Intel belooft laptops met quadcore-Atoms en touchscreens voor 200 dollar

Intel claimt dat er laptops met quadcore-Atoms en touchscreens op komst zijn, waarvan de prijzen rond de 200 dollar zouden liggen. De productie van het Atom Bay Trail-platform start in de tweede helft van dit jaar en de eerste producten verschijnen waarschijnlijk eind 2013.

Intel levert niet veel Atoms voor netbooks meer en het bedrijf moet het op het moment hebben van de verkoop van tablets met de Atom Z2760. "In het eerste kwartaal van 2013 zijn de leveringen van die tablets verdubbeld ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar en we verwachten een nieuwe verdubbeling in het komende kwartaal", verklaarde Stacy Smith, financieel topman van Intel, zonder echter aantallen te noemen. De opvolger van het huidige Atom-platform, Bay Trail, moet volgens hem voor meer verschillende producten, met verschillende schermgroottes en prijzen zorgen.

De komst van Bay Trail moet de markt voor goedkope laptops stimuleren, zegt de vertrekkend ceo van Intel, Paul Otellini, bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Intel: "De prijzen van notebooks die erg dun en licht zijn, die touch-ondersteuning hebben en van niet-Core-processors voorzien zijn, gaan waarschijnlijk voor een laag bedrag van wel 200 dollar aangeboden worden."

Intel introduceert de opvolger van het huidige Cedar Trail-platform naar eigen zeggen in de tweede helft van het jaar. Op basis van een eerdere roadmap viel op te maken dat de productie later dit jaar van start gaat, waarna de eerste producten op basis van het platform eind 2013 moeten verschijnen. De soc van het platform, met codenaam Valleyview, bestaat uit maximaal vier processorkernen en een op 22nm geproduceerde gpu. De cpu kan, anders dan de huidige Atoms, instructies out-of-order verwerken, wat een snelheidswinst van 50 tot 100 procent moet opleveren. Ook de gpu zou flink aangepakt zijn en tot driemaal sneller zijn dan de voorgaande generatie Atom-gpu's. Bovendien moet de gpu hoge resoluties tot 2560x1600 pixels ondersteunen en compatibel zijn met DirectX 11. De variant van Bay Trail voor laptops krijgt een tdp van 6,5W.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-04-2013 • 13:26

55 Linkedin

Reacties (55)

55
54
31
3
0
18
Wijzig sortering
Ben dan wel benieuwd waar dan op bezuinigd gaat worden we zullen zien als de specs bekend worden gemaakt. Hoop in ieder geval dat ze niet op de behuizing gaan bezuinigen.

Mochten ze rond de 200 dollar gaan kosten is dit opzich nog wel interresant veel duurder zal het ook niet moeten worden want dan denk ik toch dat de meeste mensen de voorkeur gaan geven aan een tablet ofwel een laptop.
Waarom zou er bezuinigd moeten worden. Het is een soc, dus praktisch alles wat benodigd is staat op de chip.
Enigste wat nodig zal zijn is wat werkgeheugen en opslaggeheugen, een scherm, een toetsenbord een accu en wat plastic of aluminium om het bij elkaar te houden. En het klinkt idioot, maar je moet eens voor de lol een tablet openschroeven. Het moederbord, voor zover je daar nog over kan spreken, is hartstikke klein.
Intel zou er verkeerd aan doen als ze nog steeds andere bedrijven inschakelen om subcomponenten, als geluid, video en controllers te produceren en de prijs laten oplopen, terwijl de concurrentie voor een fractie een product oplevert dat ruimschoots voldoet aan de meest voorkomende eisen.
Moet je eigenlijk van te voren ook een back-up hebben gemaakt, knikker je die over je nieuwe laptop waardoor de datum van installatie ook dusdanig is dat je wegkomt met jou plan.

Zeggen dat je de laptop al heel lang had terwijl hij binnen de tijd van jou verblijf opnieuw is geïnstalleerd/geactiveerd gaat natuurlijk niet werken, als ze ernaar gaan kijken.
ik vind het wel knap dat intel denkt te weten dat die dingen voor 200 te koop gaan zijn. de verkoop prijs word nog altijd bepaald door de verkopende partij van een product.
intel verkoopt de processor maar het hele product bestaat uit meer dan alleen een processor.
het zou natuurlijk wel fijn zijn als de prijzen zouden zaken natuurlijk .
dus ik hoop ook wel dat dat gebeurd .
ik vind het wel knap dat intel denkt te weten dat die dingen voor 200 te koop gaan zijn. de verkoop prijs word nog altijd bepaald door de verkopende partij van een product.
intel verkoopt de processor maar het hele product bestaat uit meer dan alleen een processor.
het zou natuurlijk wel fijn zijn als de prijzen zouden zaken natuurlijk .
dus ik hoop ook wel dat dat gebeurd .
Dat is voor deel waar, maar Intel levert ze onder voorwaarde met korting, althans dat deed ze altijd en denk nu ook weer, Intel heeft dus wel degelijk inspraak in bepaalde dingen. Je kan ook kiezen om contract niet te tekenen en gewoon volle pond betalen maar dan kan je niet concurreren met je concurrent die wel contract tekent en zo zijn product dus goedkoper kan maken en verkopen.

Als Intel het wil dan gebeurd het meestal ook, al dan niet met beetje druk. ;)

Edit/
Vergeet niet dat moederbord en alles steeds simpeler worden, en steeds meer door de soc gedaan word. Buiten plastic behuizing en relatief simpel pcb, beeldscherm en accu is er niks te vinden in zo laptop. PCb worden steeds kleiner, laptops met atom zullen meer en deel lucht zijn, zullen steeds meer richting arm achtige pcb gaan, moet dan denken een paar dollar per pcb.

Atmel en partners hebben aangekondigd nieuwe techniek te gaan gebruiken zodat touchscreens veel goedkoper worden om te maken.

Vind 200 dollar nog veel voor netbook anno 2014. Zijn al arm laptops(10") voor onder de 100 dallor te krijgen, die hebben ook gewoon volledige behuizing, scherm, accu, etc, heb je wel arm cpu. Maar wil maar aangeven dat rest(behuizing, scherm, etc) van laptop niet duur hoeft te zijn, kan nog veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 17 april 2013 14:23]

Intel maakt ook moederborden (of laat dat doen?), lijkt me dan niet zo moeilijk om zelf het 'hart' te leveren en een andere fabrikant een laptop er omheen te laten ontwerpen

Dan maar geen vlot en hip design, maar bang for bucks...
Ja zijn geen luxe behuizingen, is allemaal plastic fantastic. En denk niet dat intel ze gaat maken, dacht dat intel helemaal gingen of zelfs al zijn gestopt met moederborden. Nee dat word gewoon uitbesteed in China, cpu rechtstreeks op pcb met wat ram ernaast en power circuit, komt wifi module bij die kleiner is dan postzegel, veel meer is het niet.

Wel eens tablet vanbinnen gezien? Dat soort pcb's mag je straks ook verwachten van atom soc's voor dit soort systemen. En die pcb zal waarschijnlijk voor tig fabriekanten gemaakt worden, allemaal eigen behuizing eromheen en klaar.

Ultra goedkope massa productie. :)
Wat ik me afvraag is geknipt uit dit stukje:

Ook de gpu zou flink aangepakt zijn en tot driemaal sneller zijn dan de voorgaande generatie Atom-gpu's. Bovendien moet de gpu hoge resoluties tot 2560x1600 pixels ondersteunen en compatibel zijn met DirectX 11.

Wat voor functies heeft DX11 nog meer buiten al het pracht en praal wat er in games getoond wordt onder DX11
Het lijk me nl niet dat je op zo'n laptop zit te gamen dus ik vraag me daarom af wat voor nut DX11 nog meer heeft?

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 17 april 2013 13:35]

Ik denk dat een 3d-framework weinig zal toevoegen aan je 2d ervaring idd. Waar hint je op?
Ik hint op een stukje marketing, wat weinig toevoegde waarde heeft in mijn beleving. Het is wel leuk dat er in het plaatje staat dat de GPU DX11 ondersteuning geeft maar meer dan dan dat kan het niet bieden of wel?
Maar misschien heb je wel gelijk in het 3d verhaal als je zo'n laptop aan een tv via HDMI sluit.
Anoniem: 325463
@Audione017 april 2013 13:55
Je kan beter zo denken: Wie brengt er nu nog een GPU uit die op DX9 draait?, Er is bijvoorbeeld ook een kans aanwezig dat windows 9(of whatever de naam gaat zijn) weigert te draaien zonder DX11.
Onder andere DirectCompute api zit in DX11, voor gpgpu taken.

Gamen gaat wel maar denk niet DX11 games, dat gaat maar net op een igpu van AMD. En denk niet dat atom igpu even krachtig word als die van AMD A10 serie.
Zal dit ook in een tablet kunnen?
Out of order zou prima kunnen concurreren met ARM. Er is nog steeds een gat tussen low-power ARM en ATOM volgens mij, met de nodige tweaks zou dit ontwerp erg zuinig gemaakt worden en toch prima kunnen concurreren met ARM. Zet er dan windows (8) op en we zijn er: een tablet die in staat is om prestaties te leveren en de volwassenheid van Windows 8.

Jolla Sailfish lijkt me anders ook prima.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 17 april 2013 13:34]

Zal dit ook in een tablet kunnen?
Daar zijn ze voor ontworpen, dat is de Valleyview-T SoC.
Ja inderdaad, de nieuwe atom core is ontworpen met gedacht om zuiniger te kunnen zijn dan voorganger en dus makkelijker telefoons en tablets moet kunnen werken dan zijn voorganger.
Jammer alleen dat bij mij ( en diverse collega's om me heen) de Atom een slechte naam heeft. Net zoals de celeron destijds een gecastreerde proc die low budget net niet doet wat hij moet doen.
Misschien een (onterecht?) beeld, maar dan wel een breed gedragen beeld en dus slecht voor de verkoop.
Jammer alleen dat bij mij ( en diverse collega's om me heen) de Atom een slechte naam heeft. Net zoals de celeron destijds een gecastreerde proc die low budget net niet doet wat hij moet doen.
Misschien een (onterecht?) beeld, maar dan wel een breed gedragen beeld en dus slecht voor de verkoop.
Wacht maar dat ze alles wegblazen wat ARM te bedien heeft en eerste nieuwe atom telefoons uitkomen. Zal de naam ineens in mobile segment stuk beter worden. :D

Vergeet niet dat de jaren oude atom al partij is voor ARM A15 chipjes, nu we eindelijk een echte nieuwe atom core krijgen met out of order architectuur zal die naar alle waarschijnlijkheid alle huidige arm chipjes heel hard voorbij gaan.

De z2760 doet het in bepaalde benchmarks al beter dan a15 en krait cores, lees maar eens wat reviews. :)
Inderdaad dat dit niet compleet een terecht beeld is. Atom zelf is een zeer nette processor reeks, maar helaas dat veel mensen er misschien teveel van verwacht hadden. De oude netbook's van vorig jaar of eerder die hadden een uitgeklede variant van Windows 7 (Starter) en je moest er niet verwachten dat je er veel meer op kon draaien. Maar wanneer je er een goede Linux distro op wilde zetten werkte dit gewoon perfect.

Zelf heb ik een (thuis)server met een Atom 330 aangezien hij niet zo heel veel rekenkracht nodig had, maar gewoon voor enkele zaakjes niet te traag moest zijn. De server reageert erg snel en het verschil tussen een Atom en een dure Xeon processor is voor mij persoonlijk niet te merken. Let wel op dat deze server geen GUI heeft, voor maar een hand vol mensen gebruikt wordt endat de kans heel klein is dat er meer mensen tegelijkertijd op aan het werk zijn.

Het is dus wat je wilt hebben als rekenkracht. Voor compleet desktop gebruik is een Atom krap, maar niet slecht. Wil je alleen tekstverwerken en internetten dan is dit zeer goed te doen. Wil je er al meer mee doen, dan kun je beter kijken voor een andere processor of kijken naar een betere OS. (Nee, ik geef niet aan dat Windows slecht is, maar voor Atoms misschien minder geschikt)
Probleem met internet was de hardware versnelling van flash was er niet en veel ondersteuning van hardware matige codex was er ook niet iets wat AMD wel goed geregeld had met zijn bravo's daar door hebben deze uiteindelijk een veel betere naam weten te krijgen dan die atoms.
volgens mij is de huidige serie van intel atoms wel oke.....
als je dit leest denk ik waar in hemels naam moeten we nog atom CPU's hebben
een Icore 3 leverd veel betere prestaties en kan het ook wat een atom kan.
Een Ivy Bridge Core i3 is alleen een 121 mm2 grote (en dus dure) chip met een ~65W TDP, de huidige (en komende) Atom SoC's voor tablets hebben een sub-5W TDP.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 april 2013 18:01]

Intel beloofde destijds ook betaalbare ultrabooks voor minder dan $1000. De meeste zijn toch een flink stuk duurder. Ik neem dit bericht (vooralsnog) met een korreltje zout. Eerst zien, dan geloven :-)
Intel beloofde destijds ook betaalbare ultrabooks voor minder dan $1000. De meeste zijn toch een flink stuk duurder. Ik neem dit bericht (vooralsnog) met een korreltje zout. Eerst zien, dan geloven :-)
Zijn er ook die minder kosten dan 1000 dollar(650 euro of zo voor goedkoopste sony ultarbooks), dus intel heeft zijn claim waargemaakt. Uiteraard bedoelde intel niet dat alle of meerderheid van de ultrabooks goedkoper dat 1000 dollar zouden worden, dat zou wel hele domme uitspraak zijn van intel.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 17 april 2013 13:57]

Ondanks dat ik uiteraard ook alles uit het buiteland langs de douane probeer te sleuren... is dit natuurlijk geen vergelijking. 1000 dollar in de USA is na invoerbelasting en al de omreken kosten ongeveer hetzelfde in euro's... Op papier is het een kwart goedkoper door de koers.. maar in praktijk werkt dat zo niet, want iets importeren zonder langs de douane te gaan is gewoon strafbaar.

En ja, ook in je tas doen in het vliegtuig is illegaal. Je dient gewoon invoerbelasting te betalen.
Het grote priojsverschil zit hem niet in de koers maar in de belasting. wij betalen 21% btw, in de usa hebben ze wel saletax maar die is beperkt tot een paar %. Zeg dat het verschil 15% is. Dan wisselkoers, eventueel paar % invoerrecht en uiteindelijk als je dit meetelt is alles hetzelfde.

Neem je toch een laptop mee uit de usa, gooi alle boekjes weg. Neem een dikke sd kaart mee met foto's die je er op zet. Op die manier kun je al sneller aantonen dat je de laptop al had voor je bezoek naar de usa.
Naar de states nooit je data meenemen is mijn ervaring..
Gewoon vanuit nederland downloaden als het prive is of niet gezien mag worden. Over encryptie op je NB doen ze al moeilijk ...
Ondanks dat ik uiteraard ook alles uit het buiteland langs de douane probeer te sleuren... is dit natuurlijk geen vergelijking. 1000 dollar in de USA is na invoerbelasting en al de omreken kosten ongeveer hetzelfde in euro's... Op papier is het een kwart goedkoper door de koers.. maar in praktijk werkt dat zo niet, want iets importeren zonder langs de douane te gaan is gewoon strafbaar.

En ja, ook in je tas doen in het vliegtuig is illegaal. Je dient gewoon invoerbelasting te betalen.
649 euro kost goedkoopste sony ultrabook in Europa, hoeft niks in te voeren in de EU. Stond niet voor niks euro bedrag bij ipv dollar. ;)

Edit/
nieuws: Sony kondigt 11,6"- en 13,3"-ultrabook aan

Advies prijs van 649 euro. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 17 april 2013 21:16]

Net zoals de eerste netbooks maar 100 dollar zouden kosten geloof ik er niets van dat ze quadcore netbooks met touchscreen voor 200 dollar beloven. Marketinggelul noem ik dat.
2560x1600 pixels getuigd niet echt een vooruitziende blik; Google's Pixel laptop heeft bijvoorbeeld al een 2560x1700 pixels resolutie. En bijv een 4K extern scherm zal er dus ook niet mee aan te sturen zijn? Op zich kunnen we dan van een chip in 2014 toch wel verwachten lijkt me.
Ehm, wat wil je dan hebben?

Ik vind 2560x1600 al een behoorlijke stap van 1336x768... vooral aangezien al die pixels ook aangestuurd moeten worden, en de accutijd al een heikel punt is...
Ja dat is een gemis, ARM kan al lang 2160p verwerken met zijn oude mali400. Niet dat je daar iets aan hebt, want geen enkele tablets hebben geen 2160p scherm, en meeste hdmi uitgangen kunnen niet verder dan 1080p, moet je hdmi 1.4 cat2 hebben en die zit er meestal niet op, ik ben er nog geen tegen gekomen.
Dus er komt een nieuwe generatie NetBooks aan?

Onder NetBook versta ik overigens een goedkope crappy vervanger voor een laptop. Goedkope hardware in een goedkoop plastic jasje met een slechte accu.

1) Een goede accu kost geld, dat kun je voor 200 euro wel vergeten, zelfs al zit er een zuinige Atom in.
2) Goede touchscreens op een fatsoenlijk formaat kosten geld, dus deze gaan niet groter zijn dan 10/11" (jup, Netbook formaat).
3) RAM/SSD geheugen zijn nog vrij prijzig, dus dat is waarschijnlijk het eerste waar dan op bezuinigd gaat worden.
4) De Windows licentie moet ook nog bij de kostprijs opgeteld worden, dus dan houdt je helemaal geen geld meer over om een fatsoenlijk product te bouwen.

Ik weet niet wat Intel denkt, maar voor 200 euro kun je echt geen fatsoenlijk product op de markt brengen als je ook nog een beetje winst over wil houden. Aangezien de verkoop van PC's al massaal aan het dalen is, denk ik niet dat er ook maar 1 enkele fabrikant zijn producten nog voor de kostprijs gaat verkopen, want dat is gewoon niet levensvatbaar.

Ik word een beetje moe van die 'race-to-the-bottom' mentaliteit van fabrikanten. Het levert alleen maar crappy producten op, of resulteert in het failliet gaan van fabrikanten die wel fatsoenlijke producten produceren, maar niet kunnen concurreren met bedrijven die hun winst halen uit decontent/advertentie-markt (Lees: Amazon en Google). Die 2 bedrijven zijn er imo voor verantwoordelijk dat de hele marktwerking in de consumentenelectronica compleet op z'n kop is gezet waardoor andere fabrikanten alleen nog maar crap uit brengen...

En deze uitspraak van Intel moedigt dit alleen maar aan...
In feite is de Asus FonePad (~220 euro) al de "nieuwe netbook". Op sommige dingen is bezuinigd (RAM, geen toetsenbord), maar er zit wel een Atom (Lexington SoC) in, een redelijk 7" scherm, een prima accu, en 3G. Als Intel hier komende Kerst een nieuwe generatie Bay Trail chip in schuift tegen dezelfde prijs, en Microsoft houdt zijn ~40 dollar aan voor een Windows licensie, dan heb je voor 250 euro al een heel aantrekkelijke "netbook", zonder dat het een grote boel plastic hoeft te worden.

http://www.itproportal.co...te-windows-based-netbook/

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 17 april 2013 13:59]

Dat mag je allemaal vinden, maar sommige mensen hóeven simpelweg niet veel meer dan wat simpele hardware in een crappy behuizing te hebben
Leuk verhaaltje daar. "race-to-the bottom" is er altijd al geweest. De correctheid van je verhaal kan uiteraard gestaaft worden adhv het falen van bedrijven als Apple (ja, die maken nu eens niets winst 8)7 ) en Beats?
4) Misschien is ChromeOS wel een leuke oplossing
Anoniem: 271482
@RobbieB17 april 2013 14:41
Gereedschapsfabrikanten als Skill en Duvalt gaan toch ook niet kapot aan de aanbiedingsbakken van de praxis?

Er is en zal altijd rommel op de markt blijven, maar als er behoefte aan degelijke spullen is, is er altijd een leverancier wat degelijker, duurder materieel op de markt zet, je zal het echter niet op de onderste schappen van de mediamarkt vinden.

Bovendien zijn er genoeg leuke, degelijke netbookjes geweest van o.a. Asus, Acer en MSI die met wat aanpassingen(werkgeheugen, software tweaks) prima geschikt zijn voor eenvoudige beheerderstaken.

Ik ben wel met je eens dat je voor 200 euro verkoopprijs(en dan een inkoop van 160/180?) niet veel soeps hoeft te verwachten.
Dus er komt een nieuwe generatie NetBooks aan?

Onder NetBook versta ik overigens een goedkope crappy vervanger voor een laptop. Goedkope hardware in een goedkoop plastic jasje met een slechte accu.

1) Een goede accu kost geld, dat kun je voor 200 euro wel vergeten, zelfs al zit er een zuinige Atom in.
2) Goede touchscreens op een fatsoenlijk formaat kosten geld, dus deze gaan niet groter zijn dan 10/11" (jup, Netbook formaat).
3) RAM/SSD geheugen zijn nog vrij prijzig, dus dat is waarschijnlijk het eerste waar dan op bezuinigd gaat worden.
4) De Windows licentie moet ook nog bij de kostprijs opgeteld worden, dus dan houdt je helemaal geen geld meer over om een fatsoenlijk product te bouwen.
Huidige netbooks beginnen ook rond de 200 dollar(zijn zelfs wel eens goedkoper te krijgen), dus die kwaliteit mag je verwachten, hoeft niet eens te gissen, onder de motorkap zal er in plaats van huidig atom een nieuwe zitten, dat drijft de prijs niks op tegenover huidige atoms. Omdat elektronica jaar op jaar goedkoper te produceren valt zal er dus weer wat ruimte zijn ontstaan zodat er plaats is voor touchscreen, dat laatste is eigen enige wat prijs opdrijft tegenover de huidige. Maar dat zal waarschijnlijk dus op te vangen zijn door versimpelen van pcb en hardware buiten de atom om.
Voor 200 dollar/euro vraag ik me af of je daar daadwerkelijk een quadcore én touchscreen bij krijgt... Hoe kun je dan nog surface tablets gaan verkopen van 500 euro? Die moeten dan wel 150 euro worden ofzo...

Ik zal het heel erg toejuigen, en kwa kosten zal het vast wel mogelijk zijn, maar rolt het wellicht voor 180 euro uit de fabriek en ligt het voor 299,- euro in de winkel... Al zou ik het voor die prijs waarschijnlijk ook nog gewoon kopen.
Anoniem: 256386
@BLACKfm17 april 2013 13:43
klinkt ook onwaarschijnlijk.
Je weet niet hoe groot en wat de bouwkwaliteit is.
Voor 200 a 300 dollar zal je over 6 maanden ook een
mooi android tablet krijgen.
Voor 200 a 300 dollar zal je over 6 maanden ook een
mooi android tablet krijgen.


