'Asus werkt aan Android-tablet met Atom Z2560 en 1920x1200-scherm'

Asus lijkt te werken aan een tablet met een 1920x1200-scherm en een Intel Atom Z2560-soc. Dat blijkt uit resultaten van GLBenchmark, die online zijn verschenen. Gegevens over het ontwerp van de tablet, die ME302C kan gaan heten, zijn nog niet bekend.

Intel AtomDe benchmarkresultaten werden gevonden door TechTastic, die meldt dat het scherm een resolutie van 1920x1128 pixels heeft. De echte resolutie van het scherm bedraagt echter 1920x1200 pixels; de resterende 72 'missende' pixels worden gebruikt voor de menubalk. Uit de gegevens van GFXBench kan verder afgeleid worden dat de x86-processor, die maximaal op 1,6GHz tikt, waarschijnlijk de Atom Z2560 uit de nieuwe Clover Trail+-serie betreft. Ook de in de tablet gebruikte gpu, een PowerVR SGX 544MP, wijst daarop. De tablet draaide tijdens de test Android 4.2.2. Uit de fingerprint blijkt dat Asus het typenummer ME302C hanteert.

Uit de gegevens van GFXBench blijkt ook dat Asus de nieuwe tablet waarschijnlijk in de EeePad-serie uit wil brengen. Die serie bestaat onder andere uit convertible tablets, die Asus onder naam 'Transformer' schaart. Deze tablets kunnen in een toetsenborddock geklikt worden, waardoor er een laptop ontstaat. Mocht de ME302C inderdaad een Transformer worden, dan zou de keuze van Asus voor een convertible tablet met Android en een Intel-processor in lijn zijn met het advies van Intel. De chipgigant zou fabrikanten van laptops geadviseerd hebben om hybride modellen met touchscreens te voorzien van Android. De reden daarvoor zou de matige ontvangt van Windows 8 en de populariteit van Android-tablets zijn.

Door Jelle Stuip

Redacteur

26-04-2013 • 11:54

43 Linkedin

Submitter: NotSoSteady

Reacties (43)

43
43
25
3
0
14
Wijzig sortering
Erg interessant, daar moet dus redelijk eenvoudig een standaard Windows 8 versie op te zetten zijn... Specs klinken iig erg goed, nu hopen dat die tablet een beetje betaalbaar wordt.
Nee, helaas, de Clover Trail processors zijn niet geschikt om Windows op te draaien, deze missen het één en ander aan legacy dat Windows vooralsnog nodig heeft. Daarnaast ziet je eventueel ook nog met een bootloader die het één en ander lastig maakt.
Als ik op Clover Trail Google is een van de eerste resultaten een artikel van Tweakers dat Intel een Atom chip voor Windows 8 uitbrengt; Clover Trail?

-edit-
Ah, da's een andere chip, deze bovengenoemde is geoptimaliseerd voor Android. (pdf)
Wel een Clover Trail, dus je bedoelde eigenlijk dat deze Clover Trail Atom niet geschikt zou kunnen zijn/is voor Windows 8.. :)

[Reactie gewijzigd door Rowdy.nl op 26 april 2013 12:22]

de Clover Trail processors zijn niet geschikt om Windows op te draaien, deze missen het
één en ander aan legacy dat Windows vooralsnog nodig heeft.
Bron? Dit zijn precies dezelfde SoC's als die in de Windows tablets zitten. De Latitude 10 heeft ook een Z2560.

edit: je leest die regel in de PDF verkeerd "optimized for Android" betekent dat Clover Trail+ nu *ook* is geoptimaliseerd voor Android, naast dat hij al voor Windows is geoptimaliseerd (dat was met Clover Trail al zo). Het is exact dezelfde chip.

Locked bootloaders blijven een probleem natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 april 2013 15:15]

Windows draait prima op Clover trail probleem is alleen dat de GPU zéér zwak is! Op dit moment is de performance van de Clover Trail + GPU gewoon ondermaats. Hier gaat gelukkig met de opvolger die eind dit jaar op de markt gaat komen verandering in komen!

