Toshiba heeft een geheugentechniek ontwikkeld die in system-on-a-chips toegepast moet gaan worden. Het Japanse bedrijf heeft 's werelds eerste mlc-geheugen ontwikkeld voor het rom van socs: daardoor moet de firmware van telefoons en tablets sneller laden.
De eerste stap bij het opstarten van mobiele apparaten met een system-on-a-chip is het inladen van de bootloader of de firmware. Net als bij pc's waarbij het bios geladen wordt om de rest van de hardware aan te sturen, moet in een smartphone of tablet de firmware geladen worden. De firmware wordt opgeslagen in mrom dat momenteel met 40nm slc-geheugen geproduceerd wordt. Vergeleken met een vorige productie-node is dat 40nm-slc trager omdat het geleidingskanaal van de transistors kleiner is. Dat kanaal zorgt voor het transport van elektronen tussen de source en drain van een field effect transistor.
Toshiba heeft nu nieuw mlc-geheugen voor mrom ontwikkeld dat eveneens op 40nm geproduceerd wordt. De channels, of geleidingskanalen, van de transistors zijn echter drie maal groter dan bij slc-geheugen, waardoor het geheugen sneller kan worden uitgelezen. Het mlc-geheugen heeft tweemaal het oppervlak van slc-geheugen, maar dezelfde geheugendichtheid. Door het grotere oppervlak van de geheugencellen zijn de channel-oppervlaktes groter en geleiden ze beter. Het geheugen is daardoor sneller uit te lezen en bovendien minder gevoelig voor kleine variaties in het productieproces. De eerste socs met het 40nm mlc-mrom moeten in de loop van 2014 geleverd gaan worden.