Google zou via dochterbedrijf DeepMind toegang hebben tot de patiëntengegevens van rond de 1,6 miljoen Britse patiënten. Inzicht in de medische gegevens komt voort uit een overeenkomst die is gesloten met de National Health Service, de publieke Britse zorgverstrekker.
Volgens NewScientist heeft DeepMind een deal gesloten met de NHS over het uitwisselen van gegevens. De documenten waar dit uit blijkt zijn door de site online gezet. Volgens de overeenkomst krijgen DeepMind en Britse medewerkers van Google toegang tot een beveiligde datastream via waar de patiëntengegevens van drie ziekenhuizen in Londen worden verstuurd.
Door de overeenkomst wordt er toegang gegeven tot de patiëntendata van de afgelopen vijf jaar. Daardoor zou het gaan om ongeveer 1,6 miljoen patiënten, waarvan gedetailleerde medische informatie beschikbaar is, waaronder diagnoses, uitgevoerde medische tests, voorgeschreven medicatie en de locatie van de patiënten.
Eerder dit jaar kondigden DeepMind en de NHS aan dat er een samenwerking werd gesloten om de status van patiënten met een nieraandoening te monitoren. In een reactie stelde Google, dat DeepMind in 2014 overnam, dat er geen aparte dataset voorhanden is waarin alleen de gegevens van nierpatiënten vindbaar zijn, waardoor er toegang is gegeven tot alle medische data.
Verder blijkt uit de documenten dat de Google-dochter plannen heeft om de dienstverlening aan medische instellingen uit te breiden. Zo zou er gewerkt worden aan Patient Rescue, een systeem dat op basis van klinische gegevens de dokter kan helpen met het maken van beslissingen. Op basis van grootschalige datasets wil DeepMind voorspellingsmodellen maken die inzicht geven in het verloop van de ziekte of het effect van een therapie.
Er wordt overigens door meer bedrijven en instellingen gewerkt aan dergelijke tools; onder andere in Nederland worden elektronische hulpmiddelen ontwikkeld voor dokters, waarmee zij bijvoorbeeld patiënten met diabetes beter kunnen behandelen.