Microsoft neemt grote delen van Nokia over

Microsoft neemt telefoonfabrikant Nokia deels over. De divisie voor het maken van telefoons komt in bezit van Microsoft en de softwaregigant neemt een licentie op de bedrijfstak van Nokia die kaarten en aanverwante diensten levert.

Microsoft betaalt ongeveer 5,5 miljard euro voor Nokia, zo maakte het Redmondse bedrijf bekend. Ongeveer 1,65 miljard euro daarvan is bedoeld voor de aankoop van de patenten die Nokia bezit. De rest is voor de aankoop van de divisie zelf. Microsoft koopt daarmee de divisies die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van mobieltjes en smartphones, waaronder de Lumia-telefoons met Microsofts Windows Phone-software daarop. Microsoft wil met de aankoop de groei van Windows Phone bevorderen.

Nokia-ceo Stephen Elop stopt en geeft het stokje over aan Risto Siilasmaa, de bestuursvoorzitter van Nokia. Elop gaat een functie bekleden in het gedeelte van Nokia dat overgaat naar Microsoft. Daarmee lijkt Elop een belangrijke kandidaat voor de post van nieuwe ceo van Microsoft: Ballmer stapt binnenkort op. Veel van Nokia's leiders, waaronder Elop, gaan mee naar Microsoft. De 'chef design' Marko Ahtisaari, stapt per 1 november op.

Nokia's kaartendivisie en aanverwante diensten, zoals Here, dat diensten maakt voor Windows Phone, andere smartphoneplatformen en auto's, blijft zelfstandig bestaan. In totaal zullen 32.000 werknemers van Nokia overgaan naar Microsoft. Nokia zegt dat het 56.000 werknemers overhoudt, onder meer bij netwerktak NSN en locatiediensten Here. De derde poot legt zich toe op het ontwikkelen en licenseren van nieuwe technologieën.

Het merk Nokia blijft in bezit van het Finse bedrijf: Microsoft neemt een licentie van tien jaar om die naam op nieuwe telefoons te mogen zetten. Het is onzeker wat er gaat gebeuren met Windows Phone: fabrikanten als Samsung en HTC nemen licenties op Windows Phone om toestellen uit te brengen, maar moeten nu concurreren met een bedrijfstak van Microsoft zelf. Ze mogen nog wel Windows Phone-toestellen uitbrengen, maar de vraag is of ze dat zullen doen. Nokia neemt nu al tussen 80 en 95 procent van de wereldwijde verkopen van Windows Phone voor zijn rekening.

De geruchten over de overname gaan al enkele jaren, al sinds Nokia in februari 2011 aankondigde zijn toestellen uit te rusten met Windows Phone. Microsoft betaalt minder voor Nokia dan voor zijn vorige grote aankoop, voip-software Skype. Daarvoor betaalde Microsoft 8,5 miljard dollar, omgerekend 6,44 miljard euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-09-2013 • 06:50

328

Lees meer

Reacties (328)

328
321
234
18
0
10
Wijzig sortering
Nokia had z'n ziel al aan Microsoft verkocht. En Microsoft had al een hoge pief bij Nokia neergezet. Wat had je dan verwacht? Natuurlijk heeft die kerel nog banden met Microsoft, en natuurlijk zal hij voor Microsoft een goed woordje doen.

Ik vraag me echter af of dit een goed idee is geweest... Het zijn prima telefoons, daar niet van, maar ze rollen nou niet bepaald als warme broodjes over de toonbank.

Maar houdt dat Microsoft tegen? Natuurlijk niet! Want soms is Microsoft een klein kind dat net zolang blijft doordrammen tot het z'n zin krijgt. Maar Android en iOS kunnen ze simplweg niet tegenop. De desktopmarkt hebben ze al gewoonnen omdat ze daarin precies op tijd waren. De telefoonmarkt... Te laat, en te krampachtig iets "anders" maken. Dat zijn twee dingen die klaarblijkelijk niet helpen.

En ter vermaeck: http://kuvaton.com/browse/27536/elop.jpg
Het is wel zo.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 25 juli 2024 08:05]

Microsoft gaat dus met de telefoons het zelfde doen als met hun Surface tablets: onder eigen naam uitbrengen. Alsof dat al niet genoeg kwaad bloed had gezet bij Asus en Samsung? Waren het trouwens niet deze twee die Windows Phone toestellen fabriceren? Dan denk ik wel te weten wat deze fabrikanten in de toekomst gaan doen wat betreft WP. Blijft even afwachten wat HTC van plan is te doen.
MS was helemaal niet tevreden van wat Asus en Samsung in elkaar stoken (en ik kan ze enkel gelijk geven).
De winkels liggen al vol met MS toetsenborden en muizen, nu komen daar gewoon tablets bij en misschien zelf gsm's. (Hoewel ze ook hun hele hardware lijn onder Nokia zouden kunnen brengen.)
Ik denk dat ze gewoon door hebben gekregen (na 30 jaar) dat je alleen maar echt goede producten kunt ontwikkelen als je zowel de hard- als software als 1 geheel ontwikkelt en levert. Van de commercieele producten is alleen Windows een OS dat HW onafhankelijk is. Alle andere leveranciers leveren de hardware en software (niet alleen Apple doet dat, maar ook IBM, Oracle/SUN, HP).
Wat een onzin, er zijn genoeg Windows en Android apparaten die niet onder doen voor die van Apple(want dat is uiteraard waar deze vergelijking vandaan komt).
Anoniem: 382732 @codex3 september 2013 09:05
Uiteraard zijn er combinaties van hardware en software van verschillende leveranciers die het goed doen. Maar er zijn net zo goed combinaties die niet optimaal werken. Als argeloze klant moet je dat eerst maar uitvinden.

En ik doel niet uitsluitend op Apple zoals je kunt lezen.
Of dat het de manier is om meer geld voor je product te vragen dan het waard is, enkel omdat er geen concurrentie is binnen je product.
Tot nog toe is Microsoft niet erg succesvol geweest met zijn 'gadgets' d.w.z. hardware-tak. Behoudens hun spelconsole.
Er moet dus een omslag komen in het denken aan de top.De aankondiging van een machtswisseling binnen een jaar moet je m.i. in dit licht zien.Simpel gezegd voor mij is Microsoft software, zij het uitstekende software wat je er ook van vind. Maar hardware succesvol uitbrengen is een andere zaak.
Xbox is anders prima succesvol hoor? Maakt gewoon winst.
Xbox is alleen succesvol omdat ze er meer geld ingepompt hebben dan dat er uit kwam tot nu toe. En voor de volgende gen verwacht ik een landslide naar Sony toe, het XBOX live / Halo voordeel is uitgewerkt.
Zie ik nergens, overal is het logitech.
Dat denk ik niet dat ze dat gaan doen, althans niet de eerst komende jaren. Nokia is een sterke merknaam die je niet zomaar overboord gooit.

En over Asus en Samsung mbt Windows Phones en Windows RT Tablets...... Asus maakte tablets die gewoon qua prijs niet aantrekkelijk waren bij de consument (dus te duur), dan vind ik het niet gek dat je slecht verkoopt en dan gaan afgeven op Windows RT als Asus zijnde. Samsung richt zich voornamelijk en alleen maar op Android. De Windows Phone die ze uitgebracht hebben, de Ativ S ofzo, is voor hun een ondergeschoven kindje waar ze nauwelijks aandacht aan geven.

Nokia daarentegen heeft zich volledig op het Windows Phone platform geconcentreerd de laatste jaren, dus niet zo heel erg gek dat Microsoft nu deze telefoon/devices tak overneemt.
De aankondiging van Microsoft zelfs spreekt over een "unified branding and marketing" waar ze naar streven. Dat klinkt dus een beetje alsof het "Microsoft" gaat heten. Microsoft Lumia :)

Misschien gaat het Microsoft - Nokia - Lumia heten, in analogie met Microsoft - Office - Word :)
Dat gaat vuurwerken geven als je ziet hoe slecht het merk Microsoft scoort bij elke peiling inzake consumentenvertrouwen.
Zijn dat Nederlandse peilingen of internationaal? Ik vraag het toch maar even, omdat ik hier in de V.S. nooit zo het Microsoftcynisme ervaar dat ik uit Nederland inderdaad heel goed ken.
MS betaalt een licentie om 10 jaar lang de merknaam Nokia te mogen dragen, lijkt mij dat ze die dus ook gaan gebruiken.
Nee, Microsoft mag de naam Nokia alleen bij de feature phones gebruiken, NIET voor de smartphones.. Ze hebben WEL de naam Lumia gekocht..

Kortom, alle smartphones die straks uitkomen zullen Microsoft Lumia XXXX heten.. De feature phones die nu nog gemaakt worden, zullen dus wel onder de naam Nokia op de markt verschijnen..

http://www.theverge.com/2...-another-nokia-smartphone
Ze hebben de naam voor 10 jaar gelicenseerd. Dus zal meer in de trend worden Microsoft Nokia Lumia 920. Ben benieuwd wat ze met de Surface brand gaan doen.
Mogelijk dat dat Microsoft Nokia Surface gaat worden en dat de tablet die Nokia op het punt staat uit te brengen, de Surface RT 2 gaat worden.
wat ik interessant vind is dat volgens deze blogpost van Microsoft hun strategie nog steeds is dat OEM fabrikanten ook Windows Phone gaan maken.
Our OS group mission is to enable the innovations of our hardware partners to shine through on the Windows platform. We collaborate with our Microsoft hardware teams in the same way we partner with our external hardware partners: we discreetly discuss technical and business opportunities, make shared bets, empower each other to do great work, and then operate closely together to delight our shared customers. We look forward to building new products together that will provide valuable business opportunity for the ecosystem and enable OEMs to deliver huge value to their customers, from consumers to the largest enterprise.
Dus aan de ene kant krijg je voltallig Nokia dat alleen nog maar Windows Phones uitpoept, en aan de andere kant de OEM fabrikanten die het er bij doen. Volgens mij gaat dat niet werken, vooral omdat Nokia zijn telefoons, door onderdeel van Microsoft te zijn, beter kan gaan aanpassen op Windows Phone. Vergelijkbaar met hoe Apple dat kan. Bovendien is Nokia al marktleider met Windows Phone.

Google maakt bijv ook Android telefoons, maar meer als een soort showcase. Echt verkopen doen die dingen niet, in vergelijking met een Galaxy.
Ach, zoveel deden die andere fabrikanten toch al niet voor het platform en ik snap MS wel dat ze het dan maar helemaal zelf gaan doen (al is het samen met Nokia).

De reden dat die fabrikanten ook weinig apps maken, is omdat ze dat bij Google ook bijna niet hoeven te doen. Daar zijn ze meer bezig met de schil eromheen en laat dat nou niet nodig zijn. Die apps hebben ook weinig zin aldaar omdat ze er vaak toch al wel zijn (al kan het natuurlijk altijd beter)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 08:05]

Jup die speciale software en allerlei apps die Samsung maakt voor o.a. de Galaxy Note heeft natuurlijk nooit bestaan.

En ChatON. En HTC die redelijk wat apps maakt naast hun skins. Jup nooit bestaan. :+
Google maakt bijv ook Android telefoons, maar meer als een soort showcase. Echt verkopen doen die dingen niet, in vergelijking met een Galaxy.
De Nexus verkoopt prima, en Google heeft ook nog Motorola.
HTC had zijn pijlen toch vooral op Android gericht. Helaas is alleen Samsung blijkbaar in staat om fatsoenlijk geld te verdienen aan Android en zal HTC waarschijnlijk steeds meer naar de achtergrond verdwijnen.
Dat alleen Samsung geld kan verdien aan Android is iets wat al jaren geleden werd voorspelt. Android leveranciers hebben voor hetzelfde lot gekozen als Windows PC leveranciers. Een enkeling verdient er aan, de rest mag blij zijn als ze net quitte spelen. Je kunt je praktisch nergens mee onderscheiden als je voor zo'n platform kiest.
Je kunt je praktisch nergens mee onderscheiden als je voor zo'n platform kiest.
En dan kijk ik naar de verschillende android telefoons die op de markt zijn en zie een gigantisch scala aan hardware en software in alle prijsklassen. Ik vraag me dus af hoe je dit onderscheidend vermogen over het hoofd kan zien.

Dat alle telefoons op elkaar lijken ("buttons" zijn opeens uit de mode) is natuurlijk iets anders, daar kiezen de producenten zelf voor. Ik zou nog steeds een HTC hebben indien ze hun een lijn met toetsenbord hadden, zelfs met slechts een trackpad/ball zou HTC zo weer mijn favoriet zijn.
Ik zou nog steeds een HTC hebben indien ze hun een lijn met toetsenbord hadden, zelfs met slechts een trackpad/ball zou HTC zo weer mijn favoriet zijn.
Dat zegt hij dus impliciet ook: Android is gemaakt voor touchscreen, dus een Android keyboard-telefoon kun je dus vergeten.
Het enige onderscheid is mbv skins, maar voor een mooie skin is wat overhead nodig, waardoor die optie min of meer behouden blijft voor de krachtigere modellen. Dus de massa Android telefoons is vergelijkbaar met situatie op de PC markt.
Maar dat doet Google toch ook met hun Nexus producten? Nooit een beklag over gezien.
Nope Nexus wordt door LG gemaakt. Al heeft Google wel Motorola overgenomen.
Nexus 4 door LG.
Nexus 7 door Asus.
Nexus 10 door Samsung.
Alle met alleen maar Nexus logo erop en alle verkocht onder de Google Nexus vlag. Nooit mee geadverteerd als LG, Asus of Samsung device.

Ik weet niet precies of het bij Google net zo is gegaan als bij Microsoft, maar als een tablet of smartphone in opdracht wordt gemaakt dan kan Google of Microsoft dat toch gewoon onder eigen naam verkopen?
Nee dat doen ze niet. Dat wordt nog steeds door een derde partij ontwikkeld. Alleen aan het einde hangt er een labeltje op en weet iedereen welke fabrikant daadwerkelijk het toestel heeft gemaakt.
Dit lag natuurlijk al langer in de lijn de verwachting. Hopen voor het personeel dat ze weinig snoeien en een mooi toekomstplan kunnen realiseren.
Daar hadden ze Microsoft topman Stephen Elop al voor: Nokia is in 3 jaar tijd van 131.000 naar in 2012 minder dan 98.000 werknemers gegaan.

Elop is inmiddels opgestapt.

Jammer dat ze in een paar jaar een zo mooi innovatief bedrijf helemaal ten gronde hebben gekregen en nu voor een prikkie opkopen (want alleen al de Goodwill op e naam Nokia zou al meer dan € 5 miljard moeten zijn volgens mij).
Elop is niet opgestapt, en de naam Nokia maakt geen deel uit van de deal (alleen het recht om nog 10 jaar toestellen onder de naam Nokia uit te brengen).

De problemen bij Nokia zijn niet begonnen met de keuze voor Windows Phone of het aantreden van Stephen Elop, maar dateren van veel eerder.

Zoals je wel vaker ziet bij een bedrijf dat marktleider is vergeet men op tijd te innoveren en houdt men vast aan "oude" producten. Terwijl men daar eigenlijk kapitaal genoeg voor heeft (desnoods door innovatie etc. te kopen). Vervolgens worden ze links en rechts ingehaald.
Ze geven de naam in licentie maar hebben zelf geen fabrieken meer. Daarmee zijn het langetermijnbeleid en de reputatie van het merk onzeker geworden (zie bijvoorbeeld Philips en Funai).

Elop is wel degelijk opgestapt bij Nokia; hij gaat weer bij MS aan de slag.

Nou ben ik van het voortbestaan van Nokia zelf opzich wel overtuigd, ze kunnen zich volledig op R&D, kaarten en NSN gaan concentreren en wat er zoal verder nog eens langskomt. Als je naar hun geschiedenis kijkt dan zijn ze wel heel divers bezig geweest en hebben ze al vaker bedrijven of bedrijfsonderdelen overgenomen en afgestoten (denk bijvoorbeeld aan de consumentenelectronicatak).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 25 juli 2024 08:05]

:') net alsof het de schuld van Microsoft is dat Nokia al járen niet kan concurreren in de smartphone markt. Windows Phone was (dankzij deze overname) de uiteindelijke redding van Nokia, niet de ondergang. De ondergang hadden ze geheel zelfstandig weten te bewerkstelligen door onverkoopbare smartphones te blijven produceren en het enige waar je Elop van kunt beschuldigen is dat hij een instortend bedrijf met onverkoopbare Symbian phones veranderde in een instortend bedrijf met onverkoopbare Windows phones.

Doen alsof Nokia enige goodwill overhad na door de iPhone en Android totaal uit de markt geschopt te zijn, en alsof het een mooi innovatief bedrijf was tot ze op Windows Phone omgingen, slaat echt helemaal niet op de feiten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399 op 25 juli 2024 08:05]

Windows Phone was (dankzij deze overname) de uiteindelijke redding van Nokia, niet de ondergang.
Ja omdat Microsoft met een grote zak met geld stond te zwaaien. Niet omdat het bedrijf de vraag van de markt volgde. En dat lijkt mij toch essentieel te zijn voor een bedrijf die goederen verkoopt als het op lange termijn wil overleven. Dus om te zeggen dat dit de "redding" was, vind ik serieus overdreven.

Voor mij is een redding tenslotte nog iets waar je als bedrijf lange tijd vooruit kunt, niet een korte tijd zodat je voor een appel en een ei kunt worden overgenomen.

Ik kan mij niet van het gevoel ontdoen dat de strategie (ook met het dumpen van QT en dergelijke) dat Elop zijn taak veelal was om Nokia zoveel mogelijk uit te hollen en te devalueren. Geloof dat onder zijn bewind de aandelen meer dan 50% aan waarden hebben verloren. Dat je zo tegenin uw aandeelhouders durfde gaan, was eigenlijk al een teken aan de wand dat er blijkbaar meer aan de hand was.

Er is maar 1 winnaar in heel dat verhaal en dat is het bedrijf die voor een habbekrats Nokia en vooral die patenten heeft kunnen kopen. Allez 2 want stephen Elop "keert terug" naar Microsoft om een divisie te leiden en wie weet maakt zelf kans op het stoeltje van Ballmer. Het ruikt niet naar fébreze heel dat verhaal.

Ik had op een andere site dit gelezen van een oud Nokia medewerker die het volgens mij goed samenvat
I worked at Nokia from 2011-2012. Everyone was saying then that the reason for Elop (who was otherwise so useless) was to devalue Nokia enough that it would be a good deal for Microsoft. And here we are... the other shoe drops. But there will be a third shoe when he becomes CEO of Microsoft. They deserve each other.
En ik kan mij voorstellen dat er daar heel wat essentiële zaken zullen onder vallen dus Microsoft kan per verkochte smartphone weer de licentieprijzen gaan optrekken zonder 1 klop te hebben gedaan. We zijn er weer goed bij als consument.

Gezien Nokia toch een Europees bedrijf is, hoop ik toch dat de EC een onderzoek start naar heel dit verhaal. Als alles netjes is verlopen zie ik geen reden waarom daar iemand iets zou tegen hebben.
Doen alsof Nokia enige goodwill overhad na door de iPhone en Android totaal uit de markt geschopt te zijn, en alsof het een mooi innovatief bedrijf was tot ze op Windows Phone omgingen, slaat echt helemaal niet op de feiten.
Het feit dat Nokia geen toestellen meer heeft kunnen verkopen heeft volgens mij weinig te maken met hun innovativiteitsgraad of dat mensen het bedrijf een slecht hart toedragen. Ik hoor veel mensen stoefen over de camera kwaliteit bijvoorbeeld, maar die het niet zien zitten om met een WP toestel opgescheept te zitten.

Probleem van Nokia was (en nog altijd is) is dat het geen toestel kon leveren met een OS die de mensen wilden. Al dat geneuzel over diversiteit en eruit springen ten spijt, de enige manier waarop Nokia zich onderscheidde was door haar geld te zetten op een OS die maar weinig mensen wilden en dat tot 2x toe.

Tenslotte uit armoede moesten ze al hun WP smartphones proberen te verslijten via de Aldi.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 25 juli 2024 08:05]

Ze kopen de patenten niet, maar nemen er een licentie op voor 10 jaar.. staat een beetje slecht beschreven in dit artikel, maar als je de bron leest, wordt het wel duidelijk.. mss dat het daarom maar 1.65 miljard is.
Tenslotte uit armoede moesten ze al hun WP smartphones proberen te verslijten via de Aldi.
Wat een onzin, de verkoop van Lumia telefoons gaat steeds beter, wat had je gedacht? Dat Nokia in 1 jaar tijd terug marktleider zou zijn? Dit wordt een inspanning van verschillende jaren. En om die inspanning te kunnen leveren is geld nodig, en dat heeft Nokia niet meer, maar Microsoft wel
Wat een onzin, de verkoop van Lumia telefoons gaat steeds beter,
Als mobile developer merk ik in praktijk daar weinig van en we volgen die markten op de voet maar dan op basis van objectieve parameters. Tenslotte willen we inkomsten creëren en kan het ons weinig schelen op welke platformen. Emoties brengt geen brood op de plank. Maar voor ons is WP (en ook klanten) gewoon de investeringen vaak nog niet waard.

Maar Microsoft is ook koning om met zo'n verhalen naar buiten te komen van sterkste groei en dergelijke. Had ik geld gekregen voor elk "fastest growing product" van Microsoft dan had ik misschien zelf Nokia kunnen kopen.

Al die grootste groei en derde plaats is enorm relatief als je het vergelijkt met de andere marktleiders. Het is in de kruimelruimte (t.o.v. andere niet verkopende toestellen) dat Microsoft haar "successen" behaalt.

En het zal toch een andere beentje moeten voorsteken wil het de rest (die ook niet stilstaat) kunnen bijbenen.
, wat had je gedacht? Dat Nokia in 1 jaar tijd terug marktleider zou zijn?
Neen dat zou idioot zijn, maar feit dat je uw toestellen moet proberen slijten via een supermarkt discounter zegt volgens mij veel en dat ook over de lange termijn. Dat is een symptoom voor weinig goeds.

Als uw plan voor jaren van dat zal moeten afhangen, dan heeft de rest weinig te vrezen lijkt mij.

En al die groei heeft er toch niet voor kunnen zorgen dat Nokia een overname heeft kunnen afwenden. Dat deel van bedrijf is verkocht voor een prijs lager dan Skype. Je moet daar eens meer dan een minuut bij stilstaan.

Denk je in alle intellectuele eerlijkheid dat dit het geval zou zijn voor een bedrijf die ingezet heeft op een goed verkopende product met zoveel potentieel en waar de projecties goed zijn ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 25 juli 2024 08:05]

Maar voor ons is WP (en ook klanten) gewoon de investeringen vaak nog niet waard.

Wanneer is het wel de investering waard dan ?

Simpel gezegd komt het er op neer dat als het marktaandeel te klein is je geen interesse hebt. Is het marktaandeel groot genoeg heb je wel interesse. Op die manier kan geen enkle nieuw OS ooit groot worden.

D.w.z je hebt bedrijven die gewoon een nieuw OS verkopen omdat ze niet de markt volgen maar ook want nieus anders willen verkopen. Die worden daarvoor dan beloond met marketingbijdragen hogere kortingen.

Dan heb je de bedrijven zoals je zelf aangeeft die pas verkopen als er echt marktaandeel is. Die zeuren dan over hogere kortingen van anderen bedrijven die er als eerste mee begonnen zijn.
Welkom op de markt van ecosystemen.
Een markt waar Microsoft 20 jaar lang van heeft geprofiteerd, maar op het mobiele platform de boot volledig heeft gemist,
Anoniem: 526305 @elley3 september 2013 13:09
Die boot is in onder andere Duitsland wel al bijna iOS voorbij.
@prutser1996

Geen boot, voor WP is de juiste termologie roeibootje. De zeetanker Android heeft in Europa een marktaandeel van 70(!) procent, WP zit daar met 6,9 procent meer dan een factor tien onder. iOs heeft in Europa nog altijd 18,5 procent marktaandeel, een respectabel bootje dus.
Nou ja, eerst wel de boot genomen (Windows Mobile was bijzonder succesvol), en daarna niet snel genoeg overgestapt op de nieuwe boot (WP).
Ik vind je verhaal veel te krap door de bocht. Een iets bredere context:
  • Elop was bij Nokia aangesteld door de raad van bestuur. Kortom, de visie van de raad van bestuur en commissarissen liet zich raden.
  • De operationele prestatie van Nokia's mobieltjestak is helaas nog steeds bedroevend.
  • De mobieltjesmakers Blackberry, Sony en HTC zitten ook in zwaar weer.
  • MS bulkt van het geld en patenten zijn handig
  • MS lijkt vooral bang voor de apparaten-tak van Samsung en Samsung heeft een kolossale visie.
  • Ballmer stapt volgend jaar op waardoor de agenda onder meer druk staat

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 25 juli 2024 08:05]

[...]

Als mobile developer merk ik in praktijk daar weinig van en we volgen die markten op de voet maar dan op basis van objectieve parameters. Tenslotte willen we inkomsten creëren en kan het ons weinig schelen op welke platformen. Emoties brengt geen brood op de plank. Maar voor ons is WP (en ook klanten) gewoon de investeringen vaak nog niet waard.
Eigenlijk een vicieuze cirkel die zo gemaakt wordt: als er geen apps komen, zal er geen aanbod bijkomen. Als een consument ziet dat er geen/slecht aanbod is, zal hij minder geneigd zijn te kiezen voor het platform. En als een ontwikkelaar dan ziet dat er geen gebruikers zijn, zal hij er inderdaad dan niet in investeren.
Dus: zorg dat er apps zijn, dan zal je inkomsten genereren doordat er door het groeiende aanbod meer gebruikers aangetrokken worden.
Ja, maar wie koopt nou eigenlijk wie? of wie komt hier met deze deal het beste van af?

Ik heb op Linkedin Today wat berichtgevingen lopen lezen.

Nokia was ooit groot in het rubber. Ze hebben zichzelf heruitgevonden en zijn groot geweest in mobieltjes. Nu die markt een beetje stokt, nadat ze te laat waren voor het smartphone feestje, verkopen ze dat deel aan Microsoft.

Zelf gaan ze verder als bedrijf dat zich richt op netwerk apparatuur.

De waarde van Nokia is ook op de beurs gestegen. De waarde van Microsoft is verder gezakt.

Nokia heeft zich eerder compleet opnieuw weten uit te vinden. Van Microsoft kennen we dat soort verhalen (afgezien van de xbox) niet.
In de verenigd konikrijk is het marktaandeel van WP in 1 jaar verdubbelt. (http://www.theinquirer.ne...nt-market-share-in-the-uk)

Nu is de markt daar natuurlijk niet representatief voor de gehele smartphone markt maar is het wel een trend die ook in meer landen wordt bevestigd.

Fabrikanten zoals Blackberry doen het in de V.K. een stuk minder (http://www.theinquirer.ne...for-sale-as-woes-continue) daarom zien RIM zich ook genoodzaakt een nichespeler (weer) te worden (nieuws: BlackBerry overweegt positie als nichespeler).

Met andere woorden WP doet het redelijk goed als het de groei weet vast te houden, anders loopt het voor WP net als de besturingsystemen van Nokia slecht af.
Meestal is dat marktaandeel ten koste gegaan van hun eigen Symbian. Dus per saldo schieten ze er niets mee op. Eerder dit jaar waren er ook al hosanna cijfers, maar tel je WP+Symbian op (beide voornamelijk Nokia), dan zie je regelmatig een daling. En nu zie je dat de goedkope WP toestellen goed scoren, terwijl Samsung, HTC en Apple scoren met high-end toestellen.
De L920 bijvoorbeeld is lang slecht leverbaar geweest en dat doet het eco-systeem geen goed.
Symbian verloor dat terrein met of zonder WP, dus een beetje een non argument. En guess waar symbian het grootste marktaandeel in had? low end...
Ze zijn iig weer deels de markt aan het terug pakken die ze idd eerder in handen hadden, maar als je nog verder terug kijkt, nokia was vroeger bijna monopolist (bij wijze van).

Deze overname zag een blinde overigens al mijlenver aan komen. Het valt me tegen dat Nokia niet in het geheel is overgenomen, en ik hoop dat de innovatie van Nokia (ze waren goed bezig met WP) mee gaat naar MS op gebied van WP ontwikkeling...
Symbian wordt al lang niet meer geleverd, dus dat is geen argument :)
[...]
Probleem van Nokia was (en nog altijd is) is dat het geen toestel kon leveren met een OS die de mensen wilden. Al dat geneuzel over diversiteit en eruit springen ten spijt, de enige manier waarop Nokia zich onderscheidde was door haar geld te zetten op een OS die maar weinig mensen wilden en dat tot 2x toe.

Tenslotte uit armoede moesten ze al hun WP smartphones proberen te verslijten via de Aldi.
Zever... Net nog een nicht tegen gekomen die een Lumia 620 had gekocht. Vond het een goede telefoon (geen smartphone). En zo had de verkoper het haar ook uitgelegd...

Na een korte demo van 20 min viel ze van haar stoel en stond ze versteld wat het toestel allemaal wel kon. Nu kan ze niet meer zonder:
*Link met Skydrive om foto's en bestanden te bekijken/delen/...
*De extra lenzen om leuke foto's te maken van haar kinderen
*Drive navigatie. Ze hoeft niet meer te rommelen met een extra los GPS toestel in de wagen. (vorige was een jaartje geleden ook nog eens gestolen)
*Speelhoek - Tijdens de vakantie in Frankrijk had hun dochtertje nog tijdens het spelen met de telefoon meermaals gedurende een paar minuten gebeld naar haar baas. Nu met de speelhoek heeft haar dochter toegang tot alle games (die toegelaten zijn) zonder dat ze iets fouts kan doen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. En dat is wat je helaas vaak merkt bij Windows Phone gebruikers (en eigenlijk vooral de verkopers die enkel en alleen maar een bepaald merk verkopen voor de incentives. Ongeacht de noden van de klant): Ze weten niet wat het toestel ECHT ALLEMAAL kan.

Mijn vader heb ik een Lumia 920 gegeven om te gebruiken deze vakantie periode. Hij is hier uiterst tevreden over. En hoef hem eigenlijk geen functies uit te leggen (buiten de eerste setup). Iets wat nog niet gebeurd was toen ik hem een BlackBerry PlayBook en Samsung Galaxy S3 had uitgeleend voor langere periode. Die wil hij nooit meer zien. Veel te ingewikkeld allemaal. Maar juist dat laatste toestel proberen de verkopers hem wel aan te smeren (of een van de goedkopere broertjes)
Wat een kolderiek marketing verhaal. Met name het stukje over de "ingewikkelde" android. Echt leuk geschreven.

Helaas is de werkelijkheid compleet anders, een Samsung Galaxy s3 komt compleet werkend uit de doos en elke digibeet kan er direct mee overweg. Heb het vaak genoeg in mijn omgeving gezien.

En foto's van de vakantie op je SkyDrive is leuk totdat het automatische algoritme van MS detecteerd dat de zwembad foto's teveel huid laten zien en je account ineens geblokkeerd is. Ben je alles kwijt.

Maar nu het echte verhaal, mijn moeder heb ik een Samsung Galaxy tab2 gegeven voor haar verjaardag. Goedkoop ding maar helemaal compleet. Nu kan ze op haar slaapkamer TV kijken op de tab, ze kan haar bankzaken doen op de tab, haar tv en stereo bedienen op de tab, haar verwaring bedienen vanaf de bank, allemaal zaken die je met Windows Mobile niet kan.
Dat is heel leuk voor jou Wiseger. Ik kan evengoed jou betichten van een marketing verhaal op te rakelen...
Ik gebruik zowel Skydrive, dropbox, iCloud. Ik heb nog nooit vakantie foto's verloren. Of foto's van de kinderen in het plonsbadje in de tuin.

ELKE smartphone komt compleet werkende uit de doos. Het zou maar erg zijn...
Maar ik daag je moeder uit om op een "out of the box" Samsung S3 bv. haar @skynet.be (onze Belgische internet provider, Belgacom) of hotmail/outlook/live.com account hier op toe te voegen.
Of om een bepaalde persoon/app op hoofdscherm te pinnen (shortcut, widget, contactkaartje??? wat moet ze kiezen?)

Daarbij spreek jij over een tablet, evenals stereo bedienen, verwarming,... Dit zijn zaken die ze niet zelf zal hebben ingesteld.
@Zavantas

Je pakt je Samsung telefoon of tablet, je tikt op PlayStore, je tikt in Ziggo, tikje erop.hij vraagt om je Ziggo gebruikersnaam en password en voila, je hebt TV op je tablet of telefoon.

Mijn moeder heeft nu gewoon Ziggo mail en die installeert zichzelf, je hoeft alleen maar je emailadres en je wachtwoord in te vullen. Super eenvoudig bij Android.

Hetzelfde bij Toon van Eneco, allemaal via de PlayStore, tikje erop en het werkt.

En over Belgie kan ik inderdaad niet zeggen, ik woon in Nederland en kan alleen over de situatie hier praten. En hier ondersteunt elk bedrijf Android en bijna geen enkel bedrijf maakt zijn apps ook geschikt voor MS. Te weinig marktaandeel dus onrendabel.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 25 juli 2024 08:05]

Het blijft een kwestie van voorkeuren. Sommigen prefereren IPhone, android anderen weer WP8. Sommigen zullen makkelijker uit de voeten kunnen met het een. Er is er niet een beter dan een ander. De een is misschien beter geschikt voor de een dan de ander. Zelf prefereer ik WP8 simpelweg omdat ik het lekker vind werken en dat Nokia zwaar inzet op camera features.

Waar ik wel tegen aanloop is wat jij zegt dat veel bedrijven wel een Apple of Android app maken, maar WP8 niet ondersteunen. Dat vind ik jammer, maar niet onoverkomelijk.

Maar ik hoop en verwacht dat microsoft zijn ecosysteem compleet en goed uit de grond trekt. I.c.m. Windows 8 en de Xbox one. Duurt ff maar dan heb je ook wat. Hieruit blijkt ook wel dat het een relatief jong besturingssysteem is, zeker als je het vergelijkt met Apple/iCloud/Apple tv etc..
Ik weet niet of je zo hard moet juichen dat bedrijven hun device-families in gesloten eco-systemen willen onderbrengen.

Die trend is ingezet door Apple met als enige overweging de maximalisatie van winst en koppelverkoop. Oh ja, en de gebruiker hoeft wat minder na te denken... totdat ie zijn toestel op een andere manier wil inzetten als door de fabrikant is bedoeld, want dan is een jailbreak je enige optie.

Een ecosysteem is echt geen positieve ontwikkeling, dat is 1 van de redenen dat Android populairder werd; het blijft aardig universeel, je kunt het zien als de Windows (7) binnen de telefoon/tabletmarkt. De ironie... Win8 gaat namelijk lijnrecht de andere kant op.

Feitelijk zijn alle smartphones dezelfde soorten SoC dus het is grote onzin dat eea gescheiden moet worden dankzij kunstmatige barrieres en allerlei verschillende shops en marketplaces. Dat zou hetzelfde zijn als een x86 PC waar alleen Windows op kan draaien, totaal onzinnig.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 08:05]

Dit zijn dus allemaal apps die je noemt, welke helemaal niks met de OS of telefoon te maken hebben. Deze apps zijn er ook voor IOS waarschijnlijk. Dat WP ze nog niet heeft is een marktaandeel kwestie en die apps zullen er zeer snel wel zijn als WP zo door blijft groeien. Zo kan ik ook allerlei WP exclusive apps noemen en zeggen dat het allemaal niet kan op android, beetje krom allemaal.

In gebruik is WP zeker wel intuitiever dan android allemaal, WP begeleid je stap voor stap als je het installeert. Terwijl android wel degelijk chaotisch over kan komen voor de digibeet. Android heeft wel veel meer mogelijkheden in instellen, maar tegelijk brengt dat onstabiliteit met zich mee.

Ook is de Lumia 920 op vele fronten hardwarematig een voorloper, terwijl veel mensen dit niet weten. DPI, helderheid, contrast, gevoeligheid van het scherm zit echt in het top segment. Camera is vaak de beste allround camera, alleen de Lumia 925 en de Lumia 1020 zijn beter. Bouwkwaliteit is veel steviger dan de meeste meeste high end phones. Je kan out of the box draadloos laden en zo kan ik nog door blijven gaan. Alleen al op hardware gebied. En dat voor een telefoon dat al 9 maanden oud is. Iedereen zeurt over die dual core, MAAR WP heeft niet veel nodig om snel te zijn!

Zavantas heeft gelijk dat de verkopers maar android blijven aansmeren, terwijl ze geen flauw benul hebben van de mogelijkheden van de windows phones. Ik maakte tijdens mijn vakantie een paar shots met de panorma functie en iedereen denkt dat ik een spiegel reflex heb gebruikt...moet genoeg zeggen over hoeveel mensen over de lumia 920 weten.

Ach dit verhaal zal wel weer als een marketing praatje gezien worden, maar ik heb android/blackberry/ios/windowsphone gebruikt en Nokia met WP is i.m.h.o. op dit moment the way to go. Zou me niet verbazen als over 1-2 jaar een Lumia hebben opeens trendy is, want de smartphone markt is een soort fashion markt geworden. Mensen kopen wat in de mode is.
@shenr

Het aanbod van de apps bepaald wat je allemaal wel en niet kan doen met je smartphone. Momenteel zien we dat steeds meer fabrikanten van huishoudelijke en audio/visuele apparatuur ondersteuning bieden via een app. Hetzelfde zien we bij veel diensten zoals banken, creditcard maatschappijen, energiemaatschappijen etcetera, die bieden allemaal handige appjes om hun diensten makkelijker te kunnen gebruiken.

Zonder die apps kan je geen TV kijken, kan je je apparatuur, licht en temperatuur in huis niet instellen en kan je geen bankzaken doen. Die apps maken juist je smartphone en tablet handig.

Microsoft is veel te laat in de markt gestapt waardoor bovengenoemde apps niet beschikbaar zijn en daarmee is de WindowsPhone stukken beperkter dan een Android of Apple smartphone. Het gaat niet om de hardware, uiteindelijk gaat het erom wat je kan met je telefoon of tablet.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 25 juli 2024 08:05]

Ik heb hier al heel vaak op Tweakers.net op gereageerd. Ik was een van de twee die dat overkwam.....
En NEE niet alles kwijt !!!!
Onthoud dat nou eens.
Het ligt allemaal veel genuanceerder en Microsoft houdt zich keurig aan de door de gebruiker onderschreven voorwaarden.

Om het duidelijk uit te leggen:

Ja, je mag aan de rand van het zwembad je topless vriendin fotograferen en automatisch syncen naar je "Camera Roll" in Skydrive.

Nee, je mag niet die foto's publiek delen. Dan heet het verspreiding.
Wat een kolderiek marketing verhaal. Met name het stukje over de

En foto's van de vakantie op je SkyDrive is leuk totdat het automatische algoritme van MS detecteerd dat de zwembad foto's teveel huid laten zien en je account ineens geblokkeerd is. Ben je alles kwijt.
Onzin opschrijven is inderdaad niet moeilijk en toch lukt het je, zelfs als je kei harde porno deelt wordt je account niet geblokkeerd! Het enigste wat niet toegestaan is het delen van naakt / porno. Op het moment dat je een map deelt waar het algoritme denkt blood tegen te komen dan wordt het delen van de map ongedaan gemaakt. Er wordt helemaal NIKS geblokkeerd. Dit gebeurde in 2011 toen SkyDrive net werd opgericht maar dit is al lang niet meer van toepassing, dus stop met het roepen van dat soort onzin!
nieuws: Blokkade Skydrive-account tweaker leidt tot internationale ophef

http://www.microsoft.com/en-us/news/presskits/photodna/

Helaas wederom de werkelijkheid haalt de MS marketing medewerker in. PhotoDNA is nog steeds actief en leid tot account blokkade indien het automatische scan algoritme teveel bloot detecteerd.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 25 juli 2024 08:05]

nope, het gaat er om WAT voor bloot. Verdiep je er iets meer in voordat je dingen roept.

en het maakt ook nog uit of je foto's wel of niet DEELT.

[Reactie gewijzigd door Matthijs Hoekstra op 25 juli 2024 08:05]

Wat een kolderiek marketing verhaal. Met name het stukje over SkyDrive. Echt leuk geschreven.

Nee, denk je nu echt dat Microsoft dat gewoon automatisch laat blokkeren, alsof dat ding zo gevoelig is. Daarbij, moest het alsnog een misverstand zijn, dan vraag je toch gewoon of ze het ongedaan kunnen maken. Trouwens: gebeurd ook bij Google Drive, Box, etc.
Al je argumenten zijn stuk voor stuk functies die al langer op Android en/of iOs aanwezig zijn, en imho een stuk beter...
Dan mag je me toch eens echt aanwijzen waar ik in Android offline gratis navigatie kan vinden, waar ik in Android een geïssoleerde omgeving voor mijn kinderen kan aanmaken, waar ik in Android die extra lenzen kan vinden en waar ik in Android zo makkelijk foto's kan delen, etc. out-of-the-box, en natuurlijk, in Android 2.3, haja, want het bestaat al langer dan WP volgens jouw (nuja, behalve Speelhoek, dat mag je me aanwijzen in 4.0).
Anoniem: 145867 @Loller13 september 2013 19:32
Google Maps kan een volledige provincie Offline downloaden. Dus in theorie is het voor een gedeelte Offline. Want Nokia heeft ook niet alle kaarten van de GEHELE wereld in hun mobiel.

In Android kan je wel een geïsoleerde omgeving voor kinderen aanmaken. En zelf bepalen wat wel toegankelijk is in zo'n account en wat niet.
https://www.youtube.com/watch?v=_bKoJOwEnMk

Wat je bedoelt met Lenzen vraag ik me af. Maar foto's delen is gigantische makkelijk.

Daarnaast moet je Android 2.3 als WM 6.5 zien. En Android 4.0 als WP7.X. En Android 2.1/2/3 als WP8.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 08:05]

* Geïsoleerde omgeving is bij Android enkel beschikbaar op Android 4.3. En als ik het mag geloven ook nog eens alleen op tablets.
* Nokia Drive+ kan ik HEEL Europa, USA, grote delen van Zuid Amerika en Zuid Afrika evenals Azië downloaden en opslaan op mijn toestel. Ik kan er LETTERLIJK mee op wereldreis. Moet alleen geen foto's willen maken (of bv. een Lumia 820 hebben met extra geheugen kaartje)
Google Maps offline werkt inderdaad, maar is vrij buggy, en wil ik naar het Zuiden van Frankrijk rijden ga ik niet veel verder geraken dan 500km...
* Lenzen: Cinemagraph, Smartshoot,... geven standaard op ALLE Nokia Windows Phones om Animated GIF's te maken, portraitfoto's waar iedereen altijd op lacht, vervelende rondlopende toeristen van je foto te wissen...
Niet enkel voor bv. de laatste nieuwe Galaxy S4, maar VOOR ALLE NOKIA WINDOWS PHONE
Weer zeg ik dat dit niet mogelijk is op een Android of iOS toestel? Het gaat er juist om dat deze functies niet gekend zijn door de WP gebruikers, omdat de verkopers deze functies regelmatig niet verduidelijken aan de klant.
Maar zaken zoals de STANDAARD lenzen, volledige off line navigatie, geïntegreerde speelhoek/Facebook/Twitter/Office/... (dus geen extra app's downloaden) zijn out of the box niet te evenaren.
@t zavantas
Ben jij toevallig mijn zoon???
Dit is "zo" ongelovelijk herkenbaar voor mij wat je hier omschrijft.
Daarom een +3 van mij.
Papa? :-)
Ik vermoed van niet... maar toch bedankt!
Ik heb anders ook al Samsung toestellen zien aanbieden bij Aldi... En recent na de launch van hun toestellen meteen zien zwieren met "cash back" acties...
Maar waar Samsung het meeste uit haalt zijn de incentives bij de inkopers en verkopers.
Zo weet ik dat in België ALLE verkopers bij Base bij de launch een Samsung Galaxy S4 hebben gekregen. Dat er een incentive loopt bij een andere operator om een reis naar Zuid Afrika te winnen of een Galaxy S4...

Zeg me nu eerlijk, als verkoper, vind je dat dan geen goed idee om die Samsung rommel te verkopen en er iets extra's voor te krijgen ipv andere toestellen te verkopen waar je niets extra's op verdient?
Een goede verkoper luistert eerst naar de klant en daarna naar de omzet/marge m.i. Een verkoper die alleen naar de eigen noden kijkt is geen verkoper, maar een egoïst.
Een verkoper is er puur en alleen om de produkten die hij verkocht moet zien te krijgen te slijten. Het is aan de inkoper of consument om er voor te waken dat hij niet het verkeerde aangesmeerd krijgt, en verkeerde is hierbij dus iets wat niet bij de wensen aansluit, en hoeft niet iets slechts te zijn.
Kort door de bocht heb je wel gelijk. Maar gezien de zware concurrentie moet diezelfde verkoper juist veel meer doen! Hij moet meerwaarde bieden, zorgen dat de klant tevreden is met zijn aankoop EN ook met het verkooppunt.
One shot verkoop levert niets meer op. En dit bewijzen de vele recente falingen bij webshops en deur aan deur verkopers.
Voordat internet bestond was die verkoper er inderdaad een die met de dag leefde. De enigen die nog in de deur aan deur verkoper trappen zijn mensen van voor die tijd.

Tegenwoordig is de publieke opinie en imago zo openbaar en machtig dat je wel uitkijkt dat je een slechte naam krijgt. Imago is zo ongelofelijk belangrijk, daar kun je tegenwoordig echt niet meer omheen want beeldvorming beperkt zich niet tot de Dorpsstraat maar is direct wereldwijd.

Grappig genoeg is er afgelopen week zo'n schrijnend voorbeeld in het nieuws geweest: Alpe d'Huzes en de collecte voor het KWF. Dat is de macht van beeldvorming.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 08:05]

Maar als je dat wilt gaan doen moet je mensen iets door hun strot duwen wat ze eigenlijk niet willen. Ik verkoop ook aan consumenten (geen telefoons) en je zoekt toch echt wel iets uit wat aan de eisen van de klant voldoet. Daarna ga ik gewoon op zoek wat de meeste marge oplevert en voldoet aan die eisen ;).
Daar ben ik volledig met je eens... Maar helaas zijn er in de telecom winkels weinig goede verkopers. Vele van die verkopers kijken naar wat het persoonlijk gewin is.
Even los van je betoog, het is niet heel nokia, het is alleen een pakket patenten en de telefonie en devices tak.
Verdere info:
http://press.nokia.com/20...nts-and-mapping-services/

Men neemt een licentie van 10 jaar op de kaartactiviteiten, dus die blijven gewoon van Nokia. Nokia Mobiel wordt dus Microsoft, de overige business units blijven bestaan onder de vlag van Nokia.
Voordat Microsoft een stap zette op de vaste grond in Finland, hadden de Finnen al te lang zitten lummelen in een hoekje.
Dat er een Fin aan het jammeren was over ene Elop?... Danhad hij beter zijn best moeten doen en niet in dat hoekje blijven lummelen.

Vervolgens schreef de media over de lummelende Finnen, en daarna schreef iedereen Nokia het graf in.... wat ze daarna ook deden... niets was meer goed genoeg voor de media.

Zelf loop ik dagelijks met een Symbian op zak en niet met WP, IOS Androïd,,,, whatever.
puur omdat deze heel blijft en blijft werken zoals ik van hem wens.
M'n Lumia 920 zie ik nog als een speeltje en is best okay.
en de rest is me te snel kapot en te chaotisch.

Wat de toekomst gaat doen??? het wordt spannend.
Iphone is te duur en te kwetsbaar. Android zie ik als een malware verzamelbak. Windows traag in ontwikkelen.... bestaat er hedendag nog iets meer?
ohja... Rim probeert nog wat.
Het verkopen van budget-telefoons bij de Aldi vind je een slecht ding? Ik snap dat niet helemaal. Alsof je daar alleen maar troep koopt.
De vraag is waar het MS om de doen is, de Patenten of de naam Nokia.

Het is de vraag of MS nog echt iets met nokia kan doen of dat nokia een soort motorola gaat worden dat er aan blijft hangen niet wetende wat men er mee wil doen.

Maar misschien zet MS nu gewoon duidelijk in op eigen hardware en software voor mobieltjes. Dat zou op zich niet verkeerd zijn en ik ben benieuwd of het gaat werken of dat men gewoon te laat is.
@bbob1970
Nokia behoudt het eigendom van haar patenten. De kans dat het een soort Motorola wordt is dus nihil. Wel neemt Microsoft een licentie op de patenten van Nokia en heeft Microsoft het recht om deze overeenkomst in het oneindige te verlengen.


Uit het brondocument:
Nokia will retain its patent portfolio and will grant Microsoft a 10-year license to its patents at the time of the closing. Microsoft will grant Nokia reciprocal rights to use Microsoft patents in its HERE services. In addition, Nokia will grant Microsoft an option to extend this mutual patent agreement in perpetuity.
Ik vind dit echt een ontzettende domme overeenkomst voor Nokia. Je geeft dus je patenten voor een habbekrats te leen aan MS die ze zo lang kan gebruiken als ze ze nodig heeft. Langzaam aan worden die patenten natuurlijk minder waard. Het is wel heel erg duidelijk dat Nokia haar huid niet te duur heeft willen verkopen. Dat verbaasd natuurlijk niemand als je kijkt wie er aan het roer stond van Nokia en wie nu fluitend verder carrière gaat maken binnen MS, nl die uitgekookte hond Stephan Elop.
Die patenten verlopen toch na maximaal 25 jaar, en een fors deel zal zelfs binnen die 10 jaar al verlopen. Als ze nog relevant zijn, natuurlijk. Wat moet je met een 2G patent in 2022 ?
Ik vraag me altijd af nog hoe het scenario zou zijn geweest als Nokia vanaf de N900 gewoon volledig op Maemo had gefocust. Ben ik toch altijd nieuwsgierig naar geweest.
Ik zelf van N95 symbian naar N900 Maemo en dat was vooruitgang. Maar om daarna terug te vallen naar Symbian was gewoon hun ondergang, terwijl ze super op weg waren met hun Maemo platform.
De technologische wereld is een harde wereld. Heb je eenmaal de boel in handen kun je de toko lang runnen zoals Windows in de desktop wereld. Heb je dat niet... dan faal je.
Maemo was al in vijf versies op de markt geweest sinds 2005, en is nooit aangeslagen. Het was de gedroomde opvolger van Symbian, maar door het floppen van de Maemo telefoons moest Symbian veel langer doorgaan dan gepland.
Welk floppen van maemo telefoons, tablets bedoel je?

Kan je spreken van een flop als je als platform langs alle kanten wordt tegengewerkt en uiteindelijk dood verklaard en dan toch nog zulke indruk kan nalaten op je gebruikers?


Nokia bestond destijds intern uit 2 delen, de OSSO divisie en de symbian divisie.
De symbian divisie was zeer groot en zorgde voor veel winst (ze hadden nog record groeicijfers tot 2010 toen Elop zijn burning platform speech gaf, snap de reacties hierboven dus niet echt) en diens topmannen hadden dus heel wat in de pap te brokken.
Zij zagen maemo als een bedreiging voor 'hun' symbian en werkten dit langs alle kanten tegen.
Het maemo team was klein en had een beperkt budget en er kwamen vooral geen smartphones met het nieuwe os.
Daardoor is het zolang een niche product gebleven, ze mochten er alleen tablets mee uitbrengen, iets wat toen nog niet ingeburgerd was.

Pas eind 2009 kwam de eerste smartphone met het os uit, ze konden het immers niet langer tegenhouden, en iedereen die er een had mist hem nog steeds (of gebruikt hem zelfs nog).
Waar versie 5 in 2009 nog vooral een verademing voor tweakers was was versie 6 in 2011 (weliswaar uitgebracht onder de naam meego maar under the hood eigenlijk maemo 6) het summum van gebruiksgemak.
Toen had Elop echter MS al binnengehaald en werd het platform nog voor de release al ten dode opgeschreven.

Het toestel werd niet verkocht in de grootste markten (US, UK, DE, NL, ...) en kreeg amper marketing, terwijl hun WP toestellen groots in de markt werden gezet en wat blijkt, toch verkochten ze beter.
Hadden ze destijds slim geweest hadden ze veel eerder op maemo ingezet, en had later Elop het beste met Nokia voorgehad hadden ze zowel maemo als WP toestellen gaan maken.

Een platform dat gedurende zijn hele levensduur intern werd tegengewerkt, om dan ten faveure van WP levend begraven te worden maar toch bij zovelen een geweldige indruk kan nalaten, is dat een flop?

We zijn alweer bijna 2 jaar na de release van de laatste incarnatie van maemo, en nog steeds is er geen concurrent die even ver staat.
Ok, er is webos geweest maar die zijn ook weer verleden tijd, er is BB10 dat niet van de grond komt, en sailfish en ubuntu touch staan om de hoek te kijken om de fakkel over te nemen, maar wp, ios en android? Zij zitten nog steeds ver achter.

leesvoer voor geïnteresseerden: http://taskumuro.com/artikkelit/the-story-of-nokia-meego
Kan je spreken van een flop als je als platform langs alle kanten wordt tegengewerkt en uiteindelijk dood verklaard
Maemo was binnen Nokia de gedoodverfde opvolger van Symbian. Maar dan moet het wel aanslaan bij developers en consumenten.

En ja, natuurlijk kan je spreken van een flop als een platform na vijf jaar nog geen tractie heeft. Je kan wel blijven roepen "ja met de volgende versie gaat het wel lukken" en de underdog blijven steunen, maar Nokia is een fabrikant van massaprodukten.

Mensen noemen Windows Phone al een flop, nu het na drie jaar ~10 miljoen toestellen per kwartaal verkoopt - dan was Maemo het zeker.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 08:05]

Maemo was binnen Nokia de gedoodverfde opvolger van Symbian...
Niet volgens de topmannen achter symbian, zij waren ervan overtuigd dat symbian geen opvolger nodig had en zagen in maemo dus een concurrent (vandaar de tegenwerking)


Als je iets groot in de markt zet, met mega-marketing van zowel nokia als ms erachter en dan nog voor geen meter verkoopt kan je dat een flop noemen, inderdaad.

Een low-budget cult film die de meeste bioscopen niet eens haalde wordt toch ook niet als flop bestempeld?
Big-budget films met grote marketing campagne's die de verwachtingen niet inlossen wel, terwijl die andere toch 1000 keer minder volk trok.

Als op voorhand het einde van het platform werd aankondigt, het beperkt in de markt werd gezet en er geen promotie over gevoerd werd verbaast het je toch niet dat er geen recordverkoopcijfers zijn?
De n9 verkocht het eerste kwartaal echter wel beter dan de lumia 800... met de kleinere afzetmarkt en zonder de marketingkosten zou ik van een succes spreken.

Hoeveel hadden ze verkocht als hij niet doodverklaard was met een wereldwijde release en groot marketingbudget?

Om nog maar te zwijgen over de bejubelende reviews die het toestel kreeg, maar spijtig genoeg ook in elke review de melding dat het platform dood is en je het anders o zo prachtige toestel dus toch best niet koopt.
WebOS kreeg ook positieve recensies, en Symbian UIQ destijds ook. En de eerste iPhone en Android toestellen werden ook redelijk kritisch ontvangen.

Met jubelende recensies verkoop je geen toestellen, je moet developers aan boord trekken en klanten enthousiast krijgen. Natuurlijk, als Nokia Maemo en Symbian beter had ontwikkeld, dan waren ze er nu beter aan toe. Maar dat deden ze niet. Als Microsoft Windows Phone beter had gemaakt, dan hadden ze nu ook meer marktaandeel, als Palm het beter had gedaan met WebOS, als Motorola het beter had gedaan met LiMo - dat is een waarheid als een koe.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 08:05]

De Nokia N9 is ook heel erg tegengewerkt door Steven Elop. Waarom? Omdat hij natuurlijk biased was. Een CEO hoort niet biased te zijn maar te kijken naar de markt. En niet alleen naar WP.
Het floppen van Maemo is dan ook puur de schuld van Nokia zelf geweest.

Ze hebben 5 jaar nodig gehad om vanuit het "internet tablet" concept uit 2005 een telefoon te ontwikkelen (en dan nog eentje met de uitstraling van een "baksteen" terwijl het publiek allang aan Apple design gewend geraakt was).
Ook was de ontwikkeling van het besturingssysteem veel te weinig gericht op het bouwen van een platform. Ieder apparaat draaide eigenlijk z'n eigen custom OS en zelfs na release van de N900 werd nog eens besloten alles nog eens over te doen (Maemo naar Meego). Na 5 jaar had dat platform gewoon stabiel moeten zijn en minstens enige mate van consistentie en compatibiliteit kunnen hebben.

Daarnaast heeft Maemo bij mij de indruk gewekt een beetje buitenbeentje binnen Nokia te zijn geweest. De S40 en Symbian takken verdienden het geld en zo nu en dan mocht er eens een Maemo toestelletje uitgebracht worden (en liefst geen telefoon, want die maken kost meer dan een "tabletje"). Die iteraties hebben gewoon veel te lang geduurd. Gevalletje van te lang teren op de bewezen producten...
Natuurlijk is het floppen van Maemo de schuld van Nokia geweest, maar men lijkt hier in de comments met terugwerkende kracht de schuld aan Microsoft te geven. 8)7
Het was Elop die Maemo cancelde op het moment dat net het mass-market toestel (de N9) klaar was. De reviews die ik gezien heb over de N9 in die tijd waren allemaal hetzelfde, 'briljant toestel, maar koop 'm maar niet want het platform is al dood.'

Waar kwam Elop vandaan? In welk bedrijf had Elop voor 5 miljoen aan aandelen? Waar kwam het vervangende OS vandaan? Wie koopt Nokia nu voor een leuk prijsje? En waar krijgt Elop nu een nieuwe baan?
Ik ben niet zo van de complotten, maar in dit verhaal komt Microsoft wel heel erg vaak voor.
De reacties waren ook, batterij snel leeg en geen apps. Dat was al voor het hele Windows Phone verhaal :)

Je vergeet dat de N900 ook Maemo had.
Ik vraag me altijd af nog hoe het scenario zou zijn geweest als Nokia vanaf de N900 gewoon volledig op Maemo had gefocust. Ben ik toch altijd nieuwsgierig naar geweest.
Ik zelf van N95 symbian naar N900 Maemo en dat was vooruitgang. Maar om daarna terug te vallen naar Symbian was gewoon hun ondergang, terwijl ze super op weg waren met hun Maemo platform.
De technologische wereld is een harde wereld. Heb je eenmaal de boel in handen kun je de toko lang runnen zoals Windows in de desktop wereld. Heb je dat niet... dan faal je.
Ik snap de keuze van Nokia ergens wel. Het opbouwen, doorontwikkelen en introduceren van een heel nieuw platform kost enorm veel inzet, tijd en geld. Daarnaast moeten op grote schaal externe ontwikkelaars worden geïnteresseerd. Het is de vraag of dat Nokia zelfstandig was gelukt. Misschien wel als ze al in 2007 flink hadden doorgepakt, maar zeker niet meer in 2010.

Maar dan nog: de iPhone is met zoveel geweld door de consumentenkeeltjes geduwd dat ik me afvraag of het Nokia in 2007 wel was gelukt. Het probleem voor Nokia was dat ze op dat moment (en nog steeds eigenlijk) nauwelijks presentie hadden in de VS en dat is wel de markt waar de meeste tech-journalistiek vandaan komt. De opinieleiders waren dus nauwelijks bekend met Nokia en Symbian (allemaal Blackberries daar) en zo is de mythe ontstaan dat Apple de smartphone heeft uitgevonden.

Toeval of niet: alle enigszins levensvatbare OS-platforms zijn nu gevestigd in de VS. Complotdenkers mogen daar dankzij Snowden ook nog iets uit afleiden voor wat betreft de kansen van systemen die niet een basis in dat land hebben en daarmee dus niet binnen de jurisdictie van de NSA vallen. Apple, Google en Microsoft stonden allemaal in het rijtje van bedrijven die eraan meewerkten.

Gezien dit alles was de keuze voor een ander platform wel te begrijpen. Android was voor snel ontwikkelen van marktaandeel wel aantrekkelijker geweest, maar Microsoft bood miljarden om Nokia te helpen met de transitie. En Microsoft investeert daarnaast zelf ook in het ontwikkelen van het platform.

Zelf heb ik de Jolla in de voorbestelling staan. Ik ben echt heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Ik zie Mozilla tot nu toe wat meer beweging creëren in de markt, met meer meerdere aanbieders van hardware. Maar ja... da's dan weer een Amerikaans bedrijf...
Maar dan nog: de iPhone is met zoveel geweld door de consumentenkeeltjes geduwd dat ik me afvraag of het Nokia in 2007 wel was gelukt.
Welk geweld is dat dan geweest? De fanboys lagen vrijwillig om vijf uur 's ochtends voor de Apple Store om hun nieuwe iPhone op te halen. Andere consumenten vonden het een gebruiksvriendelijk apparaat waarmee je eindelijk goed mobiel kon browsen en waarop je (na de opening van de App Store) allerlei veelzijdige appjes kon installeren.

Als Nokia het concept van de iPhone zelf had voorzien of er op zijn minst in was geslaagd om de iPhone net zo snel te klonen als Google hadden de kaarten nu misschien anders gelegen, maar Nokia heeft de boot gewoon gigantisch gemist. In 2011 had Nokia nog steeds geen alternatief voor de toen vier jaar oude iPhone. Nogal tragisch als je bedenkt dat Nokia marktleider was terwijl Apple uit het niets kwam. Apple maakte slechts draagbare mediaspelers en had een desktop besturingssysteem dat zijn oorsprong in de jaren '80 kende. Desondanks werd OS X succesvol geschikt gemaakt voor smartphones en later tablets. Nokia maakte ondertussen de ene naar de andere koerswijziging op softwaregebied met als treurig eindresultaat dat alle eigen besturingsystemen over boord werden gekieperd en er werd geswitched naar Windows Phone. De voormalige marktleider kon niets anders doen dan zichzelf afhankelijk maken van Microsoft, de andere grote verliezer die de opkomst van multitouch smartphones met een appjesmarkt had gemist.
Maar dan nog: de iPhone is met zoveel geweld door de consumentenkeeltjes geduwd dat ik me afvraag of het Nokia in 2007 wel was gelukt.
Maar natuurlijk, draai het even zo dat het ook nog de schuld van Apple is dat Nokia de concurrentie niet aankon. Apple zette een goed product in de markt (pas met de introductie van de appstore overigens) wat gebruiksvriendelijk was terwijl de concurrentie nog zat met oa Windows Mobile 6.5 oid.

Dat had Nokia ook kunnen doen, jarenlang hebben ze het echter nagelaten terwijl ze een leidende positie had.
Nokia liep zelf al voorop met de OVI-store op Apple.
Maemo was hun enige kans, nu is Nokia niet meer...
Jammer. Ik was onder de indruk van hun prestatie als het ging om kwaliteit, nu zullen ze ondergesneeuwd worden door management-keuzes en is kwaliteit van ondergeschikt belang. De N95 was inderdaad vernieuwend en de "beste" telefoon van dat moment. De N900 was het summum van een tweaker-telefoon en toch zeer gebruiksvriendelijk. Ik denk er nog dagelijks aan, terwijl ik het toestel meer dan een jaar niet meer gebruik.

Toen Windows Phone kwam, had ik al een vermoeden: dit is niet goed. De technische inferieurheid van WP ten opzichte van zijn concurrenten en vooral Maemo/MeeGo smaakte slecht. Onbegrijpelijke keuzes zoals het niet ondersteunen van een externe opslag (sd) of een copy-paste functie, welke later zijn toegevoegd, zijn niet goed te praten keuzes. Nu Microsoft Nokia overneemt, vrees ik de doodsteek. Jammer, want de potentie is er, hopelijk dat de juiste mensen naar de juiste bedrijven gaan (Jolla, misschien?).
Nokia was sowieso te laat in 2007 kwam apple met de iphone, 2009 met de iphone 3 en nokia had daar toen al niet echt een antwoord op.

het enige antwoord toen op de iphone was android. nokia heeft toen echter de keuze gemaakt zelf door te gaan.

De keuze is nu achteraf gezien de foute keuze geweest. Men had natuurlijk net als samsung ook android telefoons kunnen gaan maken. Nokia heeft die keuze niet gemaakt omdat ze een eigen OS haden en dachten daarmee ook goed te kunnen scoren.

Toen ze er achter kwamen dat een eigen OS niet ging werken hadden ze al te veel marktaandeel verloren aan Samsung en Apple. Ze konden ook toen nog voor android kiezen maar hebben wederom die keuze niet gemaakt en voor windows phone gekozen. Die keuze werkte ook niet echt lekker.

Nu is het de vraag wat gaat MS doen met nokia en hoe gaat men nokia positioneren.

Android heeft nu nog een groot marktaandeel en heeft samsung groot gemaakt. Samsung kijkt nu echter ook naar een eigen OS en begint daar op kleine schaal mee. Dat kunnen ze omdat ze het met android nog steeds goed doen.

Google heeft Motorola en kan ook nog steeds onder eigen naam telefoon verkopen. Met tablets doen ze dat al en MS zal ook die kant op moeten om hard en software te verkopen.
Hoezo die keuze werkt niet echt lekker? De Lumia smartphones verkopen goed en Windows Phone groeit. Dat ze niet in 1 klap de halve markt in handen hebben lijkt me eerder logisch.
De Lumias verkopen goed? Dat is nieuw voor mij ik ben erg benieuwd waar je deze informatie op gebaseerd heb.

Lumia verkoop gewoon voor geen meter, Symbian deed het veel beter en won zelfs nog terrijn op de iphone in 2007. BRAVO aan Elop en MS voor deze geweldige buisness move. Het uithollen van Nokia door eerst te infiltreren (Elop kwam van MS) vervolgens de spirit de grond in trappen (Meego/ N9) het bedrijf vervreemden (Werknemers verlaten Nokia) en vervolgens Nokia verder uithollen door totaal onbegrijpelijk marketing strategie.

Voor een analyse lees deze blog:
http://communities-domina...-handset-unit-sold-t.html

Oja: BRAVO MS! of had ik dat al gezegd..

[Reactie gewijzigd door Gallant op 25 juli 2024 08:05]

Waauw, geweldige analyse, ik hou gewoon van die analysten, ze hebben altijd gelijk, ik weet nog dat er eens een analyst was die zei dat tegen 2012 Linux 10% van de desktop markt in handen zou hebben. En kijk nu:

...wacht...

Anyway, Nokia Lumia's verkopen gewoon goed, leer ermee leven, en zoals je al zei: Bravo Microsoft en Elop. Want ja, ze hebben Europa's grootste telefoon fabrikant gered. Dat was met Meamo of Symbian echt niet gelukt.
Anoniem: 145867 @Loller13 september 2013 19:13
@Loller1,

Desktop komt nog wel...

Linux heeft Server markt in handen, Mobiele markt in handen, Autobranche in handen, Embedded wereld in handen, Switches/Routers, Printers en nog veel meer.

Maar je moet het niet zien als "Linux" heeft bepaalde markt in handen. Nee, de wereld, de mensheid heeft het in handen. Niet een enkel commercieel bedrijf met eigen belang.

En jij zegt wel bravo. Maar de werknemers zijn er alles behalve blij mee. Jij vindt het alleen maar mooi omdat je MS fan ben. Niks mis mee. Maar jij hebt helemaal niks met Nokia, wel met MS en daarom vind je het mooi.

En zijn genoeg mensen die altijd een Nokia hadden gehad zoals ik die dit maar niks vinden. Ik zag Nokia als een zelf losstaand bedrijf. Jij ziet Nokia nu als een opgeslokt deeltje van MS en dat vind jij mooi.

Jij kocht zeker je eerste Nokia toen ze kwamen met de Lumia 800. Ik kocht daarvoor altijd al Nokia's. N95 en N900 zijn mijn favoriet geweest.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 08:05]

@Texamicz Nee, Linux wordt nooit meer wat op de desktop wat betreft verkoop aantallen. Windows 8 is in z'n eentje al de andere non-Windows OS 'en voorbij :+
Ten eerste is het MAemo en ten tweede is Nokia niet gered maar verkocht aan MS voor een spotprijs. Voor Skype heeft MS zelfs meer betaald sta daar eens bij stil.
Als je je op dat soort idiote blogs baseert voor informatie is het niet zo raar dat die informatie nieuw voor je is. Anti-microsoft sentimenten waren niet vaker zo duidelijk, en het gebrek aan bronnen ook :| Aan de naam van de auteur te zien gaat het ook vooral om patriottische gevoelens, te weten dat Nokia niet meer in Finse handen is.

http://nutech.nl/mobiel/3...euwe-smartphonegebruikers.

Ik zou ook wel een bron willen waarin staat dat Symbian beter verkoopt dan Iphones :/

[Reactie gewijzigd door Trivmvirate op 25 juli 2024 08:05]

Want iOS/Android/... konden vanaf het begin copy-pasten, SD opslag werkt vanaf het begin perfect,...
Perfect zou ik niet zeggen, dat is ook afhankelijk van de implementatie. Bij de Galaxy S3 is het geheugen niet altijd te benaderen als massa-opslag, alleen een extern kaartje met een speciale app.

Multitasking is ook zoiets. Werd door Symbian al in 2000 ondersteund door de Nokia 9210 communicator, bij Windows Phone werd het later geïntroduceerd.
nou dat vind ik een flauwe opmerking, Zolang Windows Mobile bestaat, bestond multitasking ook. Alleen toen windows Phone werdt geintroduceerd heeft het er een klein tijdje niet ingezeten.
Er is maar 1 toestel die echt kan multitasken.. en dat was de n900. als je daar een video afspeelde en naar een andere app ging kon je de video gewoon laten lopen. Er is geen enkele android, WP of ios die dit kan evenaren.

Nadeel van de n900 was echter dat de accu belachelijk snel leeg was tijdens gebruik en dat wanneer wifi of 3g aan stond het toestel in een paar uur leeg was.

Ik had standaard 3 accus bij om een dag door te komen.

Wel had de n900 door zijn dikte sublieme speakers. Door het vrij simpele rooten kon ik hem overigens tot 1100 mhz overclocken waardoor het toestel echt snel werd...

Het is echt jammer dat de potentie van zo'n OS niet is gezien door Nokia. Meamo was inderdaad de redding geweest van Nokia... niet M$
Dat is meteen ook de reden waarom men multitasken nu anders implementeert, om er voor te zorgen dat mensen niet met 3 batterijen moeten gaan rondlopen.

Ik denk niet dat Maemo de redding zou geweest zijn van Nokia, Android en IOS zijn geen kleintjes om tegen op te boksen en die paar Tweakers die Maemo zo fantastisch vinden houden een bedrijf jammer genoeg niet recht.

Persoonlijk was ik erg tevreden met Symbian, de batterij ging zeer lang mee en het had veel features, met de komst van IOS was het echter plots een slecht systeem voor velen en dus zakte de populariteit sterk. De komst van Android gaf dan de uiteindelijke doodsteek.

Men heeft uiteindelijk gekozen voor Windows Phone en daar ben ik blij om, liever dat dan een dertien in het dozijn Android fabrikant (daarmee beweer ik niet dat Android slecht is, leg me geen woorden in de mond a.u.b.).
Ik ben lang bij Symbian gebleven en ben uiteindelijk dan maar naar Windows Phone overgestapt, de ondersteuning voor Symbian stopte immers. En eigenlijk ben ik er toch tevreden over. Het OS werkt zeer vlot en Nokia heeft tal van exclusieve apps.
Als nadeel zie ik dan echter de batterijen en het feit dat men geen BT 4.0 ondersteund om een of andere reden. De apps groeien wel, daar maak ik me geen zorgen over.
En de bouwkwaliteit is goed gebleven (al lieten ze bij de eerste batchen soms hier en daar een steek vallen, das minder). Mijn Lumia ging al tal van keren tegen de grond maar er staat nog geen kras op (en zit niet in een hoesje).

Maar even OT. Deze overname zat er aan te komen, maar ik zag ze liever niet gebeuren eigenlijk. Ik neem aan dat Microsoft zich nu gaat mengen in het productieproces en in de modellen en types. Dat kan goed uitdraaien, maar dat zullen ze dan toch moeten bewijzen eerst. Windows Phone groeit, vooral dankzij Nokia.
Twee jaar hebben wij (sygys en ik) de Nokia N900 gepromoot; er zelfs een heus N900 forum voor opgericht, we waren het er allemaal over eens dat Nokia hiermee door had moeten gaan. Maar het vermocht niet zo wezen. Nu kunnen we alleen nog met weemoed terug denken aan die mooie tijd rond de N900.

Maar met de stap naar Microsoft, hun steun want ze kregen meteen al wat centjes van Microsoft konden ze natuurlijk niet anders dan overstappen op het Windows OS. Jammer, maar Android bood natuurlijk geen miljoenen zoals Microsoft wel deed.

Want stel je eens voor dat de N900 opvolger uitgerust was geweest met Android? Volgens mij hadden ze dan de klapper van hun leven gemaakt. Het meest innoverende besturings systeem in combinatie met de beste hardware....
Misschien Symbian? Audio speelt er tenmiste wel op door, heb nooit geprobeert er video op af te spelen
Wat is nou precies je punt? Wat was, was, wat is, is. Er is een reden waarom Microsoft WP klein heeft gehouden, het was niet tot Mango (7.5) dat MS echt WP begon te verkopen.
Tevens was dat ook pas het moment dat Nokia WP toestellen begon te kopen, dus het copy paste en multitasking verhaal heeft absoluut niets met Nokia te maken.

Ieder OS moet ontwikkelen, toen de eerste iPhone uitkwam werd die 'belachelijk' gemaakt door de extreem gelimiteerde functionaliteit en tevens ook lage resolutie (mijn Xperia X1 had 2,5x de pixels op een kleiner scherm), tegenwoordig zien sommige het gesloten gedeelte nog wel gelimiteerd, maar verder zijn het gewoon volledige toestellen met haarscherp beeld.

Android precies hetzelfde, mensen begonnen het pas echt te gebruiken met 2.x, waardoor ze pas echt gingen lopen 1,5 jaar na de eerste release, dit ook omdat Windows Mobile toen nog op veel vlakken veel sterker was.

Zo werkt het gewoon, het is allemaal ontwikkeling.
Nu zou het anders zijn als de uitwerking slecht was, maar ik heb WP vanaf versie 7.0 gebruikt en ook toen werkte die uitermate goed en stabiel. Miste ik functionaliteit? Natuurlijk, maar het product was goed, alleen nog niet af.

Gaan we naar vandaag de dag, dan hebben we Windows Phone 8, een snel, stabiel en uitgebreid OS. Het OS werkt nog steeds simpel en vloeiend, en hardware eisen zijn laag terwijl die ervaring blijft.
Er blijven dan ook maar 2 kritiekpunten van mensen, de ene is het gesloten karakter (wat sommige ook preferen door de veiligheid) en het andere is de snelheid van de ontwikkeling van apps (lees: populaire games/apps die je met andere gebruikers kan doen - want alternatieven zijn er vaak gewoon zat)

WP blijft marktaandeel winnen, ik had pas gelezen dat ze in diverse landen in Europa al aan de 8% zitten.
Dit zegt natuurlijk niet alles, maar MS heeft het geld en de inzet (wat deze overname nogmaals laat zien) om van WP een succes te maken.

Als je mij vraagt of dit allemaal de beste keuzes van MS zijn geweest, namelijk het starten met WP, de overname enz enz, dan kan ik je daar geen antwoord opgeven, maar ik heb wel vertrouwen dat MS er alles aan doet om WP een succes te maken.
Multitasken kon ik op mijn Psion 5 ook al, dat was begin jaren '90. Oh wacht...Psion is de voorloper van Symbian... die zijn ermee begonnen.
En de Psion 5 deed het een hele poos op 2 AA batterijen. Voor die tijd was dit high-end.

[Reactie gewijzigd door mphilipp op 25 juli 2024 08:05]

Ik vraag me altijd af nog hoe het scenario zou zijn geweest als Nokia vanaf de N900 gewoon volledig op Maemo had gefocust. Ben ik toch altijd nieuwsgierig naar geweest.
Ik zelf van N95 symbian naar N900 Maemo en dat was vooruitgang. Maar om daarna terug te vallen naar Symbian was gewoon hun ondergang, terwijl ze super op weg waren met hun Maemo platform.
De technologische wereld is een harde wereld. Heb je eenmaal de boel in handen kun je de toko lang runnen zoals Windows in de desktop wereld. Heb je dat niet... dan faal je.
Ben met je eens, nokia had veel eerder moeten innoveren met het OS, symbian was goed maar werd oud, als ze gewoon door waren gegaan en geen paniek voetbal door symbian een op de andere dag overboord te gooien zonder dat succesvolle vervanger al in de verkoop had was doodsteek voor nokia. Vanaf dat moment gingen ze van marktleider naar kleinste speler.

2010 was nokia nog meeste verkocht merkt smartphone, ze hadden nog 33% in handen, toen kwam de afstoting en jaar erop was nokia ingehaald door alles en iedereen, ze hebben het zelf gewoon heel erg versnelt. Daardoor geen tijd gehad om neiuw os te introduceren, men liep volledig weg bij nokia.
Ik ga je niet tegenspreken, maar met Elop hebben dus echt het paard van Troje binnengehaald. Dat is al heel vaak geroepen en dus nu waarheid geworden.
Elop vond vroeger toch echt van niet :-)

http://www.businessinside...orse-for-microsoft-2011-2

Maar als Elop Microsoft gaat runnen dan denk ik dat het echt het einde is van Microsoft. Er vanuit gaand dat Elop geen paard van Troje was, heeft ie er alles aan gedaan om precies de verkeerde beslissingen te nemen.
Haha verkeerde beslissingen? Elop heeft Nokia gezond gemaakt en van de ondergang gered.

Nokia bestond uit trotse Finnen die hun eigen gang wilden gaan en overtuigd waren dat Symbian de toekomst was.

Sorry, maar als Nokia al in 2004 een touchscreen phone had gecanceled waarmee ze de markt hadden kunnen veroveren, dan hebben we te maken met een arrogante management.

Elop heeft Nokia gered en dat bewijst hij constant. Ja ze zijn niet meer de grootste (op 1 na grootste), maar ze hebben wel een constante groei van 33% elk kwartaal.
Elop heeft Nokia gered? Heb je daar een bron voor?

Hier zijn namelijk de cijfers van notabene Nokia zelf:

http://www.nokia.com/glob...rs/financials/financials/
Hier de aandeel van September 2010 toen Steven Elop CEO werd tot aan nu.
https://www.google.com/fi...=0&ei=-gImUoiJCoWDwAOeggE

Zie je duidelijk dat een maand na zijn aantreden de hele aandeel onderuit zakte tot op een diepte punt.

Echt een Trojan Horse dus. MS heeft Nokia voor een prikkie gekocht.

Niet echt een leuke actie van Microsoft. Het was een mooie bedrijf uit Finland. :( Zonde dat het nu ten onder is gegaan...
Ach, Nokia.. mooie herrinering van het pre-smart-phone tijdperk. Je hebt toen nog een technologie genaamd WAP gehad.

Moest je speciale portal pagina's bouwen voor mobieltjes en de Nokia 7111 dan? Iedereen wou die want die had een groter scherm. Terwijl die juist eerder stuk ging dan de anderen.

Mooie herrineringen, maar zo gaat het op de technologie markt, bedrijven komen en gaan.
Vriend, Nokia's mobiele divisie is dood, het is verkocht aan MS en die plakken voorlopig de naam er nog op. Dus RIP NOKIA. Nokia is gered voor wat? Ze zijn zojuist opgevreten door een Amerikaanse gigant..
Symbian had gewoon de toekomst kunnen zijn, gewoon nieuwe versie uitbrengen die hetzelfde kan als elke andere modern os. Eerste symbian zagen er ook niet zo uit als de laatste, als ze gestopt waren aan veranderen bij eerste versie had je ook geen symbian s60 gehad en zo.

software is niks meer dan rangschikking van instructies, kan je zo kneden als je zelf wilt, dus ook symbian. Symbian 2014(als die gemaakt zou zijn) had bijvoorbeeld beter kunnen uitzien dan android, win8 of iOS. ;)

Edit/
Even correctie eerste touchscreen telefoon van nokia komt uit 2004. ;)

Ik had in 2002 mijn eerste smartphone van nokia, kon alles wat eerste iphone kon, zoals internetten, mp3 afspelen, camera, filmpjes afspelen, apps, etc

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 25 juli 2024 08:05]

Sorry, maar als Nokia al in 2004 een touchscreen phone had gecanceled
Ze hebben hem niet gecancelled, de 7710 is uitgebracht. Ik had hem, en hij was werkelijk waardeloos.
voordat ik zelf met punten kom.. wat zijn volgens jou de verkeerde beslissingen geweest?
Elop woont ook nog steeds in Redmond, wat best raar is als je al drie jaar aan het roer staat van een Fins bedrijf en in de media zegt dat Finland de thuisbasis zal blijven van Nokia en hij zich er volledig voor in zal zetten. Het is toch wel een stukje vliegen elke dag...

http://winsource.com/2011...ntention-of-moving-nokia/
"Embrace, Extend and Extinguish!" De goude oude strategie werkt nog steeds ;)
Net even gedaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer

Inderdaad ook niet zo fraai.. Het is soort van gejat van Spyglass.

Oorspronkelijk ontwikkeling en eerste versie al gelijk rechtzaken. :P


"Microsoft was sued by Synet Inc. in 1996 over the trademark infringement."

"By including it free of charge on their OS, they did not have to pay royalties to Spyglass Inc, resulting in a lawsuit and a multi-million USD settlement."
Nokia heeft nog enorm veel krediet bij veel consumenten. Misschien niet in NL maar zeker wel in Canada, India, Brazilie (en vast veel andere landen, maar die ken ik niet zo goed)
En of ze goodwill hadden, tot een jaar na Elop's aantreden zaten hele volksstammen te wachten op 'het' antwoord van Nokia, dat uitbleef en uiteindelijk van de redelijk geniale N9 met eigen OS verworden is tot Windows Phone, dat maar niet wil aanslaan, net zo min als Win8 dat doet.

Overigens zelf erg positieve ervaringen met WP, maar dat terzijde, dit gaat over marktaandeel.

WP 8 of Maemo had er een jaar of anderhalf eerder in de huidige vorm moeten liggen, dan had de markt er totaal anders uit gezien. Maar helaas zat Symbian hopeloos lang in de weg, met als laatste vergane glorie-update Anna dat nog steeds niet slaagde in het bij de tijd brengen van het OS.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 08:05]

Zo werkt het wel inderdaad. Ze hadden ook over kunnen stappen op Maemo/Android/een nieuwe versie van Symbian, maar voor het marktaandeel had dat waarschijnlijk weinig verschil uitgemaakt.

Door voor Windows Phone te kiezen hebben ze iig gewaarborgd dat ze nu overgenomen zijn ipv failliet verklaard.
Zoveel beter gaat het niet met Nokia. De Lumia's zijn beter verkoopbaar, maar dat was ook het geval geweest met Maemo. Feit is dat de Windows Phones net zo goed achterblijven kwa verkopen.
jawel hoor, innovatief tot en met.. maar de rest was niet good..

zo was de N9 een staaltje van: zo moet een smartphone zijn :-) (persoonlijke mening maar toch...)
Hmm, " instortend bedrijf met onverkoopbare Symbian phones".

Toen Elop aantrad was Symbian dus nog marktleider. Ja het marktaandeel nam behoorlijk af, metname door de snelle opkomst van Android. Android was toen technisch eigenlijk nog steeds minder goed dan Symbian, dus als Nokia even had gewacht waren er heel wat voormalig Nokia fans heus wel weer op hun oude nest teruggekeerd na een eerste tegenvallende ervaring met Android. Je zou kunnen zeggen dat Symbian op dat moment op het zelfde punt zat als MS-Windows op dit moment zit op de desktop/laptop markt. Ook daar loopt het aandeel van dat dominante OS momenteel even flink terug ondanks dat de concurent nog geen volwaardig alternatief biedt. Stel je voor dat de nieuwe topman van Dell een topman van Google wordt, en besluit alleen nog maar Chromebooks te gaan verkopen, kan Google Dell over een paar jaar ook voor een prikkie opkopen als die Chromebooks het toch niet zo goed doen. Elop was/is gewoon een ouderwetse trojan-horse. Heeft in no-time een mooi bedrijf omgevormt tot een goede en goedkope overname kandidaat.
...en als Nokia al veel goodwill had, dan was dat zeker niet wereldwijd. Nokia is in Nederland altijd gezien als topmerk. In Amerika moet ik altijd uitleggen wat Nokia is. Maar dat zal nu wel snel veranderen dan :)
Of niet; er kan natuurlijk voor de USA (of zelfs de wereld) gekozen worden om de merknaam Microsoft te gebruiken
Dat gaan ze echt niet proberen. Ze hebben al gezien hoe dat uitwerkte met de Microsoft Surface RT. Als er 1 manier is om de aandeelhouders tegen je op te zetten, is dat de naam Nokia kapot te maken, de enige die Windows Phone in de lucht houdt.
...en als Nokia al veel goodwill had, dan was dat zeker niet wereldwijd
Nokia is een giga merk in zuid oost azie, Europa en zuid amerika
Nokia was een GSM specialist. De hele wereld gebruikte GSM behalve de Amerikanen, en de Japanners. Dus die twee landen kun je niet echt als voorbeeld noemen.
Nokia was een GSM specialist. De hele wereld gebruikte GSM behalve de Amerikanen, en de Japanners. Dus die twee landen kun je niet echt als voorbeeld noemen.
Leuk dat je verleden tijd gebruikt, maar dat zou ik toch niet doen. Het hele topic is doordenkt met het sentiment dat dit het einde van Nokia is, alsof Nokia niet meer is dan mobieltjes en kaart software.

Nokia is één van de grootste, zo niet de grootste, fabrikant van telecom apparatuur. Leuk dat hippe mobieltje, maar wat denk je dat er aan de andere kant van de radio verbinding zit? Basis stations waaronder heel, heel veel Nokia. Niet alleen GSM en 3G maar ook 4G, dus echt bij de tijd.

Die dingen zien er niet hip uit maar is harde technologie. De infrastruktuur bepaald in hoge mate de kwaliteit van de verbindingen want in die infrastruktuur zitten hele goede zenders en ontvangers zodat je mobiel het kan doen met zendontvangers van hooguit een paar euro.

Het is dan ook niet voor niets dat Microsoft de patenten niet krijgt maar mag gebruiken; Nokia heeft die patenten heel hard zelf nodig.

In feite gebeurt er nu met Nokia wat er eerder met Ericsson gebeurde. Ze verliezen hun consumenten product (waarin Nokia toch wel jaren lang behoorlijk succesvoller was dan Ericsson en Sony-Ericsson ooit waren) en vallen nu weer terug op hun oude core business: telecom apparatuur bouwen voor de providers (Nee niet de oudste core business want dat waren rubber laarzen, echt waar).

Ik denk dat er voor Nokia een hele goede toekomst is op die markt die heel veel technische kennis vraagt waardoor er maar een handje vol concurrenten zijn die zich daarmee kunnen meten. Een reele bedreiging daar is Huawei die op zich de handen vol heeft aan het thuisland China, maar ook al is opgedoken in Engeland als telecommunicatie infrastuctuur leverancier.
Ik weet niet waar je je kennis vandaan haalt, maar het zijn toch echt Ericsson en Huawei die de telecominfrastructuurmarkt beheersen en de twee marktleiders zijn en kwa bezetting dicht bij elkaar staan. De nummer drie op goede afstand is Cisco. Daarachter volgen verschillende partijen op grote afstand, waar Nokia er inderdaad één van is:
http://www.infonetics.com...-Scorecard-Highlights.asp
Dat mag zo wezen, en ik ontken ook niet dat Nokia een groot merk is. Maar de V.S. zijn wel de thuismarkt van Microsoft.
In de jaren "voor" Elop zijn ze bij Nokia een beetje op hun gat gaan zitten en zijn er zwaar voor afgerekend.
Als je de omzet/winst omrekend naar de hoeveelheid personeel, dan moest de afvloeing geschieden.... Ja... dat gebeurde net onder Elop natuurlijk.

5 miljard klinkt weinig... maar de laatste jaren worden niet echt veel grote overnames gedaan, en dit lag nogal in de lijn van verwachting en het is niet "heel" Nokia wat verkocht wordt.
Ook ligt de netwerk tak Nokia - Siemens onder vuur en staat op het punt ook veel personeel te bedanken. Maar ook dat is niet alleen bij Nokia - Siemens.

Ik hoop alleen dat Microsoft de ontwerp jongens een beetje hun vrijheid gunnen om weer een mooi stukje technologie te mogen maken zoals we toch wel gewend zijn van Nokia.

De naam Nokia zullen ze echt wel vasthouden, want dat is wel een begrip.
Misschien mag de Nokia tak zich ook bemoeien met de opbouw van wat Microsoft tablets of zo.
Ja joh, ze maken een bedrijf kapot zodat ze deze op het dieptepunt kunnen kopen. Wat denk je zelf? 8)7

Kan me niet voorstellen dat Samsung en HTC stoppen met Windows Phones. Ze verkopen zeker niet slecht en de markt hiervoor begint steeds groter te worden. (marktaandeel van 4,9 naar ruim 8 procent gestegen) Zoals het nu lijkt verandert er niet zo heel veel, alleen het feit dat Nokia deels bezit van Microsoft is.
Anoniem: 167912 @Peetke3 september 2013 08:43
Elop is inmiddels opgestapt.
't is te zeggen: elop gaat nu terug naar ms. volgens de geruchten om ballmer op te volgen
alleen al de Goodwill op e naam Nokia zou al meer dan € 5 miljard moeten zijn volgens mij
is dat ook op iets gebaseerd?
Nokia mobile heeft zichzelf helaas ten gronde gericht, en is zo rond de overname door MS orde op zaken gaan stellen. Misschien was dat zonder MS ook wel gelukt, maar misschien waren ze dan failliet gegaan (orde op zaken stellen duurt gewoon 2 jaar of meer, en dan moeten de inkomsten er ook wel naar zijn). Jouw stelling is dus - helaas, want ook ik had liever een zelfstandig Nokia gezien - te kort door de bocht.
Ja, leuk dat VS aandeel. Maar WIndows pHone heeft in Europa al 8% marktaandeel en in sommige andere europese landen al 20%. Misschien eerst kritisch nadenken.

En vergeet ook niet dat Nokia jaarlijks tientallen miljoenen feature phones verkoopt.
De low-end feature phones is nou juist het onderdeel waar Nokia klappen moet incasseren, en de grootste verliezen maakt. Zie hun vorig kwartaalbericht.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 08:05]

En vergeet ook niet dat Nokia jaarlijks tientallen miljoenen feature phones verkoopt.
me thinks dat ms hier echt niet in geinteresseerd is
@Relief2009,

En China dan. Kun je dat ook even voor mij opzoeken hoeveel marktaandeel WP heeft in China? Ben benieuwd of je dat ook durft te beantwoorden. Kun je ook even aangeven hoeveel procent de grootste qua aandeel heeft? :)

En kun je tegelijkertijd ook even Zuid-Korea erbij pakken?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 08:05]

Het is echter de vraag hoever Windows Phone nog zal groeien. Momenteel nemen ze marktaandeel weg bij Blackberry, Symbian en andere kleine mobiele besturingssystemen.

Om eerlijk te zijn zie ik Android- en iOS gebruikers niet massaal overstappen op Windows Phone; die zijn in de regel toch behoorlijk honkvast. Er wordt aangegeven dat WP8 het hoofdzakelijk moet hebben van de nieuwe generatie smartphone eigenaren, maar ook Apple en Samsung krijgen er veel nieuwe gebruikers bij.

http://www.nu.nl/tech/356...smartphonegebruikers.html

Quote : Android domineert in de hele wereld de smartphonemarkt. In Europa staat het besturingssysteem op 69,1 procent van de verkochte smartphones. Dat was vorig jaar 66,2 procent. iOS groeide van 14,8 naar 17,9 procent.

Ik bedoel; als zowel Android als iOS flink groeien, waar denkt Microsoft dan nog klanten van weg te halen zodra Symbian en Blackberry uit de markt verdwenen zijn ? Misschien van potentiële Sailfish / Firefox / Ubuntu OS-gebruikers. WP is al een tijd op de markt en vooralsnog lijken de twee grootste spelers hier geen last van te hebben.
[...]
Ik bedoel; als zowel Android als iOS flink groeien, waar denkt Microsoft dan nog klanten van weg te halen zodra Symbian en Blackberry uit de markt verdwenen zijn ? Misschien van potentiële Sailfish / Firefox / Ubuntu OS-gebruikers. WP is al een tijd op de markt en vooralsnog lijken de twee grootste spelers hier geen last van te hebben.
Nokia komt binnenkort met een 6 inch phablet (met Full HD scherm en Snapdragon 800 cpu) nieuws: 'Afbeelding Nokia Lumia-smartphone met 6"-scherm verschijnt online' en zal daarmee de concurrentie met oa Samsung aangaan. Tot heden was WP qua specs toch meer mid-end wat Nokia op de markt bracht. Ik denk dat er nog genoeg marktaandeel (en dus meer marge) in het hogere segment te winnen valt.
Tablets en hybride notebooks met Windows 8 / Windows RT zijn ook niet bijster populair hoewel er voldoende apparaten zijn die krachtigere hardware hebben dan de Snapdragon 800 CPU. Denk hierbij aan de Surface Pro "tablets" van Microsoft. Ik zie niet in waarom het Windows Phone anders zou vergaan.

Misschien dat andere mensen gevoeliger zijn voor adviesprijzen en sneller geneigd zijn om voor een Windows Phone apparaat te kiezen als deze voordeliger is als de concurrenten met Android of iOS. Voor mij telt de ervaring zwaarder. Windows Phone doet het gewoon niet voor me, ongeacht welke hardware je gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 25 juli 2024 08:05]

Ik heb het niet over tablets, maar over phablets (grote smartphones dus) ;)

De meest verkoste toestellen als de SGS4 zijn 5 inch groot, dus dan zie ik zeker een markt voor 6 inch toestellen met WP. De Note verkoopt ook erg goed, dus er is veel vraag naar.
Er is helemaal geen software voor WP Phablets. Zelfs Samsung heeft die zelf moeten schrijven voor hun S-pen Galaxy Notes.

Alleen dan heb je profijt van zo'n groot scherm. Dus zal Nokia met hun Phablet weer de plank misslaan. Tenzij er binnen nu en morgen ineens spontaan een heleboel apps zijn die gemaakt zijn voor pennetjes.

Samsung had met de Note de perfecte phablet neergezet. Echter vind ik de nieuwste Notes en Galaxies allemaal lelijk. Dat is persoonlijk.
Windows Phone zal steeds verder geintegreerd worden met het desktop OS en met XBox. Die integratie zou gaandeweg voordelen voor de gebruiker met zich mee moeten brengen.

Feit is wel dat als je een goede totaalervaring wil bieden voor de klant, dat je een device als een geheel moet beschouwen. Lees: software en hardware moeten op elkaar afgestemd zijn. Apple weet dat al lang. (En ook zij werken aan een versmelting van iOS met OS X.)

Nu begint het bij de anderen ook te dagen.

Microsoft moet dus meer vat krijgen op de hardware. En niet voor niets dat Samsung aan een eigen OS werkt. Veel minder afhankelijk van een externe partij en veel meer controle en integratie. En dus minder ballast.

Bovendien kan je in het geval van Samsung ook het ganse app- ecosysteem beginnen "vermarkten".
Ik begrijp jou en de bedrijfsstrategie van Microsoft wel. Wat ze doen is natuurlijk geheel logisch, alleen weet ik niet hoeveel mensen er echt op zitten te wachten om enkel Microsoft hard- en software te gebruiken.

Mijn laptop draait Windows 7, mijn smartphone Android. Een tablet hoef ik niet en de XBox One komt er hier niet in (Playstation huishouden, sorry). Ik zou er niet aan moeten denken als ik op ieder apparaat dezelfde tegeltjes-layout te zien krijg.

Natuurlijk wil Microsoft de focus op universaliteit inzetten. Zo hopen ze dat je veel meer van hun producten gaat kopen. Door de software handig op elkaar in te laten spelen en afhankelijkheden te creëren kun je mensen zachtjes dwingen om in je producten te investeren.

Ieder apparaat dat ik in huis heb heeft een eigen doel en gebruikt het besturingssysteem waarvan ik vind dat het de klus het beste klaart. Door overal hetzelfde OS op te installeren neem je de individualiteit weg van het apparaat omdat het overal hetzelfde uitziet. Persoonlijk vind ik dat geen prettige gedachte.

Voor doorsnee gebruikers zal het wellicht wat bijdragen; waarschijnlijk is dat ook de markt waar Microsoft op inspeelt. Gemiddelde gebruikers kun je namelijk van alles wijsmaken en dus makkelijk casseren. Power-users zoals ik kunnen Microsoft gestolen worden. Die zijn in hun optiek alleen maar lastig omdat ze niet met de stroom mee willen en dus geen geld uitgeven. Ook weten power-users in de regel precies wat ze van hun hardware verwachten en zullen eerder kleine upgrades uitvoeren dan nieuwe hardware met Windows 8 kopen.

Maar goed, dat is gewoon mijn bescheiden mening over deze zaak. Microsoft wil haar (bijna-)monopolie doorzetten naar de mobiele markt. Dat dit op de lap- en desktopmarkt meer kwaad dan goed heeft gedaan moge duidelijk zijn. Daarom vraag ik me af of we het wel moeten willen dat Microsoft overal een dikke vinger in de pap heeft.

Iedereen moet het natuurlijk lekker zelf weten, maar ik doe er niet aan mee in ieder geval. Ik gebruik Windows, Android, Linux Mint, maak gebruik van diverse open-source pakketten en koop enkel spelconsoles van Sony. Daarmee heb ik toch een erg divers scala aan soft- en hardware. Persoonlijk lijkt me dat gezonder dan alles van Microsoft kopen. Ontbreekt eigenlijk enkel nog een iPad om het helemaal goed te doen :-)
Ik begrijp je mening. Maar zoals je zelf aangeeft zullen veel gebruikers er wel voor vallen. Zeker van zodra populaire content (TV, on-demand series en films) enkel maar via het Microsoft-kanaal en bijbehorende devices beschikbaar worden gesteld.

Als Microsoft het niet doet, doet Samsung het wel. Of Apple, dat destijds met iTunes een stevige eerste stap heeft gezet.

Het enige wat er nog zou kunnen komen, is een louter web-gebaseerde contentaanbieder voor zowel TV- als on-demand. Of zelfs "gepersonaliseerde TV".

Maar dat kan enkel als Microsoft en co de content-aanbieders tegen dan nog niet onder contract hebben. Het argiument wat ze voor dat laatste gaan gebruiken, is ongetwijfeld de installed-user-base.
@Jack77

Maar het net andersom, Ziggo stelt al haar content beschikbaar via Android en juist niet via WP. De reden is juist omdat de klanten van Ziggo grotendeels Android gebruiken (komt ook een beetje omdat Ziggo al heel lang een Samsung tablet kado doet aan haar nieuwe klanten).

Microsoft heeft op dit moment helemaal geen content-kanaal in Nederland. Op een WP heb je geen Nederlandse zenders.
Microsoft wil dus ook een platform-lock-in. En daarvoor zijn ze al contracten met Viacom/MTV Networks aangegaan. Er zullen er nog volgen.

Hun argument daarbij zal zijn: kijk, we hebben al die XBoxen. Zou het niet leuk zijn als al die gebruikers ook jouw content zouden consumeren (tegen een prijsje)? Lees: we hebben potentieel, op basis van de installed-user-base van een polyvalent device (XBox)

--------

(Nu, waarom zou content absoluut aan een platform moeten gelinked zijn?

Wat als al die content nu eens los van een platform zou worden aangeboden? Dus niet via een app.

Via een dynamische website, bvb. Die onthoudt welk device je gebruikt en een passende interface biedt.

Gewoon inloggen op de site en hopla: content.
Of hooguit een login-app die platformspecifiek is.

Maar ja, daarmee zijn MS en Samsung niet gediend.)

[Reactie gewijzigd door Jack77 op 25 juli 2024 08:05]

Dominic Sunnebo, global consumer insight director at Kantar, had the following to comment on the report:

"Windows Phone's success has been in convincing first time smartphone buyers to choose one of its devices with 42 percent of sales over the past year coming from existing featurephone owners. This is a much higher proportion than Android and iOS. The Lumia 520 is hitting a sweet spot, offering the price and quality that new smartphone buyers are looking for."
Kortom, het kleine aandeel wat ze hebben zit ook nog eens aan de onderkant van de markt. Niet echt ideaal.
Nokia had altijd al hun grootste marktaandeel aan de onderkant van de markt.
Het aandeel door de Lumia 520, inderdaad. Maar er zit boven de Lumia 520 nog andere modellen zover je dat nog niet wist.
Ik verwacht dat iOS dicht bij z'n hoogtepunt zit en daarna marktaandeel zal gaan afstaan. Aan Android en aan Windows.

Android gaat pas over z'n hoogtepunt heen als er een nieuwe concurrent opstaat, dus daar zal MS inderdaad minder aan hebben.
Android. Niets anders. Android is leuk en aardig, maar als je voor dezelfde prijs ook Windows Phone kunt kopen die wel gewoon werkt, dan ligt daar het geld.
Echt? De verkopen zeggen anders... Je kan voor een prikkie de WP van Samsung kopen. Toch krijgen ze hem moeilijk verkocht.
Er zijn genoeg mensen die van Android overstappen op een Windows Phone, de smartphone markt is de desktop markt niet. Op de desktop kan je jaren marktleider blijven, zie Windows, op de smartphone markt moet je echter altijd actief werken, en vroeg of laat komt ook voor Android een einde. Windows Mobile, BlackBerry en Symbian werden eerst ook als onverslaanbaar gezien...
Dat is te hopen ja, maar verwacht dat ze ondanks eerdere ontslagen nu toch weer een hoop mensen de deur zullen wijzen. Al dan niet via een 'natuurlijke' manier door allerlei activiteiten te verhuizen naar bijvoorbeeld de VS.
Heb net even de persco zitten beluisteren en de aankoop van Nokia door MSFT is eigenlijk heel logisch gezien vanuit beide partijen.

MSFT kan het financieel niet verantwoorden wanneer het €20 per verkochte Windows Phone omzet creëert om €30 aan marketing R&D en Marketing kosten er tegen aan te knallen. Hetzelfde geldt voor Nokia alleen vanaf de andere kant.
MSFT verdient straks op iedere (Nokia/MSFT) Windows Phone veel meer en kan dus ook meer investeren om R&D en marketing te accelereren.

Zakelijk is het een hele duidelijke en goed doordachte overname. Ik hoop alleen dat het emotionele vlak de overname niet de kop gaat kosten. Veel mensen hebben veel met Nokia, maar niets met MSFT en dat kan ontzettend tegen ze gaan werken.

MSFT heeft nu IIG de beste telefoon hardware fabrikant in handen. Dat zal objectief niet snel worden tegen gesproken. Nu moeten ze er voor gaan zorgen dat Windows op niveau gaat komen! Want daar lopen ze nog echt stevig achter.
Die 5 miljard lijkt me geen probleem maar die 32000 werknemers zit je als MS niet op te wachten lijkt me. Daarnaast is de mobiele os markt is bij lange na niet zo lucratief als de traditionele software OS markt.

Bedrijven betalen nu belachelijke bedragen voor de diverse MS licenties, lijkt me sterk dat die "winst" van mobiele OS daar significant aan gaat bijdragen. Met een paar euro per mobiel op een oneindig aantal loopt het natuurlijk wel op.

Maar als je vervolgens zelf je telefoons gaat produceren dan stap je dus af van het licentie model en moet je het van de winst op het product hebben (maar ook kosten dragen zoals marketing). Producten produceren en verkopen echt een aspect waarop MS veel expertise heeft (Zune en Surface beiden commercieel niet succesvol).

Verdienen op hardware is ook zeker niet iets wat makkelijk te doen is. Zie de winsten van Blackberry en HTC (en het uit elkaar vallen van Sony-Ericsson). Ook het "succesvolle" Samsung zit met een marge van 11%. Dat is echt peanuts voor een bedrijf als MS (27%).

Het is eigenlijk een beetje een wanhopige zet want dit gaat gewoon marge drukken (vaste kosten omhoog, inkomsten per product omlaag). Microsoft had zich beter achter de oren kunnen krabben en bedenken waarom het na Windows Mobile 6.1 mis ging. (Hint; verbieden uitbreidbaar geheugen toe te passen).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 juli 2024 08:05]

Inderdaad verwacht maar toch jammer dat het roemruchte Nokia nu sneuvelt.
Want het lijkt op een herhaling te worden van Motorola en Google.

De naam Nokia is niet meer zo sterk, vooral bij de jonge doelgroep. Het zal denk ik niet lang duren voordat er Microsoft als naam op komt te staan.
Toch zeker 10 jaar... En bovendien, waar woont die jonge doelgroep die jij kent? Elders op de wereld ligt dat anders.
Dus vanaf nu krijgen we enken nog Windows Phone van Microsoft/Nokia zelf? Want welke fabrikant gaat nu concurreren met Microsoft zelf? Domme zet lijkt het me.

Doet mij een beetje terugdenken aan het 3Dfx verhaal. Die dachten ook wel zonder hun trouwste afnemers te kunnen en gingen dus maar lekker videokaarten maken met als gevolg dat hun afnemers en masse voor nVidia en ATI kozen. En we weten allemaal wat er van 3Dfx is overgebleven...
Nee, dit zie je helemaal verkeerd. Microsoft blijft volgens eigen zeggen inzetten op een constructie met OEM's.

De overname is bedoeld om meer grip te krijgen op de ontwikkeling van Windows Phone en het windows platform in zijn geheel. Daarmee hopen ze een groter marktaandeel te krijgen (15% van alle smartphone in 2018, wat mij niet erg ambitieus over komt) zodat Windows (Phone) in zijn geheel weer interessanter wordt voor de OEM's. Met de groei van de smartphonedivisie hopen ze ook meer omzet te kunnen gaan draaien in de tabletmarkt en een goede tabletmarkt moet weer een positief effect hebben op de pc verkopen. En dan is het cirkeltje weer rond.

Of ze dat ook daadwerkelijk gaat lukken, daar is mijn glazen bol wat mistig over ;)
Apple vaart bij die strategie inderdaad slecht. En Google doet het ook verkeerd in jouw ogen met Motorola.
Voor mensen die de begintijd van mobiele telefonie hebben meegemaakt, is het toch ongelooflijk dat Skype duurder was dan Nokia.
Tja, dit kan natuurlijk alles met de verwachte bedrijfsresultaten van Nokia te maken hebben, al hoewel ik had verwacht dat het bedrag voor de goodwill die met dit soort acquisities ook vaak een rol speelt wel veel hoger zou liggen.

Is er trouwens al een standpunt bekend van de Finse overheid? Zo jah, is deze bijvoorbeeld nog bij machte om de deal af te blazen?
Ja, de Finse Overheid kan de boel nog afblazen.
Maar het zal dan een keuze worden:
* Nokia Devices laten overnemen door een goede 3rd party (zoals Microsoft) en kwaliteit en banen behouden
* Nokia Devices laten overnemen door een 3rd party als Huawei en waarschijnlijk kwaliteit en banen verliezen
* Nokia Devices zelfstandig door laten gaan met als gevolg dat er over 2 jaar misschien meer dan 5000 mensen op straat staan (want verder afslanken zullen ze dan echt moeten)
Je moet de relevantie voor de Finse economie niet overschatten. Slechts 4.700 van de 32.000 banen die naar Microsoft gaan zijn in Finland (bron). Het ownership en management gaat natuurlijk wel direct uit Finland, maar dat is meer een prestige-kwestie dan dat er economische waarde bij komt kijken.
Skype is 1 van de grootste telco's ter wereld.
Anoniem: 382732 @desmond3 september 2013 08:59
De begintijd van de mobiele telefonie is geschiedenis. Het gaat om het hier en nu en de toekomst.
Ik ben benieuwd wat dit betekend voor de toekomst van WP, aangezien Nokia nogal eens commentaar had op de bedrijfsvoering van MS. Dat zal nu wel over zijn.
Ik vraag me eerder af wat het gaat betekenen voor de niet-WP phones van Nokia. De Asha lijn werd een heel leuke lijn, met toestellen zoals de 208:
nieuws: Nokia kondigt goedkope 3g-toestellen 207 en 208 aan

Dual SIM, net smart genoeg om beperkt online te zijn, fysiek toetsenbord. Gewoon een telefoon zoals die waarmee Nokia groot is geworden. Ik ken een aantal mensen die aan het wachten zijn tot dat ding in NL verkocht gaat worden. Maar is de Asha lijn nu niet ten dode opgeschreven?

@Dark_man: ja, dat bedoel ik. Maar heeft de Asha lijn binnen MS toekomst?

[Reactie gewijzigd door Jan-E op 25 juli 2024 08:05]

Er is toch niemand die zegt dat Nokia nu een soort van Apple wordt met alleen high-end telefoons. Nokia gaat de komende jaren zeker niet van de ene op de andere dag stoppen met de Asha lijn, die investeringen zijn nu gemaakt, zou maar dwaas zijn om dat gewoon weg te gooien.

Het zou wel kunnen dat MS besluit op termijn te stoppen met fysieke toetsenborden en de WP-lijn over het volledige gamma uit te breiden, maar zo ver is het nog niet. En moest dat gebeuren, en je kunt echt niet leven zonder toetsenbord, dan zul je wel een voorraadje kunnen inslaan ;). Maar die niche zal wel blijven bestaan denk ik.
Wie weet dat MS WP7 in leven houd, om zo een low budget lijn te hebben. Asha heeft wat uiterlijk betreft heel veel weg van Meego/Symbian^3, dus dat past niet echt bij MS. MS zal nooit de low budget lijn afschieten, dat is juist de markt waarin Nokia nog regelmatig marktleider is!
WP werkt ook met fysieke toetsenborden, zie de Dell Venue Pro.

WP7 in leven houden heeft m.i. weinig zin. Over een jaartje zit zelfs de allergoedkoopste telefoonhardware al aan de minimum eisen voor WP8, waarom dan een verouderde kernel blijven onderhouden?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 08:05]

Microsoft neemt ook de Asha lijn over.
Grote kans dat Bill Gates hier nog wel wat mee wil gaan doen. Het blijft toch een telefoon die vooral in ontwikkelingslanden en de minder rijke landen in deze wereld populair zijn (of worden)
Nee, dat heeft geen toekomst. Maar dumbphones hebben toch geen toekomst. Daar gaat nog enige tijd overheen en voor die tijd hebben ze echt nog voldoende toestellen en ontwikkeling in de pijplijn zitten.
"Dumbphones" zijn echt populair in Azie, Zuid-Amerika en Afrika (misschien niet bij urban elites, maar dat is maar een klein deel van de miljarden mensen in deze werelddelen).. Zullen dus nog wel wat jaartjes blijven bestaan.
Misschien dat je straks met elke laptop en WP kan gooien, net zoals de 3310? ;)

OT: Ik vermoed dat, zoals in elk volwassen bedrijf, het commentaar intern maar net zo hard gevoerd kan worden :)
Dat commentaar was volgens mij terecht. Voordeel voor MS is dat deze mensen nu bij hun werken, dus wellicht dat de ontwikkeling van WP daarmee ook versneld.
Wat een bizar laag bedrag trouwens. Nokia is een van de grootste leveranciers van netwerkapparatuur. Niet zo groot als Huawei, maar toch niet zo klein als 5,5 miljard euro?
Ze nemen Nokia deels over, alleen de mobiele telefoondivisie.
En de patenten. Heel belangrijk en waarschijnlijk veel meer waard dan wat er nu voor wordt betaald.
Ze nemen de patenten niet over. Ze kopen een licentie op de patenten
Het gaat niet om de netwerkdivisie, maar die is ook niet zo heel veel waard hoor. Nog niet zo lang geleden heeft Nokia Siemens (50% aandeelhouder in de joint-venture NSN) uitgekocht voor 2,2 miljard USD. De netwerkdivisie zou dan iets van 4,5 miljard dollar waard zijn.

NSN staat 3e of 4e, ver achter Ericsson (#1) en Huawei (#2), dus zo groot zijn ze niet.
Maar nu ze uitgekocht zijn maakt het de overname vast een stukje makkelijker.
Misschien een leuke aankoop voor Huawei .. (zaten die inmiddels al niet in Finland?).
Krijgen ze vast anti-trust problemen mee. Alcatel zou het wel mogen, maar kunnen die het?
het gaat enkel over de afdeling die mobiele telefoons maakt, niet om de telco en netwerkapparatuur afdelingen
Ik blijf erbij, Nokia had net als Samsung telefoons moeten gaan maken en gebruik maken van Android en WP. Je kan beter op meerdere paarden wedden, Android is de redding geweest voor Samsung dat nog nooit een goed OS voor telefoons heeft kunnen maken.
Nu braken ze elke maand een paar zogenaamde "nieuwe" Galaxy telefoons uit en kan je er bijna niet meer omheen als je een telefoon wilt gaan kopen.
Nokia was altijd de eerste keuze omdat ze gewoon bouw technisch goede telefoons maakte.
En hoe kan Nokia zich dan onderscheiden van het alomaanwezige Samsung?
zelfde als ze nu doen; mooie degelijke toestellen maken, met unieke features (camera module bijvoorbeeld)
Werkt dus niet. HTC en Sony maken de betere telefoons, maar die slaan niet aan. Er valt niet te concurreren tegen een Samsung dat zoveel cash heeft. Tenzij MS achter Nokia staat en dan kan er opeens veel meer :)
Nokia had haar interne strijd tussen Symbian en Meego/Maemo beter op orde moeten hebben zodat ze wel op tijd een nieuwe richting in hadden kunnen slaan. De techniek en platform waren er, maar zijn van binnen het bedrijf mislukt.
Maar Nokia en Microsoft hebben nu wel de mogelijkheid om gezamenlijk een serie smartphones te maken waar de software en hardware perfect op elkaar aansluit met betere prestaties en hogere veiligheid tot gevolg. Ze zouden hiermee zelfs een stuk marktaandeel van de zakelijke markt kunnen opeisen. Mits ze ook de juiste ondersteuning en bijbehorende diensten bieden om de zakelijke adoptie te versnellen. Denk aan hulp bij het ontwikkelen van specifieke bedrijfsapps, e.d.
Zakelijke markt... leuk... maar her en der klinkt het toch alsof Microsoft vol gaat voor "consumerization" (Wikipedia: "the growing tendency for new information technology to emerge first in the consumer market and then spread into business and government organizations".)
Anoniem: 471387 3 september 2013 08:36
Toch wel een beetje jammer voor Nokia, vroeger waren ze niet van de markt te slaan iedereen wilde een Nokia. Tegenwoordig zie ik bijna niemand meer met eentje.
Ben benieuwd hoe Nokia zich gaat ontwikkelen onder het regime van Microsoft is het een goede keuze geweest of niet dat zal zich nog uitwijzen.
Het fraaie is dat het smartphone bezit zich gemiddeld elke 2 jaar ververst. M.a.w. elke 2 jaar nieuwe kansen!
In sommige ontwikkelingsgebieden is het Nokia zaad nu gezaaid via de voordelige Asha lijn.
Mensen zitten niet vast aan een OS. Maar vaak aan een Ecosysteem met aangekochte apps en dingen die werken alleen bij dat ene Ecosysteem.

Dus jij kan wel zeggen elke 2 jaar. Maar er zit wel meer haken en ogen aan een overstap.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 25 juli 2024 08:05]

Benieuwd ook op wat voor termijn Nokia haar locatiediensten verder beschikbaar stelt aan andere WP bouwers.
de huidige positie is deels te wijten door de samenwerking/regime met MS (zie de statements die hier over Elop worden gedaan)
Nokia zit in zwaar weer (was ooit 's werelds grootste) en uitte al geruime tijd kritiek dat Microsoft te langzaam nieuwe functies toevoegd aan Windows Phone. Ook het feit dat Huawei zat te azen op Nokia denk ik dat het samenvoegen van Nokia en Microsoft uiteindelijk de beste optie is.

Kom maar op met die nieuwe Lumia telefoons en tablets :9
Dat zouden ze bij Nokia inderdaad moeten maken, Lumia tablets. Ik zie het al voor me, de Lumia tablet 920, de. Meest innovatieve lylumiabtablet
Laatste nieuws niet echt gevolgd zeker?
De lumia tablet met windows RT staat op punt uit te komen
Da's nog steeds niet zeker. Eerst de phablet toch?
Euhmm, ik heb niks gezegd, maar ik was twee weken op vakantie, dus ik deed niet echt dingen volgen
Op een of andere manier verwacht ik nu helemaal dat MS met de Surface naam gaat stoppen en hun tablets onder gaat brengen in deze nieuwe (Nokia) telefoon divisie.

Maar goed, we zullen het zien, in de 2e helft van 2014 zal vast veel meer duidelijk zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.