In België moet in de toekomst wellicht betaald worden voor het doorspoelen van reclameblokken bij een opgenomen televisieprogramma. Dat leek dinsdag de conclusie van ceo's van mediabedrijven en distributeurs. Een meerderheid in het parlement is voor de maatregel.
De partijen in het Vlaamse parlement, CD&V, sp.a en N-VA, die samen een meerderheid hebben, hebben een wetsvoorstel ingediend die distributeurs, zoals kabelaars, verplicht om aan omroepen toestemming te vragen om functionaliteit aan lineaire tv-uitzendingen toe te voegen, zo meldt De Standaard. Dat zou betekenen dat aanbieders van digitale televisie toestemming aan de zenders moeten vragen om pvr's, die opnamefunctionaliteit aan de uitzendingen 'toevoegt', aan hun klanten te mogen leveren.
Er bestaat al enige tijd onenigheid tussen een aantal Vlaamse omroepen en aanbieders van digitale televisie. De omroepen stellen dat de providers hun product 'kapot maken' doordat het via de epg te eenvoudig zou zijn om programma's op een pvr op te nemen. Hierdoor lopen de commerciële zenders naar eigen zeggen reclame-inkomsten mis. Ook de 'uitgesteld kijken-dienst' zou voor een daling in advertentie-inkomsten zorgen. Vlaamse omroepen willen dan ook dat Telenet meer geld afdraagt vanwege het aanbieden van het uitgesteld kijken.
De Vlaamse Media Maatschappij, een bedrijf dat een aantal televisie- en radiozenders bezit, stelt voor om twee typen decoders op de markt te brengen. Een goedkope decoder zou niet de mogelijkheid hebben om reclame door te spoelen, terwijl een duurdere decoder die mogelijkheid wel zou moeten hebben. Volgens Telenet kost de huidige decoder al 400 euro en stijgen de kosten alleen maar verder als er ook nog softwarefunctionaliteit moet worden ingebouwd die reclameblokken niet overslaat. Het is onduidelijk hoe buitenlandse aanbieders, zoals Google TV en Netflix op de maatregelen zullen reageren, volgens Telenet is het verre van zeker is dat zij zich aan de bepalingen in het wetsvoorstel zullen storen.