Dienst laat gebruikers opgenomen tv-programma's automatisch delen

In België is de nieuwe dienst Bhaalu van start gegaan die gebruikers in staat stelt alle programma's op tv uitgesteld te kijken. Ze nemen daarvoor zelf programma's op, die vervolgens automatisch gedeeld worden met andere gebruikers.

Ontwikkelaar Right Brain Interface spreekt zelf van een Collaboratieve Video Recorder om zijn Bhaalu-dienst te omschrijven. Bhaalu is zaterdag in België gestart maar komt binnenkort ook naar Nederland. Gebruikers krijgen een Bhaalu Box om programma's op te nemen. Volgens de dienst kunnen alleen programma's waar de gebruikers al voor betalen bij hun abonnement op Belgacom, Telenet, TV-Vlaanderen, KPN, Canal Digitaal, Ziggo en UPC Basis opnemen. Ter verificatie moeten Bhaalu-klanten hun factuur hiervoor opsturen naar de dienst.

Naast een Bhaalu Box bezitten en een tv-abonnement afnemen moeten klanten lid worden van een Bhaalu-vereniging in hun regio. Die groep gebruikers deelt hun opgenomen programma's via internet automatisch met elkaar, zodat gebruikers niet alleen de door henzelf opgenomen content, maar in theorie alle programma's en films kunnen kijken. Standaard kunnen bezitters van een Bhaalu Box opnames tot 30 dagen terugkijken; voor favorieten is die periode 90 dagen. In hd opnemen en terugkijken is nog niet mogelijk, maar dit zal binnenkort wel het geval zijn, belooft de dienst.

Bhaalu Bhaalu Bhaalu Box

De Bhaalu Box, die overigens sterk op de Zotac Zbox Nano lijkt, is te koop voor 365 euro en voor 5 euro per maand kun je lid worden van een Bhaalu-vereniging. Wie via meer apparaten zoals smartphones en tablets wil kijken, moet per device extra lid-geld betalen. Daarnaast is voor mobiele toegang een licentie van 49 euro en een speciale app nodig, die alleen nog voor iOS en Android beschikbaar is.

Opnames zijn mobiel tot zeven dagen terug te bekijken. Tenslotte komt Bhaalu met een hdmi-stick, die eveneens terugkijken tot zeven dagen mogelijk maakt en die 125 euro kost. Binnenkort zou ondersteuning voor pc's en Mac's moeten volgen. Gebruikers kunnen hun opnames via sociale media zoals Facebook en Twitter met vrienden delen.

In België stellen VTM en VRT tegen de Standaard overigens dat de dienst niet legaal is: volgens de zenders is hun toestemming nodig voor het aanbieden van een dergelijke uitgesteldkijken-dienst. De Vlaamse omroepen introduceren maandag zelf de dienst Stievie voor uitgesteld kijken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-11-2013 • 11:50

42

Submitter: dukesbury

Lees meer

Reacties (42)

