Google en Samsung sluiten langdurige patentdeal

Samsung en Google hebben een patentdeal gesloten waardoor beide bedrijven licenties op elkaars patenten krijgen. De deal geldt zowel voor alle patenten die beide bedrijven nu al in handen hebben, als voor de patenten die ze in de komende tien jaar registreren.

De twee technologiebedrijven hebben geen details bekendgemaakt over de patentdeal, behalve dat hij wereldwijd geldt. Het is niet bekend of een van de twee bedrijven geld heeft neergelegd voor de overeenkomst. Op dit moment is zowel Google als Samsung, dat de meeste van zijn telefoons met Android uitrust, met diverse bedrijven in patentzaken verwikkeld, maar de twee bedrijven hebben elkaar tot nu toe met rust gelaten.

Een hoge jurist van Google zegt in een gemeenschappelijke verklaring van Samsung en Google dat patentdeals als deze 'bedrijven zich laten focussen op innovatie en de kans op rechtszaken verminderen'. Op dit moment werken Google en Samsung al veel samen, maar wat de deal interessant maakt, is dat hij voor een periode van tien jaar geldt. Het is niet te voorspellen hoe de verhoudingen tussen Google en Samsung over tien jaar zullen liggen.

Volgens de Russische telecom-insider Eldar Murtazin is de overeenkomst tussen Google en Samsung meer dan alleen een patentdeal. Samsung zou als onderdeel van de deal vaker het recht krijgen om een Google Play-edition van een telefoon uit te brengen. Daarnaast zou Google geen concurrent op hardwaregebied meer zijn; het bedrijf stopt volgens Murtazin in 2015 met het uitbrengen van Nexus-telefoons, die onder de vlag van Google worden verkocht. Welke rol in dat verhaal is weggelegd voor Motorola, de smartphonemaker die door Google werd overgenomen, is onduidelijk.

Verder beweert Murtazin dat Samsung en Google willen voorkomen dat sommige bedrijven, waaronder Microsoft, Android-smartphones kunnen uitbrengen. Eerder bleek dat Nokia, dat door Microsoft wordt overgenomen, dat van plan was. Hoe Google en Samsung dat willen voorkomen is eveneens onduidelijk; Android is vrijgegeven onder een opensourcelicentie. Wel zou Google bepaalde bedrijven de toegang tot de Play Store, de populairste Android-applicatiewinkel, kunnen ontzeggen. Tot slot zou Samsung stoppen met de ontwikkeling van zijn eigen smartphonebesturingssysteem Tizen, maar dat zou een eigen beslissing zijn.

Samsung heeft verder ook een patentdeal gesloten met Ericsson, zo heeft laatstgenoemde bekendgemaakt. In tegenstelling tot Google en Samsung waren die twee bedrijven wel in rechtszaken om patenten verwikkeld. Samsung zal Ericsson geld betalen voor licenties op de patenten, die betrekking hebben op verbindingen met mobiele netwerken. Daarmee zijn patentzaken tussen de twee bedrijven van de baan.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-01-2014 • 08:31

59 Linkedin

Reacties (59)

59
56
39
3
0
12
Wijzig sortering
Dua als ik het goed begrijp word de concurrentie bij android minder want de succesvle toestellen als de nexus komen niet meer. Google en samsung gaan nu meer bepalen wie toestellen met android mogen uitbrengen.

De vraag is inderdaad nu, wat houd dit in voor het open source zijn van android, ja ke mag de code nogsteeds inzien maar je mag niet zomaar een toestel uitbrengen met android.

Lijkt wrop dat google inderdaad bang was dat Samsung groots wilde iitpakken met Tizen en dat is nu de kop ingedrukt.

Klinkt een beetje als wat microsoft vroeger deed, je mag wel computers met windows verkopen maar dan mag je geen alternatief aanbieden, is wel net anders maar voelt bijna hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 27 januari 2014 08:43]

Als het een beetje klopt wat in het artikel staat lijkt me de patentendeal inderdaad redelijk ondergeschikt aan het tweede deel van de overeenkomst: Geen Nexus en geen Tizen, al vraag ik me af of Motorola nog bij deze overeenkomst is betrokken. Het lijkt me dat Motorola op den duur een grotere concurrent voor Samsung kan zijn dan de Nexus lijn nu is.

Dat niet niet zo maar een volwaardig Android toestel kunt uitbrengen was al langer, en ja, ik weet dat de basis van Android open is maar zonder het Google-ecosysteem en vooral de playstore heb je als potentiële developer nog een heleboel te ontwikkelen voordat je een toestel op de markt hebt dat kan concurreren met de huidige smartphones.

De patentendeal an sich veranderd niet zo veel en lijkt me vooral PR, Samsung en Google werken immers nauw samen en zijn heel sterk van elkaar afhankelijk. Google maakt immers het OS waarmee Samsung de smartphone markt domineert.
Hierbij ga ik er vanuit dat de patentendeal niet breder getrokken is dan smartphones en wat daarmee samenhangt. Ik betwijfel of Google haar patenten over zoeken, robotica en ai wil delen, en dat samsung hetzelfde zou doen met alle patenten in al die andere markten waar ze in ontwikkelen zoals tv's, witgoed etc.

edit:
In de officiële bronnen staat niks over de Nexus-Tizen deal. Het is dus nog maar de vraag of dat inderdaad waar is. Verder gaat de patentdeal over meer dan alleen smartphone zaken, maar er wordt niet gezegd hoeveel meer...

http://recode.net/2014/01...wide-ranging-patent-deal/
Samsung and Google didn’t say whether the deal covers all of their respective patents. But they did say it extends beyond mobile, and covers multiple product categories.

[Reactie gewijzigd door curumir op 27 januari 2014 10:41]

Klinkt een beetje als wat microsoft vroeger deed, je mag wel computers met windows verkopen maar dan mag je geen alternatief aanbieden, is wel net anders maar voelt bijna hetzelfde.
Dat is al jaren ongeveer een voorwaarde voor leden van de Open Handset Alliance, een consortium dat ter promotie van Android is opgericht. De leden ervan mogen Android alleen zoals Google die uitbrengt gebruiken en geen forks. Acer merkte al lid de gevolgen daar onlangs nog van.
http://arstechnica.com/ga...nt-android-fragmentation/

Omdat Nokia/Microsoft geen lid is van de OHA, zullen ze dus de "full fledged" Android sowiezo niet mogen gebruiken (Google Play Services zijn closed source). Ik ben benieuwd of Nokia/Microsoft nog toe zouden kunnen treden tot de OHA mochten ze dat willen.
Nu is Tizen geen Android-fork, en Samsung kan naar hartelust er mee aan de gang gaan zonder hun contractvoorwaarden met de OHA geweld aan te doen. Echter, als Tizen enigzins succesvol wordt, zal dat markt afsnoepen van Googles Android, en dat door de grootste Android- en smartphonemaker ter wereld met miljarden dollars aan marketingvermogen. Ik denk dat Google dat risico niet wil nemen, en dat het Tizen-doodsvonnis in de deal met Samsung zit.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 27 januari 2014 10:56]

Aan die patentdeal kleven voor de comsument dus ook nog wel wat nadelen als ik het zo lees : Geen Nexus apparaten meer ( toch vaak de goedkopere en betere toestellen ) en geen Tizen (concurrentie voor Android ) in de toekomst. Bovendien wordt de spirit van OpenSource met voeten getreden als bedrijven gaan voorkomen dat ze concurrentie krijgen als gevolg van het opensource zijn.

[Reactie gewijzigd door farlane op 27 januari 2014 08:40]

Tizen staat buiten de patentdeal met Samsung, en heeft vermoedelijk meer met Intel te maken:

Eldar Murtazin geeft aan dat dit een keuze van Intel is en dat Tizen "dood" is. Samsung en Intel waren bang dat Google het voor het zeggen had bij "Google/Android" (AOSP + GApps), daarom ondersteunden ze Tizen als alternatief. Feitelijk doet Google al aan koppelverkoop en naar mijn inzien machtmisbruik door te stellen dat fabrikanten niet 1 deel uit GApps mogen kiezen (Google Play) zonder de andere (GMail, Google Voice, Google Calendar, Google Maps): Google stopt het lekkerste snoepje uit de snoepwinkel in een snoepzak met 6 smerige erbij die anders slecht verkopen, en alleen de hele zak wordt aan kindertjes verkocht.

Wat Samsung graag wil is wel Google Play aanbieden (klanten willen dat, gewoon via de normale weg apps installeren), maar hun eigen concurrent voor bijvoorbeeld de kalender, misschien de maps en het stemzoeken (voice), want daar kan Samsung dan zelf mogelijk geld aan verdienen. Dat mag nu niet van Google, en voor straf moet Samsung dan in de hoek staan en krijgen ze geen Google-play stikker.

Google is dan weer bang zowel voor klachten tegen deze koppelverkoop als ook voor het omzeilen van dit GApps-pakket via Tizen, neem ik aan: Dat is een "Google/Android"-concurrent met veel steun van grote bedrijven. Dus Google is Intel gaan helpen bij het optimaliseren voor x86.

Door de genoemde patentdeal met Samsung - hoewel Samsung beweert dat het losstaat - krijgt Samsung vermoedelijk ook meer invloed op "Google/Android".

Tizen is daarom zowel voor Samsung als Intel niet meer noodzakelijk, ze bouwen de support af in ruil voor meer invloed in Android.

Eigenlijk wel verdrietig, eerst verneuken Intel en Nokia met mismanagement Maemo en MeeGo, wat er nog van over is wordt met miljarden afgekocht door Microsoft - die effectief MeeGo bij Nokia de nek omdraait, en nu is Google Tizen indirect de nek aan het omdraaien door Samsung en Intel een veer in de reet te steken als ze er alsjeblieft mee ophouden.

De afloop laat zich raden: iOS, Android en Windows Foon blijven als enige over om de taart te verdelen.
Je schetst een somber en onwenselijk scenario, maar het zou inderdaad zeer goed mogelijk kunnen zijn dat het op deze manier gespeeld wordt. Een reden te meer om mijn best gaan doen om de volgende een Jolla of Ubuntu Touch te gaan laten zijn.
Bovendien wordt de spirit van OpenSource met voeten getreden als bedrijven gaan voorkomen dat ze concurrentie krijgen als gevolg van het opensource zijn.
Tja Nokia mag wel degelijk Andorid gebruiken, dat is niet tegen te houden, dus ik snap ook niet dat het artikel dat suggereert...

Enige wat ze tegen kunnen houden is Google's Play dienst, en die is nooit open source geweest!
Google is steeds meer functies van Android naar de Google services aan het verplaatsen. Het argument was altijd dat daarmee nieuwe functies makkelijker en sneller beschikbaar kwamen voor oudere Android versies. Die Google services zijn echter niet open source en daarmee wordt de kale opensource versie van Android wel een stuk minder aantrekkelijk.
Die Google services zijn echter niet open source en daarmee wordt de kale opensource versie van Android wel een stuk minder aantrekkelijk.
Amazon heeft er anders helemaal geen problemen mee.

Google heeft ook al altijd voor het zeggen gehad wie wel/niet die licentie krijgt, oftewel dit bericht veranderd daar niks aan, is echt niet nieuw...

Enige wat dan overblijft is dat Google steeds meer dingen verschuift van Android naar Google Services, maar dat is nou net een punt wat niet zo veel met het artikel te maken heeft.
De versie van Amazon zou ik bijna geen Android meer willen noemen. Die is puur gericht op de eigen Amazon store en de eigen Amazon content.

Uit het artikel: "Verder beweert Murtazin dat Samsung en Google willen voorkomen dat sommige bedrijven, waaronder Microsoft, Android-smartphones kunnen uitbrengen."

Hier staat toch duidelijk dat de verspreiding van Android beperkt moet worden en dat kan alleen als de meeste waarde van Android in gelicenceerde stukken komt, en dat zijn de Google apps en Google services. Dus dat heeft wel degelijk met het artikel te maken.
Amazon heeft er inderdaad geen problemen mee, die heeft geld zat en kan vast Google afdwingen om geen geld te betalen voor de Android licenties. Wat kleinere bedrijven kunnen dit niet en moeten voor android betalen als ze de laatste functies willen implementeren in hun apparaten. Met AOSP versie kan je steeds minder namelijk.

Dat is nou net de reden waarom het slecht is dat Google zo groot is geworden. Het was een bedrijf van innovatie en was grote voorstander van opensource, maar dat is tegenwoordig allang niet meer.

Persoonlijk hoop ik dat Samsung snel met hun Tizen OS komt en afstapt van Android. Samsung is het bedrijf dat Android zo groot heeft gemaakt en is op dit moment de enige die het kleiner kan maken (mits ze het goed aanpakken).

[Reactie gewijzigd door vali op 27 januari 2014 11:47]

Tot slot zou Samsung stoppen met de ontwikkeling van zijn eigen smartphonebesturingssysteem Tizen
Vrees dat je nog lang zal mogen wachten (hoewel dat natuurlijk nog altijd onder de categorie "beweringen" valt)
Het artikel suggereert dat niet, de bron doet dat. Een nogal discutabele vind ik.
Zoals aangegeven wordt kan Google een andere fabrikant wel de toegang tot de Play Store ontzeggen. Dus wat heb je dan nog aan Android.
[...]

Enige wat ze tegen kunnen houden is Google's Play dienst, en die is nooit open source geweest!
Ja maar googke begint steeds meer en meer de touwtjes in handen te nemen
Zonder de google play services werken geen enkele van de g apps ofterwijl google apps
Dat houdt dus ook in dat als nokia geen google play services mag gebruiken dus als samsung en google dat voorkomen
O.a. De youtube app,google+ app,hangouts app,google play store,gmail app,...
Allemaal niet gaan werken
Dus ja als ze nokia/microsoft geen toestemming geven voor de g apps het al een heel deel aan belangrijke apps onteemt
En google begint nu de android gebruikers steeds meer te pushen om google apps te gebruiken denk maar aan hangouts ipv. Berichten de fotos app ipv. Galerij apps en video spelers,google+ ipv. Facebook,google+ipv foto backups,chrome ipv. De stock browser,maps ipv. Navigatie en dat lukt ze ook google apps worden steeds meer en meer gepusht op de android gebruikers waardoor deze bijna noodzakelijk worden en ja een android gsm zonder gapps (had een aantal dagen cyanogenmod gebruikt zonder gapps) en dat was echt niet te doen dus had terug gapps geflasht
En op den duur krijgen we zo een markt waar enkel de grote jongens nog mee kunnen doen, en nieuwkomers buitengesloten worden :) Lang leve het patentensysteem.
Tenzij die nieuwkomers geld hebben of innovatief zijn...
Als ze geld hebben, hebben ze dat waarschijnlijk van een van de grote spelers en als ze innovatief zijn worden ze wel opgekocht door een van die grote spelers..
Nee, daar geloof ik niet in; kijk maar eens naar hoe google aan haar adwords kwam; de bedenker ervan wilde ook niet verkopen; er zullen altijd wel mensen blijven met uitstekende ideen die niet meteen verkopen maar het zelf in beheer willen houden.
Op den duur, dit als al lang het geval. Money kills innovation
Dat houd je toch niet tegen.
Tja, ik begrijp patenten wel, maar volgens mij zouden ze niet zo lang moeten gelden. 3-5 jaar lijkt me meer dan voldoende om voordeel uit innovatie te kunnen halen, alles daarbuiten werkt alleen maar in de hand dat je oneerlijk voordeel haalt en nieuwkomers buitensluit.
Ik ben niet zo blij met deze ontwikkeling. Het lijkt wel of Samsung hier verreweg aan het langste eind trekt, en de resultaten beperken de consument alleen maar.

Geen Nexus toestellen meer na 2015? Geeft Google zomaar hun eigen hardware lijn op? Persoonlijk ben ik groot fan van de Nexus toestellen, ik houd totaal niet van de hardware van o.a. Samsung met allerlei bloatware.

Zoals hierboven aangegeven is, zijn toestellen zoals de Moto G ook geweldig. Ik hoop dat alleen Google zelf stopt met hardware te maken, zodat Motorola nog gerust verder kan met Nexus-achtige hardware.

Ik snap zowieso niet waarom Google met zo'n deal in zee gaat. Nogmaals, het lijkt wel alsof alleen Samsung hier baat bij heeft. Los dan van het feit dat Samsung stopt met hun eigen besturingssysteem Tizen, maar volgens het artikel was dit Samsung's eigen idee.

[Reactie gewijzigd door Darkblaster op 27 januari 2014 09:11]

Google verstevigt op deze manier Samsung's lock-in in de Android wereld: ze zijn en zullen voorlopig immers nog wel even de grootste Android telefoonmaker zijn - en dat soort bedrijven moet je tevreden houden. Ik hoop persoonlijk dat Samsung echt wat aan al hun bloatware/unoptimized toestellen gaat doen. Heb sinds een paar dagen een Moto G en dat ding draait gewoon smoother dan een Galaxy S3 / Galaxy Note 2.
Google is er bij gebaat om Samsung te vriend te houden (en andersom, maar Samsung heeft nu even wat meer macht in de markt dan Google)...

Wat curumir al ergens zegt is dat patenten geneuzel nogal nutteloos gezien Google en Samsung elkaar toch niet in de haren vlogen is er eigenlijk buiten dat het nu formeel netjes geregeld is niet veel/niks veranderd...

Deze afspraken creëren wel echt een machtsblok waar je U tegen zegt, gezien dit 2 mega grote bedrijven zijn die zeer afhankelijk van elkaar zijn! Hopen dat het goed gaat, want in mijn woordenboek leidt te veel macht tot misbruik ervan!
Mogelijk geeft dit de bedrijven wat meer tegenwicht ten opzichte van Apple en Microsoft met betrekking tot alle patentzaken die daar lopen. Hopenlijk voldoende om al dat patentoorlog geneuzel in de rechtbanken eens te laten beeindigen.
Het einde van de Nexus lijn zou wel sneu zijn :-(
Ga er maar vanuit dat motorola dat stokje overneemt. Met de moto G hebben ze een erg goedkope, maar goede smartphone op de markt gebracht met bijna geen aanpassingen aan de software. Daarnaast zullen er meer Google Play Edition telefoons komen van de high-end modellen.
Daarnaast zullen er meer Google Play Edition telefoons komen van de high-end modellen.
Klopt maar die zijn vaak duurder :S Hoewel daar misschien ook wel afspraken over zijn gemaakt...
Als Google zich niet meer op hardware gaat richten lijkt het er eerder op dat ze Motorola aan Samsung of iemand anders zullen verkopen.
Einde van de Nexus-lijn? Dat zou wel erg jammer zijn. Ik hoop dat het in ieder geval mogelijk blijft om telefoons te kopen met de "schone", standaard Android erop, zonder toeters en bellen van een specifieke telefoonfabrikant.
De Nexus lijn wordt dus vervangen door de 'Google Play Edition' van bepaalde telefoons. De meeste smartphones uit het hoogste segment hebben nu al een Google Play Edition, deze telefoons hebben geen skins (Samsung Galaxy S4 Google Play Edition zonder TouchWiz) en hebben na een aantal weken de Kitkat update ontvangen. De normale Galaxy S4 versie moest echter nog een hele tijd wachten.

Kort door de bocht: Het is een kale Android versie met snelle updates, echter niet zo snel als de nexus lijn.
Ik sta vooral te kijken van dat Tizen helemaal de prullenbak in zou gaan. Laatst waren er nog berichten dat ze er al zoveel miljoenen in hadden gestoken en dat er eindelijk een ZTE (?) telefoon met Tizen versie... 3? uit zou komen. Na die jaren ontwikkelingen houden ze er nu maar gewoon mee op? Toch geen besturingssysteem voor Samsung? Voor de tefeloons, wasmachines, ovens, televisies, etc.?
Zouden ze dan kiezen voor Android op alle apparaten? Ik ben benieuwd wat de consequenties zijn van deze deal. :?

edit: deze artikelen bedoelde ik dus: nieuws: Samsung stelt release Tizen-telefoon verder uit
nieuws: Samsung wil Tizen-besturingssysteem breed inzetten

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 27 januari 2014 11:11]

Er zijn recent nog berichten geweest dat tizen wederom uitgesteld werd, maar eveneens berichten dat er toestellen zouden worden aangekondigd in februari, en dat er een evenement rond tizen gepland wordt op mwc (eveneens in februari, dus misschien zijn bovenvermelde aankondigingen = evenement op mwc).

Anderzijds waren er berichten dat providers (zoals NTT DoCoMo) hun plannen om een tizen toestel uit te brengen opgeborgen hebben, maar daarnaast dan weer toezeggingen van fabrikanten om er net wel mee aan de slag te gaan

Dus uiteindelijk zullen we maar moeten afwachten wat het dan wel word, maar het zou me verbazen als ze met de ontwikkeling zouden stoppen gezien ze al een camera die op tizen draait op de markt hebben.
Ben eens benieuwd welke ontwikkelingen dit met zich meebrengt.
Wel zou het jammer zijn als de nexus lijn zou verdwijnen, zonder dat daar een gelijkwaardige opvolger binnen bijvoorbeeld Motorola voor kom.
Voornamelijk de prijs/kwaliteit verhouding en de snelle updates naar nieuwe software zijn wat mij betreft de grote pluspunten van deze serie.
Kijk, hier wordt o.a. gekeken naar het grotere belang. Je kunt wel tot het einde der tijd blijven kibbelen over 'patent van jou, patent van mij' maar je kunt je afvragen of dat uiteindelijk wel in het belang is van je bedrijf. Nu is er meer ruimte om te focussen op innovatie i.p.v. een slopende concurrentiestrijd.

Tegelijkertijd is het ook een nadeel dat er ook een stuk concurrentie is weggepoetst. Google en Samsung zullen zich hierdoor aan elkaar kunnen optrekken en sterker worden. Iets wat niet per definitie een voordeel hoeft te zijn voor de consument.

Benieuwd hoe dit in de komende jaren uitpakt, maar het lijkt mij duidelijk dat de andere spelers hier een gevaarlijk duo tegenover zich hebben.
Het zou dan toch ook kunnen dat Samsung Nexus apparaten gaat maken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee