Omzet elektronicawinkels daalt flink

De omzet van elektronicawinkels is dit voorjaar met meer dan 10 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarbij gaat het om winkels die hun waar hoofdzakelijk in fysieke winkels aanbieden. Webwinkels zagen hun omzet juist flink stijgen in dezelfde periode.

Retailers die hoofdzakelijk in fysieke winkels elektronica aanbieden, hadden een omzetdaling tot 81 procent van de gemiddelde kwartaalomzet in 2010. Dat is fors minder dan de 91 procent van een jaar geleden. De dalende lijn is nieuw; tot aan dit jaar bleef die omzet ongeveer gelijk. Het CBS, dat de cijfers publiceert, spreekt van de grootste daling in vier jaar. Het CBS rekent met een indexcijfer, waarbij het gemiddelde over heel 2010 als 100 wordt gezien.

Waar elektronicawinkels het slecht doen, boekten webwinkels juist een forse stijging. Hier steeg de omzet met ruim 10 procent naar 115 procent van het gemiddelde over heel 2010. De detailhandel in totaal, waarin alleen apotheken niet zijn meegerekend, had te maken met een lichte daling.

De omzetdaling bij elektronicawinkels heeft forse gevolgen gehad. Veel winkels gingen in de afgelopen maanden failliet, zoals Block, iCentre en Harense Smid. Ondanks de stijging bij webwinkels vonden daar ook enkele faillissementen plaats, zoals Salland. Veel van die bedrijven maakten wel op de een of andere manier een doorstart.

CBS: omzetontwikkeling detailhandel, elektronicawinkels en webwinkels (Q2 2013)

Data: CBS, illustratie: Tweakers. Illustratie gemaakt met Infogr.am.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-08-2013 • 13:46

174

Reacties (174)

174
169
134
9
0
6
Wijzig sortering
Tsja, ik vind het niet vreemd:
- Online goedkoper
- Online meer keuze
- Online meer op voorraad en dus snel geleverd
- Online makkelijk even vergelijken en reviews opzoeken
- Online geen opdringerige verkopers

Voor mij geen redenen meer om in een normale winkel te kopen. Ik ben daarentegen wel "online winkel trouw". Ik kies niet perse de goedkoopste, maar online winkels waar ik vaker bestel en wat me goed bevallen is. Kleine electronica, nieuwe geluidinstallatie en vorige week nog een nieuwe wasmachine.. Voor 21:00 besteld en de volgende dag in huis. Vooruitgang? Ik vind van wel hoor. Bij een mediamarkt of andere electronicazaak rondlopen heb ik toch nooit "gezellig" gevonden :p
Als het prijsverschil tussen MM en een webshop niet al te groot is koop ik liever bij de MM.
Gewoonweg omdat je daar langs kan gaan als je een probleem heb.

De marges op elektronica zijn tegenwoordig laag. Dus hoge volumes draaien.
MM heeft in mijn ogen dan ook meer acties dan vroeger.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 23 juli 2024 23:58]

Het enige voordeel dat ik zie aan een fysieke winkel is dat je er snel naartoe kan rijden met je defect product en (mits wat geluk) meteen een nieuw exemplaar meekrijgt. Bij een webshop ben je minstens een paar dagen kwijt.
Met een paar wachtenden voor je duurt het toch al gauw 20 min. bij de MM. Beetje zonde van je lunchpauze.
En je kan de producten vasthouden.
10 jaar geleden niet nodig toen was alles degelijk maar tegenwoordig met de wegwerp economie toch zeker geen overbodige luxe.
Ik wil graag even iets vasthouden voor ik het koop om te voelen of het wel degelijk is Zonder het vast gehouden te hebben koop ik geen electronica.

Zelfs als fisieke winkels ooit verdweinen hoop ik dat er fabrikanten stores komen waar je producten kan bekijken en even kan voelen anders weet je gewoon niet meer wat je koopt.
De hele clue van de detailhandel was altijd het onweten van de klant:
- Niet weten wat ze willen hebben
- Niet weten wat een product elders kost.

Met het internet heeft de klant meer kennis:
- Doormiddel van reviews en gebruikerservaringen weten klanten wat ze willen hebben
- Doormiddel van prijsvergelijkingssites weten klanten wat een product elders kost.

Hierdoor zijn klanten moeilijker om te praten om een inferieur product voor veel te veel geld aan te schaffen. Ik denk dat dit de oorzaak is van de daling in omzet.

De laatste strohalm is de generatie mensen die niet erg wegwijs is op het internet. Maar dat duurt nog 20 jaar en die generatie is er niet meer.

In mijn ogen is de complete detailhandel een en al werkverschaffing. De wereldwijde logistiek en informatievoorziening is meer dan vergevorderd genoeg om alle detailhandel op te doeken. Rechtstreeks bij de fabrikant of importeur bestellen dus. Webshops als Bol.com en Amazon zullen puur een index en betalingsverwerker zijn, die stap hebben ze in principe al genomen door andere verkopers via hun site producten aan te laten bieden.
Het is toch wel jammer, de levendigheid van een centrum gaat hierdoor toch wel verloren. Vooral in de wat kleinere steden waarbij er nog echt een aantal centrale winkelstraten zijn is het toch wel een kleine ramp al die lege panden.

Wat wellicht nog een grotere ramp is, is het aantal arbeidsplaatsen wat hiermee verloren gaat. Want waar moeten die mensen nu aan de slag? Zoals eerder al gezegd hebben webwinkels veelal minder personeel nodig, dus blijven er mensen over. Persoonlijk koop ik dan liever iets in de winkel dan dat de belastingen weer omhoog gaan om de uitkeringen te kunnen blijven betalen.
De omzetdaling bij elektronicawinkels heeft forse gevolgen gehad
Is deze omzetdaling niet ook juist (deels) een gevolg van dat er minder fysieke elektronicawinkels zijn?
Lijkt me niet; als de winkels genoeg omzet zouden hebben gaan de bedrijven niet failliet. Lijkt me dat er minder winkels zijn omdat er bepaalde ketens uit het straatbeeld verdwijnen
Omzet is een bedrijfseconomische term die duidt op het totaalbedrag van verkopen van een bedrijf (organisatie, rechtspersoon) in een bepaalde periode en bestaat uit twee componenten, prijs * afzet (verkochte hoeveelheid).

Zegt nog niets over de verliezen die je hebt moeten nemen omdat er ook een crisis de laatste jaren flink huis heeft gehouden. Kijk maar naar Impact Retail (moederbedrijf It's Electronics, Modern.nl en Prijstopper, totaal 117 winkels). Wel genoeg omzet, maar kon niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Gevolg: faillissement, omdat er ook geen garantstelling meer van banken was of investeerders. Zo'n faillissement drukt natuurlijk wel enigszins op een omzet grafiekje voor de hele branch, het was geen kleine keten.

Overigens had dit artikel ook net zo goed "Flinke omzet stijging online electronica winkels" kunnen heten, laten we vooral positief blijven }:O
Niet helemaal natuurlijk

Omzet is niet iets waar je echt succes op kan aflezen
Ons bedrijf heeft maar de helft van de omzet van voor de crises.
Wel maken we nu 20% marge ipv 7% voor de crises

Al met al gaat het op dit moment dus beter
Is dat dan omdat inkoopprijzen lager zijn of de verkoopprijzen hoger zijn?
Operationele kosten zijn omlaag. Ook zijn we andere product categorieën gaan voeren waar de marges hoger liggen en houden een minimale voorraad aan om zo de valuta invloeden te minimaliseren

Maar daar ging het niet om :P
Lijkt me niet; als de winkels genoeg omzet zouden hebben gaan de bedrijven niet failliet.
Het gaat mij erom dat de uitspraak hierboven een +2 krijgt terwijl omzet zo ontiegelijk niets zeggend is. Als jij 1 miljard euro omzet hebt maar je operationele kosten 1.1 miljard zijn dan kan je wel zo'n hoge omzet hebben maar failliet zal je uiteindelijk wel gaan

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 23:58]

Omzet is niet alleszeggend, maar zeker niet nietszeggend. Het geeft een idee van volume en soms marktaandeel. Een bedrijf kan best een hoge omzet hebben met een kleine of negatieve marge. Met een paar ingrepen kun je vervolgens heel erg veel winst maken, omdat de basis van je volume groot is.
Of omdat ze lekker gesaneerd hebben, niet rendabele producten niet meer aanbieden, ander verdienmodel, etc.
Onze omzet is ongeveer gelijk gebleven en wij maken meer winst dan 2008 (voor de crisis) maar met +/- 45 man/vrouw minder, in Nederland dan. Wij hebben wel Russen en Chinezen in dienst genomen.

Het is weliswaar geen elektronicaketen maar een software house maar het gaat natuurlijk niet echt om de omzet maar de winst na belastingen...
Omzet is helaas niet alles. In het huidige economische klimaat gaan steeds meer mensen opzoek naar een betere prijs. De webshops kunnen in deze tijd meer stunten met de prijzen dan elektronica winkels, zij hebben minder operationele kosten dan een fysieke winkel, waardoor de uiteindelijke winst ook minder is.

Operationele kosten moet je denken aan;
* Transport kosten; Een elektronica winkel krijgt het meestal uit een hoofd-magazijn binnen. Bij een webshop is het in de meeste gevallen op 1 vaste plek.
* Personeelskosten; Je hebt zowel op de verkoopvloer als bij de back-office minder mensen nodig.
* Onderhoud; De winkel moet in het algemeen ook nog onderhouden worden op het gebied van uitstraling en dergelijke.

Daarnaast moet er ook nog gekeken worden naar de kosten van de IT. Media markt-Saturn IT Systemen zijn gigantisch groot en de kosten zijn ook nog hoog, maar bij kleinere winkels is het weer lager.

Daarnaast zijn de marges op bepaalde - en vooral hoofd - producten steeds kleiner geworden, dat komt omdat fysieke winkels prijzen vergelijken met webshops en proberen rond dezelfde getallen te zitten, waardoor de fysieke winkels het vaak moeten hebben van up-selling en diensten bijverkopen.

Kortom. Mensen gaan steeds liever op het internet kopen i.v.m. de netto-kosten die lager zijn, waardoor de fysieke winkels minder omzet hebben. Doordat de kosten hoger zijn en de marges kleiner is de winst van de onderneming ook flink aan het afnemen. Hele zware tijden voor fysieke winkels.
Is deze omzetdaling niet ook juist (deels) een gevolg van dat er minder fysieke elektronicawinkels zijn?
Nee. Wanneer jij je nieuwe TV in een winkel wilt kopen, dan zijn er nog steeds genoeg winkels waar je dat kan doen. Het zijn er bv. alleen nu 5 i.p.v. 6. De overgebleven winkels zien hun omzet dus iets stijgen.
Wat wel een effect zal hebben zijn de prijsvechters en aanbiedingen. Of een TV voor de adviesprijs of voor een aanbiedingsprijs wordt verkocht maakt natuurlijk uit voor de omzet. Steeds meer winkels hebben het moeilijk en proberen extra omzet te genereren (voor hunzelf) met aantrekkelijke aanbiedingen. Dat trekt in eerste instantie omzet weg bij hun concurrenten, die op hun beurt met aanbiedingen komen. Dan ontstaat er een situatie waarin het verkoopvolume gelijk blijft, bij een lagere omzet en een lagere winstmarge. De winkels krijgen het dan nog moeilijker, maar wie niet meedoet prijst zich sowieso uit de markt. Wanneer er iemand omvalt geeft dat iets lucht, omdat het verkoopvolume over één winkel minder verdeeld wordt. Maar door de groei van de webwinkels wordt dat volume voor de fysieke winkels ook steeds kleiner.

De moeilijkheden zullen minder worden wanneer het publiek weer denkt dat ze ruimer bij kas zitten en meer geld kunnen uitgeven. Dan gaan ze niet meer voor de goedkoopste TV, maar voor een nieuw model met alle toeters en bellen. Dan accepteren ze het dat de TV niet is afgeprijsd.
Dan willen ze de TV ook eerst in het echt in de winkel bewonderen en is de verleiding erg groot om hem meteen mee te nemen i.p.v. dat je dan thuis op zoek gaat naar een goedkopere webwinkel en dat je ook nog moet wachten tot de TV bezorgd wordt.
Deels dus wel, want mensen die nu een eind zouden moeten rijden voor een winkel ipv even om de hoek, gaan nu eerder via internet bestellen. De drempel naar de winkel wordt hoger, de drempel via internet bestellen wordt lager voor "behoudende" mensen.
Nee, er zijn minder winkels omdat er omzetdaling is. En als je net een paar procent marge maakt is een paar procent omzetdaling voldoende om in het rood te vliegen....
Hebben ze al aangekondigd Tweakers aan te klagen vanwege de pricewatch? Het is natuurlijk zo dat als ik een bepaald product online voor 50 euro goedkoper kan krijgen, ik 'm online bestel. En het is echt zo dat de prijsverschillen soms schrikbarend zijn. Met name telefoons en tablets.
Anoniem: 126717 @Framoes13 augustus 2013 13:59
En het is echt zo dat de prijsverschillen soms schrikbarend zijn. Met name telefoons en tablets.
En andere electronica is net zo erg. Een simpel vrij populair voorbeeld:
pricewatch: Canon EOS M + EF-M 18-55 f/3.5-5.6 IS STM + Speedlite 90EX Zwart
€ 349,- voor de laagste prijs, en € 579,- voor de hoogste. Beide zijn winkels die ook fysieke winkels hebben.

Ik peins er niet over om niet op de pricewatch te kijken, en gebruik de tweakers app vaak om te scannen in de winkel tot ergernis van de verkopers.
Ik kan mijn geld slechts 1 keer uitgeven, dus let op de kosten. Maar als het een minimaal verschil is ten opzichte van de winkel om de hoek loop ik daar naar toe.
Of doe het nog mooier: plan een leuk weekendje weg met vrouwlief naar Zwitserland en koop daar al je elektronica met slechts 8% BTW. Of Luxemburg voor 15% of Duitsland met 19%. Of bestel (via eBay bijv) online bij verkopers uit die landen, ook dan heb je het BTW voordeel én geniet je van het lagere prijspeil wat o.a. Duitsland zo interessant maakt. Op mijn laatste ritje heb ik zo ruim € 700,- bespaard tov de Nederlandse prijzen. Tip: koop zo veel mogelijk tegelijk, want dan heb je a) het BTW voordeel, b) het lagere prijspeil én c) kwantumkorting.
Todat je een defect hebt en even terug naar Zwitserland mag rijden danwel PostNL kan gaan spekken.
Ik ben - afkloppen - de afgelopen 15 jaar nog nooit terug geweest met een defect, en het enkele defect kon ik zelf repareren of het toestel was al 3 of 4 keer afgeschreven. En voor de genoemde korting wil ik best wat risico lopen.
De prijzen in Zwitserland ex BTW zijn dan wel weer hoger, waardoor je onderaan de streep niet eens zo veel voordeliger uit bent.
Tuurlijk joh, lekker handig.... Net of iedereen daar zomaar even heen kan gaan. En sowieso is Duitsland echt niet goedkoop met electronica. Zit echt wel op hetzelfde prijspeil als in Nederland. Daarnaast zit je met de garantie. Als je geluk hebt geeft een fabrikant europesche garantie, maar daar zou ik niet op gokken.
pricewatch niet blind op kijken! Folders zijn ook nog leuk! Samsung young simlock vrij bij kijkshop (fysieke winkel) 100 euro (nu niet meer hebben ze 20 euro omhoog gegooid :/) en dan nog 20 terug van samsung totaal €80. Voor 100 / 80 euro heb ik niet in prichwatch gezien.

Philips 46PFL3807 | 3H PRIJS €493 | 100Hz LED TV. Bij prichwatch voor €586
Oke wel laatste voorraard. Maar wel even verder kijken dan pricewatch lang is :P

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 23 juli 2024 23:58]

Soms is het ook gewoon het gemak.
Stel je zit een hele dag op internet te kijken naar tablets of telefoons om je keuze te bepalen. Uiteindelijk ben je er uit en kun je kiezen tussen de winkel in de buurt of een webshop die € 50 goedkoper is en 3 tot 5 dagen bezorgtijd heeft. Ik weet niet of ik in alle gevallen ga wachten.
En waarom zou een prijsvergelijkingssite dan aangeklaagd moeten worden?
Het was een grapje. Grote industrieën geven eerst een ander de schuld van hun dalende inkomsten, voor ze bij zichzelf te rade gaan.

Ik geef toe, het was een beetje vergezocht.

[Reactie gewijzigd door Framoes op 23 juli 2024 23:58]

Je ziet vaak dat men in de winkel gaat kijken om vervolgens het toestel, wat dan dan ook mag zijn, online te bestellen voor de goedkoopste prijs. Wat hier vervolgens aan te doen is....
Dat zal dan op termijn waarschijnlijk ook wel de trend worden. Je zult gaan zien dat grote merken "kijkwinkels" gaan openen waar consumenten het product kunnen proberen en eventueel bestellen maar waar het doel voornamelijk is om de producten ten toon te stellen.

Nogal wat merken werken graag met retailers en zullen dan ook meestal de adviesprijs rekenen in hun "kijkwinkels" terwijl andere distributeurs dan op prijs zullen kunnen concurreren.

Hoewel ik zelf ook graag een fysieke winkel binnenstap, ben ik ook iemand die meestal online koopt. Ik vrees wel dat retailers het zeker niet gemakkelijker zullen hebben in de komende jaren.
Als je daarmee doelt op winkels zoals de Kijkshop, moet ik je helaas teleurstellen. Want met deze winkels gaat het namelijk ook niet geweldig.
Nee. Hij doelt vermoedelijk op merkgerelateerde showroom-winkels, zoals bijvoorbeeld Apple die heeft en Dell in sommige landen. Ik weet niet of dat de toekomst is, maar het zou kunnen. Ik vraag me alleen af of die dan nog wel in een traditioneel winkelcentrum willen zitten. Misschien in een tussenfase wel, tussen de duurdere exclusieve boutiques en dergelijke. Uiteindelijk verwacht ik dat 'shoppen' grotendeels zal verdwijnen en dan kunnen die showrooms net zo goed op een industrieterrein zitten. Goedkoper, en mensen komen toch gericht voor een merk.

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor winkels die, naast een fysieke winkel, ook een webwinkel hebben. Mijncityfoto in Eindhoven bijvoorbeeld. Absolute topzaak (zeker ook fysiek!), relatief lage prijzen (zelfs voor een webshop) maar toch al het aanbod wat je kunt verzinnen. Persoonlijk denk ik dat dat de toekomst is, al merk ik bij mezelf dat ik steeds minder de behoefte heb om iets in het echt te zien voor ik het koop. Het is meer de (schijn)zekerheid dat je met een defect product naar een bestaand adres kunt die mensen naar fysieke winkels trekt.
Daar heb je wel gelijk in. Ik denk echter wel dat een winkelcentrum met deze winkels meer publiek trekt dan een afgelegen parkeerterrein met dezelfde winkels.
Wat daaraan te doen is, is:
1) goede service door mensen die weten waar ze het over hebben
2) prijs niet te veel hoger dan op het web
3) dezelfde maand/week bedenktijd als op het web
4) wettelijke garantie waar niet moeilijk over wordt gedaan
5) geen verouderde producten, of tegen minderprijs
Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar vooral jouw punt 2 is moeilijk te combineren met de andere vier punten die je noemt. Want die andere punten kosten een verkoper gewoon geld. Vooral 1 en 5 kosten echt veel geld. En 3 en 4 ook, hoewel ik met jou van mening ben dat de winkel daar uiteindelijk ook bij wint.
Apple doet het, om een voorbeeld te noemen. Zulk soort winkels, branded stores, zullen het straatbeeld overnemen. Met name in de grote steden is dit al een aantal jaar de trend, in kleinere steden komen simpelweg minder winkels. Er is momenteel ook een aantoonbaar overschot, dus het verdwijnen van winkels is geen zonde.
Apple doet de bovengenoemde punten juist niet. Lees even het topic in het shopping forum. Ze sturen je weg als je klachten heb, moet je een afspraak maken. Wettelijke garantie staat apple juist bekend om dat ze zich daar zo veel mogelijk niet aan willen houden. Oude producten vragen ze nog steeds de hoofdprijs voor. Dus ik snap je vergelijk niet helemaal :+
Zijn anders nog genoeg mensen, waar vanavond o.a. de TV van kapot gaat, snel naar MM rijden en nieuwe kopen, want oh oh 1 uur zonder TV is een ramp.
Tuurlijk, maar het merendeel van aankopen is toch weloverwogen en niet impulsief. En voor hen gaat het wel op dat ze gaan kiezen in een fysieke winkel om dan online te kopen wegens goedkoper.
En dan op aanbetaling :P want er is geen spaarcent op de bank.
Webwinkels profiteren momenteel van dit soort situaties. Ze verkopen dus meer - tegen minder kosten - omdat fysieke winkels de consument de producten toont. Webwinkels doen ook aan (voorlopig nog gedoogde) valse concurrentie door in panden zonder winkelvergunning kijk- en koopdagen te organiseren.

Al met al is de webwinkel in opkomst en dat zal ook zeker nog even zo blijven, maar door het verdwijnen van fysieke winkels en eventuele maatregelen (bv. betalen om uit te proberen en advies te krijgen in de fysieke winkel als je niks koopt en bv. het eisen van winkelvergunningen voor webwinkels met fysieke locatie) zal de situatie op den duur anders worden.

Uiteraard gaat online verkoop een flink deel van de markt pakken, maar ik vermoed dat winkels meer op beide terreinen (fysiek en online) actief zullen gaan worden. We willen toch nog graag lekker die binnenstad in kunnen! Ook al is het dan misschien niet voor de harde waren...
Al met al is de webwinkel in opkomst en dat zal ook zeker nog even zo blijven, maar door het verdwijnen van fysieke winkels en eventuele maatregelen (bv. betalen om uit te proberen en advies te krijgen in de fysieke winkel als je niks koopt en bv. het eisen van winkelvergunningen voor webwinkels met fysieke locatie) zal de situatie op den duur anders worden.
Ik vrees dat maatregelen zoals "betalen om uit te proberen" en "betalen voor advies" er enkel voor gaan zorgen dat fysieke winkels nog minder kopers aantrekken. Je ziet nu al vaak webwinkels die met één klik een chatsessie met een medewerker kunnen opzetten waardoor je dadelijk van advies wordt voorzien. Betalen om uit te proberen zie ik niet gebeuren. Mensen gaan nooit, maar dan ook nooit betalen voor iets dat vroeger gratis was.
Je ziet vaak dat men in de winkel gaat kijken om vervolgens het toestel, wat dan dan ook mag zijn, online te bestellen voor de goedkoopste prijs. Wat hier vervolgens aan te doen is....
Onzin, dat zag je misschien in 2006/2007 (toen ik zelf nog in een winkel werkte) maar vandaag echt niet meer. Mensen kijken gewoon direct online, zoeken naar reviews en vervolgens via Kieskeurig naar een goede prijs/verzendkosten. Wij waren altijd blij met mensen die nog in de winkel kwamen kijken: daar kon je mogelijk nog iets aan verdienen; aan webshoppers verdien je helemaal niks (en dat is maar goed ook, want dat verschil hou ik in mijn zak :)).
Jammer alleen dat kieskeurig niet zo ongekleurd is als ze doen voorkomen. Hier op tweakers tenminste nog wel.
Toch logisch? Webwinkels zijn vaak veel goedkoper, ze betalen vaak minder werknemers en hoeven niet oneindig veel filialen te openen. Bovendien heb je met de wet ''koop op afstand'' een extra veilig gevoel. Iets wat je bij elektronica winkels niet hebt. (http://www.consuwijzer.nl/thema/kopen-op-afstand)
Bovendien heb je bij deze webwinkels ook vaak een klachten comissie (ICT Waarborg etc.) Iets wat je bij de Mediamarkt niet hebt. Daar krijg je nog wel eens problemen als je zegt dat je wasmachine kapot is gegaan na 3 jaar en je hem graag op hun kosten wil laten repareren. http://www.consuwijzer.nl/thema/garantie

[Reactie gewijzigd door Frozen op 23 juli 2024 23:58]

Het is toch jammer dat levendige winkelcentra worden ingeruild voor tochtige, lege industrieterreinen. En dat voor een paar centen. Is dat nu echt vooruitgang?
Nee, het is imo ook geen vooruitgang. Het is, daarentegen, wel een duidelijk gevolg van de financiële situatie van ons land. Mensen kiezen voor goedkoper doordat er minder te besteden is.
Ja, omdat er minder wordt uitgegeven, is er minder te besteden. Het is de vicieuze cirkel van een verzadigde markt.

Maar goed, we zijn er gewoon allemaal zelf bij, we kunnen er ook zelf wat aan doen. Al is het maar door mensen die de pakketjes rondbrengen, gewoon een normaal salaris te laten verdienen.
Het heeft niets met minder besteden te maken. Internet webwinkels zijn onderdeel van de technische mogelijkheden. 200 jaar gelden ging je te voet of te paard naar een ander dorp nu met de auto.

Het is denk ook ook heel normaal om te kijken wat iets kost. Je kan een tv online kopen voor 400 euro of bij een winkel voor 550 euro. dan is 150 euro gewoon veel geld. Met die 150 euro kun je dan weer iets anders kopen.
Stel nu dat de winkel in de straat het voor 430 euro doet, grote kans dat je dan toch daar koopt. alles heeft te maken met hoe groot het verschil is.
Je zou ook kunnen zeggen dat mensen steeds vaker voor gemak kiezen.

Toen ik laatst naar de auto terug liep met een doos van 16kg onder de arm vroeg ik mij af waarom ik het niet online besteld had. Scheelde in dit geval niet in prijs, maar in gemak wel!
Want dan moet je de volgende dag thuis blijven?
Volgens de grafiek is de totale omzet slechts een klein beetje gedaald. De financiele situatie is dus nog niet zo slecht.

Ik denk dat mensen eindelijk die schreeuwerige mediamarkten enzo beginnen te verafschuwen.

Loop je daar binnen in die herrie wordt je gelijk aangeklampt door tieners die je maar zo snel mogelijk iets aan proberen te smeren. Maar maak je vragen alstjeblief niet te moeilijk want als het antwoord niet direct op de kaartjes staat dan weten ze het niet. Heb je daarna problemen en wil je het gekochte terugbrengen kan je een nummertje trekken en in een kaal hok met tig andere zwetende geirriteerde mensen wachten tot weer een andere puber je helpt en je na veel zeiken een bonnetje geeft waar je in de winkel dan weer contant geld voor kan krijgen. Vergeet ik nog parkeerstress en kosten....

Dan het internet. Onder het gemak van een biertje even wat rondneuzen wat er allemaal mogelijk is en wat het allemaal kost. Lekker op de bank als het mij uitkomt.
Dan als ik twijfels heb referenties van anderen erbij zoeken. Bestellen en het wordt binnen de kortste keren thuisbezorgd.

Ik weet wel wat mijn voorkeur heeft.
Ik heb bij de Mediamarkt meerdere keren meegemaakt dat ik echt goed advies kreeg. Verassend, want ze hebben de uitstraling van een dumpzaak. Maar op de afdeling fotografie lopen bij mijn filiaal echt enthousiaste hobbyfotografen rond, die niet aarzelen om even op internet voor je op te zoeken of die ene Tamron zoomlens (die ze niet in het assortiment hebben en die je dus ergens anders zou kopen) niet een betere optie voor je is.
Het omgekeerde helaas ook meegemaakt bij dezelfde keten ;-)
In die levende winkelcentra komen wel weer andere winkels.

Bijvoorbeeld plekken waar je goeie cappuccino kunt drinken zijn de laatste 5 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten in zowel grote steden als dorpen.
Die cappuccino wordt alleen gedronken als er voldoende winkels omheen zijn om bezoekers te trekken.
Wat denk je dat de huur is voor dat soort winkels op die locaties. Daar moet je aardig van koffie voor verkopen.

Een industrieterrein is sowieso goedkoper qua pand en huur voor een ondernemer. Daarnaast is parkeren meestal geen probleem en zeg dat maar eens in amsterdam, rotterdam of weet ik welke grote stad. Ik ga er voor mijn plezier niet heen naar een grote stad.
Cappuccino drink je alleen voor een uurtje of 10. Daarna hoor je Espresso te drinken.

Of zoals de Italianen zo mooi zeggen: Cappuccino is iets voor oude vrouwtjes die een teer buikje hebben en espresso niet meer aankunnen. :9
Diezelfde Italianen mikken wel 1/3 espresso in de cappuccino met 2/3 melk. Wij Nederlands 9/10 koffie en laagje schuim er op, want stel je voor, je krijgt te weinig koffie. :+
Anoniem: 382732 @Deurges13 augustus 2013 14:50
En dat terwijl de melk duurder is want in Nederland wordt er voor die 90% koffie ook maar 7 gram koffiebonen gebruikt. ;-)
@TheLunatic: Die tenten zitten ook op plekken zonder winkels. Je hoeft echt niet naar een koffietent omdat er een winkel in de buurt zit. Tuurlijk helpt het als er ook andere bezienswaardigheden zijn, maar er zijn genoeg andere redenen te bedenken om ergens koffie te drinken hoor ;)

@the Runningman: Cappuccino is in Italië inderdaad alleen een ontbijt drankje (liefst met een koekje om er in te dopen), maar waarom zoiets heerlijks laten omdat anderen het alleen met ontbijt drinken? ;)
Shoppen is nooit een hobby van mij geweest. Eerder een noodzakelijk kwaad. Ik spendeer mijn vrije tijd liever aan dingen die ik wel leuk vind.

Het grote nadeel van fysieke winkels is ook dat ze een beperkt assortiment hebben tov webshops.
Anoniem: 382732 @crazyx13 augustus 2013 14:51
Ik denk dat het eerste punt wat noemt zeker meespeelt. Het shoppen in een "gezellig" stadscentrum vindt maar een deel van de bevolking echt leuk. Voor een groot deel was het een verplichting (en dat worst case ook nog op zaterdagmiddag) omdat er geen alternatief was.
Waarbij ik wil opmerken dat de meeste winkelcentra echt op vrouwen zijn ingericht. Kleding, schoeisel, make-up ketens, prullaria, terwijl de man braaf wacht bij de Dixons :) Het is niet vreemd dat veel mannen winkelen verschrikkelijk vinden.
Persoonlijk kom ik liever in een park, museum of bibliotheek dan in een "levendig winkelcentrum". Ik zie het verdwijnen van plaatsen die je aanzetten tot onnodig consumeren dan ook als vooruitgang.
Ja behalve tweakers.net dan, die hoeft niet te verdwijnen.
Anoniem: 415197 @arnem_13 augustus 2013 14:22
Het is toch jammer dat levendige winkelcentra worden ingeruild voor tochtige, lege industrieterreinen. En dat voor een paar centen. Is dat nu echt vooruitgang?
Uhhh... je bedoelt die gebieden die helemaal afgeladen zijn met mensen die inspiratieloos rondslenteren op zoek naar aankopen waar ze het genotscentrum van hun hersenen voor 1 dag mee kunnen prikkelen, om de volgende dag weer opnieuw erop uit te gaan?

Is dat nou vooruitgang?

Persoonlijk zie ik liever een binnenstad met veel meer kunst en cultuur. Plekken waar mensen dingen kunnen leren doen en dingen zelf kunnen leren maken.
Precies. Het viel me afgelopen week op en toen ben ik er eens op gaan letten: ik stond bij een vrij grote kledingzaak naar de klanten te kijken. Nog nooit zo'n verzameling chagrijnige gezichten gezien. Het leek haast wel of ze dwangmatig op zoek waren naar een kick om weer een uur vrolijk te kunnen zijn.
Dat heet zeker vooruitgang. Maar ook marktwerking.

Het gebeurt; dat is een feit. En wij zijn er met zijn allen verantwoordelijk voor. Dus ja; dit is de toekomst.

Ik vind de bolle beeldbuis tv ook zijn charme hebben. Voldoet het aan de hedendaagse standaarden? Nee.

Gemakzucht en luiheid is de standaard in de (Westerse) wereld. Waarom zouden wij mensen de auto pakken, parkeren, lopen naar de winkel, item pakken, wachten in de wachtrij, auto pakken en thuis parkeren, als ik met een paar mooie muisklikken het item thuisbezorgd kan krijgen?

Beetje zoekopdracht op internet levert tegenwoordig meer informatie op dan de verkoper in de winkel zelf kan geven; daarnaast de uitgebreide reviews van electronica artikelen op Youtube of elke andere website en je cijfert daarmee de fysieke winkel compleet uit.

De winkels die nu niet meegaan in dit nieuwe concept, lopen achter en doen zichzelf teniet. Met als gevolg inkomstenverlies en wellicht, faillisement.
Het gaat toch echt om meer dan 'een paar centen'.

En er zijn genoeg mensen Die geen interesse hebben in winkelen in de stad, en er hoe dan ook al niet komen.

En voor electronicaketens komt wel weer wat anders in de plaats.

En ja, dit ís de vooruitgang. Mensen hebben danwel nemen steeds minder tijd voor triviale zaken als winkelen. Scheelt tijd en geld. Gewoon aanklikken op de webpagina en wachten tot de postbode op de stoep staat.
Toch bekijk ik een product van > € 100 liever eerst in het echt dan online. Helemaal van online reviews ga ik niet uit. En met mij, velen anderen dus fysieke winkels zullen nooit definitief verdwijnen.

Maar de winkeliers moeten het wel anders aan gaan pakken. Minder personeel en een minder fancy uitziende winkel om de prijs te kunnen laten zakken en naast de eigen winkel een online winkel. Anders wordt je inderdaad door de webwinkels links en rechts ingehaald.

Maak van de winkels showrooms en toon daar de meest gewilde producten van dat moment. Laat klanten bestellen in het pand in je eigen webwinkel en lever het product dezelfde of de volgende dag.
Dat heet evolutie. Dat is altijd al zo geweest. Vroeger had je op elke hoek een bakker, slager, poulier en de kolenboer kwam kolen storten. Nu heb je veelal supermarkten en een gasleiding. Winkelen en behoeften veranderen continu. Mensen veranderen hun tijdbesteding en dus ook hun (winkel)wensen.
Zo ben ik afgelopen zaterdag voor het eerst sinds een half jaar in de binnenstad geweest. Allemaal eenheidsworsten V&D, HEMA, telco winkels maar weinig boeiends. Het is dan ook niet gek dat een consument weg blijft. De binnenstad hier is overigens wel een mooie sfeervolle binnenstad met veel oude panden. Maar ik kom er alleen wanneer het noodzakelijk is, Het web is voldoende.

[Reactie gewijzigd door Floor op 23 juli 2024 23:58]

Vind je? Ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat er weer gewone woonhuizen verschijnen in de huidige winkelstraten en aan stadspleinen. In mijn stad heb ik binnen 300m drie Kruidvatten en 5 AH's. Dat is toch verkwisting van (woon)ruimte en eenheidsworst qua aanbod?
Verder zullen er nog veel meer fysieke winkels gaan verdwijnen en geef toe, mis jij ze? Ik niet. Een fysieke winkel is niet meer van deze tijd. Wanneer is een winkel open? Als ik werk. Vroeger ging de huisvrouw er nog op uit, maar dat is tegenwoordig ook een fulltime werker. Verder hebben webwinkels zo veel voordelen: beoordelingen van andere klanten, tweedehands aanbod, afleveren op je werkadres, veel groter aanbod, lagere prijzen, geen verouderde voorraad, geen parkeergeld meer betalen, duidelijke zichttermijn, snel (en gratis, e-mail) contact met de verkoper, duidelijkheid over de beschikbare betaalmethoden, 24h/7 open, ongegeneerd rondkijken is geen probleem en geen hijgende verkopers in je nek, je kunt rustig een jaar doen over het vullen van je winkelmandje, mogelijkheid tot het aanmaken van (publieke) verlanglijstjes voor verjaardagen of de feestdagen enz enz.
Oftewel: het valt me nog mee dat er überhaupt nog winkels zijn. Ik kom er iig al jaren niet meer (terwijl ik midden in de stad woon!).
@trm0001: In Amsterdam zal het niet anders zijn, daar zitten al 7 McDonald's filialen ín het centrum. Net even gechecked: 20 AH filialen alleen al bínnen de grachten (oude centrum).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 23 juli 2024 23:58]

Anoniem: 64119 @TDeK13 augustus 2013 14:33
"In mijn stad heb ik binnen 300m drie Kruidvatten en 5 AH's. Dat is toch verkwisting van (woon)ruimte?"

Ik kan me een heleboel voorstellen maar 5 AH's binnen 300 meter geloof ik gewoon niet.
Waar is dat dan ?
(Edit: AH Vughterstraat en Gruttostraat liggen bijna 2Km bij elkaar vandaan.)
(De Visstraat en Stationsplein zijn AH to go stations miniwinkels.....)


Back-on-topic:

Dat webwinkels meer vetrouwd zouden zijn door de wetgeving kopen op afstand, is imho twijfelachtig. Niet alleen is er een zeer sterke trend binnen diezelfde webinkels met nepaanbiedingen, maar steeds vaker word er systematisch gelogen tegen bestaande of potentiele nieuwe klanten.

Die nepaanbiedingen zorgen voor nieuwe klanten en of vervolg bestellingen door bestaande klanten. Het aanbod bestaat gewoon niet of is nooit de bedoeling geweest om tegen de aangeboden prijs te verkopen. Na afronding van de betaling heeft de webshop iig een nieuw ingeschreven klant op de teller staan die wellicht ook nog andere, liefst duurdere, zaken heeft gekocht. Zo liegen die webshops een klantenbestand en omzet bij elkaar.

Het genoemde Salland maakte het helemaal bont door produkten waar een claim op lag door leveranciers na het faillisement gewoon te verkopen na de doorstart...... 8)7
Bovendien schoten de prijzen omhoog met gemiddeld een factor 3 !
[Shop]Salland doorstart eigendoms kwesties en andere fratsen

Ook worden regelmatig negatieve shopreviews hier uit de PW verwijderd. Wanneer de betreffende webshops een punt of komma verkeerd zien is je hele review meteen pleite.
Het gekke is dat positieve reviews nooit verwijderd worden........ :X

Edit DonChaot: met bij elkaar liegen bedoel ik, "met behulp van systematische onwaarheden" een echte omzet en echt klanten bestand realiseren....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 23:58]

Ach, die winkelcentra waren toch allang overgenomen door alle ketens.. hoe interessant is het nou werkelijk om in elke stad in nederland dezelfde set winkels te vinden? hema, blokker, v&d, we, livera, hunkemoller, etc. etc...
Interessant niet, goed voor de werkgelegenheid wel. En de leefbaarheid van veel dorpen en steden. Ik koop mijn spullen bij voorkeur bij fysieke winkels, die mijn (sport)verenigingen sponsoren. En koop ik ze er niet, dan laat ik ze er zo vaak mogelijk repareren totdat dat niet meer mogelijk is.
Maar juist die herkenbaarheid zorgt er wel voor dat het voldoende mensen trekt. Als je een winkelcentrum met alleen maar unieke (maar onbekende) winkeltjes hebt krijg je maar heel weinig bezoekers. Een winkelcentrum heeft landelijke bekende winkelketens nodig om succesvol te zijn.
Erger nog, heb je mooi oude winkelstraten die volhangen met die lelijke uithangborden van de bekende ketens die je overal tegenkomt.
Dat klopt niet helemaal. De Media Markt valt onder het Thuiswinkel Waarborg, dus daar kun je met je problemen terecht. https://beheer.thuiswinkel.org/leden/mediamarkt/certificaat

Het voordeel van de Media Markt is juist dat je terug kunt met je defecte product naar de winkel en dat zij het met de fabrikant afhandelen of er hun technische dienst na laten kijken. Dat soort service biedt een webwinkel niet. Wat de garantie betreft: als de garantieperiode is verstreken kun je een coulance regeling met de winkel of fabrikant treffen of evt een gedeelte bijbetalen voor een nieuw apparaat.
Ik kan het ook bij de webwinkel van de mediamarkt bestellen(goedkoper dan in de winkel), het product in de winkel ophalen, en met mijn defecte rommel aan de balie gaan staan.
In de winkel wordt gewoon met de prijzen meegegaan (even aangeven natuurlijk), maar de prijzen kunnen (nog) niet in het zelfde tempo mee.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 23 juli 2024 23:58]

Ja, als ze deskundig personeel hebben wel. Ik kocht er ooit een iPod voor mijn dochter. Ding deed het dezelfde dag al niet meer. Ik terug. Doe maar een nieuwe. Niet dus, op de zilveren achterkant ontdekte de MM medewerker enkele krasjes. Tsja, zilver he. Ik stuur de iPod wel op, over 3 weken nog maar een keer contact opnemen. Na 3 weken, iPod terug, binnen een paar dagen weer zo dood als een pier. Ondertussen dat ding goed zat. Weer naar de MM. Maar in de MM hebben ze ook een Apple stand. Apple medewerker het verhaal gedaan. Hij pakt de iPod, houdt minstens 10 seconde de powerbutton ingedrukt, en de iPod kwam weer tot leven.
Was ik nou naar de service afdeling gegaan, was ik de iPod waarschijnlijk weer 3 weken kwijt geweest.
Hangt toch ook van de webwinkel af. Er zijn er ook die wel zelf een technische dienst hebben, en waar je de spullen ook kunt brengen als er wat is.
Mag wel zo zijn, maar als je bij een webwinkel na 3 jaar aankomt dat je wasmachine kapot is zullen ze net zo goed gaan piepen.

Probleem bij veel producten is de levensduur, die is niet wettelijk vastgesteld en sowieso erg moeilijk vast te stellen. Een wasmachine kan in 3 jaar elke dag 2 keer hebben aangestaan of 1 keer per week. Dat maakt nogal een verschil.

Een winkel zal daarom nooit direct de kosten gaan vergoeden, tenzij het onomstotelijk vast staat dat het bijvoorbeeld om een productiefout oid gaat.
Toch logisch? Webwinkels zijn vaak veel goedkoper, ze betalen vaak minder werknemers en hoeven niet oneindig veel filialen te openen. Bovendien heb je met de wet ''koop op afstand'' een extra veilig gevoel. Iets wat je bij elektronica winkels niet hebt. (http://www.consuwijzer.nl/thema/kopen-op-afstand)
Bovendien heb je bij deze webwinkels ook vaak een klachten comissie (ICT Waarborg etc.) Iets wat je bij de Mediamarkt niet hebt. Daar krijg je nog wel eens problemen als je zegt dat je wasmachine kapot is gegaan na 3 jaar en je hem graag op hun kosten wil laten repareren. http://www.consuwijzer.nl/thema/garantie
Volgens mij kun je gewoon naar de consumentenbond of ombudsman indien een winkel or organisatie (niet alleen de MM) je probeert te belazeren of beneden service niveau behandeld hoor?
Ik vraag me af of dit komt doordat er meer webwinkels zijn, of doordat bestaande webwinkels meer omzet hebben.
Dit komt omdat webwinkels lagere kosten hebben, geen verkopers, geen kassamensen, geen dure panden in binnensteden en vooral: weinig voorraad omdat ze korte lijntjes met een leveranciers hebben. Hierdoor kan de prijs van een product naar beneden omdat er minder marge op hoeft te zitten. Hierdoor kunnen de webshops goedkoper aanbieden. En zoals wij Nederlandsers zijn kiezen we voor de goedkoopste, en dus niet voor de winkelier in de straat.

Uiteindelijk is het een cirkeltje waar men in zit.
Voor een deel heb je gelijk maar je voorstelling van de kosten klopt niet helemaal.

Afhankelijk van het type webwinkel moet je soms toch ook voorraad hebben. Kijk naar plasmadiscounter of veel andere webshops. Bestellen tot 22.00 en levering de volgende dag. Dat gaat alleen als je eige voorraad hebt.

Eigen voorraad betekend, magazijn, mederwerkers enz.
Dure panden klopt, meestal zit men op een industrieterrein a locatie is niet nodig dus dat scheelt een boel geld.
voor het verwerken van de orders heeft men toch personeel nodig, klantendienst voor vragen. Bij een webwinkel krijg je weer meer telefonische vragen dan een gewone winkel.
Als webshop moet je druk met je website bezig zijn, optimaliseren, prijzen wijzigen daar heb je toch personeel voor nodig. Bij een fysieke winkel kost dat iet minder tijd.
Wil je mensen naar je website krijgen moet je adverteren met bijv adwords en dat kost ook geld. In de top 10 voor keywords komen kost ook aardig wat.

Maar neemt niet weg dat onder de streek de kosten lager zijn en dat zie je in de prijzen. Fysieke winkel zullen steeds minder omzet krijgen en dit verschuift naar webwinkels. Maar vergis je niet ook daar zul je de komende jaren zien dat de kleinere verdwijnen en de grote overblijven.
Voor een deel heb je gelijk maar je voorstelling van de kosten klopt niet helemaal.

Afhankelijk van het type webwinkel moet je soms toch ook voorraad hebben. Kijk naar plasmadiscounter of veel andere webshops. Bestellen tot 22.00 en levering de volgende dag. Dat gaat alleen als je eige voorraad hebt.
...
Hoeft niet. Bij sommige webwinkels wordt je bestelling naar de producent/importeur zelf doorgestuurd en die stuurt het product naar je op. Zo hoef je geen eigen voorraad te hebben.
Hierboven: wat je schrijft is correct.
Heb bij een grote webwinkel gewerkt waar dit gebeurd.
Brengt ook genoeg c.q. extra geld binnen

[Reactie gewijzigd door gheilbaerd op 23 juli 2024 23:58]

Daarnaast krijg je bij een webwinkel het product standaard 14 dagen op zicht. Niet tevreden, geld terug. Dat is bij veel normale winkels absoluut niet zo. Die kunnen een partij moeilijk doen met ruilen of geld terug geven. Een webwinkel is bij wet verplicht om het artikel terug te nemen. Zoiets zouden ze bij normale winkels ook eens moeten doen.
Bij een normale winkel kun je veel al van tevoren zien en testen... nu draai je een verplichting van een webshop om een deel van het concurrentievoordeel (minder kosten want geen voorbeeld/voelen/etc) voor eigen rekening te nemen keihard om.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 23 juli 2024 23:58]

Anoniem: 382732 @sypie13 augustus 2013 14:49
Prijs is niet het enige waarom webwinkels succesvol zijn. Omdat webwinkel landelijk (of vaak nog meer dan dat) werken is het makkelijker om een ruime en brede voorraad te hebben. Simpel gesteld: een lokale fotoboer verkoopt misschien 1 keer per jaar een speciaal camera-accesoire terwijl een landelijk werkende webwinkel er misschien wel een paar per maand verkoopt. Die kan dus spullen op voorraad houden zodat je als klant de andere dag je bestelling al kunt hebben ipv dat het besteld moet worden en dat je het na een week kunt ophalen.
Meerwaarde van een fysieke winkel is voor mij weg. Het advies wat de verkopers geven klopt vaak niet en dat is voor mij een reden om de tijd lekker te besteden hier op t.net en het vervolgens met de wet koop-op-afstand gerieflijk thuis te laten bezorgen.

Dat ik 20 minuten moet fietsen voor een beetje normale PC zaak (want er zitten hele slechte bij, ik zal geen namen noemen) maakt het er ook niet aantrekkelijker op.

Nee, de fysieke winkels hadden het moeten hebben van gedegen en betrouwbaar advies-op-maat, en er zijn maar bar weinig managers die daarop inzetten. Paradigit is een prettige uitzondering, en bij Mediamarkt lopen ook een hoop mensen rond die hun zaakjes echt beheersen, maar voor de rest is het vrij pet hier in Utrecht. Verkopers die zelf niet weten wat ze verkopen en dan de hele vitrine gaan afzoeken (wat jij net al gedaan hebt), niemand achter de balie maar allemaal 'achterin', niet meer van de systemen weten dan het specs-kaartje wat ervoor staat, het verschil niet weten tussen een TN en een IPS-paneel, zeer beperkte keuze in producten (maar we kunnen wel bestellen dan is het denk er denk ik eind volgende week), etc etc. Als ze hun 'verkopers' nu eens vervangen door 'IT-aankoopadviseurs' dan zie ik gouden tijden voor de fysieke PC-winkel! Ze zouden zich allemaal moeten transformeren tot PC-servicecenter oid: je vaste stek voor al je PC-dingen. Voor service betaal ik wel.

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 23 juli 2024 23:58]

helemaal mee eens, hier in Middelburg zijn er amper computerwinkels, Mediamarkt om de hoek met wel veel keus maar ook daar hebben ze vaak niet wat ik zoek, of te duur. Fysieke winkels hebben het nadeel dat je er pas achter komt dat ze iets niet hebben als je er bent. Dan ben je tijd kwijt, parkeergeld maar wat je wilde hebben heb je nog steeds niet.
Dan is een webwinkel zo gevonden. Jammer alleen dat de winkelsteden de dupe zijn met hun leegstaande panden......
op webwinkels heb je reviews... voor mij de grootste reden om ze te gebruiken. Want verkopers hebben enkel goed nieuws over hun eigen producten.
Anoniem: 175233 13 augustus 2013 13:55
Tja... met een economisch crisis gaan mensen veel meer op de centen letten. Dan kijken ze nog wel in de fysieke winkel, maar kopen het dan voor een paar procent minder in de webwinkel.

Nu kan dat nog... maar de consequentie wordt wel dat er steeds minder fysieke winkels zullen zijn waar je de apparatuur nog vooraf kunt bekijken. Op een gegeven moment gaat dat opbreken.
Het is niet alleen de economische crisis. Het gaat ook om meer en duurdere apparatuur.

Een paar jaar geleden namen veel mensen genoegen met een breedbeeld TV van 60 cm, een simpele telefoon of low-end smartphone en een PC. Nu is het een breedbeeld TV van minimaal 100 cm, minimaal een mid-range smartphone maar liever high-end, een tablet en een laptop.
Niemand heeft er de laatste paar jaar een klap geld bijgekregen, dus dat zal allemaal met hetzelfde geld gedaan moeten worden. Daarom woorden alle webwinkels afgestruind (of de pricewatch geraadpleegd) om de beste aanbiedingen te vinden. Die extra 40 cm breedbeeld is misschien net het verschil tussen winkelprijs en internetaanbieding, net als het verschil low-end en mid-range smartphone en wanneer je de aankoop van een laptop een jaar uitstelt, dan kun je ingaan op een leuke internetaanbieding voor een tablet.
Electronica wordt ook goedkoper, waar je nu makkelijk een uitstekende 40"+ TV voor hebt had je vier jaar terug nauwelijks een top 26/32".
Online bestellen is 14dagen bedenktijd.
Is het als nog niets, dan kun je het gewoon probleemloos terug sturen zonder een reden op te noemen.

Dus zo'n verandering zal het niet zijn.
Dan gaat iedereen lukraak bestellen zijn spullen die hem niet bevallen terugsturen.
Er komt vanzelf een nieuwe balans tussen het aantal webwinkels en normale winkels.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 23 juli 2024 23:58]

Zou het ook niet zo zijn dat consumenten inmiddels voorzien van alle recente elektronica?

Wie heeft er geen?:

Flatscreen TV met settop box
Smartphone(s)
Tablet
Laptop

Het nut van 3D op TV zal veel consumenten ontgaan of niet voldoende reden zijn voor een upgrade.
Wellicht dat dat weer verandert als het aanbod stijgt en de prijzen dalen van 4K TV's en daar ook voldoende content voor beschikbaar komt.

Die Iphone van 3 jaar geleden heeft dezelfde mogelijkheden en software als een Iphone 5.
Voor een Ipad geldt het zelfde (vergelijking vanaf Ipad2 tot Ipad4).

En die laptop werkt ook nog voor zover deze niet ligt te verstoffen in de kast :)
dat verklaart de hoge stijging van online winkelen natuurlijk niet. Zeker gezien de stijging online hoger is als de verkoop offline.

Ik denk dat vooral technische apparatuur online wordt besteld, omdat tech-savvie mensen de voor en tegens weten van online bestellen.

Zelf vind ik het wel jammer dat het zo gaat. Ik mag producten graag even "voelen" en testen. Al is dat ook bijna nergens meer mogelijk. (meeste spul ligt vaak achter glas, of is demospul wat niet werkt).
zo kan je het niet stellen lijkt me. Er zijn meer winkels te bedenken waar je op deze manier kan argumenteren en verklaard ook niet datgene dat bij offline winkels in de min is juist bij de online winkels in de plus is (zie grafiek bij het artikel).

Net als schoenen is elektronica een keer op, of wil je gewoon wat nieuws.
Zou het ook niet zo zijn dat consumenten inmiddels voorzien van alle recente elektronica?
Ik denk dat dat wel meevalt hoor. De gemiddelde levensduur van smartphones (qua specs en software ondersteuning) neemt steeds verder af en de tablet markt is nog lang niet verzadigd.
Webwinkels zagen hun omzet juist flink stijgen in dezelfde periode, dus voorzien zijn ze zeker niet. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.