Blendle, een door twee Nederlanders opgezette dienst, moet jongeren weer gaan laten betalen voor journalistiek. Gebruikers van Blendle kunnen vanuit de app een abonnement op een krant of tijdschrift nemen, maar belangrijker is de mogelijkheid om per artikel af te rekenen.
De dienst, die donderdag zijn deuren opent, maar vooralsnog een wachtrij voor registraties hanteert, laat gebruikers door kranten bladeren zonder dat ze daarvoor hoeven te betalen. Pas als een gebruiker een artikel wil lezen, moet de portemonnee worden getrokken. De precieze prijs hangt af van de lengte van het stuk en de uitgever. "Dat zal tussen de 10 cent voor een heel kort stuk en 90 cent voor een heel lang stuk kosten", aldus Alexander Klöpping, een van de oprichters van Blendle. Daarnaast kunnen er abonnementen op een bepaalde krant of tijdschrift worden afgesloten; de prijs daarvan hangt eveneens af van de uitgever. De mogelijkheid om per artikel af te rekenen doet denken aan iTunes, dat het voor het eerst mogelijk maakte om losse muzieknummers te kopen in plaats van complete albums of singles.
Artikelen kunnen worden gelezen via een web-app, die ook op tablets kan worden gebruikt. Blendle, dat zich vooral richt op jongeren, roomt 30 procent van de inkomsten voor de uitgevers af, evenveel als Apple doet met iOS-applicaties die abonnementen of in-app-aankopen kennen.
De dienst heeft een groot deel van de Nederlandse uitgevers bereid gevonden om deel te nemen aan het project. Van de kranten doen het Nederlands Dagblad, NRC, nrc.next en de lokale kranten van het uitgeversbedrijf Wegener mee. De kranten van Tweakers-uitgever De Persgroep, zoals de Volkskrant, Het Parool, en het AD, staan nog niet in Blendle. "Maar daar zijn we mee in onderhandeling", belooft Klöpping. De dienst bevat verder tijdschriften als Vrij Nederland, Elsevier, Quote, Nieuwe Revu en Kijk.
Volgens Klöpping waren sommige uitgevers bang dat Blendle ten koste zou gaan van de abonnementenverkoop. "Maar wij richten ons juist op mensen die geen abonnement op een krant of tijdschrift hebben", zegt hij. "Zij komen nu in aanraking met kranten, waardoor je juist meer abonnementen kunt verkopen." Het ultieme doel zou zijn om een all-you-can-eat-model te hanteren, waarbij gebruikers een vast bedrag per maand betalen voor onbeperkte toegang, zoals bij Spotify en Netflix. Daar zijn de uitgevers volgens Klöpping echter nog niet aan toe.