Dus: de Intel-SoC Z3770 in een bepaalde applicatie (bijv. tablet) kan maximaal 2 Watt hitte volcontinu afvoeren, en doet dat als deze is ondergeklokt bij 800 mHz. Dan wordt er geadverteert met "2 Watt SDP".
Bij 2,4 gHz wordt er echter bijvoorbeeld 8 Watt afgegeven, en dat is misschien meer dan de applicatie, bijvoorbeeld een tablet zonder actieve koeleng - volcontinu aankan. Dus er wordt geadverteerd met "max 2,4gHz".
Echter, een SoC met een TDP van 8 Watt wil geen enkele systeembouwer hebben. Dus komt de Intel PR in actie: Die zeggen "we hebben een scenario, waarbij het ding niet te zwaar wordt belast en ondergeklokt naar 800 mHz en 2 Watt verbruikt, doordat we dan het voltage omlaag schroeven, en noemen dat scenario design power".
Heb je een bron waarin staat dat Intel het SDP bepaalt op een frequentie van 800MHz? Dit is namelijk zover ik weet niet correct. Ook het TDP van 8W dat jij zegt lijkt me niet correct. Ik stel me ook vragen bij je stelling dat deze max. 2W volcontinue kan afvoeren, aangezien het volgens
Wikipedia net het TDP is dat aangeeft hoeveel warmte de SoC kan afvoeren:
De Thermal Design Power, ook wel Thermal Design Point genoemd en afgekort TDP, is de maximale hoeveelheid warmte die het koelsysteem van een chip geacht wordt nog af te kunnen voeren.
Daarnaast laat je het hier overkomen alsof Intel de enige is die een SDP heeft. Ik ben nog nooit te TDP van een ARM-soc tegengekomen. Meer zelfs, er wordt zelfs bijna nooit iets specifieks over het verbruik gezegd, zie bijvoorbeeld de specs van de
Snapdragon 600. Intel daarentegen is niet beschaamd om iets over het verbruik bekend te maken aan de consumenten. (Nou ja, op een paar Tweakers zal geen enkele consument weten of een tdp van bijvoorbeeld 8W veel of weinig is.)
De fabrikanten krijgen natuurlijk wel alle info zoals het TDP, dus daarvoor hoeft de marketing van Intel geen moeite te doen. Het is dus vreemd om te stellen dat geen fabrikant een 8W-soc wilt kopen, want dat is net wat Cortex A15 bijvoorbeeld is. En zoals ik ga uitleggen is het tdp van Bay Trail niet eens 8W...
Maar wat is het SDP nu precies? Nee, het niet het verbruik op 800Mhz, maar het is wel redelijk vaag.
AnandTech heeft het mooi beschreven (SDP van Ivy Bridge Y-cpu's, maar ik zie weinig redenen om aan te nemen dat het hier anders is):
Scenario Design Power (SDP), on the other hand, is specific to Intel's Y-series SKUs. Here Intel takes a portion of a benchmark that stresses both the CPU and GPU (Intel wouldn't specify which one, my guess would be something 3DMark Vantage-like) and measures average power over a thermally significant period of time (like TDP, you're allowed to violate SDP so long as the average is within spec). Intel then compares its SDP rating to other, typical touch based workloads (think web browsing, email, gaming, video playback, multitasking, etc...) and makes sure that average power in those workloads is still below SDP. That's how a processor's SDP rating is born.
En wat is het TDP van deze SoC nu precies? Als ik afga van de Ivy Bridge processors, dan is het SDP (7W) grofweg de helft van het TDP (10 à 13W). Dus ik denk dat het veilig is om te zeggen dat het TDP hier rond de 4 à 5W ligt. Dus
niet 8W.
Voor ik verder ga wil ik even benadrukken dat de genoemde quadcore-processors, in tegenstelling tot wat dit artikel doet vermoeden, bedoeld zijn voor tablets (Bay Trail-T), niet voor smartphones. Het platform voor smartphones komt in Q1 2014 in de vorm van Merrifield.
Nu we weten hoeveel Bay Trail-T verbruikt moet je het ook vergelijken met de concurrentie. Gelukkig heeft AnandTech een in-depth analyse van arm vs. x86 gedaan:
The ARM vs x86 Wars Have Begun: In-Depth Power Analysis of Atom, Krait & Cortex A15. Hier werd Clover Trail, met dualcore Saltwell-processor (in de vorm van Acer W510), vergeleken met Krait 200 (Dell XPS 10), Cortex A9 (Tegra 3, Surface RT) en dualcore A15 (Nexus 10).
Het verbruik werd gemeten van de processor apart, de gpu apart en het hele systeem. De soc van Nexus 10 met dualcore piekt op ~8W (4W cpu + 4W gpu), maar dat wordt redelijk snel teruggebracht naar 4W. Dus je kan stellen dat de A15-soc een TDP van 8W heeft, en een SDP van 4W.
Conclusie over verbruik: Bay Trail is qua verbruik zonder twijfel een competitief platform. Een SDP van zo'n 2W voor een quadcore soc is veel minder dan een dualcore A15-soc dat 4W à 5W gebruikt onder normale omstandigheden.
En de
performance? Intel heeft een reeks benchmarks gedraaid van een dualcore Silvermont-processor en quadcore processors van de concurrenten. Een dualcore Silvermont is gemiddeld 1.6x sneller dan de quad-core concurrentie, bij hetzelfde verbruik. Of 2,4x zuiniger bij dezelfde performance.
Bron (plaatje). Ook al zijn dit cijfers van Intel, er zit sowieso een kern van waarheid in.
Dus een quadcore Silvermont zal waarschijnlijk ver boven de concurrentie uitsteken.
[horizontale streep]
Volgens de tabel onder het artikel zit er een Intel HD-gpu in de soc. Ik ben erg benieuwd naar de prestaties van deze gpu, die momenteel enkel in desktop- en laptopprocessors wordt gebruikt. Ik denk dat die wel met de top zal meedoen qua prestaties.
Verder vind ik het ook een beetje vreemd dat er een minimum resolutie is. Maar dat kan enkele positief zijn, want op Tweakers wordt er (terecht) veel geklaagd over lage resoluties.
Wie graag een in-depth verslag over Silvermont wilt lezen:
AnandTech -- Intel’s Silvermont Architecture Revealed: Getting Serious About Mobile
Ik wil afsluiten met nog een kleine mythe te ontkrachten: er wordt vaak gezegd dat Saltwell niet meekan qua performance, verbruik of performance/watt. Dit klopt echter niet. Saltwell is qua performance/watt vergelijkbaar met 28nm Krait 200. Het is met Silvermont voor Intel dus niet een kwestie van de concurrentie inhalen, maar de concurrentie op achterstand zetten, en het product goed in de markt zetten.