Bay Trail gaat een versie van de HD4000 GPU gebruiken vanaf dat moment wordt het in mijn ogen zéér interessant om Windows tablets te gaan kopen! Goede performance en backward compatibility!
Als je geen games speelt, boeit het niet zo of die GPU zwak is. Wat dat betreft is het met Android net zo als met Windows/Mac.
Toch wel, de z2760 heeft namelijk al moeite met FHD content. Dus een iets sterkere GPU is zeker geen overbodige luxe.
Is dat niet meer een (Windows) driver probleem dan een hardware probleem? Apple gebruikt diezelfde gpu al een hele tijd zonder problemen met FHD content.
Anoniem: 449164
@Redlion26 april 2013 22:24
Maar het energieverbruik... Daar mogen ze dan wel wat aan doen of het moeten die Y Poe processoren worden maar dan mis je weer performance. Een stevig RT lijkt mij nog steeds de slimste optie.
Dat is nog maar de vraag. Windows heeft het probleem dat veel opslaggeheugen nodig heeft. Met 16gb hou je niet veel over en mag je aan de slag met extern geheugen en heb je extra aansluitingen nodig.

Licentie, meer geheugen, extra aansluitingen, groter moederbord => hogere kosten. Het is maar de vraag of fabrikanten er voor zullen kiezen.

Een kale tablet met een goede soc en scherm kan genoeg zijn om concurrerend te zijn. Gezien de markt is het een besluit in belang van Intel, Microsoft is hier van secundair belang.
Je kan de recovery partitie verwijderen, dat is al 7 GB teruggewonnen.

W8 heeft niet meer werkgeheugen nodig dan Android 4.2, beide werken met 1 GB, liefst 2. Natuurlijk kan meer ook, maar tablets zijn nou niet bepaald het ideale platform om grote databases of DAW software te draaien.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 april 2013 13:45]

Ik voel me toch geroepen om even te zeggen dat Android niet gratis is voor de fabrikant.

De kosten van de licenties (MPEG, MP3, AAC, H264, etc etc) zijn opgeteld ook al behoorlijk duur (ruwe schatting: $15 per aparaat, afhankelijk van het aantal aparaten dat een fabrikant denkt te verkopen). Daarnaast gaat er ook geld voor praktische elk Android aparaat naar Microsoft en Apple toe vanwege patenten en overige licenties.

Onder de streep zijn de kosten van Android en Windows8 waarschijnlijk identiek. Het grote verschil ligt hem uiteraard dat Android op hardware kan runnen met lagere specs. Nouja, Android "werkt" op low-tier hardware. Of het ook soepel werkt is een andere vraag.

Alhoewel ik het wel volledig eens ben dat Windows7 en Windows8 erg groot zijn in installatie.. Als niet-essentiële drivers (zoals de 3gb aan printer drivers) nou gewoon net-install waren via windows updates, dan zou de installatie makkelijk moeten passen in 4gb in plaats van de 10gb wat standaard is voor een verse windows
Ik wou net zeggen, dan kan er meteen Windows 8 op geïnstalleerd worden! lijkt me iig wel leuk om zo een dual boot op te zetten. Werken alle ARM apps van Android dan ook op de x86 versie? Ik kan me zo voorstellen dat daar nog wat gezeur mee is. Misschien kan het ook zo zijn dat het in een virtual machine draait maar daar ben ik niet kundig in.
Het werkt al niet allemaal op een Motorola Razr I met Intel processor dus bij de launch zal ook niet alles werken. Op mijn Asus eee trouwens wel ( die allereerste uit 2007/2008), het meeste lukte behalve google apps zoals drive.
Theoretisch gezien moeten alle "ARM" apps gewoon werken, want alles draait op een Java virtual machine.. Maarja, de praktijk leert ons anders
Dat is ook niet zo moeilijk voor Asus, ze trekken gewoon hun bestaande Windows 8 tablet hardware van de plank en zetten er Android op.
En moeten en-passant wat drivers gaan schrijven voor het docken icm een andere CPU/GPU
Ze hebben al een Atom tablet met Android, de Fonepad. Die heeft ook een PowerVR gpu, dus daar hoeft weinig aan drivers geschreven te worden.
Want de GPU is natuurlijk alles.
Nope, maar wel een groot deel de rest van de drivers zijn waarschijnlijk al voor Android beschikbaar en Intel zal er ook van alles aan voorbereid hebben voor de fabrikanten. Intel wil heel graag meer aandeel in de Android wereld krijgen dus ze zijn hier actief mee in de ondersteuning.
En moeten en-passant wat drivers gaan schrijven voor het docken icm een andere CPU/GPU
In hoeverre moet asus zelf de drivers schrijven? Denk dat eerder compileren is voor bepaalde machine met wat instellingen en aanpassingen dan schrijven van de hele drivers?
Wat ik echter niet snap is dat tablets, smartphones en ultrabooks dergelijke hoge resoluties op een klein scherm krijgen, maar dat dit bij notebooks (in de prijsklasse tot € 600) niet mogelijk lijkt te zijn. Je wordt al minstens 3 jaar afgescheept met 15,6" @ 1366x768. Daar mag wat mij betreft wel eens verandering in komen, dan loont het zich ook om een nieuw apparaat te kopen.

Voor die € 600 koop je tegenwoordig vrijwel exact hetzelfde apparaat als drie jaar geleden. Geen wonder dat die hele markt op z'n gat valt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 26 april 2013 13:11]

Dat is natuurlijk een beetje kip en ei verhaal, de markt valt op zijn gat dus de evolutie valt stil.

Verder heb je natuurlijk gelijk, tablets en zelfs telefoon met full hd of meer maar laptops van 15" op 1366x768 is wel wat krom!
Geld niet alleen voor notebooks, de resoluties op de desktop staan ook al meerdere jaren vast.
Er zijn genoeg monitoren te vinden met een resolutie die voor iedereen bruikbaar is. Dat is tenminste wat ik vind. Dell heeft mooie schermen de laatste jaren op de markt gebracht met een variatie aan resoluties en afmetingen.

Dit is daarbij appels met peren vergelijken ! Bij een desktop vervang je het scherm of zet je er eentje bij. Je kiest voor een laptop\notebook voor zijn mobiliteit. Een ander scherm plaatsen gaat over het algemeen niet. Een extra scherm kan je niet er even snel bijpakken.
Denk er eens over na wat de implicaties zijn van een laptop/desktop met 4k scherm.

Met gelijkblijvende GPU deel je dan het aantal FPS ruwweg door vier. Waarom zou iemand een desktop/laptop kopen die duurder is dan bestaande systemen terwijl het aantal FPS in spellen 4 keer lager is?

Lijkt me niet echt een strak plan in de huidige tijd.

Daarnaast betekent resolutie werkelijk niks. Een goed 1024×768 scherm (goed als in: goed contrast, zichtbaarheid bij veel licht, kijkhoek, kleur, saturatie, etc etc) zal velen malen beter uitzien dan een matig 1920×1200 scherm. Ik heb nu een mooi 1080p IPS scherm dat gewoon goed voldoet onder alle omstandigheden. Dat mensen 5 centimeter van hun foon op de plee zitten betekent dat ze daar wat meer resolutie willen (relatie afstand-resolutie zal wel ongeveer hetzelfde zijn)
Anoniem: 449164
@Dreamvoid26 april 2013 22:19
Dat is niet zo makkelijk als je misschien denkt hoor, de vorige generatie kon het niet eens omdat Intel geen ondersteuning gaf:
nieuws: Intel staakt Android-ondersteuning nieuwe Atom voor tablets - update
Levert dit geen problemen op met het aanbod van apps? Of werken de meeste Android-apps ook gewoon goed op x86 (naast ARM)?
De Dalvik VM waar Android op draait, is door Intel geport naar x86. Dus ja, de apps die op ARM toestellen draaien, werken ook op de x86 versie van Android.
Alleen apps ontwikkeld met de native development kit zullen geport moeten worden naar het Intel platform.
Echter is de Intel EABI image voor Android al dusdanig lang beschikbaar, dat ik ervanuit ga dat de meeste ontwikkelaars hier al rekening mee gehouden hebben.

[Reactie gewijzigd door Shinigami op 26 april 2013 12:26]

Alle apps geschreven in de SDK blijven zonder problemen compatibel (ergens tussen de 80 en 95% van de apps).
Degene geschreven in de NDK moeten ge-hercompileerd worden naar X86-code (GPU specifieke code kan herbruikt worden, vermits het een PowerVR GPU is). Veel high-profile spelletjes doen dit reeds.
Anoniem: 449164
@sandeman26 april 2013 22:27
Meeste apps gaan wel bij mij bij een niet geoptimaliseerde X86 nog wel, nog maar 5 normale apps gevonden die em niet ondersteunen en verder alle Google apps met uitzondering van de basis apps, currents en chrome werken dus niet :( .
Anoniem: 256386
26 april 2013 12:23
Leuk info, maar Asus producten zijn tot nu toe altijd laat in Nederland verkrijgbaar. Ik schat dat het tot eind 2013 wordt voordat wij het hier in de schappen zien.
de laatste tijd lijken ze helemaal niet verkrijgbaar :O

de 300t is lang uit de lijsten geweest als 32 gb variant maar duikt nu ineens weer op voor helaas 20 euro meer.
de infinity is nu ineens uit de lijst verdwenen op contrad na voor 520 euro maar ik verwacht dat als ie weer beschikbaar komt hij ineens 550 euro of meer kost.
ik weet niet wat asus aan het doen is maar ze pompen windows tablets de markt op als een gek maar nieuwe android tablets blijven uit en de huidige lijn heeft geen 32 gig modellen meer maar alleen 16 en een enkele 64 waarvan de 1 te duur is (100 a 150 euro voor wat extra rom geheugen is echt not done en 16 gb is gewoon niet genoeg voor een tegra device.

dit is echter niet gelimiteerd tot asus alle andere merken lijken ook geen andere tablets te releasen om hun verouderde lineup te vervangen.

ik wacht nog steeds op een 400 a 450 euro kostend tabletje met 32 gb rom 2gb ram en een 1920x1200 schermpje met de bouwkwaliteit van de 300t.
dat moet toch een haalbare prijs zijn lijkt mij.
de 300t was 400 euro bij release en was toen redelijk high end qua specs (alleen 100 mhz lager dan de prime verder niets anders)

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 26 april 2013 15:30]

Het scherm was ook ietsje minder, de behuizing van plastic en de Prime was beter geoptimaliseerd dan de 300T, nog steeds is €100,- veel maar er is echt wel een verschil.
Ik denk dat de verkrijgbaarheid in Nederland vooral te maken heeft met de vele gevallen van barsten in het scherm als je hem in het dock gebruikt. Ik heb zelf een Infinity gekocht die na 4 maanden ineens een barst in het scherm had bij het openen. Googlen levert een behoorlijk aantal fora op waar gebruikers hier melding van maken. Tweakers heeft er ook nog eens een artikel aan gewijd.

Probleem is dat Asus steevast de schuld bij de gebruiker legt en reparatiekosten rekent vanwege "onjuist gebruik". Het probleem wordt dus niet erkend. In Nederland is dat lastig gedurende de eerste 6 maanden vanwege de omgekeerde bewijslast. Dus Asus kiest er blijkbaar voor de infinity (waar dit probleem het meest voorkomt) niet meer te leveren in Nederland.

Ik ben nu al een maand bezig om de reparatie kosteloos te laten uitvoeren. Asus steekt zijn kop in het zand. Bedenk je dus even voordat je een hybrid koopt van Asus. Bij barsten in het scherm ontvang je geen service, alleen frustratie. Duurt ook nog eens lang.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278375 op 27 april 2013 03:28]

Met dit soort tablets mogen de native Android apps ook weleens voor x86 uitkomen. Verschillende veeleisende games en apps zijn helemaal naar ARM machinetaal gecompileerd (of in elk geval voor een deel) en zijn op een x86-based apparaat niet eens te downloaden vanuit de store.

Laatste keer dat ik checkte, had bijv Angry Birds dit probleem.
Eigenlijk zou Google een compile farm moeten opzetten voor Android. Hoeven de ontwikkelaars alleen de source te uploaden en wordt alles direct op de Play Store gezet.
en ondertussen zijn er nog steeds geen alternatieven voor de prime de tf300 en de tf70 infinity...

ik ben erg teleurgesteld in het grote gebrek in aanbod aan nieuwe modellen tablets de afgelopen 9 maanden.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 26 april 2013 15:30]

Maar Asus heeft met de Nexus en Samsung ook al behoorlijk wat verdient, laten we hopen dat ze hard werken aan 'Transformer' nexusjes.
als ze m nou dual-boot windows en android maken krijgt ie iets unieks; nu is het 1 van de velen.
hardstikke mooi, alleen jammer dat asus kennende hier een prijs kaartje aan hangt van 800 euro. :(
Hoop het niet, eigenlijk. Intel is aan het pronken met $200 tablets, dus Asus zou hierop kunnen inspelen/concureren

Daarnaast is de Asus Vivotab Smart redelijk cheap met een goede prijs/kwaliteit.
Leuke tab. Hoop dat er geïnteresseerde developers zijn om er Windows8 op te zetten!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee