Intel: er komen Atom-tablets met Android voor 100 dollar

Er zijn tablets met Atom-soc's op komst voor prijzen van onder de 100 dollar, zo belooft Intel. Het gaat daarbij om Android-tablets. De fabrikant maakte tijdens zijn Intel Developer Forum bekend dat er de komende maanden meer dan 20 Atom-tablets verschijnen.

De 20 tablets draaien Android en Windows 8, aldus Brian Krzanich, de nieuwe ceo van Intel tijdens zijn keynote op de IDF. De fabrikant maakte geen namen bekend van fabrikanten. Wel belooft het chipbedrijf dat sommige Android-tablets zeer lage prijzen krijgen, tot wel onder de 100 dollar. De tablets gaan nieuwe Bay Trail-soc's in de Atom-lijn bevatten, die krachtiger en zuiniger zijn dan de huidige Clover Trail-soc's.

De Bay Trail-atoms zijn op de nieuwe Silvermont-architectuur gebaseerd en Intel produceert ze op 22nm met gebruikmaking van zijn 3D Tri-Gate-transistors. Waarschijnlijk gaan de goedkoopste tablets over een dualcore Bay Trail-chip beschikken die met maximaal 1GB overweg kan en die een maximale resolutie van 1280x800 pixels kan aansturen.

Het is niet de eerste keer dat Intel de komst van goedkope tablets aankondigt: dat deed de fabrikant al enkele keren dit jaar. De chipgigant moet met zijn Atom-lijn voor tablet opboksen tegen arm-chips, die erg zuinig zijn en die fabrikanten goedkoop kunnen produceren. Het marktaandeel van Intel op de tabletmarkt is gering maar de fabrikant hoopt dat het komende jaar om te kunnen buigen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-09-2013 • 10:02

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Het enige wat ik me afvraag is hoe geoptimaliseerd is android voor x86. Ik meen me te herinneren dat er al voldoende testen waren geweest waarop bleek dat perfomantie sub-par was. Intel heeft inderdaad ism. Google ferm aan de code gesleuteld, maar tot nu toe heb ik nog geen sluitende resultaten gelezen. Ik kan me voorstellen dat veel app/game developers hun code proberen te optimaliseren voor de ARM architectuur end at dit niet altijd even efficiënt zal zijn op x86.

Enkele links: Samsung
Intel
De huidige Atoms presteren qua gpu ondermaats (in elk geval slechter dan je op grond van ARM chips met dezelfde PowerVR gpu zou verwachten). De nieuwe Bay Trail chips hebben de 'standaard' Intel Gen7 gpu (die uit Ivy Bridge) aan boord, waar al wel goede Linux drivers voor zijn. Dat geeft enige hoop.
Daarom waren (als ik het me goed herinner and correct me if im wrong) de vorige Clover Trails toch uit gerust met een PowerVR?
De oude Atoms hebben idd een PowerVR gpu, net zoals oa in de Apple A5/A6, de Samsung Exynos 5410, de Mediatek chips, etc. De nieuwe Atoms hebben een Intel gpu, die uit Ivy Bridge.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 september 2013 15:47]

Ben benieuwd hoe deze zich qua snelheid gaan verhouden tot tablets met ARM-architectuur :).
Ik moet toch toegeven dat ik redelijk sceptisch ben tegenover zulke uitlatingen van Intel. Voordat ultrabooks op de markt kwamen beweerde Intel een tijd lang dat de maximale prijs van $1000 één van de criteria zou worden om een apparaat "ultrabook" te mogen noemen; het gros van die apparaten zit daar qua prijs toch flink boven.

Intel wilde een aantrekkelijk alternatief voor Apple's Macbook Air op de markt zetten, maar als je nu kijkt wat er op de markt is kun je vaak beter een MB Air kopen dan een van die andere concurrerende (en peperdure) ultrabooks. En dat wil best wel wat zeggen als zo'n statement van iemand komt die helemaal niks met Apple heeft.

Daarbij zegt resolutie niet zo veel. Het ligt er maar helemaal aan wat voor een LCD-paneel er wordt gebruik voor tablets "tot onder de € 100". Je hebt best kans dat je dan één tablet krijgt die € 99 kost en voorzien is van een TN-paneel (of een nóg slechter type) terwijl de overige modellen ruimschoots boven deze € 100 gaan kosten. Er zal tenslotte ergens op bespaard moeten worden.

Er zijn genoeg tablets op de markt voor rond de € 100 die qua specificaties in de buurt komen bij dat wat Intel aan wil gaan bieden. De Atom processoren zullen op papier betere prestaties kunnen leveren, maar de vraag is of dat ook tot z'n recht komt bij Android.

De enige interessante feature is dat ik er (in theorie) Windows 7 + XBMC of Linux op zou kunnen draaien. Dat is natuurlijk wel geinig.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 11 september 2013 10:39]

Ik moet toch toegeven dat ik redelijk sceptisch ben tegenover zulke uitlatingen van Intel. Voordat ultrabooks op de markt kwamen beweerde Intel een tijd lang dat de maximale prijs van $1000 één van de criteria zou worden om een apparaat "ultrabook" te mogen noemen; het gros van die apparaten zit daar qua prijs toch flink boven.
Bron graag?

Want ik kan me niet herinneren dat Intel maximale prijs heeft genoemd, wel heeft intel aantal keer een minimale prijs genoemd van onder de 1000 dollar en later onder de 600 dollar en dat is aantal spelers dan ook net gelukt.

Bron: link

Zie onder andere deze ultrabook voor 479 euro.
pricewatch: HP Pavilion 15-b108ed

Edit/
Sterker nog intel heeft aangegeven dat eerste ultra books 1000 dollar en meer zouden gaan kosten en later de prijs zal dalen. zie onder andere deze link (let op 1000 dollar is hier weer de vanaf prijs niet de max prijs)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 11 september 2013 11:37]

Er zijn genoeg tablets op de markt voor rond de € 100 die qua specificaties in de buurt komen bij dat wat Intel aan wil gaan bieden. De Atom processoren zullen op papier betere prestaties kunnen leveren, maar de vraag is of dat ook tot z'n recht komt bij Android.
Wijs mij er eens een paar aan dan?

De huidige Atom's (gebaseerd op de oude architectuur) zitten qua prestaties op het niveau van quadcore A9's (op vergelijkbare kloksnelheden). De nieuwe architectuur zal aanzienlijk sneller zijn. In het 100 euro segment ken ik alleen tablets die op quadcore A7 zijn gebaseerd en een hele enkele op dualcore A9.

Dat is qua presaties, zowel op CPU als op GPU gebied niet vergelijkbaar.
Je vergelijkt wel tablets van nu met tablets van volgend jaar :)
En waarom geen Windows 8 dat net dat beetje meerwaarde heeft voor touch-screen.
Windows 8 draait net zo snel als Windows 7, en met 8.1 krijg je een startknop en wat meer ruimte.

Overigens boeien de traditionele OS'en me steeds minder, maar wacht ik met smart af op een Linux-variant.
Net dat beetje minder gezeur.
Dat is er al een paar jaar: Android.
en iOS is volgens mij ook Linux based toch?
Totaal niet, dat is afgeleide van de Mach kernel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 september 2013 12:21]

Nee dat is het niet. Accurater zou zijn om te zeggen "BSD-based" met, zoals Dreamvoid al aangeeft, een op Mach-gebaseerde kernel (het is geen puur Mach gezien die nog best een slechte naam heeft op het gebied van performance).
Android is geen traditioneel Linux als in de zin van stabiel, veilig, niet gevoelig voor malware en efficiënt. Het zou wel interessant zijn om zo'n 100 dollar tablet te kopen en er volgens een echte Linux variant op te zetten, zoiets als een touchscreen variant van Ubuntu of zoiets. Je hebt dan en een stabiel OS en een tablet voor een erg lage prijs(wat waarschijnlijk alleen mogelijk is omdat Google er geld op toelegt in de verwachting dat ze je met ads kunnen gaan lopen te spammen en je persoonsgegevens aan adverteerders kunnen gaan verkopen).
Ubuntu draaien op een tablet met 1GB RAM-geheugen lijkt me niet heel erg aantrekkelijk, tenzij het opslag-NAND erg vlot is. Om Ubuntu lekker te draaien heb je toch minstens 2 GB werkgeheugen nodig. Je zou wel wat kunnen sparen door bijvoorbeeld LXDE of XFCE te gebruiken i.p.v. de traditionele Gnome-desktop.

Ik denk dat Linux op tablets pas populair(der) gaat worden zodra 2 of 4GB werkgeheugen standaard wordt bij tablets.
"i.p.v de traditionele Gnome" ?!?! Ubuntu heeft DE HELE LINUX WERLD omgedraaid omdat ze "i.p.v de traditionele Gnome" nu Unity gebruiken :) en dat zie je binnen kort op je touch apparaat als "Ubuntu Touch". En om het compatibel te maken met de touch zijn ze al lang een vervanger van X11 aan het schrijven - de zogenaamde " Mir ".
Omdat Ubuntu zo sterk afwijkt van de traditionele distro's begint Ubuntu steeds meer requirments te hebben die onderandere 2GB aan RAM zijn. Zielige Cannonical :(
Heb hier een netbook met ubuntu en 1gb. Geen problemen mee.
Canonical is niet zielig, kom op zeg. Het zijn een stel etterbakken die de Ubuntu waar ik zo van hield hebben verneukt.

Unity is een slechte kloon van Gnome 3 die veel soepeler draait en veel breedere support heeft, de Ubuntu phone interface was helemaal geen Unity maar een QT gescripte interface, alleen de kernel had wat Ubuntu patches, voor de rest was het absoluut geen Ubuntu. Ubuntu phone is overigens geflopt, dus die hoef je ook niet meer te verwachten. En over Mir wil je al helemaal mij de bek niet openbreken; Dat is een oude versie van het al lang in ontwikkeling zijnde Wayland. Het is brak, ze hebben code gestolen en geclaimed dat het hun eigen is, en alle grote fabrikanten hebben gezegd dat ze geen upstream patches meer gaan uitbrengen voor Mir omdat ze afwijken van de rest van het Linux ecosysteem en het onnodig moeilijk maken. Canonical heeft overal een onnodig eigen alternatief voor bedacht. Git/SVN/HG? NOPE laten we Bazaar maken! Github/bitbucket/etc? NOPE wij willen launchpad! X.Org, wayland? NOPE wij willen Mir! Gnome2/3, MATE, cinnamon, KDE? NOPE Wij willen Unity!

Ik wil de goede oude Ubuntu terug voordat Canonical zich ermee ging bemoeien. Die gewoon recht-toe recht-aan breed gebruikte standaardpaketten gebruikt zonder gezeur met hun eigen hipster bullshit. Het enige wat op het moment nog redelijk goed is, is Ubuntu server. Daar hebben ze hun klauwen nog niet aan gebrand, gelukkig, alhoewel ze al wel statistieken terugzenden naar hun servers en zijn ze Landscape aan het pushen. Canonical mag van mij oprotten, of in elk geval het management.
Linux is uiteindelijk alleen een kernel, hoe snel of veilig het is hangt af van wat je er bovenop bouwt.
Ik ben het uiteraard eens dat je met Intel vaak moet denken "eerst zien dan geloven", maar één kleine toevoeging aan je stukje: €99 tablet met een oké IPS paneel is mogelijk. Je zult dan zien dat fabrikanten compromis gaan sluiten; minder ram, weinig main memory, etc

Ik vraag me overigens af wat het prijsverschil is tussen Android en Windows8. Over Android moeten namelijk behoorlijk wat royalties betaalt worden, ondanks dat de kernel en GUI gratis is. En in beide gevallen moet je zaken zoals mpeg2, aac, h264, mp3 betalen op software gebied. Heeft iemand hier cijfers van?
Moet niet vergeten dat er vooruitgang in technologie zit, wat vandaag high end is zal morgen mid range zijn en overmorgen budget. Wat afgelopen jaar nog high end werd gezien(nexus 7 249 euro) zoals ips 1280x800 zit nu al in 100 a 120 dollar 7" tablets.

Over een 1 a 2 jaar zal full HD in 100 dollar tablet zitten met A15 core's, dan zit in high end al weer vele betere hardware, zoals A57 en full hd oled.
Zou mooi zijn om goedkope x86 tablets te zien. Denk dat MS ook zit te wachten op goedkope x86 tablets om windows 8 te draaien. Windows Rt is toch geen succes en een tabelt met win 8 sluit weer mooi aan op een pc met win 8. De vraag is alleen wat zijn de licentiekosten voor win8
Bij netbooks is de Windows licensie voor grote OEMs rond de $25-30, dus bij tablets zal dat ook wel iets in die orde zijn.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 september 2013 10:41]

Aangezien deze tablets al draaien op x86, zou het theoritisch toch mogelijk moeten zijn om er zelf Windows op te zetten. Om zo een 100$ Windows tablet te verkrijgen, het zal welliswaar niet de snelste zijn maar dat terzijde.
Theoretisch, ja. In de praktijk, (nog) niet echt. Je mist een berg gesloten drivers waardoor het systeem mank is.

In bestaande x86 tablets zoals Vivotab kun je het bios benaderen en de volgorde van booten veranderen, dat is al heel wat :). Je ziet dan ook behoorlijk wat hackers en developers die bezig zijn met linux op hun x86 ding.
Met dezelfde Intel chips worden ook Windows tablets gemaakt, dus drivers zijn er al.
Maar kan je dat ook zeggen van de touchscreen controller, de camera module, de custom key controller (volumeknopje, home knop, dat soort dingen), de SD card interface, wifi... allemaal zaken die niet standaard geintegreerd zijn in een Intel chipset. Misschien worden er wel Intel chips voor gebruikt... of chips van andere fabrikanten waarvoor al drivers op x86 machines beschikbaar zijn. Maar ik zie het zo gebeuren dat voor de 'race to the bottom' de meest obscure chipjes van semi- onbekende chinese fabs gebruikt zullen worden waarvoor geen fatsoenlijke drivers of zelfs goede documentatie beschikbaar is. Alleen een Android blobje.

En dan... een x86 tablet hoeft natuurlijk geen BIOS of (U)EFI te hebben. Misschien voert hij wel alleen de eerste instructie uit op een vooraf bepaald geheugenadres als er spanning op het device gezet wordt. Ik heb vroeger wel met x86 terminals gespeeld die alleen te bootstrappen waren door een kernel op een bepaalde plek in het flash geheugen te zetten en dan maar hopen dat er genoeg in zit om op z'n minst de seriele interface beschikbaar te krijgen... anders had je een bricked device wat je alleen kon verhelpen door het lossolderen en met de hand herprogrammeren van de flash geheugenmodule.
Windows 8 draaien op een tablet met Intel Atom en 1 GB werkgeheugen ? Denk niet dat dit is wat Microsoft wil. Je zult dan flink wijzigingen aan het OS moeten doorvoeren om het op zulk trage hardware te laten draaien. Dat zal ten koste gaan van de "beleving". Aangezien Windows 8 sowieso al problemen heeft om aan populariteit te winnen, denk ik dat Microsoft dit juist zou willen voorkomen.

Wellicht dat ze het wel toelaten om Windows op dergelijke apparaten te installeren maar je hebt kans dat je dan geen ondersteuning krijgt. Betere apparaten worden in de regel ook gecertificeerd voor Windows 8.
De Atoms waar het hier over gaat zijn een stuk vlotter dan de Tegra3, die verwerkt zit in de RT versie

Daarnaast zou je kunnen argumenteren dat een SSD (zoals in elk van deze tablets zit) de noodzaak van een berg ram gedeeltelijk wegneemt. Mijn oude PC's werkten prima op 1gb ram en win7 (waarvan dan circa 500-600mb in gebruik is met een schone installatie). In zulke oude pc's hoorde je dan vaak het bekende HDD gepruttel. Vervang HDD met SSD en je merkt er niks van dat het slechts 1gb ram is.
Die prijs kan ik wel begrijpen, met een maximale resolutie van 1280*800. Een gemiddelde Android voor 150 euro heeft al een goed draaiende Mediatek quadcore en hogere resolutie...
Zoals? Kun je 5 Android tablets van 150 euro noemen met een resolutie hoger dan 1280*800?
Genoeg; alleen niet in Nederland te verkrijgen :)

Hoop dat Intel wel door heeft dat de meeste tablets in de zelfde price range ondertussen ook al aan het upgraden zijn naar 2GB RAM. Dan een hardware limiet van 1GB hebben is niet erg handig voor de specificaties waar de consument toch naar kijkt.
Jou link gaat toch echt naar tablet 1280x800 pixels.
Daarbij prijzen in dollars komt nog btw, transportkosten bij.

Ik heb nog geen tablet voor 150 euro of dollar kunnen vinden met een vele hogere resolutie dan 1280x800

De google nexus die bijna tegen kostprijs verkocht wordt heeft een 7 inch scherm 1920x1200 pixels en die kost toch echt iets meer dan 200 euro.
Er zijn extreem weinig tablets in die prijsklasse die een schermresolutie van meer dan 1280x720 hebben?!
ik zie niet hoe iemand hier wat aan heeft behalve Intel zelf. Ze kunnen hiermee de andere uit de markt drukken. Of misschien willen ze aantonen dat het niet de chips die duur zijn, maar dat het de OS is die de hoge prijzen bepaald. Maar de consument zit hier niet echt op te wachten. Wat is het verschil tussen x86 Android en ARM Android? Laat Android maar lekker op ARM draaien, en Windows lekker op x86.
De consument wil snelle chips, lange accuduur en lage prijzen, of die nou onderhuids ARM, MIPS of x86 zijn zal ze worst wezen.
een tablet met win7/8/lunix (x86), kan je lekker steam games spelen vanaf de bank :) en niet meer "gelimiteerd" door android/win rt

nu ga ik eindelijk een tablet aanschaffen.
Clover Trail was vorig jaar wel de snelste tablet chip van zijn generatie. OEMs konden verder kiezen uit Tegra 3, Snapdragon S4 Plus of AMD Hondo, alledrie tragere chips - het is geen toeval dat er zoveel Clover Trail tablets zijn.

Dit jaar hebben de OEMs keus uit Bay Trail, Snapdragon 800, Tegra 4 en AMD Temash.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 september 2013 11:54]

Dit wordt erg aantrekkelijk met zulke lage prijzen ga ik zeker een tablet kopen :)

[Reactie gewijzigd door GMavak op 11 september 2013 10:31]

Anoniem: 434945
@GMavak11 september 2013 11:27
En vervolgens gebruik je m niet meer omdat t gewoon niet werkt
Dat intel een enorme hoeveelheid atoms uit een wafer kan halen zodat ze per stuk bijna niks kosten wil ik nog wel geloven, maar heb je voor zulke prijzen een touchscreen, accu, beetje opslag, memory etc?

Het lijkt me wat optimistisch.
Zelf heb ik een chinese tablet van €70 incl. hoes, incl verzendkosten. Dat dingjetje heeft een behoorlijke resolutie. Alleen de accu is beperkt (leermomentje voor de volgende tablet :) ).
Doet het prima. Dus sub $100 zou prima mogelijk moeten zijn. Alleen de RT licensie kan de prijs wel opdrijven, vrees ik.
Als je een Chinese tablet koopt voor dat bedrag, krijg je best nogal wat hoor. Probleem is dat er hier nogal wat blijft plakken ;-)

Linky
Goede set van Intel om meer de focus op tablets te leggen. De PC markt is niet meer interessant, de groei is er uit.
Ik zit te wachten op de betaalbare tablet met een connector waarop ik een keyboard, muis en monitor kan hangen. Maak van de tablet de PC van de toekomst. X86 heeft op dat gebied meer te bieden dan ARM.
Intel is goed op weg, maar is daar wel wat laat mee begonnen. Ik ben benieuwd naar wat er komen gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee