Intel staakt Android-ondersteuning nieuwe Atom voor tablets - update

Waar Intel bij de Medfield-Atoms nog actief aan Android-ondersteuning werkte, is de komende Clover Trail voor tablets alleen geschikt voor Windows 8. Ook AMD brengt zijn Hondo-alternatief in eerste instantie alleen voor Windows uit.

Vorig jaar wist Intel nog nadrukkelijk te melden dat de Atom Z2610 Medfield-chip verschillende besturingssystemen kon draaien. Het bedrijf ontwikkelde zelfs een referentietablet met Atom-chip, onder de naam Red Ridge, die Android draaide en Intel leek hard aan het werk om het OS soepel op het platform te laten lopen. Wat Tweakers.net vorig jaar al vermoedde, heeft Intel op de IDF van 2012 bevestigd; de opvolger van Medfield, Clover Trail genaamd, zal exclusief Windows 8 ondersteunen.

Intel heeft Clover Trail naar eigen zeggen vanaf de basis ontwikkeld voor Windows 8. Onder andere op het gebied van verbruik zijn er optimalisaties doorgevoerd. Zo zijn er naast de C-modi voor energiebesparing, nieuwe S-standen bijgekomen. Bij de zuinigste daarvan, S0i3 of 'Connected Standby', is alleen de power manager van de soc nog geactiveerd en deze onderhoudt het contact met Windows 8.

Een andere nieuwe besparingsfeature is Burst-modus. Dit lijkt op de Turbo van de Core-chips, maar de boost is korter van duur en moet de race-to-idle bespoedigen als er wat verbruik en temperatuur betreft ruimte voor is. De Clover Trail zal eind oktober als Atom Z2760 in meer dan 20 Windows 8-tablets verschijnen. De soc betreft een op 32nm geproduceerde dualcore met ondersteuning voor HyperThreading en een kloksnelheid van 1,8GHz. Na Clover Trail komt de 22nm-soc Bay Trail, maar hierover liet Intel nog niets los.

Vreemd genoeg komt Intel ook met een Clover Trail-soc voor smartphones en stimuleert het bedrijf voor deze chip wel nadrukkelijk de ontwikkeling van Android. Intel noemt dit platform Clover Trail+ en deze dualcore zal onder de naam Atom Z2580 verschijnen. De prestaties zouden dubbel zo hoog zijn als die van de Z2460 Medfield. Ook komt het bedrijf met een niet nader aangeduide nieuwe Atom voor budgetsmartphones, die op 1,2GHz geklokt zal zijn. Intel liet weten nog actief aan de Android-optimalisatie voor Medfield te werken. Zo is Android 4.1 Jelly Bean werkend gekregen op Medfield-toestellen, zei een medewerker tegen PcAdvisor. Over verdere ontwikkelingen van Android voor Medfield-tablets had Intel niets te melden.

Tegelijk maakte ook AMD bekend dat zijn zuinige Hondo-chip voor tablets in eerste instantie alleen op Windows 8 zal draaien. AMD liet The Inquirer echter weten dat het bedrijf wel aan ondersteuning voor Linux werkt.

Dinsdag 18 september, 11.30: Intel heeft na de commotie over de Windows only-ondersteuning tegenover Computerworld bekendgemaakt dat er wel degelijk plannen zijn om het betreffende Atom-platform ook naar Linux/Android te brengen.

Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 Intel Clover Trail IDF 2012 smartphone

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2012 • 07:47

63 Linkedin

Lees meer

Reacties (63)

63
63
27
3
0
27
Wijzig sortering
Op zich niet heel erg vreemd, microsoft en intel zijn altijd al vriendjes geweest, in de zin dat ze elkaar hard nodig hebben. Zeker nu MS met MS phone 8 tegen android wilt concurreren zal MS wel voorwaarden richting Intel hebben gegeven. Misschien een idee voor AMD om zich meer op android te gaan richten, de mobiele markt zal steeds belangrijker worden. Ken genoeg mensen die alleen nog maar een tablet thuis gebruiken en waar de pc stof staat te vangen. Ook de trend dat je een tablet en laptop/desktop ineen gaat krijgen zal er zeker aan bijdragen. Zie artikel hierboven.

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 17 september 2012 08:48]

Intel en MS hebben vaak genoeg ruzie, en het verklaart ook niet waarom AMD nu hetzelfde doet met Hondo.

Ik denk dat de verklaring nog veel simpeler is: Onderstuening voro Windows 8 is waarschijnlijk veel belangrijk voor de markt / omzet dan Android ondersteuning.

Dus dit nieuws belooft veel goeds over de kansen van Windows 8 tablets.
Dat denk ik ook. Voor android heeft x86 niet echt meerwaarde, voor Windows 8 wel, vanwege de mogelijkheid om miljoenen desktop applicaties te kunnen draaien.
Veel miss-informatie hier of tenminste halve informatie.

Dat intel geen Linux/Android op die nieuwe atom's ondersteunt is heel simpel te verklaren. Er zit een PowerVR gpu in. Iets wat zeer slecht onder Linux/Android ondersteunt wordt. Er zijn wel binary blobs, maar dat is ook alles en ook net het probleem.

De Hondo 'windows-8 only' is puur een marketing iets. De hondo is bijna hetzelfde als de brazos en daar is gewoon volledige Linux ondersteuning voor. Dus ook deze APU zal gewoon onder Linux werken, dit zegt AMD zelf ook, "Niets houd je tegen". En wat Android support betreft voor AMD, x86 en android, al bestaat het wel, wordt nog niet echt gebruikt. Dus dat dit een lage prioriteit heeft is, verbaast niets.

Trouwens, wat betreft de atom, zover ik weet is de designer van de atom zelfs ontslagen van deze 'flop', omdat het niet bracht wat de bedoeling was en ook was de bedoeling dat alle toekomstige Atom's intel's eigen GPU's zouden gebruiken. Waarom nu toch deze PowerVR units uitkomen is enigsinds een raadsel, al zou het kunnen dat deze nog niet zo zuinig zijn als ze zouden willen?
inderdaad, heel veel mis (1 S, we zijn niet in de UK en ik verwacht niet dat je juffrouw informatie bedoeld) informatie:


PowerVR's Series5 SGX series features pixel, vertex, and geometry shader hardware, supporting OpenGL ES 2.0 and DirectX 10.1 with Shader Model 4.1.
The SGX GPU core is included in several popular systems-on-chip (SoC) used in many portable devices. Apple uses the A4 (manufactured by Samsung) in their iPhone 4, iPad, iPod touch, and Apple TV. Texas Instruments' OMAP 3 and 4 series SoC's are used in the BlackBerry PlayBook, Nokia N900, Sony Ericsson Vivaz, Motorola Droid/Milestone, Droid Bionic, Archos 70, Palm Pre, Samsung Galaxy SL, Galaxy Nexus, Open Pandora, and others. Samsung produces the Hummingbird SoC and use it in their Samsung Galaxy S, Galaxy Tab, Samsung Wave S8500 Samsung Wave II S8530, devices.
Intel uses the SGX 540 in its Medfield platform.

bron: http://en.wikipedia.org/wiki/PowerVR (maar als je ff zoekt vind je deze info op zowat iedere tech site.)

etc. oftewel: PowerVR zit zowat in iedere mobiele soc behalve Nvidia's...

Get your facts straight.....niet zomaar iets roepen omdat het leuk klinkt....

[Reactie gewijzigd door redniels op 17 september 2012 09:41]

Dat PowerVR slecht ondersteunt wordt door X windows / Linux is wel degelijk waar. Lees maar eens na over Poulsbo (de eerste PowerVR core die Intel inzette in de Z5xx serie van Atoms). Dat Android en dergelijk er wel op draaien zegt niet zoveel: hier zijn binary blobs geen probleem. Voor een 'normale' Linux installatie wel.
etc. oftewel: PowerVR zit zowat in iedere mobiele soc behalve Nvidia's...
En de Mali processors die ook veel in goedkope tablets zitten maar wel gewoon heel goed presteren.
Nonsense, het is juist omgekeerd: Als Intel wel Andoid zou willen ondersteunen, zouden wel zelf wel zorgen voor geode PowerVR ondersteuning.

Het feit dat ze dan niet doen en niet willen, maakt het voorgaande alleen maar duidelijker.

Of dacht je dat het voor Intel onmogelijk is om die ondersteuning mogelijk te maken?
Ook lijkt de markt voor android tablets overspoeld. Bij windows is / lijkt dit nog niet het geval. Samen met de hogere marges, alle windows 8 tablets die ik heb gezien zitten in een hogere prijsklasse dan de meeste android tablets.
Misschien is de investering te hoog. De Win8 tablets zijn denk ik altijd meer power hungry dan android tablets. Ik vermoed dat de Win8 tablet hardware over het algemeen genomen wat zwaarder wordt dan de Android tablets. Dus waarom een hoop ontwikkeling in androidsteken, als je cpu vrij zwaar is en beter bij Win8 past, dat al kant-en klaar is?
Maar het is ook vreemd. Hoewel Android tablets niet echt goed aan slaan (en volgens Apple zelfs marktaandeel verliezen tov iOS) is het wel het OS wat op dit moment gebruikt wordt voor tablets. Dat Intel daar weinig toekomst in ziet is of een teken dat de Atom niet kan concurreren met ARM gebaseerde SoCs of dat er een fundamenteel probleem is met de hele Android tablet markt en Intel verwacht dat tablet fabrikanten voor Windows gaan kiezen in plaats van Android.

Of het goed is voor Windows 8 tablets is dus een vraag. Als Intel niet kan concurreren en Windows 8 tablets dus trager worden dan Android tablets, zie ik het donker in. Maar ik hoop natuurlijk op een succesvolle markt introductie van Windows 8 tablets. Iets moet wat tegenwicht bieden tegen het monopolie van Apple. En Android tablets zijn daar nog niet in geslaagd.
Het is nog veel vreemder.
Even los van het succes van Android vandaag op de tablet markt, er zijn maar enkele OS-en met een fatsoenlijk marktaandeel:

Windows (x86), evt. nog Linux/osX
iOS (ARM)
Android (ARM)

Alle anderen zijn op dit moment nog niches, Windows gaat ook een ARM versie uitbrengen en Android doet het op x86 nog heel matig.

Als je als maker van SmartTV's, Setop boxen of andere toepassingen een oplossing wilt maken heb je maar een paar keuzes. Of windows en dus een complete PC inbouwen (=prijzig) of een eigen oplossing, vaak op basis van Linux. Of een oplossing met Android.
Doordat Intel nu Android niet ziet als een volwaardig alternatief blijven alleen Windows of custom oplossingen over voor Intel-klanten. Kijk je dan naar de opkomst van Android staat Intel op het punt een mogelijke volgende 'boost' te missen. Want bijna ALLE fabrikanten flirten met apparaten met Android. De vraag is niet OF android een nieuw succes gaat vinden, maar meer wat het gaat worden. Zijn het de smartTV's, MediaPlayers of zelfs thin clients. Feit is dat het op dit moment een van de hotste OS-en is.
Windows 8 RT ondersteund ook ARM.
Maar die versie is niet echt interresant omdat je reguliere x86 software er niet op werkt.
Er zijn amper apps voor Windows 8 RT..... dus die wil je niet. De Pro versie echter wel.
Er zijn amper apps voor Windows 8 RT..... dus die wil je niet. De Pro versie echter wel.
No shit...'t OS is nog niet gereleased 8)7
Da's net zoiets als in 2004 zeggen dat er voor iOS geen apps zijn en daar een conclusie uittrekken :+
En de PRO versie wil je niet omdat die zwaarder is en minder lang op een accu werkt!

Ik zou, mocht ik ooit kiezen voor W8, waarschijnlijk wel kiezen voor een RT versie.
Het is een tablet en daar ga je niet op office werken of Fotosoepen! En mocht je wel fotosoepen dan merk plots dat je werkstation met 16GB geheugen wel lekker werkt in plaats van de ultrazuinige 1GB op een Atom.

Dat doe je op een werkstation!

Ik zie dat voordeel van de x86 ondersteuning voor een tablet nog helemaal niet zitten.
"Altijd vriendjes" is een beetje overdreven.

Bij de start van Windows NT (eind jaren 80!) wilde Bill Gates zelfs dat het systeem op niet-intel processoren kon draaien. Dit om zich niet op te hangen aan Intel.

En daar plukt nu Windows 8RT nog de vruchten van.
Op zich niet heel erg vreemd, microsoft en intel zijn altijd al vriendjes geweest, in de zin dat ze elkaar hard nodig hebben. Zeker nu MS met MS phone 8 tegen android wilt concurreren zal MS wel voorwaarden richting Intel hebben gegeven. Misschien een idee voor AMD om zich meer op android te gaan richten, de mobiele markt zal steeds belangrijker worden. Ken genoeg mensen die alleen nog maar een tablet thuis gebruiken en waar de pc stof staat te vangen. Ook de trend dat je een tablet en laptop/desktop ineen gaat krijgen zal er zeker aan bijdragen. Zie artikel hierboven.
Voorwaarden richting intel?
En met welke stok worden die voorwaarden daar heen geslagen?
Die 'designed for windows' stickers die op werkelijk ALLEs zitten?

Intel haalt het gros van zijn onzet uit het bedrijfsleven, die gaan echt niet overstappen op AMD omdat ze 't stikkertje missen.
Dit begint op een omgekeerde wereld te lijken. De processors worden nu aangepast voor het OS, terwijl eerder altijd het OS afhankelijk was van of aangepast werd aan de processor.

Wat let Google om Android te compileren naar deze processor? Intel heeft toch weinig te zeggen over welk OS er op wordt gedraaid?
Natuurlijk kan google dat doen, echter de chips ondersteunen bepaalde functies niet die door android gebruikt worden en/of de chips hebben functies waar android niet mee uit de voeten kan. In beide gevallen leidt dat tot beperkingen bij het draaien van Android op de chips. Denk aan een hoger verbruik, slechtere GPU performance enz enz.
Om die reden vind ik dat Intel de technologie open source moet gooien, zodat iedereen het kan gebruiken. Dit geeft ook een langere levensduur aan het apparaat. Als de nieuwste Windows niet meer draait jan je er alsnog Linux opzetten. Deze keuze zorgt ervoor dat het apparaat de ton in kan zodra MS geen zin meer heeft het te supporten. En ik hoor nu al klachten over de consumeringscultuur.
Zowat elke vorm van -nux ondersteunt x86 met uitzondering van android. Ik zie niet in waarom Google meer investeert om het op dat platform te laten draaien.

Het zullen altijd suggesties blijven, maar een van de redenen zou zijn dat Google android (nog) niet op een desktop willen laten draaien.
Daar hebben ze Crome OS voor.
android draaien op welke chip dan ook beperkt de chip sowieso, dalvik is gewoon trage bagger (heb zelf ook verschillende android devices en GEEN apple devices). kijk maar naar de testport van android middels C# en mono, deze presteert bijna 40 tot 80% beter.. ik zou dus liever zien dat men die port verder oppakt en tot een daadwerkelijke android vervanger gaat maken.
Er gaat zo veel compatibiliteit verloren, voor mij toch wel een belangrijk punt (want als ik een computer heb wil ik er ook een frigging werkend OS op en ik neem niet Windows tenzij ik ga gamen). Dit is dan ook een complete deal killer. Verder vraag ik me af of over 4-6 jaar de nieuwste Windows er ook nog op werkt. Mogelijk kan de hardware het wel aan ,maar heeft men geen zin om het te maintainen. Deze keuze gooit grote onzekerheid in upgradeability. Een simpelere en minder specifiek voor een bepaald OS ontworpen geeft veel meer zekerheid aan de klant. Ik als klant weet dat ik dat wil. Dit is dus een complete deal breaker.
de kans dat jij over 4-6 jaar dan nog met dezelfde tablet werkt is zeer klein. en dan nog, de huidige meegeleverde windows werkt dan ook nog, en ms ondersteund haar ossen wel nog minstens 10 jaar na eerste uitlevering, dat kan je bv van android niet zeggen, waar je blij mag zijn als je tablet nog de eerstvolgende tussenversie krijgt.
de kans dat jij over 4-6 jaar dan nog met dezelfde tablet werkt is zeer klein. en dan nog, de huidige meegeleverde windows werkt dan ook nog, en ms ondersteund haar ossen wel nog minstens 10 jaar na eerste uitlevering, dat kan je bv van android niet zeggen, waar je blij mag zijn als je tablet nog de eerstvolgende tussenversie krijgt.
Vista heeft anders geen 10 jaar support genoten...maar slechts 6
Het is Intel dat de specs voor de drivers moet vrijgeven. Deze CPU is nog altijd x86 compatibel met een hoop uitbreidingen in de instructieset. Maar als je gebruik wenst te maken van de energiebesparende mogelijkheden die net heel belangrijk zijn bij zulke mobiele aparaten, dan heb je ook de juiste drivers nodig.
Dit begint op een omgekeerde wereld te lijken. De processors worden nu aangepast voor het OS, terwijl eerder altijd het OS afhankelijk was van of aangepast werd aan de processor.

Wat let Google om Android te compileren naar deze processor? Intel heeft toch weinig te zeggen over welk OS er op wordt gedraaid?
Maar kan wel rekening houden met allerlei efficientie slagen die te behalen zijn...als je nu een x86 CPU hebt zonder al die extra existenties voor speciale instructiesets, zul je ondanks verder gelijke hardware en snelheid dramatische resultaten boeken.

Toegegeven, je kan makkelijker je OS naar een CPU toe schrijven, zeker omdat je met java werkt redelijk makkelijk, maar je 'lagged' altidj een beetje op die manier bij nieuwe CPU's & SoCs
Anoniem: 449164
17 september 2012 08:12
Dit is nou eens jammer, ik denk dat ik nu dan maar even ga wachten.

De Atom processoren zouden denk ik zonder haperingen of wat dan ook Android kunnen draaien.

Dan wordt het wachten op de Clover Trail Plus.
Anoniem: 395550
17 september 2012 08:58
Toch best jammer zeg... al snap ik dat Android niet even hardware-compatable is als Ubuntu (bijvoorbeeld) maar het zou mooi zijn dat tenminste alle processoren ondersteund zouden worden.
Dit was te verwachten, Clover Trail heeft nog het één en ander aan legacy aan boord wat de reguliere versie van Windows (niet-RT) nodig heeft om te kunnen werken. Al deze legacy (die ook energie verbruikt) is niet nodig voor Android.

Voor Android ben je voorlopig dus aangewezen op Medfield, die niet heel erg anders is als Clover Trail (alleen het ontbreken van de legacy en nieuwe power state manager).


Overigens, het feit dat Intel er geen effort in stopt om Android te ondersteunen met Clover Trail wil natuurlijk niet zeggen dat het niet werkt. Een willekeurige fabrikant zou best een Clover Trail processor kunnen gebruiken om een Android tablet te maken, hij zal dan waarschijnlijk alleen zelf nog wat aan de firmware moeten doen.
In mijn ervaring is men er doorgaans erg traag in. Denk aan Nvidia Optimus, die nu pas een beetje op Linux begint te werken.
Ik denk dat AMD voor mij het interessantste platform is, of anders misschien Clover Trail+. Een CPU maker moet niet bepalen welk OS zijn klanten draaien. Straks wordt het gewoon draaien van Linux nog onmogelijk, en ik zit niet bepaald te wachten om meer Windows te zien dan nodig. MS Office draai ik op mijn Linux installatie, de meeste andere software is open source (in de meeste categorieën levert open source software de beste kwaliteit, en ik heb dan ook dezelfde software op mijn Windows installaties, alleen ben ik niet weg van LibreOffice). Het enige dat niet goede alternatieven heeft of op die manier altijd over te hevelen is zijn games, welke de enige reden zijn dat ik nog Windows heb. Gezien ik toch niet hardcore games zal doen op een tablet maakt Windows only support het voor mij waardeloos.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 17 september 2012 15:15]

Anoniem: 126513
17 september 2012 08:05
Je zou toch zeggen dat die MS´s en Intel´s afspraken transparant mogen zijn. Zij beïnvloeden consumenten keuze op deze manier.
Ik vind het eigenlijk niet zo´n slimme keuze. Ik heb nooit met win8 en metro gewerkt, maar vergeleken met me oude winXP bak hier vind ik android op smartphone toch gebruiksvriendelijker, logischer en stabieler.
Dus als Google een serieuse desktop versie van android kan uitbrengen, sta ik wel klaar.
Of me andere woorden, elke kans om van windows naar een beter OS (buiten linux) over te stappen zal ik aannemen.
Ik vind windows gewoon nog niet gebruiksvriendelijk, verre van intelligente software, zeer on-innovatief. Ze kijken gewoon niet wat mensen willen en nodig hebben, maar blijven halsstarrig met tonnen salarissen door programmeren op het zelfde pad.
De Grafische User interface (GUI) stamt nog uit de jaren 60 of 70. Ik heb zoveel simpele ideeen omdat te verbeteren, zoiets als metro begint er op te lijken bijv.
Veel mensen spelen toch niet of nauwelijks DX games, dus daar moet wel een kans inzitten.
Sterker nog: Ik ben net overgestapt.

Werklaptop de deur uit (die hou ik nu op m' n kantoor... na een overname worden onze admin rechten nl. stopgezet)

Transformer Infinity aangeschaft. Speel toch geen spelletjes meer. Kijken hoe dat bevalt. Tot nu toe. Android is best goed als desktop os. Alleen missen bepaalde intuitieve dingen nog (bijvoorbeeld omlaag kunnen gaan met je cursurtoetsen bij zoeksuggesties... aan de andere kant krijg je daar touch voor terug). En zaken zoals printen is nog jezelf in bochten wringen (het kan wel, zelfs via USB!). In de volgende versie van Android (na JB)
komt user switching, dus Google timmert hard aan de weg!

Wat dat betreft is Windows 8 / RT wel meer volwassen... alleen RT veel meer gesloten (bij Android kan je tenminste altijd nog je eigen APK's instaleren, ook niet geroot).

[Reactie gewijzigd door XElDiablo690 op 17 september 2012 08:29]

Het is juist de bedoeling van MS dat developers de applicaties heel makkelijk aan kunnen passen zodat ze ook lekker op een tablet gaan draaien.

Of dat ook gaat werken, moet zich natuurlijk nog bewijzen.
Ah, ja ik had m'n reactie gewijzigd. Maar ik zij dus dat je niet zoveel had aan desktop apps op een tablet
Dat is natuurlijk zo als je in .NET heb geprogrameerd bijv. De user interface moet je natuurlijk nog wel omzetten. En ik denk dat dat nou juist lastig is is de opzet van en app voor een desktop UI is.
Waarom? Je kan ook gewoon een TFT-touchscreen aan een PC hangen die vervolgens hetzelfde doet als een muis. Als die tablet dus een klein beetje slim is kan ie dat gewoon nadoen. Je kan ook gewoon via je smartphone/tablet met touchscreen je Windows computer thuis bedienen via VNC. Alles wat met een muis kan kan ook met een touchscreen. Alleen moet de fabrikant dat wel willen. Helaas zijn er meestal andere redenen om bepaalde applicaties van derden te weren.
hoe moeilijk printen is ligt helemaal aan je printer.
ik heb thuis een Epson Wi-Fi printer staan, en printen is gewoon documentje in de Epson Android app selecteren en het rolt zo uit de printer.
juist ja, je hebt er een aparte app voir nodig, er is geen standaard daarvoor..
Je vergelijkt een 10 jaar oud product met een recent OS. Tsja.....

In mijn ogen is juist Android chaotisch en inconsequent. Zowel Windows Phone als iOS zijn logischer (IMHO)

Windows 8 is moeilijker te beoordelen. Zolang je in de Metro interface blijft is het perfect. Ga je naar de desktop heb je ook een prima omgeving. Het probleem is waar die twee systemen elkaar raken. In die overgangen zitten nog vele vreemde zaken. Ik verwacht dat dit bij Windows 9 wel opgelost gaat worden en het is de prijs van echte innovatie dat je zo nu en dan lastige overgangen krijgt maar op de inconsequentie bij die raakvlakken zal wel veel kritiek op komen.

Maar Microsoft is dus juist met Metro super innovatief bezig en het probleem is meer dat het misschien te innovatief is. Maar als jij
zoveel simpele ideeen om dat te verbeteren
moet je maar bij Microsoft gaan solliciteren. Of bij Apple, of bij Google, of misschien wel een eigen windows manager maken voor Linux. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Heb jij dan al een smartphone met windows 8, aangezien jij die beoordeling kan maken?
windows phone 7.5?
voor desktop is windows 8 dikke ruk, maar voor tablet is het juist zelfs nog een stuk beter dan android, win8 is juist puur een mobile os (behalve dat je dan ook de mogelijkheid hebt om 'oude' windows applicaties te draaien, wat overigens bij windows rt (arm versie) NIET mogelijk is).

en je lult echt een eind weg als je het hebt over dx games, en juist wat jij 60-70 jaren gui noemt, vindt ik dus juist bij metro, wat een kleuter gui is. windows is nog steeds vele malen gebruikersvriendelijker dan bv linux voor een gemiddelde consument (en NEE een tweaker is GEEN gemiddelde consument).

ik vindt juist dat we met al die mobile ossen weer terug gaan naar de oude tijd waar men nog maar 1 applicatie tegelijkertijd kan draaien. ik vindt het juist een achteruitgang ipv vooruitgang..
Anoniem: 126513
@Ramon17 september 2012 08:15
Ik had niet gedacht dat dit hoog intelligente antwoord zou snel zou volgen. :+
Even voor de duidelijkheid, als je wel eens programmeert weet je dat een kernel en librairies niet altijd het zelfde resultaat geven.
En daarboven op voor de duidelijkheid, Android draait op linux kernel, met daarboven op de Java engine (niet standaard in linux aanwezig) voor de GUI.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126513 op 17 september 2012 08:21]

De naam "Linux" staat alleen voor de kernel.
Dus als je zegt "buiten Linux" sluit je Android wel degelijk uit :)

Dat mensen Linux verwarren met een werkende desktop syteem met allerlei software is begrijpelijk. Maar die software eromheen word verzorg door allerlei mensen die allerlei verschillende Linux-distributies maken.

Alle software/libraries daarom heen (het OS) staan in principe los van Linux.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Linux#Linux

Dus wie is nu hoog intelligent ??? :)

[Reactie gewijzigd door gjmi op 17 september 2012 08:46]

Android is een dusdanige weg ingeslagen dat het, samen met alle software ('apps') die alleen in Android draaien eigenlijk een zelfstandig geheel is geworden voor veel mensen.
Het "Linux" is er voor de gemiddelde gebruiker niet meer in terug te herkennen, en ik denk dat zelfs veel tweakers moeite hebben aan te wijzen welke onderdelen nu typisch Android zijn, en welke general Linux.

Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen het ook als een apart OS zijn gaan zien.

Temeer omdat in het artikel ook gesproken wordt over chips die niet Android compattable zijn. Daar roept ook niemand dat dat eigenlijk niet-Linux compattable moet zijn. Terecht, want Android is meer dan alleen maar Linux, en de funkties waar deze compatibaliteit vanaf hangt liggen zeer waarschijnlijk voor een groot deel ook buiten de Linux-kernel.
Android is geen linux, ook de kernel momenteel niet. Er zijn flinke verschillen qua architectuur. Wel worden een aantal van deze wijzigingen van google binnenkort opgenomen in de linux kernel. In de nabije toekomst gaat android dus wel een standaard linux kernel draaien.
Android is ook linux |:(
!Sh , don't break his bubble ;)
Ik heb nooit met win8 en metro gewerkt, maar vergeleken met me oude winXP bak hier vind ik android op smartphone toch gebruiksvriendelijker, logischer en stabieler.
Je weet dat daar ook nog Windows 7 tussen zit? Veel geprezen beste-MS-OS-tot-nu-toe?
[...]


Je weet dat daar ook nog Windows 7 tussen zit? Veel geprezen beste-MS-OS-tot-nu-toe?
Ook Vista, op ME na het meest gehaate MS-OS tot nu toe, dus wattis je punt :P


Overigens, vond ik XP waaaaay beter dan Win7 @launch...Win7 was voor mij overstappen van XP naar win 7, bij XP stapte ik over van win98 naar XP. Waarbij ik over XP redelijk tevreden was en vooral dx11 miste, terwijl bij win98 er wel meer aan scheelde dan het gebrek aan de nieuwste spellen kunnen spelen :P
probeer unity eens, als je windows 8 er op vind lijken dan is unity echt iets voor jouw...

unity is onderdeel van ubuntu http://www.ubuntu.com/download ... het is niet echt mijn keuze maar ik heb dan ook een heel andere mening dan jouw, bijv vind ik de win7 interface beter dan die van win8
Unity lijkt voor geen meter op windows 8 hij lijkt meer op windows 7 met ze startbalk aan de linker kant van het scherm, moet wel zeggen dat het lekker werkt.
Persoonlijk vind ik het nog het meest op Mac OS X lijken. Geef mij in ieder geval een simpele WYSIWYG interface als Cinnamon.
Waarom zou je geen Linux nemen? In mijn ervaring, als je een goede distro neemt, toch het meest gebruiksvriendelijke dat je nu kan krijgen. Ik heb al een technofoob zover gekregen dat hij niet meer van Linux Mint af wil.
Opzich zijn er verschillende linux distro's die vele malen beter zijn dan Windows maar het probleem is en blijft dat je niet kan gamen op Linux (oke Nauwelijks) en dat is wat veel mensen denk ik tegen houd, ik heb zelf Ubuntu 12.04 LTS op de 2e SSD staan werkt supersnel en veel lekkerder, als ik niet ga gamen boot ik standaard in Linux, mooie bijkomstigheid linux boot in ongeveer 1,5sec naar bureaublad vanaf bios scherm.
Maar gaming is een beetje raar argument in deze discussie. Dreee wilde juist van Windows af. Als je wil gamen is Windows de meest logische keuze (en in mijn ogen is dat het enige wat je eraan hebt, voor elk ander doel gebruik ik Linux, zij het dat ik wel met MS Office moest pieren omdat Libre het IMO gewoon niet is, maar dat werkt nu ook).

Ik wacht met smart op Steam voor Linux
tja dat snelle starten vindt ik helemaal niet zo interessant, dat doe ik toch maar zelden..
zelf vindt ik ubuntu 12 met unity verre van gebruikersvriendelijk, zeker als je meer dan 1 applicatie open hebt staan, het is in de laatste jaren wel vooruit gegaan, maar nog steeds verre van gebruikersvriendelijk in vergelijking met zelfs windows xp.
Als ik jou was zou ik Cinnamon proberen (mijn standaard liedje bij deze discussies). Hoewel het nog wel een klein beetje buggy is, vind ik het zelf best gebruiksvriendelijk, en tot nu toe is iedereen die ik heb weten over te halen om Mint+Cinnamon te gebruiken (niet heel veel mensen nog helaas) dit met mij eens.
Er is geen reden waarom clover trail(x86) android/linux niet zou ondersteunen.
Behalve dat ze android/arm en alles er rond willen tegen werken, kost wat kost.
Dit toont echter alleen maar aan dat ze doodsbang zijn van arm.

[Reactie gewijzigd door tekuro op 17 september 2012 15:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee