Intel levert vier varianten nieuwe 22nm-Atom-socs

Intel zal in 2013 de nieuwste generatie Atom-processors op basis van een 22nm-architectuur introduceren. Deze Atoms, met codenaam Silvermont, zullen voortaan als system-on-a-chip, in verschillende varianten geleverd worden.

De huidige generatie 32nm-Saltwell-Atoms, met de Cedar Trail-, Queensbay- en Oak Trail-platforms, wordt vervangen door het Bay Trail-platform. Belangrijkste component daarin zijn de op 22nm geproduceerde Valleyview socs, die in verschillende varianten geleverd zullen worden. Intel zou, volgens een document dat op de website Baidu werd gepubliceerd, vier varianten van de soc uitbrengen, die met één tot vier cores geleverd kunnen worden. De kloksnelheden zouden 1,2GHz tot 2,4GHz bedragen en de gpu zou sterk verbeterd worden ten opzichte van die in de huidige Atoms.

De vier varianten van de Valleyview-socs zijn Valleyview-I, Valleyview-M, Valleyview-D en Valleyview-T. De Valleyview-I-socs zijn voor embedded toepassingen bedoeld en beschikbaar als single-, dual- en quadcore-soc. De Valleyview-M-serie is voor netbooks bedoeld en krijgt vier cores op maximaal 1,7GHz aan boord. Voor budgetdesktops krijgen de Valleyview-D-socs twee cores op minder dan 1,7GHz of vier cores tot 1,9GHz. Voor het hogere segment zijn de Valleyview-T-socs met vier cores bedoeld. Deze socs gaan op minstens 1,6GHz tikken, met turbo naar meer dan 1,9GHz.

De Atom-socs krijgen een tot vier cores met ieder 512KB L2-cache en ondersteuning voor virtualisatie. De geïntegreerde geheugencontroller is een- of tweekanaals met ondersteuning voor maximaal 8GB ddr2- of ddr3-geheugen tot 1333MHz. De gpu krijgt vier 'graphic engines' van Intels zevende generatie gpu-cores en een extra decode-engine van Imagination Technology voor het decoderen van h264-video. De socs integreren vier pci-express-lanes, audiohardware, een camera-interface en interfaces als sata-300-poorten en usb-poorten.

Door Willem de Moor

Redacteur

28-08-2012 • 11:58

30 Linkedin

Lees meer

Reacties (30)

30
30
17
0
0
11
Wijzig sortering
Zag het aankomen, maar zo snel al !

Virtualisatie op Budget PC CPU´s ...zal dat nut hebben ?
Uiteraard zo snel. Het is het enige segment waarin Intel concurrentie heeft. Wat zou Intel graag chips voor telefoons en tablets leveren maar ze halen het nog niet op de combinatie prijs/snelheid/energiegebruik.
Vooral engergiegebruik is nog lastig inschatten want deze chips integreren weer allerlei dingen waar bij ARM externe chips nodig zijn.
Ten eerste zijn dit hele andere atoms dan die gebruikt worden in telefoons zoals in de XOLO X900, die serie voor de telefoons. Die hebben iets ander ontwerp, lijken meer op de eerste generatie atom qua architectuur en er zit bijvoorbeeld geen intel gpu in maar powerVR gpu.

Maar dat ter zijden, wat zit er in een atom wat er niet in arm soc kan zitten?

Elke fabrikant kan zijn eigen arm samenstellen, en doen sommige dus ook en stoppen er dus ook eigen onderdelen bij. Je kan ARM niet tegenover atom zetten, je zet dan chip tegenover een bedrijf. ARM maakt alleen ontwerpen die andere fabrikanten kunnen gebruiken om hun eigen soc's samen te stellen of het ontwerp aan te passen naar eigen keuze, en daar kunnen ook andere elektronica integreert in worden, is maar net wat de fabrikant nodig heeft die de soc maakt of laat maken.


Edit/
De huidige atom doet het helemaal niet zo slecht qua verbruik, wint het van Samsung SII en iphone 4S op aantal punten. Standby is gewoon beste van de drie, ook browsen doet atom het gewoon goed qua verbruik.

http://www.anandtech.com/...60-arrive-for-smartphones

http://www.anandtech.com/...st-intel-medfield-phone/6

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 28 augustus 2012 15:56]

Ten eerste zijn dit hele andere atoms dan die gebruikt worden in telefoons zoals in de XOLO X900, die serie voor de telefoons.
Ook de Medfield en Clover Trail chips gaan opgevolgd worden door nieuwe Atoms uit deze generatie. Ze introduceren de krachtiger chips (voor netbooks/tablets/settop boxes) eerst, en werken dan naar beneden. Zoals recent "onofficieel" aangegeven door Intel zelf, er komen Silvermont-based telefoon chips. Of daar Android, WP8 of Tizen op gaat draaien, of alledrie, dat is nog onduidelijk.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 augustus 2012 15:19]

Dat kan, maar dat is wel hele andere serie dan deze, net als de huidige atom voor mobieltjes een heel andere serie is dan die je in de netbooks aantreft. Het is erop gebaseerd maar zijn niet deze chip die nu aangekondigd zijn, net zoals de Z2460 niet hetzelfde is als huidige netbook atoms!

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 28 augustus 2012 16:00]

Die Valleyview-T lijkt anders toch aardig op een typische tablet/telefoon SoC, al lijkt me een 22nm quad-Atom wel heel ambitieus (zeg maar: duur) voor een telefoon - zal wel exclusief voor tablets blijven.

Je zou eigenlijk nog een Valleyview-P(hone) ofzo verwachten voor telefoons, met bv een single en dual core variant, op circa 1.2 GHz geklokt en LPDDR3 support, on-die LTE baseband, etc.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 augustus 2012 17:36]

dan gaan we dus praten over prijs / prestatie verhoudingen, het zal mij beneieuwen of ze dan op kunnen tegen wat amd nu al heeft in bijv de c60 APU... en wat daar op kan volgen als men daar piledriver of steamroller cores voor kan gaan gebruiken..

die intel series 7 grafics zijn nou niet bepaald om over naar huis te schrijven en dan vallen we dus toch weer naar de prijs.... ik gok dat de gene met de beste yields dat uiteindelijk gaat winnen ivm met product costs... en dat zal op de lange termijn intel wel zijn ben ik bang...

maar ik moet het TOCH eerst maar eens zien.
AMD gaat geen Piledriver cores gebruiken voor low-end chips, de volgende "Atom-killer" wordt de Jaguar core, die met Kabini/Temash komt, ergens mid (eind?) 2013.

Tegen de C-60 op kunnen lukt Intel zelfs met de huidige Atoms maar al te goed, die dingen verkopen voor geen meter. De E-serie Fusions (die tegen de low-end Sandy Bridge concurreren) is andere koek, die lopen prima en is 1 van de succesnummers van AMD.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 augustus 2012 15:24]

Hoezo series 7 is niets om over naar huis te schrijven? De 7 series (Ivy Bridge), kan met het maximale aantal "cores" (16 stuks) goed meekomen met AMD's Llano APU en is stukken sneller als de Ontario/Bobcat APU (de concurrentie van deze Atoms).

Met 4 GPU cores en een flink verbeterde CPU core zal de nieuwe Atom zowel op gebied van CPU als GPU prestaties sneller zijn als de Bobcat, waar AMD voorlopig nog geen noemenswaardige opvolger voor heeft staan (sinds de 32nm variant gecancelled is).
Voor al die types die ik hoor die wat willen experimenteren op goedkope homeserver denk ik van wel.
Ik zou graag iets zie van dit maar dan met Speedstep technologie.

Ik heb een NAS draaien op een AtomD525 maar die draait continu op volle snelheid. Die mag van mij best wel terugschakelen bij geen gebruik....
Het is algemeen bekend dat alle desktopversies van de Atom geen EIST ondersteunen en dus niet terugklokken in idle. Dat had je moeten weten toen je je NAS kocht. Het beste moederbord om een NAS te maken is volgens mij de Asus C60M1-I (goedkoop, m-itx, 9 watt CPU, 6x Sata 600, passief gekoeld, maar geen RAID).

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 28 augustus 2012 12:42]

Dat was mij ook bekend. Voor t moment was het echter het beste alternatief wat ik kende.
Daar is de Atom N serie toch voor. Atom N270 / N280 / N550.
Zelf heb ik een server met een Atom N550 er in
Anoniem: 217560
28 augustus 2012 12:07
4 cores hyperthreading ?
damn kan niet wachten om hier een klein systeempje van te maken
Interessante ontwikkeling voor o.a. Windows 8 tablets
Mooie vervanging van mijn HTPC met Atom D525 op het ION platform, die komt soms toch net te kort met 1080p encoderen :)
Als je Windows draait met XBMC en DXVA2 draait hij 1080p feilloos. Tenminste dat is mijn ervaring. Mijn XBMC heb ik recent vervangen door een i3 maar dat was voor ander gebruiksgemak.
Dat is decoderen, niet encoderen, waar Vaal het over heeft. Het is mij overigens een raadsel waarom je videos zou willen encoderen op een htpc, maar hij heeft vast een goede toepassing.

