De Volkskrant heeft zijn nieuwe website, die voor het eerst volwaardig toegang geeft tot alle artikelen van de krant, online gezet. Wie geen abonnement op de krant heeft, moet 10 euro per maand betalen om alles te kunnen lezen.
De nieuwe website is woensdagnacht geïntroduceerd; de apps voor Android en iOS zijn donderdagochtend online verschenen. Een abonnement op de site en apps kost 10 euro per maand of 90 cent per dag. De bedoeling is dat steeds meer artikelen eerder op de site dan in de krant zullen verschijnen. "Dat zal niet van de ene op de andere dag lukken, maar dat is wel het idee", aldus chef digitaal Laurens Verhagen van de Volkskrant.
Tot nu toe waren op de website van de krant wel krantenartikelen te vinden, maar de krant zette bewust niet alles door. "In beginsel zullen we alle artikelen vanaf nu doorplaatsen", aldus Verhagen. Alleen nieuws dat de dag ervoor al op de website stond en korte berichtjes zullen niet worden doorgeplaatst.
De bedoeling is dat ook andere kranten van De Persgroep, het moederbedrijf van de Volkskrant, en van onder andere Tweakers, Trouw, het Algemeen Dagblad en Het Parool, op termijn al hun artikelen op hun site gaan publiceren. "Maar ik kan nog niet zeggen wanneer dat zal gebeuren", aldus het hoofd productontwikkeling van de Nederlandse Persgroep-tak, Daniel Kegel. De Belgische Persgroep-krant De Morgen begint binnenkort ook met het online aanbieden van alle artikelen.
De krantenartikelen worden niet gratis; gebruikers die geen Volkskrant-abonnement hebben, moeten 10 euro per maand betalen om alle artikelen te kunnen lezen. Het harde nieuws blijft gratis, maar om veel verdiepende artikelen te kunnen lezen moet betaald worden. Die verdiepende artikelen kunnen overigens wel gratis worden gelezen als ze worden gedeeld via sociale media, al zit daar een limiet van tien gratis artkelen per maand aan. Betaling kan via iDeal of creditcard, of als abonnement in de Play Store en App Store.
De Volkskrant is na NRC de eerste grote Nederlandse krant die weer begint met het publiceren van alle artikelen op zijn website, tegen betaling. Tot een paar jaar geleden plaatsten kranten veel stukken gratis online, maar daar zijn ze inmiddels van afgestapt, omdat dat de inkomsten uit de papieren krant zou kannibaliseren. Wel worden stukken via Blendle tegen betaling aangeboden en biedt NRC een deel van zijn artikelen aan via NRC Reader. Daarnaast begon NRC eerder dit jaar met de losse verkoop van artikelen.
Ook biedt FD zijn artikelen op zijn site tegen betaling aan en plaatst De Telegraaf sommige artikelen tegen betaling online. Daarnaast bieden alle kranten de mogelijkheid om een digitale kopie van de krant online te lezen, maar daarbij gaat het om niet veel meer dan een veredelde pdf. Amerikaanse media als The New York Times en The Wall Street Journal begonnen jaren geleden al met het tegen betaling aanbieden van toegang tot alle artikelen op de website.