Google koopt bedrijf voor kunstmatige intelligentie

Google heeft een bedrijf overgenomen dat zich specialiseert in kunstmatige intelligentie. Volgens een Amerikaanse techtsite gaat het grotendeels om een talent acquisition, waarbij een bedrijf wordt overgenomen voor het personeel dat er werkt.

googleGoogle heeft de overname van het bedrijf, DeepMind, bevestigd tegenover de website Recode, maar wil niet aangeven hoeveel het voor het bedrijf heeft neergelegd. Volgens Recode gaat het echter om 400 miljoen dollar, oftewel bijna 300 miljoen euro. De Financial Times stelt dat het om een overnamebedrag van 500 miljoen dollar gaat, oftewel 365 miljoen euro.

Volgens Recode is DeepMind vooral overgenomen voor het personeel dat er werkt. Google-ceo Larry Page zou de overname van het bedrijf persoonlijk op zich hebben genomen. Het bedrijf, dat rond de drie jaar oud zou zijn, heeft volgens Recode ten minste 50 mensen in dienst en werkte het aan onder meer een aanbevelingssysteem voor webwinkels.

Waar Google de medewerkers van DeepMind precies voor zou willen inzetten, is niet bekend. Het bedrijf werd mede opgericht door Demis Hassabis, een schaakmeester en programmeur. Onder meer een van de bedenkers van Kazaa en Skype heeft in het bedrijf geïnvesteerd.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-01-2014 • 07:35

32

Reacties (32)

32
29
19
2
0
2
Wijzig sortering
Tot 10 miljoen dollar per werknemer. En dan heb je geen eens de garantie dat ze willen blijven.
Maar al te vaak zie je dat een talent acquisition ertoe leidt dat de kennis wordt "geborgd" en het bedrijf niet meer mag verlaten. De medewerkers met die kennis, of ze willen of niet, krijgen dan vaak clausules in hun contract dat ze best weg mogen (na overdracht van alle kennis) maar dat ze niet altijd een vergelijkbare functie bij een directe concurrent van Google mogen gaan bekleden.

10 miljoen dollar (omgerekend) per werknemer is natuurlijk wisselgeld voor Google; afgelopen jaar zeggen ze meer dan $1.3 miljard te hebben geinvesteerd in (delen van) 75 andere bedrijven.
Dit moet je nog altijd zelf ondertekenen. Als die beperkings clausule niet in je orginele contract stond en je werkgever wordt overgenomen, dan kan je kiezen of delen natuurlijk. Maar dit wordt in andere branches ook toegepast, bijvoorbeeld inkopers of verkopers, die niet bij een vergelijkbaar bedrijf mogen solliciteren binnen een jaar tijd, omdat ze anders persoonlijke klanten meenemen. Het beschermt bedrijven tegen job hopping en goedkoop inkopen van kennis en relaties door andere bedrijven.

Het is op zich wel een logische aankoop voor Google. Ik vraag me wel of, of dit soort best succesvolle bedrijven niet in de kiem gesmoord worden door giganten als Google. Maargoed uiteindelijk blijft het de keuze van de eigenaar van zo'n bedrijf.
Lijkt me toch heel duidelijk waarvoor ze deze technologie voor willen in zetten, hun advertentie netwerk. Google wil alles weten en met behulp van deze technologie kunnen ze misschien voorspellen wat wij in de toekomst zouden kopen! Draait allemaal om hoe Google nog beter op ons kunt inspelen!

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 23 juli 2024 21:17]

De enige reden waarom ik nu deze algoritmes zou zien bij Google, is de implementatie in hun zelfstandige auto's en hun zelfstandige robots.

Tja, advertenties zijn nog altijd een push/pull mechanisme; een algoritme zal weinig leren van iemand die misschien 4 uur lang 1 pagina zit te lezen op internet.
ik vind eigenlijk dat de reactie van KvanSteijn alleen maar open deuren in gooien is.

natuurlijk zal het gebruikt worden om hun diensten beter te maken.
om ons nog aantrekkelijkere advertenties te laten zien. want dat is hun verdien model.

@MAX3400 dat push/pull mechanisme. is in de loop der jaren wel wat veranderd. computer, gmail, (browser), playstore, smartphone, tablets, locatie, (volgens mij zelfs Weer) hebben invloed op de advertenties die geboden worden. dus als een algoritme zich nog wat beter kan aanpassen aan bepaalde situaties. denk ik dat google daar best wat extra geld mee kan genereren.
Google denkt bij kunstmatige intelligentie heel wat verder dan advertenties beter maken. Er zijn een paar bedrijven/instituten die serieus bezig zijn met het ontwikkelen van echt zelflerende en zelfdenkende systemen. Denk aan één of twee universitaire instituten, het Amerikaanse leger en Google. En Deepmind dus. Ondanks dat ze relatief klein en onbekend zijn, is Deepmind van deze spelers misschien wel het verst in dit veld, ook al is dat bijna niet objectief te bepalen tot 'het' gelukt is (waarbij het ook nog vrij vaag is wat 'het' nu eigenlijk is). De site van Deepmind is (bewust) heel understated, maar geloof me dat hun ambities heel wat verder liggen dan betere algoritmes voor e-commerce.

Praktische toepasbaarheid op korte termijn is zeker voor Deepmind, maar waarschijnlijk ook voor google niet het belangrijkste bij dit werk.
Hoezo natuurlijk?

Google heeft bijvoorbeeld onlangs ook ontzettend veel robotica bedrijven gekocht. Lijkt me eerder dat die hiervan gaan profiteren.

Het moge duidelijk zijn dat Google veel grotere plannen heeft dan advertenties.
dan loop je wel een beetje achter de feiten aan, voorspellingen.... worden hele zware algoritmes voor gebruikt
indien het google niet was zou het wel iemand anders geweest zijn... en niemand hou je tegen om ook een zoekrobot te ontwikkelen toch ?

ontopic: google zal wel zen redenen hebben om dit bedrijf over te nemen met oog op de toekomst of om gewoon getalenteerd personeel erbij te hebben als de ceo larry page persoonlijk dit bedrijf wil dan is het zen recht om dit te kopen

edit: net als ik reply ga je je post editen, de edit is alleziens al beter dan de eerste post

[Reactie gewijzigd door Rigs op 23 juli 2024 21:17]

Met 75 personeelsleden betaal je geen 400 miljoen dollar voor 'talent acquisition'.

Want dat zou meer dan 5 miljoen dollar per personeelslid zijn :)
Anoniem: 445817 @Xieoxer27 januari 2014 07:48
Met andere woorden: Google koopt bedrijf zodat Google haar bestaande producten kan verbeteren. Zo gek of sinister is dat niet, toch?

Overigens ben je met Ghostery/Adblock en zoeken via een andere zoekmachine heel snel van Google af hoor. Mogelijkheden genoeg als je je echt druk maakt om wat Google van je weet.
En waar betalen ze die 400 miljoen dollar dan voor?
DeepMind heeft niet eens een homepage online staan waarin ze zichzelf promoten.

Hoe haal je dan klanten binnen?
Anoniem: 573732 @Xieoxer27 januari 2014 12:26
Natuurlijk, maar het feit blijft dat het nog niet precies bekand is waarvoor het ingezet gaat worden. Kan ook dat Google er heel andere plannen mee heeft. Dat iets heel erg voor de hand ligt geeft nog steeds geen zekerheid.
Sterker nog, we weten niet eens wat google gekocht heeft voor 400 miljoen dollar.

Er is geen webpage van deepmind online waarop staat: "wij bieden product X en Y aan".
Snap niet goed waarom je -1 krijgt, aangezien het waarschijnlijk neerkomt op wat je zegt. Het bedrijf werkte immers aan aanbevelingen binnen webshops. Ik denk dat Google dusdanig onder de indruk was dat men het gehele bedrijf heeft overgenomen.
"Snap niet goed waarom je -1 krijgt"
Omdat dit riekt naar bashen.

"Het bedrijf werkte immers aan aanbevelingen binnen webshops"
En waarschijnlijk nog tig andere projecten waarbij de overname van pas komt.

Met je eens. De wereld door een zwarte bril bekijken geeft zulke reacties.
Nee. Larry Page heeft nooit verhuld dat hij met Google een echte AI wil creëren. Vandaar dit soort aankopen.

Dat een stukje van de tech in AdWords gepropt kan worden...tsja, da's dan mooi meegenomen..
Precies. En op het vlak van echte AI was Deepmind de laatste jaren de partij die veel van het talent wegkaapte, waar google ook op aasde.
En Google koopt het zoveelste bedrijf, wat potentieel een bedreiging van een deel van hun markt zou kunnen worden, op. Het zou wat mij betreft 'verboden/minder eenvouidg' mogen worden dat bedrijven als Google, Apple, Microsoft kleine startups opkopen en daarmee van de markt halen. Bij dit soort ongebreideld opkopen van bedrijven is de wereld niet geholpen, dit is technologie die in de pool van een megaconcern beland ... een bedrijf dat deze technologie best zelf had kunnen ontwikkelen, maar het nu uit eigen belang weghaalt bij de rest van de wereld. Als dat niet zo zou zijn, zouden ze een licentie hebben genomen ipv opkopen.
Een startup of bedrijf kan ook gewoon nee tegen het bod zeggen. Net als snapchat die het bod van 3 miljard USD van Facebook voor z'n 20 medewerkers afwees. Als je overnames gaat reguleren en inperken met wetgeving en regels lijkt het mij dat je innovatie en product ontwikkeling juist gaat beperken mede omdat een deel van de startups gestart en gefinancierd worden met het nevendoel in de toekomst verkocht te worden.
snapchat is al over zijn hoogtepunt heen... niet zo slim van de beste mensen.
Anoniem: 573732 @HerrPino27 januari 2014 12:33
Sterker nog, het komt ook nog al eens voor dat grote bedrijven patenten kopen omdat die een potentiele bedreiging vormen voor de markt waarin zij opereren. Voorbeeld: Olie bedrijven kopen patenten op die gerelateerd zijn aan elektrische auto's.
Google is bezig om een cybernetica vriend te creëren. http://techcrunch.com/201...g-your-cybernetic-friend/

Facebook was ook erg geïnteresseerd om dit bedrijf over te nemen.
Anoniem: 64119 27 januari 2014 13:31
Alu hoedje op mode.
Is dit een goed moment om een voorraad kuil te gaan graven met een mingun (+andere wapens) erin :?
Alu Hoedje af mode.
[aluhoedje]Je krijgt hier wel -1 en Skynet is misschien niet direct waar AI tot leidt, maar als de technologie zich zo doorontwikkeld kom je uiteindelijk uit bij Technologische singulariteit
Onder de 'technologische singulariteit' wordt doorgaans verstaan:
  • Een tijd in de toekomst waar de technologische vooruitgang zo snel gaat dat mensen met hun tegenwoordige intelligentie de resulterende maatschappij niet meer kunnen begrijpen.
  • Het tijdstip waarop alle exponentiële trends die sinds het ontstaan van het leven zijn begonnen allemaal samen komen en 'door het plafond gaan'.
  • Het tijdstip waarop de eerste kunstmatige intelligenties of posthumans (verbeterde mensen met een opgevoerde intelligentie) hun verdere ontwikkeling in eigen hand nemen en zich zelf zo snel gaan 'verbeteren' dat de wereld kort daarop eveneens onbegrijpelijk wordt voor hedendaagse mensen.
Gevaren
  • Gevaarlijke technieken
  • Intelligentie en morele waarden
  • Massale werkloosheid
  • Een eeuwig superieure elite
Ik kan iedereen het aanraden om het artikel op Wikipedia te lezen.[/aluhoedje]

Ik ben in ieder geval benieuwd wat voor toepassingen van AI we in de toekomst zullen zien. Er zijn zeker een hoop leuke en handige toepassingen te bedenken. Maar als dit soort technieken in de handen van de verkeerde mensen komt kan het ook tot enorme problemen leiden.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 23 juli 2024 21:17]

Ik denk dat het onvermijdelijk is dat we uiteindelijk maar een systeem zullen gaan waar machines heersen. Wij zullen het absoluut niet meemaken, maar het lijkt erop dat we er wel naar streven om zover mogelijk te komen qua kunstmatige intelligentie.

Wellicht ook wel een goed idee, gezien de wereld die we aardig verkloten op het moment op allerlei manieren :P
Bij Deepmind zijn ze zich ook van die gevaren bewust, daarom hebben ze er blijkbaar bij Google op aangedrongen om een ethische commissie in te stellen om het gebruik van hun technieken te monitoren, volgens deze site. Bij Deepmind was al langer zo'n ethische commissie actief.

Of die gevaren realistisch zijn en zo ja, of een ethische commissie dan gaat helpen is allebei natuurlijk nog zeer de vraag.

[Reactie gewijzigd door Lapa op 23 juli 2024 21:17]

Op zich wel relevant gezien ze onlangs Boston Dynamics gekocht hebben welke ook onderzoek deed naar robots voor het amerikaanse leger.
Gecombineerd met deze AI technologie is skynet een stapje dichterbij, al zal het meer reclame en advertisement oorlog worden denk ik als het aan goolge ligt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.