42
42
40
6
1
1
Wijzig sortering
Lijkt me geen lang leven beschoren, want volgens mij is dit simpel aantoonbaar in strijd met de auteurswet (zelfs als je de Nederlandse uitzondering daarop die downloaden toestaat meeneemt): het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal zonder toestemming van de rechthebbende is niet toegestaan. En dat verspreiden is nu juist wat deze dienst doet...
Precies, en ze zullen waarschijnlijk een enorme schadeclaim krijgen dat ze onmiddellijk failliet gaan. En daar zit je dan als gebruiker met je duurbetaalde apparatuur.
"Ze" kunnen niet failliet gaan. Je maakt als lid deel uit van een feitelijke vereniging. (Bij het inschrijven moet je je expliciet daarmee akkoord verklaren, meteen ook reden waarom ik daar heb afgehaakt.) In België komt het er als feitelijke vereniging op neer dat alle leden zelf aansprakelijk zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een vzw die als rechtspersoon kan optreden. http://www.belgium.be/nl/...chapsvormen/verenigingen/ Specifiek het zinnetje "Haar leden zijn met persoonlijk vermogen aansprakelijk voor de schulden van de vereniging." deed me afhaken.
Alweer een stroomvretertje en abonnement erbij...
Ik zie eigenlijk geen meerwaarde. Met mijn Telenet Digicorder kan ik nu al 2 programma's opnemen en op hetzelfde moment een 3de zender bekijken. En die opnames blijven beschikbaar tot ik ze zelf wis.
Het aanbod aan kwalitatieve programma's is nu ook niet zo groot dat ik nog meer zenders simultaan wil opnemen. Behoefte om mijn opnames te delen heb ik ook niet. En als ik al iets op andere media wil kunnen bekijken (DVD speler voor kinderen in de auto bijvoorbeeld), neem ik die programma's wel op met mijn PC en brand ze daarna op een schijfje.
+ via yelo kun je op je tablet, smartphone of pc ook je opnames bekijken dat je opgenomen hebt met je digibox.
Yelo werkt maar vlot op bepaalde toestellen... en helaas zijn dat er bijzonder weinig!
Ik heb zelf Galaxy tab en Nexus en op beide toestellen vaak miserie...opgenomen programma's niet zichtbaar in lijst, beeld dat blijft hangen,etc... en als je dan belt naar Telenet om te vragen wat de bedoeling is dan zeggen ze dat ze geen support geven op YeloTV... volgens Telenet omdat het een gratis service is die als extra bovenop het abbo is...dus dat is ook 2x niks :/
Zo, dat is erg veel geld wat ze vragen. Vooral gezien het feit dat ze dit blijkbaar niet in overleg met de bestaande partijen doen, anders kon ik me nog voorstellen dat er weer een deel licentiegeld daarheen vloeit.
Ik kan me moeilijk voorstellen dat dit een erg lang leven beschoren is.

edit: Ok, zat op hun site te kijken of er ergens iets staat over rechten afdragen of de legaliteit... Dit is wel raar:
De auteurswet (de wet van 30 juni 1994 betreffende het auteursrecht en de naburige rechten) voorziet in haar artikel 46 dat de rechtmatige ontvanger van publiek uitgezonden content een recht heeft om deze content op een later tijdstip dan dat van de uitzending te bekijken en hiertoe de noodzakelijke kopieën te maken, voor zover het gebruik van die kopieën in de private familiekring geschiedt.
Ok, daar lees ik in dat deze dienst dus niet legaal zou zijn, want je kijkt opnames die buiten jouw familiekring gemaakt zijn... Maar dan verderop:
3. De bhaalu video recorder laat geen gebruik toe van de persoonlijke kopie buiten de familiale kring. Mensen kunnen, enkel vanop hun private schermen hun eigen persoonlijke kopie in unicast bekijken. Als consumenten niet zelf hun eigen kopie gemaakt hebben, kunnen ze met bhaalu de content ook niet uitgesteld kijken, door bv. te kijken naar de kopie van een ander gezin. De Right Brain gepatenteerde en patent pending authenticatietechnologie dwingt dit technologisch af en maakt zo gegarandeerd privaat gebruik van de cloudinfrastructuur voor persoonlijke video opnames voor het eerst mogelijk.
Huh? Lees ik dit nou fout of zeggen ze hier nu dat je alleen maar kunt zien wat je zelf opgenomen hebt? Dat staat lijnrecht tegenover wat ze op de rest van de site zeggen, namelijk dat je alles kunt terugzien wat de afgelopen tijd op TV geweest is op de kanalen waar je voor betaalt. Dat is niet mogelijk tenzij je zelf een enorme batterij aan recording apparatuur hebt waarmee je continu alle zenders opneemt, en het haalt ook volledig de reden voor de cloud weg.
Ik vind het maar erg raar en verwacht dat ze binnenkort helemaal kapot geprocedeerd worden...

edit2: Ok, ik ben een beetje verder aan het denken over wat ze allemaal zeggen op die site... Ik denk dat het idee is dat je lid bent van een vereniging en daarmee mede-eigenaar bent van alle bhaalu boxen in die vereninging. Daarmee zouden dus alle opnames in die vereniging gemaakt zijn door boxen waarvan jij (mede-)eigenaar bent...

Tja, ik ben geen advocaat... maar ik vraag me serieus af of een rechter hierin mee zou gaan, het klinkt mij als de boel zo verdraaien dat je misschien puur volgens de letter van de wet gelijk zou kunnen hebben, maar ondertussen overduidelijk de intentie van die wetten volledig negeert/breekt.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 13:44]

Inderdaad, ik denk dat ze de kantjes van de wet er wel op aflopen.

Want als je inderdaad eigenaar bent van alle boxen, neem jij zelf dus (in theorie) alle kanalen tegelijk op, en kan je die dus naar letter van de wet zonder probleem later in familiale kring terug bekijken.

Langst de andere kant, als je de wet zo strict gaat interpreteren, mag je ook alles gewoon downloaden van het internet, mits het al ooit eens op TV is geweest. Want je moet zelf voor de kopie zorgen, maar er staat niet expliciet dat de bron van die kopie dan weer de TV-uitzending moet zijn.
hmm, ik zie misschien iets over het hoofd maar waar haalt de box zijn zenders binnen?
niet bij de klant zelf dan ....?
want voor Telenet kabel is er geen aansluiting voorzien als ook geen CI+ module optie
en bijn de uitleg hoe hem aan te sluiten wordt er NIETS vermeld over aan te sluiten op de kabel ofzo ...
enkel hdmi naar tv en stroom + wifi of lan voor je netwerk ....

gecodeerde zenders moeten gedecodeerd worden ...
dus dan gaat ALLE verkeer via internet, zenders komen dan via hun server binnen/opgenomen ter plaatse
dus opnames worden 'extern' gedaan = geen upload naar anderen toe ...
de dienst heeft dan een 'hotel' systeem die alle zenders 'heeft' en die vervolgens doorgeeft via internet
Dit viel me ook al op.

Dit lijkt me eerder vreemd. Zouden ze zelf alles 24/7 opnemen?
Hierdoor lijkt het me zelfs een scam..

Misschien worden de door hun opgenomen data geshared met enkele boxe via een p2p systeem zodat je alsnog upload?

[Reactie gewijzigd door Mikke8 op 22 juli 2024 13:44]

Hardware lijkt (volgens opgegeven specificatie), gebaseerd te zijn op de Nano VD01 (X2) (eventueel plus), een box die hier (toen nog voldoende beschikbaar), rond zo'n €150,- werd aangeboden, de plus versie met geheugen en HDD was duurder maar flink minder duur dan nu gevraagd wordt door Bhaalu. De VD01 is nooit echt populair geweest bij Zotac liefhebbers.
OS heeft Linux als basis (aangepaste OpenElec/XBMC software misschien of daarvan afgeleid?).

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 22 juli 2024 13:44]

Die processor is ook totaal niet snel, maar ook daarvoor geldt weer dat goede firmware en software een hoop kunnen doen. Dat zie je bij de Raspberry Pi, maar dit is wel een stuk vriendelijker geprijsd :).

Hier vind je een review: http://www.diskidee.nl/20...-je-wil-met-bhaalu/32139/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 22 juli 2024 13:44]

Wel nu gaan we zien hoe liberaal de EU wel is - men wil competitie - wel die is er nu! (wedden dat ineens die oude reflexen weer naar boven gaan komen en dat Intellectuele eigendom weer hyperbelangrijk wordt zeker door de loodzware druk uit Washington DC).
Een digicorder is handig - maar je blijft in België met handen en voeten gebonden aan Belgacom en Telenet hun toestellen. In Duitsland heeft men dat "losgekoppeld" - en daar werkt het met ELKE dvb-C decoder! Lees de C'T home entertainment van 't moment - staat er in.
Ik verklaar hierbij dat onze parlementairen dit ook moeten invoeren of dat ze anders met z'n allen geen haar beter zijn dan Louis Michel.
Zelf begin ik toch meer en meer te denken dat we misschien beter af zijn met zo'n rond schijf op 't dak - en dan gewoon een goeie DVB-S2-ontvanger - met daarachter een paar PVR's - dan spoelen we de reclame weg, we hebben geen spionage zoals de Philips en LG tv's doen (stond vrijdag op dit forum) - en we houden veel zelf in de hand. 2 weg communicatie via zo'n schoteltje blijft ingewikkeld - dus biedt dat ons garanties omtrend onze privacy.
Liberaal? Dit is op het eerste gezicht gewoon een dienst die (veel) geld lijkt te willen verdienen zonder daar ook maar 1 cent van af te dragen aan de rechtenhouders. Ik zou het volledig terecht vinden als hier tegen opgetreden wordt, het is m.i. weinig beter dan een organisatie die illegaal dvd's kopiëert en op de zwarte markt verhandelt. Misschien zelfs erger want dit wordt veel massaler aangepakt.
Hoeft ook niet, in België betalen we al via Telenet/Belgacom een distributie bijdragen die deze rechten dekt. Het enige dat Bhaalu doet is deze opnemen en via het internet beschikbaar stellen voor jou. Daarom moet je ook een kopie van je telenet/belgacom factuur opsturen zodat ze kunnen nagaan dat je deze distributie bijdrage betaad.
Zo werkt dat niet. Je betaalt bepaalde licentiekosten waarbij rekening gehouden wordt met wat je met het materiaal kunt doen. Het feit dat je beperkt wordt in kijken wanneer het uitgezonden wordt, of vooruit dan omdat het moet, kijken wat je zelf opgenomen hebt, dat telt mee in hoeveel je betaalt. Daarom zijn andere vormen duurder waarbij je meer vrijheid hebt in hoe en waar je het materiaal kijkt.
Wat Bhaalu hier doet is het wegnemen van die beperkingen waardoor de rechtenhouders moeilijker premium diensten waar ze meer geld voor krijgen kunnen aanbieden.

Deze fout wordt vaak gemaakt, ik betaal toch al dus dan mag ik ook alles? Nee natuurlijk niet. Als je 100 euro betaalt om een weekendje een auto te huren dan zitten daar ook beperkingen aan, je mag dan ook niet alles met die auto "want je betaalt toch". Je mag er geen 5000 km mee rijden zonder extra te betalen en je mag het ding ook niet doorverkopen.
Als dit soort ongein wel zou mogen dan ga je daar alleen maar mee bereiken dat televisie abonnementen duurder worden. Ze zullen het geld toch wel ergens vandaan halen hoor, en als differentiatie niet meer mogelijk blijkt, dan worden de goedkopere licentievormen duurder.
Met mijn telenet digicorder ik toch ook gewoon opnemen wat ik wil en kan ik kijken wanneer ik het wil zonder hiervoor extra abonnementskosten te betalen, waar zit dan het verschil?
Als er geen verschil is voor jou dan vind je deze dienst dus nutteloos neem ik aan? Het apparaat is immers duurder en je betaalt extra per maand voor iets wat voor jou totaal geen toegevoegde waarde heeft?
Als iedereen er zo over denkt dan stopt deze dienst nog sneller dan als ze voor de rechter gesleept worden, echter weet je ook wel dat dit niet waar is. Ze bieden wel toegevoegde waarde, dus is er wel degelijk verschil.
Je hoeft niet van tevoren te bedenken wat je wil zien, je hoeft het niet in te programmeren, je kunt programma's zien die tegelijk uitgezonden zijn, je kunt programma's op verschilende locaties kijken... genoeg verschillen die waarde toevoegen.
Ik bedoelde dat er geen verschil zit op het abbonementsgeld. Als ik deze dienst wil nabootsen heb ik waarschijnlijk 10 digicorders (259€\stuk) nodig van Telenet ipv 1 apparaat bij bhaalu
En dat is nou precies mijn punt. Dat is te ingewikkeld en duur voor de meeste mensen om te doen (want zelfs met 10 van die dingen ben je er nog niet, je moet dan namelijk op het juiste apparaat gaan kijken want je kunt geen opnames tussen ze uitwisselen, ook kun je niet op een andere locatie kijken). Dus, deze dienst biedt een toegevoegde waarde, iets waar mensen voor bereid zijn om te betalen, maar dat geld gaat nu niet naar degene die de content geproduceerd heeft of de rechten opgekocht heeft, het gaat naar deze partij die over hun rug geld wil verdienen.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet fel tegen downloaden/kopieren of zo, heb het lang genoeg zelf gedaan en ik sluit niet uit dat ik het nog zal doen (heb er alleen nu met steam en netflix minder behoefte aan)... maar bedrijven die winst proberen te maken met dit soort praktijken? Nee die mogen ze keihard aanpakken wat mij betreft.
je slaat hiermee, voor elk punt, de nagel op de kop!
Wel nu gaan we zien hoe liberaal de EU wel is - men wil competitie - wel die is er nu!
Je kunt beter dat de EU sociaal is dan liberaal. De liberalen zijn al heel lang een spreekbuis van het groot kapitaal. Dat verantwoorden ze onder het mom van vrije markt, dat gaat bij de neo-conservatief liberaal van nu nog boven de vrijheid van het individu. Eigenlijk is dat helemaal niet zo liberaal.
Hier in NL, met de 1-3.5Mbit die door onze ADSL-lijntjes gaat (up) kun je geen fatsoenlijke HD-Stream draaien.

En ook: in welk opzicht (noem er een!) is dit superieur aan bittorrent? Een open-source torrentclient is gratis. Dit kost honderden euros. Het is proprietary. Je hebt minder content.

Waarom blijven zoveel bedrijven slechte alternatieven voor geperfectioneerde techniek verzinnen? Waarom bouwen ze geen combi torrent-streaming client en downloader, die elke wereldwijde tracker en de buurman kan vragen of die een bepaalde serie of film beschikbaar heeft?

Get with the times

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 13:44]

Glasvezel word in een razendsnel tempo uutgerold op dit moment. Hier heb ik een upload van 150 mbit/s.
HD streamen is dus geen probleem.
Gewoon een kwestie van tijd
Glasvezel is nu niet echt een nieuwe techniek. Dus het lijkt er bij mij sterk op dat ze dat pas gaan aanleggen als de kopere netwerk toe is aan vervanging. Dus dat kan op sommige plekken nog lang duren.
Bij UPC had ik al 5+ jaar 35mbit up, inmiddels overgestapt op 60mbit Onsbrabantnet. En 500mbit aansluitingen zijn ze momenteel aan het testen. Sorry maar 3 mbit is echt ver verleden tijd.
nee hoor. Hier (Aalsmeer/kudelstaart) is alles al glasvezel. Niet als vervanging maar naast het koper. Je bent dus nog steeds vrij in je keus.
Die groep gebruikers deelt hun opgenomen programma's via internet automatisch met elkaar

Ik ben bang dat je hiermee wel heel snel door je datalimiet heen bent. Als je telenet hebt, zelfs het hoogste abo, ga je na een bepaalde hoeveelheid data geknepen worden. Het hangt er natuurlijk vanaf wanneer de data gebruikt word hoe snel dat is maar dat zal in dit geval juist in de piek-uren zijn want dan willen mensen TV kijken. Dan zit je na grofweg 200GB al aan de limiet, en elke dag continu dit streamen bovenop je eigen gebruik (je hebt niet voor niets het snelste abo dus zal je flink downloaden) ga je daar zeker wel overheen.

Leuk idee maar voor Belgie misschien niet zo handig. Zal in Nederland een stuk beter werken zonder de limieten.
Datalimitet is idd 1 maar mag je wel delen is een andere vraag.

Zelf opnemen voor eigen gebruik lijkt me geen probleem en niet te verbieden hoe graag men het wil maar delen wordt moeilijker.
Ik gebruik dit al enkele dagen en ben heel tevreden mee. Alle zenders (afhankelijk van je abonnement) worden door Bhaalu opgenomen in de cloud, zelf heb je geen recorder meer nodig en je hoeft nooit meer iets te programmeren.

[Reactie gewijzigd door gunther_p op 22 juli 2024 13:44]

De cloud is leuk, tot iemand de stekker er uit trekt, en dan zit je.
Lees even deze post. Wil je nog steeds dit product gebruiken?
365 euro, en dan nog vijf euro per maand er bovenop vind ik best veel geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.