Politie arresteert Nederlanders achter verborgen marktplaats Utopia

De Nederlandse politie heeft vier mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de verborgen marktplaats Utopia. Dinsdag bleek al dat de politie Utopia offline had gehaald. De servers van de site zijn in beslag genomen.

In Enschede en Utrecht werden drie mannen van 29, 30 en 31 aangehouden; een vierde man van 46, die vastzat op verdenking van drugshandel, werd aangehouden in zijn cel. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Op de marktplaats waren drugs en wapens te koop. Een vijfde man werd in Duitsland opgepakt; hij zou via de site drugs, creditcards en munitie hebben verhandeld.

De opgepakte Nederlanders zaten achter Utopia, maar verhandelden volgens het OM ook illegale waren op Black Market Reloaded, een andere handelsplaats, die eind vorig jaar offline ging na een te grote toeloop. Die toeloop werd veroorzaakt doordat The Silk Road, de grootste verborgen handelsplaats op het Tor-netwerk, offline ging.

De Nederlanders worden verdacht van drugshandel, bezit van wapens en het doen van een aanbetaling voor het plegen van een huurmoord. De politie heeft bij de verdachten 900 bitcoin in beslag genomen, wat een waarde van tussen de 400.000 en 600.000 euro vertegenwoordigt. Daarnaast zijn harde schijven, usb-sticks en computers in beslag genomen, evenals de servers in Duitsland waarop Utopia draaide.

Dinsdag bleek al dat de Nederlandse politie de marktplaats Utopia had opgerold, maar hoe dat precies gebeurde, was nog niet duidelijk. Utopia, dat pas vorige week zijn deuren opende, was enkel toegankelijk via het anonimiseringsnetwerk Tor. Tor kan worden gebruikt om verbindingen met het 'bestaande' internet te versleutelen, maar het is ook mogelijk om websites op te zetten die enkel via Tor bereikbaar zijn.

Naar nu blijkt kwam de politie de personen achter de handelsplaats op het spoor via undercover-onderzoek. Zij kocht bij beide handelsplaatsen xtc-pillen, mdma-blokjes en cocaïne. Daarnaast kregen de agenten 'tot hun verbijstering' het verzoek om 'iemand naar de andere wereld te brengen'. De agenten zouden daadwerkelijk een ontmoeting met de opgepakte mannen hebben gehad, waarbij een aanbetaling voor afpersing en een huurmoord werd gedaan.

"Dit onderzoek is een duidelijke boodschap naar iedereen die denkt misdrijven te kunnen plegen binnen de digitale anonimiteit", aldus het OM. "De opsporing en vervolging van deze strafbare feiten hebben voor politie en Openbaar Ministerie hoge prioriteit. Ook binnen de anonieme Tor-omgeving is niemand onaantastbaar."

In oktober werd de grote handelsplaats The Silk Road opgerold. Op die site konden zowel legitieme producten als illegale waren worden gekocht. Sinds het oprollen van The Silk Road zijn diverse alternatieven ontstaan; op dit moment is Silk Road 2.0 nog online.

utopia tor

Door Joost Schellevis

Redacteur

12-02-2014 • 15:54

102

Lees meer

Reacties (102)

102
95
54
4
0
23
Wijzig sortering
Is het geen uitlokking op het moment dat ze het zelf bestellen?
"Er kan geen sprake zijn van uitlokken als de verdachte/persoon niet is gebracht tot andere handelingen dan die waarop zijn opzet reeds tevoren was gericht."
Bron
Is het geen uitlokking op het moment dat ze het zelf bestellen?
Als er al een voornemen bestaat bij de verdachte tot het plegen van een criminele daad, dan is het geen uitlokking. In dit geval zal de rechter stellen dat door het adverteren van illegale waar er al duidelijk een voornemen bestond tot de verkoop en dat de aankoop door politie als geldig bewijs kan worden gezien.
Lijkt me niet, aangezien ze gebruik maken van een illegale dienst. Andersom zou een ander verhaal zijn; een illegale winkel opzetten en mensen oppakken die er gebruik van maken.
Lijkt me niet, aangezien ze gebruik maken van een illegale dienst. Andersom zou een ander verhaal zijn; een illegale winkel opzetten en mensen oppakken die er gebruik van maken.
Je bedoelt zoals dat gedaan is met het hele illegaal vuurwerk verhaal afgelopen jaar? ;) Zelfs dan is het nog de vraag of het echt uitlokking is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een site opzetten, met de tekst "Illegaal in Nederland", met daaronder producten geen uitlokking is: je meldt immers dat het niet mag (je bent bijna je klant aan het ontmoedigen). Koopt iemand dan als nog, dan was deze persoon dit toch al van plan (ala de lokfiets: je zet niet aan tot het jatten er van (uitlokking), maar je biedt wel de mogelijkheid).
.oisyn Moderator Devschuur® @the_shadow12 februari 2014 21:00
Je bedoelt zoals dat gedaan is met het hele illegaal vuurwerk verhaal afgelopen jaar?
Nee, want die mensen werden niet opgepakt maar kregen een persoonlijk bericht zonder verdere consequenties. En de reden is precies dat: dat is wél uitlokking dat niet is toegestaan.
Lokfietsen, lokhomo's en andere lok dingen mogen ook gewoon. Zolang je iemand maar niet actief aanzet tot het overtreden van de wet, mag je best veel doen (er zit nog wel een grijs gebied tussen wat passief en actief is).

Als iemand een politieagent drugs wil verkopen, dan kan die agent best overgaan tot aanschaffen en de dealer daarna oppakken. Ze mogen ook ingaan op het verzoek om een moord te plegen, zolang ze zelf maar niet actief hun fake huurmoordernaarsbedrijfje gaan aanbieden.
Nee, als de agenten gebruik maakten van een aangeboden dienst dat door de verdachte is georganiseerd niet. Andersom is wel uitlokking.
Uitlokking zou zijn: Politie: "Wil jij voor mij iemand omleggen voor 5 ton?" Antwoord: "Sure" en vervolgens de persoon arresteren.


dit is het meest eenvoudige voorbeeld dat ik kan bedenken.
In Europa kun je voor 50000-60000 Euro al iemand door een "profesional" laten vermoorden. In sommige landen kan het zelfs voor veel minder.
Mijn bron is al van meer dan 10 jaar geleden. Ik weet niet of ondertussen de prijzen veranderd zijn?
Ik herinner me van lang geleden op de middelbare school een les maatschappijleer waar een (ex)-wietteler zijn verhaal kwam vertellen. Hij vertelde dat iemand 'omleggen' al kon voor zo'n €2000-€3000. Ik schrok me echt dood, is me ook altijd bijgebleven. Dat is dus wat je leven waard is als het erop aankomt.
Het was een voorbeeld..
Eigenlijk wel, want je vraagt iemand een illegale actie te verrichten. Als je iemand op straat je willekeurig iets wil verkopen voor een normale prijs dan kunnen ze je bij het accepteren van het aanbod meteen aanhouden voor heling... Politie undercover met een gestolen fiets ;)
Tor is door integratie van verschillende diensten al lang niet meer zo anoniem
Waar doel je op met 'diensten'?

Tor is zeer anoniem. Vooral wanneer men altijd de laatste versie draait en ongein als Javascript, Java, Flash etc. uitschakelt. Dan ben je alleen nog te vinden door theoretische kwetsbaarheden zoals het in bezit hebben van alle door jouw gebruikte nodes door een enkele organisatie. (werkt tevens enkel bij het bezoeken van clear net sites als ik het goed heb)

Hidden services (websites die enkel draaien op het tor netwerk) achterhalen kan ook enkel door het misbruiken van bugs of slecht geschreven code (oftewel het is de schuld van de website, niet van tor) of misbruik van zéér theoretische kwetsbaarheden waarbij nauwkeurig en voor lange periodes enorme hoeveelheden internetverkeer moeten worden gemonitored.

Dit is nooit gelukt (voor zover bekend gemaakt is), al is er wel mee geëxperimenteerd. Dit soort aanvallen proberen de ontwikkelaars ook nog tegen te gaan in nieuwere versies.

In alle gevallen die ik ken, waarbij tor-gebruikers of hosters zijn opgepakt, is enkel gebruik gemaakt van social engineering of hacking (of beide).

Ik vind je simpele opvatting dus behoorlijk ongemotiveerd en onwaar.

Hiermee stel ik dus ook dat het OM onzin aan het verkopen is met hun opvattingen over het anoniem zijn op Tor. Soms ben je dat inderdaad niet, maar dat zal komen door je eigen fouten en niet de kwetsbaarheden in het netwerk.

[Reactie gewijzigd door i7x op 26 juli 2024 15:02]

Tor is door integratie van verschillende diensten al lang niet meer zo anoniem
Tja, als het om een online winkel gaat zal er vroeg of laat toch ergens een mannetje met een doosje moeten gaan schuiven.

Dan kun je je winkeldeur en je reclamefolders nog zo anoniem maken, je moet nog altijd het fysieke product leveren.
Ook in dit geval zijn mensen weer opgepakt doordat ze buiten Tor om contact hadden. Dat is gewoon dom... maarja, geld laat mensen domme dingen doen.
Ik ben toch benieuwd hoe de politie te werk gaat met zulke zaken.
Welke stappen moet de politie nemen om een dergelijke site offline te halen etc..

Iemand toevallig met inzicht hierin?? :)
Niet direct inzicht, maar wel een aanvullende vraag: hoe zit dat dan met die bitcoins die in beslag genomen worden? Die zijn dus niet meer in roulatie dan en de politie zal er zelf toch niets mee mogen doen. Op een zo'n zaak stelt het natuurlijk weinig voor, maar er worden er wel meer door justitie ingenomen als ze vermoeden dat ze uit misdrijven verkregen zijn. Totaal zal toch ergens wel gevolgen hebben voor de bitcoin? Nu is er een vaststaand deel (van een vaststaand totaal aantal) uit de roulatie terwijl daar niet voor gecompenseerd wordt....

Niet dat dat in het licht van het koersverloop en de Ddossen van de laatse tijd veel uit zal maken, maar goed....
Op zich geldt voor bitcoins niets anders dan voor bijvoorbeeld in beslag genomen huizen of auto's. Die worden gewoon verkocht (in dit geval ingewisseld voor euro's) en de opbrengst gaat naar de schatkist.

Nu zullen ze eerst overgemaakt zijn van de wallet van de criminelen naar een wallet van de politie. Als de rechtbank deze mensen veroordeeld, en de in beslag genomen goederen dus niet naar hen terug hoeven, zullen de bitcoins verhuizen naar de wallet van de Dienst Domeinen die er zoveel mogelijk geld voor probeert te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 26 juli 2024 15:02]

Anoniem: 112442 12 februari 2014 16:28
Ik snap eerlijk gezegd niet waarom ze de site op "zwart" gezet hebben.
Ze hadden beter niet met dit bericht naar buiten kunnen komen en vastleggen wie op deze "marktplaats" bestelt.
Deze personen hadden ze dan direct in een register van verdachte/gevaarlijke personen kunnen opnemen.

Ik hoop dat ze dit gedaan hebben voordat de site op "zwart" ging.
Want als je Cocaine gebruikt nou dan ben je toch een partijtje gevaarlijk :D

Je hebt een punt hoor daar niet van :)
Je vraagt je toch af welk deel van Bitcoin in handen is aan criminelen. 900 BTC is niet niks op een totaal van ongeveer 13 miljoen.

Je zou maar vroeg ingestapt zijn en nu voor een paar tientjes iemand om kunnen laten leggen.
Je zou maar 10k euro winnen met een kraslot van 2.50 euro :) Kost het omleggen van iemand ineens maar 2.50...
Anoniem: 438893 12 februari 2014 15:58
Ah, kijk. Wat meer informatie en imho terecht dat de website offline is gehaald. Ging wel wat verder dan alleen wat onschuldige drugs dus
Ben ook erg benieuwd hoe de politie achter al die informatie is gekomen. Dikke pluim in ieder geval dat ze de marktplaats niet alleen weten te vinden, maar ook uit de lucht kunnen halen en de eigenaren weten te arresteren. De verdachten waanden zich toch behoorlijk veilig op het Tor netwerk.
Mensen ik snap dat dit als een complottheorie klinkt, maar is het niet wat toevallig dat ze deze gasten op dezelfde manier tegen de lamp lopen als Silk Road beheerder.
Ze werden 'plotseling' benaderd voor een huurmoord!? Was al een raar verhaal bij silk road. Net zo raar als die verkrachtings zaak tegen Julian Assange.
Ze proberen vermoed ik te verbloemen dat ze via illegale taps en afluisterpraktijken aan de informatie zijn gekomen. Dat werkt niet in de rechtszaal. Dan lopen ze zo na het hele NSA debakel.
Het is wel interessant dat je het zegt want ook op Silk Road was er sprake van een huurmoord. Een huurmoord dat is even wat heftiger dan het dealen van drugs. Daarmee toont men maar weer eens aan dat Bitcoins toch vooral in het criminele milieu worden gebruikt en dat TOR slecht is. De politie verkoopt sowieso onwaarheden over het TOR-netwerk in een eerdere persverklaring. De gebruiksdoelen van TOR lopen natuurlijk uiteen maar de onderstaande uitleg is erg eenzijdig en daarmee onjuist.
Het TOR-netwerk, een apart deel van het internet, is een netwerk waar illegale goederen worden aangeboden. Het wordt ook wel ‘dark web’ genoemd.
bron: http://www.politie.nl/nie...s-door-politie-en-om.html
Volgens mij hebben normale burgers ook geen last van dit soort marktplaatsen voor drugs. Zoals ik eerder al aanhaalde is de politie normaal in Maastricht, maar ook Amsterdam helemaal niet zo actief in het tegengaan van drugs delicten. Dat zijn enkel de voorbeelden die ik ken vanuit de media, er zullen vast een hoop meer plekken zijn waar je gemakkelijk aan drugs kunt komen of zelfs door dit soort types wordt benaderd. Het optreden tegen (straat)dealers heeft dan denk ik een lagere prioriteit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 26 juli 2024 15:02]

Daarmee toont men maar weer eens aan dat Bitcoins toch vooral in het criminele milieu worden gebruikt en dat TOR slecht is
Nee, dat toont helemaal niet aan dat bitcoins vooral in het criminele circuit voorkomen. Het toont louter aan dat in het (digitale) criminele circuit vooral bitcoins worden gebruikt. Een subtiel maar toch enorm belangrijk verschil. Voor de eerste conclusie moet je namelijk eerst weten waar bitcoins nog meer voor worden gebruikt, en dat is uit dit bericht niet op te maken.
Is het niet zo dat het aanbieden van een service als deze, niet als misdrijf telt. En ze zodanig een strafbaar feit nodig hadden?
Dat komt omdat niemand hinder ondervindt van mensen die anoniem drugs verhandelen via internet. Sterker nog, omdat de transacties niet meer op straat plaatsvinden zorgt dit juist voor minder overlast. Ik heb nooit drugs gebruikt, maar ik vind dat iedereen het recht heeft om dat voor zichzelf te bepalen. De overheid heeft hier niets mee te maken. Voor de meeste simpele zielen is "we hebben je belastinggeld gebruikt om de aanschaf van grote boze drugs via internet te bemoeilijken" voldoende overtuigend. Een aantal mensen verwacht dat hun belasting geld beter wordt besteed. Associeren met een huurmoord is daarom wel een goede leugen.

Je hoeft geen complotdenker te zijn om te weten wanneer mensen liegen. Ze zijn er namelijk vrij slecht in.
Ik dacht even dat er een verborgen marktplaats was in dat programma van SBS 8)7. Maar hoe dan ook goed dat deze dingen offline worden gehaald.
Stond er dan bij dat ze enkel leveren in Nederland? Je kan wel aankopen maar als het dan een of andere Chinees is die je de drugs gaat opsturen, ben je er niet zoveel mee om deze Chinees op te rollen.
De politie heeft bij de verdachten 900 bitcoin in beslag genomen, wat een waarde van tussen de 400.000 en 600.000 euro vertegenwoordigt.
Wat ik mij hierbij afvraag, bitcoins zijn toch gewoon een reeks getallen. Als crimineel zorg je dan toch voor een 'deadmansswitch', waarbij de 'nummertjes' verkocht worden op een rekeningnr of iets dergelijks? Hoe heb je zekerheid dat je beslag gelegd hebt op de 'nummertjes'?

Verder goeie actie natuurlijk!! Al vroeg ik me ook af (ik heb nogal eens wat vragen), hoe het zit met undercover-onderzoek.
Naar nu blijkt kwam de politie de personen achter de handelsplaats op het spoor via undercover-onderzoek. Zij kocht bij beide handelsplaatsen xtc-pillen, mda-blokjes en cocaïne. Daarnaast kregen de agenten 'tot hun verbijstering' het verzoek om 'iemand naar de andere wereld te brengen'. De agenten zouden daadwerkelijk een ontmoeting met de opgepakte mannen hebben gehad, waarbij een aanbetaling voor afpersing en een huurmoord werd gedaan.
Mag je als politie voordoen als iemand die dergelijke dingen kan doen? Want bijvoorbeeld pedofielen op dergelijke manier kon/mocht niet? Is dit ook geen uitlokking, of is dat anders omdat het dan niet met een echte minderjarige gaat en in dit geval er wel echt gehandeld word etc.
Het aanbod werd uit eigen beweging door de andere partij gedaan. De politie heeft dus niets aangeboden, maar alleen gereageerd op aanbiedingen die er al stonden. Net als die uitnodiging "om iemand naar de andere wereld te brengen" ook uit eigen beweging is gedaan. Het is niet alsof de politie zich zal hebben geprofileerd als "kom naar mij om iemand koud te laten maken" (dit laatste zou dan wel uitlokking zijn als dit zo was).

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 26 juli 2024 15:02]

Ja, alleen hoe krijg je 'het verzoek' daartoe, dan moet je toch eerst 'aanbieden' zodat ze weten dat je zoiets kan? Maar misschien is dat ook wel gewoon door de verkeerde woordkeuze in het artikel en kan ik het me ook wel meer voorstellen zoals jij het beschrijft, is iig logischer.
Ik vond dat ook al erg eigenaardig. Bij Silk Road werd de FBI ook spontaan benaderd voor een huurmoord. Erg shady allemaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.