Die zijn er al, met volledige garantie en support in NL.
. 185 euro excl BTW =. 225 euro
AGN wifi http://www.prowise.com/nl/tablets


OS.Android 4.1
Processor RK3066 Dual Core Cortex A9 1.6Ghz en Quad Core GPU
Scherm 10.1 inch HD LCD, 1280x800 pixels, 16:10, Wide-view
Touch 10 punts capacitive touch
RAM DDR3 1GB
Geheugen 16GB intern geheugen; uitbreidbaar tot 48GB (microSD)
Camera Voor (2.0mp) Achter (2.0mp)
Connectiviteit WiFi: 802.11 a/b/g/n (2.4Ghz en 5Ghz) en Bluetooth 4.0
I/O Mini USB2.0, hoofdtelefoon, microSD card, mini HDMI
Accu 6500mAh, Li-polymer (8 uur)
Voeding 9V, 2A AC power adapter
Garantie 1 jaar pick-up and return

( en zo zijn er vast meer te vinden)

edit: specs toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door SED op 17 april 2013 14:19]

Maar wat moet ik nou met android? Moet ik dan moeilijk gaan doen met remote desktop of VM ware om een windows omgeving te hebben?

Daarbij gaat dit verhaal om een laptop, dus gewoon een scherm met een fysiek toetsenbord en 'muis'.
Is dat $200 voor een laptop met Windows licentie? Of krijg je dan Android of Chrome OS?


Ik zou overigens liever $200 tablets met een quadcore Atom zien, ik zie ook snel geen reden waarom dat niet zou kunen als je wel een laptop kan maken voor dat geld. Silvermont zou een stuk sneller moeten worden dan de huidige Atom, de combinatie van "zeer snelle" processor en acceptabele Intel Gen7 graphics zou volgens mij een best leuke tablet op kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 17 april 2013 13:34]

In intel Atom lijkt me gewoon windows te kunnen draaien, dus van mij mogen ze het weglaten als dat de prijs drukt. Maar de praktijk leert dat een gratis of geen o/s nagenoeg even duur is maar zeker niet goedkoper.
In intel Atom lijkt me gewoon windows te kunnen draaien, dus van mij mogen ze het weglaten als dat de prijs drukt. Maar de praktijk leert dat een gratis of geen o/s nagenoeg even duur is maar zeker niet goedkoper.
Kijk dat komt nou door het monopolie van MS, concurrentie vervalsing, zeg maar.

Die enkele laptop/notebook met Linux kost zelfs meer omdat eerst het besturingssysteem Windows moet worden verwijderd waarna een ander OS moet worden geladen door de leverancier cq verkoper. Bovendien ondersteunt de fabtikant vaak het alternatieve OS niet. Tja en omdat er toch garantie moet worden gegeven valt zo'n apparaat uiteindelijk duurder uit.

Jammer vind ik dat.
Anoniem: 217560
17 april 2013 13:53
heeft deze ook hypertreading ?
in dat geval is het de atom waa4r ik al lang op zat te wachten
quad core atom met hypertreading :)
De Silvermont architectuur heeft geen hyperthreading meer, helaas. Geen 8-threaded mobile chips dus... ;(
lol, wat heb je aan HT als de atom core op zich al van geen meter vooruit gaat
Uh juist wel dan. Hyperthreading zorgt ervoor dat je pipeline efficienter gevuld wordt, dus de per-core performance hoger wordt.
Anoniem: 338693
17 april 2013 14:03
Het zou een prima platform kunnen zijn voor Chrome OS. De resente Samsung chromebook is zeker niet super traag, maar snel kan je hem niet noemen. Wat extra power is wel handig voor heavy sites.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee