogen en het gras natuurgetrouwer groen kleurt.

Overigens verloopt dit proces heel geleidelijk. Kijkers hoeven dus niet bang te zijn dat ze de beeldinstellingen constant zien verspringen. Panasonic heeft de technologie dusdanig afgesteld dat de overgangsfase niet met het blote oog zichtbaar is. Bij lineaire tv-uitzendingen spreekt de HCX Pro AI Processor overigens ook de epg-data aan die afkomstig is uit de elektronische programmagids van smart-tv’s.

Door de ogen van Hollywood-experts

De AI werkt ook bij input waar epg-gegevens geen deel van uitmaken, zoals on-demand streamingdiensten. Bij films en series kiest de cpu voor een meer cinematische look die overeenkomt met hoe regisseurs en producenten het eindresultaat voor ogen hadden.

Recente Panasonic-televisies staan onder filmliefhebbers niet voor niets hoog aangeschreven. Het bedrijf werkt al jarenlang samen met toonaangevende colouristen uit Hollywood. Daarbij is sprake van een wisselwerking, want deze professionals voeren hun kleurcorrecties tijdens de postproductie uit op monitoren van Panasonic. De adviezen die ze daarbij aan het bedrijf geven, worden doorgevoerd bij de ontwikkeling van nieuwe producten. De JZ2000-tv’s hebben daar dus profijt van.

De HCX Pro AI Processor bepaalt de ideale kleurwaarden, contrastinstellingen en helderheidsniveaus, op basis van kennis die met behulp van Hollywood-colouristen is vergaard. Concreet betekent het dat de processor kiest uit duizenden registerpunten binnen het rec.709-spectrum en op basis daarvan de tint, helderheid en verzadiging van individuele kleuren corrigeert. Op die manier wordt op elk moment de juiste kleurweergave gerealiseerd. Daarbij neemt Panasonic de D65-norm als uitgangspunt om ervoor te zorgen dat kleuren op ieder helderheidsniveau voldoen aan de kleurreproductie zoals hij bij de nabewerking van films en series wordt nagestreefd.

Als kijkers de regie in eigen handen willen houden, is die optie er overigens ook. Niets weerhoudt ze ervan om in een van de andere beeldmodi zelf de menu’s door te spitten. Iedere instelling die de kunstmatige intelligentie aanspreekt kan daarbij door de kijker zelf worden aangepast.

Beeld en geluid

De voordelen van kunstmatige intelligentie stoppen niet bij de beeldkwaliteit. De techniek zorgt ook voor een verbeterde audiobeleving. De kans is groot dat sportfanaten bij de eerder genoemde voetbalwedstrijd eerst naar de voorbeschouwing kijken. De cpu zorgt er in dat geval voor dat de stemmen van de presentatoren extra duidelijk naar voren komen, bijvoorbeeld door ruis te onderdrukken.

Na de aftrap vult de entertainmentkamer zich juist met ruimtelijke stadiongeluiden waarbij de nadruk meer op surroundeffect ligt. Ook hiervoor spreekt de kunstmatige intelligentie de uitgebreide database van de processor aan, om te bepalen welk geluidsbeeld het beste past bij de content die op dat moment op de televisie wordt weergegeven.

Telkens intelligenter

De HCX Pro AI Processor is niet de eerste ‘slimme’ cpu van Panasonic. In 2019 introduceerde de fabrikant al tv’s met de zogeheten HCX Pro Intelligent Processor aan boord. Wat is het verschil tussen beide? Zoals de naam doet vermoeden, kende ook die eerdere variant slimme instellingen om het aanpassen van de beeldinstellingen te automatiseren. Hiervoor werd met name gekeken naar het omgevingslicht in de ruimte.

In het geval van de HCX Pro Intelligent Processor analyseren twee sensoren de lichtinval op het scherm. De HCX Pro AI Processor gebruikt dezelfde techniek, maar vult hem aan met kunstmatige intelligentie. De nieuwe processor is daarmee een doorontwikkeling van de voorgaande processor en kan de beeldinstellingen nog nauwkeuriger optimaliseren, dankzij een combinatie van lichtsensoren en kunstmatige intelligentie. Die optimalisatie gebeurt iedere seconde opnieuw.

Gemak dient elke kijker

Bij de ontwikkeling van de HCX Pro AI Processor heeft Panasonic rekening gehouden met verschillende soorten tv-kijkers. Wie weinig verstand heeft van alle individuele instellingen op hedendaagse tv’s, zet de AI-modus aan en kan er vervolgens op vertrouwen dat de kunstmatige intelligentie altijd de beste beeldkwaliteit realiseert.

Als tweaker heb je natuurlijk bovengemiddeld veel kennis van zulke zaken, maar ook voor jou is er reden genoeg om enthousiast te worden over deze technologie. Iedereen kent immers wel de momenten dat je na een lange werkdag lekker onderuitgezakt een filmpje wil starten zonder eerst een half uur kwijt te zijn aan het instellen van alle beelddetails. De AI-processor van Panasonic neemt dit klusje uit handen, zodat je alleen nog maar achterover hoeft te leunen om van een eersterangs kijkervaring te genieten. Dat is slim bekeken, letterlijk!

Doe mee met de Panasonic-survey en maak kans op de Panasonic 49JXW944

Panasonic is benieuwd of en hoe jullie tv kijken en wat jullie ervaringen zijn. Samen met Panasonic hebben we daarom een survey opgezet die je hieronder terugvindt. Uiteraard wordt deelname gewaardeerd, daarom ligt voor één van de deelnemers aan de survey een mooie beloning klaar. Hij of zij maakt kans op de nieuwe Panasonic 49JXW944, een 49 inch grote 4k-lcd-tv voorzien van de nieuwe HCX Pro AI Processor.

Panasonic

Voor het onderzoek gebruiken we een Google-formulier, omdat dit een prettige manier is om alle informatie te verzamelen. De data die we verzamelen vanuit de ingevulde Google-formulieren gebruiken we uitsluitend voor het Panasonic-onderzoek. De gegevens zijn alleen toegankelijk voor degene die dit formulier heeft aangemaakt, Tweakers in dit geval. De data in G Suite wordt gehost bij Google, maar wel specifiek in Europa.

Algemene actievoorwaarden

 • Je Tweakers-account moet voor 11 mei 2021 actief zijn.
 • Meedoen kan tot en met 19 mei 2021, alleen via de vragenlijst.
 • De winnaar krijgt uiterlijk 20 mei 2021 bericht via e-mail. Niet-winnaars ontvangen geen bericht.
 • Alleen ingelogde bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt één keer aan de vragenlijst deelnemen.
 • De winnaar ontvangt de Panasonic 49JXW944.
 • De winnaar wordt at random geselecteerd. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
 • Minderjarigen mogen pas meedoen na voorafgaande toestemming van hun ouders of verzorgers.
 • Medewerkers van Tweakers & Panasonic zijn uitgesloten van deelname.
 • Deelnemers die niet voldoen aan bovengenoemde voorwaarden kunnen worden uitgesloten van deelname.
 • Klachten kunnen via klachten@tweakers.net worden ingediend. Prijzen zijn niet inwisselbaar voor geld of andere goederen.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Panasonic en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (11)

Wijzig sortering
en zorgt hij ervoor dat spelers door een hogere framerate nog levendiger ogen en het gras natuurgetrouwer groen kleurt.
En toen ben ik gestopt met lezen. Kom op, we zitten hier op tweakers. Kleuren veranderen echt niet door een hogere framerate.
Het is maar hoe je de zin parse-t:
zorgt hij ervoor dat spelers door een hogere framerate (nog levendiger ogen en het gras natuurgetrouwer groen kleurt)
of
zorgt hij ervoor dat (spelers door een hogere framerate nog levendiger ogen) en (het gras natuurgetrouwer groen kleurt)
^_^
Het klinkt als een leuke ontwikkeling. Al zou ik de ai van de audio graag op andere manier willen zien. Bijvoorbeeld om de maximale volume te kunnen bepalen/piek volumes eruit te halen en dit dus dan zachter laten horen. Of de geluidsvolume ongeveer gelijk maakt voor alles / stemmen herkent en dit dan versterkt. De meeste mensen vinden het misschien leuk maar ik vind het bijvoorbeeld irritant dat sommige dingen veel harder klinken. Denk dan aan bommen, auto crashes, muziek instrumenten, ect. Of series waar de intro veel harder klinkt dan de rest van de serie. Of in games waar de geluid tijdens een film anders is qua volume dan dat je hebt tijden de gameplay zelf. Of dat je de muziek alleen aan en uit kan doen terwijl dit luider is dan de rest van de game / bepaalde geluiden zoals springen wat extra hard is.
Helemaal mee eens,
Het lijkt net alsof er soms wel veel wordt gedaan om de visuele beleving te optimaliseren,
maar het optimaliseren van de auditieve beleving lijkt achter te blijven..
In ieder geval wat begrenzingen van max geluid, verbeteren spraak en zulk soort zaken.
Anoniem: 501293
@Tsenre13 mei 2021 00:00
Ik kan echt niet luisteren naar het geluid uit een TV. Knap van de mensen die het wel kunnen maar ik prefereer toch altijd nog een goede home cinema set erbij. Jullie niet?
Ik vind dat Panasonic nogal schimmig doet over de HDMI-2.1-capaciteiten van televisies met deze chip. Er wordt gesproken over HDMI 2.1-functies VRR en HFR, niet dat hij gewoon HDMI 2.1 ondersteunt. Dat klinkt alsof ze wat te verbergen hebben.
Ik meen mij te herinneren dat HDMI 2.1 ook deels te implementeren is. Panasonic geeft dus aan welke features bij hun toestellen onder HDMI 2.1 geïmplementeerd zijn. Niet schimmig, maar duidelijk,
Als er bij zou staan welke bandbreedte ondersteund werd, was ik het met je eens, maar dat is niet het geval. En daarmee is het dan ook direct onduidelijk en schimmig, want Panasonic weet drommels goed dat geïnteresseerden dit willen weten. Met HDMI 2.1 lopen schermen zonder het volledig te implementeren...
Tussen de 18 en 48 Gbps (128 Gbps compressed) :)

Het scherm ondersteunt 4K120 dus de deductie is dat dit een bandwidth moet zijn van tenminste 35.83 Gbps
Ik heb jaren terug een Panasonic plasma TV gekocht, werkt nog steeds uitstekend. Enige jammere is dat de draadloze netwerkadapter van de TV niet meer werkt, maar dat is prima op te lossen met een Chromecast. Toch ben ik wel benieuwd hoe OLED of een moderne LCD zich nu verhoud tot plasma.

Of ik blij zou zijn met AI weet ik niet. Ik heb een laptopscherm wat zich continu aanpaste aan het omgevingslicht wat uitermate irritant was, steeds donker en lichter wordend scherm. Heb ik na lang zoeken uit kunnen zetten (iets met power management etc). Wellicht gaat dat anders met tv kijken, dat is natuurlijk lastig te vergelijken met een pc.
Ik had hiervoor ook een 42 inch Panasonic plasma TV in de huiskamer ( nu hangt hij in de slaapkamer ).
De beeldweergave is nog steeds goed .
Wij vonden persoonlijk dat alleen een Panasonic Oled een beter beeld gaf tov plasma .
Mijn vrouw heeft totaal geen technische kennis maar vond het beeld van de Panasonic veruit het mooiste
Wij hebben nu een 55 inch Oled

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee