Elektronicaketen Harense Smid maakt doorstart dankzij eigenaar It's

Elektronicaketen Harense Smid maakt een doorstart. De winkelketen maakte maandag bekend failliet te zijn, maar desondanks kunnen meer dan twintig winkels van de keten weer open. Ongeveer 300 van de 550 medewerkers behouden daardoor hun baan.

De Harense Smid is overgenomen door Mikro-Electro, het moederbedrijf van de elektronicawinkelketens Micro en It's, zo maakte het bedrijf bekend. Daardoor kunnnen 'meer dan 20' van de 30 vestigingen van de Harense Smid dinsdag alweer open. Ook de webshop is weer operationeel. Het hoofdkantoor en servicecenter blijven eveneens functioneren. De curator en de bedrijven bereikten daarover maandagnacht akkoord. De overname volgt binnen een dag na het faillissement.

Ondanks de doorstart moet bijna de helft van de medewerkers op zoek naar een nieuwe baan; van de 550 medewerkers kunnen er 300 doorgaan onder de nieuwe eigenaar. Harense Smid maakte maandag zijn faillissement bekend, waarbij de winkels en de webshop zouden sluiten.

Het faillissement was het tot nu toe laatste in een rij faillissementen van ketens van elektronicazaken. Eind mei vroeg Free Record Shop faillissement aan, in juni gevolgd door iCentre. Ook winkelketen Block haalde het einde van de maand juni niet. De ketens hebben te maken met toegenomen concurrentie van andere elektronicazaken en webshops.

Harense Smid

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-07-2013 • 09:44

98

Reacties (98)

98
94
69
5
0
15
Wijzig sortering
En dat binnen één dag na het uispreken van het failissement. Eens te meer blijkt een faillissement weer een makkelijke en goedkope manier om van een deel van je personeel af te komen. Personeel en schuldeisers hebben weer het nakijken.

En daarnaast: waarom zouden er nu ineens wel klanten komen (het ontbreken daarvan was immers de reden dat het slecht met het bedrijf ging)?
De directeur van It's was vanochtend op de radio. Daar zei hij dat ze al langere tijd in gesprek waren. Het was volgens hem geen uitgelezen mogelijkheid om aan dit bedrijf te komen, omdat je ook nooit weet hoe de klant daar op gaat reageren. Wat Harense Smid volgens hem vooral de das om gedaan heeft was de ambities om landelijk te gaan opereren. De klandizie was in orde volgens hem.
Wat Harense Smid volgens hem vooral de das om gedaan heeft was de ambities om landelijk te gaan opereren. De klandizie was in orde volgens hem.
Is dat dan niet dezelfde valkuil waar It's (met eigenaar Micro Electro) zich nu met deze overname van de Hasense Smid in stort? Micro Electro groeit nu landelijk immers ook steeds verder.
Trust me, Mikro-Electro heeft zo te zien genoeg geld in kas. Daarnaast word de doorstart gerealiseerd met de hulp van Mikro-Electro, echter blijft de oude eigenaar ook in zicht.

Mikro-Electro en de Harendse Smid hadden volgens mij al nauwe banden vwb inkoop e.d.

Voor wat ik begrepen heb is de Harendse Smid vooral de mist ingegeaan met de overname van Megapool een aantal jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 23 juli 2024 18:14]

De Harense Smid is van oudsher een familiebedrijf welke erg veel waarde hecht aan haar medewerkers. Ik heb er een jaar in de marketing stage gelopen in 2009 en ik heb nog nooit zo'n sfeer in een groot bedrijf meegemaakt. De familie van schaijk komt daar regelmatig (dagelijks?) over de vloer om te kijken hoe het gaat sinds zoonlief de boel heeft overgenomen.

Dat dit soort dingen gebeuren om van je personeel af te komen geloof ik graag, maar bij dit bedrijf zie ik het niet op zo'n manier gebeuren. Daarvoor heerst er in de toplaag van het bedrijf nog te veel ethiek en emotionele binding.
Maar met het "Megapool" debacle is veel geld weggegooid en daar is volgens mij alles mee begonnen. Het alsmaar groter willen worden..... werkelijk heel jammer !
Schuldeisers kunnen waarschijnlijk hun geld nog wel krijgen:
http://www.kvk.nl/onderne...rij-na-het-faillissement/
Die redenering gaat niet op. Bij een faillissement verliest de eigenaar al het geld dat hij er in gestoken heeft. De enige manier waarop de eigenaar nog geld over had kunnen houden was 5 jaar geleden stoppen. Dat hij doorgegaan is, betekent in feite dat hij ten koste van zijn eigen geld jarenlang werkgelegenheid in stand heeft gehouden. Die 200 mensen die nu werkeloos worden, waren dat anders 5 jaar geleden al geweest.
Ja, je hebt gelijk. Het is een methode om van personeel af te komen. Maar dat is inherent aan de Nederlandse wetgeving. Waar ze in de VS bijvoorbeeld kunnen zeggen, het gaat slecht, die 200 mensen nemen we afscheid van met een beperkt of geen sociaal plan, blijft het in Nederland vaak bij. laatste 100 mensen er bij, die er uit, terwijl het vet vaak zit bij functies en mensen waar je van af wilt maar heel moeilijk kan. Aan de andere kant is faillissement soms beter omdat UWV de verplichtingen overneemt.

Dit neemt niet weg dat het vreselijk is voor vele. Maar zelf heb ik dit ook ondervonden bij een werkgever en dan is een doorstart in iedere vorm soms beter dan te blijven zitten met te "dure" minder flexibele/capabele mensen. Noem het maar een facelift inclusief liposuctie.
Het is helemaal niet raar dat één dag naar het faillissement al een doorstart wordt gemaakt. In de bestuurskamer zien ze een faillissement al ruim van te voren aankomen, en binnen een eigen netwerk wordt dan al gezocht naar een overname kandidaat.
Anoniem: 209963 2 juli 2013 09:48
Ik dacht dat het ook niet zo goed ging met Mikro Electro?
Ik dacht al dat It's failliet was. Maar Mikro Electro heeft een gedeelte van It's 2 jaar geleden overgenomen.
Die zijn wel goed bezig dus.

Mikro-Electro neemt it's winkels over
Mikro Electro kan inderdaad beter, maar ze profiteren van de verschillende webshops volgens mij nog meer dan voldoende.

O.a. Mikro.nl, itselectronics.nl en clevercow.nl vallen hieronder. Nu is CleverCow ook best wel een prijsvechter....
Goed voor de medewerkers dat de winkel een doorstart kan maken, maar ik vrees dat wel meer van dit soort winkels zullen omvallen. De markt voor fysieke winkels is oververzadigd vanwege de vele online winkels en grote ketens zoals Mediamarkt / Saturn. Ik persoonlijk zal de kleine elektronica zaak wel gaan missen want het is altijd handig om even snel langs te gaan voor een klein dingetje ook al is het vaak iets duurder dan online. Die paar euro heb ik er prima voor over voor het gemak om het meteen te hebben. Soms is dat gewoon handig.
Ik denk dat er een spanningsveld is in de regelgeving. Zowel webwinkels als fysieke winkels zijn in mijn optiek detailhandelaren (uitzonderingen zijn er altijd). Een fysieke winkel moet vaak vanwege bestemmingsplannen en andere regels en verordeningen aan allerlei eisen voldoen waaronder vestiging in een beperkt gebied.

Een webwinkel daarentegen - ook detailhandelaar - hoeft niet aan die eisen te voldoen en kan vaak op veel goedkopere locaties aan randen van steden zich vestigen.

Hier ontstaat in mijn optiek een concurrentievoordeel voor webwinkels veroorzaakt door regelgeving.

Ook op gebied van garantie geeft de wet koop op afstand een concurrentievoordeel aan webwinkels. In mijn optiek is er sprake van oneerlijke concurrentie door de grote verschillen in regelgeving.
Ik denk dat er een spanningsveld is in de regelgeving. Zowel webwinkels als fysieke winkels zijn in mijn optiek detailhandelaren (uitzonderingen zijn er altijd). Een fysieke winkel moet vaak vanwege bestemmingsplannen en andere regels en verordeningen aan allerlei eisen voldoen waaronder vestiging in een beperkt gebied.

Een webwinkel daarentegen - ook detailhandelaar - hoeft niet aan die eisen te voldoen en kan vaak op veel goedkopere locaties aan randen van steden zich vestigen.
In tegenstelling tot geert1 ben ik het hier wel volledig mee eens.

Wat je bij elektronica ziet is dat mensen vrijwel nooit een TV kopen in een impuls. Klanten daarvoor trek je niet door op een prominente plek te zitten, maar door lage prijzen te hanteren (prijsvergelijkers volop op internet), een groot aanbod te hebben, en op een plek te zitten waar volop gratis parkeergelegenheid is. De Mediamarkt zit doorgaans overigens juist wel in centra van grote steden, en moet het wel ook hebben van impulsaankopen als men aan het 'shoppen' is. Maar dat zijn dan vaak dingen als een koptelefoon of een DVD-box, dingen waar de Harense Smid zich niet echt op richtte. Niemand wil echter met een groot plasmascherm gaan sjouwen. Spullen kunnen vaak worden thuisbezorgd, bij bijvoorbeeld koelkasten prima, maar een TV, printer, muziekinstallatie, willen mensen liefst meteen meenemen. Anders kun je net zo goed via internet iets kopen.

Daarmee kom je dus weer op het aspect 'prijs' terug. Fysieke winkels hebben te lang vastgehouden aan hun oude hoge prijzen. Vaak met als argumentatie dat ze betere service e.d. zouden bieden, iets waar juist de Harense Smid in vroegere tijden om bekend stond.
Ook dat aspect is echter veranderd. Er wordt nauwelijks nog gerepareerd. Misschien eens een koelkast of wasmachine, waar nog wat mechaniek in zit, maar de meeste andere elektronica wordt vervangen na inspectie door de fabrikant. Daar 'mag' de leverancier, waar je als klant mee te maken hebt, van de fabrikant vaak niet eens aankomen om zijn kosten nog vergoed te krijgen. Dat service-aspect is dus eigenlijk gewoon komen te vervallen.

De prijs. De Harense Smid kocht in het verleden Megapool, maakte van de Megapool-winkels een Harense Smid winkel op de plekken waar er nog geen was, en hanteerde de Megapool-naam vervolgens voor hun webshop. Waardoor er een situatie optrad dat er in de winkels steeds vaker opgemerkt werd 'Megapool, dat is toch van jullie? Daar kost die decoder 50 euro minder?'. Doorgaans kreeg je die decoder dan voor dat bedrag mee, maar de klant wil niet lopen soebatten. Ze hadden die prijzen meteen gelijk moeten stellen.

Voor kleine elektronica winkels is gewoon steeds minder plaats. Op kleine dingetjes als batterijen en een computermuis zit te weinig marge. Een klant wil dat natuurlijk graag om de hoek kunnen halen wanneer ie dat net nodig heeft, maar daar kun je als winkel niet van leven. Dat soort dingen zullen steeds meer worden verkocht in grote supermarkten en dergelijke. Als elektronicazaak zul je op een (met de auto) goed bereikbare plek moeten zitten, een grote winkel moeten hebben waar mensen producten kunnen 'voelen', en daarbij prijzen moeten hanteren die concurrerend zijn met internet. Je hoeft niet helemaal bovenin de Pricewatch te staan, maar het verschil moet niet te groot zijn zodat mensen wel even bij jou komen kijken, maar in hun achterhoofd al de internetwinkel hebben waar ze het gaan bestellen.

Dan nog is het een moeilijke business. Op die manier moet je veel voorraad hebben en dat kost ook geld. Dat betekent dat ze al die kleine filialen moeten sluiten, en een paar grote winkel open moeten houden. Bijvoorbeeld in Den Bosch en Nijmegen zit geen Mediamarkt. Als ze in die plaatsen nu een grote winkel zouden hebben, met goede parkeergelegenheid, en concurrerende prijzen, dan zou het wellicht iets kunnen worden. Al die kleine filiaaltjes, dat is een gepasseerd station. Dat zet simpelweg te weinig om om de kosten te dekken.
[...]

In tegenstelling tot geert1 ben ik het hier wel volledig mee eens.

Wat je bij elektronica ziet is dat mensen vrijwel nooit een TV kopen in een impuls.
Ben ik niet helemaal met je eens. Er zijn een aantal zaken die je gelijk nieuw wilt hebben, op het moment dat de oude kapot gaat. Dat zijn zaken als een TV, koffiezetapparaat, wasmachine en vaatwasser. Juist voor dat soort zaken bewijzen grote jongens als de Mediamarkt en Saturn mun meerwaarde door de winkels tot 's avonds 10 uur open te houden. En daarmee zullen ze het, i.t.t. de retailer die de deur om 18:00 dicht gooit, wel redden t.o.v. de webshops.
Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat iemand 's avonds laat nog 'even' een grote aankoop van honderden euro's als een wasmachine doet. Dat kan heus wel een dag wachten en dan zoek je wel naar het model wat je echt wil ipv wat een Media Markt dan heeft staan. De lange openingstijden hebben vooral meerwaarde bij meubelboulevards etc.
Ben ik niet helemaal met je eens. Er zijn een aantal zaken die je gelijk nieuw wilt hebben, op het moment dat de oude kapot gaat.
Iets snel willen aanschaffen is wat anders dan een impuls-aankoop.

Een impuls-aankoop is iets dat je eigenlijk niet nodig hebt, of waar je vooraf helemaal niet concreet naar op zoek was. Een DVD-box van Seinfeld die in de aanbieding is, om even een voorbeeld te noemen. Juist in dat soort dingen is de Mediamarkt goed, die hebben door de hele winkel heen bakken staan met dat soort dingen. Die verleiden daarmee mensen tot zo'n impuls-aankoop.
Om die strategie te hanteren dien je 'de loop' in de winkel te houden, en dus op een prominente plek te zitten, zoals geert1 terecht opmerkt.

Maar dat is iets waar de Harense Smid zich eigenlijk nooit echt op gericht heeft. Die verkopen van oudsher vooral TV's en witgoed. En zoals tweaker2010 terecht al zei, daar kijken mensen doorgaans toch even wat er op dit moment zoal beschikbaar is, waar je op moet letten, en wat de prijzen nu zijn.
'Vroeger' ging men direct naar de Harense Smid, om in de winkel te kijken wat er beschikbaar was, en dientengevolge vaak snel tot aankoop over te gaan. Zij hadden immers de meeste keuze, en je kunt niet stad en land afreizen om ergens een betere prijs te vinden. Dat kost brandstof en tijd.

Tegenwoordig is dat met internet veranderd. Men zoekt in een avondje op waar men op moet letten bij aanschaf van bijvoorbeeld een TV, leest reviews en gebruikerservaringen, en vergelijkt de prijzen. Nog altijd wil men dit soort producten graag nog fysiek zien en voelen, maar als het prijsverschil te groot is wordt er wel gewoon op internet besteld. Met service kun je het verschil niet meer maken, want er wordt immers nog nauwelijks gerepareerd.

Dit alles betekent dat je om kans van slagen te hebben enkele grote, goed bereikbare, winkels moet hebben met ruime openingstijden en parkeergelegenheid waar mensen veel producten live kunnen zien. Vervolgens moet je daar een prijs aan hangen die zo aantrekkelijk is dat mensen de spullen ter plekke willen kopen, en die niet via internet bij een ander gaan bestellen.

Topshelf (sport, vrije tijd en mode) is bijvoorbeeld een bedrijf dat een dergelijke strategie hanteert. Die zitten vrijwel allemaal in een heel groot pand op een industrieterrein/ meubelboulevard o.i.d., direct bij een afslag van de snelweg, met goede parkeergelegenheid. Dat is vaak niet helemaal eerlijke concurrentie t.o.v. concurrentie in de binnenstad, maar het is wat dat betreft nu eenmaal een vechtwereld.

[Reactie gewijzigd door Beuzelarij op 23 juli 2024 18:14]

Even ter volledigheid: op 'kleine dingetjes' als batterijen en computermuizen zit juist wel veel marge!
Ik heb het altijd vreemd gevonden dat ketens zoals BCC, Block, etc. (in tegenstelling tot Media Markt en Saturn) weinig aanbod hebben in dit soort accessoires.
Alle hardware zoals computers, printers, tablets, tv's, etc. worden tegen hele lagen prijzen aangeboden, maar de MM/SAT hebben tientallen boxen met meeneem artikelen en overal bijverkoop hangen. Waar goede marge op zit!
Even ter volledigheid: op 'kleine dingetjes' als batterijen en computermuizen zit juist wel veel marge!
Er zit een fundamenteel verschil tussen procentuele marge en absolute (aantal euro's) marge. Als je een pakje batterijen verkoopt van 2 euro met een kostprijs van 1 euro, is dat procentueel gezien een behoorlijke marge. Als een verkoper in totaal echter 10 minuten bezig is om dat pakje te verkopen en af te rekenen, is dat helemaal niet zo'n goede marge.

Een andere reden waarom veel ketens hun winkels niet graag vol zetten met 'graaibakken' is de uitstraling die dat teweeg brengt. Vooral als men het devies hanteert niet op prijs te concurreren, maar op service e.d.. Waar de klant het gevoel krijgt (moet krijgen) dat het kopen van een TV nog iets bijzonders is, en niet een 'wegwerpartikel'.
Of dat een juiste strategie is, is overigens een andere discussie. De Mediamarkt heeft er echter geen moeite mee om te schreeuwen. Dat doen ze zelfs letterlijk, in hun reclames. Het geeft hen daardoor geen prettige uitstraling, maar het zijn wel winkels waar je als klant vaak zelf een product wat beter kunt bekijken dan elders, en waar de prijzen concurrerend zijn. Het is daardoor toegankelijker, ook rommeliger, en die aanbiedingsbakken passen in het verdere beeld van de winkel.

Daarnaast kunnen die aanbiedingen ook gebruikt worden om een eventuele deal te beklinken. De Mediamarkt is in het algemeen minder geneigd de prijs van bijvoorbeeld een laptop te laten zakken, die prijzen zetten ze vaak al vrij scherp, en in plaats daarvan geven ze dan liever een gratis muis uit zo'n aanbiedingenbak om een klant over de streep te trekken.
Natuurlijk zijn er verschillende manieren om de marge te benaderen, maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat sommige batterijen tussen 30/40 punten systeemmarge(!) zitten.
Je kan er niet omheen dat dit gewoon goed geld verdienen is.
En wie is er 10 minuten bezig om een batterij te verkopen? Toegegeven, de verkopers bij de Media Markt zijn in mijn ogen vaak niet zo goed opgeleid als bij de wat kleinere ketens, dus wellicht heb je daar een punt ;)

Je tweede alinea behandeld een interessant punt; zo heb ik er nog nooit echt naar gekeken.
Ik ben zelf niet specifiek een consument die uitsluitend bij de Media Markt winkelt, maar wat ik wel fijn vindt aan deze winkels is dat ze een groot assortiment hebben.
Het is mijn ervaring dat veel klanten het fijn vinden dat als ze een product kopen, de bijbehorende accessoires (of ze die nu nodig hebben of niet) gelijk bij het product worden aangeboden. Het is al behelpen met het personeel in deze winkels en klanten willen makkelijk winkelen, niet op zoek zijn naar accessoires waarvan ze waarschijnlijk niet eens weten dat ze bestaan.

Verder is het aanbieden van accessoires, gratis of met korting, een tactiek die bijna alle winkels gebruiken en inderdaad: de een wat meer dan de ander.
Wat mij het afgelopen jaar wel is opgevallen is dat de Media Markt dit steeds minder doet. De prijzen van (populaire) hardware zoals tablets, camera's en tv's zijn zo laag dat er vaak niet tot nauwelijks iets op verdiend wordt.
Ze hopen iets te verdienen door naast de hardware ook wat accessoires te verkopen en vaak zie je dat dit dus niet meer gratis wordt meegegeven.

Dit kan je goed zien bij bijvoorbeeld de BTW dagen. Hardware wordt goedkoper, mensen houden na hun aankoop een paar tientjes korting over en de winkel hoopt dat van dit geld accessoires worden aangeschaft. Deze producten zijn natuurlijk niet in prijs gedaald!

EDIT: Er zijn ook nog wat verschillen in vestigingen natuurlijk. Je ziet dat vestigingen die midden in het centrum zitten, of op een station (MM Utrecht!) veel meer focus leggen op impuls aankopen, aanbiedingen en bijverkoop.
Dit tegenover vestigingen die bijvoorbeeld in een woonboulevard zitten.

[Reactie gewijzigd door Contagio op 23 juli 2024 18:14]

Die hoge prijs wordt mede veroorzaakt door de locatie waar een webwinkel zich kan vestigen, namelijk een industrieterrein waar de grondprijs laag is, huurprijzen lager zijn dan bijvoorbeeld een stadscentrum of PDV locatie.
Dat valt naar mijn idee heel erg mee: Qua locatie wíllen fysieke winkels juist op prominente plaatsen hun winkel hebben, om zo meer klanten te trekken. Een pakhuis van een webwinkel heeft dat niet nodig. Ik zie dit dus meer als logica dan als oneerlijke concurrentie. Een webwinkel opereert heel anders en doet zijn voordeel ermee dat het overal gevestigd kan zijn.

En de wet koop op afstand is juist in het leven geroepen om een voordeel van fysieke winkels te compenseren: namelijk de mogelijkheid om een product eerst te zien, aan te raken, fysiek te beoordelen en te testen in de winkel. Met een webwinkel kan dat allemaal niet, en dus vind ik de mogelijkheid om iets terug te mogen sturen niet meer dan normaal. Daarnaast kan een product uit een fysieke winkel altijd alsnog worden geretourneerd.

On topic: Ik vraag me af of een keten als deze wel een doorstart zou moeten maken. Voor de medewerkers is dit natuurlijk goed nieuws, maar het is een bedrijf die de concurrentie blijkbaar niet aankon, en het is niet meer dan logisch dat 10-30% van de fysieke winkels omvalt in het tijdperk van de webwinkel. Beide zijn nodig (fysiek en online), maar het totaal aantal winkels is nu gewoon 50% hoger dan 10 jaar geleden, en dat klopt simpelweg niet met het aantal inwoners. Oververzadiging zoals hierboven genoemd.
Wat ik merk: de fysieke winkel zit vaak in het centrum. Daar betaal je al snel 10,- om even te parkeren om iets op te halen. Verder is het omrijden en in de file aansluiten. Voor mij een reden om online te gaan zoeken. Ook mis ik bij de fysieke winkel een compleet assortiment. Wat je zoekt hebben ze net niet vooral als je iets meer kwaliteit verwacht. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld bouwmarkten etc. in toenemende mate. Steeds meer "ELRO" en dat soort rommel wat zo stuk is. Voor kwaliteit kom je bij een fysieke winkel bedrogen uit. Dus is internet mijn weg. Ondanks het balen dat je moet wachten. Ik haal het liever bij een echte winkel in de buurt. En Saturn/Mediamarkt ontbreken hier nog.
Er zijn wel meer irritaties te bedenken met fysieke winkels.
Parkeerkosten idd
Maar ook:
Verouderde modellen
Kassarijen
Bezorgkosten
Wachten tot een medewerker uitgekletst is

Veel van deze nadelen kunnen de fysieke winkels oplossen. Wat mycom doet is wel slim. De winkel zelf is meer een uithangbord met minimale voorraad, maar je kan via de webwinkel dingen laten bezorgen bij de winkel. Voor kleine grut is er ook vaak wel voorraad.
Nu nog wat doen aan de medewerkers...
Het gaat natuurlijk ook om het product wat je wil kopen.

Schoenen kun je ook online bestellen en ja zelfs terugsturen. Duurt bij zalando dan paar dagen voor je het hebt, zitten ze niet goed, moet je weer thuis zijn zodat het afgehaald kan worden. Dan weer andere proberen dus voor schoenen ga je gewoon naar de winkel.

Jou lijstje met irritaties van fysieke winkel moet je dan ook relativeren.
Nou, toevallig ken ik mijn maten bij bepaalde merken. Ik bestel daarom mijn schoenen online. Vaak omdat de winkels niet de nieuwste modellen hebben die ik wil.
Gelukkig kan je schoenen ook laten bezorgen bij bijvoorbeeld een Kialapunt of bij de Albert Heijn. Mijn Albert Heijn is tot 22 uur open en op zondag tot 21 uur en parkeren is gratis. Dus zelfs voor schoenen is internetbestelling een optie
Het deel over "Daarnaast kan een product uit een fysieke winkel altijd alsnog worden geretourneerd." klopt niet.

Je ziet het wel vaak, maar ruilen en terugbrengen zijn een service, beiden zijn wettelijk niet verplicht (in een winkel, je hebt het product immers al kunnen inschatten), en voor kleine winkels is terugbrengen vaak niet haalbaar.
Ik denk dat je hier een heel groot onderdeel van het probleem voor het huidige MKB in de detailhandel aankaart. Vanuit zowel landelijke als regionale politiek komen veel situaties die nadelig zijn voor de fysieke handel.

Naast deze nadelen in de regelgeving hebben winkeliers ook nog te maken met teruglopende consumentenbestedingen. Branchecijfers geven aan dat de omzet in de elektrotechnische-detailhandel weer tussen de 10 en 15% gedaald is in het eerste kwartaal van 2013, dan hebben we het dus over zowel fysieke handel als internetverkoop.

Hoewel ik het argument over de openingstijden begrijp, is ook dit een doorn in het oog van de detailhandelaren, helemaal in combinatie met de prijs die een grote factor is bij online verkopen. Een fysieke winkel is altijd iets duurder, zij hebben ten slotte ook meer kosten (denk aan personeel, huur van panden, etc.).

Wanneer we dit alles bij elkaar optellen is de fysieke winkel op sommige punten zwaar in het nadeel ten opzichte van online verkoop. Het nadeel hiervan is wel dat we uiteindelijk over een paar jaar wellicht geen winkels over hebben waar we een tv of wasmachine kunnen bekijken voor aanschaf. Ook professioneel advies wordt dan erg moeilijk.

Ik denk dat er inderdaad nog een hoop meer staat te gebeuren in termen van winkels die dit jaar hun einde tegemoet gaan. Een doodzonde in mijn opinie.

edit: Ik vind je uitspraak hierboven enigzins discutabel RRRobert, MM en Saturn zijn langer open waardoor meer handel bij andere detailisten wordt weggehaald, echter kost dit in het geheel meer dan het oplevert, ditzelfde geldt voor koopzondagen. Overwegend is het 's avonds rustig in de MM winkels die ik ken, ik kan me niet voorstellen dat ze hier daadwerkelijk aan verdienen als je kijkt naar de gigantische kosten van zo'n winkel in termen van personeel e.d.

Uiteindelijk leiden de langere openingstijden namelijk niet tot een verhoging van de omzet, enkel tot een andere verdeling van aankoopmomenten. Dit is iets waar ook veel klachten over komen vanuit de detailhandel.

[Reactie gewijzigd door filthymushroom op 23 juli 2024 18:14]

Vanuit zowel landelijke als regionale politiek komen veel situaties die nadelig zijn voor de fysieke handel.
Valt toch wel mee, ik kan zo gauw geen specifiek beleid bedenken wat eenzijdig nadelig is voor alleen de detailhandel.
Anoniem: 64119 @blouweKip2 juli 2013 17:51
Valt toch wel mee, ik kan zo gauw geen specifiek beleid bedenken wat eenzijdig nadelig is voor alleen de detailhandel.

Onduidelijke / nadelige garantie regels (EU / NL)
(kopen op afstand = anders)
Kostbaar winkelvloer verkopend personeel + C.A.O.
Beperkte openingstijden per dag
Niet op zondag / feestdagen open mogen zijn (religie+politiek)
Veel te dure pandhuur door peperdure bouwfondsen / bouwfraude
(vooral in centrale - dus gewilde - winkelcentra)
Spanningen tussen EU-regels/NL-regels/Gemeente-Regels
Vriendjes politiek (Rotterdam feijenoord deelgemeente - Journaal gisteren)
Belang van behoud van goede naam over langere periode
Beveiliging van spullen en pand + criminaliteits cijfers
Etc.
Etc.

Veel van de bovenvermeldde ongein heeft een dozenschuiver in een idustriegebied dus weinig tot geen last van.......

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 18:14]

Ook op gebied van garantie geeft de wet koop op afstand een concurrentievoordeel aan webwinkels.
Het zou voor de duidelijkheid goed zijn als deze wet ook voor fysieke winkels zou gaan gelden, of dat winkels iets duidelijker aangeven dat dit ook in hun winkel gewoon kan.

In de praktijk kan dit namelijk bij een fysieke winkel ook gewoon, vaak vraag ik dit bij de kassa nog even maar het is zelden een probleem. Zij snappen ook wel dat ze anders worden weggeconcurreerd.
Voor mij persoonlijk hecht ik meer aan de openingstijden. De Saturn/Media Markt zijn gewoon elke dag open tot laat. Mijn lokale electronica boer sluit om 17.30 zijn deuren, en dan ben ik dus nog niet thuis. 'Even snel' is voor mij dus langs zo'n grote keten want daar kan ik vrijwel altijd heen als ik nog wakker ben :) Komt ook bij dat ik kan kiezen uit 2 Saturns en 2 Media Markten binnen een minuut of 10 van waar ik woon.
Dit is inderdaad een belangrijk punt om te kiezen voor webwinkels en grote winkelketens. Ik snap dat veel winkeliers dezelfde werktijden willen als de meeste anderen maar er is hier altijd al een zekere mismatch geweest. Van origine werkte de vrouw in het huishouden en had derhalve altijd tijd om de boodschappen te doen en producten op te halen. Nu de moderne vrouw steeds vaker ook een baan heeft betekent dit dat zowel de man als de vrouw van maandag tot en met vrijdag aan het werk zijn en enkel de zaterdag en koopavond nog vrij hebben om naar de winkel te gaan. Dan kies je er toch liever voor om 's avonds nog even naar de MediaMarkt te gaan of het product dan maar op internet te bestellen en het 's avonds te laten bezorgen.

Winkels worden steeds meer een achterhaald concept omdat het kennispijl niet op niveau is en de openingstijden altijd scheef lopen met werktijden van de klanten. Hierdoor voldoen ze gewoon niet meer aan de huidige behoeften. Hetzelfde merk ik met de kapper en de tandarts, dit moet altijd onder werktijd wat betekent dat er altijd vrij genomen moet worden. Helaas is er nog geen alternatief voor de kapper of de tandarts maar ik merk wel bij mijn kapper dat deze steeds vaker 's avonds nog open is omdat mensen dan eenmaal tijd hebben naar de kapper te gaan.

Wat dat betreft zie ik weinig nut in winkels die van 9 tot 12 's ochtends open zijn, veel werkenden zullen dan niet langs kunnen komen en de niet-werkenden kunnen vaak 's middags ook nog wel kopen. Houd dan liever de winkel van 18-21 open, de werkdag verschuiven. Dan zul je zien dat er een stuk meer klanten komen aangezien ze er dan een stuk makkelijker tijd voor maken.
Als winkelier moet je zorgen dat je open bent wanneer de klant wilt winkelen want anders gaat de klant wel naar een online winkel.

Alhoewel zelfs de openingstijden aanpassen lang niet altijd effect gaat hebben. Winkels zoals de Harense Smid verkopen gewoon producten die ik ook via internet kan kopen voor een lagere prijs. Wil je een tondeuse kopen zal je bij een webshop meer keuze hebben, duidelijker de specificaties kunnen vinden en vaak nog klantreviews hebben ook. Dit in tegenstelling tot winkels waarbij de verkopers niks anders kunnen dan het product met het hoogste wattage aan raden.
Anoniem: 373239 @Tsurany2 juli 2013 16:02
Helemaal met je eens. Inhoudelijk niets aan toe te voegen, maar ik wil wel even aanhaken op de tandarts en de kapper;

Mijn kapper is inderdaad vaak tot 18.00 of zelfs tot 21.00 open doordeweeks. Daarnaast heeft mijn werkgever een regeling dat tandarts uren, mits het reguliere controle betreft, niet van de reguliere ADV uren af moet.

Sommige winkels zouden er inderdaad volgens mij echt baat bij hebben om hun reguliere tijden te verschuiven naar bv. voor en deels na werktijd. (zeg 08.00-10.00 en 15.00-20.00)
Juist bij elektronica winkels vind ik het prettig om even binnen te lopen en dan het liefst bij bv. een BCC met een kwalitatief goed en groot aanbod, (in mijn ogen) deskundig personeel, maar zonder al de schreeuwende marketing die Mediamarkt of Saturn heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 373239 op 23 juli 2024 18:14]

Klopt, ik vind dat ook handig.Sterker nog bij grote uitgaven koop ik niet via een webwinkel maar liever via een fysieke winkel( bv Harense Smid)

* Bv de Harense smid zit zeer dichtbij.
* Ik kan fysiek zien wat ik koop.
* Het voelt beter om grote uitgaven te doen via een fysieke winkel.
* Onze ervaring leert dat als grote dure producten kapot gaan bv een Harense smid betere service heeft/had dan paar bekende webwinkels in ons landje waar het allemaal een tijd duurde.
* Geen gedoe met post NL die weer eens wat is kwijt geraakt, en ook niet als het in de soep loopt met het ophalen van het product.

En ja natuurlijk zijn er ook voordelen maar ik ben dan wellicht een klein beetje ouderwets? vind het gewoon handiger om een winkel in te lopen en daar even te bekijken wat ze als prijs kunnen aanbieden, mijn ervaring was dat er altijd wel wat af kan en dan is het verschil zeker niet in alle gevallen nog groot met een webwinkel.

Ben ook voor het personeel blij dat er een doorstart komt, of ja niet voor iedereen aangezien er toch een deel hun baan kwijt zal zijn en dan wens ik ze veel sterkte toe in het vinden van een nieuwe baan.
Ook zie ik mensen zeggen dit is om een goedkope manier van je personeel af te raken, nou dat lijkt mij dus niet het geval maar als je van het slechte uit gaat wie weet dat het dan wel waar is maar ik geloof er niet zo in.
* Ik kan fysiek zien wat ik koop.
Vind ik persoonlijk niet belangrijk bij witgoed.
Waar ik (bij witgoed) op let zijn gebruikers ervaringen (amazon.de), reviews (testberichte.de), prijs, service binnen de garantie en de verkrijgbaarheid van reserve onderdelen.

Met name dat laatste is bij merken als Samsung en LG een groot probleem.
* Het voelt beter om grote uitgaven te doen via een fysieke winkel.
En ik heb exact het tegenovergestelde, je kunt namelijk geen prijzen vergelijken en het assortiment is klein. Over het kennisniveau van de meeste verkopers zal maar niet beginnen.
* Onze ervaring leert dat als grote dure producten kapot gaan bv een Harense smid betere service heeft/had dan paar bekende webwinkels in ons landje waar het allemaal een tijd duurde.
Grote producten (zeker binnen de garantie) worden veelal door de fabrikant zelf aan huis gerepareerd.
* Geen gedoe met post NL die weer eens wat is kwijt geraakt, en ook niet als het in de soep loopt met het ophalen van het product.
Ik heb werkelijk nog nooit meegemaakt dat wasmachines, koelkasten, drogers, grote TV's etc via post.nl werden verstuurd, volgens mij is dat niet eens mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:14]

[...]
Ik heb werkelijk nog nooit meegemaakt dat wasmachines, koelkasten, drogers, grote TV's etc via post.nl werden verstuurd, volgens mij is dat niet eens mogelijk.
Klopt, meestal wordt witgoed met een grote vrachtwagen geleverd, die vervoerder wordt ingehuurd en doen niet anders dan witgoed leveren, ze nemen indien gewenst het oude witgoed ook mee retour. En je moet tekenen bij ontvangst, dus kwijtraken is geen optie.
Wat een onzin dat je geen prijzen kan vergelijken. Je hebt, neem ik aan, toch wel een smartphone of een pc waarop je een prijs kan nakijken. Vooral als je voor een bepaald toestel naar de winkel gaat.

Garantievoorwaarden zijn vaak bij fysieke winkel toch echt wel beter dan online, die vaak 1 jaar geven en het 2e jaar een soort van garantie, waarbij gedeeltelijke kosten nog voor de klant zijn.

En als je een tv koopt puur op reviews en testen ben je echt niet goed wijs. Ik ga liever speakers en receivers luisteren in een winkel. Ook cijfertjes en reviews van een tv zeggen niets over de beeldkwaliteit die jij zelf mooi vind. Ook een tv zie ik eerst liever in het echt voordat ik koop. Ook geen gedoe met terugsturen etc.

Tot slot vind ik het ook een stuk fijner om een persoon aan te spreken in een winkel als er iets is (niet perse om info te vergaren over een product). Vaak sturen ze dan even iemand om te kijken of alles goed is aangesloten anders wordt er een monteur langsgestuurd.

Alle bovenstaande kenmerken heb ik ervaren bij bijvoorbeeld de BCC hier in de buurt. Ik kan niet zeggen dat hun keuze erg beperkt is. Over het algemeen is de kennis daar ook redelijk hoog. En de prijzen worden vaak op de goedkope internetshops aangepast.

edit: Ik moet wel zeggen dat het verschil met bijvoorbeeld een maxwell wel groot is. Dit zijn over het algemeen echt kleinere winkeltjes. Hier is de keus natuurlijk wel beperkt.

[Reactie gewijzigd door Chrosser op 23 juli 2024 18:14]

Garantievoorwaarden zijn vaak bij fysieke winkel toch echt wel beter dan online
Garantievoorwaarden zijn wettelijk vastgelegd!
En als je een tv koopt puur op reviews en testen ben je echt niet goed wijs.
Ben ik niet met je eens !
Dankzij sites als avsforum.com, avforums.com en hifi-forum.de kom je heel snel achter eventuele problemen/tekortkomingen van een bepaald TV toestel.

De bekende review sites zijn een prima indicatie voor de beeldtechnische prestaties van een TV.

Echter voor de WAF factor moet je naar de winkel :)

btw Het is nergens voor nodig om je verhaal kracht bij te zetten door dingen als "niet goed wijs" te schrijven.
En de prijzen worden vaak op de goedkope internetshops aangepast
.

Bij veel internetshops valt er ook nog te onderhandelen over de prijs :)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 18:14]

Garantievoorwaarden zijn wettelijk vastgelegd!
Wat er wettelijk vast is gelegd is een termijn, en daarnaast een hele hoop vaag/interpretabel gedoe. ( http://www.consuwijzer.nl...garantieperiode-in-europa ).
De precieze uitvoering van de garantie wisselt nogal per winkel. Dit geldt overigens voor zowel fysieke winkels als webshops.
Ok, laat ik het anders zeggen.
In mijn beleving koop je geen tv op basis van specificaties. Natuurlijk gebruik ik het internet ook als hulpmiddel om te kijken. en zal niemand meer een tv met 50hz beeldpaneel kopen. De alom geprezen vt60 / vt50 kan qua specificaties misschien geweldig zijn. Toch zou ik in de winkel gaan kijken of het beeld mij persoonlijk bevalt. de top toestellen van philips, sony, samsung, LG, panasonic etc hebben allemaal goede specificaties toch is het beeld per toestel heel verschillend. Daarbij zou ik het product ook in een winkel kopen als de prijs dan goed is.

Over de garantievoorwaarden: Ik heb volgens mij de garantievoorwaarden eens bij redcoon opgezocht. Die waren volgens mij toch een stuk slechter dan bij de gemiddelde retailer.

Oja, De retailers zijn er denk ik ook voor de gemiddelde consument die wel eens van ''hz'' en ''fullhd'' hebben gehoord en op internet gekeken hebben naar een leuk model, maar verder dan dat meestal niet komen. Ik denk dat die gemiddelde consument op dit moment gewoon in de winkel koopt (ongeacht welke) en veelal ook op basis van ervaringen met diezelfde winkel

[Reactie gewijzigd door Chrosser op 23 juli 2024 18:14]

Daar ben ik het volledig mee eens. Het voordeel van een "echte winkel" laat zich vooral zien als het product defect raakt. Het mag dan ook best wat duurder zijn.
Ik heb juist het tegenovergesteld, ik heb meer gedoe gehad met fysieke winkels op het moment dat een product defect was.
It's was toch ook al failliet verklaart ? Hoe kunnen die dan voor een doorstart bij een ander bedrijf (in dit geval "De Harense Smid") zorgen ?
Simpelweg doordat de It's al 1 of 2 jaar geleden een doorstart gemaakt heeft onder de nieuwe eigenaar die nu dus ook de Harense Smid aan een doorstart helpen.
Klopt, IT'S is voor een gedeelte overgenomen onder Mikro-Elektro. Met name een aantal winkels in het zuiden van ons landje.
Prachtig om te horen dat ze een doorstart kunnen maken en zoveel mogelijk werknemers hun baan blijven behouden, alleen zet ik bij de overname wel heel wat vraagtekens. Hoe kan dat moederbedrijf ooit een tweede faillissement voorkomen? Zeker nadat hun eigen winkel It's al is gevallen?
Dit moederbedrijf heeft It's (en modern.nl) overgenomen nadat deze al failliet waren gegaan.
Zo te zien denken ze bij Mikro-Electro dat ze de formule(s) weer nieuw leven in kunnen blazen.

Internet of niet, er blijft toch altijd een zekere behoefte aan "stenen" winkels. Natuurlijk is het een uitdaging om de klant (die wellicht enkel komt voelen voor hij op t web koopt) te overtuigen dat hij 'm beter bij jou kan kopen.
Ze hebben maar enkele winkels van Its overgenomen (alleen degene op een gunstige locatie, en geen Mediamarkt en Saturn in de buurt)
Modern.nl is overgenomen door s&f.
It's ging niet failliet onder moederbedrijf Mikro-Electro, maar ging failliet toen het nog onderdeel was van IMpact Retail.
Mooi dat er toch zo snel vermogen wordt gevonden bij andere grote ketens om dit mogelijk te maken. Hopen dat ze daardoor zichzelf niet in het nauw zetten hierdoor.

Succes aan al de mensen die op zoek naar een nieuwe baan moeten!
Dit soort acties zijn juist een goede manier om de crisis te overleven.
Wil je de concurrentie aankunnen met internet en grote bedrijven als mediamarkt, dan moet je groot zijn. Groot inkopen = Lage prijzen.
Anoniem: 523538 @RocketKoen2 juli 2013 09:59
Maar techniek gaat zo snel dat je de producten die je groot inkoopt wel snel kwijt moet zijn, anders is het verouderd en koopt niemand het meer..
Groot inkopen = lage prijzen = lage prijzen in de winkel = meer klanten = snelle verkoop ;)
Goed nieuws, hoop wel dat ze ook wat hervormen zodat ze niet weer failliet gaan. Misschien meer nadruk op online verkoop?
Ik denk - als ik enkele van hun zaken zie, alsook op de foto hierboven - dat een facelift ook wel eens nodig kan zijn. vernieuwing dus... geef de mensen een reden om naar je shop te komen
De meeste zaken zijn hoogst modern. Ga maar eens naar Haren N.Br. Zo'n fraaie en grote zaak zie je niet gauw. Het is een beetje lullig van Tweakers om zo'n gedateerd pandje te laten zien.
Ik koop er al jaren en heb ook al mijn witgoed/huishoudelijke apparatuur daar gekocht. Ik hecht (met name voor huishoudelijke apparatuur) meer waarde aan een goed advies, dat ik het zo mee kan nemen, dat ik van te voren kan kijken wat ik koop, en daarnaast zijn ze echt helemaal niet zo veel duurder als "online". Voor een koelkast of wasmachine betaal je dan 10-20 euro meer... Daar ga ik het risico van online bestellen niet voor lopen (met als reden als ze in de tussentijd failliet gaan je je geld kwijt bent).
Heb afgelopen zaterdag nog een diepvriezer gekocht bij de Harense Smid, maandag bleken ze failliet te zijn! Voordeel is wel dat ik de vriezer meteen af gerekend heb en mee genomen heb.
Ik vind het in elk geval een prima winkel met goede service, zou het ook jammer zijn als ze ineens niet meer bestonden, want heb simpelweg de behoefte niet elders te kopen.
Anoniem: 32279 @eX0duS2 juli 2013 11:18
De marges op koelkasten en wasmachines is een veelvoud van 10 a 20 euro. Ik denk dat je verkeerde sites gebruikt om je te orienteren op prijzen.

Ik zie totaal geen meerwaarde om iets in een winkel te kopen. Werkelijk alles schaffen we hier online aan. Dit jaar betrof dat de volgende grotere zaken:

- 2 x een Synology NAS
- 3 x een WD mediapseler
- 1 x een panasonic 3d tv
- 1 x een sony tv
- 1 x een bluray home cinema systeem
- 1 x een tv meubel
- 3 x wd red hdd's
- 1 x gasfornuis
- 1 x manetron
- 1 x stofzuiger

In een winkel kopen = brandstof kosten maken, parkeerkosten maken, tijd verspillen, zelf vervoeren of bezorgen (tegen meerprijs vaak).

Online kopen = relexad uitzoeken, bestellen en de volgende werkdag geleverd op een tijdstip dat het mij uitkomt. En het is stukken goedkoper.

Ik heb ook geen behoefte producten te zien in een winkel. Met wat goede foto's en wat reviews kom ik verder dan in de winkel een verkoper proberen aan te spreken. Want dat laatse valt niet eens mee in een gemiddelde winkel.

Wij gaan nooit meer terug naar normale winkels, het liefst zie ik de hele winkelstraat of wat daar nog van over is veranderen in woonhuizen met wat kroefjes en restaurantjes er tussen door.

En bevalt een product niet? Je kan het zo ruilen, moet je proberen in een fysieke winkel. Krijg je een reactie als: ja maar, u heeft het plastic er al afgehaald en het product uit de doos gehaald, nu kan ik het niet meer verkopen. Ja, doei. Dan niet hoor. Online heb je dat recht gewoon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 32279 op 23 juli 2024 18:14]

Apparatuur als een TV en magnetron kun je als consument prima bij een fysieke winkel als de Media Markt halen, dat zijn toch wel zaken die nog niet zoveel online gaan denk ik. Het grotere witgoed zie je wel steeds vaker via allerlei webshops besteld worden is mijn ervaring.

Winkels zullen slimmer in moeten spelen op de wens van de consument, prijs is uiteraard heel belangrijk, maar goede service en personeel wat goed advies kan geven (over een TV bijv) ook.
IT's? was dat niet een jaar geleden bezig met omvallen?
Klopt, dat is inmiddels al ruim 2 jaar geleden. It's is toen overgenomen door de Micro Electro. ;)
IMpact Retail, het moederbedrijf van elektronicawinkels It's Electronics, Modern.nl en Prijstopper, heeft dinsdag 25 januari 2011 surseance van betaling aangevraagd. Alle filialen werden per direct gesloten, maar er werd wel gekeken naar de mogelijkheden tot een doorstart. Op 31 januari 2011 viel echter het doek. In maart 2011 zijn 9 winkels overgenomen door Mikro-Electro.
Ondanks de doorstart moet bijna de helft van de medewerkers op zoek naar een nieuwe baan; van de 550 medewerkers kunnen er 300 doorgaan onder de nieuwe eigenaar. Harense Smid maakte maandag zijn faillissement bekend, waarbij de winkels en de webshop zouden sluiten.
Vreemd dat niet alle medewerkers kunnen blijven, of worden er nieuwe flexkrachten ingezet om deze plekken op te vullen? De winkels blijven gewoon open, dus ik neem aan dat de webshop ook blijft bestaan? Of verdwijnt het label Harense Smid op termijn en worden de winkels omgebouwd tot It's?
Dat is niet vreemd, er zijn nog maar 23 winkels van de 30+ open. Zolang er winkels gaan sluiten zal er personeel plaats moeten maken.

De harendse smid gaat verder onder zijn eigen naam, dus ik denk niet dat Mikro-Electro deze zaken om zal bouwen tot it's, anders hadden de it's fillialen ookal omgebouwd meoten zijn.
Ze rekenen belachelijk hoge prijzen tegen over andere winkels en juist daarom word er zo weinig verkocht.
De concurrentie van bv de Media markt is ook niet zo heel erg groot maar ze zijn gewoon goedkoper en meer assortiment en juist dat doet dit soort zaken de das om.
Valt wel mee hoor, net als bij de andere concurrenten ligt het er maar net aan om welk product het gaat en of er een aanbieding is.. Media markt is ook met veel producten veruit niet de goedkoopste hoor, en als je bij de mediamarkt eens goed kijkt, dan valt de diversiteit aan producten ook wel mee (in iedergeval in eindhoven)..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.