VTM gaat tv-programma's gratis online beschikbaar maken

De Belgische commerciële omroep VTM gaat een aanzienlijk deel van zijn eigen tv-programma's online beschikbaar maken via zijn website. De programma's zijn gratis te bekijken. Tot nu toe waren programma's van de Belgische omroepen alleen tegen betaling te kijken.

VTMDe programma's die VTM in eigen beheer heeft, zullen vanaf volgende week maandag via de vernieuwde website van de commerciële omroep online beschikbaar komen. De streams van elke uitzending zullen vier weken beschikbaar blijven. De kijker krijgt wel te maken met niet-doorspoelbare reclameblokken. Later zullen de streams ook in de VTM-app zijn te bekijken.

VTM zegt dat het al geëxperimenteerd heeft met het aanbieden van gratis streams, zoals de programma's Met vier in bed en Familie. Deze zouden meer dan 185.000 maal zijn bekeken. Hoewel VTM niet alle programma's vanwege rechten online kan aanbieden, zal de commerciële omroep vrijwel al zijn eigen producties online zetten. De omroep zegt zo in te willen spelen op veranderend kijkgedrag.

De zet van VTM is verrassend omdat tot nu toe Belgische omroepen zeer terughoudend zijn geweest met het gratis aanbieden van programma's via internet. Wel zijn er enkele betaalde mogelijkheden, waaronder de streamingdienst Stievie.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-08-2014 • 18:58

54

Submitter: SgtSpeedy

Lees meer

Reacties (54)

54
52
29
1
0
20
Wijzig sortering
Waarom weer via een eigen website? Waarom niet op een breed gedragen medium zoals Youtube?
Waarom weer via een eigen website? Waarom niet op een breed gedragen medium zoals Youtube?
"De kijker krijgt wel te maken met niet-doorspoelbare reclameblokken"

Men wil er ook nog iets voor terugkrijgen natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door DeMaffias op 23 juli 2024 06:25]

[...]
"De kijker krijgt wel te maken met niet-doorspoelbare reclameblokken"
Men wil er ook nog iets voor terugkrijgen natuurlijk :)
Ik denk dat dat wel mee gaat vallen. Youtube is niet voor niets in de weer met betaalde kanalen voor o.a. TV-zenders. National Geographic publiceert al video's.
Enige moeilijkheid ligt dan in het identificeren van je kanaal leden, je wilt als contentprovider dat al jouw abonnees dan direct gratis van jouw kanaal kunnen genieten en op content niveau het regelen met YT. YouTube en de content aanbieder kunnen dan prima een regeling treffen v.w.b. reclames. En het opdoeken van Stievie, is dat erg dan als het op deze manier breder beschikbaar?

Het biedt VTM als contentprovider ook nog eens de kans om extra te verdienen door losse kanaalabonnementen te verkopen aan non-abonnees (bijv. buitenlandse kijkers).
Ik zie vtm niet de eerste jaren youtube gebruiken. Ten eerste heb je het probleem van de rechten. Zoals je zelf al zegt kennen ze op die manier hun klant ook niet en kunnen ze dus minder aan hun verdienen. Ook hebben ze niet veel content die de moeite is om voor te betalen. Dit is natuurlijk relatief. Ten vierde zullen de media in België binnenkort een project lanceren waarbij ze iedereen een id zullen geven.
http://vimeo.com/72178950
Als alle Vlaamse zenders dit zouden doen, kunnen ze het betalende Stievie gelijk opdoeken. Opmerkelijke zet van Medialaan (moederbedrijf van VTM), gezien Stievie volledig van hen is.

Anyway een zeer mooie stap vooruit! Hopelijk valt de hoeveelheid reclame mee en zijn er geen beperkingen qua locatie. Ideaal om in het buitenland toch even je programma mee te pikken.

Edit: per ongeluk gereageerd op Venator, reactie hoort eigenlijk een trapje terug te staan... Excuus!

[Reactie gewijzigd door Poestie op 23 juli 2024 06:25]

Stievie is helemaal niet volledig van medialaan maar wel een samenwerkingsverband tussen de VRT, VMMA en SBS.
De content wordt geleverd door een samenwerkingsovereenkomst tussen Medialaan, SBS en VRT.

Het bedrijf Stievie NV zelf is echter in handen van Medialaan. VRT en SBS krijgen uiteraard hun deel van de loyalties, maar het beheer en management van Stievie NV ligt uiteindelijk wel volledig bij Medialaan.
Was Stievie geen gemeenschappelijk samenwerkingsverband? En misschien is dit een defensieve zet van VTM als reactie op het feit dat kabelmonopolist Telenet zich heeft ingekocht bij Vier en Vijf.
Ik verwacht dat je in het buitenland niet zomaar zult kunen kijken
Ik zit momenteel in de VS en ik met vier in bed. Via de test op VTM.be het is dus mogelijk . tot nu toch
laat ons dan hopen dat het zo blijft. Maar dat zal ook alleen maar mogelijk blijven voor eigen programmas. Voor aangekochte programmas, als deze al ooit op het platform gaan komen, moet men toch echt betalen naar gelang het aantal mensen dat potentieel het programma kan zien, en dan is er een groot verschil tussen Belgë of de hele wereld.
Omdat op een platform als YT de reclame moeilijker licht en het rippen eenvoudiger is. Ze willen nog altijd controle houden over hun eigen content en reclame.

En indien je toestemming zoekt van externe rechtenhouders (wat ze blijkbaar gaan proberen) dan moet je nog meer controle houden over wie de content al dan niet mag bekijken. En dat kan niet zo eenvoudig met een platform dat je niet in eigen handen hebt. YT is een site voor de hele wereld terwijl VTM alleen rechten heeft voor Vlaanderen.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 23 juli 2024 06:25]

Geografische beperkingen instellen is niet zo moeilijk bij YouTube (this video is not available for your region). Met een eigen site heb je echter natuurlijk altijd meer controle.
het rippen van flash movies op de websites van vtm is evenveel kinderspel met een simpel wget commando en wat script ervaring ;)
Omdat je mensen naar je eigen zaak wil leiden en niet naar die van de concurrentie natuurlijk. VTM leeft net zoals Google van reclame inkomsten. Het zou dus echt wel heel dom zijn van VTM om hun programma's onder te brengen bij een concurrent.
Trek de vergelijking eens met de muziekindustrie. In feite zie je daar twee zaken: centrale platforms waar men content op aanbiedt vanuit een label of maatschappij en een store vanuit het label of de maatschappij zelf. Wat verdiend het meeste denk jij? Aanbieden via Spotify en Itunes of via de store van de maatschappij? Dat laatste zie je nu net zo hard weer verdwijnen omdat er weinig vraag naar is door de al betere alternatieven.

Voor films en muziek hebben wij dus al best leuke platforms waar content leveranciers al flink wat aan leveren. Eigenlijk zou er nog zoiets voor zendercontent moeten komen. En diensten als YouTube, Netflix, Hulu e.d. zouden dit er makkelijk bij kunnen gaan doen met een behoorlijk verdienmodel waarbij advertentieopbrengsten een goede verdeling kunnen krijgen tussen platformeigenaar en contentleverancier. Dan heb je zeker niet een platform per zender nodig.

Dan gaat het argument van concurrentie ook niet echt op, men opereert dan in aanvulling van elkaar i.p.v. als directe concurrenten. Daarnaast bieden deze platforms ook veel meer mogelijkheden voor interactie en direct contact via sociale media op een manier die voor veel mensen al heel vertrouwd is. En geen kosten voor alles wat men nu in eigen huis moet regelen, realiseren en moet betalen voor bijv. bulkverbruik van bandbreedte etc. Je kosten worden veel voorspelbaarder, net als de opbrengsten. En door de schaalgrootte van de genoemde platformen verwacht ik dat die kosten wel minder zullen zijn dan dat je het zelf opzet.
Waarom denk je dat Netflix en HBO zo graag eigen unieke content willen hebben? Zodra je groot genoeg bent of genoeg unieke/gewilde content hebt, kan je het prima zelf doen en zal je er echt meer aan verdienen dan je over te moeten geven aan een ander platform (die alleen nog maar groter wordt met jouw content).

Dit speelt natuurlijk in mindere mate voor korte content als videoclips en muziek en meer voor langere content als series en films. Voor 5m muziek wil je niet telkens naar een andere site maar om 1-2 afleveringen van een serie te bekijken is het geen enkel probleem om even van site te wisselen.
Waarom zou je de vergelijking doortrekken met de muziekindustrie? Die vergelijking klopt niet. Je moet het dan vergelijken met radio.

Zendercontent is gebonden aan een zender. Dit betekend dat alle programma's ofwel gemaakt of aangekocht zijn door de zender met het doel om advertentieruimte te verkopen. Als je zoiets zou doen met Youtube dan heeft het geen zin een zender te hebben omdat je hetzelfde verdienmodel hebt.

De bedoeling is om meer kijkers naar jouw zender en reclame te doen kijken. Kijk je programma A dan is de kans groter dat je ook programma B gaat bekijken. Op een centrale hub is de kans veel groter dat een kijker naar programma C gaat kijken van een concurrerende zender.

Je kan zeggen dat men ook kijkers zal aantrekken die men nu niet heeft maar met TV zenders is dat redelijk moeilijk. TV zenders zijn niet globaal maar lokaal. TV zenders bereiken nu al bijna iedereen die ze willen bereiken. De kans dat een zender als VTM meer kijkers verliest dan wint op zo'n centrale hub is zeer realistisch.

Zenders verdienen ook geld rond merchandising en events rond hun programma. Met een eigen site kan je zoiets beter opzetten dan in een centrale hub voor TV programma's.
Koppel de zendercontent eens los van het medium, dan gaat het vergelijk wel degelijk op. De content waar jij het over hebt wordt aan verschillende media geleverd, waaronder zenders die vervolgens een klein stukje content er om heen verzinnen in de vorm van dj's en flauwe radio spelletjes :) Wij betalen allen kijk en luistergeld + belastingen om het publieke bestel te financieren zodat men daar muziek kan aankopen van dezelfde maatschappijen die ik hierboven al aangaf, waar een commerciële zender andere manieren heeft.

En om op Emnich nog te reageren: In geval van Netflix/HBO/Hulu zijn er ook zat externe contentproviders die hun series aanbieden. Bijvoorbeeld van AMC (Breaking Bad, Mad Men, The Walking Dead), Showtime (Dexter, Californication, Homeland, The Borgias, ) die vervolgens deals sluiten met Netflix en Hulu voor het doorleveren van content. Dat gebeurt ook bij radiozenders, dit zijn net als Netflix en Hulu afnemers van content voor een zeer belangrijk deel van hun zendtijd (tenzij je een zender bedoeld waarop alleen maar gepraat wordt zonder ooit muziek uit te zenden).
Ik snap totaal niet waar je het over hebt hoor. VTM is een commerciële zender, in België bestaat kijk en luistergeld niet en er gaat geen belastingscent naar VTM. VTM moet het doen met de inkomsten die zij genereren uit reclame inkomsten het zou dus echt wel heel dom zijn om dan naar Youtube te gaan.

Dan kan je beter stellen dat VTM gewoon moet ophouden met bestaan en dat Google programma's moet maken en aankopen voor de Belgische markt. Want dat is in essentie waar jou visie van een centrale hub zou op uitdraaien.
Omdat het maar 4 weken gratis te bekijken is.

"VTM gaat volledige afleveringen van het merendeel van zijn programma's tot vier weken na uitzending gratis aanbieden op zijn website."

http://www.hln.be/hln/nl/...mma-s-gratis-online.dhtml
Anoniem: 432173 @Venator21 augustus 2014 20:33
Ik geloof wel dat je de programma's ook via website op smartphone kan bekijken. Dus het is niet zo dat je een extra app nodig hebt.
Doe dan eerder Vimeo. Heb je gelijk geen Google account verplichting.
Mooi! Hopelijk zullen meer zenders dit voorbeeld volgen!
Ze zullen wel moeten anders lopen immers alle online kijkers weg naar de (gratis) concurrent.

De drempel was in Belgie altijd vrij hoog door paywalls, opvallend dat in Nederland juist een omgekeerde beweging zichtbaar is, voor steeds meer programma's moet hier betaald worden
(zelfs bij de NPO).
Anoniem: 451726 21 augustus 2014 19:08
Hier kan NPO een voorbeeld aan nemen. En hopelijk is VTM ook te bekijken vanuit Nederland.
Die geo-blokkade is altijd zo verschrikkelijk irritant. Welliswaar te vermijden, vooral irritant.
Inderdaad kwam bij mij de vraag ook op of we in Nederland deze content kunnen zien. Alle commerciële partijen hebben immers de TV markt verdeeld zodat VTM in NL en RTL in België niet te ontvangen is. Ik ben benieuwd of die ouderwetse marktbescherming eraan gaat.
Jammer dat VRT z'n programma's niet gratis maakt, want die staan kwalitatief veel hoger. VTM staat op mijn ogen op het zelfde niveau zoals "oh oh cherso"
De vrt wil Dit al lang doen. Wel enkel de programma's waar ze zelf de rechten op bezitten. Ik vind het niet direct terug maar Dit heeft in de krant gestaan. Als de commerciele zenders geld willen zien voor hun programma's en de vrt smijt hun eigen programma's gratis op het net dat zou moord en brand zijn.
Het bestaat eigenlijk al onder de vorm van bhaalu.be Daar kan je alle zenders al herbekijken online.
In tegenstelling tot stievie waar enkel vlaamse programma's op de vlaamse zenders te herbekijken zijn.
moet je wel voor betalen maar voor mobile vikings gebruikers niet ;) en de app van bhaalu is shit
Initiatieven zoals Bhaalu tonen aan dat de mensen ook op andere manieren TV willen kijken, weg van Telenet en Belgacom maar rechtstreeks via het internet, met een eigen keus van ISP. Zij die al gebruik maken van Bhaalu skippen de reclame dus daar tegenover zet VTM dit alternatief op: gratis hun programma's kijken met reclame die je niet kan doorspoelen.

Al bij al is dit weer een klein stapje vooruit inzake het hertekenen van het media landschap. Net zoals dat Netflix erg populair is in Nederland, verwacht ik eenzelfde trend in Belgie. Deze stap van VTM is wat dat betreft een goeie zaak. Buitenlandse series en films kijken via Netflix, en programma's van VTM rechtstreeks via hun eigen platform.

Note: Nee, ik kijk geen VTM want zoals gezegd WietKop in 'nieuws: VTM gaat tv-programma's gratis online beschikbaar maken' , het niveau van VTM is omschrijven als sensatie TV voor no brainers ...., inclusief het dagelijks VTM nieuws ... :+

[Reactie gewijzigd door Ravefiend op 23 juli 2024 06:25]

In België lopen we nu eenmaal jaren achter op Nederland, ondertussen kan ik al zo lang gezellig Nederlandse programma's volgen online zonder problemen. Blij dat een zender in België nu ook de stap maakt, voor mij persoonlijk niet de meest interessante zender maar het is een begin.
Hoezo? Op deredactie.be en sporza.be kan je al geruime tijd vele programma's herbekijken en zelfs live volgen.
Dat is maar een zeer beperkt aantal, zeker als je bekijkt hoe veel goede programma's de BRT uitzend/zond. Maar het is waar, daar heb ik ook al dikwijls iets op bekeken.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 23 juli 2024 06:25]

Zeer goed, dit in ieder geval beter als nu.

Het is oke om als compensatie dezelfde reclameblokken te hebben en niet door te spoelen (moet natuurlijk allemaal betaald worden...)
Hopelijk is de kwaliteit goed (720p,1080p) en volgen snel de andere zenders en in ideale wereld dit met 1 overkoepelende app :+
Inderdaad, ik hoop ook op minstens 720p HD
Sterkt! Ik bekijk nauwelijks programma's op VTM (zeker niet "live"), maar bijvoorbeeld "Het Lichaam van Coppens" wil ik graag wel achteraf online bekijken.

Dat er een reclameblok tussenzit, weegt zelf niet op tegen het voordeel dat je er niet aan moet denken om het op te nemen vind ik. Wel een beperking dat de programma's slechts tot 4 weken na uitzending te bekijken zijn...
Kijk, de Belgen snappen het. Gewoon makkelijk beschikbaar maken en een degelijke service aanbieden, en geen gedoe. Als er nu meer waren die dit begrepen vonden we nu niet de ene serie op Netflix, de andere op HBO, weer een op Hulu en sommigen alleen op The Pirate Bay, dan hadden deze diensten echt waarde.
Hoezo snappen hun het? zoals hier boven gemeld zal engelse series amper tot niet tezien zijn ivm. rechten. oftewel precies het zelfde als in nederland.
Mooi zo, ik hoop wel dat het mooi cross platform zal worden maar acht de kans zeer klein aangezien ze alles waarschijnlijk van de nodige DRM zullen voorzien...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.