Ik vind het zelf wel aardig dat ook de Atoms wat krachtiger worden, ze zijn zo prima bruikbaar in een htpc waar je ook nog fatsoenlijk wat anders op kunt doen dan alleen film kijken.
Als je een video van een HTPC wilt streamen naar een apparaat met langzame CPU of netwerkverbinding (telefoon, tablet), dan zul je het moeten encoderen naar een lagere resolutie en bitrate.
En voor zaken als AirPlay Mirroring wordt hardware encoding gebruikt (QuickSync op de Intels, dedicated encoding units in hun A5 SoC's).
Anoniem: 468992
28 augustus 2012 12:05
Dit wordt dus het ideale HTPC bordje? Ben benieuwd!
Hangt er van af. Onboard HDMI 1.4 support? Zuiniger als compleet systeem in vergelijking met AMD?

Is het embedded gebeuren ook geschikt voor smartphones? Oak trail deed het niet slecht, al kon het nog niet mee op topniveau.
Kijk naar het rechter plaatje. Het artikel zegt wel "Voor het hogere segment zijn de Valleyview-T-socs", maar het plaatje is duidelijk: geen SATA, geen PCI-e maar juist wel Low-Power DDR3. Dat is overduidelijk voor tablets en smartphones bedoeld.
Of DVI-D/I en dan geluidskabeltje erbij. Want je hebt converters van DVI>HMDI. Echter heb je dan inderdaad geen geluid.

Maar goed een extra simpele videokaart van AMD doet het ook prima hoor bij een HTPC.

Maar hier staat dat videochip stukken beter is dus ben benieuwd hoe het daar zit.
Ik denk het niet. De geïntegreerde Intel-GPU's zijn altijd erg matig geweest, en 4 pci-e lanes zorgt voor een groot gebrek aan aansluitingen, zeker als je een aparte grafische kaart en geluidskaart wilt gebruiken.
Vreemd dat er wel duidelijk in het artikel vermeld wordt dat de GPU een stuk sneller zou moeten zijn, maar dat er geen woord gerept wordt over de CPU.

Met Silvermont wordt er ook een nieuwe CPU architectuur geïntroduceerd (waarschijnlijk zelfs Out of Order) die ook een stuk sneller zou moeten zijn als de huidige Atoms.
Idd, dit is de grootste verandering binnen Atom. Na ruim vijf jaar wordt eindelijk de Bonnell architectuur vaarwel gezegd en komen allerlei leuke features die de afgelopen jaren in Nehalem/Sandy/Ivy Bridge zijn geintroduceerd naar de SoC lijn. Waaronder dus ook een low-end versie van de Sandy/Ivy Bridge gpu architectuur, waardoor het gebruiken van PowerVR gpu's niet meer nodig is. Alleen de video decoder is dan nog van Imagination Technologies.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 augustus 2012 15:43]

Ik vraag me af of dit wel een GPU van intel zelf is en niet gewoon weer een PowerVR. Met die laatste is niets mis maar nu staat het er alsof het een ontwerp van intel zelf is en dat verwacht ik eerlijk gezegd niet.
Zoals ik het artikel begrijp is de gpu van Intel zelf (ze brengen in feite de Ivy Bridge gpu naar hun low-end SoC's, net zoals AMD en nVidia dat ook doen), maar de video decoder engine is nog wel in licensie van Imagination Technologies.

Het zou ook niet erg logisch zijn voor Intel om een state-of-the-art geintegreerde cpu+gpu architectuur als Ivy Bridge te hebben, en die vervolgens voor een "IVB-light" architectuur als Silvermont weer uit elkaar te trekken met een Intel cpu + PowerVR gpu. In de oude Atom architectuur waar de gpu nog ver weg op de Northbridge zat was het nog wel zinnig om een 3rd party gpu van de plank te trekken, maar die tijd is een beetje voorbij. Bovendien, elke Atom met PowerVR gpu betekent weer centjes afdragen aan Imagination, en daar heeft Intel natuurlijk een broertje dood aan :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 28 augustus 2012 17:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee