In België is de nieuwe dienst Bhaalu van start gegaan die gebruikers in staat stelt alle programma's op tv uitgesteld te kijken. Ze nemen daarvoor zelf programma's op, die vervolgens automatisch gedeeld worden met andere gebruikers.
Ontwikkelaar Right Brain Interface spreekt zelf van een Collaboratieve Video Recorder om zijn Bhaalu-dienst te omschrijven. Bhaalu is zaterdag in België gestart maar komt binnenkort ook naar Nederland. Gebruikers krijgen een Bhaalu Box om programma's op te nemen. Volgens de dienst kunnen alleen programma's waar de gebruikers al voor betalen bij hun abonnement op Belgacom, Telenet, TV-Vlaanderen, KPN, Canal Digitaal, Ziggo en UPC Basis opnemen. Ter verificatie moeten Bhaalu-klanten hun factuur hiervoor opsturen naar de dienst.
Naast een Bhaalu Box bezitten en een tv-abonnement afnemen moeten klanten lid worden van een Bhaalu-vereniging in hun regio. Die groep gebruikers deelt hun opgenomen programma's via internet automatisch met elkaar, zodat gebruikers niet alleen de door henzelf opgenomen content, maar in theorie alle programma's en films kunnen kijken. Standaard kunnen bezitters van een Bhaalu Box opnames tot 30 dagen terugkijken; voor favorieten is die periode 90 dagen. In hd opnemen en terugkijken is nog niet mogelijk, maar dit zal binnenkort wel het geval zijn, belooft de dienst.
:fill(white)/i/1385289844.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1385289842.jpeg?f=thumb)
/i/1385298730.png?f=thumb)
De Bhaalu Box, die overigens sterk op de Zotac Zbox Nano lijkt, is te koop voor 365 euro en voor 5 euro per maand kun je lid worden van een Bhaalu-vereniging. Wie via meer apparaten zoals smartphones en tablets wil kijken, moet per device extra lid-geld betalen. Daarnaast is voor mobiele toegang een licentie van 49 euro en een speciale app nodig, die alleen nog voor iOS en Android beschikbaar is.
Opnames zijn mobiel tot zeven dagen terug te bekijken. Tenslotte komt Bhaalu met een hdmi-stick, die eveneens terugkijken tot zeven dagen mogelijk maakt en die 125 euro kost. Binnenkort zou ondersteuning voor pc's en Mac's moeten volgen. Gebruikers kunnen hun opnames via sociale media zoals Facebook en Twitter met vrienden delen.
In België stellen VTM en VRT tegen de Standaard overigens dat de dienst niet legaal is: volgens de zenders is hun toestemming nodig voor het aanbieden van een dergelijke uitgesteldkijken-dienst. De Vlaamse omroepen introduceren maandag zelf de dienst Stievie voor uitgesteld kijken.