Blendle voegt Duitse kranten en tijdschriften toe aan zijn kiosk - update

Blendle, de Nederlandse online kiosk voor kranten en tijdschriften waar gebruikers alleen betalen voor wat ze lezen, heeft zich uitgebreid naar Duitsland. Duitsers en gebruikers in andere landen waar Blendle actief is, kunnen vanaf vandaag 37 Duitse kranten en tijdschriften online lezen.

Onder de Duitse media die met Blendle in zee gaan, zitten Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Die Welt en Handelsblatt. In totaal komen er 111 Duitse kranten en tijdschriften naar Blendle. Daarvan zijn 37 direct beschikbaar, en de overige 74 komen in de komende weken online, laat Alexander Klöpping van Blendle per mail weten aan Tweakers. Blendle heeft een pagina opgezet waar alle Duitse media worden ondergebracht.

Een uitzondering in het aanbod van Blendle is de populaire Duitse krant Bild. Die komt niet naar Blendle. Uitgever Axel Springer vindt dat de kracht van het verdienmodel van Bild juist zit in het aanbieden van een uitgebreid pakket, aldus een woordvoerster van het Duitse bedrijf tegen de Britse krant The Financial Times. Volgens Alexander Klöpping klopt dit echter niet: "Bild zit niet in Blendle omdat hun artikelen binnen 10 seconden leesbaar zijn, en je in Blendle je geld automatisch terugkrijgt als je binnen 10 seconden een artikel sluit."

Blendle is een online aanbieder van artikelen die normaal in dagbladen en tijdschriften verschijnen, en staat ook wel bekend als de 'iTunes voor kranten'. Het bedrijf doelt erop om een oplossing te bieden voor de teruglopende oplages van kranten en tijdschriften, en de tegenvallende inkomsten uit online-publicaties. Bij Blendle betalen gebruikers alleen voor wat ze lezen, en als ze met hun uitgaven net zo goed de hele publicatie hadden kunnen kopen, dan krijgen ze die direct van Blendle cadeau. Het team achter Blendle is van mening dat de online kiosk niet lezers van de gedrukte media afsnoept, maar juist een doelgroep bereikt die voorheen nog geen lezer was.

Het gemiddelde artikel in de online kiosk kost 20 cent. De meeste grote Nederlandse dagbladen en tijdschriften hebben zich aangesloten en ook de Amerikaanse Wall Street Journal en Washington Post zijn via Blendle te lezen. The New York Times volgt ook binnenkort. De Vlaamse media De Standaard, De Tijd en Knack zijn ook ondergebracht bij Blendle.

Update, 12:26: Alexander Klöpping van Blendle heeft via e-mail opheldering gegeven over de beschikbaarheidsplanning van de Duitse media in Blendle, en over waarom Bild niet van de partij is. Het artikel is hierop aangepast.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

14-09-2015 • 10:56

30

Lees meer

Reacties (30)

30
30
29
1
0
0
Wijzig sortering
Worden de artikelen ook naar Engels of Nederlands vertaald aangeboden of is het gewoon copy-paste van de Duitse bron? Het aantal mensen dat op niveau het Duits beheerst neemt nog altijd af. Zonder vertaling aanbieden lijkt me een niche die weinig gaat opleveren.
Het wordt gecopy-paste vanuit Duitse bron. Bendle zelf doet geen vertaling o.i.d.
Het lijkt me vooral voor Duitsers bedoeld en die markt is natuurlijk minstens 4x zo groot als de Nederlandse, niet echt een niche dus.
Anoniem: 16328 @ari314 september 2015 12:55
Dit is natuurlijk voor de Duitse lezers van Blendl. Duitsland is een grote markt qua kranten dus ook Blendl kan daar flink uitbreiden. Het is dus zeker geen niche dit product is bestemd voor de Duitse markt en een ieder die het Duits wel beheerst. Doe jij dat niet dan beperk je jezelf tot Engelse en Nederlandse media.
Het aantal mensen dat op niveau het Duits beheerst neemt nog altijd af. Zonder vertaling aanbieden lijkt me een niche die weinig gaat opleveren.
Dit is bedoeld voor Duitsers die met Blendle Duitstalige artikelen willen lezen. Niet alleen voor Nederlandse mensen...
Anoniem: 301518 14 september 2015 10:57
Ik vind het een mooi initiatief.
Heb het ook geprobeerd een tijdje terug. Maar de prijzen per artikel zijn
soms wel erg aan de hoge kant. Zeker omdat vaak het ergens anders, net
zo makkelijk, ook te vinden is.
Dus toch maar niet.

Duitste tijdschriften is een goeie zet. Grote markt die aangeboord wordt hierdoor.
Dat vond ik ook, je komt altijd duurder uit als je een aantal artikelen leest dan een los nummer. Wat overigens ook kan.

Meest in het oog springt bij mij het gebrek aan bladeren in tijdschrift, waardoor je aangezet wordt tot lezeen. Blende biedt daarvoor niet echt een vervanging.

Overigens merk ik om mij heen dat het e-readen alweer aan teruggang bezig is. Er is geen vervangin voor papieren krantje + koffie 's morgens voor veel mensen.
Overigens merk ik om mij heen dat het e-readen alweer aan teruggang bezig is. Er is geen vervangin voor papieren krantje + koffie 's morgens voor veel mensen.
Kan aan mij liggen, maar ik zie ontzettend weinig (eigenlijk bijna geen) tieners en twintigers die die traditie van de oude(re) generatie overnemen. Bijna iedereen spit wel het nieuws even door op een apparaat. Getuigen is dan ook dat bijna elke fysieke krant toch echt aan het krimpen is.
Dat is misschien wel zo, maar de verkoop dan boeken zit ook weer in de lift. Dus ergens ter wereld is er toch een groep mensen die weer meer waarde aan het hechten is aan het fysieke boek.
Totaal andere markt, niet te vergelijken. Ik lees nooit vanaf een fysieke krant, maar had laatst nog wel hardcover Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future gekocht. Reden: een krant lees je even snel door, voor een boek ga je echt zitten en lees je normaliter veel langer aan een stuk. Tevens is het lezen van een boek net als het maken van een vakantiereis. Comfort staat dan hoger in het vaandel, dan even de boulevard doorlopen voor de laatste nieuwtjes. Voor lange leessessies leest een boek eenmaal rustiger dan een LCD/OLED paneel. Een e-reader geeft vrijwel dezelfde optische papier leeservaring, maar i.t.t. een boek krijg je geen fysieke feedback hoever je in je verhaal bent. En die feedback is essentieel bij een optimale ervaring. Bij een krant maakt het 't me allemaal niet zoveel uit. Sterker nog; ik vind de papieren leeservaring van een krant eigenlijk verschrikkelijk. Die inkt dat makkelijk loslaat en lekker aan je vingers gaat zitten plakken, dat slappe papier dat snel kreukt en hangt, en te dun om gemakkelijk een bladzijde om te slaan, en de algehele papier/inkt textuur dat doet denken aan het gevoel van vingers op een krijtbord -- hoeft wat mij betreft niet meer.
Jij noemt het een andere markt maar alles wat ik lees is hoe jij de wereld ziet zonder enige onderbouwing met cijfers.

"Ik lees nooit vanaf een fysieke krant"
"ik vind de papieren leeservaring"
Etc.

Prima natuurlijk, maar doe mijn opmerking dan niet af als "niet te vergelijken". Voor mij is namelijk precies ondersom. Ik lees liever van papier, of het nu een krant, boek of wetenschappelijk artikel is. En ik had het niet over schermen met een lichtbron (of die zelf een lichtbron is) maar natuurlijk over e-readers, aangezien het daar hierboven over gaat. Dat stuk is een open deur.

Dat de papieren krant op zijn retour is kan zoveel redenen hebben. Je noemt er zelf een paar. Waarvan een deel gewoon op te lossen is. Maar ook dat is een heel ander verhaal.

Verwar jouw mening niet met die van de rest want dat doe je wel. Zolang jij geen goed met externe bronnen onderbouwd verhaal neerzet is jouw verhaal net zo waar als die van de rest. Begin je comment niet met " Totaal andere markt, niet te vergelijken.". Het wegvegen van andersmans idee/verhaal/visie met die woorden komt nogal arrogant over.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 30 juli 2024 08:08]

Heb ik het weer niet goed gedaan? :) Nee serieus, kalm aan joh. Dat iemand een reactie geeft op jouw reactie betekend niet dat die persoon je aanvalt hè. Wat ik stelde is wat een grote groep tieners en twintigers ook vinden (althans mensen die ik persoonlijk ken en andere waarover ik hoor). Er zal best een grote groep zijn die tegenovergestelde gedachtes heeft. En dat mag. Maar de krant daalt nog steeds, ondanks de stijging van de verkoop van boeken (fysieke boeken ook wel te verstaan). Dus wederom; twee werelden apart voor de mainstream markt.
Ik krijg van blendle de dagelijkse nieuwsbrief, hier lichten ze wat artikelen uit die het lezen waard zijn, vind ik zelf wel handig en je klikt makkelijk even een artikeltje aan in de trein. Als echte vervanger van de krant bij het ontbijt zou ik het niet zien nee, dat is toch net wat te onhandig (al kan je wel bladeren door alle kranten).
Als het goed is "krijg" je het complete nummer als je er een x aantal artikelen uit koopt.
Zoals @Vinzz hieronder ook schrijft:
Je kunt gemakkelijk zien hoeveel de prijs van de volledige editie is, en hoeveel je met 1 artikel daarbij in de buurt komt. Van zodra je de prijs van de volledige editie gaat overschrijden, betaal je automatisch het overblijvende prijsverschil.
Overigens merk ik om mij heen dat het e-readen alweer aan teruggang bezig is. Er is geen vervangin voor papieren krantje + koffie 's morgens voor veel mensen.
Voor mensen die pak 'm beet na 1995 geboren zijn zal het echt niet terug lopen hoor. En deze groep wordt juist steeds groter, terwijl de groep vóór 1995 natuurlijk steeds kleiner wordt.

Ik zit zelf ook vaak te ontbijten met mijn smartphone of laptop voor me. Ik woon dan ook in een appartement met de brievenbus beneden maar als ik aan de straat zou wonen zou het niet anders zijn, vrees ik.
Ik zie toch meer in een 'all you can ....' principe zoals eLinea voor tijdschriften. Nu 3 maanden gratis proberen: http://www.elinea.nl/page/abonnementen/3maanden Blendl ziet er verder wel mooi uit, maar betalen voor elk artikel?
Even advocaat van de journalisten (en de musici) spelen: een journalist kan niet zoals een musicus een concert geven, die moet het echt van zijn artikel hebben. Leuk dat all you eat, maar ik zie het als (bijna-) nul uren contract voor wie tot dat verdienmodel gedwongen is.

De mensen van Blendle zijn goed bezig, hopelijk bouwen ze hun voorsprong uit, want als landen als Duitsland, en straks Japan en vooral USA (is nu al voor deel zo met de Wash. Post en anderen) dit via Blende gaan doen, heeft Nederland er mooi een multinational bij. Het verdienmodel heeft zich al bewezen.

Zelf gebruik ik het heel af en toe, en vind alles boven de 45 cent in principe not done, maar soms kan je voor 15 ct al zeer bevredigend lezen, artikelen die eigenlijk altijd dieper gaan dan wat ik nu al 20 jaar gratis lees. Wil je metro-achtig koppensnellen, blijf van Blendle weg, wil je verdieping en echt amusement, neem er eens een kijkje.
Zoveel verschilt het 'all you can' en betalen per artikel niet. Als je ziet dat eLinea €10,- per maand vraagt en jij wilt maximaal 15 cent per artikel uitgeven. Dat betekend dat je 67 artikelen per maand moet lezen en dan levert het net zoveel op. Dat is dus een gemiddelde van 2,2 per dag, elke dag, 3 op elke doordeweekse dag of bijna 16 artikelen in het weekend.

Zolang je dus minder leest dan dat, dan kan een journalist meer verdienen met het 'all you can'-model dan betaald worden per artikel. En dan moet je nog rekening mee houden met artikelen die je leest omdat ze dan toch 'gratis' zijn en waar je anders nooit voor zou betalen.
Ik zeg nergens dat ik max 15 ct wil doen, ik zeg 45 ct, en bij uitzondering doe ik wel ns iets van 85 ct. Maakt het al even anders.
Mijn excuses, ik had 'boven de' over het hoofd gezien. Dan ziet het er inderdaad anders uit (allemaal gemiddeld):

0,75 artikelen per dag
1 artikel per werkdag
5 artikelen per weekend.

Bendle is enorm gebaad bij zeer actieve abonnees. Bij eLinea is enorm gebaad om veel slapende abonnees. Beide manieren kennen hun voor- en nadelen.
Er zit, voor zover ik heb begrepen, wel een max. aan het te betalen bedrag per titel. Zo betaal je nooit meer dan wanneer je het losse nummer had gekocht in de winkel. Lees je dus de hele Volkskrant, dan ga je niet over de €1,50 heen (of wat kost een krant tegenwoordig).

Desondanks, een abonnement op een krant of tijdschrift is vaak veel goedkoper dan losse nummers. Blendle biedt in mijn optiek gemakkelijk incidentele toegang tot artikelen van bladen waarop je geen abonnement hebt.

Het lijkt me dat Blendle best een all-you-can-read model wil invoeren, maar dat de uitgevers van kranten/tijdschriften nogal zijn om dat toe te staan.
"Een uitzondering in het aanbod van Blendle is de populaire Duitse krant Bild. Die komt niet naar Blendle. Uitgever Axel Springer vindt dat de kracht van het verdienmodel van Bild juist zit in het aanbieden van een uitgebreid pakket, aldus een woordvoerster van het Duitse bedrijf tegen de Britse krant The Financial Times. Volgens Alexander Klöpping klopt dit echter niet: "Bild zit niet in Blendle omdat hun artikelen binnen 10 seconden leesbaar zijn, en je in Blendle je geld automatisch terugkrijgt als je binnen 10 seconden een artikel sluit."

Wel opvallend, want Springer is juist één van de investeerders in Blendle: http://www.parool.nl/paro...-van-3-miljoen-euro.dhtml
Klopping doet alsof het hier een technisch onoverkomelijk probleem is.
Zijn ze bij blendle compleet incapabel of is dit (ogenschijnlijk doodeenvoudige) euvel echt niet op te lossen? Klinkt imo namelijk als doodeenvoudig indien er overeenstemming is tussen beide partijen (maar ik heb dan ook nooit blendle gebruik)
Het klinkt eerder als een sarcastische opmerking over de kwaliteit van Bild-artikelen.
Autobild zit er wel bij. Dat is ook van Sprenger. Maar met "boulevardblad" Bild voeren ze een andere strategie. Het aanbod is voor mij zeker interessant; Süddeutsche, Frankfurter Algemeine en Autobild.
Anoniem: 289295 14 september 2015 19:06
En toch, de echte "Blendle-killer" is en blijft een abonnement van 15 euro per jaar op de Koninklijke Bibliotheek, waarbij je toegang krijgt tot alle artikelen van in elk geval Nederlanse dagbladen via LexisNexis (weliswaar geen fancy opmaak, maar toch). https://www.kb.nl/dienstverlening/lidmaatschap

(Of, als je studeert, natuurlijk gewoon via de bibliotheek van je onderwijsinstelling)
Hee dat is best wel een goede tip. Heeft de KB ook de meest recente afleveringen?
Yep.
OK goed om te weten. Ook de krant van vandaag?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.