Blendle, de Nederlandse online kiosk voor kranten en tijdschriften waar gebruikers alleen betalen voor wat ze lezen, heeft zich uitgebreid naar Duitsland. Duitsers en gebruikers in andere landen waar Blendle actief is, kunnen vanaf vandaag 37 Duitse kranten en tijdschriften online lezen.
Onder de Duitse media die met Blendle in zee gaan, zitten Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Die Welt en Handelsblatt. In totaal komen er 111 Duitse kranten en tijdschriften naar Blendle. Daarvan zijn 37 direct beschikbaar, en de overige 74 komen in de komende weken online, laat Alexander Klöpping van Blendle per mail weten aan Tweakers. Blendle heeft een pagina opgezet waar alle Duitse media worden ondergebracht.
Een uitzondering in het aanbod van Blendle is de populaire Duitse krant Bild. Die komt niet naar Blendle. Uitgever Axel Springer vindt dat de kracht van het verdienmodel van Bild juist zit in het aanbieden van een uitgebreid pakket, aldus een woordvoerster van het Duitse bedrijf tegen de Britse krant The Financial Times. Volgens Alexander Klöpping klopt dit echter niet: "Bild zit niet in Blendle omdat hun artikelen binnen 10 seconden leesbaar zijn, en je in Blendle je geld automatisch terugkrijgt als je binnen 10 seconden een artikel sluit."
Blendle is een online aanbieder van artikelen die normaal in dagbladen en tijdschriften verschijnen, en staat ook wel bekend als de 'iTunes voor kranten'. Het bedrijf doelt erop om een oplossing te bieden voor de teruglopende oplages van kranten en tijdschriften, en de tegenvallende inkomsten uit online-publicaties. Bij Blendle betalen gebruikers alleen voor wat ze lezen, en als ze met hun uitgaven net zo goed de hele publicatie hadden kunnen kopen, dan krijgen ze die direct van Blendle cadeau. Het team achter Blendle is van mening dat de online kiosk niet lezers van de gedrukte media afsnoept, maar juist een doelgroep bereikt die voorheen nog geen lezer was.
Het gemiddelde artikel in de online kiosk kost 20 cent. De meeste grote Nederlandse dagbladen en tijdschriften hebben zich aangesloten en ook de Amerikaanse Wall Street Journal en Washington Post zijn via Blendle te lezen. The New York Times volgt ook binnenkort. De Vlaamse media De Standaard, De Tijd en Knack zijn ook ondergebracht bij Blendle.