Een coalitie van krantenuitgevers komt met een gezamenlijke dienst en api voor het aanleveren van online-nieuws en krantenartikelen. Daarmee moeten ontwikkelaars van applicaties tegen betaling informatie uit kranten kunnen gebruiken. De dienst gaat in 2013 online.
In totaal twaalf uitgevers hebben zich achter het plan geschaard, dat maandagmiddag werd aangekondigd. Daaronder zijn landelijke uitgevers als de Telegraaf Media Groep, Tweakers-uitgever De Persgroep, het Financieele Dagblad en het ANP, maar ook regionale uitgevers als Wegener, het Friesch Dagblad en de Mediagroep Limburg. Het project wordt gecoördineerd door branche-organisatie NDP Nieuwsmedia en ontving een subsidie van 360.000 euro uit het Stimuleringsfonds voor de Pers. De dienst moet medio volgend jaar beschikbaar zijn.
De dienst met de naam Newz is niet bedoeld voor consumenten, zegt Jelle Buizer, die het project coördineert. "Newz is een technisch faciliterend platform, gericht op partijen die informatie van de uitgevers willen gebruiken", aldus Buizer. Ontwikkelaars kunnen via een api artikelen uit bijvoorbeeld het FD of de Volkskrant binnenhalen. "Het is de eerste keer dat we dit als uitgevers samen doen", zegt Buizer.
Artikelen worden aangeleverd in een gestandaardiseerd formaat, waarbij aandacht is voor de opmaak van het artikel en bijgevoegde foto's en infographics. Newz gaat een formaat gebruiken dat voor de Nederlandse markt wordt ontwikkeld en dat is gebaseerd op de internationale nitf-standaard. Voluit staat nitf voor de news industry text format en is een xml-specificatie.
De dienst beschikt evenwel niet over een gestandaardiseerde afrekenmethode: ontwikkelaars die content van kranten willen aanbieden, moeten met de individuele krantenuitgevers afspraken maken over het gebruik van hun content. Volgens Buizer moet dat zoveel mogelijk geautomatiseerd gebeuren. "Het moet zo lean and mean mogelijk", zegt hij. Buizer stelt dat het lastig is om het maken van afspraken over prijzen centraal te coördineren, onder meer vanwege mededingingsregels die het maken van prijsafspraken tussen concurrenten verbieden.
Een voorbeeld van een applicatie die met behulp van Newz zou kunnen worden opgezet, aldus Buizer, is een website die Kamervragen koppelt aan bijbehorende krantenartikelen. "Er wordt in Kamervragen vaak verwezen naar krantenartikelen, maar die worden daarbij niet getoond", zegt Buizer. Ook zouden krantenartikelen over een bepaald onderwerp op een site of in een applicatie kunnen worden gebundeld. Ook zou een dienst als LexisNexis, waarmee krantenartikelen kunnen worden doorzocht, kunnen overstappen op het nieuwe formaat.
Aanvankelijk zal de dienst vooral informatie uit kranten en van nieuwssites bevatten, maar later zullen ook andere media zoals bijvoorbeeld radiostations hun informatie kunnen aanbieden. Iedere uitgever kan zich aanmelden, stelt Buizer. Ook alle soorten afnemers zijn welkom bij de dienst, maar het staat media vrij om te weigeren een bepaalde afnemer nieuws te leveren. "Ik kan me niet voorstellen dat NRC artikelen levert aan een applicatie die een directe concurrent van zijn eigen apps zou kunnen zijn", zegt Buizer. "Deze dienst is juist bedoeld voor een ander soort toepassingen, die de uitgever nieuwe inkomsten oplevert."
Maandag kondigde De Volkskrant ook aan dat het volgend jaar alle artikelen online zal plaatsen. Nu nog bestaan er aparte redacties voor de site en de krant, maar die moeten 'dichter bij elkaar' komen te liggen. Naast de gratis nieuwssite moet er een 'Plus-omgeving' komen met extra content, die tegen betaling te lezen is. Voor abonnees is die site gratis te gebruiken.