'Omzet muziekdownloads blijft mogelijk achter door illegaal aanbod'

Het omzetaandeel dat de muziekindustrie in Nederland uit legale muziekdowloads haalt loopt ver achter op veel andere landen en vermoedelijk komt dat door de voordelen van het illegale aanbod. Dat stelt een onderzoek van de overheid.

De muziekindustrie heeft zijn digitale aanbod met download- en streamingdiensten in Nederland goed op orde. Toch blijft het aandeel van de omzet die de maatschappijen hier uit online halen flink achter op die van veel andere landen: wereldwijd is het percentage online omzet ruim 30 procent, tegenover slechts 15 procent in Nederland. Internetters die vooral uit illegale bron downloaden vinden vooral de prijs, het verkrijgingsgemak en de beschikbaarheid van titels minder bij legale diensten.

SEO onderzoek oordeel en keuze legale illegale muziekdiensten SEO onderzoek oordeel en keuze legale illegale muziekdiensten

Het vermoeden is dat dit de reden is van het achterblijven van de omzet uit online, staat in het onderzoek 'Digitale drempels', dat SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken hield. Het ministerie wilde weten waarom de markt voor digitaal online aanbod achterblijft. Ondanks de keuze voor illegale bronnen, beoordelen de gebruikers de legale diensten overigens wel met een voldoende. Onduidelijk is verder waarom de situatie in Nederland anders zou zijn dan in andere landen.

Ook de omzet uit e-books ligt in Nederland aanzienlijk lager dan in veel andere landen, met name in vergelijking met de VS. De aandeel van de omzet uit e-books bedraagt slechts 1,3 procent. De reden hiervan is volgens het onderzoek dat er onvoldoende aanbod is. Het zou vooral schorten aan oudere titels op internet. "De beperkte omvang van het taalgebied speelt een rol", schrijven de opstellers, "Het digitaliseren van een ouder Nederlandstalig boek zal zich minder snel terugverdienen dan een Engels of Frans boek." Van de mensen die e-books downloaden, doet 50 procent dat via legale diensten, wat hoger is dan bij muziek, films en games. De onderzoekers denken dat dit komt omdat de doelgroep ouder is.

Hoewel de onderzoekers meerdere malen aanstippen dat filesharing een rol speelt bij de marktontwikkeling, weigeren ze een harde conclusie te geven: "In hoeverre file sharing en de betalingsbereidheid van consumenten een drempel zijn voor het legale online aanbod of dat juist het beperkte legale aanbod leidt tot file sharing is een controverse waar dit onderzoek geen antwoord op kan geven." Wel wijzen de onderzoekers er op dat de meeste consumenten zowel van het legale als het niet-legale aanbod gebruikmaken.

Ten slotte zou de 'territoriale versnippering' volgens het onderzoek de groei van online verkoop beperken. Doordat auteursrechten en naburige rechten niet verder gaan dan de landsgrenzen, moeten aanbieders van online content in elk land een aparte licentieovereenkomst sluiten. Op 11 juli maakte de Europese Commissie bekend dat ze, mede om deze reden, de muziekrechten op Europees niveau wil gaan regelen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-07-2012 • 16:52

334 Linkedin

Reacties (334)

Wijzig sortering
Leuk hoor, om te stellen dat het digitale aanbod in NL goed op orde is. Maar met de waarheid heeft het niks te maken. Op Arstechnica wordt het perfect uitgelegd door iemand uit Nieuw Zeeland. Maar de uitleg kan net zo voor NL gelden:


If I want to watch a TV show, then I have to 1st get SkyTV (cable or sattelite), I can then watch episodes that will air once a week, at a specific time, and be probably 6-12 months behind the airing in the US. Or I can go to TPB, download a 720p version recorded from the TV, ~5 minutes after it finished airing and have it done in 10 minutes.

Don't fucking talk to me about legitimate channels you nationalistic, ignorant fucks. Or am I not worthy of your content? When you get "This service is not available in your country" at every one of these "legitimate channels", you can spout your bullshit about pirates not wanting to pay anything. I tunnelled traffic through my VPS to watch Hulu, and when I wanted to pay for the content (got to the end of a season and the next one was Hulu+ only), I couldn't because they wouldn't accept my credit card, its not a US card. I know people that have got friends in the US to supply addresses so they can sign up for things like US Apple IDs so they can buy content on iTunes, this is still actually illegal.

