Ik denk dat er een spanningsveld is in de regelgeving. Zowel webwinkels als fysieke winkels zijn in mijn optiek detailhandelaren (uitzonderingen zijn er altijd). Een fysieke winkel moet vaak vanwege bestemmingsplannen en andere regels en verordeningen aan allerlei eisen voldoen waaronder vestiging in een beperkt gebied.
Een webwinkel daarentegen - ook detailhandelaar - hoeft niet aan die eisen te voldoen en kan vaak op veel goedkopere locaties aan randen van steden zich vestigen.
In tegenstelling tot geert1 ben ik het hier wel volledig mee eens.
Wat je bij elektronica ziet is dat mensen vrijwel nooit een TV kopen in een impuls. Klanten daarvoor trek je niet door op een prominente plek te zitten, maar door lage prijzen te hanteren (prijsvergelijkers volop op internet), een groot aanbod te hebben, en op een plek te zitten waar volop gratis parkeergelegenheid is. De Mediamarkt zit doorgaans overigens juist wel in centra van grote steden, en moet het wel ook hebben van impulsaankopen als men aan het 'shoppen' is. Maar dat zijn dan vaak dingen als een koptelefoon of een DVD-box, dingen waar de Harense Smid zich niet echt op richtte. Niemand wil echter met een groot plasmascherm gaan sjouwen. Spullen kunnen vaak worden thuisbezorgd, bij bijvoorbeeld koelkasten prima, maar een TV, printer, muziekinstallatie, willen mensen liefst meteen meenemen. Anders kun je net zo goed via internet iets kopen.
Daarmee kom je dus weer op het aspect 'prijs' terug. Fysieke winkels hebben te lang vastgehouden aan hun oude hoge prijzen. Vaak met als argumentatie dat ze betere service e.d. zouden bieden, iets waar juist de Harense Smid in vroegere tijden om bekend stond.
Ook dat aspect is echter veranderd. Er wordt nauwelijks nog gerepareerd. Misschien eens een koelkast of wasmachine, waar nog wat mechaniek in zit, maar de meeste andere elektronica wordt vervangen na inspectie door de fabrikant. Daar 'mag' de leverancier, waar je als klant mee te maken hebt, van de fabrikant vaak niet eens aankomen om zijn kosten nog vergoed te krijgen. Dat service-aspect is dus eigenlijk gewoon komen te vervallen.
De prijs. De Harense Smid kocht in het verleden Megapool, maakte van de Megapool-winkels een Harense Smid winkel op de plekken waar er nog geen was, en hanteerde de Megapool-naam vervolgens voor hun webshop. Waardoor er een situatie optrad dat er in de winkels steeds vaker opgemerkt werd 'Megapool, dat is toch van jullie? Daar kost die decoder 50 euro minder?'. Doorgaans kreeg je die decoder dan voor dat bedrag mee, maar de klant wil niet lopen soebatten. Ze hadden die prijzen meteen gelijk moeten stellen.
Voor kleine elektronica winkels is gewoon steeds minder plaats. Op kleine dingetjes als batterijen en een computermuis zit te weinig marge. Een klant wil dat natuurlijk graag om de hoek kunnen halen wanneer ie dat net nodig heeft, maar daar kun je als winkel niet van leven. Dat soort dingen zullen steeds meer worden verkocht in grote supermarkten en dergelijke. Als elektronicazaak zul je op een (met de auto) goed bereikbare plek moeten zitten, een grote winkel moeten hebben waar mensen producten kunnen 'voelen', en daarbij prijzen moeten hanteren die concurrerend zijn met internet. Je hoeft niet helemaal bovenin de Pricewatch te staan, maar het verschil moet niet te groot zijn zodat mensen wel even bij jou komen kijken, maar in hun achterhoofd al de internetwinkel hebben waar ze het gaan bestellen.
Dan nog is het een moeilijke business. Op die manier moet je veel voorraad hebben en dat kost ook geld. Dat betekent dat ze al die kleine filialen moeten sluiten, en een paar grote winkel open moeten houden. Bijvoorbeeld in Den Bosch en Nijmegen zit geen Mediamarkt. Als ze in die plaatsen nu een grote winkel zouden hebben, met goede parkeergelegenheid, en concurrerende prijzen, dan zou het wellicht iets kunnen worden. Al die kleine filiaaltjes, dat is een gepasseerd station. Dat zet simpelweg te weinig om om de kosten te dekken.