Toshiba introduceert 8"-tablet met Windows 8.1

Toshiba heeft een 8"-tablet gepresenteerd die is gebaseerd op Windows 8.1. Het apparaat heet Encore en moet ook voor zakelijke gebruikers geschikt zijn. In november moet de Encore op de markt komen voor een prijs van 329 dollar.

Het apparaat moet ook in Nederland uitkomen. Of dit gelijktijdig met de Amerikaanse release zal zijn is onduidelijk; Toshiba spreekt van een release in het vierde kwartaal voor Europa. Het is daarbij aannemelijk dat de dollarprijs ook de europrijs wordt. Volgens Toshiba is in de behuizing een Atom-soc van Intel ingebouwd. Het gaat daarbij om een variant uit de Bay Trail-serie, die minder energie gebruikt dan de voorgaande serie Atom-processors van Intel.

De schermdiagonaal is 8", met een resolutie van 1280x800 pixels. Er is verder 2GB ram ingebouwd en voor foto's is een 8-megapixelcamera aanwezig. Ook is een 2-megapixelfrontcamera ingebouwd. Verder is er een micro-hdmi-poort en wordt de Encore geleverd met 32GB opslag, dat is uit te breiden met micro-sd-kaartjes.

De software is gebaseerd op Windows 8.1, waarmee de Toshiba-tablet een van de eerste apparaten is met de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem. Op de Encore is de Xbox-dienst van Microsoft voorgeïnstalleerd. Daarbij is er onder andere 90 dagen gratis toegang tot de muziekstreamdienst Xbox Music. Er zijn twee microfoons ingebouwd, waarbij eentje is bedoeld voor noise cancellation. Hiermee moet de gebruiker duidelijker verstaanbaar zijn bij videogesprekken.

Toshiba Encore Toshiba Encore Toshiba Encore Toshiba Encore

Door RoD

Admin Mobile

05-09-2013 • 11:43

55 Linkedin

Submitter: Rowdy.nl

Reacties (55)

Wijzig sortering
Eindelijk een mooie Windows 8 tablet met Atom CPU *O* Mooie prijs ook!

edit: Ik zie dat de prijs in dollars is. Ben benieuwd of en wanneer hij in Nederland uit komt.

[Reactie gewijzigd door Limbeckx op 5 september 2013 11:47]

Ik vraag me wel af of de 32GB genoeg is. Hoewel er gezegd is dat Windows 8.1 minder schijfruimte nodig heeft, is dat nog maar afwachten. Ik hoop dan dat het ergens bij 7gb of zo ophoudt, zodat je nog ruim 20GB over hebt. Dat met een 64GB SD kaart moet genoeg zijn, maar dat geldt alleen wanneer er genoeg interne ruimte is voor apps en dergelijke. Deze kunnen namelijk niet op de SD kaart.
Dit ding kan je ook in een dock zetten met een USB hub eraan, met externe HDD's enzo.
Da's niet het idee, een 8" tablet heb je om altijd je entertainment en je (school)werk op zak te hebben, dus Office zal er gewoon op geïnstalleerd moeten worden. Is er dan nog genoeg ruimte over om meer apps te installeren?
Ok 32gb is vrij weinig, in de praktijk betekent dat waarschijnlijk 10-14gb voor de gebruiker over blijft (ruwe gok). Installeer wat apps en zet er wat plaatjes op en hij zal redelijk vlot vol zijn.

Maar klik er een 64gb kaartje in, en je kunt behoorlijk wat muziek en films meenemen :). Dus ze hebben een compromis gesloten qua interne opslag. Ik betwijfel dat Windows8 apps op SD kaart geïnstalleerd kunnen worden; maar standaard x86 programma's zoals we die kennen kunnen dat zeker wel.
Die discussie wordt vaker gevoerd.

Technisch gezien zijn er geen beperkingen om meer geheugen te planten. De hogere prijs is minimaal en tzt duurder. Wat wel zo is dat minder opslagruimte je verplicht om content op een andere manier te zoeken en/of bewaren.

Conclusie is online. Je hebt simpelweg te weinig ruimte om met torrents te gaan werken of veel bestanden te gaan downloaden. Enkele films en wat muziek waarbij je vervolgens voortdurend gaat verwijderen.
Anoniem: 449164
@Steyn_E6 september 2013 00:09
Maar als zakelijke gebruiker wil je er ook geen SD kaart instoppen, dat is veel te duur voor veel te weinig prestaties in vergelijking met een simpele HDD upgrade. Ik hoop dat ze dit niet gaan uitmelken en dat het gewoon een nette prijs wordt voor het upgraden van het geheugen.
Deze Atom CPU is gebaseerd op de Silvermont architectuur. Dit is een compleet nieuwe architectuur die zich kan meten met Qualcomm's Snapdragon 800 en NVIDIA's Tegra 4.
Bron: http://www.chiploco.com/i...rformance-revealed-28549/

Op papier en volgens Intel zelf is Silvermont een killer. Nu hopen dat ze het in de praktijk ook waarmaken. Kan niet wachten op de eerste reviews :9
Enig idee welke er in deze tablet gaan? :)

Edit: Verkeerd gelezen; Silvermont heeft geen HT

ik wacht nog steeds op de info welke graphics er in komt te zitten ;)

[Reactie gewijzigd door redtails op 5 september 2013 14:09]

Silvermont heeft geen hyperthreading, dit is al maanden geleden aangekondigd toen de architectuur werd gepresenteerd.
Eindelijk een mooie Windows 8 tablet met Atom CPU *O* Mooie prijs ook!

edit: Ik zie dat de prijs in dollars is. Ben benieuwd of en wanneer hij in Nederland uit komt.
volgens dit filmpje

http://www.youtube.com/watch?v=3qg-G1Coe_0

€299
Zei hij nou "comes with Microsoft office home and student" :) ? Netjes voor die prijs!
Inderdaad! Precies dezelfde prijs als de Iconia W3 van Acer. Ongeveer zelfde specs ook. Alleen door zijn uber slechte scherm was hij zijn prijs nog niet waard, ondanks dat er een fysiek toetsenbordje bij zat. Als Toshiba het hardwarematig wel op orde heeft hebben ze hier een heel interessant product in handen waar op het moment eigenlijk geen concurrentie voor is.
Voor mij lijkt deze perfect. Mooi compact (ten opzichte van een laptop) en een hele nette prijs. Gewoon Windows, net als mijn pc (en binnenkort Nokia Lumia :) ).

Zou er ook 3G op zitten, helaas vind ik dat nog niet terug, dat zou het helemaal een topper maken. Dan hoef ik mijn laptop niet meer mee wanneer ik presentaties geef of training. Tenminste.... kan hij via USB of HDMI poort op een beamer worden aangesloten (via een verloopstuk)?
Voor die prijs zal er wel geen 3G op zitten. Maar je hebt een USB-poort dus een dongle moet perfect mogelijk zijn (en Wifi tethering natuurlijk), ook al is dat niet altijd even handig.

Er zijn nog veel beamers met VGA only, maar HDMI naar VGA bestaat ook zoals hier: http://www.amazon.co.uk/A...rry-support/dp/B0088K7QUQ

Het lijkt mij wel een interessant device, ook voor de gewoonlijk 1:1 dollar:euro verhouding.

[Reactie gewijzigd door Whatts op 5 september 2013 12:33]

Zou er ook 3G op zitten, helaas vind ik dat nog niet terug, dat zou het helemaal een topper maken.
Er zit volgens onderstaande hands-on geen 3G op deze tablet, maar genoeg aansluitingen onboard:
There’s no plan for a 3G version at the moment and there aren’t any accessories but with BT, USB and HDMI on-board, you’ve got the possibility to set up a basic desktop.
http://www.umpcportal.com/2013/09/toshiba-encore-hands-on-photos/
Wel aardig: de meeste Windows 8 (RT) devices die op het moment op de markt komen zijn bedoeld om in landscape stand mee te werken. Aan de plaatsing van de Windows knop te zien is deze tablet bedoeld om in de meer traditionele (voor tablets in ieder geval) portrait mode te werken.
Het was mij uit dit artikel ook niet helemaal duidelijk, maar volgens de source bij marketwatch waar Tweakers naar linkt, gaat het om een "full Windows 8.1" met volledige Office (en dus geen RT).
Bij een 8" Windows 8 (RT) tablet krijg je gratis Office van Microsoft. In dit geval dus volledige Office, bij RT krijg je Office RT. Ik wacht in ieder geval al een tijdje op 8" Windows 8 tablets met een Intel Bay Trail soc. Erg leuk dat de eerste nu aangekondigd is.

De resolutie mag wat mij betreft wel hoger naar 1920x1080. Windows 8.1 kan prima schalen tot 200%. Dat heb je ook wel nodig als je touch wilt gebruiken in de traditionele desktop omgeving. Maarja dan gaat de prijs natuurlijk wel omhoog.