So shut the fuck up about pirates just not wanting to pay anything, trying to play us off as just lazy, entitled arseholes. We don't have a decent choice, my choices are to wait, for an indeterminate amount of time, possibly forever, for the content to be available locally, which is then only offered for a short time in one way at one time; pay money and be a criminal; or pirate and be a criminal. Given those choices, I'd probably go for the last one, if I get caught, I might as well have enough money to pay for a decent lawyer.

AMEN
Yep, slaat de spijker op de kop.

Vooral het feit dat het gewoon NOG STEEDS een crime is om tegelijkertijd met de US content te krijgen vind ik belachelijk. Hoe moelijk is het nu om een Steam (Movie/Series) shop te maken?!


De Steam Summer Sale is het perfecte voorbeeld van makkelijk content binnen halen. Net nog voor 5 euro Portal 2 gekocht. Klik op aanbieding, iDeal, en hoppa klaar. Binnen een kwartier aan het spelen!

Datzelfde wil ik kunnen met films en series.
Klik op House, seizoen zelfde als de US, iDeal, done.
Dát is klantvriendelijkheid! Daarmee haal je mensen over! Het moet makkelijker!
if I get caught, I might as well have enough money to pay for a decent lawyer.
Dat is in elk geval niet te vertalen naar de Nederlandse situatie - hoe het in Nieuw-Zeeland zelf zit, weet ik niet. In Nederland echter moet je tegenwoordig zo'n beetje multimiljonair zijn wil je je goed kunnen verdedigen in een rechtszaak.
Anoniem: 93050
14 juli 2012 17:08
Voor wat muziek betreft: geen mening. Maar e-books: tsja: geen papier, geen opslag, geen transport, maar ook: (bijna) geen prijsverschil, en het aanbod is om te huilen, verder: DRM. Geen wonder dat ik echt geen e-book z.g. legaal ga kopen, als ik 't ook gratis kan krijgen, maar dan zonder DRM, zodat ik 't moeiteloos op EN m'n PC, EN m'n tablet EN m'n e-reader kan lezen, net als ik een 'echt' book ook makkelijk overal kan lezen, en zelfs kan uitlenen, doorverkopen of gebruiken om de bar-b-que aan te maken. Het ligt niet aan downloaden, de grote satan 'pirate bay', maar de uitgevers verknoeien 't zelf. En dat e-book klanten ouder zijn, en dus 'kopen', sorry: ik ben 59, en ik koop ze dus niet, dus dat is echt b*shit.
Ik begrijp je redenering en ben het er ook mee eens, maar het volgende klopt niet:
"Geen Opslag" -- Niet fysiek (in de vorm van boeken op de plank), maar natuurlijk zijn er servers die geplaatst zijn om jouw bestelling te verwerken, opslag is nodig om alle vele miljoenen E-Books op te kunnen plaatsen.
Miljoenen E-Books?

Elk boek neemt slechts een paar MB in, welke vervolgens iedereen kan downloaden.

Ze kunnen op 2 consumenten HDD's denk ik alle E-Books ter wereld kwijt.

Het woord wat jij zoekt is bandbreedte, en dat is voor bedrijven anno nu totaal niet duur, zeker niet als je het vergelijkt met de kosten van de vele warenhuizen die alleen al voor 1 populaire boekrelease nodig zijn (Harry Potter bijv.).

Om nog maar te zwijgen over de transportkosten (en daarmee samenhangende milievervuiling).
Anoniem: 189030
@Pyrone8914 juli 2012 22:28
In een aflevering van engadget hebben ze aandacht besteed aan lesboeken op de IPad. De prijs daarvan zou ongeveer 15 dollar zijn. Les materiaal wordt heel veel tweede hands gekocht, dus als iedereen ze online koopt... Apple zou mogelijk ook iets van de verkoop van ipads richting uitgevers sturen. Daar doet de Europese commissie nu dan weer onderzoek naar.
Maar waarom ik hier op reageer, de ebooks zijn soms meer dan 2Gb in size. Mede ook door de multimedia content.
Maar waarom ik hier op reageer, de ebooks zijn soms meer dan 2Gb in size. Mede ook door de multimedia content.
DIE ebooks wel (multimedia lesboeken), maar gewone literatuur niet hoor. Dat kan desnoods in kilobytes.
Dus omdat jij ze koopt is het meteen bullshit? In het algemeen zijn oudere mensen net iets minder fanatiek met computertechnologie en downloaden snappen ze al helemaal weinig van. Dat jij toevallig wel snapt hoe het zit betekent niet meteen dat het bullshit is.

