Vijftien procent van alle zoekopdrachten die Google verwerkt, zijn nooit eerder voorgekomen. Om deze van een goed antwoord te voorzien, wordt kunstmatige intelligentie ingezet. Het systeem met de naam RankBrain is al sinds begin 2015 actief.
Dat Google zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie is al langer bekend. Begin 2014 nam het DeepMind over en later dat jaar werd een samenwerking opgezet met onderzoekers van de universiteit van Oxford om nieuwe algoritmen voor machine learning te ontwikkelen. Nu geeft Greg Corrado, onderzoekswetenschapper bij Google, uitleg over de toepassing van kunstmatige intelligentie bij zoekopdrachten.
Volgens Corrado wordt het systeem genaamd RankBrain, de afgelopen maanden succesvol ingezet bij een groot deel van de zoekopdrachten. Het systeem zet grote hoeveelheden geschreven tekst om in vectors, oftewel wiskundige entiteiten. Als het systeem woorden of zinnen ziet die het niet herkent, kan RankBrain gokken welk woord of welke zin een vergelijkbare betekenis zou hebben. Dat zou het systeem beter in staat stellen om antwoord te geven op een nog niet eerder voorgekomen zoekopdracht. Ook zou de kunstmatige intelligentie overweg kunnen met dubbelzinnige vragen.
Corrado stelt dat de kunstmatige intelligentie boven verwachting presteert. In de maanden dat RankBrain werkzaam is, zou het systeem de op drie na belangrijkste pijler zijn voor het geven van een zoekresultaat. In totaal zouden er 'honderden' signalen zijn die verantwoordelijk zijn voor het rangschikken van de antwoorden op een zoekopdracht.