De uitgevers van NRC, de Volkskrant en het FD overleggen over een gezamenlijke online-'kiosk' waar krantenartikelen moeten worden verkocht. Ook een collectieve paywall behoort tot de opties. Een besluit is nog niet genomen.
De Volkskrant schrijft woensdagmorgen over een 'Spotify voor kranten', waarover NRC Media, FD Media en De Persgroep, verantwoordelijk voor onder meer De Volkskrant en Het Parool, zouden onderhandelen. Er zou zelfs al besloten zijn om het platform, een 'gezamenlijk initiatief' van de uitgevers, eind dit jaar in gebruik te nemen, waarbij gebruikers een 'krant kunnen samenstellen' uit het aanbod van alle dagbladen. Het zou daarbij gaan om artikelen uit de papieren krant, die nu ook al via apps worden verkocht.
Peter van der Ploeg, chef internet bij NRC, ontkent dat er al knopen zijn doorgehakt. "De gesprekken over een platform lopen nog", zegt hij. "We werken nog niet daadwerkelijk aan een platform. We praten nog over deelname." De uitgever van de Volkskrant en de brancheorganisatie NDP waren niet bereikbaar voor commentaar.
De kranten werken volgens de Volkskrant ook aan een gemeenschappelijke paywall, die los zou staan van het 'Spotify-idee'. Laurens Verhagen, oud-hoofdredacteur van NU.nl en sinds kort verantwoordelijk voor de websites van de Persgroep-kranten, noemt dat 'onzin'. "Het staat haaks op mijn ideeën", zegt hij.
Maandag noemde Verhagen in een gesprek met NRC Handelsblad betaalmuren nog een 'stap terug'. "Er zijn wel mensen binnen de Persgroep die naar een betaalmuur neigen, maar ik geloof er niet in. Dat er aan gewerkt wordt, is niet waar", zegt hij tegen Tweakers.net. Wel bevestigt hij dat er gesprekken worden gevoerd over een gezamenlijke kiosk. "Ik begrijp dat het daarbij echt over krantenartikelen gaat."
De Gelderlandse start-up Yournalist werkt momenteel aan een 'all you can eat'-model voor krantenartikelen, vergelijkbaar met Spotify. Het is onduidelijk of dat het plan is waarover de Volkskrant schrijft. Mede-eigenaar Thomas Rutten van Yournalist wil dat niet bevestigen, maar erkent wel dat hij in gesprekken is met krantenuitgevers; welke wil hij niet zeggen. "We willen dit jaar nog lanceren", zegt Rutten. "Daarvoor willen we alle uitgevers op één lijn krijgen."
Hoeveel gebruikers zouden moeten betalen voor toegang tot Yournalist, is nog onduidelijk. "Uit onderzoek van PWC blijkt dat een prijs van 9 euro per maand realistisch is. Wij zijn momenteel nog aan het kijken wat een goede prijs zou zijn", aldus Rutten. "Misschien wordt Yournalist zelfs gratis, maar uiteindelijk denk ik wel dat het naar een universele betaalmuur toegaat. Losse paywalls werken niet."
Eerder besloten Vlaamse media al om een gezamenlijk betaalplatform op te zetten. In Slovenië en Slowakije bestaan dergelijke collectieve paywalls al. In de afgelopen tijd neemt het aantal betaalmuren op het internet toe. In Nederland hebben onder meer het FD en het Nederlands Dagblad paywalls ingevoerd, en in het buitenland The New York Times en The Wall Street Journal. Uitgevers klagen dat ze onvoldoende inkomsten uit advertenties halen.
Update, 16:35: Marieke van der Donk van Deloitte, die volgens de Volkskrant zou hebben aangegeven dat de digitale 'kiosk' al dit jaar wordt gelanceerd, ontkent dat te hebben gezegd. "Het lijkt nu alsof ik bij de plannen betrokken ben, maar dat is niet zo", zegt Van der Donk. "Ze hebben mij enkel gebeld als expert."