Anyway, voor mij is gewoon een kwestie van service, aanbod en prijs. Ik betaal netjes voor mijn Usenet abbonement en daar betaal ik meer aan dan dat ik ooit zou doen als ik alles moet kopen. Van aankoopvervangend downloaden is bij mij eigenlijk geen sprake. Netflix heb ik ook nog een tijdje geprobeerd... Een waardeloze site, weinig films en het duurt 30 jaar voordat er iets op staat. Waarom zou ik het dan gaan gebruiken? Over series hoeven we niet eens te beginnen.

De reden dat ik naar allemaal festivals en concerten ga? Ik ben vast en zeker een keer door die muziek enthousiast geworden omdat me dat een keer 'illegaal' is aangeboden. Externe hardeschijven die tussen vrienden werden uitgewisseld en daarnaast gewoon de volledige line-up van een festival downloaden. Bleek er wat leuks tussen te zitten dan ga ik er wel naar toe. Zou ik die muziek ook hebben geluisterd als ik losse albums moest halen? Dat zeker niet.. Met spotify premium? Mwa, heel misschien, hoewel er sowieso al heel veel gaat ontbreken.. maar Spotify vind ik écht een rampzalig programma. Ten eerste is het traag, ten tweede heb je véél te weinig instelling. Dan kan ik wel leuk gaan betalen, maar als mijn muziek van What.cd gewoon afspeelt in Foobar (En allemaal in Flac als ik dat wil) dan zie ik al weer geen reden om te betalen.

Games downloaden doe ik eigenlijk niet meer. Dan moet ik ook zeggen dat ik écht nog maar een fractie speel van wat er uit komt. Vroeger downloade ik elke redelijke titel wel. Betekent het dat ik nu meer koop? Nope.avi
dus 'kopen', sorry: ik ben 59, en ik koop ze dus niet,
Hij koopt ze niet.

Zal ik trouwens ook niet doen als het niet hoeft. Ik leen wel een papieren boek in de bieb.
Voor een serie als Breaking Bad zou ik graag betalen, maar als ik online ga zoeken naar een provider hiervoor dan kom ik alleen maar illegale hosters tegen. In iTunes is alleen de Breaking Bad soundtrack te vinden. Dus geef ik het op en zet Sickbeard + Sabnzbd+ aan en krijg ik maandag netjes een mailtje dat S05E01 op m'n nas klaar staat om te bekijken.

Muziek is een stuk makkelijker, maar daar heb ik Spotify Premium voor dus koop ik het niet meer.

[Reactie gewijzigd door MrRobot op 14 juli 2012 18:51]

Misschien wel zo leuk om te zien hoe dit onderzoek tot stand is gekomen :

Voor het onderzoek is een mix van methoden ingezet: literatuurstudie, interviews met
actoren in de diverse geledingen van de onderzochte sectoren en een online enquête onder
een representatief consumentenpanel.

Geïnterviewden:

Buma/Stemra
Dutch Gaming Association
eBook.nl
iPing Research
MPA Okke
NLkabel
NUV
NVPI
Universal Music
UPC
Veamer
VSenV/VvL
Ziggo
Hm, Ziggo, UPC, NLkabel, niet de beste vriendjes van Buma/Stemra/NVPI (lees voor NVPI gerust Brein), dus lijkt nog wel beetje mixed bag?

EDIT: Waarom ongewenst?
Internetproviders houden niet van 'moeten filteren' (terecht imo), terwijl de copyrightwaakhonden niets liever willen (lazer op, pak de bron aan). Met hetgene dat mystie aandraagt merk je: hier zijn echt verschillende spelers aan het woord geweest, daarom dus 'mixed bag', geen eenzijdige toestand. Dus wellicht best een deugdelijk onderzoek :)

[Reactie gewijzigd door BèR op 14 juli 2012 22:30]

Misschien wel zo leuk om te zien hoe dit onderzoek tot stand is gekomen :

Voor het onderzoek is een mix van methoden ingezet: literatuurstudie, interviews met
actoren in de diverse geledingen van de onderzochte sectoren en een online enquête onder
een representatief consumentenpanel.

Geïnterviewden:

Buma/Stemra
Dutch Gaming Association
eBook.nl
iPing Research
MPA Okke
NLkabel
NUV
NVPI
Universal Music
UPC
Veamer
VSenV/VvL
Ziggo
Errr...we have a Gaming Association? :+
Deze partijen zijn idd niet allemaal onbevooroordeeld, niet in de laatste plaats ]omdat ze de rechten hebben 8)7
Is het dan niet beter om naar de algemen uitgavepatronen te kijken? Wellicht geven NLers nu meer uit aan: Smartphone + Internetaboo, Games, hardware(flatscreen etc). Muziek hoef je tegenwoordig ook niet meer aan te schaffen. Je gebruikt Jamendo of Spotify. Heel nu en dan iets van je favo artiest, maar niet meer zoals vroeger elke week een paar cd's.

Valt mij als in ieder geval altijd op dat ik vanzodra ik vanuit Brussel in Amsterdam aankom dat Nederlanders bijna allemaal een dure smartphone hebben en doordat ik bij jullie zo naar binnen kan kijken ;-), zie dat er overal de nieuwste TV staat. Ook mijn Steam account is beduidend minder gevult dan mijn Nederlandse vrienden ondanks dat mijn inkomen meer ruimte overlaat voor dit alles ivm die Nederlandse vrienden.

Kortom, Nederlanders hebben een ander (moderner?) bestedingspatroon in vergelijking met die van de buurlanden? Hoeft dus niet direct iets met illigaliteit te maken te hebben.
De digitale markt voor muziek in Nederland is ook bepaald volwassen in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika, UK of Frankrijk. In veel landen is er een aantal bronnen waaruit mensen hun muziek kunnen verkrijgen zoals iTunes (wat in de USA volgens mij 50 procent van de digitale verkopen voor zijn rekening neemt) maar ook Amazon en outlets van de labels zelf. Daarnaast is de domestic market vele malen groter, waardoor het voor nationale artiesten aantrekkelijk en voor labels makkelijker is om het aanbod digitaal te verspreiden.
Ik weet niet hoe het voor mijn mede-tweakers is, maar ik wordt niet echt bestookt met reclame voor het downloaden van de nieuwe (voeg naam hier in), terwijl Amerikaanse vrienden echt overal de mogelijkheid wordt aangeboden.

Ik zou de onderzoeken moeten vinden (ik weet zeker dat het ook op Tweakers heeft gestaan) maar de cd markt is nog relatief gezond in Nederland. Daarnaast blijkt ook dat veel muziekliefhebbers die gratis muziek downloaden vervolgens cd's kopen. Het zou dus kunnen zijn dat de feiten van het onderzoek niet automatisch naar een voor de muziek industrie schadelijke conclusie hoeven te leiden.

Dat is dan ook het onderzoek dat ik graag nog eens van de heren van BREIN wil zien. Wat is de totale media consumptie in Nederland, via welke kanalen loopt die en waar zitten de overlappen. Ik denk misschien wel dat iets als Spotify een groter negatief effect heeft op cd verkoop dan downloaden. Mensen die 'gewoon' muziek luisteren en vroeger wel eens cd's kochten boeit het allemaal niet hoe ze dat nuttigen en kunnen dat nu gratis of voor weinig geld voort zetten. Mensen die downloaden, helemaal in lossless etc. zijn de liefhebbers die nog steeds wel naar concerten zullen gaan en platen zullen kopen. Het is denk ik complexer dan alle losse onderzoeken en lobby groepen doen vermoeden en als je kijkt naar wat download verboden in de rest van de wereld (niet) teweeg brengen is dat een bijt-reflex die totaal nutteloos blijkt.
Ik denk dat ik even een stukje quote uit het originele artikel (deel van de samenvatting):


"Het aanbod van audiovisuele werken loopt achter op de muziekindustrie en is minder volledig en meer versnipperd. Dat heeft onder meer te maken met windowing (getrapte beschikbaarstelling van audiovisuele producties aan het publiek) en rechtenproblematiek. De markt voor online AV-consumptie staat dan ook nog in de kinderschoenen en zolang de compleetheid en actualiteit van het legale aanbod achterblijft op het illegale aanbod zal dat zo blijven. De VoD-markt ontwikkelt zich wel gunstig. Hoewel de compleetheid van dit aanbod onder meer door windowing te wensen overlaat, laat deze markt sterke groei zien."


En als ik dit dan weer zo lees dan ligt de oorzaak van het downloaden van 'illegale content' bij de nog gebrekkige aanbieding van legale content voor audio-visueel. Aangezien dit al gestaag verbeterd bij muziek (bv. Spotify) is het aantal legale downloads bij muziek dan ook omhoog aan het gaan.

Nog een interessant stukje uit het onderzoek:


"In welke mate downloaden uit niet-legale bronnen leidt tot een lagere consumptie van het legale aanbod is niet met een redelijke mate van zekerheid te zeggen. Zoals ook in Huygen et al. wordt gesteld is het duidelijk dat onbetaalde downloads niet één op één kunnen worden vertaald naar gederfde omzet (Huygen et al. 2009, 3)."


Dit onderzoek kan met selectief quoten alle kanten opgeslingerd worden, maar ik moet zeggen dat dit onderzoek behoorlijk compleet is, ook in zijn conclusies.

PS: Ook grappig: de eerste bron in dit onderzoek komt van een Tweakers.net artikel ;)

edit: eerste bericht + waar is die quote knop? :P

[Reactie gewijzigd door HPo NG op 14 juli 2012 17:40]

Ook de omzet uit e-books ligt in Nederland aanzienlijk lager dan in veel andere landen, met name in vergelijking met de VS. De aandeel van de omzet uit e-books bedraagt slechts 1,3 procent.
Nee, dat komt omdat boeken hier minimaal 3x zo duur zijn!

Bijvoorbeeld: The Lord of the Rings bij Kobo (Engelstalig alle delen)
http://www.kobobooks.com/...LMEYBfZGE6yKFeXiQPrZA&r=1 €15,58

In de ban van de Ring 1 deel:
http://www.bol.com/nl/p/i...-torens/1001004011580317/
€ 13! Dus 3x zo veel als je alle drie de boeken koopt.

En dan is dit nog maar 1 voorbeeld. Je kan ook gewoon elk ander boek pakken en daarvoor geldt exact hetzelfde. Ik koop mede daarom vaak e-boeken in 't Engels.

Dankzij iTunes is het muziekaandeel hier redelijk. Voor mij iig goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 14 juli 2012 18:53]

De muziekindustrie heeft zijn digitale aanbod met download- en streamingdiensten in Nederland goed op orde. Toch blijft het aandeel van de omzet die de maatschappijen hier uit online halen flink achter op die van veel andere landen: wereldwijd is het percentage online omzet ruim 30 procent, tegenover slechts 15 procent in Nederland.

Die 15% is niet weinig, het is juist heel veel! Dat zul je zien (voorspelt deze betweter) als je het Nederlandse percentage niet afzet tegen wereldwijd maar tegen de andere landen.

Er is namelijk voor een Nederlander nauwelijks reden om naar een Nederlandse downloadsite (bol.com?) te gaan omdat de meeste gekochte muziek toch Engels/Amerikaans is en verkrijgbaar is op iTunes, Amazon e.d. En zelfs de grotere Nederlandse acts verkopen ook daar hun muziek.

Die Nederlandse downloadsites lijden niet onder de concurrentie van torrents/p2p maar van de Amerikaanse sites.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 14 juli 2012 20:15]

iTunes Nederland is ook Nederlands ;)
Het feit dat de gemiddelde Nederlander toch wat prijsbewuster is dan mensen in andere landen telt zeker niet mee? 10+ euro voor een e-boek, 1 euro per liedje, 50 euro voor een game - Dat zijn prijzen die in de fysieke markt misschien nog wel konden kloppen vanwege distributiekosten etc, maar puur digitale waar zou niet zo duur moeten zijn.

De uitgevers zijn een enorme last kwijt in de fysieke distributie van dit soort koopwaren, echter houden ze de prijzen gelijk. Niemand die bij dit onderzoek betrokken was heeft hier echter aan gedacht?
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee