Informatie die de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben gekregen van de NSA mag wettelijk gebruikt worden, ook als deze informatie op een onrechtmatige wijze is verzameld, zo stelt de Staat in een rechtszaak die is aangespannen door een groep burgers en organisaties.
Dat meldt advocatenkantoor bureau Brandeis op zijn website. Een coalitie van burgers en organisaties, die opereren onder de naam Burgers tegen Plasterk en de rechtszaak tegen de Nederlandse Staat in november startte, eist dat de Staat stopt met het gebruiken van data die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zou zijn verkregen. Daarbij wordt verwezen naar onthullingen van klokkenluider Edward Snowden waaruit onder andere is gebleken dat de AIVD en MIVD informatie gebruiken die afkomstig is van omstreden NSA-programma's.
De Staat, waarbij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken formeel is gedagvaard, zou zich in de rechtszaak hebben verdedigd met de stellingname dat de inlichtingendiensten zich wel degelijk aan de wet houden als zij informatie gebruiken van de NSA, ook als deze op een onrechtmatige wijze is verzameld. Daarbij merkt de Staat op dat de uitwisseling van informatie gebeurt op 'basis van vertrouwen' in de NSA en de 'hechte samenwerkingsrelatie' op basis van artikel 59 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten legaal is. De Nederlandse inlichtingendiensten zullen daarom ook in de toekomst NSA-data blijven gebruiken.
Volgens de aanklagers betekent deze stellingname dat gegevens die door de NSA in strijd met de Nederlandse wet zijn verkregen toch in handen van de Nederlandse inlichtingendiensten komen. Zij melden verder dat minister Plasterk de spionage- en afluisterpraktijken van de NSA eerder in de media in strijd met het Nederlands recht heeft genoemd en deze tevens heeft veroordeeld.
De aanklagers melden verder dat de bekendmaking van minister Plasterk, dat de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken niet door de NSA zijn verzameld maar door Nederland zelf zijn ingezameld en gedeeld met de NSA, geen consequenties heeft voor de rechtszaak. Wel stelt de groep dat zij al een kleine overwinning heeft geboekt toen minister Hennis-Plasschaert woensdag verklaarde dat dit nieuws naar buiten is gebracht in verband met deze rechtszaak.
De rechtszaak tegen minister Plasterk is gestart door onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, brancheorganisatie Internet Society Nederland, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en Privacy First, maar ook onder meer door Xs4all-oprichter en WikiLeaks-activist Rop Gonggrijp, journalist Brenno de Winter en onderzoeker Matthieu Paapst.