Ik wacht het in ieder geval nog even af, als het goed is komen er een stuk of wat 8" Windows 8.1 tablets met een Bay Trail Atom soc de komende weken! :)

EDIT: Ik overweeg ook een 10" tablet met een FHD resolutie. Handiger voor de desktop omgeving, extra poorten, etc. Wel minder handzaam natuurlijk. Voordeel is wel dat sommige 10" Windows 8.1 tablets waarschijnlijk wel 4GB RAM krijgen. 2x2 GB in dual channel setup, atom cpu, FHD, < 10mm dik.. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 5 september 2013 12:51]

Voor kleinere W8 tablets krijg je office er ook gratis bij
Ik neem aan dat hij resoluties van 1920x1080 wel ondersteunt via HDMI. Op een 8" lijkt me een hogere resolutie niet erg zinnig, behalve voor de specs sheetjes in de winkel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 september 2013 14:05]

Kijk eindelijk een Windows 8 tablet met een concurrerende prijs. Deze ga ik wel halen als het echt voor die 329 euros in de winkel staat.
Anoniem: 126717
@keon8915 september 2013 12:00
Ik wacht de reviews nog even af, maar het zou in mijn geval een concurrent kunnen zijn voor de Nexus 7 die ik overweeg te kopen. Deze is wel wat duurder, maar kan ook meer en dat is ook geld waard.
Dit is in feite een concurrent voor een Nexus 7 met Ubuntu erop. Ik neem aan dat de knutselaars daar wel voor zullen gaan, maar dat is op het moment nog extreem pre-beta.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 september 2013 12:18]

Nexus 7 heeft alleen een 1920x1200 display en de toshiba is een stuk lagere resolutie.
Zie je dat verschil werkelijk op 7-8"?
Dit lijkt me een mooie prijs voor een tablet met een volledige Windows 8.1. Toshiba kan mij nooit echt overtuigen qua bouwkwaliteit, maar een deftig gebouwde tablet met 8.1 voor een introductieprijs van €400 zie ik wel zitten.
Ik doe al 3 jaar vrolijk met een T130: topbeestje. Bouwkwaliteit doet niet onder voor de 'concurrentie'. Verder geen problemen met de Toshiba's in de familie. Meer nog: ik heb mijn Toshiba gekocht omdat Toshiba net hoog scoorde op betrouwbaarheid (is niet 100% gelijk aan bouwkaliteit): http://www.zdnet.be/lapto...a-betrouwbaarste-laptops/

On topic: Erg nette tablet: onlangs een Nexus 7 gekocht op afwachting van een deftige 7-8" W8 tablet: en kijk! Eindelijk komt de concurrentie erin. Hopelijk mag de Nexus binnen een paar maanden weer weg.
Met deze prijzen kan je je ook vragen gaan stellen bij het belang van Windows RT... Geen slecht platform, maar voor deze prijs heb je toch meer baten dan kosten...
Mooie tablet om te zien, al ziet hij er op de foto's (genomen vanaf de onderkant) wel erg dik uit.
Wel vreemd dat ze voor de naam Encore kiezen, Toshiba heeft namelijk ook een Excite serie van tablets. Zie bijvoorbeeld: pricewatch: Toshiba Excite 7.7 Zwart
Dikte: 0.42 inches (10.68mm)
Gewicht: 16.9 ounces (479g)

10,68m is wel aan de dikke kant voor een 8" tablet, 479 gram ook aan de zware kant. Maarja dat komt ook omdat je er van alles voor terug krijgt.

Bron: http://www.marketwatch.co...-81-experience-2013-09-05
Top prijs, en geen RT?! Ben erg benieuwd.
Vooral ook hoe de classic desktop er dan uit ziet op 8"...
Ik neem aan dat die classic desktop voornamelijk gebruikt als je er een externe monitor/keyboard aan hangt.
n november moet de Encore op de markt komen voor een prijs van 329 dollar.
Wat een verschil met een Surface pro, ik ben benieuwd of dit apparaat dan voldoende resources heeft om lang soepel te blijven draaien. Dat is bij goedkopere windows desktops vaak al een probleem.
wordt de Encore geleverd met 32GB opslag
Een surface pro houdt van de 64GB nog maar 40GB over, dan heb je bij deze al helemaal niks meer over. Een enkel programmatje en je kan geen foto of video meer erbij zetten.

Toch is dit een om in de gaten te houden, ben benieuwd hoe reviews uitvallen na een tijdje gebruik.
Windows 8.1 neemt ~6GB minder ruimte in beslag als W8. Dat is tenminste mijn ervaring na de upgrade van W8 naar W8.1. Een 32bit installatie heeft ook 4GB minder nodig als een 64bit installatie (zie W8 system requirements)
Volgens mij vervalt bij Win8.1 de recovery partitie, dit wint enorm veel ruimte.
329 voor een Atom Win8? Dat is netjes :)

Alleen binnen Win8 (non RT), wordt die 2GB niet wat krap?
Tis ook niet de bedoeling dat je er CAD programmas of Visual Studio ofzo op gaat draaien. Voor wat browsen, printen, office is het ruim voldoende
IKzelf heb ook een Windows 8 laptop met 2GB ram en ik draai toch hier Visual Studio op. Met Windows 7 en 8 zijn de benodigde specificaties niet zo hoog. Windows 8 kan perfect werken met 2GB ram

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee